Johan Derksen lanceert minutenlange rant na racisme-incident

Vrijdag, 22 november 2019 om

Johan Derksen is niet te spreken over de manier waarop het incident in de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior is uitgelicht door groepen van buitenaf. De analist van Veronica Inside is voorstander van een strenge aanpak van racistische uitingen tijdens voetbalwedstrijden, maar merkt dat groeperingen als politici en bekende Nederlanders hun best hebben gedaan om 'een graantje' mee te pikken, met name in talkshows op tv.

In de uitzending van het praatprogramma lanceerde Derksen een minuten durende 'rant', waarin hij racisme 'een soort commerciële hype' noemde. Het doet hem wel goed dat voetballers en scheidsrechters feller reageren als racisme richting spelers zich voordoet. "Racisme moet je aanpakken zodra het zich voordoet. Maar tot op heden, als er een racistisch incident was op een voetbalveld, dan hoorden ze het niet, of ze wilden het niet horen, of de scheidsrechter zat vast aan bepaalde reglementen. Het werd altijd een beetje gebagatelliseerd. Die jongen van Excelsior pikte het niet", doelt Derksen op Ahmad Mendes Moreira.

"Als je hoort wat die mensen roepen, dan is er maar één ding wat je kunt doen: stoppen met voetballen. Een afkoelingsperiode heeft geen zin, want na tien minuten zijn dat soort opmerkingen niet minder erg geworden. Die opmerkingen zijn gemaakt en dan moet je wegwezen. Dan is voetbal totaal onbelangrijk", benadrukt Derksen. "Maar dan komt heel Nederland eroverheen, want die willen allemaal een graantje meepikken. Eerst de politici, die zich voor iedere camera verdringen om te zeggen dat dit niet kan. Een dag later is er weer een nieuwe rel en hollen ze daar weer achteraan."

"Dan komen alle bekende Nederlanders, dan een heel hoop gekleurde Nederlanders die ons willen wijsmaken dat dit het meest racistische land ter wereld is", voegt Derksen toe. "Dan denk ik altijd: in de voetballerij niet, want Duitsland, Italië en de Oost-Europese landen zijn veel erger dan Nederland. Het is hier gelukkig nog steeds een incident. Maar als zo'n incident zich voordoet, dan vind ik dat de spelers van FC Den Bosch en Excelsior solidair moeten zijn met zo'n jongen, en moeten zeggen: ‘Vanmiddag gaan we niet meer voetballen.’ Dat zooitje aanpakken en de club medeverantwoordelijk stellen, als je weet wie het zijn."

"Genadeloos ingrijpen, maar niet een minuut stilte voor de wedstrijd om de mensen maar weer met de neus op de feiten te drukken", doelt Derksen op de beslissing van de KNVB om dit weekend niet te voetballen in de eerste minuut van wedstrijden in het betaald voetbal. "Het is allemaal voor de bühne." Dat gebeurde vrijdagavond voor het eerst in de wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Bovendien werd bij Excelsior - FC Den Bosch na achttien minuten, refererend aan het rugnummer van Mendes Moreira, rode kaarten getoond door de thuissupporters met daarop de tekst 'Geef racisme de rode kaart'.22 reacties (laatste reactie door sirius)

Goed betoog van de heer Derksen, om te kotsen die popiejopies die willen profiteren van dit soort incidenten.

22 november 2019 om 23:06

Genant inderdaad. Het zou derksen echter ook sieren zich in de toekomst dan alleen op het voetbal te richten. Hij is er zelf ook niet wars van om zijn mening over van alles en nogwat te delen. In zijn geval staat de camera toch a 2x per week op hem gericht, maar dat geeft hem geen alleenrecht.

22 november 2019 om 23:38

@ijsmuts een mening ventileren is wel van een hele andere orde als racisme natuurlijk dus die vergelijking vind ik een beetje mank gaan. hij mag heus wel zeggen dat iemand slecht heeft gespeeld of dat hij vind dat een voetballer er niks van kan. dat is imo onvergelijkbaar met racisme

23 november 2019 om 06:54

Prima als derksen zou zeggen dat iemand goed of slecht speelt. Dat is dus voetbalgerelateerd. Derksen ventileert echter ook zn mening over zaken die niets met voetbal te maken hebben. Dat staat los van het racisme vraagstuk.Politiek, geaardheid, pieten discussie, stikstofbeleid. Het komt allemaal voorbij in het programma en over alles heeft derksen een uitgesproken mening. Maar wanneer een politicus voor een camera springt in een onderwerp dat aan voetbal gerelateerd is (racisme in stadion) dan vindt derksen dat ongepast.

23 november 2019 om 10:44

Maar hij slaat de spijker toch op de kop? Los van wat wie wel of niet wat heeft te zeggen over welk onderwerp dan ook. En politici maken het in mijn ogen al op vele terreinen te bont. Hollen achter ieder nieuws aan dat op dat moment hot is in het land of/en de media.

23 november 2019 om 07:32

Geen goed maar een hypocriet betoog als je hem en vd Gijp bezig hoort over homo’s in de sport.

Met name minister Grappenhaus wilde de aandacht. Ik heb hem nog nooit gehoord nadat supporters leuzen zingen over bijvoorbeeld joden. De knvb doet daar eigenlijk ook niets mee. Racisme is dom en is typerend voor de mens. Beledigen op basis van huidskleur, haarkleur of andere uiterlijke kenmerken. In en in triest.

Met andere woorden, niemand mag er wat van zeggen van meneer Derksen want als je betrokkenheid en begrip toont en je uitspreekt word je weggezet als een popiejopie. En als niemand er wat van zegt kunnen lieden als Johan Derksen op televisie heerlijk doorgaan met hun beschimpende en schandelijke tirades tegen alles wat kwetsbaar is in ons land en daarmee een fantastisch rolmodel zijn voor die schandelijke figuren op onze voetbaltribunes. Want meneer Derksen is inderdaad voor die figuren een held en rolmodel. Daar zal hij vast trots op zijn. Verwerpelijke man.

22 november 2019 om 23:06

Nee, het gaat erom dat je de politici nooit hoort hierover, behalve als zich een incident voordoet. Dan verdringen ze zich voor de camera. Dan kijken ze even naar de zetelwinst in de peilingen en klaar zijn ze weer. Dan schitteren ze weer door afwezigheid.

23 november 2019 om 01:54

Ik neem toch aan dat je zelf ook wel ziet dat mensen ineens de spotlight willen stelen. Wanneer hoor je Edgar Davids, Hugo Borst en noem ze allemaal maar op normaal gesproken over racisme? Gewoon een pijnlijk onderwerp waar mensen zichzelf weer relevant willen maken op hun platform, maar uiteindelijk houden ze zich allemaal stil als het geen aandacht genereert. Dat is ook het grootste probleem omtrent het gebeuren van vorige week tussen Den Bosch en Excelsior. Er word over gepraat, maar niemand die zich daadwerkelijk bekommert over het daadwerkelijke probleem. De schreeuw om aandacht is groter dan de aandacht over het daadwerkelijke probleem.

23 november 2019 om 15:24

Hugo Borst weet ik nog niet zo maar Edgar Davids heb ik er vaak genoeg over gehoord.

24 november 2019 om 16:11

Je hoort ze er alleen over bij een incident. Als zo'n incident eenmaal niet meer de aandacht van de media heeft, houden de mensen hun kaken weer op elkaar tot het volgende incident. Zo gaat het niet alleen met racisme, maar eigenlijk met alles.

We zullen de komende weken zien hoeveel homofobe en antisemitische spreekkoren te horen zijn. Deze keer was de haat heel duidelijk gericht tegen één speler. Ontzettend makkelijk om voor iedereen z'n terechte boosheid te ventileren, maar we gaan het zien hoe serieus iedereen is. Ik denk namelijk dat de meeste mensen hypocriet als de pest zijn. In dat opzicht heeft Derksen gelijk. Ik ben niet naïef, zal niet lang duren tot we weer kwetsende spreekkoren van de tribunes te horen krijgen.

Is het in Duitsland zo erg ja? Dacht dat ze altijd bekend stonden om de gemoedelijke sfeer.

23 november 2019 om 01:30

Dan ga maar niet naar Dresden. Daar zit nog veel oud zeer.

23 november 2019 om 01:35

St. Pauli bijvoorbeeld is ook behoorlijk beruch.

23 november 2019 om 15:21

Ah thanks voor de info, volg het Duitse voetbal totaal niet maar las altijd hier op voetbalzone dat er zo gemoedelijke sfeer hing. Wist alleen dat Leipzig gehaat werd, enige club die ik dan weer net wel een beetje leuk vind

Hij zal wel weer door een heleboel mensen de Zwarte Piet toebedeeld krijgen. (Niet verkeerd bedoeld, het is gewoon een spreekwoord/gezegde) Hij zei niet heel veel verkeerds. Ik was het niet met alles dat hij zei eens overigens. Hij mag z’n mening hebben en geven.

Ik heb een hoop mensen horen praten maar weinig concrete oplossingen . Zou bijvoorbeeld liever eens een deskundige horen op het gebied van gezichtsherkenning hardware & software en hoe dat gebruikt kan worden om daders concreet op te pakken . Laat eens zo’n bedrijf een voorstel doen. In China weten ze het als je een scheet laat , het moet toch mogelijk zijn mensen op te pakken. Ik heb ook nog niks gehoord over ook maar 1 arrestatie in den bosch . Hoe kan dat in vredesnaam ???

Een incident? Sorry maar volgens mij gebeurd het wel vaker in Nederland alleen word er niet tegen opgetreden.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Donny van de Beek vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker van Ajax naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren