Coach Noord-Ierland kapittelt gedrag Oranje-duo en arbiter Marciniak

Zondag, 17 november 2019 om

Noord-Ierland speelde zaterdag met 0-0 gelijk tegen Nederland, waardoor de ploeg van bondscoach Michael O'Neill, waardoor een plek bij de eerste twee landen in Groep C niet meer mogelijk is. Steven Davis had in de eerste helft een uitgelezen mogelijkheid om te scoren, maar miste de penalty. O'Neill beweert dat de spelers van Oranje zijn pupil uit zijn concentratie haalde.

Nadat scheidsrechter Szymon Marciniak een strafschop had gegeven na een handsbal van Joël Veltman, klaagden veel spelers van Nederland bij de arbiter over zijn besluit. "Geen twijfel dat dit invloed had op hem. Het bracht twijfels in zijn hoofd", zegt de bondscoach van Noord-Ierland in gesprek met de BBC over de misser van de middenvelder.

"Er is niets ergers dan daar te staan en penalty te moeten nemen. Een speler wordt dan nerveus. Hij (de scheidsrechter, red.) had bij die situatie beter moeten handelen." O'Neill wijst met de beschuldigende vinger onder anderen naar Virgil van Dijk. De verdediger van Liverpool leidde de klaagzang en was lange tijd in gesprek met de arbiter.

"Van Dijk was erg mondig en ging tegen de scheidsrechter in. Wanneer hij (de scheidsrechter, red.) eindelijk gereed is om de penalty op te zetten, laat hij de doelman (Jasper Cillessen, red.) uit zijn doel komen om te protesteren om de een of andere reden. Het had zeker invloed op Steven. Hij had volgens mij nog geen penalty gemist in de tijd dat ik bondscoach ben."Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door stamp)

Wat een aansteller. Je mag blij zijn dat je überhaupt een strafschop kreeg hier. Misschien moet deze man zich eens afvragen waarom hij zijn team tot de laatste minuut liet verdedigen. Dat spel van Noord-Ierland is niet om aan te gluren, en als ze dan het gewenste resultaat niet behalen ligt het aan de tegenstander. Right.

17 november 2019 om 10:51

Dejan. Dat hoeft hij zich niet echt af te vragen, dat antwoord is vrij duidelijk. Omdat hij spelers heeft uit de championship die spelen tegen een elftal dat haast geheel in de Cl actief is. Ze hebben het de eerste helft geprobeerd om te stormen, met de penal als resultaat. Maar als je voetballend zoveel minder bent dan is het geen kwestie van niet willen, maar niet kunnen. De grote vraag is waarom Nederland geen overwinning heeft kunnen behalen.

17 november 2019 om 10:55

Het is gewoon heel knap wat deze coach met deze ploeg doet. Ik merk werk wel dat veel mensen deze ploeg onderschatten. Het is een hele stugge tegenstander, waar de twee geplaatste ploegen beide veel moeite mee hebben gehad.

17 november 2019 om 10:56

Daar ben ik niet helemaal mee eens. Dit zijn allemaal professionele voetballers waarvan er zelfs enkele op wekelijkse basis in de EPL actief zijn. Dit is dus echt geen halve amateurploeg zoals pakweg Andorra or San Marino. Desondanks was er simpelweg nul intentie bij de Noord-Ieren om ook maar iets te forceren of de aanval te zoeken. Dat kan er mag natuurlijk prima, maar dan moet je ook achteraf niet komen zeuren dat je het gewenste resultaat niet hebt weten te behalen.

17 november 2019 om 11:04

Dejan. Ze hebben het de eerste 20/30 minuten toch echt geprobeerd. Waar ook nog hachelijke situaties uit kwamen voor Nl. De tweede helft ging Nederland zelf controleren zonder enige drang naar voren. Als een ploeg op wereldniveau gaat controleren en je zelf een ploeg op championship niveau bent, probeer er dan nog maar eens doorheen te komen. De Nl'se ploeg is de kant die zich zou moeten schamen voor het spel, niet de Noord-Ieren.

17 november 2019 om 11:40

De enige 2 hachelijke momenten werden door Nl zelf en de scheids gecreëerd, daarnaast was het een wereld van verschil in vergelijking met wat ze thuis tegen Duitsland lieten zien en waarvan ze imo ten onrechte van verloren. Dat Nederland (veel te) weinig liet zien staat buiten kijf, maar deze coach moet toch echt naar z’n eigen ploeg kijken, zoals Koeman ook veel kritischer moet zijn op zijn ploeg, want de 1e plek in de poule weggeven tegen deze tegenstander kan ons straks bij de loting nog duur komen te staan...

17 november 2019 om 11:00

Het is wellicht elke maal zo dat men penalty nemers zal trachten uit hun focus te halen. Niet dat het mag, zeker niet maar daar moet je als speler kunnen boven staan en dit negeren. Wat mij het meest stoort is het steeds jammeren bij de scheids , van Dijk is wel de ergste maar ook Blind laat zich niet onberoerd. Straks gaat men ons nog echt een calimero bende noemen! Sta op als top speler en toon je klasse en laat je niet van je smalste kant kennen. Nu we zijn gister wel wat gediend door ' geluk' , het liep weer niet lekker terwijl we qua klasse echt wel boven de Noord Ieren uitsteken, toch wel een serieus werkpunt want ik durf er niet aan denken moest die strafschop wel binnen zou geweest zijn....dan zou Oranje helemaal onder de stress hebben moeten verder spelen en dat werd ons gelukkig bespaard.

17 november 2019 om 11:21

Wat zal het interesseren hoe "men" ons gaat noemen

17 november 2019 om 11:19

Maar uiteindelijk heeft Noord Ierland meer kansen gehad dan Nederland. Is voor die jongens ook wel lastig voetballen tegen een stugge ploeg die de aanval niet zoekt en uiteindelijk maar 1 echte kans creëren via Berghuis op de lat.

17 november 2019 om 12:38

Hoeveel meer kansen dan?

17 november 2019 om 18:20

Meer kansen? Ik tel er eigenlijk 0, behalve die pingel. Naja oke De Ligt ging ook weer ff keepen.

En wanneer het andersom mocht zijn, dan was meneer uitermate tevreden over de "professionele" trucjes

17 november 2019 om 13:09

Eens, en zo zijn we allemaal hypocriet! Als een speler van Twente in de laatste minuut tegen Ajax de cornervlag opzoekt vind ik dat prachtig, doet Ajax het omgedraaid sta ik te vloeken! Op dit forum is niemand objectief 😊😉👍🏼

Ik neem aan dat zijn opmerking dat de penalty onterecht en zelfs belachelijk was niet in deze samenvatting is gekomen. Of zou hij niet helemaal objectief kijken. Op zich heeft hij daarna gelijk en zou zeker het gedrag van cillisen met geel beloond moeten worden. Daartegen staat dat zijn aanvoerder met deze druk om moet kunnen gaan op dit niveau. Wederom weinig zelfreflectie en alleen maar afschuiven op externe factoren. Zo kom je dus nooit verder

Wat een onzin. Straks gaat hij nog klagen dat de ferme handdruk van Virgil bij de toss te stevig was en dat daardoor de penalty er niet in ging.

Aldus de man die zijn team 90+ minuten laat verdedigen terwijl je zelf moest winnen. Respect voor zijn succes met dat beperkte materiaal, als Noord Ier zou ik er heel blij mee zijn. Maar om er tegen te spelen is echt verschrikkelijk.

17 november 2019 om 10:53

Consy. Dat is niet helemaal waar natuurlijk. Ze hebben wel degelijk de eerste 20/30 minuten proberen te drukken. Daar kwam die penal ook uit voort.

17 november 2019 om 11:37

Dat drukken viel anders reuze mee hoor, dit kwam toch met name doordat Oranje de Noord Ieren in de wedstrijd hielp door persoonlijke fouten te beginnen met die van Cillessen en daarna nog wat onnodige onzerheden bij met name onze backs en De Roon.

Voor het eerst in de voetbalhistorie dat er door de tegenpartij geprotesteerd wordt wanneer zij een strafschop tegenkrijgen. Ook is het nog nooit voor gekomen dat een ploeg allerlei trucs gebruikt om de penaltynemer af te leiden en uit zijn concentratie te halen. Oranje heeft dit gisteren allemaal uitgevonden en voor het eerst toegepast.

Een onterechte penalty krijgen en dan boos worden dat de scheidsrechter een situatie niet goed aanpakt... randdebiel. Blijf maar lekker thuis komende zomer. De misser was gerechtigheid en niks anders dan dat.

Jammer dat de penalty erniet en ging want dan hadden we een heel andere wedstrijd gezien want dit was echt om te huilen zo slecht zeer jammer voor de Nederlanders die er bij waren

Ga even huilen zeg, legt anti voetbal op de mat terwijl hij moet winnen.

Wat een gemekker. Wees blij dat je die penalty kreeg want die was erg gemakkelijk gegeven. Bovendien hoort het erbij dat je uit je concentratie gebracht wordt. Dat zou andersom ook zo zijn geweest. Deal With it.

Penalty was terecht. Een bal op het goal geschoten en door de verdedigende partij via hands van richting veranderd , is penalty. Hoe de bal de hand, of arm raakt maakt niet uit. Anderzijds moet een bal die de aanvallende partij met de hand/arm beroerd en in het goal gaat, altijd afgekeurd worden.deze regel is ingevoerd om minder discussie te krijgen omtrent: aangeschoten, van te dichtbij enz. Alleen in Nederland blijft het gezeur. Het is toch niet toevallig dat spelers in Nederland via discussie ermee wegkomen, maar internationaal niet. De Ierse coach moet trouwens niet zeuren. In Nederland staat vaak de penalty-nemer 5 minuten bij de stip te wachten, of de VAR het er wel mee eens is. Die speler weet dan nog niet eens of het wel een penalty wordt.

Als we nu even al het andere weglaten en sec naar het moment gaan waar O'neill het over heeft dan heeft hij gewoon gelijk. Een strafschop is een compensatie voor een bepaalde situatie ten nadele van in dit geval Noord Ierland. Het gaat nu even niet op die beslissing op zich maar om wat er daarna gebeurt. Dan heeft O'neill gelijk als hij zegt dat de ref veel te lang met van Dijk in discussie bleef. Ik vreesde eerlijk gezegd dat het van Dijk geel op ging leveren. Vervolgens kwam Cilllesse, toen van Dijk eindelijk klaar was, ook nog eens voor iets onzinnigs zijn doel uit en ook hij werd niet vlot teruggestuurd of met geel bestraft. Daar ben ik en heel Nederland blij mee omdat Davis zijn zenuwen met zijn blinde trap uiteindelijk miste, maar dat neemt niet het gelijk van O'neill weg.

Het was alleszeggend dat Oranje alles uit de kast moest halen om de penaltynemer uit zijn concentratie te halen. Normaalgesproken zorg je, als je een knullige penalty tegen krijgt tegen een land als Noord-Ierland, dat je voor de rust al de schade hebt gerepareerd. Nu stonden er teveel 'invallers' op het veld en liep het niet. Met Wijnaldum, Depay en een goede rechtsback zou dit niet gebeurd zijn. Het positieve aan de wedstrijd is dat het gewenste resultaat is behaald en dat ze niet 1 schot op doel tegen kregen.

17 november 2019 om 14:15

"en een goede rechtsback"? Ben je gemakshalve even vergeten dat die hele situatie ontstond omdat Blind tot 2 of 3 keer toe in een tijdsbestek van 10 seconden lag te slapen en drukker bezig was met andere dingen dan met actief verdedigen? Aan zo'n handsbal kun je niet veel doen als speler.

17 november 2019 om 14:46

@sirius: nergens schrijf ik dat de penalty een fout is van Veltman. Ik doel meer op de rest van de wedstrijd.

Tja, hij kan moeilijk zeggen dat hij een ploeg coacht met een gebrek aan kwaliteit. Leuk dat je in de eerste vier wedstrijden direct de volle pond haalt, maar tegen relevante tegenstanders is dit Noord-Ierland aangewezen op de vorm van de tegenstander. Ik heb ze nu in twee wedstrijden alleen maar zien verdedigen en als ze al scoren, is het een lange bal op de spits of een counter. Deze O'neill zal zelf toch ook wel weten dat dit soort dingen bij letterlijk iedere penalty gebeuren?!

wat had die scheids eraan moeten doen dan? twee penalty's geven?

17 november 2019 om 14:48

Hij had rustig een aantal spelers van Oranje geel kunnen geven vanwege de hevige protesten. Blind, van Dijk en Cilessen hadden gerust op de bon gemogen. Dan speel je daarna wel anders.

Hahahahha okeee, mr o Neal, dit is topvoetbal niet een gezellig potje handbal of zo.

De beste man heeft een punt en het is zeker noemenswaardig waarom de scheidsrechter dat gedrag accepteerde en geel voor Cillessen was niet eens onterecht geweest.wat deze man zou sieren is een compliment aan zijn ploeg geven, tactische gezien waren ze sterk en hielden de spelers goed stand.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 12
2210 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Ousmane Dembélé houdt alle opties open. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren