Schot wint fortuin met loterij, maakt einde aan huwelijk en neemt club over

Zaterdag, 23 november 2019 om

Wat zou je doen als je de loterij wint? Het is een vraag die iedereen zichzelf wel eens heeft gesteld. Voor de meesten zal dit voor altijd een fantasie blijven, maar niet voor Colin Weir. Op 64-jarige leeftijd wonnen hij en zijn toenmalige vrouw Christine op 12 juli 2011 de EuroMillions jackpot. Zij kregen een bedrag van liefst 183,7 miljoen euro op hun bankrekening gestort. Het stel is inmiddels gescheiden en nadat de inmiddels 71-jarige Weir stopte met zijn werk als cameraman, heeft hij donderdag de overname van zijn favoriete club Partick Thistle afgerond.

Door Yanick Vos

Colin en Christine Weir waren door het dolle heen toen zij de hoofdprijs wonnen van 161.653.000 pond. Plots hadden ze geld als water, waren ze een van de rijkste koppels van Schotland en werd een fantasie realiteit. Een maand nadat de loterij was gewonnen, besloten ze te verhuizen. Hun huis in Largs, circa vijftig kilometer ten westen van Glasgow, verlieten ze voor een gigantische villa ter waarde van ongeveer 1,2 miljoen euro. Met een adembenemend uitzicht over de Firth of Clyde woonden de Weirs gelukkig in hun nieuwe stulpje, dat ze voor veel geld verbouwden naar hun wensen.

Het stel was door de winst in de loterij in een klap beroemd in Schotland. Het hele land was benieuwd hoe zij hun geld zouden uitgeven en de Weirs bleken gul. Ze doneerden namelijk miljoenen aan goede doelen en zetten een foundation op. Met The Weir Charitable Trust zetten ze zich in voor de Schotse gemeenschap op het gebied van sport, recreatie, dierenwelzijn, gezondheid en cultuur. Intussen zouden de Weirs al zo'n zeven miljoen euro hebben weggegeven. Het koppel mengde zich ook in de politiek en stelde circa 3,5 miljoen euro beschikbaar voor de Scottish National Party.

Colin Weir was al zijn hele leven supporter van Partick Thistle, de huidige hekkensluiter in de tweede competitie van Schotland. Hij liet zijn favoriete club meedelen in zijn geluk. Hij schonk in 2013 al een bedrag van omgerekend 877.000 euro, waardoor zijn club uit Glasgow uit de schulden kwam. Eerder dit jaar kwam daar nog eens bijna 600.000 euro voor de jeugdopleiding bovenop.

“We kopen er misschien nog wel een of twee huizen bij, want we kunnen het ons veroorloven”, liet Christine Weir optekenen in de Schotse media. De Weirs voegden daad bij woord, want in 2014 telden zij 3,5 miljoen euro neer voor een gigantisch onderkomen uit 1909. Het geld ging er met bakken uit, maar gelukkiger werden Colin en Christine niet. Volgens geruchten in de Schotse tabloids zou het stel sinds 2018 niet meer samen onder een dak wonen. Een breuk was onafwendbaar. In april van dit jaar werd bekend dat er een einde was gekomen aan een huwelijk van 38 jaar.

Als alleenstaande man en geld als water richtte de multimiljonair zich op zijn enige overgebleven liefde: Partick Thistle. Financieel stond de club er niet geweldig voor en daar wilde Weir verandering in brengen. Donderdag werd bekend dat hij zich heeft ingekocht voor een meerderheidsbelang van 55 procent. Welk bedrag hij in de club heeft gestoken is onbekend. Hoewel Weir zich niet gaat bezighouden met het dagelijkse bestuur van de rode lantaarndrager van de Championship-club, zal er wel een frisse wind waaien bij the Jags. Weir voorziet een nieuwe organisatiestructuur, waarbij de supporters veel zeggenschap krijgen.

De 71-jarige Weir heeft ervoor gezorgd dat het meerderheidsbelang kostenloos gaat naar Thistle for Ever, een nieuw opgerichte supportersvereniging. Omdat de overdracht in een stroomversnelling terecht is gekomen, zullen de aandelen pas over drie tot vier maanden overgedragen worden, zo laat Weir weten. In de komende maanden zullen de juiste personen aangesteld worden. “Ik ben ontzettend dankbaar voor iedereen die eraan heeft bijgedragen om dit voor Thistle voor elkaar te krijgen”, reageert Weir op de clubwebsite. “Ik zal er voor zorgen dat het gestelde vertrouwen niet wordt geschaad. Thistle for Ever heeft met het idee bezorgd om het beheer van de club in de handen van de fans te leggen. Deze droom is nu realiteit geworden. Het is sneller gegaan dan iedereen vooraf had gedacht.”

“We zijn blij dat ons harde werk van de afgelopen maanden heeft geleid tot de verkoop”, reageert David Beattie namens de aandeelhouders. “Het is altijd ons doel geweest om de toekomst van de club veilig te stellen. We hebben dit gedaan door onze aandelen te verkopen aan een man die een enorme liefde voor de club heeft. Colin Weir heeft Thistle zonder twijfel in zijn hart. Hoewel we alternatieven hadden, zijn we ervan overtuigd dat het plan om het eigendom neer te leggen bij de supporters het beste is.”

Het Firhill Stadium, goed voor 10.102 plaatsen

Met de supporters aan het roer en de financiële injectie van Weir kan Partick Thistle met vertrouwen naar de toekomst kijken. De plannen zijn groots, want Weir heeft er met zijn geld niet alleen voor gezorgd dat de club schuldenvrij is, maar ook dat Partick Thistle op termijn eigenaar wordt van de grond waar het stadion staat. Hij betaalde een onbekend bedrag voor een stuk grond waarop het Firhill Stadium, de thuishaven van Partick Thistle, is gebouwd. De grond die Weir nu in zijn bezit heeft wordt over tien jaar overgedragen aan de club. Zodoende kunnen er plannen gemaakt worden om het stadion uit te breiden.

Of de miljoenen van Weir ook gestoken zullen worden in de selectie van Partick Thistle, volgens Transfermarkt goed voor een totale waarde van 4,23 miljoen euro, is vooralsnog onbekend. Hij wil in eerste instantie de organisatie en het complex van de club op orde krijgen. Eerder stelde hij al miljoenen beschikbaar voor een nieuw trainingscomplex en nu is het zijn wens om de jeugdopleiding verder te professionaliseren. “Vandaag is een geweldige dag voor de club die alles voor mij betekent. Ik hoop dat de fans deze ontwikkeling steunen. Ze hebben altijd gezegd dat ze wilden dat Thistle hún club zou zijn en nu is dat ook echt zo", aldus Weir.

50 GOALS | NICOLAI JØRGENSEN
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door vernon)

Ergens toch treurig verhaal. Bakken met geld maar relatie naar de knoppen en van gekkigheid niet weten wat te doen. Hoop maar dat cluppie verstandig verder gaat. Ken zo geen voorbeelden van succesvolle fan-besturen of eigenaren. Op zich geld wel verstandig en structureel ingezet met grondaankoop een jeugdopleiding. Nu nog beetje persoonlijk geluk vinden

22 november 2019 om 00:33

Swansea City, Fc Utrecht.

22 november 2019 om 00:41

The Swans zijn nooit een supporters club geweest maar gekken die het een investering waard vonden.

22 november 2019 om 11:28

Dat is nu, hiervoor waren het met Van Zweden etc wel fans.

22 november 2019 om 00:35

Real oviedo is zo'n voorbeeld. Iedereen kon aandelen kopen voor maar 5 euro/pond om de club te redden. Dat is toen ook gelukt

22 november 2019 om 00:51

Alleen daar kregen supporters het niet voor het zeggen. Dat supporters het voor het zeggen krijgen is een slechte zaak. Die denken veelal in emotie en korte termijn. Daar heb je niks aan. Het voetbalverstand van de gemiddelde supporter is namelijk niet heel groot.

22 november 2019 om 02:28

Grappig. De meeste voorzitters denken ook vooral in emotie of in ieder geval op korte termijn. Zijn niet zo heel veel clubs die de zaken geweldig runnen, m'n beste.

22 november 2019 om 17:49

AFC Wimbledon doet het anders aardig

22 november 2019 om 01:12

Sorry maar ik kan het niet laten.. Waar baseer jij op dat die man niet gelukkig is? Het enige dat we op dat gebied uit dit artikel kunnen halen is dat hij niet gelukkig was in zijn huwelijk. Anyway.. fantastisch verhaal en ik denk een droom van vele van ons hier op voetbalzone.

22 november 2019 om 09:29

Kerel Real Madrid en Barcelona zijn in handen van de fans 😂 zij verkiezen elke paar jaar de president die de club niet bezit. Als dat geen succesvolle clubs zijn...

22 november 2019 om 11:40

@gj7300 Over dat persoonlijke geluk: ik heb weleens een onderzoek gelezen naar wat er gebeurt met het persoonlijke geluk van winnaars van de loterij. De kernconclusie was: mensen die eerst ongelukkig waren, worden na het winnen van de loterij nog ongelukkiger. En mensen die eerst gelukkig waren, worden na de winst nog gelukkiger. Geld vergroot als het ware alles uit. Als ik nu lees dat ze gescheiden zijn, dan kan dat ook een heel goed teken zijn. De kans is groot dat ze voor de winst in de loterij al niet meer gelukkig waren samen. Veel mensen blijven bij elkaar om economische redenen, dat is sowieso al een hoofdmotief om een vaste relatie te hebben. Met die loterijwinst hoefde dat in elk geval niet meer. Dus het zou zo maar kunnen dat uit elkaar gaan voor hun gewoon een positieve stap was, waar ze juist gelukkiger van zijn geworden. We zullen het nooit zeker weten, maar de conclusie dat ze ongelukkig zijn, zou ik niet durven trekken.

22 november 2019 om 15:35

Geld vergroot ook mogelijkheden, zowel in praktische mogelijkheden als relatiemogelijkheden. Het is dus net zo aannemelijk dat ze daardoor uit elkaar zijn dan dat ze daarvoor ongelukkig waren op dat gebied.

22 november 2019 om 19:43

Ik ben persoonlijk nooit zo’n fan van eenvoudige mensen een klap geld te geven en dan vervolgens te kijken hoe dat afloopt. Natuurlijk is dit een geval apart want het gaat hier echt over exorbitant veel geld maar in de regel loopt dit veelal fout af. Ik ken een aantal mensen in de omgeving die een groot geldbedrag wonnen en geen van die stellen zijn nog bij elkaar. De kinderen zijn aan de drugs en gestopt met hun studie. De vrouw is opgespoten en ziet er onnatuurlijk uit en de man heeft elke avond een andere vrouw. Ik ben van mening dat je echt wel sterk in je schoenen moet staan als er plots deuren open gaan die voorheen altijd gesloten waren. Mensen kijken anders naar je en behandelen je daar ook naar, hoe vreemd dat ook is. Natuurlijk kan het ook goed aflopen maar van alle mensen in mijn omgeving is dat niet het geval gebleken. Die waren achteraf gelukkiger en beter af zonder dat geld. Maar eenvoudige mensen die plots rijk worden is niet echt een goede combi.

25 november 2019 om 11:15

@ elninoo Ik heb ook eens een verhaal gelezen van een Brit met een zeer bescheiden inkomen, die ook de loterij won. Die heeft daar een paar jaar later over verteld; die kon de weelde inderdaad totaal niet dragen. Drugs, hoeren, van alles. En toen was het geld op. Hij zat daarna weer in een zelfde soort leven als daarvoor, en was daar veel gelukkig mee. Minder opties, minder geld, meer overzicht, en dat was veel beter voor hem.

22 november 2019 om 13:57

Achja.. als ik vanavond de keuze krijg om de Eurojackpot te winnen om dan met de relatie te breken dan weet ik wel waar de keuze op valt🤣

24 november 2019 om 11:12

Laat je vrouw het maar niet horen. Dan denk ik dat ze niet eens een smak geld wilt hebben om bij je weg te gaan.

23 november 2019 om 00:59

Precies mijn gedachte. Dat zoveel geld toch het mooiste wat die mensen hadden kapot heeft gemaakt. De gedachte dat die vent daarna geld stopt in zijn voetbalclub heeft me ook besloten de rest van het stuk niet meer te lezen. Zelfs als hij daarna zijn lol financieel op kan bij zijn favoriete voetbalclub blijft het voor mij een loser story.

25 november 2019 om 11:17

@gomes1psvmaar hoe weten we dat hun huwelijk het mooiste was dat ze hadden? Er zijn heel veel mensen die alleen om financiële redenen bij elkaar blijven. Ik ken er zelf ook hoor, als ze meer geld hadden waren ze direct weg bij elkaar. We weten het niet bij deze twee mensen, dus trek er ook niet al te stellig conclusies uit.

23 november 2019 om 01:34

@ Gj7300waarschijnlijk was er toch al geen sprake meer van een echte relatie, maar bleef men nog bij elkaar omdat het vertrouwd aanvoelde. Daarbij kunnen financiën er natuurlijk ook voor zorgen dat mensen 'gedwongen" bij elkaar blijven, en het winnen van deze prijs (wow, wat een poen; I wish I was that lucky) een katalysator was; die het mogelijk maakte dat ieder zijn eigen weg op kon gaan om opnieuw levensgeluk te vinden.

Prachtig toch dat iemand geld in een club stopt waar die fan van is, zonder er zelf echt beter van te willen worden.

Zo zie je maar weer, geld maakt niet gelukkig. Huwelijk naar de knoppen en niet weten wat je met het geld moet doen. Dat hij het dan in zijn favoriete cluppie stopt kun je alleen maar respect voor hebben, ben benieuwd waar Partick Thistle staat over 2/3 jaar, misschien Premiership?

22 november 2019 om 09:33

Vooral indrukwekkend dat hij investeer in de organisatie en faciliteiten en niet dom geld gooit om spelers aan te trekken. Dat betekent wel dat we die resultaten waarschijnlijk niet al over 2/3 jaar zien. Dat maakt het eens te meer mooi omdat de kans redelijk is dat deze man niet meer rondloopt wanneer zijn werk en gulheid echt vruchten begint af te werpen

22 november 2019 om 10:28

Nou ja, misschien wilde hij sowieso wel van zijn vrouw af, ook toen ze nog arm waren en iedere dag frituurvet als melk dronken, zo te zien. Ik neem de gok graag dus doe mij die poen ook maar.

24 november 2019 om 10:32

Leuke opmerking en ik hoop dat je ooit ook zoeen groot bedrag wint en dan Twente overneemt

22 november 2019 om 11:45

Agueroo zie mijn post #29 hierboven. Geld maakt inderdaad niet gelukkig. Maar de kans is volgens mij groot dat dat huwelijk voor de loterijwinst ook geen feestje meer was. De loterij stelt ze dan voor het eerst in staat om lekker uit elkaar te gaan. Het is dus ook helemaal niet zeker dat de geldwinst een probleem is. Het kan ook een oplossing zijn.

Mooi verhaal man. Afgelopen zomer nog bij Partick Thistle geweest toen ze in de Betfred-cup moesten voetballen. Leuk clubje, prachtig stadionnetje. Kenny Miller voetbalt daar tegenwoordig. Leuk voor zo'n vent ook dat hij z'n favoriete club kan overnemen en kan ondersteunen. Daar dromen stiekem meer mensen van, denk ik zo.

22 november 2019 om 11:21

Tja... ik zou heel graag Ajax willen overnemen, maar dan moet ik wel aan 4 loterijen mee gaan doen en allemaal winnen.

22 november 2019 om 16:23

Eerlijk gezegd niet als Vitesse supporter die 16,5 miljoen per jaar zou ik liever willen houden haha

Heerlijk verhaal! Ik zou ook een groot gedeelte aan mijn club weggeven waarschijnlijk

Zo zie je maar weer alleen liefde voor je kind en je club voor eeuwig is...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Partick Thistle Glasgow

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
K. MillerAanvaller164
S. AllisonUnknown
D. ZanattaMiddenvelder122
L. MansellAanvaller101
S. FoxKeeper100
R. De VitaAanvaller91
O. KakayVerdediger80
Voor de complete selectie: Clubpagina Partick Thistle Glasgow.

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Donny van de Beek vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker van Ajax naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren