Zware UEFA-straf voor Feyenoord vanwege gedrag fans

Donderdag, 21 november 2019 om

Feyenoord is zwaar bestraft door de UEFA naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens de uitwedstrijd tegen BSC Young Boys in de Europa League. De ‘UEFA Control, Ethics and Disciplinary body’ heeft de club verboden kaarten te verkopen voor de eerstvolgende uitwedstrijd in UEFA-verband.

Dat betekent dat er geen Rotterdamse fans bij zijn als Feyenoord bij FC Porto speelt. De club krijg deze straf, alsmede een geldboete van 55.000 euro, wegens wangedrag van supporters bestaande uit onder meer het afsteken van vuurwerk, het aanbrengen van vernielingen, het veroorzaken van wanordelijkheden en het gooien van voorwerpen.

“Feyenoord heeft de sanctie vandaag (donderdag) ontvangen en beseft dat dit bericht ook bij supporters vragen oproept. De club komt na het inwinnen van meer informatie zo spoedig mogelijk met nadere berichtgeving. Afhankelijk van deze informatie zal Feyenoord beslissen of de club in beroep gaat”, zo laat de club donderdagavond weten.

De eerstvolgende uitwedstrijd in Europa tegen FC Porto is op donderdag 12 december. Dat is ook meteen de laatste groepswedstrijd voor de ploeg van Dick Advocaat. Op 28 november wordt nog het thuisduel met Rangers FC afgewerkt.

50 GOALS | NICOLAI JØRGENSEN
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

75 reacties (laatste reactie door mdnss)

Net als voor Ajax in de CL een terechte straf, tijd dat dit soort supporters een keer echt aangepakt worden, helaas over de rug van de goeden maar het kan niet anders.

21 november 2019 om 18:17

Nee niet over de rug van anderen, maar in persoon. Met de huidige techniek moet dat vlot te doen zijn.

21 november 2019 om 18:18

Het helpt alleen niks. Dit soort gasten misdragen zich continu. Hoeveel waarschuwingen/oproepen hebben zowel Ajax als Feyenoord al wel niet gegeven aan dit soort gasten. Die leren het nooit. En je kan ze er schijnbaar niet uit flikkeren want het is bijna altijd raak helaas. Doodzonde om zo’n wedstrijd zonder supporters te moeten spelen.

21 november 2019 om 18:20

Je kan dit soort gasten er echt wel uit flikkeren hoor, alleen durven de clubs dit niet. Zijn bang om letterlijk hun eigen ruiten daarmee in te gooien. Uiteindelijk hebben dit soort raddraaiers gewoon de macht binnen de club. Kijk maar eens hoe directeurs reageren als (pseudo)holligans zich niet gedragen als het niet om hun club gaat, maar wanneer het om hun club gaat, zijn ze wat minder doortastend.

21 november 2019 om 18:21

Je kunt ze er zeker wel uitflikkeren als we die privacywetgeving voor criminelen eindelijk eens gaan indammen.

21 november 2019 om 18:41

Hoe kan je als club zijnde iets doen aan 'supporters' die zonder kaartje naar het buitenland gaan om daar herrie te schoppen? Een club kan niemand verbieden het land uit te gaan, op de tribunes is het namelijk over het algemeen gewoon normaal

21 november 2019 om 19:11

Heeft helemaal niets met privacy te maken.de knvb is de enige in Nederland die kan optreden. Zodra je het stadion binnengaat, dan heb je voor de knvb regelementen getekend.

21 november 2019 om 20:13

@Falcao heeft niks met die privacywetgeving te maken. Clubs moeten die gasten gewoon een stadion verbod geven. Maar dat doen ze niet en dat is hun eigen fout.

21 november 2019 om 22:07

Hoeveel gasten in NL hebben nou al een stadionverbod maar zitten steevast nog elke week in het stadion. Het is gewoon een feit dat die stadionverboden niet veel uithalen hier in NL. Ik pleit voor de Engelse voetbalwetgeving. Als je een stadionverbod hebt, moet je je aan de andere kant vd stad melden net voor de wedstrijd zodat je geen kans hebt om de boel alsnog te verzieken. Alleen dat zou betekenen dat de politiek en Politie/Justitie er zich mee zou moeten gaan bemoeien.

21 november 2019 om 18:28

Vuurwerk hoort bij het voetbal

21 november 2019 om 18:38

Laat de spelers maar knallen, niet de tribunes.

21 november 2019 om 18:44

Dat is dus een misvatting van de kleine groep pyromaantjes die op de tribune zitten. De helft van een gemiddeld stadion heeft er niets mee. Laat staan de mensen die nu niet een mooi uitje kunnen beleven. Die 55K had Feyenoord ook voor het salaris van een knappe speler kunnen gebruiken. Maar dat maakt de supporters nidt zoveel uit. Die staan liever mwt capuchon en zonnebril op een fakkeltje aan te steken.

21 november 2019 om 19:12

Voor 55K heb je misschien een knappe speler, maae geen goede 😂😂

22 november 2019 om 00:20

als je alle boetes opteld kom je al een heel stuk verder als geen goede :P

21 november 2019 om 23:15

Als voetbal zoveel nare randverschijnselen met zich mee brengt, moet het dan maar niet gewoon helemaal afgeschaft worden?

22 november 2019 om 00:06

Regels zijn regels dus wat dat betreft net als bij Ajax; terecht.

En "dat" noemen zich supporters?

21 november 2019 om 18:27

mensen die half Europa doorreizen en steunen met een prachtige pyro, ja dat zijn echte suppoters

21 november 2019 om 18:38

Leuk dat er een groep is die half Europa doorreist om hun club te steunen, maar er zitten er ook genoeg tussen die alleen gaan om een potje te rellen. Die heb je bij ons helaas ook. Die kun je moeilijk echte supporters noemen.

21 november 2019 om 18:55

die zijn er geweest inderdaad, en die heb je overal. Dit artikel spreekt echter niet over ongeregeldheden buiten het stadion, dan hadden ze eventueel de volledige uitspraak van de Uefa hier neer moeten zetten. Los van het feit dat ik niet vind dat de Uefa gaat over feiten buiten een stadion. Dat is iets voor justitie, maargoed mijn mening

21 november 2019 om 19:10

Het artikel spreekt anders ook over vernielingen, wanordelijkheden en het gooien van voorwerpen. Dat vind ik geen gedrag van echte supporters, maar gewoon tuig dat uit is op rellen.

21 november 2019 om 19:33

Je kunt je als echte supporters ook verbaal laten gelden en geen vuurwerk afsteken zodat je club en uiteindelijk ook jezelf eronder lijdt. Je kunt wel blijven roepen dat vuurwerk bij voetbal hoort, maar zolang de UEFA maffia dat niet vindt heb je pech en zul je elke keer als je weer vuurwerk afsteekt of dingen sloopt de l#l zijn als club en als supporter. Ik vindt ook dat ik 190 mag rijden, ik vindt het heerlijk, maar ik doe het niet, omdat ik weet dat ik door die f#cking trajectcontrole toch gepakt zal worden. Dan ben ik toch niet een debiel en doe het wel zodat ik een vette boete en geen rijbewijs heb? Dus debielen die vuurwerk afsteken en slopen .moeten daar gewoon mee kappen, want je bent altijd de l#l, hoe onterecht je het ook vindt.

Feyenoord en in mindere mate Ajax hebben gewoon een scène die in Europa standaard problemen veroorzaakt. So what’s new?

21 november 2019 om 18:29

Hahaha. In mindere mate Ajax? Heb jij onder een steen geleefd de afgelopen jaren?

21 november 2019 om 18:35

Inderdaad, ben zelf Ajacied maar Ajax doet zeker niet onder voor Feyenoord op dat gebied.

21 november 2019 om 19:16

Ik kan niet over feyenoord spreken, maar weet dat ajax zelfs is gestraft nadat zich verdedigden en de poltie gewoon toekeek hoe ze werden aangevallen (in het stadion). Daarnaast werden ze gestraft omdat ze een net naar beneden hebben gehaald. Dus dat valt allemaal wel mee.

21 november 2019 om 20:09

@darleytorresnee zeker niet. Maar je kunt het moeilijk vergelijken omdat Feyenoord de afgelopen jaren een stuk minder Europese wedstrijden gespeeld heeft. Als je het omrekent naar het aantal Europese wedstrijden ligt het gemiddelde qua incidenten en de aard van die incidenten bij Feyenoord gewoon hoger, hoewel Ajax op dat gebied wel een ‘inhaalslag’ heeft gemaakt.

Ik zat in het stadion en heb absoluut genoten van het vuurwerk. Het was een prachtig beeld.

21 november 2019 om 18:29

Maar de Feyenoorders die graag naar Porto hadden willen gaan zijn weer genaaid.

Tja, zat eraan te komen en het is simpelweg ook een optelsom. Volledig terecht, hoe groot fan ik ook ben van pyro. En de vernielingen zijn gewoon belachelijk.

21 november 2019 om 18:19

Idd. Een pyro boete is nog daar aan toe, maar vernielingen, geweld, spreekkoren en spullen op het veld gooien is totaal belachelijk.

Toch vraag ik me af hoe dit juridisch zit. Uefa geeft kaarten aan Feyenoord en Feyenoord verkoopt deze aan supporters, maakt dat Feyenoord automatisch verantwoordelijk? Heeft Feyenoord de plicht om te weten wat hun supporters aan gaan richten? Of heeft Young Boys de taak om de veiligheid te waarborgen en supporters dusdanig te controleren dat verboden voorwerpen niet het stadion inkomen? Wat had Feyenoord anders kunnen doen? En wat moeten ze anders doen in de toekomst? Of is dit de supporter straffen over de rug van de club?

21 november 2019 om 18:50

Als je de ontvangende club gaat straffen voor strafbare feiten die fans van de bezoekende club plegen, gaan er elke week fans zich misdragen bij uitwedstrijden om de tegenstander te benadelen

21 november 2019 om 19:14

Ik denk wat Massive vooral bedoelt een beetje het volgende is: Stel, ik ben fan van Justin Bieber. Bieber geeft een concert in de Ziggo dome. Ik ga de bende in de Ziggo Dome een beetje af lopen breken. Is de Ziggo Dome dan verantwoordelijk dat ze een idioot naar binnen hebben gelaten? Of Justin Bieber omdat een fan van hem heeft lopen slopen? Juridisch zou het vrij krom zijn als Bieber voor mijn wangedrag moet boeten. Ik zeg ook niet dat de Ziggo Dome dan wél schuldig zou zijn maar puur juridisch is het nog vreemder om Bieber verantwoordelijk te houden. In zo'n geval zou ik waarschijnlijk direct die zaal uit worden getrokken en worden overgeleverd aan de lokale politie. Dit lijkt mij toch ook een betere maatregel om in zo'n stadion toe te passen?

21 november 2019 om 19:36

Precies jij snapt hem aardig! Daarnaast wil ik aan toevoegen dat Feyenoord hier meer een soort ticketmaster is die kaartjes (door)verkoopt. Justin Bieber zal dan meer de Uefa zijn en de Ziggo Dome Young Boys. Kun je Feyenoord iets kwalijk nemen in hun taak aan wie ze de kaartjes verkopen? Naar mijn weten gebeurt dit aan de hand van clubkaarten waardoor er te achterhalen wie er aanwezig waren. Zolang Feyenoord mee werkt aan een onderzoek zie ik geen reden dat hun verantwoordelijk zijn. Verder heeft de scheids de wedstrijd er niet om stil gelegd (naar mijn weten) dus hier heeft de scheids/uefa een steek laten vallen in het handhaven van de regels. Ook heeft Young Boys grote fouten gemaakt door mensen illegale voorwerpen mee te laten smokkelen. Oftewel Uefa maakt de fout door niet direct in te grijpen zodat de daders gepakt konden worden, Young Boys maakt de fout door niet voldoende te controleren en dus te kort schieten in hun taak van zorgen voor veiligheid. En Feyenoord... Tja Feyenoord verkoopt kaarten en volgens mij hebben ze verder zich aan het boekje gehouden.

21 november 2019 om 23:26

Stel je voor dat Justin Bieber naar alle plekken een horde fans meeneemt. Die fans die hij overal mee naartoe neemt zorgen steevast voor problemen en vernielingen. Straf je dan de concertzalen voor het niet goed controleren, of zorg je dat Bieber zijn problemen veroorzakende horde fans een keer thuislaat? Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk.

21 november 2019 om 23:35

Zo lang Feyenoord ze niet gratis verblijf en kaarten geeft (dus niet letterlijk te gast heeft) zijn dit geen fans die "meegenomen" worden maar zijn dit fans die kaarten kopen en naar een Uefa voetbal wedstrijd gaan. Zover ik weet werkt Feyenoord aan alle door de Uefa opgelegde veiligheidsmaatregelen mee.daarnaast als fans van Bieber dingen gaan vernielen (zonder oproepen van Bieber) dan worden deze fans gewoon opgepakt en berecht. Mochten de fans er in de Ziggo Dome een bende van maken dan zal de organisator worden aangesproken (uefa in dit geval). Die zal moeten verantwoorden hoe het zat met de beveiliging etc. Dat zou in dit geval Young Boys zijn. En mocht de zaal of organisator keer op keer de beveiliging niet op orde hebben dan kan als straf de vergunning worden ingetrokken plus mogelijk andere maatregelen.

21 november 2019 om 23:37

En hoe precies wil Bieber dat voor elkaar gaan krijgen? Zijn fans zijn vrij om hem overal achterna te reizen. Ze laten vrienden wat tickets halen of gaan lekker in de stad op een groot scherm naar zijn optreden kijken. Ik begrijp jouw punt heel goed Vesta. Ik ben het er zelfs mee eens dat clubs best wat moeite kunnen doen om dit gedoe te voorkomen. Ons punt is vooral; Hoe kan Bieber of een club volledig verantwoordelijk worden gehouden voor iets waar je nooit volledig grip op kunt hebben.

21 november 2019 om 23:00

Het is echt een goede vraag. Als ik mij niet vergis is de aansprakelijk afhankelijk van de afspraken die er tussen Uefa, thuisspelende team en uitspelende team zijn gemaakt en waar het probleem is ontstaan. In Europa is het (dacht ik zo even uit mijn hoofd) dat ieder team verantwoordelijk is voor zijn eigen supporters, maar als bijvoorbeeld de controle/veiligheid in het thuisspelende stadion zo dusdanig gebrekkig is, dan kan de verantwoordelijk over beide clubs worden verspreid. Het is eigenlijk heel krom, vooral omdat dit soort regelingen totaal haaks staan tegenover andere soort evenementen. Het argument wat vooral gebruikt wordt is dat thuisspelende clubs anders de uitsupporters zouden weren vanwege de aansprakelijk die zij voor hun dragen.

21 november 2019 om 23:28

Daarnaast zou je ook kunnen afvragen waarom de Uefa zelf niet de uit-kaartverkoop regelt. Waarin ze zelf de "foute" personen kunnen flaggen en weren, zodat ze bijvoorbeeld ook niet naar andere wedstrijden kunnen gaan. Het lijkt bijna alsof de Uefa expres deze verantwoordelijkheid afschuift zodat ze de club Kunnen straffen. Het is alsof ze zeggen: Jullie zijn een klant van Feyenoord en niet van de Uefa. Dit probleem zou namelijk veel efficiënter aangepakt kunnen worden als de Uefa de kaartverkoop zou regelen en alleen kaarten op naam zou verstrekken (mogelijk met foto voor herkenning) en daarmee foute mensen kan weigeren met 1 centrale database.

21 november 2019 om 23:38

Helemaal waar. Het is ook gewoon ten zotte dat niemand de verantwoordelijkheid draagt voor supporters die al reis + verblijf voor een wedstrijd hebben geboekt, terwijl in de 'normale' wereld wel bedrijven (denk bijv aan vliegtuigmaatschappijen) deze kosten op zich dragen. Feyenoorders zullen wellicht het geld van hun ticket terugkrijgen, maar voor de rest zal het op 'eigen risico' worden gegooid. Volstrekt kansloos. Ik heb sowieso echt een hekel aan de Uefa en hun amateuristische regelgeving, die totaal niet in enige verhouding staat tot het geld wat ze er mee verdienen en een normaal rechtssysteem.

21 november 2019 om 23:44

Dat zou inderdaad een boel verwijtende vingertjes kunnen schelen ja. Dit zal de UEFA echter nooit gaan doen natuurlijk omdat zij zelf ook wel weten dat ze dergelijke incidenten (helaas) nooit volledig kunnen voorkomen.

Wat een onzin om dit voor deze wedstrijd te doen. Straks honderden supporters in Portugal zonder dat ze het stadion in mogen, gaat een groot feest worden natuurlijk... Verder gewoon terecht dat ze een straf krijgen natuurlijk!

''heeft de club verboden kaarten te verkopen voor de eerstvolgende uitwedstrijd in UEFA-verband''. Lijkt me dan niet dat dit om Porto gaat, gezien de kaartjes voor die wedstrijd al verkocht zijn.

22 november 2019 om 07:24

Tiblisi, wisten we ook pas een dag vantevoren dat we wel naar binnen mochten. Andere straf, dat wel maar denk dat dit keer anders zal.zijn omdat dit een opgelegde straf naar Feyenoord is.

Zucht, wat een verrijking zijn uit fans toch voor de sport.

22 november 2019 om 07:21

De meeste wel Migi, dat handjevol kwaadwillende is waar de meeste problemen vandaan komen en verzieken het voor de rest.

Waarom pakken ze de raddraaiers nou niet eens heel hard aan, een club kan hier ook niks aandoen en het zijn geen echte supporters anders doe je dit je club niet aan

Als club is het heel lastig om dit te voorkomen als je fans hebt die dit structureel doen. Je kunt het veroordelen, maar er veranderd niks. Je kunt proberen ze een beetje tegemoet te komen en soms een oogje dicht te knijpen in wedstrijden dat het kan, maar ja dan wanen fans zich machtig en gaan ze huilen als ze een keer wel kort worden gehouden. Ajax weet er alles van. Fans misdragen zich en komen er mee weg. Een wedstrijd zonder publiek en een boete lost het niet op, want dan krijg je de volgende wedstrijd dat fans wel weer welkom zijn gedonder. Zo blijft het probleem in stand.

Feyenoord zou eigenlijk niet eens meer moeten willen dat er supporters naar uitwedstrijden gaan. Het is altijd wat en achteraf wordt er heel zielig naar andere gewezen in veel gevallen. Gewoon kappen met die onzin.... Een deel van die zogenaamde supporters kan het volgens mij ook geen reet schelen als Feyenoord een ban krijgt en een aantal jaar niet welkom is in Europa.

Ach ja, Feyenoord en de Uefa zullen nooit vrienden worden. Pyro zag er schitterend uit. Gezeik om niks. Geen gewonden, vernielingen en niks op het veld gegooid (dat is wel eens anders geweest).

21 november 2019 om 19:13

"De club krijg deze straf, alsmede een geldboete van 55.000 euro, wegens wangedrag van supporters bestaande uit onder meer het afsteken van vuurwerk, het aanbrengen van vernielingen, het veroorzaken van wanordelijkheden en het gooien van voorwerpen."Vernielingen en het gooien van voorwerpen worden anders wel benoemd. Straf is dus niet alleen voor de pyro .

Voor mij een reden om niet meer naar Europese wedstrijden (iig EL) te gaan. Geen VAR, matige scheidsrechters, na 12en thuis en een gigantisch net voor je bakkes. Iets gooien, hoe dan? Vuurwerk? De uefa en fifa vergeten aan wie ze de sport uberhaupt te danken hebben: supporters en sfeer. Is het niet veilig, begeleid het dan. Denk je dat ook maar een supporter wakker ligt van een geldboete of een strafje hier of daar? Het enige wat je bereikt is dat de gepassioneerde supporter wegblijft.

Leuk dat de UEFA een verbod doet op de verkoop van kaarten ... Alle kaarten zijn al verkocht. 😂

21 november 2019 om 20:20

Denk dat Feyenoord de kaarten terug zal roepen omdat, als de straf definitief wordt, geen Feyenoord-supporters worden toegelaten.

22 november 2019 om 07:11

Dit is de 2e keer nu. Tiblisi op het laatste moment een ja, nu ook is alles al geboekt, en betaald. Zal ik even bij Louis en Truus een bakkie moeten gaan doen.

22 november 2019 om 09:49

Doe ze de groeten van me! ;-) Ik begrijp dat het balen is, maar denk dat je degenen die het vuurwerk aanstoken, kwalijk moet nemen. Die deden het, terwijl ze wisten wat de consequenties konden zijn.

Reis al geboekt, hotel al geboekt en kaart al in mijn bezit....gaan ze dit weer terugdraaien? Gaan 2800 man die kant op...die lopen straks in de stad of zitten op een thuisvak. Denk dat Porto daar niet blij mee zal zijn...

21 november 2019 om 21:01

Ach ja precies dat had ik met Chelsea in London. Hele stad was vol met Ajacieden maar het stadion kwamen we niet in. Ze hebben echt schijt aan je hoor!

21 november 2019 om 21:54

Wij hebben net kaartjes van viagogo geplukt, geen probleem joh.

22 november 2019 om 00:29

Porto tickets dan toch? Als ik je goed begrijp.

22 november 2019 om 07:16

Sulejmanii, Via andere kanalen zal het inderdaad om kaarten voor in de Porto vakken zijn. Ik wens hem, De Toorn veel succes toe. Maar in mijn en FeyenoordDelfd +2500 anderen het geval is zijn de officiële kaarten het minste van wat we kwijt zijn. Reis en hotels.

Daar zijn nu nog zo'n 1850 tickets te koop in de prijzen 40 tot 120 euro. Hoe gaat de Uefa de verkoop daarvan aan Feyenoordfans aan banden leggen ?

Ik hou mijn hart vast.. nu gaan er duizenden supporters naar Portugal toe zonder dat ze het stadion in mogen, dan zullen die leeghoofden heel de stad wel weer gaan verbouwen, het lijkt mij dat je ze er beter in kan laten, en de volgende keer straffen als de kaarten nog niet verkocht zijn

Natuurlijk een terechte straf. Altijd mensen die het verpesten voor de rest. Jammer

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller158
L. SinisterraAanvaller152
C. ToureAanvaller00
J. BijlowKeeper00
Elber EvoraKeeper00
N. MarsmanKeeper20
K. VermeerKeeper140
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Zondag 15 december
Barcelona heeft een prijskaartje van tien miljoen euro geplakt op Jean-Clair Todibo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren