Exequiel Palacios: het ‘koopje’ van River Plate waar Europa op jaagt

Zaterdag, 30 november 2019 om 13:13Yanick Vos • Laatste update: 13:38

Ajax gaat in januari in principe geen spelers halen, maar de club houdt de oren en ogen goed open, zo meldde De Telegraaf eerder deze maand. De scouts van de Nederlandse topclub zitten niet stil en zijn de laatste jaren voornamelijk actief in Zuid-Amerika, waar met wisselend succes gewinkeld werd. Hoofdscout Henk Veldmate en zijn assistenten Michel Doesburg, Hans van der Zee en Roy Wesseling hebben naar verluidt weer een nieuw doelwit gevonden. Exequiel Palacios staat volgens diverse Argentijnse media hoog op het lijstje van de regerend landskampioen.

Door Yanick Vos

“Eerlijk gezegd weet ik daar niets van af, jij bent de eerste die het me vertelt”, reageerde Palacios onlangs nog in gesprek met Infobae toen hij gevraagd wordt naar de vermeende interesse van Ajax. “Het is een geweldig team, een club die momenteel erg sterk is. Maar ik zit met mijn hoofd bij River Plate. Ik probeer het hier zo goed mogelijk te doen en alles te geven in de drie competities waar we in spelen.” De 21-jarige middenvelder laat zich niet gek maken door de geruchten over een transfer naar Europa. Zo stond hij afgelopen zomer nog in de serieuze belangstelling van Real Madrid. Een overstap ketste af. “Nee, dat heeft me totaal niet geraakt. In mijn hoofd ben ik altijd rustig gebleven en ik ben me voor honderd procent blijven richten op River Plate. Het ging niet door, maar ik ben gelukkig bij River. Als het ervan komt, dan is dat zo. En zo niet, dan zit ik hier prima.”

Debuut onder Gallardo
Palacios werd geboren in Famaillá, een plaats in het noorden van Argentinië met ongeveer dertigduizend inwoners. Hij kwam op jonge leeftijd terecht in de jeugdopleiding van River Plate uit Buenos Aires, zo’n veertienhonderd kilometer zuidelijker. Nadat hij diverse jeugdteams had doorlopen maakte hij op jonge leeftijd zijn officiële debuut in het eerste elftal van los Millonarios. Hij was pas een maand zeventien jaar oud toen hij op 8 november 2015 na 45 minuten spelen in het eigen Estadio Monumental tegen Newell’s Old Boys (0-2) binnen de lijnen kwam als vervanger van Lautaro Arellano. Het was trainer Marcelo Gallardo die hem zijn debuut gunde en hem in 2017 definitief bij de A-selectie haalde. Inmiddels staat zijn teller op 89 wedstrijden in alle competities voor River Plate. Zijn prijzenkast is intussen ook goed gevuld, met onder meer de Copa Libertadores (2018), de Copa Argentina (2017, 2018) en de Argentijnse Supercup (2017).

Afgelopen zaterdag liet Palacios het na om nog een trofee aan zijn palmares toe te voegen. In de finale van de Copa Libertadores bleek Flamengo met 2-1 te sterk. De technisch begaafde middenvelder haalde het einde van de wedstrijd niet. Diep in blessuretijd, vlak nadat Gabigol met twee doelpunten een 0-1 achterstand omtoverde in een 2-1 voorsprong namens Flamengo, wist Palacios zich niet te beheersen. Toen invaller Lucas Pratto de bal af wilde schermen, duwde Palacios hem in zijn rug naar de grond en liep vervolgens op hem door. Met een directe rode kaart zocht hij vol frustratie de kant op.

Met de verloren finale komt er een einde aan een wisselvallig kalenderjaar voor de dynamische spelverdeler. In 2019 kreeg Palacios voor het eerst in zijn carrière te maken met serieuze blessures. In februari liep hij in de wedstrijd tegen Racing Club een beenbreuk op. Vreemd genoeg speelde hij de wedstrijd gewoon uit, maar de blessure hield hem twee maanden aan de kant. Juist op het moment dat hij op de weg terug was en door bondscoach Lionel Scaloni werd opgenomen in de voorselectie voor de Copa América, liep hij een hamstringblessure op. De viervoudig Argentijns international werkte gedurende de zomer aan zijn herstel. Of hij vervolgens nog een wedstrijd voor River Plate zou spelen was nog maar de vraag, want de interesse vanuit Europa nam toe. Niet de minste clubs kregen hem in het vizier.

‘Ajax gaat strijd aan met grootmachten om Argentijns international’

Lees artikel

Real Madrid of Internazionale?
In januari van dit jaar leek Palacios hard op weg naar Real Madrid. Volgens diverse Spaanse media lag een contract voor 5,5 jaar klaar in het Santiago Bernabéu en was de Koninklijke bereid om te voldoen aan de afkoopsom van vijtien miljoen euro, zoals opgenomen in zijn tot medio 2021 doorlopende contract. Tot een deal kwam het uiteindelijk door zijn beenbreuk niet, maar volgens Marca is het niet uitgesloten dat Real Madrid in een later stadium alsnog terugkomt voor Palacios. Toen hij in de zomer herstellende was van een hamstringblessure, ondernamen Atlético Madrid, Barcelona, Manchester City en Paris Saint-Germain geen actie en bleef het bij geruchten. Al deze Europese topclubs zouden hem in het vizier hebben en aan dat rijtje lijkt nu ook Ajax toegevoegd te kunnen worden.

In maart van dit jaar sprak Palacios’ zaakwaarnemer Renato Corsi over de situatie van Palacios, die in de Italiaanse media aan Internazionale werd gelinkt. FCInterNews was benieuwd naar de geruchten over een transfer naar Real Madrid en vroeg naar de stand van zaken. “We hebben geen akkoord met Madrid”, reageerde de belangenbehartiger. “We hebben veel gesprekken gevoerd, maar de onderhandelingen zijn op niets uitgelopen. We stonden op het punt om een deal te sluiten, maar vanwege die kleine breuk in zijn onderbeen ging het niet door. Het staat nu op een laag pitje, we zullen zien wat er gaat gebeuren. De interesse van de bestuurders van Inter kan ik bevestigen. Zanetti belde me toen we in onderhandeling waren over Palacios’ transfer naar Real Madrid. Ik vertelde hem dat zowel Exequiel als ik vereerd zou zijn als hij voor Inter zou tekenen. Zanetti is een landgenoot. Hij is uitgegroeid tot een clubicoon van Inter.”

Tot een transfer naar Inter kwam het niet, maar de zaakwaarnemer maakte er geen geheim van dat een verhuizing naar Milaan tot de mogelijkheden behoort. “Lautaro (Martinez, red.) en Icardi spelen ook bij Inter. Ik kan me goed voorstellen dat hij in Milaan speelt”, aldus Corsi in maart. “Zijn afkoopsom? Vijftien miljoen euro. Real Madrid wilde iets meer betalen om de transfer er doorheen te drukken. Zoals ik al zei: het was bijna rond met los Blancos, maar de blessure veranderde alles. Ze wilden eerst zien of hij volledig herstelde. Maar als zij geen actie meer ondernemen, dan kijken wij ook verder. Inter is zeker een optie. Hij zou graag voor i Nerazzurri spelen.” Een transfer naar de Major League Soccer is uitgesloten. Het Inter Miami van David Beckham had interesse, maar is kansloos. "Hij gaat niet naar Miami, Exequiel heeft besloten dat hij naar Europa wil", aldus Corsi tegen Marca.

Vertrek uit Argentinië aanstaande
River Plate zou welwillend tegenover een vertrek van Palacios staan. De club staat er op financieel gebied niet goed voor en kan de transfersom van de middenvelder goed gebruiken. Ajax sluit zijn ogen niet voor buitenkansjes, zo gaf Overmars reeds aan. Met een transfersom van vijftien miljoen euro zou hij tot een van de duurste aankopen uit de clubgeschiedenis van de Amsterdammers zijn. Maar wanneer Ajax in januari niet toeslaat, zullen andere Europese topclubs dat wel doen. De grootmachten zullen er geen problemen mee hebben om vijftien miljoen euro op te hoesten. "Onze bedoeling was om het te verhogen, maar wanneer de speler en zijn zaakwaarnemer geen hogere clausule willen accepteren, kunnen we niets doen", zei River Plate-voorzitter Rodolfo D’Onofrio eerder dit seizoen nog bij FOX Sports. Hij liet daarbij doorschemeren dat 2019 het laatste jaar van Palacios in het shirt van River Plate zou zijn. Een transfer naar Europa lijkt een kwestie van weken.


Poll

Denk jij dat Exequiel Palacios een versterking zou zijn voor Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door scepticus38)

Palacios is inderdaad zo'n buitenkansje waar Ajax zeker voor moet gaan in de winterstop. 15 miljoen in de huidige markt is echt een koopje te noemen voor zo'n goede speler. Lijf hem maar alvast in, kan hij alvast wennen aan het spelen bij Ajax en heb je volgend seizoen sowieso een topper aan hem.

27 november 2019 om 13:43

Zou leuk zijn goede speler. Misschien een voordeel dat Martinez en Nico er al spelen. Maar er is ook genoeg talent dat wil spelen. Maar of die er al klaar voor zijn? Ik zou graag Gravenberg wat meer in 1 willen zien spelen.

27 november 2019 om 13:47

Denk dat je jonge talenten als Gravenbergh, Taylor, Unuvar, Hansen geleidelijk moet brengen met reservebeurten. Zijn nog erg jong en zullen daarom nog erg wisselvallig zijn in hun prestaties. Palacios zal stabieler zijn in zijn prestaties. Heeft al de nodige ervaring opgedaan.

30 november 2019 om 16:12

Wat een onzin zoveel ervaring heeft die Palacios ook niet. Ben je bekend met de term wat goed is komt snel? Jij bent een gevalletje 0 de jeugd de kans geven. Kopuh kopuh kopuh. Vreselijk zulke supporters sorry!

27 november 2019 om 15:02

Ik vraag me dan oprecht wel af met wat voor bril jij naar voetbal kijkt. Als het aan jou ligt kopen ze dus Palacios, Boadu én Stengs in de winterstop? Denk je werkelijk dat dat tot de mogelijkheden behoort? Allereerst zal AZ de absolute hoofdprijs vragen, aangezien ze in de winterstop geen spelers zullen willen kwijt raken. Dan is het ook nog maar de vraag of Boadu en Stengs zelf wel willen, met het oog op de EK-selectie. Vermoedelijk heb je dus minstens 75 miljoen euro nodig voor die drie spelers (incl. Palacios) en dat gaat natuurlijk nooit gebeuren...

27 november 2019 om 15:13

Inderdaad. Boadu hoeft van mij sowieso niet altijd maar in één adem met Stengs genoemd te worden. Kan me gezien wat mogelijk vertrekt in de zomer vooral voorstellen dat er interesse van Ajax zal zijn voor Stengs. In de winter zie ik niet zoveel gebeuren. Heel de Ajax selectie heeft eigenlijk wel duidelijk gemaakt dat ze het seizoen in Amsterdam afmaken en Overmars zal niet kopen om het kopen. Zo’n palacios zal ook de bank warmhouden. Dan is 15 miljoen wel veel, ook met het ook op het talent wat eraan komt. Als VD Beek Martinez en Ziyech fit blijven zijn er maar weinig spelers en waarschijnlijk géén haalbare spelers op de wereld die op het middenveld van Ajax een basisplek zouden afdwingen. Prima dat ze zich oriënteren natuurlijk met het oog op volgend seizoen. Maar Ajax kijkt nog altijd naar de structurele inkomsten met betrekking tot de vaste salarissen en gaat niet even drie dure spelers halen als er niemand vertrekt. Dat zijn de feiten.

29 november 2019 om 19:12

Het is natuurlijk nog maar de vraag hoe Palacios zich zou aanpassen op een ander continent, maar over het algemeen schat ik hem toch hoger in dan Vd Beek en Martinez

30 november 2019 om 15:46

" Ik vraag me dan oprecht wel af met wat voor bril jij naar voetbal kijkt. Als het aan jou ligt kopen ze dus Palacios, Boadu én Stengs in de winterstop? Denk je werkelijk dat dat tot de mogelijkheden behoort? ". Die laatste twee gaan sowieso niet naar Ajax komen, ook niet in de zomer. Die zijn zelfs voor Ajax te duur. Als je de media mag geloven, gaat eerstgenoemde naar Leverkusen. Ajax wil en kan niet meer dan een bedrag van rond de 20 miljoen uitgeven voor 1 speler en communiceert dat via Overmars ook voortdurend naar buiten toe. Maar er zijn kennelijk mensen die graag teleurgesteld worden en het zit er dik in dat dat ook nu gaat gebeuren. Of het nu in de winter of in de zomer is. Overmars heeft sowieso al laten weten dat Ajax in principe helemaal geen winteraankopen gaat doen en alleen in actie komt bij een mogelijk buitenkansje. Stengs en Boadu die naar verwachting 25 tot 30 miljoen moeten kosten, per stuk welteverstaan, behoren natuurlijk niet tot die categorie.

29 november 2019 om 15:26

zo een buitenkansje vind ik het niet. 15 miljoen is voor een nederlandse club nog steeds veel geld en dat is deze speler op basis van de beelden niet waard. Weet niet of je het filmpje hebt gezien van de wedstrijd tegen flamengo, maar dat is 1 grote inlevershow. Bijna elke bal die hij speelt of elke actie die hij onderneemt eindigt in balverlies. Daar heeft ajax dus geen drol aan. Kan natuurlijk een momentopname zijn, maar op basis van deze beelden vind ik t niks. Dan zie ik ajax liever de talenten door laten stromen zoals de hiervoor genoemde gravenberch of een ultieme poging doen om iemand als sander berge naar Amsterdam te halen (ook al heeft die jongen al eerder aangegeven naar een grotere competitie te willen).

Ajax moet dit meteen doen. Precies het soort speler waaraan Ajax behoefte heeft op het middenveld naast Martines. Dynamisch en creatief. Palacios kan de aanvallers beter voeden dan de huidige middenvelders (afgezien van onze topper Ziyech). Beetje type Ihatarren voor Euro 15 miljoen. Dat is in de huidige markt een mooi koopje.

Aan de ene kant zie ik Palacios graag naar Ajax komen, maar aan de andere kant denk ik dat hij niet nodig is bij Ajax. 15 miljoen is echt een koopje voor Palacios en mocht Ajax hem inderdaad aantrekken in de winterstop, dan zullen ze hem in de toekomst sowieso voor minimaal het dubbele doorverkopen. Hij is ook echt een groot talent en hij heeft tot dusver ook 4 interlands achter zijn naam staan voor Argentinië. Alleen het punt waarover ik twijfel om hem te halen, is dat Palacios als controlerende middenvelder/nummer 6 speelt en daar het beste tot zijn recht komt. Juist daar heeft Ajax Lisandro Martinez nu staan en die doet het al een tijdje gewoon erg goed als nummer 6 en ondanks dat Martinez het goed heeft gedaan in de verdediging, zou ik hem bij Ajax gewoon op het middenveld laten staan en daardoor is Palacios in mijn ogen niet echt nodig. Ik heb liever dat als Ajax in de winterstop een speler aantrekt, dat ze dan een opvolger voor Tagliafico binnenhalen. Want van Tagliafico verwacht ik dat hij na dit seizoen wel zal vertrekken bij Ajax en er loopt momenteel binnen Ajax ook geen speler rond van wie ik denk dat hij Tagliafico kan vervangen. Sowieso zal Tagliafico een lastige speler zijn om te vervangen, omdat goede linksbacks moeilijk te vinden zijn maar ook omdat Tagliafico de eerste echte goede linksback van Ajax is sinds Maxwell (naar mijn mening dan). Als je binnen Nederland kijkt naar een opvolger van Tagliafico, dan zou Wijndal een optie zijn. Alleen zal AZ Wijndal niet in de winterstop verkopen en ook na dit seizoen zal er waarschijnlijk (terecht) een fors prijskaartje om Wijndal hangen. Misschien weer voor een pareltje uit Zuid-Amerika gaan?

27 november 2019 om 14:09

Ik snap je insteek maar vind Palacios wel een stuk meer dan een controleur. Hij past perfect naast Martinez in onze dubbele pivot systeem momenteel. Ondanks dat hij verdedigend erg sterk is vind ik hem voetballend nog beter. Kan een man uitspelen en heeft een prima pass in de benen. Werkt had en maakt enorm veel meters, lijkt me dus prima in het profiel van rechter middenvelder te passen. Bovendien zou dit Ten Hag ook weer extra opties geven voorin door bijvoorbeeld Donny naar 10 te halen en Ziyech op rechts te zetten wanneer Neres niet fit is. Persoonlijk zie ik wel veel liever nog een snelle, behendige, diepgaande vleugelspits omdat Ziyech op 10 smullen is.

29 november 2019 om 18:45

Origineel, eer dat Palacios wordt aangetrokken zijn alle bovengenoemde namen al weg. Al heb je dan met Martinez, Palacios, Gravenbergh - Tadic, Traore, Promes nog steeds voldoende kwaliteit. Al moet ik zeggen dat ik verwacht dat Alvarez ons nog gaat verbazen. Viel tegen Lille ook heel sterk in.

29 november 2019 om 22:35

Zou om een transfer in januari gaan dus dan zijn al deze spelers er nog. Ik hoop toch niet dat ze volgend seizoen een seizoen lang gaan leunen op Gravenberch en Traore zonder ze eerst fatsoenlijk te laten wennen aan het niveau in de eredivisie. Die zouden volgend seizoen zeker gerouleerd kunnen worden maar we kunnen ze geen basisplaats geven en verwachten Europees te overwinteren. Eens dat Alvarez anderen nog gaat verbazen, ik zie het sowieso al in hem zitten. Verwacht alleen niet dat hij op het middenveld komt.

27 november 2019 om 15:11

Palacios nummer 6? Ik kan niet voorstellen dat je hem ooit hebt zien spelen als je hem typeert als nummer 6. Als linksback doet Ajax er goed aan om Gallardo van Monterrey binnen te halen, al zal hij denk ik wel een miljoen of 13-15 kosten.

27 november 2019 om 15:24

Ik vond hem elke keer meer vanuit de as spelen als een controlerende middenvelder in de wedstrijden die ik van hem heb gezien, maar blijkbaar is hij dus niet echt een nummer 6?

27 november 2019 om 15:52

Nee, hij is eerder een nummer 10 dan een nummer 6. Als je hem qua type en positie met iemand moet vergelijken dan zou ik hem eerder met vd Beek vergelijken dan met Martinez. Ik persoonlijk vind dat Palacios in potentie beter en completer is als van de Beek. Voetballend gelijkwaardig, maar Palacios heeft het gif wat bijvoorbeeld Tagliafico ook bezit. Een echte alleskunner. Als Palacios Ajax zit zitten en River Plate neemt daadwerkelijk genoegen met 15 miljoen is dit een no-brainer.

27 november 2019 om 17:23

Martinez is toch als opvolger van Nico gehaald? Wat dat betreft zou deze jongen perfect passen.

29 november 2019 om 18:46

Martinez moeten ze nooit meer weghalen van het middenveld. Dat is mischien wel de belangrijkste schakel op het middenveld.

Ik hoop van harte dat Madrid deze winter dan eindelijk doordrukt. Ze hebben immers maar 4 echte middenvelders atm. Momenteel is het allemaal fun and games maar wacht even tot Casemiro of Valverde met en blessure uit roulatie zijn. Een vijfde middenvelder erbij voor een driemansmiddenveld is wel zo wenselijk. Komende zomer Modric dan een prachtig afscheid geven en dan start je 2020/2021 met een sterk, dynamisch en jong middenveld met Valverde, palacios, Casemiro, kroos, Ceballos en Odegaard. Als je daar nog een neves aan kan toevoegen is het echt om van te watertanden

Gaat al naar Leverkusen. Lijkt erop dat Akax de strijd verloren heeft net zoals al eerder met Bailey toen der tijd.

29 november 2019 om 19:48

Leuk dat jij een gerucht verkondigt als feit.

29 november 2019 om 20:14

Transfermarkt zegt het. Over het algemeen wel een betrouwbare bron.

29 november 2019 om 22:29

Link? Enige wat ik kon vinden was een stukje waarin ze TYC Sports als bron gebruiken.

30 november 2019 om 16:21

Totaal niet met elkaar te vergelijken maar wel leuk geprobeerd Lainez,Bailey,Richarlison zijn spelers waar ze al wat langer mee onderhandeld hebben destijds. Dat scheelde weinig of ze hadden voor Ajax gekozen. Op het laatste moment kwam er een club tussen. Hier zijn waarschijnlijk nog niet eens gesprekken gevoerd. Als River plate 50 wil hebben en Ajax 25 wil geven dan denk je toch niet dat hij al bijna binnen is? Ik geloof er sowieso niet zoveel van. Typisch sensatie stukje van de telegraaf. Ik hoop in ieder geval dat Ajax het niet doet. Goede spelers hoeven niet duur te zijn dat hebben we de afgelopen jaren wel laten zien. Gewoon goed scouten

Hadden ze niet een ander filmpje erbij kunnen plaatsen. Hij heeft tijdens die wedstrijd zoveel k*tballen gegeven. Ik mag toch hopen dat hij wat beter is, geen enkele lange bal/steekpass komt namelijk aan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3844
2.Feyenoord3520
3.Vitesse3515
4.PSV3420
5.AZ3115
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Q. PromesAanvaller166
D. TadićAanvaller169
L. TraoréAanvaller117
A. OnanaKeeper160
D. KotarskiKeeper00
N. TagliaficoVerdediger130
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 15 januari
Feyenoord zet alles op alles voor de handtekening van Aliou Balde. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren