Kluivert wil talenten verhuren aan Ajax: ‘Zij zouden perfect zijn'

Dinsdag, 19 november 2019 om

Patrick Kluivert hoopt als het hoofd van de jeugdopleiding van Barcelona dat meerdere talenten het eerste elftal halen. De lat ligt echter hoog en daarom is het voor spelers als Riqui Puig en Carles Aleña moeilijk om aan te haken bij het team van hoofdtrainer Ernesto Valverde. Kluivert denkt dat het voor de twee talenten goed is om op huurbasis elders aan de slag te gaan om meer ervaring op te doen. Hij ziet daarbij Ajax als de ‘perfecte club’, terwijl ook FC Utrecht kanshebber is.

In gesprek met Sport krijgt Kluivert de vraag of Ajax een geschikte club is voor Riqui Puig en Aleña aan te verhuren. “Zij zouden het perfecte team zijn”, reageert Kluviert. “Ik wil spelers graag verhuren aan Ajax. We hebben overigens ook een samenwerking met FC Utrecht. Voor spelers die niet direct naar ons eerste elftal doorstromen, zou het perfect zijn om zich ergens anders verder te ontwikkelen.”

De twintigjarige Riqui Puig wordt gezien als een van de grotere talenten uit de Barcelona-opleiding. Kluivert weet niet of de middenvelder al goed genoeg is voor het eerste elftal. “Als je alle middenvelders van het eerste elftal bekijkt, met onder meer Frenkie de Jong, Arturo en al die anderen, waar ga je Riqui dan neerzetten? Met alle respect, het is moeilijk. Het is beter voor Riqui om verhuurd te worden, zodat hij op een ander niveau kan spelen en dan terugkeert.”

Kluivert staat er voor open om jong talent vanuit het buitenland naar Barcelona te halen. “Het is dan wel belangrijk dat de spelers die we halen beter zijn dan wat we hebben rondlopen in Catalonië”, aldus Kluivert, die met speciale aandacht kijkt naar de Nederlandse markt. “Natuurlijk. De manier van opleiden bij Ajax en Barcelona lijkt veel op elkaar. Ik ken de jeugdopleiding van Ajax goed. Sommige dingen zijn anders, maar over het algemeen lijkt het veel op elkaar.”

Dit was het seizoen van Ajax tot nu toe
Meer video's

Poll

Riqui Puig zou een versterking zijn voor Ajax


Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door bo)

Ajax zit nu in de positie, dat het gewoon dom zou zijn om dit soort spelers te huren en uiteindelijk op te leiden voor Barcelona. Neem aan dat Kluivert dat ook wel snapt, als hoofd jeugdopleiding van Barcelona.

19 november 2019 om 12:40

Hahah, ja ik las dit en dacht even dat Kluivert een geintje maakte. Niet goed genoeg voor Barca is niet goed genoeg voor Ajax. Als je in een hoger niveau wil nastreven als club moet je die instelling hebben.

19 november 2019 om 14:01

Dit is natuurlijk ook klinkklare onzin dat niet genoeg voor Barcelona niet goed genoeg voor Ajax zou zijn. Spelers als Coutinho, Rafinha, Rakitic etc. zijn voorbeelden van spelers die buiten de boot vallen maar natuurlijk een absolute topaanwinst voor Ajax zullen zijn. Daarbij, als Ajax een toptalent zou kunnen huren die het verschil zou kunnen maken dan moeten ze dat altijd doen. Zeker een speler met de creativiteit van Puig zou Ajax zeker kunnen gebruiken naast Martinez. Maar dat is mijn mening.

19 november 2019 om 14:07

De spelers die jij noemt zijn natuurlijk een aanwinst voor Ajax.... maar wat ik lees is dat Kluivert jeugdspelers die nog niet klaar zijn voor Barcelona 1 wil stallen bij Ajax. Dat is wat anders, Ajax moet niet gaan opleiden voor Barcelona.

19 november 2019 om 14:18

# -NEC- Als je leest wat ik schrijf, dan zie je dat ik 'als club moet je die instelling hebben' schrijf. Dat betekent: jezelf niet degraderen tot opleidingsclub voor een club als Barcelona en willen spelen met jongens die nog niet klaar zijn voor het eerste elftal daar. Natuurlijk mogen Rakitic en Coutinho bij Ajax komen spelen.

19 november 2019 om 15:35

Maar dat schrijf je dus niet, als je je eigen comment naleest. Er staat heel duidelijk: Niet goed genoeg voor Barca is niet goed genoeg voor Ajax. Maar goed, het gaat mij meer om de rest van wat ik heb geschreven. Als zo’n speler het verschil kan maken bij Ajax dan is zo’n talent van Barcelona toch gewoon welkom?

19 november 2019 om 12:40

Blijkbaar is die vraag aan hem gesteld en zal Kluivert het wellicht ook proberen met Ajax, maar een dergelijke constructie zie ik nu niet gebeuren. Ajax is al zo gegroeid en breid zich alleen nog maar uit zoals het er nu uit ziet, dat spelers van Barca huren niet aantrekkelijk is. Zelfs in de mindere tijden was ik niet bepaald gecharmeerd van Bojan en al helemaal niet van Cuenca. Wellicht dat Ajax de echte toptalenten van Barca wilt kopen en dat Barca eventueel kan terugkopen tegen het 10-voudige, maar dat is het ook denk ik.

19 november 2019 om 13:32

@janter, je hebt gelijk. Die jongens dachten dat ze veels te goed waren voor de ED (puur kwalitatief gezien is Bojan natuurlijk ooit ook echt wel van een niveau boven de ED geweest) en voetbalden daardoor nogal beroerd, omdat er zoveel gemakzucht in het spel van die jongens sloop.

19 november 2019 om 14:33

Bojan was echt een giga talent. Die jongen werd echt met allerlei (voormalige) talenten vergeleken, zoals Messi, Iniesta en Xavi. Ik denk dat hij toentertijd nog groter was dan Ansu Fati hedendaags. Ik kan me nog herinneren in zijn tijd bij Barca dat Pep zelfs Bojan opstelde in de spits i.p.v. Ibra. Misschien had het iets te maken ook met de verhouding tussen Pep en Ibra, maar alsnog is het ongelooflijk dat je in de pikorde stond als zo'n jong talent (in de basis!). We moeten realistisch zijn, La Masia is een beetje passé. Het wordt geroemd door talenten die wisten door te breken, maar dan praten we al over minstens 10 jaar terug. Ik weet eerlijk gezegd niet hoelang Ansu Fati speelt in de jeugd van Barca, maar al speelt ie daar al zijn hele leven dan nog is het onvoorstelbaar knap hoe weinig talenten er in de afgelopen 10 jaar ook echt zijn doorgebroken. En dan moeten we niet komen met een Tello ofzo.

19 november 2019 om 13:45

Ik snap je punt, maar tegelijkertijd heeft Ajax sinds het vertrek van Frenkie nu geen speler als Puig op het middenveld. Gravenbergh komt eraan, maar is er nog niet helemaal aan toe. Dan is Puig als tussenoptie toch een prima oplossing?

19 november 2019 om 13:47

Met een huur van 2 jaar een uitzonderlijke voetballer als je hem niet in je gelederen hebt is het inderdaad een uitkomst, bv Puig idd. Maar dit zou ik als Ajax zijnde meer als uitzondering dan de regel doen. Wat sowieso ook het maximale is als je kijkt naar het huidige beleid.

19 november 2019 om 14:20

Maar dat geef ik nu ook als voorbeeld. Ik was het vooral oneens, met het bij voorhand van de hand wijzen hiervan. Het is dan inderdaad meer een uitzondering, want er is geen samenwerkingsverband waarmee je verplicht wordt iedere keer talenten op te nemen.

19 november 2019 om 13:53

Jongens laten we nou niet doen alsof we elk seizoen talenten zoals De Jong en De Ligt in de jeugdopleiding hebben.schuurs en Marin maken het ook niet waar dit seizoen en het loopt nog niet helemaal lekker achterin en op het middenveld. Ajax moet vooral niet naast zijn schoenen gaan lopen en vergeten dat vorig seizoen de eerste keer was dat we CL speelden sinds 2012.

19 november 2019 om 14:09

Idd. Het niveau van het huidige Ajax is verschrikkelijk hoog, dat zit echt niet ver van dat van het eerste van Barca vandaan. Een huurspeler zal gelijk moeten aansluiten op dat niveau én het moet niet ten koste gaan van Ajax jeugd.utrecht zou een uitstekend alternatief zijn. Dat heeft een prima selectie, speelt nu mee in de subtop van de Eredvisie. Een huurspeler van Barca kan daar zowel wat leren als toevoegen.

19 november 2019 om 14:17

Die Kluivert moet is ophouden Ajax overal bij te betrekken. Wij hoeven niks met dat Barca te maken te hebben. Tenzij ze de hoofdprijs betalen voor een van de spelers, dan valt er te praten.

19 november 2019 om 22:04

Natuurlijk snapt hij dat, maar natuurlijk is dat ook zijn zorg niet. Zijn enoge taak is die jongens zo goed mogelijk ontwikkelen, als hij denkt dat dat het beste kan bij Ajax, dan is het zijn taak dat op een goede manier te brengen

Welja.. ze zijn gek in Amsterdam, i.p.v. de eigen talenten gaan ze die van Barca opleiden.. leuk en aardig, maar Ajax wil aanhaken bij de top, niet de ondersteunende partij van Barca worden

19 november 2019 om 12:56

ik vind het ook mooi, zelfs in de slechtere tijden van ajax bleken cuenca, bojan, oscar amper versterkingen. Alleen Gabri vond ik nog aardig en die was gekocht volgens mij. Ik vroeg me bij Kluivert al af waarom hij aangesteld werd als hoofd van la masia. Maar na de (goedkope) uitlatingen over de Ligt en dit onzin proef ballonnetje denk ik helemaal dat hij er alleen maar zit omdat shane zo leuk kan koken...eh voetballen.

19 november 2019 om 13:57

Laat Ajax maar eerst eens het subtop niveau blijven behouden. Dit is pas het tweede CL seizoen sinds 2012.

19 november 2019 om 14:03

Opleiden zou ik zeer zeker niet doen. Vasthouden aan de eigen filosofie zoals laatst aangegeven door van de Sar: jeugd uit de eigen opleiding aangevuld met ervaren spelers. Gelet op de financiele situatie kunnen we die ervaren spelers nu gelukkig langer binden aan de eigen club waardoor ze pas op latere leeftijd vertrekken of zoals Blind en Tadic weer terugkomen. Je zou een Puig wel kunnen kopen van Barcelona en aan Barcelona het eerste recht van terugkoop geven. Maar opleiden, daar moet je niet aan beginnen. Dat gaat zonder meer ten koste van je eigen jeugdopleiding.

Ik hoop het niet. Zou toch wat zijn als Ajax spelers gaan opleiden voor hun.

Mag, met een redelijke optie tot koop. Puig bijvoorbeeld met een optie tot koop van 20 miljoen, om maar iets te noemen

19 november 2019 om 12:26

Weet overigens dat Barca dit niet gaat doen.

19 november 2019 om 13:09

Prima toch? Dan niet. Ajax hoeft dit gelukkig helemaal niet meer te doen..

Ik begrijp goed dat Kluivert Ajax als de ideale club ziet om zijn talenten verder te laten rijpen. Het zelfde voetbalidee. Maar Ajax moet er gewoon niet aan beginnen. Ajax moet haar eigen spelers kansen geven en spelers van elders betrekken en groot maken. Spelers huren kost alleen maar geld. Waarom zou Ajax spelers aantrekken en Barcelona daar vervolgens van laten profiteren ?

19 november 2019 om 12:31

@theo Uphus ik snap Kluivert niet. Ideale club voor grote talenten kan je beter m.i zoeken in Spanje. Dichterbij huis en je kan mogelijk de grootste talenten 1 of 2 keer per week mee laten trainen. Ook om voortgang goed te monitoren is het gewoon beter dichtbij huis. Voor je grootste talenten een club uit primera division en voor talenten erna een club niveau lager. Je kan als club de trainingen bijwonen, wedstrijden zonder te vliegen.

Alleen met optie tot koop, stel maar gelimiteerde terugkoopoptie erbij op desnoods. Moet je niet aan gaan beginnen, kost je een plek in team waar je enkel waardevermeerdering aan het doen bent voor Barcelona als je huurt dan alleen om periode te overbruggen en moet de speler direct iets toevoegen.

19 november 2019 om 12:32

Helemaal niet opleiden voor een ander. Ajax staat zo sterk, en ik vind het een belediging naar je eigen opleiding.We moeten baas in eigen huis blijven, want dat houdt ons op het juiste pad: aansluiting bij de Europese top.

19 november 2019 om 12:40

en dan maar duimen dat desbetreffende speler ook wil, anders heeft het lichten van de optie tot koop geen zin en heb je hem alsnog een jaar 'opgeleid'

Prima, maar dan wel met een optie tot koop. Ajax heeft een prima historie (waarschijnlijk de beste) met opleiden. De laatste jaren is het aankoopbeleid ook beter en beter. We hebben de talenen van Barca niet nodig. Als Barca op zoek is naar een club die spelers voor ze opleidt kunnen ze beter een satelliet club elders zoeken.

Constructie opstellen: kopen voor x bedrag, afkoopsom voor Barcelona 4/5x dat bedrag, anders niet doen als Ajax zijnde. Utrecht daarentegen klinkt wel als een redelijk alternatief, maar dan kun je ze net zo goed in Spanje stallen.

19 november 2019 om 13:00

Eerst maar eens vaststellen dat deze spelers die Kluivert voorstelt überhaupt beter zijn dan wat er nu bij Ajax rond [email protected] Cjordan, Ik ben het met jou eens, ze moeten niet eens beginnen met huur, wat hierboven al gesteld wordt met een optie tot koop kan je niets als de speler zelf niet wilt. Dus gelijk kopen en een minimale afkoop voor Barca, maar wel een die zoden aan de dijk zetten, want Ajax moet er wel nog steeds aan verdienen..

Lijkt mij nu niet meer nodig, de jeugd staat er beter voor dan die van barca

Oh, dus volgens Kluivert is er toch een samenwerkingsverband met FC Utrecht tussen Barcelona.dan moeten ze maar eens die echte toptalenten, waarvan Ajax nog altijd gek zou zijn te huren, omdat ze zelf hun eigen kapitaal op het veld kunnen zetten, aan Utrecht gaan verhuren voor een vriendenprijsje.

Ajax gaat alleen nog maar huren bij allerhoogste uitzondering en niet als regel wat Kluivert wil voorstellen. De enigste optie waar beide partijen van kunnen profiteren is, dat Ajax koopt met een eventuele marktconforme terugkoop optie.

Mrkrillin, jij bedoeld zoals Real Madrid heeft gedaan met Odegaard. Nou ja, je hebt gelijk met de argumenten die je noemt. Voor spelers die het eerste van Real of Barcelona nog niet halen zijn clubs van de middenmoot La Liga een prima opleidingsniveau. Met andere woorden, ik geef je gelijk.

Ajax heeft nu een super lichting die eraan komt laat die jongens lekker doorstromen we hebben niks uit Barça nodig we kunne het zelf wel het gaat alleen maar de goede kant op nu niks samen werken met andere clubs en zo Ajax kn het prima zelf

Ik snap dat het voor Barca ideaal zou zijn om talenten te stallen bij een club als Ajax. Over het algemeen leiden de clubs spelers op de zelfde manier op . Als dan die talenten van Barca dan ook nog eens in het eerste van Ajax terecht komen en misschien CL kunnen spelen is het een win-win situatie voor Barca.of het ook slim is voor Ajax dat is de grote vraag. Eigen talenten krijgen minder kans en als zo'n talent van Barca doorbreekt , gaat die naar aller waarschijnlijkheid weer terug naar Spanje

De meeste reacties zijn negatief over het huren van (grote) talenten van Barcelona. Ajax is juist in de situatie dat ze niet perse heel veel winst hoeven te maken op de spelers, maar juist spelers moeten hebben om er direct te staan. Het kan gewoon een meerwaarde zijn. Vooral als er volgend jaar heel wat weggaat dan kan er wat mij betreft ook best een speler bijzitten die je huurt. De voorwaarden zijn wel belangrijk. Geen speelgarantie, optie tot koop en bijvoorbeeld voor 2 jaar lijken mij geen gekke opties.

Als Overmars slim is gaat hij met Kluivert overleggen dat Ajax Barca talenten mag overnemen voor een redelijke prijs en dat Barcelona deze spelers dan kan terugkopen met een eerste terugkoopoptie. Op die manier kan Ajax ook gewoon veel winst maken op Barcelona spelers en heeft Barcelona er goede ingespeelde basisspelers bij na de transfers.Spelers als Puig en Alena zouden natuurlijk een meerwaarde hebben op het middenveld bij Ajax. Puig is de nieuwe Iniesta en Alena is een paar klasses beter dan Marin.Verhuurd worden aan Utrecht zie ik niet gebeuren met Puig en Alena. Is toch spelen ver onder hun niveau. Dit zijn spelers die basiswaardig zijn voor een club als Ajax.

Weet iemand waarom Barcelona een samenwerkingsverband heeft met Fc Utrecht? Komt dat omdat Kluivert zijn andere zoon Ruben daar nu in de oudste jeugd voetbalt?

@nicomitea Het is maar een gedacht: het kan ook zijn dat Ruben Kluivert daar speelt omdat Barcelona die samenwerking met FC Barcelona heeft. Overigens heb ik nogal mijn bedenkingen van de "kleinere" eredivisieclubs met die grote buitenlandse clubs. Je krijgt talenten van ze, maakt ze belangrijk en ziet ze vervolgens zonder opbrengst weer verdwijnen. In mijn ogen kun je dat beter doen met je eigen jonge talenten, dan heb je in ieder geval nog zelf de opbrengst als ze naar elders verdwijnen.

Dat het voor Barcelona gunstig kan zijn om spelers te verhuren aan Ajax is duidelijk. Spelen ze op hoog niveau in een vergelijkbaar systeem en is de kans op exponentiele waardestijging enorm. Maar Ajax zit ook in een luxepositie dat ze dit alleen overwegen op het moment dat ze er genoeg baat bij hebben. Dus niet in de gebruikelijke constructie waarbij je een huursom betaalt en een speler voor een andere club opleidt. Sowieso moet Ajax alleen inzetten op het halen van spelers die van meerwaarde zijn. Eigen toptalent in de weg lopen is sowieso onzinnig. Maar als een speler dan wat toevoegt, kan Ajax een speler bv voor 10 miljoen kopen, waarbij Barca de optie heeft deze na een bepaalde periode voor 30/40 miljoen terug te kopen (ook als ze dan 50+ waard zijn in de markt). Of voor 5 miljoen de helft van de transferrechten kopen. Wil Barca de speler dan later verkopen, dan is de helft van de opbrengst voor Ajax. Willen ze hem zelf terug, dan kan je werken met een vooraf bepaald bedrag (bv 25 miljoen). Uiteindelijk is het prima als je opleidt voor anderen. Dat doet Ajax uberhaupt in de meeste gevallen omdat verreweg het leeuwendeel van de spelers wel een keer vertrekt naar een andere club. Idee is alleen dat je wel wilt dat er een serieuze vergoeding tegenover staat, die ook zorgt dat het blijft lonen om dat te doen.

19 november 2019 om 15:27

Zo zie ik het mij ook voor me, passionforpink. Ajax kan nu gewoon uitkiezen welke speler ze willen hebben. Stel je voor Ziyech vertrekt volgend seizoen; dan zou je zo een Alena of Puig op die plek neer kunnen zetten. Zolang Ajax maar niet meer dan twee huurspelers per seizoen heeft, dan ben ik blij. En zolang het maar echte versterkingen zijn op posities waar we dun bezet zijn.

Ik snap dat dit op het eerste gezicht overkomt als een slechte deal voor Ajax, maar ik zie persoonlijk wel een paar voordelen. Als eerst moet er wel gezegd worden dat Ajax dan minimaal eist dat een huurspeler twee of drie jaar bij de club blijft (of een soort van terugkoop constructie). Als Ajax een speler voor twee jaar of drie jaar kan huren, dan heeft Ajax er zelf ook nog wat aan. Je zult dan geen transferssom vangen (in geval van huren; niet met terugkoop constructie), maar je kan wel beschikken over een goede voetballer voor twee of drie seizoenen. Nou denk ik niet dat het gaat gebeuren en Ajax heeft ondertussen ook genoeg geld om gelijkwaardige talenten zelf aan te trekken. Toch zou ik het per voetballer bekijken als ik Ajax was, want mocht je een Puig of Alena kunnen huren (waar ik goede verhalen over hoor) voor minimaal twee seizoen, dan heb je wel hele lekkere voetballers in je selectie zitten. Dat kan alleen maar van pas komen mocht bijvoorbeeld een Ziyech vertrekken.

Niks mis mee, met de huur van 2 jaar kan ajax tijd overbruggen tot er een jeugdtalent rijp genoeg is om voor het eerste te spelen.

Zou wel pure klasse zijn hoor een middenveld met Vd.Beek, Alena en Puig. En hopelijk kunnen ze Onana, Veltman, Ziyech en Neres dan nog een jaartje behouden. Dan kan Ajax volgend seizoen bijvoorbeeld zo gaan spelen: Onana, Mazraoui, Veltman, Blind, Martinez, Vd.Beek, Alena, Puig, Ziyech, Tadic, Neres.

Carles Alena zie ik wel als directe versterking. Puig heeft barstens veel techniek, maar fysiek redt hij het nergens. Dat wilt niet zeggen dat bijvoorbeeld Hakim een sterk postuur heeft, maar Puig gebruikt het fysiek dat hij heeft niet goed. Hij wordt overal omver gelopen. Zonde.

Niet aan beginnen als Ajax zijnde. Jonge spelers alleen uit “eigen beheer” want Unuvar, Hansen, Taylor, Gravenberg, komen er aan. En we hebben ook nog ene Eiting rondlopen die na blessureleed weer op de weg terug is. Dus Puig lekker groot laten worden bij een wat kleiner Spaans clubje.

Onana is het voorbeeld hoe slecht Barcelona bezig is met jeugdopleiding. Verkocht voor een habbekrats aan Ajax en nou interesse om hem weer terug te nemen voor ietsje meer dan een habbekrats

Goed idee! Ik denk dat de jong elftallen van Ajax en Utrecht nog wel wat versterking kunnen hebben voor de KKD.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4906 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona3423
3.Sevilla305
4.Getafe278
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
AspiazuUnknown
M. ter StegenKeeper150
F. de JongMiddenvelder151
PiquéVerdediger141
A. GriezmannAanvaller145
Sergi RobertoVerdediger130
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

180 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 15 1 1 0
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0

In de wandelgangen

Zondag 8 december
Chelsea is bereid 110 miljoen euro neer te tellen om Jadon Sancho los te weken bij Borussia Dortmund. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren