Jaap Stam overwoog afgelopen zomer al op te stappen bij Feyenoord

Vrijdag, 29 november 2019 om

Jaap Stam stapte in oktober op bij Feyenoord na tegenvallende resultaten. De trainer speelde echter al veel eerder met het idee om de deur in De Kuip achter zich dicht te trekken. Nog voor de start van de competitie overwoog Stam om ontslag te nemen. Hij dacht hierover na toen technisch directeur Martin van Geel en algemeen directeur Jan de Jong vertrokken.

Van Geel en De Jong stonden aan de basis van de komst van Stam naar Feyenoord. Toen zij bekend maakten op te stappen, sloeg bij Stam de twijfel toe. "Ja, daar heb ik toen wel over nagedacht. Je moet bij jezelf te raden gaan: wat gaan we zelf doen? Maar ik wilde toch de kans aangrijpen en kijken hoe het zou verlopen", vertelt Stam in een interview met de NOS. "Afspraken veranderen dan in keuzes van selecties, spelers en noem maar op."

Nick Marsman maakte donderdag tegen Rangers FC zijn debuut voor Feyenoord

Stam ging het avontuur in Rotterdam toch aan. Echter, na achttien wedstrijden hield hij het voor gezien. De kansloze nederlaag tegen Ajax in de Johan Cruijff ArenA was voor hem de bekende druppel. Ondanks zijn vertrek volgt hij de verrichtingen van Feyenoord nog op de voet. “Het is natuurlijk een hartstikke mooie club en je hoopt dat zo’n club weer dicht bij de top van Nederland kan komen. Bij Feyenoord beseffen ze ook wel dat de structuur en visie aangepakt moeten worden. Maar krijgen de nieuwe mensen daar de tijd voor? Of willen andere partijen ook een aandeel hebben in het neerzetten van de club?”

Stam werd opgevolgd door Dick Advocaat, die zijn handtekening zette onder een contract tot aan het einde van het seizoen. Van bijna de complete technische staf werd afscheid genomen. Onder leiding van Advocaat heeft Feyenoord de weg naar boven ingezet en werd nog geen wedstrijd verloren. De Rotterdammers zijn terug te vinden op de tiende plaats op de ranglijst en treden zondagmiddag aan tegen PEC Zwolle, de club waar Stam trainer was voor zijn tijd bij Feyenoord.Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Jammer dat Stam het zo slecht heeft gedaan met Feyenoord, maar ergens was dit ook wel te verwachten. Hij begon nog best wel goed bij Feyenoord, want ik kan mij nog herinneren dat er best veel positieve Feyenoorders waren nadat Feyenoord toch best wel goed speelde in de voorronde van de Europa League tegen o.a dat team uit Georgië. Maar voor de rest is het eigenlijk nooit heel goed geweest en met pijn en moeite gelijk gespeeld tegen FC Emmen, Heracles Almelo, etc. en kansloze nederlagen tegen Fortuna Sittard (!), Ajax, etc. Ik weet nou niet wat ik van Stam als trainer moet vinden. Ergens denk ik dat hij opzicht wel een goede trainer is, maar dat Stam een goede trainer is die over het algemeen plusminus twee jaar echt het maximale uit een selectie kan halen en goed kan presteren en dat hij na die periode wel het maximale eruit heeft gehaald. Net zoals in het verleden wel vaker bij Mourinho is gebleken: die presteert meestal twee à drie jaar goed met zijn teams en daarna is het chaos. Stam bij Feyenoord was dan al na een paar maanden klaar, maar ik heb het idee dat Stam net zo'n trainer als Mourinho is die na twee à drie jaar wel klaar is.

Dit is niet achteraf makkelijk praten van Stam voor mensen die dat zeggen! Stam heeft duidelijk aangegeven wat Martin van Geel en de Jong wilde bereiken in de toekomst. Hoe lullig moet meneer Stam zichzelf gevoeld hebben toen zij beide vertrokken ? Uit goed fatsoen toch maar begonnen met een middelmatige selectie, de resultaten vielen ook nog tegen dus al met al denk ik dat dit voor Stam de beste oplossing was ( is ).

29 november 2019 om 17:36

Dat is het wel aangezien alle spelers die hij gehaald hebben werkelijk niets toevoegen aan Feyenoord. Dan ga je inderdaad twijfelen of hij wel oog heeft voor talent en dus een goede coach is voor Feyenoord.

ik snap dat Feyenoord een slecht beleid voert en dat Stam daar slachtoffer van werd maar toch vond ik hem ook wel wat vreemde keuzes maken. hoe kan je nou aanvallend pressievoetbal gaan prediken als je daar helemaal het materiaal niet voor hebt? Stam heeft het zich daarmee onnodig lastig gemaakt. dat Narsingh in de spits werd gezet was ook uiterst frappant. die mist letterlijk elke eigenschap die een spits hoor te hebben.

29 november 2019 om 17:28

Ik snap het nog wel hoor. Sinisterra en Narsingh hebben beiden niet de eigenschappen die je bij een spits zou verwachten. Beiden moeten het ook hebben van hun snelheid. Als trainer hoop je dan dat een Narsingh in de rol ontwikkeld. Zeg maar zoals Sinisterra nu doet.

29 november 2019 om 17:31

@Japie. Misschien omdat een coach/trainer spelers beter kan maken. Zeg niet dat dit niet kan, want wij hebben met z'n allen gezegd dat Veltman niet kan voetballen en kijk hoe goed hij het nu doet. Hetzelfde geldt voor Schuurs. Ook hij zou niet goed genoeg zijn. Nu speelt hij bijna elke wedstrijd solide achterin. Kijk wat een mooie goal van Sinisterra gisteren. Geef spelers en trainers de tijd. Het is echt niet heilig en grote onzin dat een trainer zo goed is als zijn spelersmateriaal. Dat geldt alleen voor spelers v/d buitencategorie. Dat zijn er wereldwijd maar maximaal 10 en geen daarvan speelt in NL.

29 november 2019 om 17:41

@okan61 dat verhaal over Veltman is jouw mening want dat vind ik nog steeds een hele matige verdediger. Schuurs vond ik bij Fortuna al een goede verdediger dus dat hij het nu bij Ajax goed doet is knap maar dat verbaast me niet. hij heeft namelijk wendbaarheid, lengte en snelheid dus dan heb je al 3 hele belangrijke eigenschappen die een goede verdediger moet hebben. een goede trainer kan een speler misschien 2 tot 3 procent beter maken maar je kan van Botteghin geen snellere verdediger maken en van Vd Heijden ook niet dus hoe wil je dan pressievoetbal gaan spelen? je hebt niet eens spelers met diepgang op de vleugels op Narsingh na. Berghuis, Sinisterra en Larsson zijn allemaa dribbelaars die opkomen met de bal aan de voet maar er is niemand die diep gaat en de ruimtes induikt zonder bal. dan word je erg voorspelbaar voor de tegenstander en zit druk zetten er niet meer in

29 november 2019 om 21:03

@Japie. In het geval van Botteghin en vd Heijden geef ik je gelijk. De rest van Feyenoord is echt niet zo slecht als iedereen wil doen geloven. Wat betreft het diepgaan van spelers: dat valt echt te leren en als tactiek erin te slijpen door een trainer. Daar worden spelers beter van. Dat kan zeker tot zo'n 30 a 40 procent zijn. Dat zie je ook terug bij ManCity. Voordat Pep daar kwam was het best een zooitje. Nu Pep er is spelen ze met bij aanvang mindere spelers, gewoon herkenbaar voetbal. En dat is niet omdat alle spelers daar alle kwaliteiten bezitten. Maar wel omdat Pep de spelers bijbrengt hoe ze hun kwaliteiten het best kunnen inzetten. En hij brengt ze een duidelijk team-spel bij. Spelers hebben een coach/trainer nodig om beter te worden.

29 november 2019 om 18:12

@Japie Daar heb je wel een punt,met deze spelers kun je niet hoog pressie spelen. Ik was ook heel blij dat hij dat in de Arena ook deed.... Dan zie je dat een oude vos als Advocaat het met een paar aanpassingen het beter doet en neer rust brengt. Feyenoord had in deze situatie niet voor een onervaren trainer moeten kiezen.

29 november 2019 om 21:07

@Bossie. Precies wat je zegt. De trainer Advocaat is dus nodig om dit team beter te laten functioneren. Spelers hebben een trainer/coach nodig. En niet alleen om de opstelling in te vullen.

29 november 2019 om 21:30

@okan61 of de spelers hebben een coach nodig die gewoon logische, verstandige beslissingen neemt waardoor de spelers optimaal kunnen renderen en dat is bij Feyenoord niet pressievoetbal spelen en Narsingh in de spits zetten. dat had ik Stam ook nog wel kunnen vertellen en ik heb geen trainersdiploma

29 november 2019 om 23:15

Het gaat er om dat de trainer de juiste beslissingen neemt , logisch of niet logisch. Soms zet een trainer een links buiten als links back en dat pakt dan goed uit , maar in eerste instantie is dat niet logisch.

Zo slecht begon Stam niet vond ik. Hij deed wat Feyenoord vorig jaar naliet en plaatste zich op overtuigende wijze voor de EL. De competitie was matig, vanaf het begin. Uiteindelijk heeft hij gewoon te weinig punten gepakt, met name tegen Emmen, Fortuna, Sparta en Heracles. Had daar 6-8 punten meer gehaald en hij zat er nog. Dat is ook het voetbal.

29 november 2019 om 17:22

van Sparta had je moeten winnen in de Kuip. +2van Utrecht hoor je te winnen in de kuip + 2bij emmen uit had je nooit een 2-0 voorsprong mogen weggeven. +2fortuna uit mag je ook niet verliezen +3feyenoord had in de kuip ook moeten winnen van Heracles +2.dit zijn toch al 11 punten die normaliter gezien werden als zekerheidjes. Zeker in de Kuip dient Feyenoord gewoon 14 van haar 17 wedstrijden te winnen. Natuurlijk zit er een misstap bij af en toe maar laten we zeggen dat ze 9 punten extra hadden gehad. Stonden ze nu 1 punt achter op AZ

29 november 2019 om 17:38

Dat bedoel ik ook te zeggen, zelfs tegen laagvliegers of middenmotors kun je best punten verspillen maar de hoeveelheid was gewoon te groot. Daarom noemde ik die 4 wedstrijden ook op, waar Feyenoord 2 punten haalde. Stel dat waren er inderdaad 7 meer dan stond je nu keurig 3de en was AZ nog niet eens heel ver weg. Uiteindelijk is Stam wel als hoofdtrainer eindverantwoordelijk voor het puntverlies tegen deze laagvliegers. Ik denk alleen dat het verschil tussen ''weg met Stam'' en ''een redelijk seizoen'' niet zo heel ver weg was. ''

30 november 2019 om 10:44

Ben het zeker met jullie beiden eens. Stam begon met pressievoetbal. Hoog drukzetten op de tegenstander en in de voorbereiding plus de eerste Europa League wedstrijden zag dat er echt naar behoren uit. Alleen daarna liet het te wensen over. Het begon met pressievoetbal en dat sloeg na een paar wedstrijdjes om naar apathisch voetballen. Dan laat je punten liggen tegen op papier makkelijke tegenstanders en iedereen heeft pijntjes. Sluit zelfs niet uit dat het geklaag van sommige spelers heeft geleid tot het afschaffen van dat pressievoetbal. Karsdorp en kornuiten houden dat niet lang genoeg vol. Hij had Senesi trouwens ook gewoon direct moeten laten spelen. Nu leek het zo mysterieus. Alsof hij niet mocht spelen ofzo. Ik vind het nog steeds jammer hoe het gelopen is. De voortekenen waren echt goed.

Had niet verwacht dat Jaap stam zo'n opgever en klaag graag persoon zou zijn als trainer... Als je hem daarvoor in het veld als speler zag. Maar goed coach zijn en een hele groep en organisatie leiden is wat anders dan individueel excelleren in een team.

29 november 2019 om 16:52

@pa1993 hij was ook overgehaald met verwachtingen die niet waar zijn, zoals dat er aantal grote talenten klaar zijn en zo meekunenn. Daarom best frappant dat hij loyaal was naar MvG en de Jong

29 november 2019 om 17:13

Dat begrijp ik. Maar kennen we allemaal niet de historie van Feyenoord. Een moeilijke club met weinig mogelijkheden. Dit weet je als je eraan begint. Vooral het chagrijn en de boze uitstraling van Stam helpt denk ik niet echt mee dan

Ik had best vertrouwen in Stam toen hij was aangesteld; ik geloofde zijn verhaal en ideeen, echter in de praktijk kwam er niets van terecht. Geen gelukkige keus van zowel Feyenoord als van Stam.

29 november 2019 om 17:14

Ja, de geweldige visie van Jaap Stam: Met een centrum dat bestaat uit Scharie en Botteghin op de middellijn spelen. En dan die kabouter Kelly er nog voor ook. In letterlijk elke oefenwedstrijd werd dit belachelijke idee natuurlijk genadeloos afgestraft. Persoonlijk wilde ik voor de competitiestart Stam al weg hebben!

Toch blijft het merkwaardig waarom al die ex-topvoetballers per se zo snel mogelijk naar de top willen. Stam gezien zijn geringe ervaring als coach toch eigenlijk het beste bij PEC kunnen blijven. Daar werken aan zijn managementstijl, verbeteringen aanbrengen bij een ploeg die genoeg fouten maken om aan te blijven sleutelen. Hoewel zijn managementstijl en spelopvatting me doorgaans niet aanstaat zouden coaches die het vak instromen een voorbeeld moeten nemen aan Ronald Koeman en Erik ten Hag. Eerst hoge ogen gooien op een lager niveau en bij voorkeur subtop en dan wat volwassener binnenkomen bij een topclub. Afgezien van hun tijd bij Feyenoord en Psv, waar ze nog door Advocaat en Hiddink bijgestaan moesten worden in hun hour of need, heb ik niet het idee dat hun kickstart bij die clubs Van Bronckhorst en Cocu veel hebben gebracht. Met wat meer ervaring denk ik dat ze veel flexibeler van geest waren geweest, beter voorbereid waren op tegenslag, zichzelf als persoon meer zouden kunnen profileren en bovendien een spelopvatting uit hadden kunnen dragen met hun teams. Persoonlijk vind ik de jaren bij Cocu een grote grijze vlek van niet-aansprekend voetbal, weinig progressie en vooral saaiheid. Wat ook geldt voor Van Bommel. Had die jongen ook lekker een paar jaartjes bij pakweg Fortuna Sittard of Willem II vlieguren op laten doen, was het nu niet zo'n onzekere zeikerd geweest.

29 november 2019 om 16:56

De oud-voorzitter van Feyenoord (kieboom) zei het al: Leert de trainer van de club dan kost het punten, leert de club van de trainer dan leert het punten op. Op een enkele uizondering na is het trainersvak een ervaringsvak. Managen moet je leren.

29 november 2019 om 16:59

Stam wilde om te beginnen al niet deelnemen aan de klassikale lessen van de KNVB en vervolgens wilde hij direct naar het buitenland, in plaats van eerst wat ervaring opdoen op eredivisieniveau. De Eredivisie werd pas interessant toen hij in Engeland mislukte, waarna hij wel op hangende pootjes terug moest komen. Vervolgends liet hij PEC bij de eerste de beste mogelijkheid om hogerop te komen direct zitten. En nu, na het echec bij Feyenoord waar hij Mario Been van de troon heeft gestoten als slechtste trainer in de clubhistorie, durft hij alweer te reppen over het buitenland. Stams hele carrière is een opeenstapeling van zelfoverschatting.

29 november 2019 om 17:13

Toch heeft been de grootste ned34laag geleden

Dit nieuws verbaast mij niet echt. Ik had al snel het idee dat hij er zelf ook weinig vertrouwen in had en dat slaat terug op de spelers.wij zien allemaal dat het materiaal matig is, maar als je er met de verkeerde instelling instapt dan wordt het ook nooit wat.

....zat hem niet mee en dwong het ook niet af. Stapt zelf op zonder dus geld te ontvangen en praat met respect over mijn club die al lang heel veel te verwijten valt

Toch jammer dat hij dan niet deed. De hele selectie loopt op hun tandvlees doordat Stam vanaf dag 1 mokerhard begon te trainen. Tegen Rangers zat iedereen er ook weer helemaal doorheen na 45 minuten. En ook nog die constante golf aan blessures...

29 november 2019 om 17:53

Ik heb eerder het idee dat ze, deels door alle blessures, niet hard genoeg trainen...dat en er zijn te veel spelers die fysiek al een hele lange tijd niet in orde zijn en een te kleine selectie kun je die spelers ook geen rust kan geven.

Onder Advocaat nog geen wedstrijd verloren... wat een kunst zeg gezien de tegenstanders. Hebben ze straks na PEC alle zwakke broeders gehad?

29 november 2019 om 17:24

Emmen, Fortuna, Sparta zijn ook zwakke broeders waar Stam wel punten liet liggen. .

Japie heeft nu al een stempel dat ie bij tegenslag zomaar de biezen kan pakken. Dat siert hem niet en daarom zie ik hem niet snel een (middel)grote club trainen. Helaas voor hem.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.Vitesse232
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
K. VermeerKeeper140
S. BerghuisAanvaller148
L. SinisterraAanvaller142
S. LarssonAanvaller134
L. NarsinghAanvaller122
N. JørgensenAanvaller72
N. MarsmanKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

197 fans
Coach, 47 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 7 december
Nu het transferverbod is opgeheven, krijgt Frank Lampard een groot budget van eigenaar Roman Abramovich van Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren