Feyenoord haalt uit naar journalist van AD voorafgaand aan publicatie

Vrijdag, 22 november 2019 om

Feyenoord is kritisch op de werkwijze van het Algemeen Dagblad omtrent een artikel over de jeugdopleiding van Feyenoord, dat zaterdag in de krant verschijnt. De inhoud van het artikel is nog niet publiekelijk bekend, maar volgens Feyenoord worden werknemers van de jeugdopleiding beschadigd zonder dat de betreffende journalist met vertegenwoordigers van Feyenoord in gesprek ging.

"Het is onacceptabel dat binnen de Academy mensen met een grote staat van dienst worden beschadigd, die in de voorbije jaren een grote bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van talent en dat nog steeds doen", luidt een gezamenlijk statement van Raymond van Meenen en Stanley Brard, respectievelijk de manager en het hoofd van de Feyenoord Academy. "Hetzelfde geldt overigens voor de mensen die nog maar kort in dienst zijn. De deuren van de Academy staan voortdurend open voor de media en anderen."

"Sportjournalisten kunnen met eigen ogen ontwikkelingen en trainingen volgen. Ook mogen alle vragen worden gesteld aan onze mensen. Op basis daarvan mag iedereen een oordeel vellen", benadrukken Van Meenen en Brard in het statement. Volgens Feyenoord zijn er uitnodigingen geweest om een kijkje binnen de jeugdopleiding te nemen, te praten en 'geïnformeerd te worden hoe Feyenoord werkt met zijn talenten. "We hebben echt niet de illusie dat we alles goed doen", voegt men eraan toe.

"De schrijver kwam niet en wenste ook voor dit artikel niet door ons geïnformeerd te worden. Het is kwalijk te noemen dat iemand die geen onderzoek doet en alleen anonieme bronnen opvoert, zo onze mensen op de Academy beschadigt", haalt Feyenoord uit naar de krant die fungeert als officiële mediapartner. "Vanaf de buitenkant oordelen zonder enig contact is te makkelijk. We vinden het belangrijk om met deze reactie te onderstrepen dat we achter onze mensen en hun werkwijze staan."Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door fr_jc)

Ben zeer benieuwd of het artikel nog geplaatst gaat worden door het AD, want op welke basis heb je als journalist een stuk geschreven? Bronnen... die kunnen we nu wel. Maar als Feyenoord zegt dat er mensen mee beschadigd gaan worden, dan moeten ze een vermoeden hebben of al weten waar het stuk over gaat...? Dessalniettemin, zeer kwalijke zaak als je als journalist geen informatie hebt die je niet zelf hebt gezien of gehoord, maar wel een artikel aan wijd.

22 november 2019 om 21:13

Als je meerdere bronnen hebt die iets bevestigen, dan is het natuurlijk niet alleen hear say. Maar hoor en wederhoor maakt je stuk inderdaad wel sterker, dan ben ik met je eens.ben nu wel benieuwd wat er morgen naar buiten komt. Dat het al wat langer borrelt op onze jeugdopleiding is ook geen publiek geheim meer naar het stuk van NRC in mei. Fijn trouwens dat jij tegenwoordig mod ben, eindelijk eens een Feyenoorder.

22 november 2019 om 21:31

Orgullo; Uiteraard niet. Maar ben wel van mening dat als de deuren voor je open staan, de mensen met jou willen spreken, 'wat je dan tegenhoud' als journalist zijnde om die bron zelf aan te boren. Dit, imo maakt het stuk zwakker, op voorhand, maar kan niet wachten tot ik het lees. Vraag me ook meteen af van wie het afkomt.

22 november 2019 om 22:41

Feyenoord is natuurlijk pissed dat de journalist de nodige mensen heeft gesproken maar niet de leiding maar ja het artikel gaat natuurlijk over het falend beleid bij de jeugd en dat wordt verzonnen door de leiding. Moet wel zeggen dat dat Brard niet aangerekend kan worden aangezien Brard er net zit. Maar er moet nog wel schoon schip gemaakt worden op dit moment beschikt Sparta mede door samenwerking met Ajax en dus goede doorstroom mogeljkheden op allerlei vlakken over betere jeugdspelers...... tja dat zou niet zo moeten zijn natuurlijk

23 november 2019 om 02:29

@ Fr_jc Ik vind het veel te voorbarig om te stellen dat dit het stuk zwakker maakt, "of the record" zijn mensen nu eenmaal bereid om meer te zeggen dan in het openbaar. Op deze manier komen mistanden wel vaker boven tafel, en vind ik het persoonlijk niet perse nodig dat er "wederhoor" moest zijn. Wanneer er een aangekondigd wederhoor plaats vind; kun je er vergif op in nemen dat mensen niet vrijuit zullen praten. Waarbij het meer dan reã«el is dat dan van te voren wordt bepaalt wie de journalist te spreken krijgt, en wat het geselecteerde personeel wel of niet mag zeggen. Met als gevolg een lachwekkend niets zeggend positief/constructief stuk waar organisaties van houden zodat ze lekker om de hete brei heen kunnen praten.dat er volgens Feyenoord zogenaamd mensen beschadigd worden moet ook nog maar blijken, ik vind het wat dat betreft wel frappant dat dit erbij jou als Ketellapper erin gaat. Of het nu om politieke of commerciã«le bobo's gaat; in de bobo wereld vind men heel snel dat mensen zogenaamd beschadigd raken wanneer er onthullingen naar buiten komen over mistanden binnen hun organisatie. Dit is echt het meeste clichã© matige verweer van bestuurders om enige controle te kunnen uit oefenen over het narratief de te komen onthullingen. Zowel de waarheid en positieve structurele veranderingen komen zelden voorts door kritiek binnen kamers te houden, of via zogenaamd gezamenlijk constructief gedrag wat alleen voor de bã¼hne is. Bestuurders komen over het algemeen heel goed weg nadat er onthullingen hebben plaats gevonden.

23 november 2019 om 08:09

F-18/TACP; Dit ging er bij mij niet in als ketelapper hoor. Maar ik vind en vond dat een stuk sterker had kunnen zijn als er juist wel wederhoor in had gekomen, zeker nu zojuist het artikel is geplaatst. Dan had de journalist.nog veel harder kunnen uithalen, want wat hij schrijft klopt dan ook. Op deze manier schreef ik dan ook over het weglaten van 'wederhoor'. Ik zal je reactie niet bestrijden, want ben het eens, echter vind ik nog steeds dat hij ook bij de bron had moeten aankloppen, de reden al geschreven.

22 november 2019 om 21:18

Ach las 6 maanden geleden ook een artikel in het ncr (weet niet zeker) over de misstanden binnen de jeugdopleiding van Feyenoord. Dat het er zooitje is wisten we natuurlijk al. Feyenoord wil denk ik met deze statement een soort damage control inzetten om de schijn voor te zijn heb ik het idee.

22 november 2019 om 21:35

Ajax01-95; Het was op alle vlakken een puinhoop, ook binnen de jeugd opleiding, daarvoor is Brard teruggehaald. Ze zijn aan het hervormen, dat is niet iets wat binnen een paar maanden omgebouwd is. Toen Brard vertrok bij Feyenoord was de opleiding top, bi terugkeer een puinhoop. Maar kan goed zijn dat het damage-control is zoals je zegt!

22 november 2019 om 22:34

Ach toen ze bij Feyenoord zelf meneer Grootschalk beschadigd en wel bij het grofvuil zetten hoorde je niemand van de directie dat er iemand beschadigd was. Het recht om Feyenoordwerknemers te beschadigen is schijnbaar alleen aan Feyenoord zelf voorbehouden.

22 november 2019 om 21:50

Hij heeft het dus op basis van bronnen gedaan, zoals goede journalistiek betaamt. Soms krijg je je info niet door bij Feyenoord aan te bellen en te vragen of je mag komen. Dat biedt Feyenoord namelijk de kans om aan damage-control te doen. Waarschijnlijk heeft de journalist om wederhoor bij Feyenoord gevraagd en denkt Feyenoord met zon reactie te moeten komen.

22 november 2019 om 22:00

Sta plaats; Bronnen zijn altijd goed, begrijp me niet verkeerd. Maar hij hoefde niet bij Feyenoord te vragen, vanuit de quote gelezen : "de schrijver kwam niet en wenste ook voor dit artikel niet door ons geïnformeerd te worden. Het is kwalijk te noemen dat iemand die geen onderzoek doet en alleen anonieme bronnen opvoert," , dat vind ik persoonlijk slechte journalistiek 'als de bron de deur openzet'. Damage-control eens met je en we wachten het artikel af.

22 november 2019 om 22:38

Dat klopt, maar hoe weet Feyenoord dan van dit artikel? Of zou Feyenoord weer een bron hebben bij het AD?

22 november 2019 om 23:04

Artikelen worden van te voren uiteraard gecheckt bij een perschef oid. Zo krijgen clubs dus inzage in stukken voor het geplaatst wordt.

Het is altijd makkelijker (lees scoren) om een kritisch stuk te plaatsen op het moment dat er druk op een club ligt. Als Feyenoord volgend jaar een team in de KKD weet te plaatsen, komt het op jeugdgebied en scouting echt wel weer goed de komende jaren. Zeker met iemand als Arnesen aan het roer!

22 november 2019 om 22:08

Ja, als de Dom valt, ligt-ie in de Zadelstraat.... Jong Feyenoord is anders nog druk aan het worstelen met Jong FC Groningen, Jong GA Eagles en Jong PEC Zwolle om dat af te dwingen en promotie is allerminst een formaliteit. En zelfs als dat lukt slaat het nergens op te denken dat dan het einde van de zorgen in zicht is in de nabije toekomst. Hebben de teams onder Jong Feyenoord zoveel te bieden om kwalitatieve doorstroom te garanderen? En de 'vroegtijdige scouting' van de club is zo dramatisch dat ze op Spangen de grootste talenten van Sparta (willems, Depay, Strootman en Dumfries bijvoorbeeld) nog niet in hun achtertuin kunnen herkennen. Terwijl Feyenoord onder Van Geel jarenlang volledig naar binnen is gekeerd wat scouting betreft, zich vooral opportunistisch een slag in de rondte heeft gekocht in de Eredivisie en zijn internationale netwerk totaal laten verwaarlozen. Natuurlijk zal Arnesen wel een paar handige B-spelers uit de Chelsea-opleiding weten te huren, maar ik ben er echt niet van overtuigd dat Arnesen Feyenoord zo maar even uit het dal trekt de komende jaren. Als dat zo'n wonderdokter is, stond Anderlecht nu geen tiende.

23 november 2019 om 00:24

Je noemt nu toevallig de 4 spartanen die doorgebroken zijn. Selectief kiezen dit. Feyenoord heeft Wijnaldum van Sparta weggehaald bijv en zelf ook de nodige spelers opgeleid. In Rotterdam is het echt niet vanzelfsprekend dat jeugdspelers wisselen tussen Feyenoord en Sparta. Daar zit een concurrentiestrijd in, ook op sociaal level.

23 november 2019 om 05:14

Als Feyenoord volgend jaar een team in de KKD weet te plaatsen? In de jaartabel van de Beloften-Voorronde staat Jong Feyenoord nu zesde, met meer verliespunten dan de nummers zeven en acht. De O19 staat voorlaatste in haar poule. Zelfs als Jong Feyenoord uiteindelijk kampioen zou worden van de Beloftencompetitie, hebben ze niets te zoeken in de Kkd. En die mogelijkheid bestaat ook niet, want als Jong Feyenoord wil instromen in de piramide, zullen ze in een lagere divisie geplaatst worden en van daaruit via promoties moeten proberen om de KKD te bereiken.

23 november 2019 om 07:07

Orwell; Volgens velen in het voetbal is het niet mogelijk dat Feyenoord in de KKD komt, ze moeten instappen in de piramide maar de laatste stap zal niet gezet kunnen worden ivm clubs die niet willen promoveren / degraderen?

23 november 2019 om 12:26

De huidige afspraak is dat er maximaal vier Jong-teams in de KKD meedoen. Dat verandert natuurlijk als er een team uit de KKD omvalt en niemand uit de Tweede Divisie wil promoveren. Maar ik zie het ook niet gebeuren en zeker niet volgend jaar al, zoals Technobastard benoemt.

23 november 2019 om 13:13

Volgend jaar zou in de huidige opzet niet eens kunnen. De jeugd zou 2 keer moeten promoveren voordat ze daarna zouden kunnen instappen. Daarnaast zoals je schrijft zou er dan een KKD pleog moeten omvallen, wat ik niet zie gebeuren. Dus naar de KKd is een utopie voor Feyenoord.

"sportjournalisten kunnen met eigen ogen ontwikkelingen en trainingen volgen. Ook mogen alle vragen worden gesteld aan onze mensen. Op basis daarvan mag iedereen een oordeel vellen." Nogal vreemd statement, dat suggereert dat je via andere bronnen en wegen geen oordeel kunt of zelfs mag vellen. Om op uitnodiging van Feyenoord een rondleiding krijgen door een niets-aan-de-hand-show geleid worden met voorgeselecteerde en goed geprepareerde medewerkers die voor een quoteje beschikbaar zijn zou ik in de rol van journalist ook niet warmlopen. Ik kan me voorstellen dat een anonieme bron binnen de Academy, die zijn zorgen en frustraties in vertrouwen uit, een waarheidsgetrouwer beeld van Feyenoords situatie op Varkenoord geven. En ik vermoed ook dat die aanpak is gekozen, anders maak je je niet zo druk over de inhoud en breng je al helemaal niet naar buiten dát je hier gefrustreerd over bent. Benieuwd of AD het nog gaat plaatsen, wat ik wel hoop als het gewoon een journalistieke aanpak heeft gehanteerd.

22 november 2019 om 22:07

Maar aan de andere kant, ik kan ook zeggen "uit anonieme bronnen heb ik vernomen dat..." En vervolgens een stuk gal spugen op iets willekeurigs. Kijk maar naar het verhaal laatst over JC, dat was uit betrouwbare bronnen vernomen, maar daar was niets van waar. En ze kunnen gewoon rondlopen, dingen zien, trainingen bekijken etc. Dat is echt geen Feyenoord propaganda wat dan verspreid wordt hoor.

22 november 2019 om 22:40

Daar was wel wat van waar. De schrijver had het verkeerd geinterpreteerd.

23 november 2019 om 01:28

Zien of het water stroomt is iets anders dan ruiken of het stinkt. Juist wat niet gezien mag worden, maar wel op een andere manier bevestigd kan worden is interessant om vast te leggen. Denk je werkelijk dat momentopnames als het bijwonen van een training of een eenmalig gesprekje met een welwillende trainer de manco's van het langetermijnbeleid omtrent opleiding van Feyenoord blootlegt? Ik werk zelf in pr en zou het graag zo zien als Feyenoord nu schetst, maar snap heel goed dat een journalist niet valt voor mooie praatjes bij de welkomstpoort die Feyenoord optrekt voor hem. Een introspectie dankzij een praatgrage banneling of andere klokkenluider is nieuwswaardiger.

22 november 2019 om 22:41

Krabbendam was ook al wat op het spoor en het hoofdopleidingen is niet voor niet vertrokken.

Dit is Feyenoord ten voete uit tegenwoordig. Het ligt nooit aan hen, maar alleen aan anderen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.Vitesse242
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller158
L. SinisterraAanvaller152
C. ToureAanvaller00
J. BijlowKeeper00
Elber EvoraKeeper00
N. MarsmanKeeper20
K. VermeerKeeper140
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Donny van de Beek vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker van Ajax naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren