Koeman: ‘Die anderen shockeren, en het doet me pijn dat ze een podium krijgen’

Vrijdag, 22 november 2019 om

Ronald Koeman baalt van de negatieve tendens rondom het Nederlands elftal die ontstond na de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland (0-0) van zaterdag. Hoewel Oranje zich via dat gelijkspel definitief kwalificeerde voor het EK, klonk er kritiek op het spel en op de keuzes van Koeman. Zo toonde Willem van Hanegem zich kritisch op de in zijn ogen te positieve benadering van de pers en analisten richting Koeman. Bij praatprogramma Beau reageert de bondscoach.

Presentator Beau van Erven Dorens somt de kritiek op die ontstond na de wedstrijd tegen Noord-Ierland, van Van Hanegem, Johan Derksen, Valentijn Driessen en Het Parool. "Soms borrelt er iets", reageert Koeman op de vraag hoe hij omgaat met die kritiek. "En dan komt er ook wel iets uit bij mij. Dat ik het onbegrijpelijk vind. En vooral voor de spelers, want die hebben jarenlang shit gehad over het Nederlands elftal."

"Nadat we ons twee keer niet hebben geplaatst voor een hoofdtoernooi was alles slecht, maar er waren toen wel redenen om negatief te zijn. Ik vind nu dat die er niet zijn. Kritisch zijn is anders dan negatief zijn", benadrukt Koeman. Hij stelt dat 'van de namen die je opnoemt' alleen Van Hanegem een oud-voetballer is, en dus 'wel recht van spreken' heeft. Derksen heeft ook een verleden als voetballer, maar dat wordt door Koeman niet benoemd.

"Die anderen shockeren, en dat doet me weleens pijn, want juist dat soort mensen krijgen ook nog een podium. Blijkbaar is daar behoefte aan in Nederland. Blijkbaar trekt dat kijkers", verzucht Koeman. "De spelers ergeren zich ook. Maar ik neem het wel voor ze op. Je weet dat zij de laatste pen hebben om mee te schrijven. Dus als je er iets van zegt, krijg je het driedubbel terug."Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door yoda)

Heel erg zwak optreden van de bondscoach. Ook buitenstaanders mogen een mening over voetbal hebben. De tendens rondom het Nederlands elftal was overwegend positief maar na een matige wedstrijd tegen Noord-Ierland mag best gezegd worden dat het minder ging. Enorm jammer dat de bondscoach zich zo laat kennen, hij zat er ogenschijnlijk relaxt bij maar praatte onzin.

22 november 2019 om 22:59

Hij praatte helemaal geen onzin. De kritiek was buiten alle proporties, mensen wouden hem zelfs weg hebben terwijl hij het was die deze groep dusdanig gemanaged heeft dat het zich weet te plaatsen voor het EK in 2020. Schande dat we zo met onze iconen omgaan die ook nog eens gewoon presteren waarvoor ze aangesteld worden, triest en met schaamte lees ik die kritiek.

22 november 2019 om 23:22

Ik heb echt niemand horen zeggen dat Koeman wegmoest. Er heerste ook helemaal geen negativiteit; er was terechte kritiek op een slechte wedstrijd van Nederland bij Noord-Ierland.

22 november 2019 om 23:27

Ik heb de afgelopen maanden echt genoten van het Nederlands elftal. Echt een frisse wind en een ploeg die zich in wedstrijden knokt. Die jongens hebben het geweldig gedaan. Makkelijk praten door te zeggen dat het geen prestatie is, maar van een crisis naar een plaatsing met een overwinning op Duitsland is niet niks.

22 november 2019 om 23:28

Er was toch al vanaf de overwinningen op Frankrijk en Duitsland kritiek op het spel en bepaalde keuzes die er gemaakt zijn. Koeman is duidelijk geweest: een vaste kern klaarstomen om succesvol te zijn op een eindtoernooi.

22 november 2019 om 23:35

@Boadurum. Hou toch op.. 6 jaar lang hebben ze zich nergens voor gekwalificeerd. Ook toen waren dat soort landen de tegenstanders. Nu kwalificatie wel gelukt is, moet Koeman ALLE credits krijgen. Maar toch zijn er weer een paar flappies die Koeman aanvallen op de basis-11, positie-invulling, clausule in zijn contract, selectie etc. Dankzij Koeman gaan we naar het EK en ondanks die leugenvertellers! Want we hebben talentvolle spelers, maar zonder een coach die hen leiding geeft hoe te handelen in het veld, is dit Oranje nog steeds los zand. Dus laten we echt blij zijn dat Koeman leiding geeft aan deze groep.

22 november 2019 om 23:42

Niet mee eens. Ten eerste vind ik tegenstanders als Frankrijk, Zweden, Turkije en zelfs Ijsland sterker dan Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland. Ten tweede was het materiaal in de voorgaande jaren gewoon beduidend minder dan nu: Van Dijk was nog geen wereldtopper, Memphis en Gini blonken nog niet uit bij hun clubs en De Ligt en De Jong waren uberhaupt nog niet in beeld. Het is logisch verklaarbaar dat het Nederlands Elftal zich nu onder Koeman wel eenvoudig heeft geselecteerd voor een eindronde. Als een willekeurige reaguurder op Voetbalzone bondscoach was geweest, was dit ook gelukt.

23 november 2019 om 00:09

"Als een willekeurige reaguurder op vz bondscoach was geweest, was dit ook gelukt" Bedankt dat je dit er nog eventjes achteraan wou plakken, nu is het mij volstrekt duidelijk dat je gewoon iets tegen Koeman hebt. Wat een totale onzin, alsof iemand in de Oranje selectie wat aan zou nemen van een "Boadurum" , misplaatst en wederom een schandelijke reactie.

23 november 2019 om 00:27

Met andere woorden, zonder trainer lukt het ze ook wel. Het beroep van bondscoach moet je niet groter maken dan dat het is. Koeman ziet die gasten een paar dagen in het jaar, ontwikkelen doen de spelers bij clubs. Als jij Van Dijk, De Ligt, De Jong, Wijnaldum en Memphis aangevuld met 6 anderen op een voetbalveld zet, moet het raar lopen wil je niet van Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland winnen.

23 november 2019 om 01:17

Je vergeet Duitsland (gemakshalve) even te benoemen. Toen we bij IJsland in de poule zaten hebben we ons niet gekwalificeerd. Toen we bij Zweden in de poule zaten idem. Nu hadden we genoeg aan een puntje om te kwalificeren en vanwege alle uitslagen is het maar goed ook dat we tweede zijn geworden. Anders hadden we niet bij Oekraïne maar bij België in de poule gezeten.

23 november 2019 om 13:55

Niemand heeft dat ooit geroepen, daarnaast is het in deze poule volkomen normaal dat je 2e word. De logica in sommige beslissingen is niet te volgen, daar mag je volgens mij gewoon kritiek op hebben.

23 november 2019 om 07:35

Tuurlijk mag kritiek. De manier waarop is vaak ronduit onbeschoft. Als Nederland een goeie pot speelt wordt ze al een wk zege letterlijk aangepraat. Dat wakkert de media zelf aan, dat wordt nooit door de oranje spelers of coach zelf geroepen. Die zijn daarin veel realistischer, die weten zelf wel dat de prestatie goed was, maar dat ze nog alles moeten bewijzen en hard blijven werken. De media zal dit neerzetten als een gebrek aan zelfvertrouwen overigens. als ze dan vervolgens een mindere pot spelen, en dat kan natuurlijk gewoon, dat was precies waarom oranje zelf een slag om de arm hield na de hosanna voorafgaand. Maar nu moeten ze dus eigenlijk de teleurstelling van de massa gaan verantwoorden die t succes aanvankelijk zelf al veel te groot had gemaakt. En nogmaals, dat kan, maar de stijl waarin dat gaat is zo vaak op de man.

Helemaal mee eens, het blijft me verbazen dat er nog zoveel mensen kijken naar dat vreselijke programma. Ach ja ieder zijn ding natuurlijk, en Gijp puur als analist vind ik best top van tijd tot tijd. Maar die Derksen.. totaal gestoord en nooit meer op de hoogte van wat dan ook. Bleek laatst wel weer toen hij bij een Champions League avond doodleuk beweerde dat Memphis toch iets te kort komt voor Ajax op dit moment. Ik viel nog net niet van mijn stoel, seniele oude man is het geworden.

22 november 2019 om 23:09

Je moet dan ook niet naar Veronica Inside kijken voor de inhoudelijke analyses. Puur als entertainment is het best vermakelijk. Wat betreft zijn opmerkingen over Memphis en Ajax: hih onderbouwde die opmerking door te stellen dat Memphis bij Ajax een minder vrije rol zou hebben en dus minder uit de verf zou komen. Daar heeft hij natuurlijk volkomen gelijk in. Niet in het feit dat hij bij Ajax geen vrije rol zou krijgen, maar wel dat hij die rol nodig heeft.

23 november 2019 om 00:05

Het blijft totale onzin , Memphis is een betere aanvaller dan wat er bij Ajax rondloopt. Ook beter dan Ziyech of Tadic.

23 november 2019 om 08:20

Ja maar daar had hij het dus, als ik het me goed herinner, niet over. Het ging hem niet om de kwaliteit maar om de manier van spelen en de discipline.

23 november 2019 om 08:50

De video staat nog online op YT op het Veronica Inside account. Hij begint over dat hij de kwaliteiten mist met daarna indd een lulverhaal over in de discipline spelen. Complete onzin want Memphis geeft tegenwoordig ook alles in een wedstrijd voor het resultaat van het team.

Ronald moet gewoon niet zo lopen zeuren. Je hebt als Nederlands elftal 3 kansen om je te plaatsen, en dan speel je zo belachelijk laf tegen een matige elftal als Noord-Ierland. Zet die gasten onder druk en jaag ze af, dan weten zij echt niet wat zij moeten doen hoor. Ga je daar met 0-2 weg. 1% kans dat je daar met verlies weggaat. Dan heb je nog 0,00001% kans dat je niet 1 punt pakt tegen Estland thuis. Mocht dat nog mis gaan, dan kan heb je nog play-offs. Gewoon slecht gehandeld van de bondscoach.

Het verbaast me echt dat Koeman zich zo laat kennen. Ik vraag me ook af of hij een club als Barcelona aankan als hij zich zo gepikeerd voelt omdat wat mensen een mening hebben. In het algemeen is iedereen enthousiast, maar een slechte wedstrijd en mensen gaan vertellen hoe het beter moet. Als je dat niet leuk vindt: begin er dan niet aan. Er was helemaal niets aan de hand tot hij zich zo begon aan te stellen.

23 november 2019 om 00:25

Hij mag toch netjes aangeven dat het hem raakt? Ik vind persoonlijk dat je best iets optimistischer mag zijn. Wat dat betreft slaat hij de spijker op zijn kop: kritisch zijn mag. Maar deze mannen en dan vooral Derksen zagen gewoon poten. De beste man heeft aan het einde van de reeks ook een keer echt op resultaat gespeeld!

Dus voortaan moeten we gewoon alleen Willem van Hanegem uitnodigen in alle voetbaltalkshows want hij heeft dus recht van spreken. Waarom doet Koeman toch zo moeilijk. Zeg gewoon dat ieder zijn mening mag hebben en klaar. Net alsof een Rene van der Gijp of Derksen niets mogen zeggen waar hij op doelt omdat hij een bloedhekel aan VI heeft. Ruud Gullit of Marco van Basten mogen dat dus ook niet. Alleen Willem van Hanegem die af en toe wat raaskalt bij Harry Mens krijgt deze privilege van onze bondscoach Koeman. Die straks lekker op de trein springt richting Barcelona. Lekker man.

Ben beetje klaar met meneer Koeman. Meneer kan niet tegen kritiek maar zijn selectiebeleid en de laatste 3 interlands waren 1 groot drama. De kritiek op een Joachim Low in Duitsland is bijv. 1000x zo erg.

23 november 2019 om 07:39

Valt mee hoor, ze hebben het ek gehaald en gewoon goed gepresteerd. 7 punten behaald en 8-1 doelsaldo. Mooi toch.

Koeman heeft echt een slechte beurt gemaakt bij mij met die wedstrijd tegen noord ierland. Met twee controleurs spelen tegen een c land omdat je bang bent om te verliezen vind ik echt super laf. Maar hoe hij daarna erover doet vind ik nog veel kwalijker. Mensen mogen blijkbaar geen kritiek hebben want we hebben ons geplaatst. Maar draai het eens om. Wat als die penalty er in was gegaan en je had je niet geplaatst? Want het liep totaal niet. Dan had je het gewoon nog slechter gedaan dan Blind. Want die had geen van Dijk, de Jong, al die supertalenten en alles. Ik vind het echt zeer zwak hoe Koeman hiermee omgaat.

23 november 2019 om 08:09

Koeman hoeft geen opstelling te maken die jij of iemand anders leuk vind, toch? Opstellingen voor oranje maken is zijn job en hij heeft zich geplaatst. Dat jij t niet leuk vind kan, maar waarom zou Koeman dat moeten uitleggen? Zeker als hij succesvol is.

23 november 2019 om 10:59

Prima dat hij dat doet, die opstelling. Maar mensen gaan daar iets van vinden. Wen er maar aan. 17 miljoen bondscoaches kijken mee. Als het je zo stoort, lees of kijk het dan niet.

25 november 2019 om 20:23

Prima dat je er iets van vind. Maar Koeman hoeft er niks mee te doen.

ik snap wel dat er kritiek is op Koeman. waarom stel je een breker als De Roon op tegen land als Noord Ierland terwijl je een gesloten verdediging uit elkaar moet zien te spelen? waarom 4 echte spitsen oproepen om vervolgens een linksbuiten in de spits te zetten? waarom stond Veltman erin en niet Dumfries die kan opkomen en veel meer snelheid en dynamiek heeft? waarom stond Blind er weer in die 7 van onze laatste 11 tegengoals heeft ingeleid? natuurlijk zijn er dan mensen die geen touw meer kunnen vast knopen aan het selectiebeleid en dan komt er logischerwijs kritiek. dat hij met de huidige Oranje selectie 2e word in de poule is ook geen kunst imo. dat zou Wiljan Vloet ook nog wel lukken met dit materiaal dus waarom benoemt Koeman dat steeds en wil hij mensen als Hiddink en Blind naar beneden halen terwijl die het met veel minder materiaal moesten doen?

Iedereen hier die klaar is met Koeman: haal Koeman weg, en dit Oranje dondert helemaal in elkaar. Jullie denken echt dat Oranje superspelers heeft waar Koeman geluk mee heeft. Maar dat is niet zo. Behalve Memphis stonden die superspelers allemaal op het veld tegen N-Ierland. En ze winnen niet.... Ze winnen pas als ze uitvoeren wat Koeman en zijn staf hen bijbrengt! Want geen enkele van deze spelers (misschien v.Dijk wel) is zover dat ze zonder sturing v/d coach een geweldige wedstrijd spelen. Dus hou op dat Koeman geluk heeft met deze lichting spelers, deze spelers mogen blij zijn dat ze werken met Koeman die ze duidelijk beter maakt! Trap toch niet in die onzin van Derksen en Gijp. Die weten het echt niet meer.

Wat een slapzak is Koeman zeg. Als dit al 'negatief zijn' is, welke vorm van 'kritisch zijn' blijft er nog over dan? Ik ben het helemaal met Derksen eens. Kijk je vooraf naar de poule, dan is het volstrekt logisch dat je achter Duitsland tweede wordt. Maar als je na een worsteling in Rotterdam tegen Noord-Ierland niet verderkomt dan een 0-0 in Belfast en je bent verbaasd dat er dan kritiek komt op vertoond spel en resultaat ben je wel erg zielig zeg! Koeman is werkelijk een diva hoe snel hij zich aan dingen stoort. Terwijl het vooral storend is om te zien hoe hij alles en iedereen de maat neemt, of het nu gaat om journalistiek bedrijven of omgaan met racisme. Iemand die zelf zijn reet afveegde met het shirt van zijn tegenstander of loog over zijn contractvoorwaarden tegenover de media hoeft van mij niet de moraalridder uit te hangen. Het is bovendien om te kotsen dat hij quasi-verontwaardigd wijst op gebrekkig optreden van de politiek tegen racisme, terwijl de voetbalbond waar hij ambassadeur van is in geen velden of wegen te bekennen was om zich direct na het incident afgelopen weekend uit te spreken tegen discriminatie. Pas ter elfder ure kwam Van Praag aankakken met een halfslachtige verklaring, dus laat Koeman tot die tijd lekker zijn mond houden over anderen...

Ach het geeft de allerbelabberdste niveau van de Nederlandse sportjournalistiek. Het is scorebord journalistiek van de allerbovenste plank . Wordt er gewonnen roept iedereen halleluja . Een slechte pot waar toch het laatste benodigde puntje wordt gehaald en alle kippen rennen weer zonder kop de andere kant op en alles is slecht . Oranje zit in een proces. 2 jaar geleden was het voetbal nog dood. Symposia en zo. Gelukkig gaat het allemaal een stuk beter en er zit nog behoorlijk wat rek in. Maar de kwaliteit is er (nog) niet ok iedere wedstijd swingend en goed te spelen . Trouwens , geen enkel land speelt alle kwalificatie wedstrijden goed . Er mag inderdaad wel wat minder azijn gedronken worden in Nederland .

Gisteren begon Driessen alweer door te stellen dat Oekraïne niets voorstelt. Waarom winnen die dan van Portugal en winnen ze ook hun poule met o.a. verder nog Servië vraag ik me dan af? Vroeger wonnen we met Van Basten, Gullit, Rijkaard etc. ook wel eens soms met 1-0 in de Kuip van Malta door een benutte strafschop hoor...

Ondanks dat we in Nederland erg goed zijn in het overdrijven (als Nederland goed speelt zijn we de grote favoriet voor het winnen van een eindtoernooi, maar als Nederland wat minder speelt kunnen ze er helemaal niks van en is alles negatief), mag er wel kritisch gekeken worden na de wedstrijd tegen Noord Ierland wat gewoon niet goed was, om dan alles negatief te houden van dat deze poule maar een formaliteit was en dit had elk ander team gekund vind ik weer te overdreven. We hebben ons geplaatst en hebben tegen Duitslans gezien dat we zeker goed kunnen voetballen. Dit maakt ons nog geen favoriet voor het EK, maar wie weet zijn we de underdog. Zijn argument van dat alleen van Hanegem recht van spreken heeft omdat hij voetballer is geweest vind ik een kulrede. Hij zegt hier dus duidelijk mee dat als je niet gevoetbald hebt (op hoog niveau) heb je geen voetbalverstand en mag je niks zeggen wat een flauwekul.

Iedereen mag een mening hebben en Koeman moet er niet zo in blijven hangen. Het was een slechte pot tegen Noord Ierland. So be it. We hebben over alles en iedereen een mening en dat mag. Nu heb je praat programma's die er op in zoomen, die had je 10 jaar geleden minder. Maar toen had je columns in weekbladen waar die zelfde mensen hun mening uiten.

Ik vind dit niet sterk van Koeman. Hij loopt al zo lang rond in dit wereldje en nog kan hij zich ergeren aan kritiek van een handjevol analisten. Kom op Ronald, laat toch gaan joh. Koeman heeft het goed gedaan maar laten we eerlijk zijn, die laatste wedstrijden waren echt niet om aan te zien. Die wedstrijd tegen Noord Ierland heb ik afgezet, niet te doen gewoon. Mag daar niks van gezegd worden dan? Bepaald Ronald Koeman dat? Maar Van Hanegem mag dan weer wel wat zeggen van Koeman want die heeft in de top gespeeld. 40 jaar geleden weliswaar, maargoed. Ik snap niet dat Koeman zich hier überhaupt mee bezig houdt. Als hij zegt dat hij tevreden is over het resultaat maar het spel nog veel beter kan is heel Nederland het met hem eens. Nu ga je weer een tegen reactie krijgen van Derksen en Driessen, die laten zich niet vertellen wat ze moeten vinden natuurlijk. En zo wordt het een item, Koeman kan niet tegen kritiek.

Ik snap de reactie van Koeman. Mensen als Derksen en Driessen zijn volgens mij meer uit op aandacht. Kritiek hebben is nooit erg, maar ze kunnen het ook gewoon netjes houden. Ze hebben bewezen dat het ze puur om kijkcijfers en aandacht gaat doorbrengen manier waarop ze o.a. mensen als vd Hoorn, Manolev, ten Hag en van Geel hebben behandeld. Nogmaals, ze mogen best kritisch zijn, maar volledig afzeiken en met de grond gelijk maar is wat anders.

Man man man wat is iedereen toch snel op de teentjes getrapt tegenwoordig. Jank maatschappij tot en met. Is het nou echt zo erg om te zeggen "goh ja ik begon met de verkeerde opstelling en we speelden slecht", wat iedereen toch heeft gezien.waarom zo moeilijk over iets doen maargoed goed om te weten dat je gewoon een domoor bent volgens onze bondscoach en geen recht van spreken hebt als je zelf geen wereldvoetballer bent geweest. Het is allemaal wat hoor als iemand een mening heeft tegenwoordig.

Moet wel even aan mijn hoofd krabben. Normaal gesproken heb ik het vrij snel door als er tegen een bepaald figuur in de publieke belangstelling een hetze tegen zich krijgt, maar bij Koeman is werden er alleen maar veren in zijn reet gestoken sinds voor zijn instelling bij Oranje, tijdens zijn bondscoachschap en alleen sinds Noord-Ierland is er wat kritiek geweest omdat Oranje vrij laf speelde, wat gewoon een feit was om dat puntje te halen. Koeman reageert heel disproportioneel op alles alsof hij door een hele club en media wordt tegengewerkt. Hij reageert net een Mourinho die met zijn rug tegen de muur staat.

Zo raar, en Koeman mag opeens niet zijn mening geven, hoe hij er over denkt, niet kritisch zijn. Zo vreemd. En wie zijn die andere droeftoeters? Ik zei het al en Koeman zegt het nu, hoezo krijgen die gasten een podium. Opbouwende kritiek is prima maar die gasten zorgen alleen maar voor sensatie door onzinnig steeds kritisch te zijn. Geen enkel objectiviteit. En waar hebben zij gespeeld dat ze dat verdienen om zo te werk te gaan? Echt zo eens met Koeman. Die gasten lijken nooit positief te zijn. Oranje gaat weer eens naar het Ek maar nee blijven negatief. Het is armoedig in voetbal media anders hadden ze nooit zo'n podium.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 12
2210 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

88 fans
Coach, 56 jaar
SeizoenClub
2018- Nederland
2016-2017 Everton
2014-2016 Southampton
2011-2014 Feyenoord
2009-2009 AZ
Laatste voetbalnieuws

‘Zwaar teleurgestelde’ Koeman voelt zich ‘verraden’: ‘Het deed hem wat'

Kees van Wonderen besloot onlangs per direct te vertrekken als assistent-bondscoach bij Oranje. Valentijn Driessen vertelt bij Voetbalpraat van FOX Sports dat keuzeheer Ronald Koeman dit besluit absoluut niet zag aankomen....Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Donny van de Beek vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker van Ajax naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren