Van Basten geniet amper van Oranje: ‘Ik ben na een halfuur Netflix gaan kijken’

Zondag, 17 november 2019 om

Het Nederlands elftal speelde zaterdagavond een povere wedstrijd in en tegen Noord-Ierland, maar had uiteindelijk aan een doelpuntloze remise voldoende om kwalificatie voor het EK van volgend jaar veilig te stellen. Marco van Basten heeft ondanks het toereikende resultaat amper genoten van Oranje en ziet het elftal van bondscoach Ronald Koeman sowieso liever wat avontuurlijker voetballen.

Nederland creëerde zaterdagavond nauwelijks kansen in Noord-Ierland en had in de eerste helft het geluk dat Steven Davis een strafschop miste. Na rust controleerde Oranje de wedstrijd, maar bleef een serieuze jacht op de winst uit. "Het is vanaf deze plek natuurlijk makkelijk praten, maar ik denk dat het belangrijker is dat je vanaf het begin gas had gegeven en op jacht was gegaan naar de overwinning", zegt Van Basten zondagochtend in het programma Goedemorgen Oranje van FOX Sports.

Illustratief was dat Koeman in de absolute slotfase met Nathan Aké een extra verdediger binnen de lijnen bracht om het gelijkspel over de streep te trekken. "Dat begreep ik niet. Maar volgens mij was dat vooral een wissel om wat tijd te rekken; er zat niet echt een gedachte achter", denkt Van Basten. De oud-aanvaller is kritisch op het spel van Oranje in het algemeen. "Tijdens de thuiswedstrijd tegen Noord-Ierland ben ik na een halfuur Netflix gaan kijken, want ik vond er helemaal niks meer aan."

"Ik kijk ook naar voetbal omdat ik het leuk vind. Als het puur is omdat ik die wedstrijd nu eenmaal uit moet zitten, dan ga ik liever wat anders doen. Dat had ik in die andere wedstrijden ook. Ik ben gisteravond wel blijven kijken, want ik wist dat ik hier moest zitten", vervolgt Van Basten. "Het is wel dat je als ploeg wat initiatief mag tonen. We begonnen vlak en matig, terwijl je in zo'n wedstrijd eigenlijk anders moet beginnen. Je bent een betere ploeg en hebt betere spelers: pak de bal en begin dan te voetballen."

De rentree van Davy Pröpper, die al in de eerste helft binnen de lijnen werd gebracht door Koeman voor Marten de Roon, stemde Van Basten wel tevreden. "Ik was blij dat Pröpper kwam. Toen ging het spel wel een beetje lopen. In de tweede helft was het goed. Je hebt weliswaar niet veel kansen meer gehad, maar je had wel balbezit en controleerde de wedstrijd. Zij hebben helemaal geen kans meer gehad en Nederland was gewoon aan het spelen", besluit de analist.


Poll

Kun jij je vinden in de woorden van Marco van Basten?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door zermatt_person)

Nee onder van basten was het genieten geblazen wil je zeggen..

17 november 2019 om 10:37

Op het EK wel toen, dat was het leukste toernooi dat ik ooit heb gezien. Ondanks dat we er al snel uitvlogen kijk ik daar met meer plezier op terug dan op 2010

17 november 2019 om 10:38

Ik wilde het net zeggen!

17 november 2019 om 11:08

Op het EK wel ja, maar ook onder Van Basten zaten er potjes tegen teams van het kaliber Noord Ierland tegen die het aangluren niet waard waren

17 november 2019 om 14:29

Nou ik niet. Door tactisch onbeholpenheid zowel het ek als wk onder hem de 2e ronde eruit gekikkerd door slimmere coaches. Of juist dankzij slimme coaching in de finale van een wk , geef mij het laatste maar

17 november 2019 om 10:39

Ja dat was wel genieten hoe Italie en Frankrijk toen weg werden geblazen. Jammer dat het zo snel over was daarna.

17 november 2019 om 10:43

@Kepa, toen van Basten Bonscoach was jij 7-11 jaar dus of je er live heel veel van meegekregen betwijfel ik, maar het was in bepaalde wedstrijden zeker smullen onder Van Basten. Speelde bij vlagen voetbal om je vingers bij af te likken

17 november 2019 om 10:45

Het voetbal was inderdaad genieten onder van Basten. Voornamelijk de wedstrijden tegen Italië en Frankrijk

17 november 2019 om 11:20

denk dat je beter kan zeggen: Alleen tegen italie en Frankrijk

17 november 2019 om 14:31

En zelfs die 2 wedstrijden waren we eigenlijk de onderliggende partij ; maar wat scherpe counters en elke bal op goal vloog er in .

17 november 2019 om 10:49

Dus als straf moet hij NL kijken en mag hij geen Netflix opstarten?

17 november 2019 om 10:50

Ja speelde met de grote 4 wanneer ze fit waren en met Ruud in spits en daar achter een blok van 5. Aanvallender hebben wij het in 11 jaar niet meer gezien ook niet tegen Luxemburg.

17 november 2019 om 10:54

Ja en verloren we van Rusland en stonden we zoals gewoonlijk met lege handen. Ik snap jullie echt niet goed voetbal en resultaat zie je tegenwoordig heel zelden en toch blijven jullie zeiken dat het spel niet om aan te zien is. Is het niet mogelijk dat we ons oranje gewoon echt kunnen supporten?

17 november 2019 om 10:59

Maar slecht voetbal hoeft ook geen garantie te zijn voor succes. Geef mij dan maar goed voetbal, dan heb je tenminste iets. Was gisteren na de wedstrijd ook geen eens blij. Bij mij overheerste er echt schaamte ipv blijheid.

17 november 2019 om 11:01

We supporten Oranje ook maar je mag toch best kritisch zijn? Leuk dat je de nodige punten pakt maar het voetbal liet gister te wensen over, ik denk dat beide centrale verdedigers wel 300x de bal hebben gehad, daar kijk je toch geen voetbal voor? Je speelt tegen een elftal met allemaal 2e divisie Engeland spelers, dan mag je wel iets meer verwachten

17 november 2019 om 10:51

Dat klopt in vergelijking met die wedstrijden tegen Noord-Ierland was het onder van Basten genieten geblazen. Zelfs die schandelijke 0-1 overwinning op Luxemburg was wat dat betreft vermakelijker dan de wedstrijd van gisteren.

Conclusie na deze kwalificatiereeks is dat Oranje, mits iedereen fit is, gewoon kan uitgaan van eigen kracht, en dat je niet iemand als De Roon nodig hebt als slot achter de deur. Er werd tegen nota bene Duitsland 4x gescoord toen De Roon en Dumfries eruit gehaald werden.propper deed het uitstekend als controleur naast Frenkie, maar als Donny het hele seizoen bij Ajax op 8 blijft staan en de taken goed uitvoert, zou ik toch een middenveld overwegen met Frenkie, Donny en Gini. Verder is het weinig verrassend dat we snel een goede RB nodig hebben, en we moeten hopen dat Depay fit is, want zonder hem is het aanvallend heel pover.

17 november 2019 om 10:53

Donny zou ik gewoon op de bank zetten. Heeft bewezen niet in de basis thuis te horen.

17 november 2019 om 11:05

Ik zou niet teveel conclusies trekken op basis van één wedstrijd tegen Duitsland. Dit Oranje gaat echt niet met aanvallend voetbal even alle grote ploegen wegtikken. Juist als Oranje kan omschakelen zijn ze ook erg gevaarlijk met de snelheid voorin.

17 november 2019 om 14:20

Wat dacht je van Promes op de back positie zetten? Hij is verdedigend redelijk en aanvallend erg goed met een goede voorzet. Ook aan loopvermogen ontbreekt het Promes niet. Verder hebben we ook nog Kingsley Ehizibue, Hateboer en Tete. Vier rechtsbacks die al beter zijn dan Veltman en Dumfries.

Is de laatste jaren wel veel aan het zeiken op van alles en nog wat. Zou het een onomkeerbaar proces zijn in het mensenleven wat te maken heeft met de leeftijd?

De Roon moet eruit voor Propper of van de Beek, en op de backposities moet je gewoon spelers met loopvermogen en drang naar voren hebben. Dan zal het al een stuk beter worden.

17 november 2019 om 10:42

Maar Koeman speelt liever behoudend.

17 november 2019 om 11:21

Waarom van de Beek? Heb die jongen nog nooit goed zien spelen in het shirt van Oranje. Propper De Jong en Wijnaldum is het beste middenveld dat we kunnen opstellen.

17 november 2019 om 14:27

Precies. Voor linksback zouden Van Aanholt, Robin Goosens, Willems en misschien zelfs al Wijndal betere opties zijn dan Blind en op rechtsback zijn: Promes, Kingsley Ehizibue, Hateboer en Tete sowieso betere opties. Op het middenveld zou ik Koopmeiners of Propper naast Frenkie de Jong zetten.

Cillessen
Hateboer
De Ligt
Van Dijk
Van Aanholt
Propper
De Jong
Stengs
Wijnaldum
Babel
Depay

Je bent verder, maar niet met sprankelend voetbal. Je kunt natuurlijk met het excuus komen dat je aanvallend de 2 belangrijkste mensen mist, maar hier zit niet het grootste probleem.als je kiest met Veltman en Blind als backs en een middenveld met de Jong, de Roon en vd Beek heb je op deze posities die aanvallend het spel wil verplaatsen. Bij PSV is er in veel gevallen misschien wel terecht vaak kritiek op de voorzichtige handelswijze van van Bommel met een Sadilek als back en de middenvelders Rosario en Hendrix, maar Koeman heeft net zo weinig voetbal op cruciale plekken staan. En ja, voordat de Ajax supporters weer kritiek hebben, vd Beek heeft zeker kwaliteiten, maar hij is wel heel afhankelijk van bijvoorbeeld een Ziyech. En laten we nu deze speler niet in het nederlands elftal hebben.

17 november 2019 om 10:49

We hebben geen Ziyech, maar daar zou de komende jaren verandering in kunnen komen met Stengs en Ihatarren.

17 november 2019 om 11:47

Dan heb je ook nog geen Ziyech...

waardeloos hoe Oranje een zekere eerste plek weet weg te geven. Wat een laf elftal stond daar op het veld. Tijd rekken tegen de Noord Ieren!! Die wissel van Ake was the bloody limit. Leuk dat we ons plaatsen maar met Koeman ga je geen toernooien winnen. Wat een angsthaas van een coach.

Ik ben ook afgehaakt omdat die wedstrijd niet te pruimen was maar hoe komt Marco dan met die vergelijking tussen Frenkie en Pröper als je amper iets gezien hebt?

Echt wel een slechte wedstrijd vanaf minuut 1 tijd aan het rekken, lekker voor Nederlanders die en het stadion zaten Maar ja daar zit koeman niet mee die krijgt zijn geld wel, schijtbak voetbal

Ik vind het allemaal maar een negatief gedoe. Koeman presteert optimaal met matig materiaal. Als er paar belangrijke spelers wegvallen (zoals Wijnaldum en Depay) is het gewoon een middelmatig elftal.gisteren had je 3 spelers die het verschil konden maken; Van Dijk, De Ligt en De Jong. Notabene 2 centrale verdedigers en een defensieve middenvelder. Wat verwacht je dan? Dat Koeman met spelers als Babel, Veltman, Dumfries, Promes, Berghuis, De Roon speelt zegt al genoeg dat hij weinig te kiezen heeft. Tel hierbij op Blind en Van der Beek die gisteren niets toevoegde en je bent al snel klaar met iedere vorm van tacktiek anders dan tegenhouden. Gelukkig heeft Depay ons door de kwalificatie geloosd

17 november 2019 om 14:43

Exact! Nog geen 2 jaar geleden was alles helemaal niks . Symposiums en zo. 2 eindtoernooien gemist. Dan is het gewoon lekker als je weer eens een bijna vlekkeloze kwalificatie reeks speelt. Gewoon niet over klagen. Nu is het ineens allemaal azijn gezeik als niet elke tegenstander swingend met 5-0 wordt afgedroogd . Nou, Oranje heeft (nog) helemaal niet zo swingend spelers materiaal , zeker als depay en Wijnaldum niet meedoen. Aanvallend is het gewoon erg pover en is de keuze beperkt. Er komen wel wat talenten aan gelukkig maar die komen nu nog te kort .

Ik deed precies het zelfde , Neflix aan en net een scheef oog het voetbal in de gaten te houden . Ik wil.me.natuurlijk niet op het zelfde niveau als van Basten zetten ....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 12
2210 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

Nederland
216 fans
Coach, 55 jaar
SeizoenClub
2014-2015 AZ
2014-2014 AZ
2012-2014 sc Heerenveen
2008-2009 Ajax
2004-2008 Nederland

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Ousmane Dembélé houdt alle opties open. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren