Ten Hag over ‘nieuw’ Ajax: ‘We zijn nóg moeilijker te verdedigen’

Maandag, 18 november 2019 om

Ajax-trainer Erik ten Hag denkt dat het aanvalsspel van zijn elftal dit seizoen nog beter is geworden dan in de vorige jaargang. De oefenmeester geeft in een uitgebreid interview met Ajax TV aan tevreden te zijn over het eerste deel van het seizoen, maar hamert er tegelijkertijd op dat de prijzen pas aan het einde van het seizoen verdeeld worden.

Ajax zag met Frenkie de Jong en Lasse Schöne twee belangrijke spelers vertrekken, maar Ten Hag vindt dat zijn ploeg er aanvallend juist op vooruit is gegaan. "Ik denk dat het misschien wel nóg moeilijker te verdedigen is, en dat het nóg verrassender is", aldus de coach, die ook het verdedigende aspect zeker niet uit het oog verliest. "Dat moeten we verder uitbreiden, maar de defensieve teamfunctie blijft altijd de basis. Daar moet honderd procent discipline op zijn. Alleen als dat goed is, zoals tegen Feyenoord en FC Utrecht (beide 4-0 winst), dan kunnen wij wervelend zijn."

Ten Hag staat met Ajax bovenaan in de competitie en heeft in de Champions League nog alles in eigen hand. "De aanzet is in ieder geval positief. Dat moet ons een goed gevoel geven. Maar het is nog een heel lange weg. Dat elftal dat vorig jaar zo succesvol werd nam vooral in het voorjaar, vanaf februari/maart, een ongelooflijk hoge vlucht. Die ontwikkeling moeten wij nog zien te krijgen. Dat vergt heel hard werken." Ten Hag is tevreden over de aankopen die Ajax afgelopen zomer deed om het verlies van De Jong, Schöne en Matthijs de Ligt op te vangen. "Ik heb alle vertrouwen in deze selectie. We hebben goed nagedacht over de samenstelling. De selectie is in balans."

Onlangs werd Ten Hag uitgenodigd door de UEFA voor een forum, waar hij met twaalf andere topcoaches, waaronder Josep Guardiola en Jürgen Klopp, samenkwam. "Waar dat over ging? Het was voetbalinhoudelijk over technische aspecten, maar ook over de arbitrage, de spelregels en de wedstrijdkalender." Ten Hag was gevleid door de uitnodiging, maar schrijft die vooral toe aan de teamprestatie van Ajax. "We hebben vorig seizoen iets uitzonderlijks gedaan. Dan heb je het respect, dat merk je. We hebben waardering geoogst, en dit is onder andere het gevolg ervan. We hebben ook ongelofelijk veel prijzen en nominaties gekregen."

In Nederland kreeg Ajax veel complimenten voor het sublieme spel tegen FC Utrecht, maar de buitenlandse toptrainers hebben daar volgens Ten Hag niets van meegekregen. "We moeten wel beseffen welke rol wij spelen. Ze kijken niet naar de Nederlandse competitie. Champions League, dat is waar het om draait. Natuurlijk praten ze met respect en zullen ze niet denigrerend doen, maar de grote competities zijn de Premier League, LaLiga, de Serie A en de Bundesliga." De wedstrijd van Ajax op bezoek bij Chelsea (4-4) heeft wél indruk gemaakt. "Ze weten precies wat daar gebeurd is en ze weten precies hoe wij spelen", besluit Ten Hag.


Poll

Is het aanvalsspel van Ajax beter dan vorig seizoen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Ik denk inderdaad dat Ajax op aanvallend gebied gevaarlijker is dan vorg seizoen. Komt vooral door de komst van Promes waarbij Ziyech dus naar het middenveld verhuist en ook Neres kan spelen. De Ligt is het grootste verlies geweest, want verdedigend is het echt altijd billebknijpen tegen de grotere ploegen. Die Veltman kan er helemaal niks van en ook Blind zie ik nog vaak schutteren in de CL.

18 november 2019 om 20:05

Volgens mij zit het hem in positiewisselingen en de dreiging die er van de spelers uitgaat. Primes is nog doelgerichter als Neres en met Donny een link naar achteren heb je ook daar scorend vermogen. Blind is een geweldenaar. Veldman vergelijken met de Ligt is mi niet eerlijk. Verder is Frankie opgevangen door het team iets anders te laten spelen. Maar al met al is het nog aanvallender geworden. Dat gecombineerd met het verdedigend inzicht van Frankie en weggaan van De Ligt is mi de rede dat het verdedigend minder is.

18 november 2019 om 20:38

Ik hoop dat Ajax overwintered in de Cl.. en dat ze nog iemand aantrekken deze winter voor de CB plek (iemand die naast Blind gaat spelen).off: Frankie? Ik neem aan dat je Frenkie de Jong bedoelt?

18 november 2019 om 20:51

Volgens mij hebben ze voor die plek Alvarez gehaald, die kan daar gewoon spelen..

18 november 2019 om 21:04

Alavarez zal nog even geprimed moet worden op andere posities in het veld. Hij is nog behoorlijk sloom aan de bal, moet je maar een keer opletten. Hij zal nog sneller moeten handelen wil hij CV komen te spelen.

18 november 2019 om 20:12

Naar wat heb jij zitten kijken, in ieder geval niet naar Ajax. Blind haalt wekelijks de hoogste cijfers op eredivisie en CL niveau de hoogste cijfers en daarom denk ik dat voetbal niet de juiste sport voor je is.😊

18 november 2019 om 20:18

Blind is een constante factor, zeker in de CL. Door Veltman ben ik positief verrast, die heeft zich sinds zijn blessure ijzersterk terug geknokt. Vind hem voetballend vanuit het centrum erg goed, maar verdedigend is het af en toe billenknijpen. Dat wordt alleen duidelijk in de CL, want in de ED hoeft ajax weinig te verdedigen.

18 november 2019 om 20:50

@janta ik denk dat hij bedoeld tegen Chelsea toen Blind onnodig een tweede gele kaart pakte. ik ben het overigens niet met hem eens. dat was misschien dan een keer een mindere wedstrijd van hem maar normaal gesproken vind ik Blind bijna altijd een van de uitblinkers bij Ajax in de CL wedstrijden

18 november 2019 om 20:14

De Ligt wordt zeker gemist en was de perfecte aanvulling op Blind. Veltman is soms slordig, maar ook vaak genoeg erg belangrijk. Die domme gele kaarten moeten er alleen uit en het zit wel goed.

18 november 2019 om 20:24

Die domme gele kaarten die kunnen je een wedstrijd kostten. Veltman heeft dit seizoen al teveel van die domme momenten gehad.

18 november 2019 om 20:52

@isco1 er moet wel meer dommigheid uit bij Veltman. als hij in die eerste helft niet onnodig die penalty weg geeft door die domme tackle had Ajax waarschijnlijk gewoon gewonnen van Chelsea. na dat moment had hij weer zo een actie waar hij volledig vrij stond en niet onder druk stond en opeens de bal gaf aan een aanvaller van Chelsea vlak bij zijn eigen strafschopgebied. gelukkig voor Ajax verprutste die aanvaller van Chelsea die kans want anders was het gewoon weer een tegengoal geweest in de eerste helft. Veltman heeft bijna structureel van dat soort rare momenten in de grote Europese wedstrijden. met regelmaat loopt het dan toevallig met een sisser af en dan hoor je niemand meer over zo een dom en onnodig moment maar soms profiteert de tegenstander wel optimaal van zo een fout en dan kan het je punten kosten zoals tegen Chelsea

18 november 2019 om 20:53

En ik vraag me af of die er ooit nog uit gaan. T is geen talentje van 19 meer, hij is een ervaren speler.

Qua verdediging van een 9 naar een 8, middenveld van een 9 naar een 7,5 en aanval van een 8 naar een 9. Kortom overall iets minder dan vorig seizoen maar nog steeds oogstrelend. Dit is mijn uitspraak en hier moet u het mee doen.

18 november 2019 om 20:08

@Adidas2006 nou door missen van de Ligt ga je van een 9 naar 6.5. Middenveld lijkt sterker dan vorig jaar. Martinez doet het geweldig en met vd Beek op de plek van Schone ook veel beter. FdJ was geweldig, maar Schone werd vaak overlopen. Dat heb je nu veel minder. Ook Ziyech op 10 is grote verbetering. Aanval ook beter. Dus overal vooral als je vergelijkt met vorig jaar rond deze periode is Ajax veel beter.

18 november 2019 om 20:14

Je zegt iets goeds, vergeleken met vorig jaar rond deze periode. Iedereen vergelijkt Ajax steeds met het hoogtepunt van vorig jaar. Maar dat was pas na de winterstop. En dan zal dit Ajax ook weer wat verder zijn. Wie er precies beter of minder is dat zal allemaal wel. Het is al winst dat we die discussie kunnen voeren want in de loop van vorig jaar wisten we zeker dat de halve basis, de trainer en overmars zouden vertrekken en het er nu veel somberder uit zou zien.

18 november 2019 om 20:17

Sorry hoor maar als je van de ligt naar Veltman gaat ga je bij wijze van spreken van een 10 naar een 1. Het verschil tussen de ligt en Veltman is gigantisch.

18 november 2019 om 21:12

Ik zou eerder zeggen verdediging teruh naar een 7, middenveld van een 8.5 naar een 9 en aanval van een 8 naar een 9. Dit omdat de ligt enorm gemist worden, alvarez en ziyech het middenveld echt wel beter laten lopen dan frenkie en schone en de aanvallende toevoeging van promes is natuurlijk duidelijk.

"ze weten precies wat daar gebeurd is en ze weten precies hoe wij spelen". Ik neem aan dat hij met het eerste gedeelte van deze zin nadruk legt op de arbitrage van die wedstrijd?

Inderdaad teamverdediging dat is waar het om draait. Aanvallend heeft Ajax het wel goed voor elkaar , verdedigend lijkt het minder. Dit heeft volgens mij te maken dat de spelers verdedigend nog meer gedisciplineerd moeten spelen dan vorig jaar. Als er een of twee spelers niet goed mee doen ontstaan er defensieve problemen. Dit heeft dus niet altijd met de verdedigers te maken

Snap totaal niet waarom mensen roepen dat deze man geen uitstraling heeft. Tegen Chelsea zat Lampard er als een zoutzak bij, terwjil Ten Hag strak int pak, met een net bijgeknipt baardje eruitzag als een baas terwijl hij zijn spelers tactisch bijstuurde tijdens de wedstrijd. Bovendien een echte tacticus, gezien het feit dat Ajax De Ligt en Frenkie goed kunnen vervangen. Iedereen die het succes van vorig seizoen enkel op het conto van Schreuder schreven, zitten er flink naast. Het zal vooral de eeuwige tegenstanders van Ten Hag pijn doen. Die wachten op ieder moment dat hij een fout maakt, zodat hij daarop kan afgestraft worden.

18 november 2019 om 20:45

Hahahaha is een echte generaal hè? Denk dat ETH wel Nederlands beste coach is. Tactisch is het een baas alleen kan hij echt slecht wisselen

18 november 2019 om 21:04

Eindbaas is hij hahaha

18 november 2019 om 20:58

@wagwan niemand heeft gezegd dat hij geen uitstraling heeft zover ik weet. mensen zeggen dat zijn teksten in de interviews en persconferenties geen inhoud hebben en dat niemand een touw kan vast knopen aan al die uitspraken van Ten Hag en daar ben ik het wel mee eens. verder wel gewoon een geweldige coach natuurlijk

18 november 2019 om 21:04

Lees ontzettend vaak dat hij geen uitstraling heeft haha. Vond het heel raar. Wat boeit het nu dat zijn interviews geen inhoud hebben, daar wordt die niet voor betaald toch? Het gaat om wat die op het veld laat zien. Guardiola en Mourinho zijn ook wereldcoaches, maar hun interviews trekken op niks hahah.

18 november 2019 om 21:28

@wagwan zelfde verhaal inderdaad. coaches die wat zinnigs te melden hebben in interviews zijn heel zeldzaam

18 november 2019 om 22:38

Coaches moeten juist voor de camera niet al teveel zeggen is tactisch. Als je niet te doorgronden bent, heeft je tegenstander ook niets aan die informatie. Persoonlijk vind ik dat uitermate slim. Ten Hag heeft een prima uitstraling als coach, en heel eerlijk denk ik ook niet dat Ajax zijn top is.

18 november 2019 om 23:31

@droppie dat vind ik een beetje gelul. die coaches doen alsof voetbal een of andere hogere wiskunde voor raketgeleerden is, maar zo ingewikkeld is het allemaal niet. uiteindelijk zijn het de individuele kwaliteiten van je spelers die het succes van een coach bepalen. een coach heeft wel een bepaalde invloed maar zo moeilijk is het allemaal niet. je verzint een systeem waarin je beste spelers optimaal renderen, zet de poppetjes op de juiste plek en je moet je spelers een beetje weten te motiveren, dan kom je al een heel eind

18 november 2019 om 23:47

Japie, totaal niet eens. ETH is ontzettend eigenwijs, maar hij ademt voetbal. Ook voor de camera. Hij legt ten minste uit waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt en hoe dat uitpakte. Ik kan weinig trainers opnoemen die meer inhoud geven.

18 november 2019 om 23:54

@silaz ik vind dat hij veel praat maar niks zegt. ik hoor allerlei tactisch gebrabbel maar inhoudelijk gezien is het eigenlijk allemaal een beetje nikszeggend naar mijn mening. dat maakt ook verder niet uit want de perfecte coach moet nog geboren worden. het belangrijkste is hoe hij Ajax laat voetballen en dat doet hij uitstekend

18 november 2019 om 22:54

Helemaal mee eens, maar je moet toch ook toegeven dat hij wel gegroeid is in z'n rol. Toen hij net van Utrecht bij Ajax binnenkwam kwam hij een stuk introverter over dan nu (al was het natuurlijk nooit zo erg als sommigen hier deden geloven en zag ik het probleem niet)

Ja klopt idd ten hag maar verdedigend met die naar shirtjes graaiende Veltman ben je ook makkelijker te verslaan. Daar moet echt wat aan gedaan worden. Dat gegraai met z’n handen moet afgelopen zijn. Zet daar een goede verdediger neer die niet continu je ploeg benadeeld door domme onnodige acties

De aanval is zeker stukken sterker geworden maar de verdediging en het middenveld is zwakker geworden, aanvallend nu al verder dan vorig jaar maar verdedigend is het een groot probleem, vooral Veltman is een achiles hiel, ik.zou iemand kopen als je ver wil kunnen komen in de CL

De aanval is zeker stukken sterker geworden maar de verdediging en het middenveld is zwakker geworden, aanvallend nu al verder dan vorig jaar maar verdedigend is het een groot probleem, vooral Veltman is een achiles hiel, ik.zou iemand kopen als je ver wil kunnen komen in de CL

Toch grappig Ajax heeft zoals ik hier lees een dramtische verdediging maar hebben maar 1 keer meer dan Az hoeven incasseren.en in de CL staan ze toch nog 1met minste tegendoelpunten

GOEDE PRESTATIE TEN HAGBetreft Frenkie de Jong!AJAX ZONDER FRENKIE DE JONG BLIJKT SIGNIFICANT STERKER, DYNAMISCHER EN RITMISCHER GAANDEWEG DIT JAAR!!!!!! Ajax is op dit moment zonder Frenkie de Jong better off.Ajax is significant sterker, dynamischer en ritmischer geworden.Uiteraard heeft vorig jaar Frenkie de Jong samen met Schone voor balans en rust in het Ajax possessionvoetbal gebracht. Was noodzakelijk in een enorm belangrijke fase tijdens het proces waarin Ajax zich toen bevond.Soms ging echter het streven naar teveel balans(=bewust onnodige traag en tempodrukkend) bepaald door de Frenkie de Jong en Schone ten koste van de creativiteit van de pure balkunstenaars zoals Tadic, Zyech en Neres, de slimme vd Beek en achter de degelijke Blind, Taigafico en de Ligt.Nu heeft ten Hag door het vertrek van de Jong en de Ligt uiteindelijk een goed draaiend alternatieve systeem ontwikkeld.(met de beweeglijke en technische spelers als Martinez Promes, Masnouri en Dest aangevuld)Spelers kunnen in dit systeem makkelijker gerouleerd worden.Bijna ieder speler van Ajax moet zich wel aan de nieuwe speelstijl kunnen conformeren en moeten zonodig ook beslissend zijn.Ook de soms onfortuinlijke Veltman voldoet(kan strakke passes geven en ook via kapbewegingen iemand het bos insturen, believe it or not)Het zogenaamde "uitstellen" door Frenkie de Jong van de splijtende pass was vorig jaar nog wel nodig omdat niet ieder speler op "tijd" vrij liep. Ten Hag heeft in dit lopend seizoen bereikt dat spelers de dynamiek en wisselwerking van " het spel met of zonder bal" optimaal beheersen. Zyech , Blind of Martinez etc. vertragen dus zelden het spel maar geven dus gewoon de beslissende pass naar de lopende of vertrekkende speler.Zo kan Ajax zijn tegenstanders overlopen. Frenkie de Jong zal dit helaas zelf aan den lijve kunnen ondervinden als zijn team Ajax als tegenstander treft.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

38 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

Wanneer is de loting voor de achtste finales van de Champions League?

De Champions League gaat na de winterstop verder zonder Ajax. De Amsterdammers zijn er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de achtste finales. Valencia en Chelsea gaan door vanuit...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Donny van de Beek vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker van Ajax naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren