‘Ik denk dat het grote gat met Ajax wel iets kleiner is dan men denkt’

Zondag, 17 november 2019 om

AZ kan terugkijken op een succesvolle start van het seizoen en de Alkmaarders zijn momenteel met een achterstand van zes punten de enigen die enigszins in het spoor kunnen blijven van koploper Ajax. Algemeen directeur Robert Eenhoorn vindt het lastig om te voorspellen waartoe de ploeg van trainer Arne Slot dit seizoen in staat is, maar hij wil ook niets uitsluiten.

“Ik blijf het zeggen: we hebben nu dertien wedstrijden gespeeld en het is hartstikke leuk om over het kampioenschap te praten of over een tweede plaats, maar het enige dat telt is dat we aanstaande zaterdag tegen FC Utrecht moeten spelen”, vertelt hij bij Studio Voetbal. Op de vraag of het gat met Ajax nu groter of kleiner is dan vorig seizoen heeft hij dan ook geen duidelijk antwoord: “Ajax speelt heel veel wedstrijden, wij spelen heel veel wedstrijden. Je krijgt met blessures te maken straks. We hebben bij PSV gezien dat het ook best lastig is om dat op te vangen. Ik denk alleen dat het grote gat waar iedereen het over heeft, wel iets kleiner is dan men denkt.”

De relatie tussen AZ en Ajax was de afgelopen week onderwerp van gesprek, aangezien de Amsterdammers naar verluidt, ondanks een eerder gesloten herenakkoord, een poging wagen om Luuk Kluiters over te nemen. Eenhoorn wil verder niet te veel woorden vuilmaken aan de kwestie, maar is wel benieuwd of er een reactie zal komen: “Het gaat mij niet zozeer om Ajax. Er is een veranderagenda aangenomen en dat ging over een aantal zaken.”

Eenhoorn noemt onder meer de competitieopzet en de verdeling van inkomsten, maar ook het beschermen van de jeugdopleidingen van de Eredivisie-clubs: “Dan maak je met z’n allen afspraken en die afspraken heb je je dan ook aan te houden. Dat Ajax een corporate-instelling heeft en dat men nou denkt van ‘als ik alles gekocht heb, heb ik geen concurrentie meer’, vind ik op zich niet zo raar. Tenminste, dan moet je dat zeggen, dan moet je niet een paar jaar geleden zeggen dat je wil dat de weerstand omhooggaat. Ik ben veel meer benieuwd hoe de leiding van de Eredivisie hiermee omgaat, waar we de afspraken mee gemaakt hebben, dan dat een andere club probeert er alles uit te halen.”

Highlights Ajax - Willem II | Oefenduel
Meer video's

Poll

Denk jij dat AZ dit seizoen tot het einde mee gaat strijden om de landstitel?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

89 reacties (laatste reactie door badhabbit)

Een "Heren-akkoord" is vragen om problemen, gewoon alle afspraken zwart op wit samen met de Knvb, krabbel er onder door alles clubs. Probleem opgelost.

18 november 2019 om 00:13

Het probleem met alles zwart op wit en krabbels is dat alle clubs ook akkoord moeten gaan en dat is nou net het probleem. Dat heren akkoord was Ajax (en ik dacht ook nog een andere club, Psv, Vitesse?) het al niet mee eens, dus een officieel akkoord zullen ze al helemaal niet aan beginnen. Volgens mij mag het wettelijk gezien niet eens, maar dat weet ik niet zeker. Maar goed, dat ter zijde, zo zit het voetbal in elkaar. AZ pikt de talenten van Volendam op, Ajax van AZ en een team uit de BPL van Ajax weer.

18 november 2019 om 00:26

Als je het er niet mee eens bent moet je dus ook geen herenakkoord sluiten, wel? Dan kun je gewoon losgaan en alles kopen. Maar als je dan aan tafel zit en de afspraak maakt dan moet je je woord nakomen, of het nou op papier staat of niet

18 november 2019 om 00:31

Volgens mij zegt hij dat Ajax dus die afspraak niet heeft gemaakt.

18 november 2019 om 00:33

Ajax was dus tegen. En mocht Ajax toch jeugdspelers overnemen dan betalen ze een hogere opleidingsvergoeding. Staat gewoon in het herenakkoord hoor.

18 november 2019 om 05:55

Volgens mij betalen ze alleen een hogere vergoeding en is dat stukje over weghalen van talenten helemaal niet opgenomen in dat akkoord, omdat Ajax en nog meer clubs daar tegen zijn.

18 november 2019 om 06:38

Volgens mij bepaalt de speler nog altijd hoe of wat. Niet de club. Dit Zijn jonge jongens zonder contract. Misschien heeft de vader van die jongen wel aangeklopt bij Ajax. Dat weten we niet. Het is en blijft lastig.

18 november 2019 om 00:56

Dat is in principe in strijd met het vrije verkeer van werknemers en de beginselen van de Europese interne markt. Het is onmogelijk om een dergelijke afspraak afdwingbaar te maken en daarom bij voorbaat eigenlijk al gedoemd om te mislukken.

18 november 2019 om 01:07

@ Suarez7 Ik heb die opmerking al vaker gelezen maar dat slaat werkelijk helemaal nergens op. Het ging erom dat de clubs die een internationale opleiding hebben niet actief de spelers benaderen van clubs die ook over een internationale opleiding beschikken. Dat zijn Ajax, AZ, Feyenoord, Psv, Utrecht en Vitesse. Als een speler uit zichzelf naar een andere club wil dan is hij vrij om te gaan en staan waar hij wil en dat is dus niet in strijd met het vrije verkeer van werknemers.

18 november 2019 om 13:02

@kaasie Nee hoor. Het benaderen van werknemers valt daar ook onder. Ik geloof dat hier ook jurisprudentie over bestaat. Tevens denk ik ook dat je de nieuwe opleidingsvergoeding zou kunnen laten vernietigen, sinds die (naar mijn mening) in strijd is met de beginselen + Europese mededingingsrecht.

18 november 2019 om 01:19

Het herenakkoord is niets minder dan een hogere opleiding vergoeding voor de club waar de jeugdspeler vandaan komt. Het is helemaal geen afspraak om geen talenten bij elkaar weg te halen.

18 november 2019 om 10:25

" Een "Heren-akkoord" is vragen om problemen, gewoon alle afspraken zwart op wit samen met de Knvb, krabbel er onder door alles clubs. Probleem opgelost ". Fout, daarmee los je geen probleem op, maar creeer je er juist een omdat het in strijd is met Europese regelgeving en je de regels dus niet kunt handhaven en regels die je niet kunt handhaven, zijn nutteloze en dus overbodige egels. Een dergelijk document heeft geen enkele juridische waarde en als er een zaak uit zou voortvloeien, zou de rechter die direct van tafel vegen, aangezien de gemaakte afspraken indruisen tegen de Europese regels mbt vrij verkeer van mensen en goederen en er bovendien sprake zou zijn van kartelvorming en het maken van prijsafspraken en dat is weer in strijd met het Europese mededingingsrecht. Het betaalde voetbal is gewoon een bedrijfstak en de clubs dienen zich aan dezelfde regels te houden als andere bedrijven. Ajax en PSV hebben intrinsiek helemaal niets het herenakkoord en het uitsluitend ondertekend als onderdeel van de totale veranderagenda, maar de over overige voorstellen is geen overeenstemming bereikt waardoor die clubs er nu mee in de maag zitten. Bovendien zou het akkoord pas in 2021 in gaan en hebben de andere clubs het 2 jaar naar voren gehaald zonder dat Ajax en PSV daar hu fiat voor hebben gegeven. Dus zo gek is het nu ook weer niet dat Ajax zich er kennelijk (nog) niet aan gebonden acht. Bovendien is in het akkoord een ontsnappingsclausule opgenomen die de clubs die het ondertekend hebben mogelijk maken om elkaars talenten toch over te nemen, alleen moet er dan een dubbele opleidingsvergoeding op tafel worden gelegd. Het akkoord is dan ook niets anders dan een farce.

Ajax heeft zowel qua topselectie, breedte van de selectie en budget een straatlengte voorsprong op de rest van de competitie. Dat uit zich nu ook in punten. AZ kan tot nu toe leuk aanhaken, maar of die dit zo constant gaan houden vraag ik me af. We zullen ook de directe concurrentie tussen die twee af moeten wachten om het goed te kunnen beoordelen.

18 november 2019 om 00:19

qua eerste elf vind ik ajax veel beter dan de rest van de eredivisie, maar in tegenstelling tot jou ben ik ben niet van mening dat ze in de breedte een topselectie hebben. als iemand op het middenveld uitvalt, moet alvarez, marin, gravenberch of siem de jong spelen. als iemand voorin wegvalt, moet huntelaar (nog altijd een geweldige afmaker, maar niet voor 90 minuten), traore, lang of labyad spelen. dan wordt het snel een flink stuk minder in mijn ogen. 1 a 2 blessures kunnen ze nog wel opvangen met wat geschuif, maar meer wordt lastig.

18 november 2019 om 00:35

Marin, Alvarez zijn gewoon internationals bij prima voetballanden. Huntelaar en Labyad zijn ook nog zeker uitstekende spelers voor iedere subtopclub en ook de talenten die jij noemt zouden bij menig clubs in de subtop mee kunnen draaien. Dat zijn ook veel spelers die zo bij AZ in de basis hadden kunnen staan. Als zo'n Lang bij AZ onder contract stond, had hij een zelfde ontwikkeling als Stengs door kunnen maken.

18 november 2019 om 00:36

Alvarez, Marin en in mindere mate Gravenbergh vanwege zijn leeftijd zouden bij elke andere Eredivisie club gewoon in de basis staan. De andere genoemde spelers waarschijnlijk ook, op misschien PSV en AZ na.

18 november 2019 om 00:45

Het spel van Ajax wordt in mijn ogen een stuk minder als Alvarez of Marin erin komt. Een 'topselectie in de breedte' - zoals de persoon waar ik initieel op reageer het formuleert - interpreteer ik als een selectie die in de breedte duadanig sterk is dat de kwaliteit van de opstelling niet al te veel achteruit gaat bij een aantal blessures. Het feit dat Alvarez en Marin internationals zijn, zegt natuurlijk niet per se iets over hun intrinsieke voetbalkwaliteiten. Zeker in geval van Marin, die (inmiddels) bankzitter is bij een klein voetballand. Overigens, ik ben absoluut niet van mening dat Huntelaar en Labyad 'zo in de basis zouden staan' bij AZ. Hier vind ik dat je AZ te kort doet.

18 november 2019 om 00:51

Ik heb het misschien verkeerd geformuleerd. Ik bedoelde met topselectie de basiself, die vind ik veel sterker dan de rest van de Eredivisie. Met de breedte bedoelde ik niet dat de hele breedte een topselectie is, maar dat Ajax wel spelers op kan stellen die in andere Eredivisieteams in de basis zouden staan. Het lijkt me logisch dat er op de bank geen gelijkwaardigen voor Ziyech, Tadic, Blind en vdBeek zitten!

18 november 2019 om 01:11

Ik snap het ook wel, is AZ eindelijk best wel goed, zijn ze alsnog niet interessant omdat Ajax weer een echte europese topclub is. Az heeft nu een heerlijke selectie, geweldig voor de eredivisie.

18 november 2019 om 09:27

"ik snap het ook wel, is AZ eindelijk best wel goed, zijn ze alsnog niet interessant omdat Ajax weer een echte europese topclub is.."hahahahahahahahahahaha. Sorry maar hier moest ik smakelijk om lachen.

18 november 2019 om 06:13

Top selectie valt wel tegen in breedte. In loop van seizoen als ineens 3 basisspelers wegvallen door blessures of schorsing zou het nog weleens pittig kunnen worden

18 november 2019 om 09:15

Zie mijn reactie op ander bericht hierboven. Je hebt inderdaad gelijk. Ik bedoelde niet dat Ajax zo’n goede selectie heeft in de breedte dat ze niet verzwakken als er een á twee wegvallen. Maar er staan wel redelijke vervangers, die in de Eredivisie in ieder geval niet misstaan.

Dat gat is denk wel zo groot als iedereen zegt. De selectie bij Ajax is kwalitatief en kwantitatief gewoon een heel stuk beter dan de overige Eredivisieclubs. Ook bij enkele langdurige blessures zou dit Ajax in staat moeten zijn (makkelijk) kampioen te worden. En als bij AZ Stengs of Boadu langdurig afwezig is, gaat men gelijk flink terug in kwaliteit. Bij Ajax is die terugval minder groot. Wij hebben dan nog opties die minimaal erg goede subtop Eredivisie niveau zijn. Verder ben ik het ermee eens dat Ajax, als het lak heeft aan andere clubs in de Eredivisie met betrekking tot het wegkapen van talenten, hier prima open en eerlijk over kan communiceren en het niet netjes is om een akkoord te gaan met een herenakkoord, terwijl je niet de intentie hebt je hieraan te houden. Als je wat afspreekt, moet je je daar ook aan houden. Wil je dat niet, dan moet je niks afspreken.

18 november 2019 om 01:22

Ajax zet zichzelf ook voor schut met het wegkapen van talenten. Zoals Eenhoorn ook al zei, het is niet zo gek dat je de beste spelers wil hebben maar Ajax heeft het hoogste woord als het gaat om meer tegenstand. Je krijgt niet meer tegenstand als je van iedere club de beste spelers haalt want dan win je vrijwel iedere wedstrijd op je sloffen

18 november 2019 om 05:51

Ik denk dat AZ óók als iedereen fit blijft gewoon derde eindigt achter psv en dat lijkt me een keurige prestatie.

18 november 2019 om 10:56

" Verder ben ik het ermee eens dat Ajax, als het lak heeft aan andere clubs in de Eredivisie met betrekking tot het wegkapen van talenten, hier prima open en eerlijk over kan communiceren en het niet netjes is om een akkoord te gaan met een herenakkoord, terwijl je niet de intentie hebt je hieraan te houden". In het akkoord is een ontsnappingsclausule opgenomen waarin is bepaald dat clubs elkaars spelers gewoon kunnen overnemen, mits er een dubbele opleidingsvergoeding wordt betaald. Die clausule is er natuurlijk niet voor niets in gezet, maar om er gebruik van te kunnen maken en zonder die clausule had Ajax waarschijnlijk haar handtekening niet onder gezet. Alle ondertekenaars van het akkoord hebben er in het bezit van het volle verstandelijke vermogen hun handtekening onder gezet ten teken dat ze akkoord zijn met de inhoud. Dus is het volslagen onzin om te beweren dat Ajax zich niet aan de regels houdt als het gebruik maakt van de clausule en die dubbele vergoeding betaalt. Dat akkoord is een papieren tijger en heeft helemaal niets om het lijf. Het had nooit gesloten moeten worden.

Was allemaal mooi gezegd van Robert, probleem is alleen de media. Te vaak zitten ze ernaast of willen ze dingen suggereren. Arno was helemaal irritant, maar ja zo werkt het nu eenmaal. Gelukkig heeft de leiding wel realiteit besef, zaterdag wacht Utrecht uit, daar moeten wij ons op focussen.

Ajax (en ik dacht ook PSV) was tegen het herenakkoord, maar deze is door een meerderheid andere clubs aangenomen, terwijl bij de stemming over kunstgras wel één enkele club een verbod kan tegenhouden. Nogal dubbel en frustrerend vanuit Ajax oogpunt, lijkt mij. Daarnaast staat nergens in het herenakkoord dat Ajax geen spelers bij andere clubs weg mag halen, alleen dat ze er een eerlijke vergoeding voor moeten betalen. Dat zal Ajax, mocht het zover komen, dan ook ongetwijfeld doen. Ze doen in mijn ogen dus niks verkeerd.

18 november 2019 om 00:39

Onzin, Anano. Dat is meehuilen met de wolven in het bos. In werkelijkheid heeft Ajax het herenakkoord gewoon ondertekend. De afspraak is dat spelers zelf best mogen aangeven dat ze willen overstappen naar een andere club, maar dat er door de clubs geen spelers meer van de andere deelnemende clubs worden benaderd. Als een speler zelf aangeeft naar een andere club te willen, moet eerst de club op de hoogte worden gesteld voordat er met de speler wordt gepraat en dient er een hogere overnamesom te worden betaald. Ajax benadert nog steeds spelers en schendt dus het akkoord.

18 november 2019 om 08:01

Iemand beschuldigen van onzin en dan zelf met aantoonbaar onjuiste informatie aankomen. Het herenakkoord is juist een herenakkoord omdat er niets op papier is vastgelegd. On topic az doet het uitstekend en met het voorlopig wegvallen van psv als titelkandidaat ben ik blij dat az nog een challenger is die de competitie spannend houdt.

18 november 2019 om 08:06

Waarom sluit je dat herenakkoord dan als je vervolgens aan je laars lapt?

18 november 2019 om 11:03

Waarom zou je je aan afspraken houden als degenen met wie je die afspraken hebt gemaakt, dat ook niet doet? De afspraak was dat het akkoord in 2021 in zou gaan en dat hebben de overige clubs tegen de zin van Ajax en PSV in, naar voren gehaald. Als je afspraken maakt, moet je je daar zelf ook aan houden en als je dat niet doet, is het niet meer dan logisch dat de andere partij er zich ook niet meer aan gebonden voelt.

18 november 2019 om 11:13

" Iemand beschuldigen van onzin en dan zelf met aantoonbaar onjuiste informatie aankomen. Het herenakkoord is juist een herenakkoord omdat er niets op papier is vastgelegd ". Is niet zo. Een herenakkoord kan zowel mondeling als schriftelijk worden afgesloten. Het heet zo omdat het een afspraak is op basis van niet sanctioneerbare afspraken omdat het niet rechtens afdwingbaar is. Als de afspraken niet na worden gekomen, kunnen er derhalve ook geen sancties worden opgelegd. Het is in de praktijk dan ook vrij nutteloos omdat je de inhoud ervan meestal verschillend kunt uitleggen en er altijd wel een excuus voor handen is waarmee je de afspraken gemakkelijk aan je laars kunt lappen. Een herenakkoord is alleen zinvol als de ondertekenaars ervan om 1 lijn zitten en er belang bij hebben om de afspraken na te komen. Omdat de belangen bij de ondertekenaars van dit akkoord haaks op elkaar staan, kan het bijna niet anders of het is gedoemd te mislukken. Dat bleek al het geval voor het überhaupt was ingegaan.

18 november 2019 om 11:14

@orwell, Er is niets op papier gezet wat betreft het benaderen van elkaars talenten, zoals soccersupp al zei, dat zou in strijd zijn met de wet. Zover ik weet was Ajax 1 van de clubs die tegen dat akkoord was, dus dat ze talenten van bv AZ benaderen verbaast me niets, en heel eerlijk gezegd, boeit me ook niets. Als een talent van bv AZ liever voor Ajax speelt, dan ga je daar toch lekker naar toe. Ik heb liever talenten, zoals Boadu, die ondanks benadering door Ajax, toch voor AZ kiezen. Ik zie daar liever tijd in gestoken worden om ze beter te maken, dan talenten die voor de "eerste de beste club" AZ weer inruilen. Dat hele Herenakkoord slaat gewoon nergens op, want vroeg of laat krijg je er irritatie door.

18 november 2019 om 20:44

@soccersup, Een herenakkoord is juist een herenakkoord omdat het niet op papier wordt gezet? Dat klopt niet. Een herenakkoord is een herenakkoord omdat het niet rechtens afdwingbaar is. Het herenakkoord tussen de zes clubs is gewoon op papier gezet en door Ajax ondertekend.

18 november 2019 om 20:47

@badhabbit. Hoe kom je daar nou bij? Een herenakkoord is niet rechtens afdwingbaar, maar het is niet in strijd met de wet om die afspraken op papier te zetten. Dat is in dit geval ook gebeurd, heeft gewoon in de media gestaan.

Ik was altijd vrij sceptisch wanneer de vergelijking met Bayern München werd gemaakt, maar zeker dit jaar heb ik toch meer en meer het idee dat het die kant op gaat. Ajax wint zijn wedstrijden ogenschijnlijk probleemloos en draait daarnaast nog prima mee in de Champions League waarbij EtH ook nog naar hartenlust kan rouleren. Wanneer dit zo doorgaat zullen de verschillen alleen maar groter worden en kan Ajax steeds betere spelers aantrekken waardoor die achterstand schier onoverbrugbaar wordt. Hopelijk kunnen PSV en AZ nog enigszins aanhaken anders ben ik bang dat het een eenzijdige competitie gaat worden.

18 november 2019 om 00:27

Als volgend jaar EtH en Ziyech vertrekken en PSV (en wellicht ook AZ) hun talenten weten te behouden dan wordt het gewoon weer spannend. Ik zie langdurige overheersing niet zo snel gebeuren. Zoals al vaker gezegd, daar is de rest van de competitie te zwak voor.

18 november 2019 om 07:05

@anano: De overheersing van de Eredivisie door Ajax en PSV is al bijna 20 jaar zo. Natuurlijk zit er af en toe een Feyenoord, Twente of AZ bij, maar structureel is het gewoon PSV en Ajax wat de klok slaat. Dat beeld zal niet snel verdwijnen, maar zie niet dat Ajax nu alleen de dienst gaat uitmaken zoals jij ook zegt. Ben het helemaal eens met jou dat PSV op de lange termijn gewoon mee blijft doen, ook al is dit seizoen nog niet wat ze in Eindhoven verwachten van een seizoen.

18 november 2019 om 09:30

Het wordt ook gewoon weer spannend.. Dit is altijd al het geval geweest in de Eredivisie. Dan steekt Ajax er weer een paar jaar bovenuit, daarna PSV een aantal jaar en heeeel random weet een andere club zich er misschien mee te bemoeien. Het is niet zo dat als Ajax nu een stuk beter is dan de rest, ze definitief een gigantisch gat geslagen hebben.. Na afgelopen seizoen mag dat ook wel ja, dat je nu kampioen wordt. De jaren erna zal het gewoon weer langzaam naar elkaar toe groeien.

18 november 2019 om 10:46

Bij Psv zullen Bergwijn, Malen en Van Bommel misschien ook wel vertrekken. Het gaat erom wie dan het beste goede vervangers gaat inkopen.

Dit seizoen is het gat nog behoorlijk groot maar als az de selectie bij elkaar weet te houden, en volgens mij hebben ze nog genoeg geld daar, kan het volgend jaar weleens heel spannend gaan worden. Bij az spelen meer spelers die in 1 seizoen enorme stappen gaan maken dan in ajax kijk maar de gemiddelde leeftijd.

18 november 2019 om 00:25

Net als het voor Ajax een illusie is om de selectie intact te houden wanneer ze goed presteren, geld hetzelfde voor AZ. De sterkhouders van AZ kunnen deze zomer naar grotere clubs waar ze meer salaris krijgen en meer weerstand. Natuurlijk hoeven ze niet allemaal te vertrekken, maar ga er rustig vanuit dat je er een stuk of 3 verliest. En dan doe je het misschien nog wel goed.

18 november 2019 om 00:26

Het gaat niet alleen om het sportieve gat, maar ook om het sportieve gat. Als talenten bij AZ zich echt zo goed gaan ontwikkelen, worden ze weggekocht en misschien zelfs door Ajax.

18 november 2019 om 00:27

Maar ook om het financiële gat*

18 november 2019 om 00:38

Az gaat echt nooit meer verkopen aan ajax... zelfs niet als ajax 10 miljoen meer gaat bieden dan buitenlandse geintresseerde clubs. Ook zie ik dat bij az uitstekend met hun talenten word omgegaan. Ik denk niet dat een boadu of stengs snel heel vervelend gaan doen als het niet tot een transfer komt komende zomer. Tenzij er een droom club van 1 van deze spelers langskomt zie ik ze allebei nog een jaar blijven. Net zoals de rest van de selectie trouwens en met die topcoach die ze nu hebben verwacht ik dat ze het ajax heel erg lastig gaan maken volgend seizoen.

18 november 2019 om 00:43

Doe niet zo naïef. Natuurlijk verkoopt AZ aan Ajax als Ajax veel meer biedt dan een buitenlandse club. Dergelijke emoties spelen misschien mee bij de supporters, maar AZ is gewoon een commercieel bedrijf.

18 november 2019 om 00:45

Als Ajax 10 miljoen meer biedt dan andere clubs en de speler zelf wil ook graag dan gaat deze natuurlijk gewoon naar Ajax.

18 november 2019 om 07:56

Speelt bij de meeste supporters ook niet mee hoor. Gaat gewoon om de centen. Ik zie ajax alleen niet gauw meer betalen dan buitenlandse clubs. Met een markt die op hol geslagen is en zelfs laagvliegers lachend de begroting van az op tafel leggen voor 1 speler zie ik ajax gezien het beleid de afgelopen jaren niet meegaan met de gekte.

18 november 2019 om 10:50

Martijnovic De kans dat AZ de selectie bij elkaar weet te houden schat ik in op 0,0 % haha. Dus je verhaal kan al de prullenbak in.

18 november 2019 om 11:19

@lawpl Hij zegt toch "als" en niet dat het een feit is? Jij stelt ook dat je iets "schat" en niet als een feit, maar toch kan zijn reactie de prullenbak in? Nogal krom vind je zelf ook niet?

18 november 2019 om 12:01

De kans dat Ajax haar selectie bij elkaar weet te houden is overigens ook 0,0 % dus ik snap je grap niet.

Was de aankondiging van wij het Bayern van Nederland wilde worden geen duidelijk signaal dan? Trouwens, als we dat hardop zeggen dan is weer iedereen boos op die ''arrogante club uit Amsterdam.'', dus omdat nou telkens te herhalen in andere woorden. Volgens mij was Ajax duidelijk in herenakkoord : wat ons betreft komt dat er niet. Maar ja, het moest door andere zo nodig worden opgenomen in de gehele agenda. Dat jullie zelf de implicaties van de afspraken over jeugdspelers niet zagen aankomen heeft mij dan weer verbaasd. Als supporters van Ajax op VZ en Ajaxshowtime kunnen bedenken dat dit akkoord vooral betekend dat onze concurrentie (die minder geld heeft) lastiger jeugdspelers kan weghalen terwijl die hele opleidingsvergoeding (zelfs dubbel betaald) voor Ajax niks uitmaakt ... dan moeten jullie bij AZ toch ook bedacht hebben dat dit zo zou gaan lopen. Oh ja, meer weerstand zou inderdaad prettig zijn maar wel nadat we ons eigen niveau zo hebben opgehoogd dat het geen hele vervelende gevolgen heeft voor het winnen van prijzen.

18 november 2019 om 00:30

Daarom. Iedere club denkt eerst aan zichzelf, Ajax is daar geen uitzondering op. Wanneer wij ons kunnen versterken, doen we dat. De verhoging van de opleidingsvergoeding is daarnaast wel positief voor de overige clubs, omdat hun werk wel meer beloond wordt.

18 november 2019 om 09:41

Iets verder denken misschien? Het idee was dat het niveau, en doorstroom van talenten bij clubs, hierdoor wordt 'bewaakt'. Dat jullie alleen maar denken van 'wij willen alle beste spelers' snap ik ook wel. Het heeft alleen niet zoveel zin om dan na elk seizoen overal te melden dat het niveau in de Eredivisie daalt en Ajax zo weinig weerstand krijgt. Het is niet en en in dit geval.

18 november 2019 om 10:53

Ajax verliest zelf ook regelmatig talenten aan grote Europese clubs. En Ajax doet dat weer bij andere Nederlandse clubs. Dat is nu eenmaal marktwerking. Het is dus onredelijk om alleen van Ajax te verwachten dat ze aan het belang van andere Nederlandse clubs moeten denken. AZ denkt toch ook niet aan andere Nederlandse clubs als ze ergens bij een andere Nederlandse club een talent wegplukken? Laat AZ dan het goede voorbeeld geven en vanaf nu geen talenten meer bij andere Nederlandse clubs weg te halen? Dan schieten ze toch alleen maar in hun eigen voet daarmee?

18 november 2019 om 12:04

Je leest een beetje krom.. Ik spreek Ajax niet aan op het feit ze dat ergens een talent wegkopen. Ik geef slechts aan dat een gevolg hiervan wel is dat het niveau, waar Ajax al jaren commentaar op heeft, in de Eredivisie hierdoor niet zal verbeteren, dat snap je toch wel? Over welke spelers van AZ heb je het?

18 november 2019 om 13:13

Ik denk dat het verhogen van het algehele niveau van de ED wel van meer factoren afhankelijk is, dan alleen het benaderen van talenten...

18 november 2019 om 13:32

Nee echt waar?

Als een jongetje liever bij Ajax of PSV speelt is er niks en niemand die dat tegen kan en mag houden. Het zijn kinderen. Dat accoord slaat nergens op. Daarom gingen Ajax en PSV niet accoord. De clubs bij wie deze kinderen weggaan krijgen wel een hogere opleidingsvergoeding. Misschien willen straks de talenten van Ajax wel naar AZ omdat er bij Ajax minder kans komt op debuteren door het hoge niveau van het eerste en dan? Gaat Eenhoorn dan zeggen nee dat wil ik niet ivm het accoord.

18 november 2019 om 11:25

@woutersl Het gaat om actief benaderen van elkaars talenten. Als een talent zelf zegt liever bij een andere club te willen spelen, dan is dat niet tegen het akkoord in.

Ach we moeten er geen doekjes om winden, Ajax is gewoon 5 stappen verder dan de rest van de eredivisie nu. Als het zo goed blijft gaan komende tijd en als we Ajax net voor de winterstop weten te verslaan, durf ik te dromen van een kans op het kampioenschap maar dat is nu gewoon nog niet realistisch. En dat is ook geen schande, want Ajax heeft natuurlijk veel en veel meer opties, maar laten we als AZ zijnde niet de druk onrealistisch hoog zetten. Als de 2e plek behaald wordt of een mooie Europese campagne wordt neergezet, ben ik al ontzettend trots op het team.

18 november 2019 om 02:13

De tweede plek behalen. Talenten behouden en vol voor plaatsing CL gaan hoe cool zou dat zijn.

18 november 2019 om 11:27

Helemaal mee eens. Als we die 2de plek weten te behouden, en weten te overwinteren in Europa, zou dat al een prestatie op zich zijn.

18 november 2019 om 13:16

@badhabbit: jullie zijn 1 van de weinige supporters die daadwerkelijk kunnen genieten van het spel van jullie team. Als dat zo blijft, dan is jullie seizoen al bij voorbaat geslaagd

Ja precies je krijgt met blessures te maken, daar gaat AZ veel meer last van krijgen natuurlijk want die hebben een veel minder brede selectie. Ik denk eerlijk gezegd dat Ajax in de winterstop ook zeker 10 punten voor staat op AZ. Ze krijgen straks Utrecht uit en Ajax nog op bezoek, denk dat Ajax dat gewoon wint.

18 november 2019 om 07:59

Ik denk niet dat ajax dat wint, ookal kijk ik door een gekleurde bril. Denk alleen wel dat de ambitie uitspreken om het maximale eruit te halen helemaal niet verkeerd is. Maar realistisch gezien is 2e of 3e al een prestatie op zich en is ajax 99 van de 100 keer sterker met deze selectie over 34 wedstrijden. Echter kan alles gebeuren in het voetbal en kan dit seizoen die 1 op de 100 zijn. We gaan het zien. Ik verwacht dat ajax de schaal pakt en kwartfinale cl haalt. Psv 2e en az 3e met beker en kwartfinale EL. Dan is het al een prima seizoen.

18 november 2019 om 11:19

Ik verwacht AZ wel boven PSV op de 2e plek. Kwartfinale EL zou mooi zijn, goed voor de Coëfficiëntenlijst! Maar de beker houden we in Adam, sorry.

Wij Ajacieden moeten enorm genieten van deze jaren, ik verwacht zelf helaas dat dit weer minder gaat worden. Ik weet dat het andere tijden zijn maar rond 93-96 dacht ik ook (misschien omdat ik een kind was) dat Ajax voor altijd europa zou domineren (en al helemaal de eredivisie) enkele jaren later was het nog maar de vraag of we kampioen konden worden (97-00) om vervolgens weer een momentum onder koeman te krijgen (01 - 03) waarin we heel even weer grip leken te krijgen op europa , om vervolgens weer naar beneden te zakken. Alleen daarom al heb ik ontzag / respect voor PSV ontwikkeld , altijd maar Ajax in de weg zitten was me een doorn in het oog.We zitten in een golfbeweging , Tadic , Ziyech , vd Beek , Neres , Promes (vorig jaar frenkie en de Ligt) het is voor nederlandse begrippen "niet normaal goed" maar als deze jongens weg zijn, is het nog maar de vraag of we het kunnen opvullen met jeugd... ik dacht namelijk wel vaker dat we spelers hadden die alles makkelijk zouden opvangen en ons verder zouden brengen spelers als De Mul, Manucharyan, Emanuelson, Maduro , Mitea (scout) , Riedewald , de Ridder , Sulejmani , en zo kan ik nog wel doorgaan ... het is nooit een nzekerheid.Al dat geld kan ook zorgen voor miskopen etc. Nogmaals mede Ajacieden , koesteren wat er nu gebeurd, en wat hoop ik dat dit met ere metaal bekroond kan worden europees (El of Cl) als het ooit nog kan is het in dit tijdperk... zo groot is het gat niet.

18 november 2019 om 02:12

Het gat tussen Ajax en de rest is nog nooit zo groot geweest. Vooral nu PSV geen CL speelt en het niet raar zou zijn als dat volgend seizoen ook het geval is. Of doordat AZ tweede wordt. Of dat PSV zich mochten ze tweede worden zich niet plaatsen voor de CL. Dan loopt AJAX financieel alweer 100 miljoen uit. Dat verschil kan kleiner zijn door verkopen van PSV maar Ajax zal ook verkopen en heeft meer geld om dat dan weer op te vangen. In 1993-1996 kreeg Ajax te maken met het Bosman arrest dat speelde toen ook mee. Ajax is nu stabiel qua directie. De jeugdopleiding is prima met veel talent in jong en onder 19. De commerciële man verricht uitstekend werk. Vermoedelijk loopt Ajax na dit seizoen nog verder uit. Maar goed de bal is rond.

18 november 2019 om 04:22

Maar Wouter toch! Je spreekt jezelf wederom tegen in je posts. Als de jeugdopleiding prima is dan hoeft Ajax toch geen jeugdspelers bij andere clubs weg te halen?

18 november 2019 om 05:10

Tuurlijk wel dat heeft Ajax altijd gedaan en blijven ze doen. Dat heet scouting. Hoe denk je dat AZ aan zijn jeugdspelers komt? Die zijn aan komen waaien? Iedere jeugdopleiding van een BVO werkt zo. Het zijn kinderen die mogen spelen bij welke club ze willen.

18 november 2019 om 09:46

Het gat tussen Ajax en de rest is juist heel vaak zo groot, zo niet groter, geweest.. "dan loopt Ajax financieel alweer 100 miljoen uit.""ten eerste krijgt Ajax geen 100 miljoen als PSV niet meedoet? En ten tweede zegt je berekening voldoende over je conclusie. Die slaat kant noch wal.

18 november 2019 om 11:01

Als Ajax geen jeugdspelers bij andere clubs weg zou halen had o.a. Frenkie De Jong niet bij Ajax gespeeld. Waarom zou Ajax aan zoiets doms mee gaan doen?

18 november 2019 om 12:06

"als Ajax geen jeugdspelers bij andere clubs weg zou halen had o.a. Frenkie De Jong niet bij Ajax gespeeld. Waarom zou Ajax aan zoiets doms mee gaan doen?"dat gaf ik in mijn vorige reactie al aan waar je op reageerde.. Ajax wil meer weerstand. Je kunt niet bij een AZ talenten weg plukken en vervolgens verwachten dat ze volgend jaar meer weerstand bieden. Het is het één of het ander.

Grappig hoe iedereen schijnt te weten wat er in het herenakkoord staat. En ook door wie het allemaal ondertekend is. Duidelijk is dat Ajax en PSV er weinig bij te winnen hadden. Dat AZ als de kleinere van de drie die vaak wordt "leeggekocht" hier last van had is waar. Het gaat de heer Eenhoorn ook helemaal niet om een "akkoord" maar om de financiële vergoeding erachter. De heer eenhoorn zei in juni nog het volgende, quote: Eenhoorn kijkt soms likkebaardend naar het systeem in Engeland, waar de halende club veertigduizend pond per opleidingsjaar moet betalen en daar kan maximaal 1,3 miljoen pond bovenop komen als het talent eenmaal gaat spelen in de Premier League. 'Dat doen ze ter bescherming van de league.' Dus lekker hypocriet gelul want zelf halen ze ook overal spelers vandaan, daarnaast was dit akkoord alleen tussen zes opleidingsclubs en wilden Ajax en PSV hier sowieso niet aan.

We gaan wel zien op dit moment lijkt 6 punten weinig maar Az heeft nu twee lastige duels te spelen, Utrecht uit en Ajax thuis. Na die 2 wedstrijden kunnen we zien wat het gat is. Maar het verschil tussen Az en Ajax is nog wel groot en dat zie je wel in alles. Maar het zou mooi zijn als Az net zoals Ajax een paar jaar geleden die extra stappen die ze nu maken door kunnen blijven zetten en op dit niveau te blijven. PSV moet dan ook echt wel serieus doodblijven groeien om niet echt achterop te gaan liggen. Ook Feyenoord zal echt moeten vrezen voor hun derde plek want ik denk serieus dat Az Feyenoord op dit moment zeker ingehaald heeft.

Je moet luisteren naar degene die het zegt: Eenhoorn is directeur bij AZ en verkondigt dus de AZ mening. Dus zegt hij dat het verschil met Ajax niet zo groot is in de competitie. Nou, vorige week Ajax-Utrecht gezien en later AZ tegen ik weet niet eens meer wie, maar als je alleen al het verschil in tempo ziet, weet je dat AZ dat gewoon gaat afleggen in de competitie, hoewel ze natuurlijk wel een individuele wedstrijd van Ajax kunnen winnen. In een goed jaar kan AZ wel eens een keertje kampioen worden, maar het zal nooit structureel zijn. Daarbij zie ik Ajax bijna altijd Champions League spelen, omdat ze al vele jaren minimaal tweede in de competitie worden.de grote talenten van AZ, Stengs en Boadu, kwamen volgens Koeman te kort voor Oranje, dus daarom stelde hij ze niet op. Ik kan daar inkomen, want ze zijn in ieder geval verre van stabiel.eenhoorn verschool zich ook nog achter enkel penalties die niet gegeven werden in wedstrijden tegen Willem II en Vitesse: AZ liet daar punten liggen omdat er gewoon niet goed werd gevoetbald.verder stelt hij dat er 4 topopleidingen zijn in Nederland die gelijkwaardig zijn. Dat is niet waar: de Ajax-opleiding is gewoon sterker dan die van AZ. Zo lang AZ spelers van Ajax aantrekt zoals Dani de Wit en Leon Bergsma geef je dat al toe. Je kunt een wel eens een jaar wat betere talenten hebben dan een ander jaar en zelfs een jaargang betere talenten dan Ajax, maar dat is niet structureel. Nu speelde bijvoorbeeld Oranje onder 17 een wereldkampioenschap met in de opstelling minimaal 6 Ajacieden tegenover 1 van AZ. De uitblinkers van dat elftal kwamen van Ajax. Er hebben maar 2 spelers van AZ daar speeltijd gekregen, die van Ajax hebben alle 8 basisplaatsen gehad in een of meer wedstrijden. Natuurlijk zijn de verschillen in de jeugdcompetities niet zo groot, maar daar gaat het niet om.verder stelde Eenhoorn dat de Nederlandse competitie gebaat is met meer topploegen omdat dan de weerstand vergroot wordt. Als je naar het verleden kijkt waarbij Twente en AZ meedraaiden in de top en allebei een keer kampioen werden, bleek dit desastreus voor het Nederlandse voetbal. Deze clubs konden in Europa weinig potten breken, hoewel AZ het niet onaardig deed. Maar een paar clubs lieten het Europees gewoon lopen omdat kampioen worden gewoon meer oplevert dan Europees goed presteren. Dat verschil is nu ook groter geworden. Daarbij vergeet hij ook nog dat er dan ook meer blessures zullen komen die het Europees presteren bemoeilijken. Hij zegt dan ook nog dat Oranje daar beter van wordt, als je daar nu achteraf naar kijkt zie je dat het niet klopt wat hij zegt, want in die periode kwam ook de achteruitgang van Oranje, alleen kwam die een paar jaar later omdat Oranje altijd wat achter de competitie aanloopt. Ik zie nu liever een competitie met 2 sterkere clubs waarbij ze ook nog eens een paar punten kunnen laten liggen na een Europese wedstrijd...eenhoorn heeft in Studio Voetbal gewoon de AZ mening verkondigd, het is zijn goed recht. Jammer dat niemand de discussie met hem aanging....

18 november 2019 om 11:39

@mayarood, Ho ho, niet de woorden gaan verdraaien. De vraag is of het verschil dit seizoen tussen AZ en Ajax, ten opzichte van vorig jaar groter of kleiner is. Eenhoorn denkt, dat in die vergelijking, het gat wat kleiner is dan men over het algemeen denkt. Duidelijk heel anders dan wat jij stelt in je reactie: "dus zegt hij dat het verschil met Ajax niet zo groot is in de competitie.", wat per definitie al onjuist is, als je het artikel goed had gelezen. Je hele relaas erna is dus geheel niet relevant. "daarbij vergeet hij ook nog dat er dan ook meer blessures zullen komen die het Europees presteren bemoeilijken." Hoe bedoel je dit? Eenhoorn stelt juist dat er nog blessure's gaan komen, dus hoezo vergeet hij dat? Misschien moet je het artikel eerst eens gaan lezen, dan opnieuw reageren, want deze reactie slaat kant nog wal.

19 november 2019 om 08:27

Ik heb inderdaad meer op zijn uitspraken gereageerd dan op dit artikel, maar ik blijf van mening dat hij zijn eigen ploeg verdedigt. Natuurlijk moet hij dit zeggen, o.a. dat het verschil kleiner is dan je denkt, want anders werkt dit door in de ploeg. Ik blijf ook vinden dat men hem wel wat meer had kunnen vragen op dit gebied...

19 november 2019 om 08:38

@mayarood Nu heb je het dus nog niet gelezen, en ook mijn reactie niet. Het verschil tussen AZ en Ajax is niet klein. De vraag is, is het verschil tussen beide kleiner dan vorig seizoen, en daar antwoord hij op dat het inderdaad kleiner is, ten opzichte van vorig seizoen. Dat klopt toch ook gewoon?

Beter een akkoord gewoon met handtekening en al weet iedereen waar ze aan toe zijn. Maar Achteraf praat geld alsnog

Het herenakkoord mag lekker de prullenbak in. Als je zo'n herenakkoord gaat naleven zou bijvoorbeeld Frenkie De Jong niet bij Ajax hebben gevoetbald. Slaat dus nergens op om jezelf zo in de voet te schieten!

18 november 2019 om 11:42

@lawpl Zover ik heb begrepen, zou het akkoord alleen zijn tussen clubs met een internationale jeugdopleiding, te weten Ajax, Psv, AZ, Utrecht, Feyenoord en Vitesse. Als dat juist is, dan zou Frenkie dus ook met dat akkoord gewoon bij Ajax gespeeld hebben

18 november 2019 om 11:56

Ok maar als bijvoorbeeld bij AZ over een paar jaar bijvoorbeeld een nieuwe Frenkie De Jong doorbreekt zou dat ook in eigen voet schieten zijn. Ik ben dus tegen dit herenakkoord.

18 november 2019 om 12:04

Oh, maar ook ik ben tegen dit akkoord, dus wat dat betreft zijn we het met elkaar eens Vanuit mijn oogpunt, als een talent van AZ liever bij bv Ajax gaat ballen, dan veel plezier daar. Ik zie liever talenten zoals Boadu, die Ajax hebben afgewezen, en daar dan de tijd en energie insteken, ten opzichte van iemand die liever voor een andere club speelt. Dat hele akkoord is onzin, je gaat spelers die liever ergens anders spelen toch niet tegen houden.

18 november 2019 om 12:07

"dat hele akkoord is onzin, je gaat spelers die liever ergens anders spelen toch niet tegen houden."weet ik niet... Ik vind wel dat er niet teveel getrokken moet worden aan jonge gastjes. Vaak hebben de talenten nog niet eens een voorkeur maar worden helemaal gek gemaakt door geïnteresseerde clubs en/of zaakwaarnemers.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4140
2.AZ3527
3.PSV2813
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. IdrissiAanvaller157
C. StengsAanvaller154
M. BizotKeeper150
R. de BoerKeeper00
L. BergsmaVerdediger00
P. HatzidiakosVerdediger111
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

12 fans
Coach, 41 jaar
SeizoenClub
2019- AZ
2017-2019 AZ
2016-2017 SC Cambuur
2009-2013 PEC Zwolle
2007-2009 Sparta Rotterdam

In de wandelgangen

Donderdag 5 december
Manchester United doet er alles aan om Jadon Sancho in januari binnen te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren