OM beoordeelt vermeende Hitlergroet in Den Bosch als wegwerpgebaar

Donderdag, 21 november 2019 om

Een supporter van FC Den Bosch leek zondag de Hitlergroet te brengen richting Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira, maar volgens het Openbaar Ministerie is daar geen sprake van. De betreffende aanhanger van de club uit de Keuken Kampioen Divisie maakte een wegwerpgebaar, zo is naar voren gekomen na bestudering van de beelden.

"Samen met specialisten van het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD) en de politie hebben wij de bewegende beelden van het incident geanalyseerd", zo schrijft het OM donderdag in een officiële verklaring omtrent het incident rondom Mendes Moreira. "Het OM is niet tot de conclusie gekomen dat het hier gaat om een Hitlergroet. Het gaat in onze ogen om een meer algemene wegwerpbeweging."

Het OM heeft daarnaast niet kunnen vaststellen dat Mendes Moreira op een racistische of discriminerende manier is bejegend door de betreffende supporter van de Bossche club. "De betrokken man hebben wij ook gesproken. Hij ontkent met klem dat hiervan sprake zou zijn geweest. De man wordt ten aanzien van de armbeweging dus niet verdacht van discriminatie." De KNVB heeft ook een onderzoek ingesteld naar de incidenten tijdens het duel tussen Excelsior en Den Bosch, al zijn hier de resultaten nog niet van bekend.

In een eerder stadium liet het OM al weten dat de racistische uitingen, de Zwarte Piet-liedjes en de oerwoudgeluiden die zondag te horen waren in het stadion van Den Bosch strafbaar zouden zijn. De clubleiding van Den Bosch repte eerst nog over 'kraaiengeluiden', maar kwam al snel met een andere standpunt naar buiten. "FC Den Bosch heeft gisteren de plank volledig misgeslagen met haar te snelle statement. Die reactie was een blunder, waarvoor de club haar excuses aanbiedt aan iedereen en in het bijzonder aan Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira", zo liet de directie van Den Bosch daags na het duel met Excelsior weten.

De M-Side, de fanatiek supportersgroepering van Den Bosch komt donderdag via Facebook met een statement tegen racisme. Bij het bericht is een foto te zien met daarop de vlaggen van verschillende landen, om de diversiteit van de aanhang te onderstrepen. "Voor ons als FC Den Bosch-supporters van de M-Side is het om te zorgen voor sociale controle, want dit kan en mag nooit meer gebeuren", zo valt te lezen in de verklaring. Het supporterscollectief schaamt zich voor het racistische gedrag van enkele fans zondag tegen Excelsior. "Daar zijn wij totaal niet trots op en distantiëren wij ons van."Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door gomes1psv)

Ondanks dat ik het walgelijk vond wat daar gebeurde denk ik ook dat het geen hitlergroet was na het zien van de bewegende(!) beelden. Doet me pijn op deze foto toch nog zoveel kinderen tussen dat onmeunige tuig daar te zien staan.

21 november 2019 om 11:34

Dit is inderdaad wel heel duidelijk een wegwerpgebaar. Hoe kwamen mensen bij een Hitlergroet? Door een foto? Ook wel sneu voor zo'n supporter dan. Sta je mooi op beeld en heel Nederland heeft een mening over je. Blijkt 't misplaatst te zijn.

21 november 2019 om 11:45

Bizar dat mensen die de bewegende beelden gezien hadden het nog steeds zo benoemden. Gelukkig waren er ook nog steeds nuchtere mensen die zeiden dat een freeze op een verkeerd moment gemaakt kan worden. Benieuwd naar Borst zijn reactie. Desalniettemin is wat er verder gebeurd is daar verschrikkelijk natuurlijk

21 november 2019 om 12:43

Eens. Het zou Borst maar ook Wijnaldum (want die schijnt het ook genoemd te hebben?) sieren als ze excuses maken. Zonder dat dat dan verder afdoet aan hun boodschap, want die was natuurlijk prima!

21 november 2019 om 13:16

Dit is niet alleen sneu, dit is gewoon schandelijk door iemand zo te beschadigen door iemand zo suggestief en herkenbaar in beeld te brengen. Het gaat zelfs zo ver dat iemand die dezelfde naam schijnt te hebben bedreigd wordt via Social Media. Laat de gewone media hun verantwoordelijkheid pakken en op zijn minst een rectificatie uitbrengen.

21 november 2019 om 14:34

@ Formus, de term is me even ontschoten, maar het is een bekend fenomeen dat de eerste informatie die mensen opnemen vrij onwrikbaar is. Daarom is het probleem van desinformatie op sociale media ook niet te onderschatten. Dat maakt het ook extra kwalijk dat de reguliere media, en journalisten wiens taak het toch is kritisch te denken, hier zo hijgerig opdoken. Gelukkig hoor ik op de radio nu al de hele dag deze uitspraak. Maar het kwaad is natuurlijk al geschied.

21 november 2019 om 14:42

Het is dus ook jammer dat een correct persoon als Wijnaldum te vroeg heeft veroordeeld (niet geoordeeld) dat dit een Hitler-groet is. Hij heeft een behoorlijke bijdrage in de berichtgeving en ook de volgende bedreigingen op het persoon. Het zou netjes zijn en Wijnaldum sieren dat hij nu openlijk toegeeft fout te zitten, met excuses. Immers stond hij als gekleurd persoon vooraan om de Hitler-groet te veroordelen als racisme (of met dat karakter) maar blijkt nu fout te zitten. Hopelijk wordt hij daarop gewezen.

Hm, ik had het gebaar zelf nog helemaal niet gezien, maar als je het zo ziet kom ik inderdaad tot de zelfde conclusie. Wel pijnlijk aangezien Wijnaldum een deel van zijn verhaal had gebouwd rond die zogenaamde nazi groet. De rest van de acties blijven natuurlijk gewoon staan en zijn verwerpelijk maar het geeft wel aan dat je heel zeker van je zaak moet zijn voordat je wat zegt. Dat is nu bij Den Bosch zelf en Wijnaldum al verkeerd gegaan.

21 november 2019 om 13:13

Ja bij dit soort dingen worden altijd in razend tempo allerlei conclusies getrokken, vaak misplaatst.

Beetje gekke titel. Volgens het OM werd een wegwerpgebeaar aangezien voor een hitler groet. En dus wordt er niet een hitler groet aangezien voor een wegwerpgebaar. Heb zelf ook de beelden aantal keer teruggezien en het leek bij ook een wegwerpgebaar die op een ongelukkig moment is stilgezet. Maar goed alleen de persoon in kwestie zal het zeker weten.

21 november 2019 om 11:27

Inderdaad, als je het zo leest lijkt het net of de interpretatie van het OM niet klopt. Terwijl inderdaad duidelijk te zien is op bewegend beeld dat die jongen echt geen hitlergroet maakt. Tot twee keer toe steekt hij gewoon zijn arm op omdat-ie gefrustreerd is. Maar een hitlergroet? Nee, wanneer je eens een fanvideo van Lazio opzoekt, dáár zie je de groetjes van Hitler! Maar bijzonder genoeg doet men daar in Italie niets tegen.

21 november 2019 om 12:03

Maar de 'vermeende Hitlergroet' is waar het om gaat en wat bekend is en clicks oplevert. Dat het OM het zo beoordeelt klopt dan wel. Vind dat we echt te snel zijn met ons mediagedrag. We "volgen" en moeten heel snel heel hard schreeuwen. Sensatie. Zullen we eerst gedegen dingen onderzoeken en onze hersenen gebruiken ipv direct (valse) aannames doen en vooraan staan net beschuldigingen? Of ben ik nou een roepende in de woestijn?

21 november 2019 om 12:14

Formus; Het heeft in deze niets met de clicks te maken lijkt mij? De meeste mensen reageerden op het stilstaande beeld, de kudde schapen deed elkaar volgen. Persoonlijk heb ik meteen het filmpje bekeken en zag al dat het totaal niets van doen had met het brengen van de Hitlergroet en heb dat in een topic al aangegeven. Echter de grote kudde zag het als ..... Nu komt dus een ieder te weten dat niet alles 'is wat het lijkt', maar dat komt voor deze jongen al te laat.

21 november 2019 om 19:42

Heeft een dag geduurd voordat ik ergens bewegend beeld zag. Kun je nagaan hoe graag men kennelijk de suggestie wil wekken dat de jongen in kwestie nazi-sympathieen heeft.

22 november 2019 om 07:43

Gomes1psv; ik zag het hele filmpje op twitter voorbij komen na een uurtje, op de msm kwam het inderdaad na een dag pas langs. Gelukkig heeft de rechter het ook gezien en ten faveure van die jongen geoordeeld. Maar die heeft zo te lezen op twitter heel wat over zich heen gehad.

21 november 2019 om 11:29

Je eerste punt is natuurlijk 100% waar, maar laten we niet vergeten wie de eigenaar van deze site is Het blijft een lastig punt, de eerste beweging is overduidelijk een wegwerpgebaar, maar de tweede keer blijft hij wel even in die houding hangen.

Typisch geval van misbruik maken van sociale media om je eigen standpunt kracht bij te zetten. Zo in een beeldfragment knippen zodat het lijkt dat iemand die een wegwerpgebaar maakt een Hitlergroet uitbrengt. Die gozer staat nu tot in lengte van dagen met z'n porum op het internet met een gestrekte arm omdat iemand het nodig vond om zijn standpunt (in dit geval van racisme) extra kracht bij te zetten door er rechtsextremisme bij te halen terwijl daar in het geval van de vermeende Hitlergroet in het geheel geen sprake van was. Laat ik voorop stellen dat het voor de rest een walgelijke vertoning was die de Den Bosch supporters lieten zien.

21 november 2019 om 16:25

Ja echt zonde. Er was en is een echt probleem. En het is goed dat daar veel aandacht voor is. En nu gaat een groot deel van de aandacht naar het verkeerde moment. Triest voor die gast, triest voor zijn naamgenoot, en triest voor het oplossen van het echte probleem. Hopelijk kunnen we nu ons daar weer op richten. Ondanks dat Wijnaldum zich dus deels op het verkeerde moment baseerde, vind ik hem en oranje wel een heel positieve rol spelen.

Op radio 538 was vanmorgen iemand aan lijn, met toevallig dezelfde naam als diegene die verdacht werd van de hitlergroet. Hij had er totaal niks mee te maken maar ontvangt de ene bedreiging na de andere. Een stel Den Bosch-supporters gaan ver over een grens heen en verdienen een passende straf. Dan heb je aan de andere kant weer een stel met bedreigingen, die dan of niet door hebben dat ze een grens overgaan, of ze vinden het rechtvaardig om nu een grens over te gaan. Echt aan alle kanten zijn mensen het spoor volledig kwijt.

Ik neem aan dat alle mensen die hem op basis van napraten nu massaal excuses gaan aanbieden inclusief Wijnaldum? Hoe kan het dat onze aanvoerder zo slecht is bijgepraat? Het is zo makkelijk om iets het internet op te gooien en iemand te beschuldigen. Doet natuurlijk niets af aan de walgelijke acties die ook in het vak voor kwamen.

Dus den bosch biedt excuses aan voor de racistische uittingen en het OM kan niets vinden om te bewijzen.. onze inlichtingendienst schijnt fantastisch te zijn, maar binnen nederland lijken de prioriteiten toch ergens anders te liggen ofzo dan.

21 november 2019 om 13:06

het OM kan niks vinden op deze persoon, hebben niet gekeken naar het publiek in het algemeen.

21 november 2019 om 13:07

Volgens het OM heeft de man die er van beschuldigd werd zich van de Hitlergroet te bedienen dit niet gedaan. Dat zegt natuurlijk niets over de rest van de racistische uitingen die gebezigd zijn. Den Bosch moet natuurlijk hard opreden tegen die sukkels die denken lekker anoniem mensen te kunnen beledigen en uitschelden....

Dit is één van de gevaren van sociale media. Ik dacht ook toen ik de foto zag van goh, dat lijkt er idd 1 maar dan zie je de video en denk je nee dat is het niet.en voor je weet gaat zo'n foto rond en heeft de aanvoeder van Oranje het erover en blijkt het toch niet het geval te zijn met alle sociale gevolgen van dien.hoop dat die jongen een goede advocaat heeft want dit is uiteindelijk smaad en laster tot en met

Hierboven wordt het al genoemd, maar een rectificatie in de reguliere media lijkt me wel op zijn plaats. Met name Hugo Borst en Jack van Gelder mogen toch het schaamrood op de kaken hebben om hun eigen hijgerigheid. De bewegende beelden spreken boekdelen! Dat zoiets op Social Media ontploft is natuurlijk al kwalijk, maar daar dragen de mensen (op de originele poster na) toch een stuk minder verantwoordelijkheid. Enge is dat elke nuance verloren gaat, omdat diegenen die het meteen al een wegwerpgebaar noemden rucksichtlos in het kamp rascisten werd geplempt. Vind het vooral naar voor die supporter. Die zal nu wel heel anders tegen mensen aankijken.

Wat een onzin, is gewoon een dikke hitlergroet. Hij verdoezelt het een beetje maar sinds wanneer doe je met een wegwerpgebaar 2 x hetzelfde gebaar en erg syngronisch. Ik bekijk de beelden nog eens en het is wat mij betreft een dikke hitlergroet. Erg vreemd dat het OM iets anders beoordeeld.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

FC Den Bosch

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.FC Eindhoven25-15
14.Jong AZ24-6
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
D. VerbeekMiddenvelder233
Ruben RodriguesAanvaller2110
P. van MoorselMiddenvelder194
O. BouyaghlafenAanvaller132
M. DeijlVerdediger232
A. DkidakVerdediger201
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Den Bosch.

0 fans
Aanvaller, 24 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 28 januari
Manchester United en Tottenham Hotspur vechten om de handtekening van Islam Slimani. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren