Humberto Tan boos op woordkeuze Sjoerd van Ramshorst bij Studio Voetbal

Zondag, 17 november 2019 om

FC Den Bosch moet zich beraden over de positie van Erik van der Ven, zo vinden de analisten van Studio Voetbal. De trainer zou aanvaller Ahmad Mendes Moreira van Excelsior een 'zielig mannetje' hebben genoemd om de manier waarop hij zondag een doelpunt vierde in de wedstrijd tegen Den Bosch. Rafael van der Vaart schrok ervan. "Dan ben je toch niet goed bij je hoofd?"

"Die zou ik als club meteen eruit gooien. Dat zeg je toch niet? Ik vind het wel heftig", voegt Van der Vaart toe bij het praatprogramma. Arno Vermeulen is het daarmee eens. "Een aantal dingen zit me behoorlijk dwars. De reactie van de trainer vind ik echt schofterig. Ik vind dat de club zich moet afvragen of je verder wilt gaan met zo'n trainer." Vermeulen hoopt dat de KNVB de zwaarst mogelijke straf zal hanteren. "Want dit is echt verschrikkelijk."

"In 2013 overkwam Jozy Altidore als speler van AZ ongeveer hetzelfde bij Den Bosch, waarna de burgemeester zelfs excuses aanbood. Dus laten we niet doen alsof dit de eerste keer is", zegt de commentator, die geen goed woord over heeft voor de manier waarop Den Bosch aanvankelijk reageerde op de gebeurtenissen. "Eerst spraken ze van kraaiengeluiden. Wat een waanzin en een flauwekul allemaal."

"Ze moeten heel goed in de spiegel kijken en de KNVB moet het heel serieus nemen. In Nederland zijn wij de eersten om het vingertje op te heffen als dit soort dingen gebeuren in Italië of Engeland. Ik hoop dat we in Nederland wel straffen gaan uitdelen. En goed ook." Den Bosch heeft zelf een onderzoek aangekondigd naar wat zich precies op de tribune heeft afgespeeld. De KNVB heeft aangegeven samen met de club te bekijken 'hoe de daders kunnen worden opgespoord en aangepakt'.

De uitzending van Studio Voetbal wordt met gemengde gevoelens ontvangen door Humberto Tan op Twitter. De tv-persoonlijkheid is niet blij met de manier waarop presentator Sjoerd van Ramshorst het onderwerp introduceerde. "'Voelde zich onheus bejegend' of 'voelde zich racistisch bejegend'... weer die zalvende bewoordingen, terwijl er gewoon sprake is van keihard racisme. Zeg gewoon zoals het is in plaats van mee te gaan in de bewoordingen van het persbericht van Den Bosch!!", schrijft hij. De reactie van Vermeulen vindt Tan echter 'top'.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

Interview | Maaskant: ‘Ik denk dat heel veel mensen mij een arrogante lul vinden’
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door sirius)

als dit waar is moet je die coach natuurlijk gewoon eruit gooien want als je zo weinig snapt van de wereld dan kan ik me niet voorstellen dat je wel verstand van voetbal hebt. wat een dwaas mocht dit verhaal kloppen!

17 november 2019 om 23:23

Verhaal klopt zeker, is zelfs te horen op het bijgevoegde filmpje. Direct ontslaan zo'n trainer, wat een slappe lul ben je dan zeg...

17 november 2019 om 23:41

@sanderk91 mee eens! als je dit soort uitspraken doet kan je nooit een uithangbord zijn van een club. als FC Den Bosch hier niks aan doet dan moet je je echt schamen als club maar ik las net al wat vreemde uitspraken van ze dus ik heb daar mijn twijfels bij

18 november 2019 om 01:17

Ook dwazen kunnen verstand van voetbal hebben maar als je zo een idioot als trainer hebt zou ik hem er ook direct uittrappen. Hij zou het gezegd hebben vanwege de manier van juichen na het doelpunt van Moreira maar dat lijkt me op z'n minst discutabel.

Het kan aan mij liggen, maar het is mij niet geheel duidelijk uit de tekst waarom het van zielig mannetje opeens naar rascisme gaat. Ook snap ik niet echt wat de afbeelding van 'hartje zwarte piet' er mee te maken heeft.

18 november 2019 om 01:47

Ik deel je verwarring, heel onduidelijk verhaal, het lijkt dat er wat context mist over wat die coach heeft gezegd of hoe die speler zijn goal heeft gevierd.

18 november 2019 om 01:51

Heb nu even op de link geklikt.. als je leest wat die speler allemaal naar zijn hoofd krijgt dan moet je wat meer begrip voor hem hebben als coach. Ook echt heel irritant dat dit soort dingen maar doorgaan. Ik hoor het eigenlijk nooit, maar ik denk dat ik als ik iemand een keer een k-neger oid hoor roepen, dat ik dan gewoon meteen uithaal, korte metten mee maken.

18 november 2019 om 14:35

In zekere zin juicht hij ook niet anders dan Depay, die voor het publiek gaat staan met z'n vingers in de oren. Mendes gaat ook voor het publiek staan met de vingers achter de oren. Van zo en wat hebben jullie nu dan? De beste manier om men het zwijgen op te leggen vanwege racisme jegens de speler.

18 november 2019 om 02:31

Het gaat niet om ''zielig mannetje'' dit is hoe de media het nu ineens clickbaiten. Je moet de beelden maar even bekijken en niet uitgaan van titels en artikelen. De speler legde in het interview met Fox ook uit dat hij ''k-neger k-zwarte k-zwartepiet'' etc. werd genoemd. De trainer van den bosch noemde hem een ''zielig mannetje'' omdat de speler na de racistische spreekkoren en het stil leggen van de wedstrijd scoorde en dat vierde voor het publiek en door zijn vinger op zijn mond te plaatsen tijdens het vieren. Omgekeerde wereld dus. De speler was terecht boos. Het is ook heel pijnlijk om te zien hoe bepaalde media dit berichtten en hoe zelfs de Fox interviewer de spreekkoren mbt ''k-zwartepiet'' wilde goedpraten in het interview.

18 november 2019 om 05:03

@porquegeef even aan waar het moment is van het 'goed praten'. Ik heb het gemist.... We moeten dan Fox ook aanpakken.

Volgens mij is het niet meer dan logisch dat je als nieuwsmedium spreekt van 'vermeend racisme' als twee partijen iets anders beweren en de daadwerkelijke feiten nog niet duidelijk zijn. Natuurlijk denk ik ook eerder aan racisme, maar ik ben geen vertegenwoordiger van een nieuwsmedium die zaken neutraal moet voorstellen.

18 november 2019 om 14:44

De feiten waren al duidelijk. Er is niets vermeend aan feitelijk horen wat de den bosch aanhang geroepen heeft. Iets dat je zelf hebt geconstateerd en dat op tv is uitgezonden hoef je niet te gaan fact checken. De wedstrijd was ook wegens racisme stil gelegd door de neutrale scheidsrechter. Het is automatisch gefeitchecked als Donald Trump een spagaat maakt op tv. Dan hoef je niet te gaan spreken over een vermeende spagaat als zijn persdienst beweerd dat het geen spagaat was.

18 november 2019 om 15:20

Laten we ons nou niet druk gaan maken om de woorden die een nieuwsmedium gebruikt om dit onderwerp aan te kaarten. De lading omtrent de wedstrijd is landelijk het gesprek van de dag, iedereen ventileert z'n mening en alle praatprogramma's hebben het erover. Dan maakt de terminologie toch niet meer zoveel uit? Vergeet niet dat het onderzoek nog gaande is. Dat is in de journalistiek nou eenmaal hoe het gaat als er geen officieel statement naar buiten is gebracht. Daar moet je niet te veel achter zoeken.

Krijgen trainers geen media training? Zelfs al zou hij dit echt vinden, dan nog geef je toch een antwoord waarbij je niets zegt. Zo iets in de trend van; ik heb niet gehoord wat er naar hem werd geroepen en zijn gebaar heb ik ook niet gezien, was aan de andere kant van het veld. Ik snap dat je in de heat-of-the-moment dingen zegt die achteraf niet handig zijn of waar je spijt van krijgt. Je hebt net een wedstrijd verloren en zit nog vol adrenaline, daarom krijgen de meeste spelers media training om eigenlijk niets te zeggen op zo'n moment.

Den Bosch kan wat mij betreft niet anders dan die trainer ontslaan om geloofwaardig te blijven. Wel vind ik de foto onhandig gekozen door de redactie van voetbalzone. We hebben hier te maken met echt racisme waar keihard tegen opgetreden moet worden. De hele zwarte pieten discussie heeft hier niets mee te maken en moet hier niet bij worden gehaald. Dat proberen die Den Bosch leeghoofden blijkbaar wel maar moet niet in mee worden gegaan.

Helemaal terecht, die ophef en de aandacht, maar laten we nou niet helemaal doorslaan. Ik vind het nogal kinderachtig van Tan om een presentator af te vallen op hoe hij gewoon een feitelijke constatering doet maar daar nette woorden voor gebruikt. Natuurlijk is het gewoon recht toe, recht aan racisme, maar de lading word niet ineens minder omdat een presentator de term "racistisch bejegend" gebruikt in plaats van een andere terminologie. Dan sla je naar mijn mening wel iets te veel door en laat je je iets te veel leiden door randzaken omtrent de situatie. Verder zal de Knvb ongetwijfeld keihard optreden. Die kunnen eigenlijk ook niets anders, en terecht.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

FC Den Bosch

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Telstar240
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
D. VerbeekMiddenvelder173
P. van MoorselMiddenvelder153
Ruben RodriguesAanvaller158
R. TrotmanAanvaller91
M. DeijlVerdediger172
A. DkidakVerdediger141
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Den Bosch.

457 fans
Middenvelder, 36 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Ajax heeft er met RB Leipzig een nieuwe concurrent bij in de strijd om Antony. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren