‘Hooguit deel van publiek dat me afschreef: ‘Hij is toch geen Ajax-niveau?’’

Donderdag, 21 november 2019 om

Ajax betaalde afgelopen zomer miljoenen om Edson Álvarez in te lijven als beoogde opvolger van Matthijs de Ligt. Voorlopig is het echter Joël Veltman die de plek naast Daley Blind inneemt, nadat hij een groot deel van het vorige seizoen nog aan zich voorbij moest laten gaan vanwege een zware knieblessure. Veltman geeft in gesprek met Ajax Life aan zelf ook verrast te zijn dat hij zo snel weer belangrijk is geworden voor Ajax.

“In de periode dat ik mijn knieblessure opliep, leek het erop dat ik die zomer zou vertrekken. Dat wilde ik zelf ook wel. Door de blessure ging daar een streep door. Toen ik terugkeerde in het team kreeg ik te horen dat ik niet weg mocht. Al snel wilde ik dat zelf ook niet meer”, vertelt hij. Veltman zette eerder dit jaar zelfs zijn handtekening onder een nieuw contract en is nu nog tot medio 2021 verbonden aan zijn werkgever.

Tagliafico verbaast zichzelf: 'Ik kan me wel vinden in die rol'

De verdediger krijgt echter nog steeds weleens te maken met kritiek en geeft toe dat hij zich soms weer snel afgeschreven voelt bij Ajax. Met de manier waarop hij wordt behandeld door verschillende trainers heeft dit echter niets te maken: “Als ik fit was, veroverde ik eigenlijk altijd een basisplaats. Dat heeft me juist veel zelfvertrouwen gegeven.”

“Het was hooguit een deel van het publiek dat mij afschreef. ‘Die Veltman, dat is toch geen Ajax-niveau?’ Je kent die kritiek wel.” De kritiek heeft hem op een bepaalde manier echter ook geholpen en ook van het revalideren en het zich opnieuw moeten bewijzen onder een nieuwe trainer is Veltman mentaal ‘behoorlijk sterk’ geworden: “Ik ben mentaal veel sterker dan veel andere voetballers, denk ik. Eigenlijk weet ik dat wel zeker.”


Poll

Denk jij dat Joël Veltman de rest van het seizoen basisspeler blijft centraal achterin?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Hij is niet het niveau dat ik in de basis van Ajax wil zien. Nuttig voor de breedte, maar als je vorig jaar de Ligt had lopen en nu Veltman ziet, dan ben je er daar flink op achteruit gegaan. Die eerste gele kaart tegen Chelsea was zo onnodig, evenals die eerste penalty. Daar wordt je as Ajacied niet vrolijk van. Leuk dat ie zich teruggeknokt heeft, maar je aankoopbeleid faalt toch wel een beetje als hij de vervanger van 1 van de beste verdedigend talenten van Europa is.

21 november 2019 om 17:35

Veltman is een rasajacied en heeft ondertussen een behoorlijke bak ervaring opgedaan. Hij doet meestal wat hij moet doen en gaat er ook vol voor. De Ligt opvangen is 1 op 1 onmogelijk. Je hebt het hier over een cv van 19 jaar met zo'n hoog niveau, dat is niet terug te halen als Ajax zijnde. Zelfs de absolute top zou daar moeite mee hebben om zo iemand weer te vinden.

21 november 2019 om 20:40

Veltman in deze doen en de Ligt van vorig seizoen zit niet veel verschil tussen qua kwaliteit anders. Ik geef veltman op de schaal van 100, 83 en de ligt zat vorig seizoen ook rond dat getal.

21 november 2019 om 22:05

Je maakt een grapje zeker? Iedereen kan toch zien dat De Ligt veel beter is dan Veltman.

21 november 2019 om 17:39

Veltman is een van de meest consistente verdedigers van de Eredivisie en ook in de champions League is hij zeer stabiel. Niet voor niets zien alle trainers het in hem zitten, inclusief Bosz die hem verkoos boven Tete. Ja, hij heeft vroeger weleens een steekje laten vallen maar hij wordt daar nu zo onevenredig op afgerekend. Mensen letten erop en bij de minste of geringste fout wordt er "Veltmannetje" geroepen. Terwijl elke centrale verdediger weleens onnodig kaarten pakt, inclusief de Ligt. Als je eenmaal zo'n stigma hebt kom je er moeilijk vanaf... Dat is de pech voor Veltman

21 november 2019 om 17:55

Veltman is inderdaad zeer consistent. Zeer consistent in domme kaarten pakken. Tegen Chelsea kreeg je daarvoor de rekening. 2e geel makkelijk gegeven, maar eerste geel was weer eens een domme kaart. Deed hij tegen Valencia ook al. Dit is niet weleens, dat is te vaak. En dat maakt je een onbetrouwbare verdediger, met een domme gele kaart op zak, kun je geen slimme gele kaart meer pakken. De noodremoptie heb je gewoon niet. En met genoeg gele kaarten ben je vanzelf geschorst. Onze Argentijnse strijders hebben nog meer zelfbeheersing. Veltman is met gemak een van de betere verdedigers in de eredivisie, maar dat domme kaarten pakken doet veel aan zijn kwaliteiten af en zorgt ervoor dat er vanzelf wel iemand anders in het centrum komt. Als Alvarez dit goed doet, is veltman zijn plek gewoon alweer kwijt.....

21 november 2019 om 20:23

Tja, ik vind ook dat Veltman te vaak domme, onnodige overtredingen maakt. Maar Ramos en Pepe pakten ook met regelmaat een onnodige rode kaart en niemand die beweert dat ze daarom onbetrouwbaar zijn.

21 november 2019 om 22:34

Pepe heeft eigenlijk ook maar 10 rode kaarten gepakt. Eigenlijk vrij weinig voor de sloper die hij was. Veltman zit op 7 met nog niet eens de helft aan wedstrijden.

21 november 2019 om 19:25

Die 1e gele kaart heb je gelijk in en dat weet hii zelf ook. Hij hield namelijk in. Die penalty kon hij helemaal, maar ook helemaal niets aan doen. Als jij dit echt vindt, dan adviseer ik je alleen de hockey sport te gaan volgen.

21 november 2019 om 19:57

Hij heeft gewoon gelijk, hij zegt ook dat de eerste kaart dom is waardoor je geen marge meer hebt.. klopt helemaal! Plus, jij vindt hockey geen goede sport? Innovatie is daar veel verder dan in het voetbal. Ik ben geen fan maar de sport is verder..

22 november 2019 om 03:00

De eerste penal haakte hij pootje? Kon hij daar niks aan doen?

22 november 2019 om 02:59

Ik denk dat ie vooral geluk heeft gehad met het niet presteren van het middenveld en de blessure van van de Beek. Daardoor moest er op middenveld veel uitgeprobeerd worden en was vastigheid oa in de vorm van Nederlandse taal als communicatie tussen Blind en Veltman gewenst in de verdediging. Veltman is bij vlagen goed maar maakt helaas ook regelmatig grote fouten.

De kritiek op veltman vind ik altijd overdreven. Ik vind hem zelf een goede verdediger die ijzersterk speelde in de champions league en dit seizoen ook sterk is begonnen. Je komt niet in de halve finale met een rechtsback die er niets van bakt jongens

21 november 2019 om 18:26

Je weet dat Mazraoui vorig seizoen de meeste wedstrijden op rechtsback heeft gespeeld?

21 november 2019 om 18:35

Vanaf het moment dat veltman fit was heeft hij alle cl wedstrijden gespeeld behalve de return tegen tottenham, en ook dit jaar staat hij in vrijwel elke wedstrijd basis.

21 november 2019 om 22:50

@fc Ramires, in de kwartfinale was hij er pas bij he. Dus in feite is het slechts een ronde waarin ze met hem zijn doorgekomen. Daarin speelde hij trouwens wel heel sterk maar de 14 wedstrijden ervoor stond Mazroui er gewoon.

21 november 2019 om 21:23

Wat eem onzin @Ramires je kan ook met 1 zwakke schakel de halve finale halen, doe niet simpel. Veltman heeft veel meer matige wedstrijden dan goede, hij is en blijft middelmaat die leuk meedraait met de rest, want als het niet loopt, zie je veltman nooit pieken, en dat is niet zomaar

21 november 2019 om 22:12

Gekke opmerking als je beseft dat Mazraoui de voorkeursback was vorig seizoen. En als je nog steeds denkt dat Veltman veel bijdraagt aan het hoge niveau van Ajax zou ik vooral de laatste wedstrijd tegen Chelsea nog eens terugkijken. When the shit hits the van, is Veltman de zwakste schakel die als eerst breekt. Dat Ajax hem opstelt in plaats van de drie alternatieven die Ten Hag op de bank heeft zitten vind ik meer zeggen over die aankopen dan over Veltman, wat in mijn ogen net zo'n Eredivisieverdediger is als bijvoorbeeld Schwaab en Viergever.

Krijgt onterecht al tijden een enorme shitload aan haat over zich heen wat nergens op gebaseerd is. Ok hij is een klootzak op het veld, maar die heb je absoluut nodig. Verder doet hij dit seizoen gewoon goed z'n ding, zowel op cv als op rb. Heb de afkeer tegen hem nooit begrepen. Niet van de Ajax supporters in ieder geval.

21 november 2019 om 18:37

Ja geeft zelf toch al aan waar het op gebaseerd is. Hij is in het veld een klootzak.

21 november 2019 om 19:01

Ja van het neutrale deel van de voetbalsupporters kan ik er nog inkomen dat die daarom een hekel aan hem hebben. Maar begrijp niet waarom dat onder de Ajax supporters ook zo is. Dat is in mijn ogen zwaar onterecht.

21 november 2019 om 19:59

🤣 precies dat!! Het is niet onlogisch, domme kaarten, een klootzak zijn, toch ook schijnheilig en hypocriet. Ik heb er helemaal niks meer. Toch zijn er veel coaches die voor hem kiezen!!

21 november 2019 om 21:23

@keizer11 hij kost je tegen Chelsea wel 2 punten door die domme penaltysituatie en gele kaart in de eerste helft, maar goed, dan zal ik wel weer een hater zijn. het is namelijk makkelijker om een fout van de scheids aan te wijzen als oorzaak van het puntverlies van Ajax tegen Chelsea dan de cruciale fouten van Veltman te benoemen

21 november 2019 om 22:40

Volgens mij is het koffiedik kijken hoe de wedstrijd had verlopen , als Veltman er in had gebleven. Maar jij weet dus dat met Veltman erin Ajax had gewonnen ?En ik heb nog speciaal in het artikel gekeken of hij nog naar jouw verwijst ..

22 november 2019 om 00:03

De eerste goal van Chelsea was wel echt te voorkomen hoor. 2 punten kosten is wel kort door de bocht in zo'n knotsgekke wedstrijd. Maar hij heeft zeker een groot aandeel gehad in het negatieve resultaat ja.

22 november 2019 om 04:21

Als ik puur afga hoe Japie over Veltman denkt dan is de kans groter geweest dat Ajax had verloren als Veltman er nog in had gestaan .

22 november 2019 om 06:05

@bossie dat weet ik inderdaad niet maar iedereen wilde de scheids de schuld geven toen maar je mag ook best naar je eigen spelers kijken want die waren ook niet foutloos zoals Veltman in de eerste helft. of Ajax zonder dat moment had gewonnen weet ik niet maar hij gaf Chelsea iig wel een goal cadeau en daarna bijna nog een keer toen hij terwijl hij niet eens onder druk stond opeens uit het niks een pass gaf aan een aanvaller van Chelsea die die kans vervolgens gelukkig verprutste. ik snap niet waarom hij in het veld dat soort rare dingen doet want anders had ik het een redelijke goede verdediger gevonden maar hij heeft echt heel vaak van die vreemde acties in het veld die totaal onnodige tegengoals opleveren en daar kom je in de Eredivisie wel mee weg maar in de CL worden die fouten sneller afgestraft

22 november 2019 om 08:50

Ik denk ook dat het komt omdat het een bizarre situatie is , twee spelers rood beide 2 gele kaarten en een penalty. Dat is wel de scheids die in een tiental seconden de hele wedstrijd over hoop gooit. En wat Veltman betreft, het is geen topper. Maar op de een of andere manier krijgt hij toch de voorkeur van verschillende trainers. Het is zelfs zo erg dat de coach, die ons sinds jaren weer naar een eindtoernooi heeft gebracht, van Oranje hem liever opstelt dan een echte back.

22 november 2019 om 14:24

@bossie daar begrijp ik ook niks van inderdaad. ik volg veel het internationale voetbal maar ik zie niemand structureel zulke vreemde dingen in het veld. dat Koeman zich plaatst met het huidige materiaal vind ik overigens niet echt een hele grootse prestatie in deze zwakke poule. als je dan geen 2e word moet je echt met pensioen

22 november 2019 om 14:56

@ Japie Ik vind het ook niet echt een prestatie van Oranje , ik zei dit alleen omdat Koeman zelf dit nog even aanhaalden. Dat hij Oranje wel naar een eind ronden heeft geloosd. Een tijd zal het leren hoe het verder met Veltman gaat . Wees niet verbaasd als hij aan het einde van dit seizoen een transfer maakt , naar een CL club

22 november 2019 om 15:21

@bossie het zou zomaar mogelijk zijn. de wonderen zijn de wereld nog niet uit!

22 november 2019 om 00:01

Probleem is met Veltman dat hij vanwege zijn mentaliteit een grote onzekerheid is. Hij is in zekere zin een zeer sterke verdediger, omdat hij zijn zwaktes heel goed weet te compenseren. Aan de andere kant is hij ook de man van de totaal onnodige acties. De eerste penal van Chelsea werd door hem veroorzaakt, omdat hij op een totaal onnodige plek een sliding maakt en hetzelfde geldt voor de gele kaart. Dat is gewoon dom en het was te voorkomen. Dat is voornamelijk het probleem met Veltman. Ik geloof heilig dat als hij 1 man moet uitschakelen, dat hij dan echt goed is in wat hij doet. Op het moment dat hij op fouten van anderen moet anticiperen, zie je gewoon dat hij het echt niet kan.

Ik vind het nog steeds het lelijke eendje van Ajax, de zwakste schakel... als het even kan zou ik zeggen tot ziens maar Schuurs heeft klaarblijkelijk het niveau nog niet. Goeie mentaliteit hoor die Veltman dat moet je hem nageven maar grossiert nog altijd in het maken van onnodige fouten, onhandigheden en voegt gewoon heel weinig toe.

In de Eredivisie is het prima te doen. Zodra het niveau omhoog gaat maakt hij soms rare sprongen.

Geen slechte verdediger in de Eredivisie maar het niveau wat Ajax aantikt in de CL kan hij niet bijbenen. Overigens kan iemand mij de kwaliteiten noemen van Veltman waardoor jullie denken dat hij dit jaar het niveau wel heeft? Hij is niet snel/wendbaar, twijfelachtig aan de bal kan zowel verdedigend als aanvallend niet goed koppen en z'n gevoel voor positie kiezen is weg zodra het niveau omhoog gaat waardoor hij vaak domme overtredingen maakt, wat blijft er dan nog echt over behalve dat hij een echte Ajax jongen is en een goede mentaliteit heeft. Schrijf dit overigens niet om hem af te branden hoor maar het niveau wat Ajax nastreeft is gewoon 2 stappen te ver voor Veltman op dit moment.

Veltman is best een degelijke CV. De huidige kritiek is meer dat ie op rechtsback wordt gezet waar hij geen aanvallende meerwaarde heeft. Dat ziet iedereen behalve Koeman

Veltman, voor mij een cultheld, een echte jongen van de club. Sinds hij terug is van zijn blessure is het een stabiele kracht en onderdeel van het succes. Laat ze maar lekker lullen Veltman!

Ach ik vind het alleemaal onzin, vooral ook omdat iedereen nog steeds met De Ligt in het hoofd zit. Alsof die ooit te vervangen was? Het is gewoon een hele stabiele en solide verdediger. Het enige is dat hij inderdaad hier en daar een domme uitschieter heeft, maar ik hoorde gister nog dat hij KKD niveau is.nee het is geen Blind of een wereldverdediger, maar een echte Ajacied die hard werkt en door elke trainer de laatste 4 jaar boven anderen is gekozen, Eth, Bosz, Koeman, dat zijn geen idioten.

21 november 2019 om 19:31

Ja dat vergelijken slaat inderdaad nergens op. We gaan tadic toch ook niet vergelijken met bijvoorbeeld v basten.

21 november 2019 om 20:01

Vergelijken met andere buiten je opties slaat inderdaad nergens op. Echter is het wel zo dat je moet vergelijken om te kijken wie je opstelt, toch? De vrij, dumfries horen gewoon boven Veltman te staan op de RB en centraal mog veel meer. Bij Ajax horen Alvarez en Schuurs de voorkeur te krijgen. In mijn ogen.. ik vergelijk ze nav hun kwaliteiten

22 november 2019 om 00:06

Wat hebben ze daadwerkelijk bewezen dat ze zo veel beter zijn? Ik heb namelijk het gevoel dat je ze meer vergelijkt op basis van potentie. Zowel bij Schuurs als bij Alvarez houd ik ook mijn billen vast. Misschien dat ze in de toekomst een betere optie zijn, maar op dit moment vind ik ze beiden ook een risico.

Veltman heb ik 5 jaar geleden al afgeschreven en zijn restwaarde is 0. Niet alleen vanwege zijn slechte spel, maar ook vanwege al die lompe uitspraken die hij doet als hij weer even in de basis staat. Ik bespeur echter 0,0% zelfreflectie en 0,0% schuldgevoel vanwege zijn lompe acties waarmee hij Ajax gedupeert heeft en in plaats daarvan gaat hij lopen pochen over het feit dat hij zich na die zware blessure weer terug gevochten heeft in de basis.

Nee hij is geen de Ligt en ja ook ik vind dat hij af en toe even too much is maar hij is ook betrouwbaar, weinig geblesseerd op die ene na dan, veltmannetjes komen bijna niet meer voor en dat hij in het veld een klootzak is vind ik alleen maar te waarderen. Al jaren zien zeer gewaardeerde coaches het in hem zitten en een deel vd supporters niet. Vaak zie je het onheil bij Veltman aankomen, hij komt dan net niveau te kort en zou net als Blind wat langer op zijn benen moeten blijven staan, zeker in de 16. Maar zo slecht als hij soms wordt afgeschilderd is hij niet in mijn ogen en die van echte kenners.

Respect, gewoon respect. Altijd de eerste bij iedereen die de pispaal is, maar op basis van mentaliteit toch altijd basisspeler.

Ook hier in het topic is weer duidelijk dat mensen de fouten van Veltman uitvergroten en soms zelfs fouten van anderen bij hem in de schoenen schuiven als hij er ook maar ergens zijdelings bij betrokken is. Tweede gele kaart en penalty tegen Chelsea ligt 100 aan de incapabele scheids en beiden hadden nooit gegeven mogen worden. Natuurlijk is het niet een 1 op 1 vervanger van De Ligt die als enige verdediger de Golden Boy award heeft gewonnen en door de complete wereldtop begeerd werd. Is bv aanvallend lang niet zo gevaarlijk als Matthijs. Zal ook niet op de toplijstjes van wereldverdedigers terecht komen of voor tientallen miljoenen naar de wereldtop gaan. Maar hij weet precies wat hij kan en wat niet, speelt daar op in en weet daarmee prima staande te houden. In verdedigend opzicht heeft Ajax daarom veel minder ingeleverd bij het vertrek van Matthijs dan mensen willen doen geloven. Veltman knokt zich na iedere blessure weer in het elftal en is (iig tegen betere tegenstanders) momenteel bij Ajax de beste keuze op zowel RCV als RB. Stond er direct na zijn langdurige blessure op het allerhoogste niveau in de CL. Goede mentaliteit, geweldige positionering, aardige lange bal. Nee, geen beest als Matthijs. En op RB niet een spectaculaire speler die de hele flank bestrijkt. Maar wel een behoorlijk onmisbare kracht voor een Ajax dat zich kan meten met de top van Europa.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4140
2.AZ3527
3.PSV2813
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Q. PromesAanvaller1510
D. TadićAanvaller157
L. TraoreAanvaller10
A. OnanaKeeper150
D. KotarskiKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger143
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

168 fans
Verdediger, 27 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 13 0 1 0
2018/2019 Ajax 9 1 3 0
2017/2018 Ajax 30 1 7 1
2016/2017 Ajax 30 0 7 1
2015/2016 Ajax 34 2 4 0
Laatste voetbalnieuws

‘Frenkie deed het wel slim en pakte mijn autosleutel, stond ik daar...'

Joël Veltman maakt al jarenlang deel uit van de hoofdmacht van Ajax en de verdediger deelde in die tijd met veel verschillende spelers de kleedkamer. Veltman is zelf een groot liefhebber...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 5 december
Manchester United doet er alles aan om Jadon Sancho in januari binnen te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren