Valentijn Driessen walgt van ‘wee-verhalen, platitudes en spierballentaal’

Woensdag, 20 november 2019 om

Valentijn Driessen hekelt de wijze waarop politici omspringen met het racisme-incident inzake Ahmad Mendes Moreira. De aanvaller van Excelsior werd zondag in het uitduel met FC Den Bosch racistisch bejegend door een deel van het thuispubliek, waarna er veel discussie in Nederland losbarstte met de vraag hoe racisme uit te bannen. Driessen ziet dat het incident vooral bij politieke kopstukken ‘een ongegeneerde scoringsdrift’ losmaakt.

De chef sport van De Telegraaf wijst in de krant onder anderen op Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg & Sport, die tijdens het duel tussen Nederland en Estland (5-0) pontificaal tussen KNVB-voorzitter Michael van Praag en directeur betaald voetbal Eric Gudde zat. “Met de drogreden dat de VVD'er zijn gezicht wilde laten zien om zijn steun te betuigen aan de voetbalbond, liet hij ter elfder ure weten dat hij Oranjes interland tegen Estland wilde bezoeken”, schrijft Driessen.

“Stuitend zoals ze van links tot rechts over elkaar heen buitelen met ach en wee-verhalen, platitudes en spierballentaal om elkaar de loef af te steken en zich vooral persoonlijk te profileren. De hypocrisie ten top: van Bruins (VVD) tot Asscher (PvdA) en Van Nispen (SP) tot Grapperhaus (CDA) en natuurlijk Klaver van GroenLinks. Volgens de tweet van Klaver is racisme doodnormaal in de Nederlandse maatschappij, maar de hausse aan reacties na het afschuwelijke incident met Ahmad Mendes Moreira verried juist het tegenovergestelde.”

Ook de KNVB maakt een slechte beurt, meent Driessen. Volgens de journalist onderschat de bond de ernst van de situatie en de maatschappelijke impact. “Anders zou niet Bluyssen (manager competitiezaken, red.), maar Van Praag en Gudde vanuit hun ivoren toren afdalen om namens de voetbalbond een statement af te geven. Het leiderschap dat je in zo’n situatie verwacht bij de grootste sportbond van het land ontbrak volledig. Sterker, Van Praag wees liever naar anderen.”

Wijnaldum: 'Zwaar aangedaan door racisme en Hitlergroet in Den Bosch'
Meer video's

Poll

Ben jij het eens met Valentijn Driessen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door pinko)

Nou, ik heb liever dat politici eroverheen buitelen dan het probleem negeren. Onzin van valentijn.

20 november 2019 om 07:59

Zou in het voetbal niet als eerste het hoofd van de KNVB zich uit moeten spreken, zou van Praag zich niet eens uitspreken? Daarna kunnen de politici van zich laten horen met hoe ze dit aan gaan het pakken. Voetbal wetten of politieke, de één heeft de ander nodig. Wetgeving en aanpakken, KNVB zou enkel stadion verboden op kunnen leggen, de politie(k), daar moet de stap gezet en genomen worden.

20 november 2019 om 10:48

Misschien nu ook maar eens aanpakken, in plaats van ferme taal? Meldplicht voor ongewenste “supporters”, en voor de zwaardere gevallen celstraf. Vooral geen taakstraf, dat is een lachertje. Maar het wordt: we deden een plas, en alles bleef zoals het was....

Hij heeft natuurlijk helemaal gelijk. Nu rennen alle politici naar de microfoon terwijl ze zelf eerder hun werk hadden moeten doen door een stevige voetbalwet te maken. Als die jongen van excelsior niet geëmotioneerd van het veld was gelopen was het geweest zoals iedere week langs de voetbalvelden en deed weer niemand iets.

20 november 2019 om 11:41

Klopt wat je zegt, maar het hypocriete is dat de media precies hetzelfde doet. Elke talkshow komt met dezelfde beelden en daarin roept iedereen dat het zo niet kan en dat het probleem er al jaren is. DWDD, Pauw, Studio Sport, VI, allemaal. Waarom riep niemand van hen dan eerder wat? Moest Mendes daarvoor eerst van het veld lopen? Ben blij dat het nu hoog op de agenda staat, maar dat vingerwijzen is stuitend!

20 november 2019 om 12:59

Helemaal met je eens

Eens dat die politici, maar ook bobo's ineens uit hun hol kruipen om weer ff in de spotlights te staan en zieltjes te winnen. Vandaag gaan ze weer over op de orde van de dag. Vrij oneens dat valentijn zn ogen weer wil sluiten over het feit dat racisme ook gewoon onderdeel is van de nederlandse maatschappij, omdat er toevallig wat anti-racisme reacties zijn geplaatst bij een tweet. Trek het land eens in, je wil niet weten hoeveel buitenlanders, blanken en ook homoseksuelen, etc. worden gediscrimineerd. Alleen t geweld tegen homo's en een groep als pegida hoef je maar te noemen.

20 november 2019 om 07:55

Ja maar verschil tussen discriminatie tegen Homo's of rascisme zoals bij den Bosch is dat voor de Homo's elke maand wel een paar dagen de rode loper wordt uitgerold en zelfs op scholen erin wordt gestampt hoe geweldig het is homo te zijn. Terwijl als die speler van Excelsior niet emotioneel had gereageerd, iedereen weer had geroepen dat de rascisme-kaart weer te snel wordt getrokken en we de volgende dag weer tot de orde van de dag overgaan. Het is nog niet zo erg als in Italië maar het was maar kantje boord of die speler van Excelsior had de schuld gekregen. Want de trainer en club reageerde precies hetzelfde als in Italië dat de speler zelf provoceert en dat de "supporters" eigenlijk helemaal geen rascisite dingen hebben geroepen.

20 november 2019 om 08:47

Hoe geweldig het is om homo te zijn? Nee hoe normaal het is dat je homo bent net zo normaal als hetero zijn. Het is al erg genoeg dat dit nog moet gebeuren want het wordt zeker nog niet maatschappelijk geaccepteerd.

20 november 2019 om 09:58

Je snapt zijn punt. Er wordt oneindig meer aandacht besteed aan de Lgtb acceptatie (en ook seksisme) vergeleken met racisme. Over dat laatste zie je af en toe een voetbalreclame met de sterren die zeggen no to racism. Welke schoolcampagne of nationale dag kun jij opnoemen waarin we echt allen stilstaan bij racisme, zoals dat bij Lgtb bijna maandelijks wel is is? Ik kan er geen opnoemen.

20 november 2019 om 15:39

Het enigste wat ik kan bedenken qua 'no to racism' is De Herdenking van de Afschaffing van Slavernij, terwijl je voor LGBTQ+ de gay pride en zelfs pasgeleden een hele maand had waarin homoseksualiteit bevierd werd. Aan racisme wordt inderdaad minder aandacht aan besteed.

20 november 2019 om 17:15

Ik snap je punt, echter is beide voor mij een vorm van discrimineren. Zonder daarbij te zeggen dat de een erger of minder erg is. Ik heb het namelijk zelf ook meer dan eens zelf helaas moeten ervaren (mbt huidskleur). Juist daarom zo vreemd dat sommige mensen doen alsof discriminatie of racisme in Nederland zeer uitzonderlijke gevallen zijn. Wat betreft die primaire reacties vanuit den bosch kant en de vergelijking met italie: eens, ik heb dat zelfs gezegd jn een eerdere item, dat Nederland wat dat betreft echt niks beter is. Enige wat t verschil is, is dat het in die landen meer massaal wordt uitgesproken en t hier vaak gebeurd waar de media niet altijd aanwezig is

Een beetje zoals valentijn altijd doet als zogenaamde journalist. Reist niet af naar madrid omdat het toch niks word. Staat daarna weer vooraan te brullen over ten hag zonder ook maar enige kern van waarheid maar puur omdat er geen ingang voor deze nep journalist is.Valt nog mee dat er niet iemand de schuld ergens van geeft zonder ook maar een goede rede.

Typisch politiek , niks regelen en daarna voor de buhne janken hoe het toch allemaal zo maar kan. Ziekenhuizen en woningcorporaties privatiseren en dan op tv gaan janken dat ze failliet gaan en er te weinig sociale huurwoningen zijn - ja duh. Verder is er voor iedere gekwetste groep wel een aparte club die tegen elkaar opbieden welk leed het ergst is en voila de puinhoop is compleet.

Michael van Praag zal wel een interviewverzosk van de Telegraaf naast zich neer hebben gelegd. Natuurlijk hebben we in Nederland zoals in elk land hersenlozen. Die moet je gewoon keihard aanpakken, meer is er niet van. Maar om net te doen of heel Nederla racistisch is gaat ook weer veel te ver. Dat is grote onzin als je het mij vraagt. En dat er vanuit bepaalde groepen veel misdaad plaatsvindt valt ook moeilijk te ontkennen lijkt me. Dan is het logisch dat mensen de kat uit de boom kijken. Dat gebeurt met woonwagenbewoners van oudsher ook, hoewel die in de regel hartstikke blank zijn.

Eerlijk? Ik stoor me er aan zoveel media aandacht hier voor is. Er wordt wel gedaan of die vent vermoord is.. Terwijl als je kijkt naar wat er gebeurt is zijn er kraaien geluiden gemaakt (voor zover ik weet heeft dat geen rasistische ondertoon?) en zijn er een aantal individuen die hem uit hebben gescholden. Dat schelden was uiteraard rasistisch en dat keur ik ook af. Dan reageert FCDB en de trainer heel ongellukig maar ook dat moeten we niet groter maken dan het is vind ik. Ik bedoel als hij dik was geweest hadden ze hem uitgescholden voor dikzak, als hij rood was geweest hadden ze hem uitgescholden voor vuurtoren, etc. Het incident valt niet goed te praten maar het wordt veel groter gemaakt dan dat het is.

20 november 2019 om 14:20

Je vergeet alleen dat iemand uitschelden voor dikzak totaal niet vergelijkbaar is. Er is niet historisch gezien genocide gepleegd op dikzakken, er zijn geen hele systemen bedacht om dikzakken negatief te onderscheiden van de rest en er is zeker geen wetenschappelijke lobby geweest om die minderwaardigheid van dikzakken aan te tonen. Er zijn geen dikzakken in menselijke dierentuinen gezet als tentoonstelling etc etc. Wat jij groter maken dan het is noemt, is in weze jij die het kleiner maakt dan het is door erg laconiek te oordelen over een grondwet. Racisme is illegaal en dat er geen echte straffen voor worden uitgedeeld omdat de politiek goed gaat op chaos doormiddel van onderscheid maken. Racisten zijn een gevaar en volgens de wet crimineel. Het gaat niet eens om racisme maar het discriminatie factor ervan die er zelfs voor heeft gezorgd dat 60 jaar geleden zelfs blanke mensen elkaar niet konden luchten op basis van buitenlands zijn, waarbij ik niet eens meetel dat zelfs in deze tijd deze racisten zelfs Alweer een hekel broeit naar zelfs blanken en alweer net als rond de 2de wereldoorlog als landverraders worden gezien, omdat ze niet persé blanke Nederlanders boven anderen zetten. Ik ben dus blij dat je denkt dat het probleem groter is dan het is. Dat betekent dat jij het vrijwel nooit persoonlijk meemaakt en dat is mooi, want dat zou fijn zijn voor iedereen.

20 november 2019 om 15:56

@Herosennin44 Je zegt het zelf al. Het is de discriminatie niet eens zo zeer het racisme. Die lui die hem uitscholden pakten iets over zijn uiterlijk. Dat wil ik met dat verhaal aangeven. Je geeft zelf ook al aan ze zullen altijd wel iets vinden waar ze iemand op kunnen aanpakken en buitensluiten. Dat racisme overigens altijd erger is als andere vormen van discriminatie ben ik niet met je eens. Dat is per geval weer anders met uiteenlopende gevolgen. En jou genocide verhaal vind ik ook weer overdreven. Er zijn geen feiten gepleegt die ik als even erg in schat als moord of genocide. Het was een incident. Ingrijpen natuurlijk maar ik las haast niets anders meer over wat er die dag wel allemaal niet was gebeurt in de Vliert. Je leest ook niet zoveel over al die anonieme gevallen in dit land die wellicht nog veel verdere gevolgen hebben. Selectieve verontwaardiging noemen we dat.

Zo werkt het in de politiek , als ze zien dat er wat te halen valt dan zal je ze zien . Van links naar rechts en van rechts naar links. Als het in hun potje valt dan maken ze er gebruik van .Ook in de media zijn ze er niet vreemd van een beetje de pot verwijt de ketelNeem het geval van Ajax en PSV dat ze naar Qatar gaan . Daar wordt veel al.negatief op gereageerd . Ik heb alleen nog niemand van de media gehoord dat ze het WK bevoordeeld niet verslaan , of over het feit dat er miljoenen uitgegeven worden om het WK in Qatar uit te zenden. ...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 12
2210 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Ajax heeft er met RB Leipzig een nieuwe concurrent bij in de strijd om Antony. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren