Stabiel doch ‘afhankelijk’ Oranje gewaarschuwd: ‘Daar ligt het probleem’

Woensdag, 20 november 2019 om

Het Nederlands elftal sloot de EK-kwalificatie dinsdagavond af met een 5-0 overwinning tegen Estland. Het duel in de Johan Cruijff ArenA werd een gemakkelijke prooi voor de ploeg van Ronald Koeman, daar de Esten weinig weerstand boden. De kranten zijn lovend over de stabiele reeks die Oranje heeft neergezet, maar kraken ook enkele kritische noten. Zo luidt de algehele conclusie dat veel spelers nog stappen moeten maken om op het EK van volgend jaar te kunnen presteren.

De Telegraaf vat de wedstrijd tegen Estland samen als 'een nuttig experiment', waarbij Koeman veel spelers een nieuwe rol gaf. Naast invaller Myron Boadu maakte ook Calvin Stengs zijn debuut voor Oranje. De krant erkent dat laatstgenoemde aanvaller van AZ niet zijn beste avond had, maar is vooral positief. "Cijferfetisjisten zullen na het eerste kwartier op basis van de statistieken tot de conclusie zijn gekomen dat het een zwak debuut was, maar schijn bedroog."

Frenkie de Jong: 'Ik snap wel dat mensen dachten: wie staat waar?

"De aanvaller leed inderdaad (te) veel balverlies, maar legde risico in zijn passing, was twee keer onbegrepen en speelde brutaal zijn deuntje mee", aldus De Telegraaf. Het Algemeen Dagblad rept over een voorspelbaar en gezapig duel. "De tegenstander is puur defensief ingesteld, terwijl bij het Nederlands elftal een handvol spelers wordt gespaard. (...) Nederland is de veel betere ploeg uiteraard, maar de frisheid en finesse ontbreken lange tijd om het defensieve Estland snel stuk te spelen."

Trouw is verheugd dat Oranje zich rap heeft weten te plaatsen voor het EK, maar stipt wel aan dat de kwaliteit omhoog kan, gezien de tegenstanders op het eindtoernooi. De krant wijst onder meer naar de finale van de Nations League, die met 1-0 werd verloren van Portugal. "Kansloos, maar je hoort er niemand meer over. Zo vreemd was het niet, Portugal kan een goede, geslepen ploeg zijn. Het was wel een teken te meer dat Oranje zó goed niet is, met doelmannen, backs, enkele middenvelders en aanvallers van nu eenmaal niet de hoogste categorie."

Myron Boadu scoort veel hoger cijfer dan ‘zwakste schakel’ Calvin Stengs

Lees artikel

NRC is lovend over de stabiele EK-kwalificatie van Oranje, maar ziet daarnaast wel een duidelijk gebrek aan creativiteit in de voorhoede. "Gebleken is dat Nederland moeite heeft om het spel te maken tegen kleinere voetballanden die zich terugtrekken. Dat kwam met name naar voren in het tweeluik met Noord-Ierland en Wit-Rusland. Het probleem ligt offensief; de creativiteit, de laatste pass naar de aanvallers, de afhankelijkheid van frontman Depay."

Net als de andere kranten besteedt de Volkskrant vooral aandacht aan de strijd van de internationals tegen racisme. De wedstrijd was volgens het dagblad 'af en toe een spetterend niemendalletje, alsmede een politiek statement op voetbalschoenen'. "Vooral om dat laatste is het toch een gedenkwaardige avond in Amsterdam", doelt men op de viering van de eerste goal, waarbij Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong met een gezamenlijk gebaar opstonden tegen racisme.

"Net vijf minuten zijn gespeeld in de Johan Cruijff Arena als Georginio Wijnaldum scoort, naar de zijlijn rent en zijn linkerhand om de rechterhand van de meegespurte Frenkie de Jong vouwt, terwijl zijn donkere vinger naar de witte huid van De Jong wijst. Twee armen naast elkaar, in elkaar gehaakt. Bloedbroeders. Vrienden. Middenvelders. Mannen, samen op jacht naar succes. Ongeacht kleur, geloof of wat dan ook."Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door kaykeaz)

Had ook niks anders van de Volkskrant verwacht. Zij zien liever 11 spelers met verschillende culturele achtergronden in het veld, dan kwalitatief gezien het beste elftal. Toen Nederland in de nation league van Duitsland won, wist die Willem Visser niet hoe snel die wel niet moest benoemen dat het Nederlands elftal nog nooit zo divers was geweest, de uitslag was haast van ondergeschikt belang. Al staan er 11 blanke of negroïde spelers in het veld, zolang zij maar alles voor het oranje shirt willen geven en kwalitatief de beste 11 zijn, de rest kan mij echt geen fluit schelen.

20 november 2019 om 07:09

Ik ben wel van mening dat het leuker is om naar deze generatie te kijken dan de klaverjassengeneratie. Ze voetballen stralen ook veel meer uit dat ze 1 team zijn. In de tijd van Sneijder, Vd Vaart waren het eilandjes.

20 november 2019 om 07:21

Vond de klaverjas generatie wel leuker in interviews. Raffie, Sneijder en Nigel hadden echt wel lol samen en betrokken ons daar ook bij. Nu zie je veel lui die verontwaardigd rondlopen. Met Gini en Frenkie als plezante uitzonderingen.

20 november 2019 om 07:17

kleinegeneraa7, dat je dit uit dit stuk haalt....???

20 november 2019 om 09:08

Nou dat nu ook weer de wedstrijd voor de Volkskrant van ondergeschikt belang was, en hier weer een heel stuk aan moest worden geweden. Zelfde als dat tergende interview na de wedstrijd met wijnaldum na de wedstrijd. Was allemaal zo ingestudeerd door de interviewer, dat zelfs wijnaldum stond te kijken van 'ga je ook nog iets vragen over de wedstrijd?'

20 november 2019 om 10:45

ah, ok, dan begrijp ik de strekking. Top.

20 november 2019 om 07:25

Hou toch op man met al deze onzin, het interesseert geen reed wie er spelen als er maar een sterk elftal staat. ik vind dat we hier met 10-0 hadden moeten winnen, deze gasten zijn gewoon een stel afgekeurde ijs hockey spelers die hier naast nog een tweede baan hebben in een competitie van nog geen 10 clubs en met maar 1.3 miljoen inwoners, hebben ze geen amateur divisie die überhaupt te vergelijken is met elk ander land, laat staan dat ze er een hebben.ze krijgen subsidie van de FIFA en reis kosten vergoeding. Estland had je gewoon met 10-0 moeten winnenz de manier hoe Nederland speelt ga je nooit een toernooi winnen en dan gaan we de komende 10 jaar ook niet doen.

20 november 2019 om 07:32

Ik heb geen idee waar je dit leest. Trouw wil een donker Oranje zien? Leg eens uit. Misschien dat Vissers toen wilde benoemen dat donker en wit goed samen kan in oranje.

20 november 2019 om 09:10

Weet niet precies wat Vissers er toen mee wilde benoemen, maar dat het totaal niet relevant was, dat wist ik wel. Dat er zo op wordt gelet en met trots over wordt gepraat, dan moet het wel belangrijk voor hem zijn.

20 november 2019 om 10:37

Blijf lekker je kop in het zand steken na alle racistische ellende van van de week! Wat een idioot ben jij, zeg! Hoe relevant dit verhaal is, bepalen mensen voor zichzelf. Ook jij mag dat voor jezelf weten, maar jij mag dat niet bagatelliseren voor een ander. Gini was echt ontdaan, dat hoorde je in zijn stem, en dan kan je beter zwijgen, vooral jij omdat je het niet snapt. Dat jij constant weer een weerwoord moet hebben, kan ik gewoon niet bij.

Kan me wel vinden in het commentaar van de Telegraaf over Stengs. Hij probeerde veel in het spel betrokken te zijn, legde regelmatig veel risico in zijn acties en die gingen (iets te) vaak mis. Ook werden ze niet altijd begrepen of kregen ze geen goed vervolg. In de tweede helft had hij de schroom een beetje van zich afgegooid en speelde hij een stuk beter.boadu had een droomdebuut, kende eigenlijk geen druk en speelde meteen alsof hij er al jaren speelde en ook nog eens op een positie waar hij bij zijn club niet staat.

20 november 2019 om 07:39

Het stuk wat er over Stengs is geschreven, wordt vaak genoeg geschreven bij optredens van Ziyech. Niet alles lukt maar zijn wel degene die zorgen voor de doelpunten of (voor)assists. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om van die kleurloze spelers erin te zetten die altijd een zesje krijgen omdat je ze niks echt fouts heb zien doen maar ook niet echt bij hebben gedragen bij het bevorderen van het veldspel.

20 november 2019 om 07:53

Eens, spelers leggen veel risico in hun spel en dat gaat niet altijd goed, maar áls het goed gaat (zoals bij de pass op Wijnaldum), dan is het ook meteen gevaarlijk.stengs moet nog wel een beetje van de zenuwen af, maar als hij zich op zijn plek gaat voelen en de spelers leert kennen (en zij hem), dan ben ik ervan overtuigd dat hij een meerwaarde kan zijn.

20 november 2019 om 12:38

Daarbij heb ik liever een speler die een 5 scoort maar wel aan de basis staat van 2 goals dan een speler die een 7 scoort en alleen maar mooie acties heeft.

20 november 2019 om 11:00

Als Babel zo'n wedstrijd speelt, heeft niemand het over termen als 'onbegrepen' en 'hij legde teveel risico in z'n spel'. Met name in de eerste helft nam Stengs nauwelijks risico en speelde hij juist verstoppertje. Bovendien wist hij niet goed hoe hij moest lopen met Promes achter zich die er telkens overheen kwam. De tweede helft was niet veel beter, maar die twee assists achter z'n naam redden hem eigenlijk een beetje. Mensen hebben duidelijk veel moeite om kritisch op die jongen te zijn, terwijl dat er nou eenmaal bij hoort als je slecht speelt in Oranje. Hij komt er wel en had gewoon een matig debuut. Dat kan gebeuren. Boadu was overigens indrukwekkend. Zo jong debuteren en inderdaad direct laten zien waar je van gemaakt bent.

20 november 2019 om 11:03

De nieuwe spelers lieten zien dat ze niet klaar zijn voor het grote werk, inclusief oudgediende Luuk de Jong(nooit meer oproepen, het is tijd voor andere 'breekijzers', Als je een steekpass met veel te hoge snelheid over de achterlijn speelt, dan maakt het niet zoveel uit of het wel of niet begrepen wordt; de ontvanger kan er nooit bij. De tweede helft was het dappere Estland, een team met niet topfitte veredelde amateurs van het niveau Almere City, gewoon op. Het is niet zo dat de 'schroom' eraf was, Oranje was ook de 2e helft ondermaats of eigenlijk tergend slecht. Want Estland verdedigde weleenswaar masaal, ze dekte op 3-4 meter, dus het was een speeltuin voor onze spelers. Als het elftal had gedraaid en op topniveau had gespeeld. dan had Oranje dubbele cijfers gehaald. Overigens hoeft Stengs er pas in mei/juni te staan, dus hij heeft alle tijd om naar het benodigde nivea toe te groeien.

20 november 2019 om 11:35

Ik schat Kluivert toch wat hoger in dan Stengs, zeker tegen tegenstanders die genadeloos afstraffen. Stengs verloor x aantal ballen, tegen Duitsland, Engeland en Frankrijk waren dat dodelijke counters. Ook meeverdedigen is hij erg matig. Op internationaal niveau zou ik echt voor Kluivert kiezen die minder scoort en meer vuil werk op knapt.

Ik zie toch liever een Stengs die wat meer risico in zijn spel legt dan het tikkie terug voetbal van afgelopen zaterdag.ondanks dat het meer balverlies oplevert gebeurt er wel wat, dat is wat voetbal leuk maakt toch?

20 november 2019 om 09:54

ja ik snapte het gezeur ook niet. Ja hij had wat ongelukkige acties en verkeerde keuzes, maar was t met vd Vaart eens....t is wel zn debuut voor Oranje en dat is wennen aan het niveau en soms toch een beetje opkijken tegen je medespelers.hij durfde in ieder geval zn acties te maken, geeft uiteindelijk gewoon 2 assists.was het goed...nee, was het enthousiast, frivool, ondernemend, ja. Hij ging ervoor, maakte zn acties, ging af en toe voor de top assist. Dikke prima toch. Snel wennen aan het niveau en moet je zien wat voor leuke en goede speler je er dan bij hebt

Toch ondanks dat Stengs af en toe wat verdwaald leek, droop de klasse er echt wel vanaf. Ook leuk dat Boadu meteen in zijn debuut scoort.. Dat zal die jongen nog meer een boost geven.. En nog altijd maar 18 jaar.. Daar mogen we mee in ons handen knijpen!

20 november 2019 om 10:18

Ik heb zijn klasse niet echt gezien. Natuurlijk heeft hij een goede aanname en balbehandeling, maar verder was het zeer matig. Komt op het moment nog fysiek, snelheid en het behouden van overzicht tekort. Ligt natuurlijk ook aan zijn leeftijd en hij gaat zeker nog stappen maken, maar Oranje is voor nu nog een niveau te hoog.

20 november 2019 om 11:05

Z'n fysiek en snelheid vond ik op zich prima voor een debutant, maar hij was duidelijk onwennig en daardoor verloor hij het overzicht. Z'n eerste twee acties mislukten en hij begon steeds veiliger te spelen. Bovendien wist hij duidelijk niet wat hij met Promes aan moest, terwijl Promes toch veelal aan de buitenkant bleef. Dat had ook beter gemoeten, maar nogmaals; dat kan gebeuren als je nog zo jong en onervaren bent. Bovendien is dit de eerste keer dat hij op een dergelijk niveau speelt. Je ziet wel dat die jongen eigenlijk alles heeft om te slagen: Hij is lichtvoetig, heeft normaal gesproken een goed overzicht, een goede pass, z'n lengte is eigenlijk precies goed en hij heeft de neiging altijd naar voren te spelen. Hij moet gewoon nog even wennen aan het tempo en het niveau in het algemeen. Ik denk dat hij het niveau wel aankan, maar het heeft tijd nodig voor hij zich kan onderscheiden.

De hele racisme statement in voetbal slaat helemaal nergens op. Zolang je aangeeft dat het wat met je doet door dit soort statements zullen de racisten gewoon doorgaan met wat ze doen. Enige manier om ze aan te pakken is door degene bij wie wordt bewezen racisten te zijn. Hun foto heel groot op bilboards te plaatsen en in het nieuws te zetten samen met een hoge boete en stadionverbod. Dit zijn dingen waar de politiek iets aan moet doen. Daar heeft zo een statement met een samenhorigheid foto en tintje weinig tot geen effect op. Een racist zal heus niet denken van Gini en De Jong vinden het niet goed. Weet je wat, me tooooooo.

20 november 2019 om 11:09

Daar ben ik het mee eens. Al die statements werken denk ik niet of nauwelijks. Die paar gekken op de tribune zijn vaak onder invloed van drugs en/of alcohol of hebben gewoon een aantal steken los. Die worden echt niet anders van dat soort acties. Clubs, organisaties en de bond moeten die mensen eruit zien te pikken en ze bestraffen met boetes en een levenslang algemeen stadionsverbod. Dan denken die gekken wel twee keer na voor ze het weer doen. Zo'n statement van de spelers creeert wellicht een saamhorigheid in de selectie en voetballend Nederland, maar die racisten op de tribune hebben nou niet bepaald een hoge fatsoensnorm.

Ik denk dat het EK net iets te vroeg komt voor dit Oranje. Op het WK zullen de grote talenten hopelijk topspelers zijn bij grote clubs. Jongens als Virgil van Dijk, Mathijs de Ligt, Donny van Beek, Gini Wijnaldum, Frenkie de Jong, Mohammed Ihattaran, Calvin Stengs. Boadu. Kluivert, Depay zijn dan wat verder of op hun sterkste periode (vvd en Depay) om dit elftal echt te dragen. Dit EK vooral proberen ver te komen en veel ervaring opdoen om favoriet te zijn voor het WK. Hopelijk ontwikkelen op paar plekken zoals de back posities en keeper komende tijd nog grote talenten. Dat blijven m.i, de pijnpunten

20 november 2019 om 12:07

Klopt we moeten niet te veel verwachten.op Gini, van Dijk na verwacht ik van de rest nog stappen. Hopen dat de talenten uit de eredivisie het dan gaan redden in het buitenland, of wellicht bij Ajax en Depay nog een stap kan maken. Blijf het jammer vinden van De Ligt en ook Kluivert had nu een niveau hoger kunnen hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 12
2210 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Ajax heeft er met RB Leipzig een nieuwe concurrent bij in de strijd om Antony. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren