Excelsior staat op tegen racisme met bijzondere actie in achttiende minuut

Dinsdag, 19 november 2019 om 17:14Rian Rosendaal • Laatste update: 18:28

Het racisme-incident rondom Ahmad Mendes Moreira in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch houdt de gemoederen in Nederland al enkele dagen bezig. Excelsior wil de veelbesproken aanvaller een steuntje in de rug geven en zet derhalve een ludieke actie op touw. Tijdens het thuisduel met FC Volendam van vrijdag zal op elke stoel in het Van Donge & De Roo Stadion een rode kaart liggen met daarop de tekst 'Geef racisme de rode kaart.' Het is de bedoeling dat de kaarten in de achttiende minuut omhoog worden gehouden, als verwijzing naar het rugnummer achttien van Mendes Moreira.

"Afgelopen weekend hebben we moeten ervaren dat we er in Nederland nog niet altijd voor elkaar zijn", verwijst de leiding van Excelsior op de clubsite naar de incidenten tijdens het uitduel met Den Bosch van zondag. Mendes Moreira werd racistisch bejegend door een gedeelte van de aanhang van de thuisclub. "Racisme is helaas blijkbaar nog steeds onderdeel van onze samenleving en dat heeft ons als club diep geraakt. Racisme mogen en kunnen we niet tolereren. Gisteren niet. Vandaag niet. Morgen niet."

Excelsior hoopt dat de supporters vrijdag ook de zaklamp van hun mobiele telefoon gebruiken in de achttiende minuut, zodat de sfeeractie een maximaal effect krijgt. "Alleen als we staan voor elkaar, komen we verder. Samen winnen, samen verliezen maar vooral samen sterk. #SAYNOTORACISM #SAMENSTERK", zo besluit de directie van Excelsior het statement.


Poll

Goede actie van Excelsior?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door theo uphus)

Prachtige actie, eigenlijk jammer dat Excelsior zo'n klein stadion heeft. Als dit in de Arena of de Kuip zou plaats vinden zou het helemaal een krachtig signaal zijn.

19 november 2019 om 17:39

Zou mooi zijn als andere clubs dit initiatief overnemen en komende speelronde meedoen.

19 november 2019 om 17:40

Zeker een prachtige actie maar ik vraag me altijd af wat schiet je er mee op? Een hersenloze die dit ziet wordt niet ineens een intellectueel en zal volgende week bij wijze van weer met z'n vriendjes staan te blèren in een stadion.

19 november 2019 om 18:02

Of je er iets mee op schiet maakt in deze niet uit. Als iedereen maar blijft zwijgen of de andere kant blijft opkijken komen we helemaal niet vooruit. Ieder genomen initiatief is goed en hoop dat alle clubs eraan meedoen in de 18e minuut komend weekend.

19 november 2019 om 18:24

Wellicht zal diegene niet meteen een intellectueel worden, maar het is niet zo dat deze 'hersenlozen' zich niet van bepaalde zaken bewust kunnen worden en hopelijk wel inzien dat zaken als racisme echt not done zijn. Vaak is het ook meeloop gedrag en stoer doen, maar als ze op deze manier in kunnen zien dat het achterlijk gedrag is dan hebben we alsnog wat gewonnen denk ik!

19 november 2019 om 18:26

Vind het ook mooi hoor, maar bij Excelsior staan er 2 min later ook gewoon weer mensen de meest verwerpelijke dingen te roepen over de tegenstander. Een mooi idee dus, maar 1min later is iedereen het al vergeten

Ik vind het altijd heel sympathiek van mensen om dit soort acties op te zetten en dat meen ik echt. Ik vraag me alleen af wat het doel is. Misschien kan iemand dat uitleggen, ik snap het namelijk echt niet. De enige manier om iets tegen racisme te doen is straffen en heropvoeden. Je moet die mensen proberen uit te leggen wat hier fout aan is. We hebben inmiddels wel door dat we met een grote groep achter de slachtoffers van racisme staan. Dit soort acties vind ik een beetje zinloos en nietszeggend.

19 november 2019 om 17:28

Snap je punt, maar het doel is waarschijnlijk om duidelijk te maken dat ze het verafschuwen en die jongen (en andere donkere spelers) weer een fijn gevoel te geven.

19 november 2019 om 17:49

Het doel is aandacht genereren voor deze kwestie en meer bewustwording. Zonder deze actie horen en lezen mensen niks hierover. Elke ziel die je met deze actie bewust maakt van wat racisme allemaal veroorzaakt is toch allemaal mooi meegenomen.

19 november 2019 om 19:21

Heropvoeden kan ook een taak zijn die de samenleving met zo'n actie op zich neemt. Ik kan me voorstellen dat debielen die dit meemaken of zien zich eerder zullen bedenken als ze merken dat bijna de hele wereld ze verafschuwt. Groepsdruk voor je laten werken.

19 november 2019 om 20:00

Het is belangrijk die groepen op deze manier uit te sluiten van de samenleving. Deze racisten leven vaak in kliekjes waar dit getolereerd wordt. Door als maatschappij een statement te maken, krijgen ze op zijn minst onderbewust mee dat ze op deze manier buitengesloten worden. Mensen vergeten vaak dat we rasechte sociale wezens zijn die hier 99/100 keer gevoelig voor zijn. Al is het onbewust.

Goed gebaar van Excelsior, op deze manier laat je als club zien echt achter je spelers te staan. Toch spijtig dat racisme de laatste tijd vaak terugkomt in het voetbal.

Dit is een hele sympathieke actie en ik heb er ook niks op tegen, maar wat helpt het nou? Dit was een paar jaar geleden ook toen die grensrechter was doodgetrapt en er allerlei acties waren. Een week lang had iedereen het constant over respect in het voetbal en de week erop gaat iedereen weer door met schelden, vloeken en tieren alsof er niets gebeurd is. Ik denk dat er pas echt een statement maakt wanneer deze daders kei- en keihard aangepakt worden en mensen het in het vervolg wel laten om zich op zo'n manier te gedragen.

Mooi gebaar van Excelsior. Het is alleen zaak dat de knvb nu eens met een plan komt om dit soort zaken in ieder geval flink aan te pakken. Want dit patroon kennen we onderhand wel. Nu vindt iedereen het verschrikkelijk wat er gebeurt is maar over 2 weken is het weer het oude liedje.

Begrijp me niet verkeerd, het kan en mag niet wat er is gebeurt. Ik vind het alleen veel te ver gaan allemaal qua media aandacht. Ik zag net ook weer iets voorbijkomen van de spelers van het NL elftal. Iedereen moet er maar iets over zeggen, terwijl ik dit niet bij andere kwetsende gebeurtenissen in het stadion zie.

Geef die lui die dit hebben geroepen een stadionverbod, net zoals dat zou moeten gebeuren als je andere kwetsende dingen roept in het stadion. Verder is het voor mij we klaar met al die aandacht

19 november 2019 om 18:35

Juist goed toch dat dit veel media aandacht krijgt? Mag wat mij betreft ook bij andere dingen gebeuren. Hoe meer hoe beter, op deze manier gaan dit soort gebeurtenissen echt een ding worden. Degenen die zich daar schuldig aan maken krijgen al die negatieve media aandacht natuurlijk ook mee, daarnaast worden de twijfelaars de goede kant opgestuurd. Wat mij betreft is dit de komende zes weken nog onderwerp van gesprek.

19 november 2019 om 19:15

Ik kijk er toch heel anders tegenaan. Liever zo min mogelijk dit soort zaken in de media en daders hard straffen dmv lange stadionverboden. Daar bereik je volgens mij veel meer mee.

Krijg dan toch wel een glimlach van dit gebeuren als ik zie hoe wij als land er mee omgaan. Je schaamt je in eerste instantie kapot voor die malloten maar dit is dan toch weer prachtig!

Prachtige actie! Hopelijk staat het hele station er als 1 man achter.

Bizar om te zien in de poll dat mensen het geen goede actie vinden en dat mensen de actie niet begrijpen. Straffen uitdelen is aan de daarvoor aangestelde instanties, deze actie is bedoeld om te laten zien dat je racisme afkeurt. Maar zoals hier weer valt te lezen kijken we weer liever weg en doen niets, want helpt toch niet. Niets doen is de makkelijkste weg! Geef de rode kaart, zeg nee tegen racisme!

19 november 2019 om 18:09

Racisme afkeuren doen we allemaal op die paar leeghoofden na. En begrijp me niet verkeerd, dit is een mooie actie om ook de spelers een hart onder de riem te steken. Ik ben alleen een beetje klaar met de UEFA-filmpjes met #saynotoracism en iedereen die zich er tegen uitspreekt en dat we dan over een week weer overgaan tot de orde van de dag. Ik hoop zo dat er vanuit grote organisaties nu eens een daadkrachtig signaal komt en dat we racisme nu eindelijk eens echt aan gaan pakken. Dit soort acties zijn sympathiek, maar ik heb het idee dat het weinig oplevert.

Hartstikke prima om een statement te maken! Ik frons alleen een tikkeltje als ik dan lees dat ze in de 18e minuut die actie doen vanwege het rugnummer van de speler. Enerzijds mooi om hem een hart onder de riem te steken hoor, laat daar geen misverstand over bestaan, maar anderzijds geeft het mij het gevoel alsof het daarmee juist van dom anoniem racisme vertaald wordt in een op de persoon gerichte aanval. Terwijl het uitbannen van racisme niet gaat om één speler en één incident in een stadion, maar om een veel breder en anoniemer kwaad.

Sympathieke actie en waarschijnlijk esthetisch nog erg mooi ook. Houd altijd wel van zulke stadion acties of het nu tegen racisme of gewoon voor de gezelligheid is! Echter hoe komt het toch dat iedereen hier zo voor het strenge straffen is? En niet alleen hier, maar ook zo’n conservatieve idioot als Derksen. Ben zelf van mening dat wanneer de intentie is om racisme uit de wereld te helpen dat je juist zulke mensen uit hun bubbel moet halen en ze in gesprek moet laten gaan met die groep mensen waar ze zulke gedachten tegen hebben. Of wat ik al eerder beaamde, een soort taakstraf in bijvoorbeeld een roti-shop. Denk dat zulke straffen bevorderlijker zijn voor een prettige samenleving waarin sommige idioten wellicht iets opsteken? Ach ja, ik geloof zelf dat wanneer je naar iets positiefs wilt je het op een positieve manier moet brengen. Een dikke boete, stadionverbod, paar maanden cel of wat dan ook zal wellicht de kloof alleen maar vergroten!

Hopelijk pakt de KNVB nu echt een keer door. Aleen jammer de in 18e minuut het nummer 17 te zien is..

19 november 2019 om 18:22

achja, het gaat in dit geval dan ook niet om één speler maar over het racisme in het algemeen. Zou pas sterk zijn zouden ze het niet in die minuut doen maar gewoon de gehele wedstrijd!

Ik vind het een mooie steun in de rug voor Ahmad, maar ik hoop toch vooral dat ze in Den Bosch die gasten oppakken en voor de rechter brengen. En uiteraard een nationaal stadionverbod voor het leven.

Laat ik ten eerste opstellen dat tegen racisme ben. Iedereen is gelijk ongeacht welke huidskleur of geaardheid je ook hebt. Maar het is ook andere kant ook niet gek dat men zich zo uitlaat tegenover de donkere gemeenschap.. En ik praat het niet goed zeker niet. Dit moet hoe dan ook aangepakt worden. Maar wat ik wil zeggen is dat het door een stel uit de donkere gemeenschap en vanuit de arabische gemeenschap wel steeds traditionele dingen van Nederland gezien worden als racistisch en discriminatie. Straks mogen we helemaal niks meer hier in ons eigen land vieren. Sinterklaas en zwarte piet we zijn er allemaal mee opgegroeid en ze zijn bij ons thuis geweest zoals we ze gekent hebben. Dus ik wil ook zeggen pak dan ook die gekken aan die hier de boel willen verzieken in Nederland. Maar jongens laten we nou niet iedereen over een kam scheren Mendes Moreira heeft niks te maken met de anti zwarte pieten acties.. Laten we eens even normaal gaan doen met zn allen. Laat alles nou gewoon eens in waarde zoals het is. Want er begint er eentje te brullen en tien kakkelende onnozele lopen er als makke debieletjes achteraan. Is er dan niets meer heilig? Stop met racisme en discriminatie. En stop met Nederlandse tradities te verpulveren. Zijn we nou allemaal gek geworden met zn allen. Doe is even normaal man. Dit is mijn uitspraak en hier moet u het mee doen! Nee even zonder gein we helpen Nederland met zn allen de maatschappelijke afgrond in. Doe is normaal tegen elkaar man!!

Laat ik ten eerste opstellen dat tegen racisme ben. Iedereen is gelijk ongeacht welke huidskleur of geaardheid je ook hebt. Maar het is ook andere kant ook niet gek dat men zich zo uitlaat tegenover de donkere gemeenschap.. En ik praat het niet goed zeker niet. Dit moet hoe dan ook aangepakt worden. Maar wat ik wil zeggen is dat het door een stel uit de donkere gemeenschap en vanuit de arabische gemeenschap wel steeds traditionele dingen van Nederland gezien worden als racistisch en discriminatie. Straks mogen we helemaal niks meer hier in ons eigen land vieren. Sinterklaas en zwarte piet we zijn er allemaal mee opgegroeid en ze zijn bij ons thuis geweest zoals we ze gekent hebben. Dus ik wil ook zeggen pak dan ook die gekken aan die hier de boel willen verzieken in Nederland. Maar jongens laten we nou niet iedereen over een kam scheren Mendes Moreira heeft niks te maken met de anti zwarte pieten acties.. Laten we eens even normaal gaan doen met zn allen. Laat alles nou gewoon eens in waarde zoals het is. Want er begint er eentje te brullen en tien kakkelende onnozele lopen er als makke debieletjes achteraan. Is er dan niets meer heilig? Stop met racisme en discriminatie. En stop met Nederlandse tradities te verpulveren. Zijn we nou allemaal gek geworden met zn allen. Doe is even normaal man. Dit is mijn uitspraak en hier moet u het mee doen! Nee even zonder gein we helpen Nederland met zn allen de maatschappelijke afgrond in. Doe is normaal tegen elkaar man!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Excelsior

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Excelsior6625
7.Jong Ajax6319
8.NAC Breda5915
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
B. GeensKeeper
P. KuiperKeeper
A. AberkaneVerdediger
J. ButerVerdediger
R. El YaakoubiVerdediger
S. HoremansVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Excelsior.

0 fans
Aanvaller, 27 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 6 juli
Manchester United is de onderhandelingen met Paulo Dybala gestart over zijn mogelijke transfervrije komst. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren