Van Basten geeft eerste verklaring: ‘Ga dat maar eens letterlijk vertalen’

Woensdag, 27 november 2019 om

Marco van Basten werkte zichzelf afgelopen zaterdag in de nesten. Terwijl Heracles Almelo-trainer Frank Wormuth werd ondervraagd door verslaggever Hans Kraay junior, riep Van Basten in de studio van FOX Sports goed hoorbaar ‘Sieg Heil’, een nazileus die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gemaakt in nazi-Duitsland. De oud-spits gaat woensdagavond bij De Wereld Draait Door voor het eerst in op het incident.

“Mijn vrouw zei: ‘Hij is een beetje dom geweest’. Dus ja. Ik wil het er niet eens meer over hebben, het is niet goed te praten. We kunnen er nog heel lang over praten, maar je moet er een punt achter zetten. Ik ben fout geweest”, begint Van Basten. Wilfried de Jong, die eveneens aan tafel zit, vraagt of Van Basten de woorden al in zijn hoofd had voordat hij ze uitsprak. “Het gaat om winnen, winnen is heilig. Ga dat maar eens letterlijk vertalen, dat schoot een beetje door mijn hoofd heen en flapte eruit.”

“Het ging natuurlijk over Ajax en Heracles en dat op z’n Duits, redelijk lachwekkend. ‘Wat ga je doen tegen Ajax?’ Nou, hard werken. Je moet proberen te winnen, dat is heilig. Het floepte eruit, ik zat er niet al een tijdje mee in mijn hoofd. Als je er een seconde over kan nadenken...”, gaat de oud-spits verder. Hij dacht in eerste instantie dat zijn opmerking onopgemerkt was gebleven.

“Er werd gelachen en het programma ging door, dus ik had zoiets van: oké... Ik besefte het eigenlijk niet eens. Dat duurde tien minuten en toen hoorden we van alle kanten allerlei sirenes”, vertelt Van Basten. Zijn werkgever FOX Sports heeft hem voor een week geschorst, waardoor hij op 7 december weer als analist op televisie te zien zal zijn. ‘Een week straf’, zo noemt presentator Matthijs van Nieuwkerk de schorsing van Van Basten tot slot.Gerelateerd

Meer sportnieuws

7 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Wat leven we tegenwoordig toch in een ongelofelijk triest land, waar de hypocriete jankballen de macht hebben. Hij maakt een slecht getimed grapje boehoehoe. Samen met perez de beste analist van Nederland, die we nu een week moeten missen.

27 november 2019 om 20:58

@sportweek86 we leven in een wereld waarin kritiek van bepaalde analisten op bepaalde spelers of trainers van een club al een onnodige heisa oplevert, dus dan kan je ook verwachten dat deze opmerking van Van Basten al helemaal een hoop los maakt

27 november 2019 om 22:43

Voor een paar ton per jaar mag je toch wel verwachten dat je op je woorden gaat letten. Met een dergelijke publieke functie weet je dat de camera's op je gericht zijn.

28 november 2019 om 05:56

Welnee zet er dan een robot neer. Marco is zichzelf zo blij met hem.als analist.

hoogtepunten en dieptepunten. Domme dingen en krankzinnig mooie. Leek ik maar 1 procent op Marco van Basten... en het liefst dan niet die ene opmerking. En het liefst ook niet die blessure. Jezus wat was hij goed. En wat een schitterende verliezer..

Niet handig maar we moeten van Basten ook niet gelijk aan de hoogste boom opknopen. Hij heeft het boetekleed aangetrokken en z'n excuus aangeboden. Het lijkt me nu wel klaar....

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland
216 fans
Coach, 55 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 18 januari
Ondanks een akkoord over een transfersom van minstens twintig miljoen euro staat de overgang van Dani Olmo naar AC Milan nog niet vast. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren