Portugal grijpt EK-ticket, Oranje vermoedelijk tegen Oekraïne op het EK

Zondag, 17 november 2019 om 16:59Rian Rosendaal • Laatste update: 17:42

Portugal heeft zondagmiddag in de kwalificatiereeks van het EK met 0-2 gewonnen van Luxemburg en de regerend Europees kampioen is dankzij de zege geplaatst voor het EK van volgend jaar. Bruno Fernandes tekende in de slotfase van de eerste helft voor de enige treffer, waarna Cristiano Ronaldo het karwei vier minuten voor tijd afmaakte. Servië wist mede dankzij een treffer van Dusan Tadic met 2-2 gelijk te spelen tegen het reeds voor het EK geplaatste Oekraïne.

De formatie van bondscoach Fernando Santos was in de eerste helft de bovenliggende partij, al kwam dat lange tijd niet tot uiting in de stand. Pas vijf minuten voor het rustsignaal wist Portugal de hechte muur van het dappere Luxemburg te slechten. Bernardo Silva gaf een afgemeten pass op Fernandes, die de bal op fraaide wijze meenam en de doelman wist te passeren met een harde knal in de korte hoek.

Na de hervatting bleef het spelbeeld onveranderd, al duurde het ook in de tweede helft lang voordat Portugal het krachtsverschil in een doelpunt wist om te zetten. Ronaldo stelde het EK-ticket voor de Portugezen veilig met de 99ste treffer uit zijn interlandloopbaan. Portugal eindigt op de tweede plaats in kwalificatiegroep B, met zeventien punten uit acht duels. Nummer drie Servië, met veertien punten, maakt zich op voor de play-offs van maart volgend jaar.

Tadic was zondagmiddag zeer belangrijk voor Servië, daar de aanvaller van Ajax al na negen minuten een strafschop verzilverde. Daarnaast gaf de routinier de assist op de 2-1 van Aleksandar Mitrovic na bijna een uur spelen. Het leverde de Servische ploeg geen zege op, want Roman Yaremchuk tekende na een half uur spelen voor de 1-1 en Artem Biesidin bracht Oekraïne in de slotminuut op 2-2.

Dankzij de resultaten van zondagmiddag speelt het Nederlands elftal in de eerste ronde van het EK vermoedelijk tegen Oekraïne. Het land zal tijdens de loting in pot 1 belanden; Oranje zit naar alle waarschijnlijkheid in pot 2. Daar komt alleen verandering in als Oranje wint van Estland en Duitsland punten laat liggen tegen Noord-Ierland. Oekraïne kan niet in groepen A, D, E en F terechtkomen, want daar zitten de andere groepshoofden in. In Groep B met Rusland belanden is vanwege de politieke spanningen geen optie, waardoor Groep C met daarin waarschijnlijk Oranje overblijft.


Poll

Portugal is volgend jaar een titelfavoriet op het EK


Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door gomes1psv)

Complimenten hoe Luxemburg zich de laatste jaren heeft ontwikkeld, ze zijn het niveautje Malta/liechtenstein allang ontgroeid. Tegenwoordig laten ze ook in de Europa League leuke dingen zien tegen redelijk grote clubs.over Portugal ga ik maar niet beginnen, wat een dramatisch spelvertoon was dat zeg...

17 november 2019 om 17:07

Luxemburg gaat heel erg richting het niveau van IJsland. Die Luxemburgers staan straks ook nog een keer op een eindtoernooi.

17 november 2019 om 17:11

beetje overdreven vind je niet? Zoals je zegt is Luxenburg al lang niet meer het nieveau van 'een nulletje of tien' en spelers die de volgende dag de post moeten gaan bezorgen. Ze hebben vorige keer Frankrijk ook op de 0 gehouden in Frankrijk. Verder was het natuurlijk een veld waar je bijna niet op kan spelen en zeker als je de technische spelers hebt, de doelpunten zijn ook voorbellden daarvan, anders krijg je ze er bijna niet in tegen zo een team die toch echt wel kan. verder is een verrassing zo gedaan in het hedendaagse voetbal dus was ook belangrijk dat je niks tegen kreeg want als je dan moet gaan scoren als ze met al hun ziel gaan spelen achterin en alles dicht houden op zo een veld ben je veel verder van huis, Portugal kon zich niet permiteren om hier punten te laten liggen gezien Servie ook steeds voor stond. Gewoon een pot voor de punten en verder snel doorgaan.

17 november 2019 om 17:21

Ik zeg ook niet 'is van het niveau', ik zeg 'gaat richting het niveau'. Een paar jaar geleden dacht ook niemand dat IJsland met 450.000 inwoners ofzoiets zich zou kunnen plaatsen voor een EK (laat staan de groepsfase overleven).

17 november 2019 om 17:22

@lexxy Had het niet tegen jou, had het tegen Benficalopes Ben het met je eens

17 november 2019 om 17:25

@Lexxy: 360.000 inwoners zelfs maar. Vrij bizar als je het zo bekijkt inderdaad wat die IJslanders presteren!

17 november 2019 om 17:27

@Sanderk91 vergeet niet dat ze wel veel buitenlandse invloeden hebben en 100.000 van die inwoners zijn Portugees of van Portugese afkomst. Vandaag waren er bijvoorbeeld twee voetballers met Portugese roots. Luxemburg gaat echt nog wel wat betekenen

17 november 2019 om 17:55

Ik had het over IJsland dragonwolve. Maar ook voor Luxemburg (600.000 inwoners) geldt dat ze het erg knap doen voor zo'n mini landje, zeker!

17 november 2019 om 19:24

E nada mais, dragonwolve. Het knollenveld maakte het zeker niet makkelijk, maar ze zijn geplaatst. Hopelijk gaat men in Portugal wat collectiever achter dit elftal staan, want dat verdienen ze wel ! Men zit daar nu toch te vaak in de bubble made in seixal vs made in alcochete. Ik denk dat een terugkomst van Carvalho straks belangrijk is, kan ie een tweemansblok vormen net als tegen Oranje. Dat elftal, in dat systeem gaat echt heel moeilijk verslagen worden. FS heeft gelijk.

17 november 2019 om 17:22

Voor oranje is dit natuurlijk een uitstekende situatie. Nu ontloop je alle sterke tegenstanders uit pot 1 voor de groepsfase. Je zal dan in een groep terechtkomen met op papier mindere goden.

17 november 2019 om 17:41

Ik ben het met u eens over Luxemburg. Wat een spel maar heb jij wel het veld gezien dat was niet te bespelen. Ja zag dat het een strategie was van Luxemburg ze waren op hun gemak op het veld plus nog een mooi spel vertoon. Portugal was zoekende en je zag dat ze gefrustreerd waren door het veld. Dat was een oorlogs veld niet normaal. Maar Portugal gaat naar het EK en cr7 heeft 99goals voor zijn land. Meer hoeft er ni gezegd te worden

Hoe zit dat met die groepsindeling? Omdat oranje nu al zeker is van Oekraïne als tegenstander.

17 november 2019 om 17:05

Meerdere speelsteden hebben al hun eigen poule. Daardoor ontloopt Nederland bijvoorbeeld Engeland en Spanje. Uit Pot 1 kan Nederland alleen Oekraine en Belgie loten. Dat zijn de enige landen zonder eigen speelstad in Pot 1. Echter, in Pot 2, bij Nederland, zit ook Rusland met een eigen speelstad. En aangezien de UEFA Oekraine vrijwel zeker niet tegen Rusland willen laten spelen, zal Rusland Belgie loten uit Pot 1 en Nederland Oekraine. Ideaal scenario voor Oranje dus.

17 november 2019 om 17:17

Heldere uitleg, maar onderschat Oekraïne niet, die doen niet veel onder voor Rusland

17 november 2019 om 17:24

Hij onderschat Oekraïne hier niet, maar concludeert alleen dat Oekraïne de best mogelijke optie is om tegen te komen van de landen uit pot 1

17 november 2019 om 17:27

Thanks voor je duidelijke uitleg Martijn! Inderdaad wel de beste pot 1 ploeg om tegen te komen. Zeker een aardig goeie ploeg, maar toch andere koek als Frankrijk, Spanje, etc.

Leuke tegenstander dat Oekraïne, geen makkelijke pot maar thuis in Amsterdam is dat toch wel een zekerheidje.

17 november 2019 om 17:05

Oekraïne kan nog wel eens een outsider voor de titel worden, Er zit echt leuk voetbal in dat team.

17 november 2019 om 17:08

Dan onderschat je Oekraine zwaar, zijn een outsider voor de titel. In denk ik wel de sterkste poule van de kwalificatie ongeslagen kampioen geworden. Waarbij ze lekker de underdog zullen zijn tegen Nederland en met razend snelle combinaties lekker kunnen gaan counteren.

17 november 2019 om 17:22

Lees ik dit goed? De twee mensen boven mij noemen Oekraine een outsider voor de titel? Ze zijn niet goed. Er spelen nauwelijks spelers van het Oekrainse Elftal in West-Europa. Een niet onbetwist basisspeler van Man City en een niet onbetwist basisspeler van West Ham United, dat is het wel zo'n beetje. Natuurlijk kunnen de spelers van Dinamo Kiev en Shakthar Donetsk ook aardig ballen, maar die ploegen zijn bij lange na niet zo goed meer als dat ze ooit waren. Je moet Oekraine zeker niet onderschatten, maar ze een outsider voor de titel noemen is een grap.

17 november 2019 om 17:35

Hoezo is dat een grap? Griekenland won hem ook nog niet heel lang geleden. Oekraïne wordt 1ste in een poule met de huidig Europees kampioen en Servië. En niet een klein beetje ook, nee ze eindigen gewoon ruim boven Portugal. Is gewoon een sterke ploeg die je niet moet onderschatten en die zeker kan worden gezien als “dark horse”. Ze halen 4 punten tegen Portugal en wonen laatst met 5-0 van Servië. Dan kun je echt wel voetballen..

17 november 2019 om 17:47

met het argument 'griekenland won hem ook nog niet heel lang geleden' kun je zo'n beetje ieder land een outsider voor de titel noemen. dat vind ik nogal een drogreden. een campingelftal uit denemarken won ook eens het ek. als we zulke gebeurtenissen als graadmeter voor kansberekening gaan gebruiken is het einde zoek. zeker, de 5-0 tegen servie was razendknap. maar servie is geen wereldelftal en het resultaat was geflatteerd. in lissabon is oekraine aardig weggespeeld. ze kwamen met een 0-0 goed weg.

17 november 2019 om 18:07

Geflatteerd? 21 schoten tegenover 6 van Servië en 9 schoten op doel tegenover 1 van Servië. Dat was echt niet geflatteerd. Tegen Portugal uit waren ze zeker de mindere maar ze houden de Portugezen wel op 0 goals en spelen gelijk. Thuis winnen ze vervolgens dat is echt geen geluk meer hoor..

18 november 2019 om 00:39

Gerard met alle respect maar jij bent degene die Oranje kansloos acht en Oekraïne een outsider noemt. Dat is ronduit lachwekkend en bijna schandelijk, leg de selecties naast elkaar en je weet genoeg. Zeker in eigen huis moet Oranje dat vrij gemakkelijk aan de kant zetten, spelen met respect en concentratie maar dat kun je wel aan deze groep vertrouwen.

Dat we ivm de speelsteden sowieso Roemenie gingen treffen als die zich zouden plaatsen snap ik nog. Maar waarom treffen we nu sowieso oekraine?

17 november 2019 om 17:09

Ook hierboven uitgelegd, maar dat is dus omdat Nederland sowieso landen moet loten zonder eigen speelstad (en Nederland heeft met Amsterdam een eigen speelstad). Nederland komt in Pot 2. In Pot 1 hebben alleen Belgie en Oekraine geen eigen speelstad. In Pot 2 hebben Rusland en Nederland wel een eigen speelstad. Dus Belgie en Oekraine moeten gekoppeld worden aan Rusland en Nederland. Vanwege de spanningen zal Rusland waarschijnlijk nooit gekoppeld worden aan Oekraine. Kortom: Belgie komt bij Rusland en Oekraine bij Nederland. Ook naar voor de Belgen trouwens, want die zullen naar Rusland moeten afreizen.

17 november 2019 om 18:51

Naar voor de Belgen? Gister nog gewonnen in Rusland met 1-4...

17 november 2019 om 19:13

In een andere zin naar vermoed ik. Verre afstand en voor de fans ook wat lastiger.

Ik beschouw Portugal als een underdog om het EK te winnen. Wat een talent en mooi samenspel in die ploeg. Verder was dit een zakelijke overwinning op een niet zo geweldig veld.

17 november 2019 om 17:14

Je hoeft de wedstrijd niet gezien te hebben om te weten dat “mooi samenspel” een leugen is.

17 november 2019 om 17:25

Het was inderdaad alles behalve mooi samenspel. En heb gewoon de wedstrijd gezien. Ze kunnen het wel, maar dat was vandaag zeker niet het geval. Was ook erg lastig.

heb echt zin in het EK wie zal er verder komen Portugal of Nederland?en jammer dat Ronaldo vandaag maar 1x scoorde

17 november 2019 om 18:54

Beide outsiders. Maar Portugal is echt een toernooiploeg. Ze kunnen zich echt opladen voor zulke wedstrijden. En met Ronaldo, Bruno Fernandes, Bernardo Silva en Joao Felix is hun aanval een plaag voor elke ploeg.

Leuk zeg zo'n loting op 30 november, terwijl je de poule al kan invullen. Nederland komt in poule C met Oekraine en als de Roemenen zich kwalificeren komen die er ook bij. Je wordt dus automatisch gekoppeld aan het play-off schema van Roemenie. Dan hoeft er nog maar 1 land bij waar je echt voor moet loten. Op dit moment is het eentje uit het rijtje Tsj/por/zwi/tur/zwe.

17 november 2019 om 17:15

Als Hongarije play off tegen Roemenie moet spelen en wint van Roemenie, komt Hongarije niet bij NL in de pot. Die zijn ook gastland. Dus daar moeten ze bij de loting ook rekening mee houden.

Dit wordt dan wel openlijk corrupt.ek 2020 is nu al denk ik het meest corrupte toernooi uit de voetbalgeschiedenis en het moet nog beginnen.corruptie begon met het toewijzen van het EK, eigenlijk het niet toewijzen en toen de rare minicompetitie en nu hoe de loting zal gaan.

17 november 2019 om 17:16

Hoezo corrupt? Veel gaat op basis van ranking. Je hebt genoeg sportevenementen waar helemaal geen loting is en puur op basis van ranking een toernooi gespeeld wordt. Dat maakt het helemaal niet corrupt.

17 november 2019 om 17:48

Je hebt met 1 ding gelijk. Er zijn inderdaad sportevenementen waar geen loting is, maar tot de dag van vandaag is er wel een loting en daarmee is je argument van tafel.over het corrupte, ze hebben de speelsteden aangewezen op wellicht gunfactor, landen die altijd bevoordeelt worden hebben een speelstad gekregen of landen die geen kans hebben.thuis spelen is voordeel, dat is een feit, maar ze hadden minimaal echter de komma kunnen melden, als je poulewinnaar wordt mag je in je eigen land spelen, maar nee hoor.hiermee kan je de loting zo goed als van tevoren uitschrijven. Geen groepswinnaar jammer vriend loting bepaald waar je speelt, dan geef je nog de indruk dat je niet 95% van de loop van het toernooi al hebt voorgeschreven.de ranking is ook discutabel, maar daar zal ik verder niet op ingaan.

17 november 2019 om 19:21

Haha warrig verhaal. Als poulewinnaar thuis spelen is gewoon niet waar

11e achtereenvolgende kwalificatie van Portugal voor een eindtoernooi. Knap...

Als Oekraïne niet gelijk maakte, dan had Nederland, België of Frankrijk geloot. Blijft een goede tegenstander alleen wel tandje minder.

17 november 2019 om 17:26

Hoezo dan? Want ook zonder de gelijkmaker was Oekraïne eerste geworden in de poule.

17 november 2019 om 17:36

Hij heeft gelijk, op VI staat er een hele uitleg.

17 november 2019 om 17:29

Dat lijkt me stug want Oekraïne was toch ook met een verlies vandaag groepswinnaar geworden?

Je moet trouwens wel driedubbel zijn afgestudeerd om die hele loting nog te begrijpen, met dan ook nog de Nations League erbij. Maar ja, het zal wel ergens goed voor zijn.

17 november 2019 om 17:55

Geld, alles draait om geld

17 november 2019 om 18:48

Dit is toch geen EK toernooi meer op deze manier in verschillende Landen EK te houden, kan toch niet.

17 november 2019 om 18:56

Want? Mensen hebben echt al-tijd iets te zeiken zeg. Wat is het probleem dan aan deze opzet? Het enige wat ik me kan bedenken is de afstand. Maar bij een WK in Brazilië, waar we enkele jaren geleden nog met z'n allen naar keken, waren de afstanden tussen speelsteden toch even groot. Alleen omdat het dan in één land is mag het wel of?

17 november 2019 om 17:55

Haha inderdaad. Doe niet eens meer de moeite om het te begrijpen. Ik zie de indeling over een tijdje vanzelf wel langskomen

zou die teamgenoot van ronaldo nu ook boos op ronaldo zijn omdat zijn goal is afgepikt? net zoals ronaldo boos was op ramsey?

Hoop oprecht dat Nederland Oekranië treft, ik ga er alles aan doen om een kaartje binnen te halen om mijn idool te zien!

CR7 doet dus een Ramsey

17 november 2019 om 22:53

Ik hoop het niet! :D Een raar fenomeen wil dat elke dag nadat Ramsey scoort een bekendheid sterft ! Zoek maar eens op, bijzonder feitje.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Portugal

FIFA ranking: 5
185 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Rui SilvaKeeper
Rúben SemedoVerdediger
Nélson SemedoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Portugal.

3 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren