Frenkie de Jong: ‘Van hen wordt gezegd dat ze er een beetje bovenuit steken’

Maandag, 18 november 2019 om

Het Nederlands elftal verzekerde zich zaterdagavond door een 0-0 gelijkspel van deelname aan het EK van volgend jaar en Oranje is daardoor voor het eerst sinds het WK van 2014 weer eens van de partij op een eindtoernooi. Frenkie de Jong wil meteen voor het hoogste mogelijke gaan op het EK, maar vindt ook dat Nederland niet als topfavoriet aan het toernooi zal beginnen.

“Als je naar een toernooi gaat met de kwaliteiten die wij hebben, dan moet je gaan om te winnen. Na een kwartfinaleplaats kun je misschien zeggen dat het een leuk toernooi was, maar daar heb je niets aan”, vertelt de middenvelder in gesprek met NUsport. “Wij zijn geen topfavoriet en ik weet niet of die er überhaupt is.”

Dubbel gevoel bij Koeman: 'Maar doelstelling is behaald'

“Van Frankrijk wordt gezegd dat het er een beetje boven uitsteekt, maar ik denk dat er wel een stuk of zes landen zijn die een goede kans maken.” De middenvelder denkt dat het Nederlands elftal ook bij die zes ploegen hoort: “Ik vind niet dat we veel onder doen voor andere landen, maar we zijn ook niet veel beter. Het ligt dicht bij elkaar.”

De Jong moet echter wel toegeven dat Oranje tijdens de wedstrijd in Belfast tegen de Noord-Ieren geen beste indruk achterliet. Hij beaamt dan ook dat dat niet de vorm is die zijn ploeg op het EK moet laten zien: “We moeten veel beter, zeker als een ploeg zich terugtrekt.” De spelmaker heeft in het afgelopen jaar echter genoeg van zijn ploeg gezien om optimistisch gestemd te zijn: “Eerder in de kwalificatie en in de Nations League hebben we laten zien waar we toe in staat zijn. Het zit er wel in.”


Poll

Vind jij dat Frankrijk er bovenuit steekt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door nicomitea)

Het duurt nog even voordat het EK begint en ik vind dat Nederland echt een leuk en talentvol elftal heeft. Hopen dat de spelers zich verder kunnen ontwikkelen zodat ze op het EK verder zijn en meer ervaring hebben. Spelers als Babel en Roon zijn er dan misschien (hoop ik althans) niet bij. We zijn eindelijk weer bij een groot toernooi en dat is toch wel prettig. Natuurlijk telt plaatsing, maar ik vind wel dat Van Hanegem in zijn column goede punten benoemd en we kritisch moeten zijn op het spel.

18 november 2019 om 11:21

De spelersgroep gaat bulken van de kwaliteit op het EK straks mogelijk ook met Stengs, Boadu, Malen, Ihattaren, Wijndal, Koopmeiners, Redan erbij. Alleen Koeman moet ook tactisch logischere keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld geen De Roon naast Vd.Beek zetten. Koeman moet eerder de juiste opstellingen zien neer te zetten want te vaak moet Oranje terug zien te komen van een achterstand. Dat gaat een keertje fout.

18 november 2019 om 11:23

Je kunt ze beter allebei op de bank zetten. De Roon misschien tegen grote tegenstanders.

18 november 2019 om 11:27

@LawpiEens hoor! Gelijk een goede opstelling wegzetten scheelt een hoop.Ik denk dat een middenveld met frenkie-gini-donny goed kan werken.

18 november 2019 om 11:31

Ik heb vaak het idee dat de mensen hier totaal niet weten wat ze zeggen. Als trainer heb je te maken met spelers en deze spelers zijn simpelweg mensen. Je kan het niet maken als trainer om twee jaar lang beroep te doen op spelers voor een EK kwalificatie en vervolgens niet meenemen naar een EK. Het is geen fifa spelletje. Ik lees ook regelmatig dat je de Roon alleen tegen goede tegenstander moet opstellen, lekker is dat als De Roon zijnde. Natuurlijk begrijp ik ook wel dat het team belang voor op staat, maar het team belang betekent ook dat je de spelers tevreden houdt. En dat doe je dus door rekening te houden met persoonlijkheden in een team.

18 november 2019 om 11:33

Het is inderdaad geen spelletje dus ga je in mijn ogen ook niet mensen meenemen omdat je ze al twee jaar gebruikt. Het is geen liefdadigheidstoernooitje. Dat slaat ook nergens op imo. Je moet in eerste instantie kijken welke spelers er in vorm zijn en waar je simpelweg niet omheen kunt.

18 november 2019 om 11:42

@Koeral in het huidige systeem zie ik geen plaats voor Donny. Wijnaldum vult het beter in. Ik ben wel voorstander van Donny in Oranje maar dan moeten we 3-5-2 spelen. Zijn we gelijk van dat probleem met de backs af. De verdediging bestaat dan uit De Vrij, Van Dijk, de Ligt. We hebben allemaal gezien dat er veel voetbal zit in Propper en Frenkie. Dus die zie ik graag naast elkaar, beide controlerend. Dan zet je op mid-mid Wijnaldum neer. Zijn taak is om alle gaten op het middenveld op te vangen. Daarvoor staan dan Donny en Ihattaren. (mits die zich zo blijft ontwikkelen). Maar ik denk dat die twee samen een geweldig koppel zullen vormen. Mootje leest het spel nu al geweldig en Donny duikt de ruimtes in. In de spits zet je dan Depay met momenteel Promes. Promes moet echter wel uitkijken want Boadu en Malen kunnen op ieder moment zijn plekje afnemen en een van de twee gaat dat in de toekomst wel doen denk ik. In potentie echt een topselectie. Enige nadeel is dat we gewoon geen goede keeper hebben. Cilessen is geen topper maar momenteel wel de beste die we hebben. Daar zit echt ons zwakke punt.Ik vind dit echt een brute opstelling en ik weet niet meer wie maar een mede VZ'er heeft mij op het idee gebracht. Is nu iets anders dan diegene had voorgesteld.

18 november 2019 om 15:36

Jorritbenz, Wat is dat voor onzin? Als de speler niet voldoende meer is voor het Nederlands elftal ben je hem helemaal niets verschuldigd. De taak van de bondscoach is om met de sterkste spelers naar een EK te gaan. Als er betere spelers opduiken dan de Roon, gaan die mee. Heeft niks met een spelletje te maken.

18 november 2019 om 17:23

De Roon en vd Beek horen beiden op de bank.

18 november 2019 om 11:33

Zou best sneu zijn mocht Koeman Babel en De Roon niet meenemen. Die zijn toch bepalend geweest voor ons landje. Laat die nieuwe jongens er maar bijkomen wanneer het volgende toernooi van start gaat. Ihattaren wel meenemen ipv Strootman en Stengs meenemen ipv Weghorst, aangezien beide spelers toch geen minuten krijgen.

18 november 2019 om 13:58

@Modric met sentiment heb je niks te maken op een toernooi die moet je winnen met de beste spelers. De roon is gewoon niet goed genoeg voor het NL elftal dat zien we elke wedstrijd weer kan alleen een beetje leuk verdedigen maar voetballend voegt die helemaal niks toe. Babel heeft een tijdje een goede vorm gehad en steeg een beetje boven zichzelf uit maar ook hij speelt verschrikkelijk slecht laatste tijd. En waarom babel als je dalijk depay bergwijn malen boadu stengs promes ihatarren en Luuk de jong hebt.

18 november 2019 om 12:41

Zeker. Het enige is dat het in de breedte wat dun is. Dat bleek afgelopen Zaterdag ook wel. Het hangt ook erg af hoe spelers als Boadu, Stengs, Ihattaren en zo nog wel wat talentvolle spelers zich gaan ontwikkelen. Ik vind het 2e garnituur echt een klasse verschil. En op de backs en vleugels posities zit momenteel wel de zwakheid. Maargoed, in volle sterkte kunnen ze ook van Frankrijk en Duitsland winnen, dus dan maak je zeker een kans. En leuk om de nieuwe generatie te zien groeien maakt het inderdaad sowieso veel leuker om naar te kijken.alleen de keuzes van de coach stemt me dan wel weer in mineur. Tegen Noord-Ierland zo spelen en de opvatting van de coach damt het enthousiasme wel. Echt een beetje treurig. Ik had Koeman best hoog zitten, maar de laatste tijd is hij goed bezig om daar een meer negatief imago van te maken. Het lijkt wel of hij expres tegen de mening van het volk en de media in gaat. 9 vd 10 keer terecht hoor, maar in dit geval vond ik het gewoon (weer) een hele laffe opstelling. Veltman en de Roon, en dan Babel in de spits zetten t.o.v. 3 spitsen op de bank die wel makkelijk scoren. (al geld dat momenteel niet voor de Jong). Ik kan me haast niet voorstellen dat Boadu er niet 1 had gemaakt. Je speelt notabene met 4 centrale verdedigers, 2 controleurs waarvan er 1 het spel niet kan maken en voorin alleen promes en vd bveek spelers die redelijk makkelijk scoren. En je speelt potver tegen Noord-Ierland. Dat je dat tegen Duitsland doet, ala. En dan kan het zomaar in de laatste 15 minuten verkeerd gaan als er een bal voor de Ieren goed valt. Dat was volgens mij onnodig en laf. En dan moet je even terugkijken hoe vaak dat bijna mis ging en je een achterstand goed moet maken om het in de 2e helft steeds te corrigeren. En dat er dan ook best een bak geluk bij zat. Nee, ik vind niet dat Koeman het meeste uit dit team haalt. Want hij is wel gewoon met z'n neus in de boter gevallen met de nieuwe talenten. Hij houdt consequent vast aan dingen die aantoonbaar niet werken. Althans, niet in elke wedstrijd.

Euro 2020 nog te ver weg, maar bij België, Spanje, Engeland, Frankrijk en Italië oogt het allemaal wel heel vloeiend en makkelijk op dit moment.

18 november 2019 om 14:17

Totdat ze tegen Oranje moeten spelen, dan kunnen ze er vrij weinig meer van. Nederland is favoriet volgend jaar en dat geeft een heerlijk gevoel.

18 november 2019 om 14:25

Favoriet.. kom op zeg. Frankrijk bijvoorbeeld heeft toch nog wel een stuk meer kwaliteit. Op basis van wat zijn wij dan favoriet?

19 november 2019 om 16:30

Omdat wij op dit moment een beter team hebben. Misschien geen 30 goede voetballers zoals Frankrijk maar wat boeit dat als je er maar 11 op kan stellen.

Behalve op de rechtsback positie en op de rechter vleugel na hebben we overal een wereldtopper. Alleen landen als frankrijk hebben op elke positie een wereld topper. Je zou de zwakke rechterkant kunnen oplossen door frenkie als rechtsback te posteren. Frenkie heeft het voetbal inzicht om op elke positie van het veld te kunnen spelen, de snelheid en de verdedigende kwaliteiten van een top rechtsback. Het middenveld kan dan worden ingevuld door wijnaldum vd beek en Promes Stengs lijkt me de dan beste optie als rechtsbuiten maar is nog jong en wisselvallig. Van hem zal veel afhangen. Ik zie het Nederlands elftal geen europees kampioen worden maar 2 jaar later als spelers als stengs en Itaharan veel beter zijn geworden moet het echt gaan gebeuren.

18 november 2019 om 11:35

Frankrijk heeft een ontzettend sterk team, maar wel een matige coach. Wanneer je met zulk materiaal Pavard en Giroud op gaat stellen, zullen ze daar nooit hun volledige kwaliteiten gaan benutten.

18 november 2019 om 11:43

Alleen op de rechtsback en rechtervleugel niet? In mijn ogen beschikken ook de keeper, linksback, spits en de linksbuiten bepaald niet over de kwaliteiten om wereldtopper genoemd te worden.

18 november 2019 om 11:45

"behalve op de rechtsback positie en op de rechter vleugel na hebben we overal een wereldtopper."en de keeper, en de linksback, en linksvoor, en de spits.

18 november 2019 om 11:48

Depay is imo gewoon wereldtop. Heeft ook ik geloof de beste statistieken van iedereen in de kwalificatie.

18 november 2019 om 11:51

Dat mag je vinden maar Depay is geen spits. Kluivert, van Nistelrooij etc. Dat zijn spitsen.

18 november 2019 om 13:44

Depay is gewoon atm de spits. Hij vult het gewoon anders in dan een Kluivert of v Nistelrooij dat deed.

18 november 2019 om 13:49

Depay is gewoon atm de spits bij gebrek aan beter. Als er een Kluivert of Nistelrooij was geweest stond Depay gewoon op de flank.

18 november 2019 om 14:19

En als Ronaldo9 zou spelen, zouden die anderen banken... Je speelt altijd bij gebrek aan beter, ik vind dat dan ook een flauwe argument. Met de cijfers die Memphis overlegt, kan je hem gewoon een topspits noemen.

18 november 2019 om 14:26

Hoezo is dat nou weer een flauw argument.... Depay is een goede buitenspeler die nu spits staat omdat we geen goede spits hebben. Prima, dan noem jij hem toch een topspits -_-

18 november 2019 om 11:47

Sorry maar de enige wereldtoppers zijn De Ligt, Van Dijk en De jong (kan je eventueel Wijnaldum nog aan toevoegen). Spelers als Babel, Promes, Cilessen en Blind(zeker op linksachter)zijn geen wereldtoppers. Die verschijnen bij Frankrijk of Spanje niet aan de aftrap. En de Jong rechtsachter? Je aller beste voetballer op de back zetten? Je benut zijn kwaliteiten op die blek totaal niet en ik denk niet dat hij er zelf warm van wordt om als topmiddenvelder bij Barcelona naar de backposititie gedegradeerd te worden...

18 november 2019 om 11:52

Ik vind het gek dat je twijfelt over wijnaldum maar niet over de Ligt. Heb jij zijn laatste half jaar bij Juventus gezien? Wijnaldum is op dit moment meer wereldtop dan de Ligt

18 november 2019 om 11:53

Als de Ligt wel onder wereldtop valt waarom Wijnaldum, Depay en de Vrij niet?

18 november 2019 om 11:59

Inderdaad zeg. Hoe is de Ligt wel wereldtop en CL winnaar Wijnaldum niet... Bovendien doet Depay het toch goed als spits? Waarom is hij dan geen spits? Hoe definieer je een spits dan precies?

18 november 2019 om 12:10

Ik heb hem zelf nauwelijks zien spelen bij Juventus, maar in goede doen heeft hij bewezen een heel hoog niveau te kunnen halen gedurende langere tijd. Wijnaldum vind ik een geweldige speler, dus ik zeg ook dat je hem ook aan rijtje kan toevoegen, maar ik vind hem geen speler die het verschil maakt. Iets wat bijvoorbeeld De Jong op het middenveld wel kan. (Ik trek liever de vergelijking tussen middenvelders dan tussen een verdediger en middenvelder in dit geval.)

18 november 2019 om 12:17

Ik heb niets over de spitspositie geschreven? Depay zit nu in hele goede periode, maar die heeft hij eerder ook wel eens gehad bij Lyon, daarna zakte zijn niveau weer in. Bovendien vind ik hem ook niet van het niveau van bijvoorbeeld Kane, Griezmann, Mbappe, Suarez of Aubameyang (dit zijn wereldtoppers imo). Wat De Vrij betreft; Kan je als wereldtopper bestempelen, maar feit blijft dat Koemand met 2 Cv's wil spelen en dat lijken Van Dijk en De Ligt te worden. Wat de kwaliteit basiself betreft verandert er dus niks met de aanwezigheid van De Vrij.

18 november 2019 om 13:07

Waarom is verplaatsen naar rechtsback een degradatie? Ik vind de rechtsback positie belangrijker voor een elftal dan de cvm positie. Als je kijkt naar fifa 2020 en de spelers boven de 82 als toppers beschouwd heb je ook met blind als linksback bergwijn als linksbuiten en depay als spits ook toppers op die posities.

18 november 2019 om 13:37

In het huidige voetbal Cvm's vaak erg belangrijk voor een elftal, zij zorgen voor de opbouw en omschakeling van verdediging naar aanval. Er zijn niet veel spelers die het overzicht hebben en ook nog een bal af kunnen pakken. Echter is met name Frenkie daar een ster in, dus het zou zonde zijn een speler met zeldzame kwaliteiten op een positie te zetten waar deze minder nodig zijn. Het hangt er inderdaad vanaf wat je als maatstaf hanteert, een waardering op Fifa lijkt me niet representatief, als 82 op fifa aanhoudt zijn Luuk de Jong of Simon Kjaer ook wereldtoppers... Voor mij is een wereldtopper een top 3 of top 5 speler op zijn positie.

18 november 2019 om 12:24

Het lijkt me lastig om 2 jaar later Europees kampioen te worden.. Of richten we ons dan tijdelijk op een andere sport?

18 november 2019 om 13:10

Heb ik ook nergens geschreven ik schreef dat het 2 jaar later moet gaan gebeuren en het slaat dan natuurlijk op het wk dan.

We hebben weer een heerlijk lichting. Favoriet of niet, een hele gevaarlijke outsider mag je ons wel noemen toch?

18 november 2019 om 11:55

Denk dat het EK daar te vroeg voor is. Er moeten nog een aantal talenten doorbreken zo vlak voor het EK wil je kans maken, omdat er nog enkele middelmaat bij loopt. Denk dat een goed resultaat op het WK in 22 realistischer is.

18 november 2019 om 12:54

Zit zeker wat in. Toch hebben we juist tegen de toplanden een aantal keer een heel hoog niveau gehaald. Lukt dit ook in Juni dan zijn we denk ik meer dan een outsider.

Och, waarom zou je alles willen winnen? Portugal kwam ook een heel eind zonder 😉 Denk dat we in ieder geval niet veel onder hoeven te doen als iedereen maar fit is. Dat hebben we al bewezen.

Als iedereen fit is, hebben we een heel mooi elftal. Dan is de rechtsback onze enige zwakke plek. Nouja, dat zie ik liever, dan dat je centrumverdediger de zwakke plek is. Frankrijk en Duitsland zullen als vanouds wel weer de favorieten zijn. Met Nederland, België, Spanje, Engeland en Italië als outsiders.

Cillessen
Veltman
Van Dijk
De Ligt
Blind
De Roon
De Jong
Stengs
Wijnaldum
Promes
Memphis
18 november 2019 om 12:47

Ik zou met een type Stengs op rechtsbuiten toch eerder gaan voor een rechtsback met meer diepgang zoals Dumfries of Hateboer. Zij kunnen echt met overtuiging die ruimtes bespelen die een type Stengs/ihattaren/berghuis met hun spel vaak vrij laten. Ik vind Dumfries of Veltman verdedigend gezien niet veel voor elkaar onder doen.

het seizoen is bijna halverwege, maar we hebben nog meer dan 6 maanden te gaan en in die maanden kan er heel veel gebeuren voor het nederlands elftal. we hebben een paar zeer talentvolle jonge spelers en de vraag is wat voor stappen zij de komende maanden gaan maken. de hype over de az-spelers is nu groot zoals die 2 maanden geleden groot was over de psv-talenten, en zoals bij psv gebleken is kan dit heel snel omslaan. hopelijk kunnen de aanvallende talenten zoals stengs, malen, ihattaren, boadu en bergwijn de komende maanden nog die stappen maken waardoor zij ook op mondiaal niveau het verschil kunnen gaan maken en dan denk ik dat wij zeker een gooi kunnen gaan doen naar de europese titel. de keeper en de rechtsback blijven de achilleshiel, maar daar staat ook weer het beste centrale duo van europa tegenover. ik ben benieuwd...

Met alle respect maar als je bijna tegen Noord-Ierland verliest kan Nederland toch niet bij de kanshebbers rekenen? Dan kan je evengoed Finland erbij zetten. Ik denk dat we vooral naar Frankrijk, Engeland, Kroatië, België, Duitsland, Italië en Spanje moeten kijken voor de eindoverwinning.

18 november 2019 om 12:39

Alsof al die landen niet een keer verliest van een minder land. Turkije wint toch ook van Frankrijk. Dat wil toch ook niet zeggen dat Frankrijk geen kandidaat is. Daarnaast schat ik Nederland meer als een outsider dan een favoriet.

18 november 2019 om 13:07

Maar wel als je van Frankrijk, Duitsland en Engeland wint met een jong team dat nog in ontwikkeling is.

Och wat kan ik mij weer verheugen op het aankomende EK. Lekker met 20 vrienden in het café kwaad worden op een 40 inch TV scherm. Nootjes door de zaal, potje 50 euro wat na één helft alweer opgedronken is. Lekker NL nummers meeschallen die we nu nog niet kennen.wat kan mij het verrotten hoe we tegen Noord Ierland hebben gespeeld, we zijn er weer bij!!

Dit lijkt mij een goede opstelling, aanvullingen/wijzigingen zijn altijd welkom

Cillessen
Dumfries
De Ligt
Van Dijk
Blind
Propper
Frenkie
Promes
Wijnaldum
Babel
Memphis
18 november 2019 om 13:24

Jij hebt er kijk op. Wellicht nog even de ontwikkeling de komende maanden van onze aanvallende talenten bij PSV en AZ afwachten voor de positie als buitenspeler, maar verder hoop ik ook dat het zoiets zal gaan worden.

18 november 2019 om 13:31

Ik ben toch benieuwd waarom je Propper er in zet i.p.v. De Roon ?

18 november 2019 om 15:14

Foeballuh: Klopt, zou zeker Ihattaren, boadu, stengs meenemen voor op de bank. Mits ze zich zo doorontwikkelen als ze op dit moment doen. Nico: Het ligt ook aan de tegenstander, tegen een sterke misschien beginnen met de roon. Maar in de meeste gevallen zie ik liever propper. Meer voetballend vermogen.toch vraag ik mij af hoe Koopmeiners het zou doen. Ben erg benieuwd hoe/of hij zich staande houd in het Nederlandse Elftal. lijkt mij de ideale cvm met Frenkie de Jong voor in de toekomst. Is echt de stille kracht van az dit seizoen. Naar mijn mening in de 'busquets rol' bij Barcelona.

19 november 2019 om 11:11

Zou je dan niet liever 2 aanvallende backs hebben, als je De Jong en Koopmeiners CVM zet? Want wat Koopmeiners betreft ben ik het compleet met je eens. En hij zit nog lang niet aan zijn tax. Vlak ook Lammers van PSV niet uit.dan zou je zoiets krijgen als in deze opstelling:

Cillessen
Dumfries RB
Van Dijk
De Ligt
Van Aanholt
Koopmeiners
F de Jong
Stengs
Wijnaldum
Promes
Boadu

Favoriet, outsider. Allemaal termen die er niet toe doen. Wij hebben een team waar je mee voor het kampioenschap kunt gaan, net als een aantal andere landen dus ja, Frenkie zegt het gewoon zoals het is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 12
2210 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

179 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 14 1 1 0
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
Laatste voetbalnieuws

‘Frenkie heeft met zijn komst de grootste impact sinds Ronaldinho’

Barcelona won aan het begin van dit jaar de strijd om de handtekening van Frenkie de Jong. Afgelopen zomer maakte de Oranje-international de overstap van Ajax naar het Camp Nou en...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 7 december
Nu het transferverbod is opgeheven, krijgt Frank Lampard een groot budget van eigenaar Roman Abramovich van Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren