‘Onbegrijpelijke’ schorsing in Oekraïne voor racistisch bejegende Taison

Donderdag, 21 november 2019 om 19:13Daniel Cabot Kerkdijk

Taison heeft een schorsing van één duel gekregen voor zijn rode kaart in de competitiewedstrijd tegen Dynamo Kiev van 10 november. De middenvelder van Shakhtar Donetsk stak een kwartier voor tijd zijn middelvinger op naar de uitfans, die racistische leuzen naar hem riepen. Ook schoot hij een bal richting deze supporters.

Mykola Balakin, de dienstdoende scheidsrechter, legde de wedstrijd enkele minuten stil vanwege het racisme, maar deelde Taison na de hervatting een rode kaart uit. De 31-jarige Braziliaan verliet in tranen het veld en werd getroost door zowel zijn ploeggenoten als spelers van de bezoekers.

Shakhtar-trainer Luis Castro nam het na afloop op voor Taison. “Ik steun iedereen die slachtoffer is van racisme en dus ook mijn jongens”, zei de Portugese oefenmeester. “Het is een absolute schande. Elke vorm van racisme is onaanvaardbaar. We moeten racisme bestrijden, elke seconde van de dag.”

Taisons ploeggenoot Marcos Antonio sprak ook schande van de racistische geluiden. “Voetbal heeft echte fans nodig in plaats van mensen die naar het stadion komen de geen respect hebben voor de spelers. We moeten hier aan werken, want dit soort gedrag maakt ons allemaal boos.”

De Oekraïense voetbalbond heeft Dynamo Kiev vanwege racistische uitingen van de fans bestraft met een boete van 20.000 euro en de club moet daarnaast een duel zonder publiek spelen. De FIFPro, de internationale vakbond voor voetballers, is teleurgesteld over de beslissing om Taison voor één duel te schorsen.

"Een slachtoffer van racisme bestraffen is voor ons onbegrijpelijk. Dit speelt de mensen in kaart die dit soort walgelijk gedrag vertonen", laat de spelersvakbond in een verklaring weten.Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door silaz)

Wat een grote grap is de voetbal wereld aan het worden hoe durven ze nog #saynotoracism te gebruiken als je uiteindelijk een slachtoffer straft omdat hij racistisch is bejegend en door emoties zichzelf niet onder controle heeft. UEFA & FIFA zijn 1 grote grap wat is voetbal toch een tokkie sport geworden.

21 november 2019 om 19:47

Klopt Uefa kan net zo goed stoppen met EqualGame aangezien hun verder ook helemaal niks doen, en het steeds laten “goedkeuren”.

21 november 2019 om 20:43

De Uefa heeft toch gewoon een straf opgelegd? Een boete + een wedstrijd zonder publiek. Staat nota bene gewoon in het artikel...

21 november 2019 om 21:12

Zoo wat een straf zeg, over 2 weken kunnen ze de volgende donkere speler discrimineren, is toch maar 1 wedstrijdje.

21 november 2019 om 21:14

Bij volgende keren wordt als het goed is de straf hoger. Ik weet verder ook niet precies wat er gebeurd is en hoe vaak dit soort dingen bij die club gebeuren. Ik reageer alleen op de bewering dat de Uefa niets doet en het "goedkeurt".

21 november 2019 om 21:17

Mooi dus 1 x per club mag het daarna word het verhoogd, valt me op dat je zijn schorsing meer goed praat als het geen wat er gebeurd is, triest ben je.

21 november 2019 om 21:28

Nee het mag ook niet 1x per club. Daarom straft de Uefa ook... Wat mij betreft mag de straf ook wel hoger zijn, zeker als het vaker voorkomt.

21 november 2019 om 20:01

Niet dat ik het ermee eens ben dat hij bestraft wordt maar ik begrijp die schorsing wel. Als ze hem niet zouden schorsen dan geven ze andere spelers die gediscrimineerd worden een vrijbrief om voortaan een middelvinger te gebruiken en de bal de tribunes in te jagen.

21 november 2019 om 20:42

En waar leg je de grens? Mag het ook als er wordt geroepen dat je moeder een hoer is? Of als ze "ooooh pizza" roepen als je de bal uittrapt?

21 november 2019 om 23:26

Nee hoor, daarmee geven ze begrip aan de emoties die een speler voelt als hij racistisch wordt bejegend. De bal het publiek in schieten is niet zo slim geweest, maar toch wel een begrijpelijke reactie om je ongenoegen naar het publiek te uiten. Geel was genoeg geweest. En de middelvinger? Sorry maar ik vind dat het zelfs wettelijk verplicht zou mogen zijn om je middelvinger iedere keer naar racisten op te steken. Je hebt als speler een bepaalde voorbeeldfunctie, maar deze eindigt naar mijn mening als je door anderen beledigd of gediscrimineerd wordt.

Wat is dit nou weer bespottelijk? Dit is even debiel als een meisje die verkracht is bestraffen omdat ze een te kort rokje aan had. Compleet bezopen om het slachtoffer tot dader aan te wijzen.

21 november 2019 om 20:40

Die vergelijk slaat natuurlijk nergens op. Beledigingen zijn niet hetzelfde als verkrachting en daarnaast heeft Taison gewoon de regels overtreden en de daarbij behorende straf voor gekregen.

21 november 2019 om 21:10

Hij word gediscrimineerd vanwege zijn huidskleur dat is normaal natuurlijk, een vrouw in een mini rok met blote reet moet verdedigt worden maar een getinte speler moet op de blaren zitten is goed met jouw.

21 november 2019 om 21:15

Wie zegt dat racistische opmerkingen normaal zijn? Het is alleen van een totaal andere orde dan verkrachting.

21 november 2019 om 21:18

Hij word mentaal verkracht door al die viezerikken die hem racistisch bejegenen.

21 november 2019 om 21:35

Iedereen die ooit echt verkracht is (en dat zijn er helaas heel veel) zou willen dat het alleen bij schelden bleef. Overigens moet een vrouw in minirok (en zelfs met blote reet) verdedigd worden ja.

21 november 2019 om 21:40

Iedereen die ooit racistisch bejegend is moet net zo veel bescherming krijgen, zoals je in de video ziet heeft hij een behoorlijke emotionele schade opgelopen en kan hij mentaal kapot gaan, lachwekkend dat je geen woord over het discrimineren zegt, je hele tekst gaat over het beschermen van vrouwen geen enkel woord over racisme, vervolgens aangeven dat je liever wilt dat het bij schelden bleef terwijl dit meer als schelden is, apart figuurtje

21 november 2019 om 22:47

Shevanr7, racisme is verschrikkelijk. Maar de vergelijking die jij maakt is lachwekkend en ik vind het zelfs respectloos. Het zijn twee dingen die totaal niet te vergelijken zijn.

22 november 2019 om 05:36

Het zijn 2 dingen die absoluut nooit meer voor mogen komen en toch gebeurd het.

Ik zal hier misschien nu een impopulaire mening verkondigen en ik vind ook dat dit soort toeschouwers gestraft moeten worden, maar door de panische en overtrokken reacties van de afgelopen week, gaan wij dit soort escalaties alleen nog maar meer krijgen. Genoeg spelers die normaal niet zouden reageren op dit soort leuzen gaan dat nu wel doen, want die voelen daarvoor een soort van verplichting naar de medemens toe en toeschouwers die normaal geen racistische leuzen zouden roepen, gaan dat nu doen voor het effect. Je ziet het al aan dat Zwarte Piet nu als wapen wordt gebruikt om mensen te beledigen, terwijl dat 10 jaar geleden niet in zulke grote getalen zou gebeuren. Dus eigenlijk hebben de anti-racisten (zoals zij zichzelf noemen) bijgedragen aan het hele racisme probleem. Het mes snijdt aan twee kanten en zo zal dit ook hierbij gaan gebeuren. Geef je te weinig aandacht, dan wordt het niet opgelost, maar geeft je het teveel aandacht, dan wakker je het vuurtje alleen maar meer op, althans dat is mijn gedachte. Overigens heb ik geen directe oplossing, want daarvoor is dit probleem gewoon te complex.

21 november 2019 om 20:06

Racisme is natuurlijk al veel langer aanwezig ook in de voetballerij. In 2015 Giliano Wijnaldum racistisch bejegend in de wedstrijd GAE -Twente door notabene zijn eigen fans. En ik weet ook nog wel dat (veel langer geleden) Stanley Menzo vanalles naar zijn hoofd kreeg geslingerd. Het word gewoon tijd dat racisme niet meer in een voetbal stadion voorkomt. Daarvoor moet het juist de aandacht krijgen, zodat de rotte appels eens aangepakt gaan worden.

21 november 2019 om 20:32

Dus, het is de schuld van diegene die racistisch bejegend worden omdat zij erop reageren? Hoe weet jij welke speler wel zo zou reageren en welke niet? En welke nu dus anders reageert? Dan zijn de nornale voetbal supporters dus ook mede schuldenaar aan hooliganisme, omdat zij er ook tegen zijn en het hard wordt aangepakt. Het mes snijdt immers aan twee kanten...

21 november 2019 om 20:47

Wat een grap. Iemand die zich racistisch gedraagt is gewoon zelf verantwoordelijk voor zijn gedrag, niemand die je dwingt om je zo te uiten. Recht lullen wat krom is.

21 november 2019 om 22:15

Je mening is niet impopulair. Doe niet alsof dat zo is. Halve voetbalstadions zitten vol met mensen met je mening. Om inhoudelijk erop in te gaan: er is racisme. Dat los je niet op door het niet erover te hebben, dat zeg jij ook al. Dus je moet het erover hebben. En dat is pijnlijk. En dan zullen er extremistische meningen omhoog komen. Maar als je dat niet aankan als maatschappij dan ben je geen knip voor je neus waard . Nu krijgt het misschien wel meer aandacht. En dat is ook nodig, om het te veranderen. Maar dan kom jij zeggen dat mensen die iets willen veranderen aan racisme er zelf aan bijdragen omdat anderen daar niet normaal op kunnen reageren. Oprecht, ik waardeer dat je je mening geeft en ook goed onderbouwt. Maar inhoudelijk heb ik er wel problemen mee als je gaat zeggen dat de aandacht overtrokken is. Dat vuurtje is hoog nodig zou ik zeggen. We moeten nu niet met z'n alleen gaan janken omdat we een discussie niet aankunnen die we decennia lang uit de weg zijn gegaan. Dan zijn we toch slapjanusen?

21 november 2019 om 22:17

Dit is helaas geen impopulaire mening en dat zegt veel over onze samenleving. Het is nooit de schuld van het slachtoffer van racisme omdat racisme in welke situatie dan ook een overtrokken en ongepaste reactie is. Ik zou je sterker vertellen, ik denk dat de aandacht op de racistische spreekkoren nooit zo groot was geweest als Moreira en Taison niet zo heftig hadden gereageerd. Dan zou de media-aandacht nooit zo groot zijn geweest. Hetzelfde geldt voor de tegenstanders van Zwarte Piet. Je kan zeggen dat zij dit aanwakkeren, maar je kan ook inzien hoe intens racistisch sommige mensen binnen onze samenleving zijn getuige het geweld dat tegen hen wordt gebruikt. Door het slachtoffer deelgenoot te maken van het probleem geef je bewust of onbewust een excuus om racisme uit te oefenen, want het slachtoffer 'lokt het zelf uit'. Ik vind dit een zeer kwalijke en opruiende reactie. Schaam je diep.

21 november 2019 om 22:30

Niet schaam je diep. Gewoon een mening die veel mensen hebben, alleen niet vaak durven te uiten. En hij onderbouwt het prima. Als mensen zich moeten schamen voor hun mening gaan we deze zooi nooit oplossen. Verder helemaal met je eens.

22 november 2019 om 08:50

Dus omdat meer mensen deze mening hebben is het gerechtvaardigd om die mening te hebben? Sorry hoor, maar ik ben daar iets minder coulant in. Als je het verder met me eens bent dan ben je dus ook met me eens dat hij racisme in zijn algemeenheid bagatelliseert en zelfs een excuus voor tracht te vinden als ik zijn woorden mag geloven. De grenzen van vrijheid van meningsuiting wordt naar mijn mening overschreden als de vrijheid van een andere groep wordt ingeperkt of wordt beschadigd. Dat is hier het geval. Verder raakt zijn argumentatie kant nog wal. Dan vind ik wel dat hij zich best mag schamen voor zijn woorden.

21 november 2019 om 23:18

Dus wacht even.. Je loopt 's avonds met je vriendin op straat. Zij wordt uit het niets door een gast beledigd. Jij zegt er iets van en krijgt uit het niets een sucker punch. Dan heb jij daar dus een aandeel in, omdat je het vuurtje bij die gast hebt aangewakkerd? Dat is wel de koning van de drogredenering zeg.

Racisme in voetbal blijft maar groeien. Tegenwoordig is het gewoon iedere week meerdere keren raak.

21 november 2019 om 20:36

Ik denk niet dat het groeit, ik denk dat het vooral zo lijkt omdat het vaker in de media komt.

21 november 2019 om 21:05

Overduidelijk dat het groeit, media bestaat al jaren dit jaar is het om de week ergens raak.

21 november 2019 om 21:13

Heb je daar cijfers voor om die bewering te staven? Vroeger was racisme ook schering en inslag. Zeker in Oost-Europa en Italie

21 november 2019 om 22:22

Ik denk ook niet dat het per se groeit. Maar volgens mij dragen een economische crisis en een vluchtelingencrisis en terroristische aanslagen wel bij aan een golfbeweging van racisme. Zie ook politici als Trump en Johnson die niet per se racistisch zijn maar wel minder buitenlanders willen. Die komen niet voor niets op in dit soort tijden. Verder is media aandacht iets geks, het is nodig, maar zet de discussie ook wel op scherp. Nu is het een topic dat leeft, dan komt het in de krant. Als niemand het wil lezen staat het ook niet in de krant.

22 november 2019 om 05:13

Wat ook zeker meespeelt is dat je tegenwoordig alles wat gebeurt hoort en ziet. Weet jij wat er 30 jaar geleden gebeurde bij wedstrijden in Kiev? Ik niet, omdat er toen gewoon geen aandacht voor was. Vroeger was vanuit Zeeland Groningen het einde van de wereld, tegenwoordig is eigenlijk alles dichtbij.over Trump en Johnson: Populisten komen altijd naar boven drijven als het minder goed gaat met een land. En eerlijk, sinds de tweede wereldoorlog is dit een van de eerste momenten dat de jongere generatie het niet beter gaat krijgen dan de oudere generatie. Dat speelt daar absoluut in mee.

Wat flauw dit! Hoe is het mogelijk om Taison te schorsen. Hij ging huilen het was echt bedroevend om naar te kijken... Kunnen we niet als mede mensen geen medelijden hebben met iemand hebben? Blijkbaar niet... Ik voel verdriet want ik leefde mee met Tasion. Pff... Knvb neem alsjeblieft geen voorbeeld aan Oekraine en kom met een harde statement. Alsjeblieft, Stel ons niet teleur!

Tja, zo gek is het niet dat je een rode kaart krijgt als je je middelvinger opsteekt naar het publiek en de bal het publiek inschiet. Natuurlijk wordt hij geprovoceerd maar dat is geen excuus om je dan zelf ook te misdragen.

21 november 2019 om 21:07

Dan maar accepteren dat je racistisch bejegend word? Rot toch op joh, mensen die dit goed praten zijn net zo smerig als de mensen die racistisch spelers bejegend.

21 november 2019 om 21:12

Ik zeg niet dat hij het moet accepteren en ik praat niets goed. Doe eens normaal.

21 november 2019 om 21:19

Je praat zijn straf goed wat de supporters doen zeg je weinig tot niets over, ga niet zielig jezelf indekken nu.

21 november 2019 om 21:21

Het provoceren noemen in plaats van racistisch bejegend noemen triest dit, dit is meer dan provoceren slimbo

21 november 2019 om 21:23

Ik ben inderdaad van mening dat zijn straf terecht is. Dat betekent niet dat ik racisme goedkeur.

21 november 2019 om 21:24

Hoe lullig het ook is, maar waar trek je de grens? Omdat hij beledigd wordt op basis van zijn huidskleur mag hij een bal de tribune inschieten en z'n middelvinger opsteken, mag hij volgende keer ook fysiek geweld gebruiken? Of mag hij andere spelregels overtreden? En als hij het mag, mag iemand het dan ook die beledigd wordt op basis van zijn geslacht, geaardheid, gewicht, haarkleur? Als je gelijkheid predikt moet het gelijkheid voor iedereen zijn.

21 november 2019 om 21:29

Jullie gaan dit dus echt nooit begrijpen, totaal nutteloos om een discussie hierover te voeren met jullie, ik ga er niet meer op in voordat ik een ban ga krijgen.

21 november 2019 om 21:30

Omdat ik vraag waar de grens ligt kan je niet normaal reageren zonder een ban te krijgen. Dan lijkt het me duidelijk waar het probleem ligt. Racisme is verwerpelijk, maar je moet ergens een grens trekken wat een acceptabele reactie is toch? Of krijgt een gediscrimineerde speler ineens een vrijbrief om te doen en laten wat hij wil?

21 november 2019 om 21:33

Gast ziet het er uit alsof ik in de politiek, uefa of de fifa zit? Weet ik veel waar de grens ligt, alsof ik een grens kan leggen en heel de corrupte zooi met mijn grens mee gaan, dit artikel gaat over racisme daar uit ik me over, homos, gewicht, geaardheid, metro seksuele verdienen ook gewoon respect om hun keuzes wat verwacht je nou dat ik ga zeggen.

21 november 2019 om 21:38

We begrijpen je wel Shevanr7. We zijn het gewoon niet met je eens. Racisme is verwerpelijk, kwalijk, schandalig, heeft geen plek in het voetbal of buiten het voetbal. Het is alleen geen excuus om je zelf ook te misdragen.

21 november 2019 om 21:43

Als er niks gedaan word door de fifa, uefa begrijp ik best dat je er een keer klaar mee bent, dit gebeurd veel vaker in dat land dit is niet de eerste keer.

21 november 2019 om 22:21

Een bal het publiek inschieten en je middelvinger opsteken vind ik nog heel mild voor een speler die racistisch wordt bejegend. Als je dit ziet als een misdraging en niet als een statement tegen racisme en nazisme, dan heb je niets van deze situatie begrepen.

22 november 2019 om 03:21

Jou manier van discussiëren is vrij bijzonder met je 'gast', 'slimbo' en dat soort uitingen. Daaruit blijkt duidelijk dat jij je beter voelt dan anderen, dat is waar het altijd fout gaat. Jij vindt dat het moet kunnen wat Tyson gedaan heeft omdat het een reactie is op racisme. Als ik vraag wat er allemaal nog meer mag geef je aan dat je niet in de politiek zit. Je zou goed in de politiek passen, alleen maar loze statements en als het inhoudelijk wordt steek je je kop in het zand.

22 november 2019 om 05:17

Dat kan jij vinden, maar nog steeds is het jezelf laten provoceren. Of vond jij dat Zidane geen rode kaart verdiende voor zijn kopstoot? Die werd ook geprovoceerd, en reageerde erop op een manier die in strijd is met de regels. En Taison doet hetzelfde. Of het voelt als de juiste keuze? Nee. Absoluut niet. Maar de regels zijn er niet voor niets. Want als je dit toestaat is het hek van de dam, dan kan je altijd provocatie claimen als je jezelf misdraagt.verder: Nazisme heeft hier helemaal niets mee te maken, ik weet niet waar je dat vandaan haalt? En ik denk dat er betere statements zijn tegen racisme dan je middelvinger opsteken en een bal de tribune in rossen.

22 november 2019 om 13:28

Racisme moet bij de wortel worden aangepakt. Dat die speler zo reageerde is begrijpelijk en ik voel empathie voor zijn reactie. Dat ik dan toch vind dat hij terecht een boete krijgt, heeft ermee te maken dat ik niet geloof dat dit soort reacties effectief bijdragen aan het uitbannen en dat het erg onduidelijk wordt. Wat als iemand zwaar wordt geprovoceerd ("je moeder is een ..." of "heeft ziekte xyz". Mag deze speler dan ook zo reageren? En de bal in het publiek schoppen mag blijkbaar, vind jij. Een bal snoeihard recht in iemand zijn gezicht gooien? Mag dat ook nog? Dan de cornervlag pakken en deze als een speer lanceren en iemand doorboren? Is dat nog okay? Oog om oog, tand om tand ligt gelukkig achter ons. We hebben een rechtssysteem waarop we in Nederland behoorlijk kunnen vertrouwen. Ik zou zeggen: laat dat systeem zijn werk doen.

Walgelijk. In Nederland zien we nu hoe racisten in stadions publiekelijk aan de schandpaal genageld worden, terwijl ze er in Oekraine een wedstrijd schorsing voor geven. Walgelijk. Doe mij de Nederlandse aanpak maar..

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Shakhtar Donetsk

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Marcos AntonioMiddenvelder110
M. SolomonMiddenvelder91
T. StepanenkoMiddenvelder91
D. SikanAanvaller72
L. TraoréAanvaller76
A. PyatovKeeper60
H. SudakovMiddenvelder63
Voor de complete selectie: Clubpagina Shakhtar Donetsk.

4 fans
Aanvaller, 33 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 19 oktober
Manchester City verlangt een bedrag van tachtig miljoen euro voor Raheem Sterling. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren