Ronald Koeman voert twee redenen aan voor vroege wissel Marten de Roon

Zaterdag, 16 november 2019 om

Het Nederlands elftal plaatste zich zaterdagavond dankzij een doelpuntloos gelijkspel op bezoek bij Noord-Ierland voor het EK van volgend jaar. Bondscoach Ronald Koeman baarde in de eerste helft opzien, door Marten de Roon al vroeg te wisselen voor Davy Pröpper.

Vrijwel direct nadat De Roon in de negende minuut een gele kaart had ontvangen, liet Koeman Pröpper aan de warming-up beginnen. Koeman haalde De Roon in de 36ste minuut uiteindelijk naar de kant en had daar naar eigen zeggen twee redenen voor, vertelt hij na afloop voor de camera van NOS. "Aan de rechterkant hadden we met De Ligt, Veltman en De Roon vaak drie-tegen-twee-situaties. Dat speelden we niet goed uit", zegt de coach.

Ook het feit dat De Roon al vroeg met een gele kaart kwam te spelen, liet Koeman meewegen in zijn besluit om de middenvelder van Atalanta te wisselen. "Hij leed onnodig balverlies en moest vervolgens een overtreding maken. Bij de penalty (veroorzaakt na hands van Joël Veltman, red.) dacht ik dat de scheidsrechter nog een keer naar Marten toeging. Ik wist niet wat er precies aan de hand was, dus ik wilde geen enkel risico nemen."

"De gele kaart plus ik vond dat we aan de rechterkant in die situatie beter Pröpper konden brengen", vat Koeman zijn afweging samen. Behalve De Roon werd ook Veltman nog in de eerste helft op de bon geslingerd door scheidsrechter Szymon Marciniak. "Maar hij speelde tegen een middenvelder, dus daar was het risico minder groot", licht Koeman zijn keuze om de rechtsback te laten staan toe.Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door valkeakoski)

Je had met Propper moet starten slimkees. Hoe kom je erbij om iemand als de Roon op te stellen tegen een stugge ploeg als Noord Ierland. Je hebt juist creativiteit nodig.

16 november 2019 om 23:50

Dat is dus precies wat ik voor de wedstrijd in een ander topic heb gezegd. Die rechterkant sloeg nergens op; Berghuis die naar binnen trekt en dan stel je een back op die niet het vermogen heeft er overheen te gaan. Dan tot overmaat van ramp daar een middenvelder tussen die uitstekend ballen af kan pakken, maar te weinig creativiteit en diepte heeft en dat Pröpper daartussen moet. Het is allemaal geen hogere wiskunde, ik vind Koeman steeds meer rare keuzes maken.

17 november 2019 om 02:21

uitstekend ballen kan afpakken is zwaar overrated geloof mij nou maar tegen een beetje technische speler komt de roon niet aan te pas hoor. is niet snel of sterk maar moet het van agressie en overtredingen hebben. heeft geen inzicht en kan eigenlijk niet voetballen.

17 november 2019 om 00:42

Sowieso een zwaktebod hoeveel trainers vertrouwen op de noeste werkertjes die niet verder komen dan een plichtmatig balletje breed nadat ze met een sliding de bal hebben veroverd. Bij mijn eigen club zie ik al anderhalf jaar hoe Van Bommel volhard in anti-voetballers als Hendrix en Rosario in de hoofdrol. Wanneer Koeman na het EK voor Barcelona kiest kunnen we ons echt in de handen wrijven: ik voorspel dat met o.a. De Jong, Wijnaldum, Ihattaren, Stengs, Malen en Bergwijn Peter Bosz goud in handen heeft om te doen wat hij het liefst wil: aanvallen en vermaken!

17 november 2019 om 10:19

Oh, ergens begrijp ik het nog wel dat je er een paar werkertjes in hebt staan. Met 11 kapiteins op het schip kom je immers ook niet altijd vooruit, dus zo onverstandig is het niet dat je een aantal jongens erin hebt staan die zich schikken in een bescheiden rol om anderen te laten shinen. Dat neemt echter niet weg dat de Roon een wel heel beperkte voetballer is, en dat je in bijvoorbeeld Frenkie de Jong, of Prã¶pper, iemand hebt die die stofzuigerrol ook kan invullen, maar dan wel met zoveel meer creativiteit.

Al met al een goede wissel want Propper heeft aangetoond op die positie een absolute meerwaarde te zijn voor dit Oranje.

16 november 2019 om 23:41

Dus is het een grove fout van Koeman om te starten met De Roon.

16 november 2019 om 23:48

Zo lust ik er wel meer. Dan kan je dus ook nooit meer spreken van een goede wissel.

16 november 2019 om 23:49

Ake er in, dat was een wereldwissel 😂

16 november 2019 om 23:51

Hijniet!, je kon dit van te voren toch aan zien komen met deze tegenstander?

17 november 2019 om 08:13

Idd goede wissel maar grove fout om dan te beginnen met de Roon als je na 12 minuten al een andere conclusie trekt. En dit is niet de eerste keer dat hij de Roon vroegtijdig wisselt omdat het niet loopt

Dat hij De Roon moest wisselen zegt genoeg over het tactisch vermogen van Koeman. De Roon had nooit in de basis moeten starten.

17 november 2019 om 00:55

Heb het vanochtend nog aangegeven dat de eerste wissel al bekend was in de rust, maar heb het nog iets te ruim ingeschat.

17 november 2019 om 01:37

Dat is al de gehele kwalificatiereeks hetzelfde liedje; na de wissel De Roon-Propper begint het pas te lopen. Keer op keer begint hij weer met die traktor op het middenveld, om vervolgens toch weer Propper te brengen omdat het niet loopt. Ongelooflijk dat hij toch weer met De Roon op het middenveld begon deze wedstrijd, om over Veltman in de basis niet eens verder uit te wijden.

17 november 2019 om 09:25

Klopt. Evenals Veltman, Blind en Berghuis/Babel. Hele rare keuzes. En keuzes die mijn inziens steeds slechter te verantwoorden zijn.

Mijn ideale middenveld is Gini-Frenkie-Pröpper. De Roon komt voetballend tekort voor Oranje.

Oftewel: de Roon was drama. Start dan ook niet met hem!! Maar natuurlijk is heel Nederland gek behalve Koeman. Hij begint steeds meer op van Bommel te lijken....

16 november 2019 om 23:50

Haha helemaal eens. Dat behoudende is niet erg als je niet zo'n goed team hebt maar inderdaad evenals PSV is het team beter dan de coach.

17 november 2019 om 00:44

Tegen Noord-Ierland heb je er inderdaad weinig aan. Maar je moet ook jongens hebben die voor de andere wel willen werken. De Roon komt in deze wedstrijden eigenlijk niet echt van pas maar we moeten dadelijk wel tegen landen spelen waar tegen een verdedigende middenvelder opstellen wel verstandig is.

De Roon staat symbool voor alles waar de Hollandse School niet voor staat. Niet veel trainers zouden ervoor kiezen om hem op te stellen, hij heeft geluk dat de uiterst behoudende Koeman onze bondscoach is. Het doet me een beetje denken aan Van Bommel die maar krampachtig blijft vast houden aan Rosario, ondanks dat die jongen in alles te kort komt. Goed voor de balans, zeggen trainers dan. Tja wat moet je ermee..

Ik vind het wel een beetje triest hoe negatief iedereen nu over de Roon is. Hij wordt nu als het ware de grond in geboord door voetbalminnend Nederland. Hoe anders was dat een jaartje geleden. Toen was iedereen zo positief over hem en hoe hij zijn rol invulde in Oranje. Beetje jammer dit. Maar ja, het is ook echt typisch Nederlands!

16 november 2019 om 23:51

Het kan aan mij liggen, maar ik heb zelden positieve recensies gelezen over Marten de Roon, ook een jaar geleden niet.

16 november 2019 om 23:54

Ik wel, en vaak ook terecht. Doet het bij Atalanta uitstekend en tegen sterkere tegenstanders kun je hem prima controlerend inzetten, maar in deze wedstrijd met deze tegenstander sloeg nergens op. Dat is hem niet aan te rekenen, maar wel Koeman die het vervolgens na een halfuur moest repareren.

17 november 2019 om 02:01

Meen je dit of heb je echt met je kop in het zand blijven steken? Jij hebt die wedstrijden tegen Duitsland en Frankrijk voor de Nations League niet gezien dan? Kijk dat je geen Ziggo hebt en geen Atalanta kijkt maakt mij niet uit, maar als je dit zegt terwijl je volgens mij het Nederlands elftal volgt, dan ben je echt blind. Ik heb soms het gevoel in Nederland dat men wilt dat De Roon slecht speelt zodat we andere spelers erin willen hebben, beetje wegpesten en minachting naar dit soort spelers toe.

17 november 2019 om 02:29

Waarom blijven mensen de nations league erbij halen. Een toernooi dat voor toplanden als oefentoernooi werd gezien. Waar Duitsland met Mark Uth in de spits speelde tegen Oranje. Alle toplanden wisten dat ze via de kwalificatie het EK gingen halen. Heb je tijdens Nederland - Duitsland ooit gehad dat het een derby tot de dood was tussen 2 buurlanden? Want dan heb ik toch aardig wat gemist.

17 november 2019 om 09:40

En dat vind ik zo n drogreden. Mark Uth had een goed seizoen achter de rug bij Hoffenheim, 14 goals en 8 assists in dat seizoen van 17/18 en verdiende een mooie transfer naar Schalke. Duitsland en Low selecteert spelers puur op vorm, en toen verdiende Uth het ook. Daarom is bijvoorbeeld Waldschmidt geselecteerd van Freiburg, ken je waarschijnlijk ook niet omdat je de Bundesliga niet volgt. Lekker makkelijk bagatalliseren, want ik weet zeker dat jij op de banken zat te juichen toen die wedstrijden werden gewonnen.

16 november 2019 om 23:52

Ik heb de meerwaarde van De Roon nooit echt gezien. Dus niet iedereen is altijd positief over 'm geweest. Ik vind dat je vooral met dit elftal gewoon voetbal er in moet houden. De Roon haalt het voetbal er juist uit.

17 november 2019 om 00:06

Je kunt nu eenmaal niet op elke positie een pure voetballer hebben. Helaas, een speler als dDe Roon is al vaak genoeg belangrijk geweest, dus dat voetbal er uit halen valt wel mee. Ik denk dat het wat dat betreft ook onderschat wordt hoe lastig het is om tegen zo'n ploeg als Noord-Ierland te spelen, die gewoon totaal niet de bal willen hebben. Zelfs al moeten ze scoren, willen ze nog verdedigen.

17 november 2019 om 00:10

Komt ook wel omdat hij geen typische Nederlandse voetballer is zoals van der Beek. Toch kan de Roon erg belangrijk zijn voor dit Oranje. En zeker op zo'n EK met sterke tegenstanders kan hij zijn waarde bewijzen. Koeman heeft hem dan vandaag wel geslachtofferd, maar ik denk dat hij op het EK best een groot kans heeft op een basisplek.

17 november 2019 om 01:56

Ik ben ook verbaast. Man of the match in de Nations League tegen Duitsland en Frankrijk. Ik vraag me oprecht af wat de anderen mensen toentertijd hebben gezien en hoeveel er is blijven hangen. Ook ik wil er best in mee gaan dat er andere opties zijn voor de Roon, maar het is schandalig hoe zo'n sympathieke speler een onderdeel is geweest van de opmars van Oranje en zo de grond in wordt getrapt. Van mij hoeft hij niet uit de basis, maar zie dat liever toch gebeuren puur om al die gemene opmerkingen hier te doen stoppen.

17 november 2019 om 15:43

Ik ben nog steeds positief over de Roon, ook gecharmeerd van hem. Hij is echter een type speler waar je niks aan hebt tegen een stug team als Noord-Ierland. De bal moet snel rond gaan en dat is niet de kwaliteit van hem. Hij is uiterst geschikt tegen teams dat de aanval zoekt. Het is dus niet de schuld van de Roon, maar die van Koeman. Hij heeft te weinig creativiteit in het veld gestuurd waardoor je er niet doorheen komt tegen Noord-Ierland.

Blijf het toch fascinerend vinden. We hebben het jaren verpest. We zijn sinds jaren weer geplaatst en spelen geweldig tegen Duitsland en frankrijk. Zijn we trots?, nee we zeuren over de bondscoach en sommige willen hem weg hebben. Ben het ook lang niet altijd met Koeman eens zoals de roon ipv propper, maar hij heeft het toch maar geflikt!

Twee waardeloze backs, De Roon en Babel terwijl je Van Aanholt, Propper, Weghorst, Boadu etc op de bank hebt zitten, onbegrijpelijke keuzes van Koeman.

17 november 2019 om 09:42

Wie heb je liever? Backs van de kampioen van Ajax, die recent nog in de halve finale van de CL stonden? Of de backs van Crystal Palace en Watford? Doe mij die spelers met ruime CL ervaring maar. En De Roon en Babel spelen ook gewoon CL. Dit kun je niet van Propper, Weghorst en Boadu zeggen.

Hoe veel wedstrijden hebben we inmiddels wel niet gespeeld waarin het beter ging na de rust, toen De Roon er af is gegaan voor Propper? Wat moet Propper nog meer doen om hetzelfde vertrouwen te krijgen dat De Roon al tijden lang krijgt?

Dit kan eens gebeuren. Over het algemeen vind ik De Roon een prima niveau behalen in Oranje, dit is dan ook vaak genoeg benadrukt als het goed uitpakt. Maar zodra het er even niet loopt weten ineens allerlei mensen het beter en moet er op elke positie een zogenaamde voetballer komen want dat zou alles oplossen. Ik vind het een beetje de waan van de dag. Oranje heeft zich eindelijk weer eens gekwalificeerd voor een groot toernooi, dat is het belangrijkste. Daarnaast vind ik het ook mooi om te zien dat Oranje behalen weer echt een prestatie wordt voor talenten, een prestatie waar je hard voor moet werken en als je de selectie haalt ook niet maar zo even in de basis wordt gegooid, iets dat je voorheen nogal eens zag. Ik snap dat geschreeuw om Boadu en Stengs dan ook niet zo, zij hebben nog lang hun sporen niet verdiend en komen pas net kijken. Grote talenten natuurlijk, maar Koeman brengt ze rustig.

17 november 2019 om 02:36

Onderbouw waarom spelers als Bergwijn, Babel, Berghuis en Luuk de Jong wel hun strepen hebben verdient. Bergwijn tot nu toe een half seizoen goed gepresteerd in zijn carrière. Babel nooit echt groot geworden heeft het nooit in de top gemaakt. Berghuis die zich misdraagt op de Nederlandse velden voornamelijk strafschoppen erin schiet en het alleen tegen de kleintjes laat zien. Of Luuk die overal buiten Europa tot nu toe heeft gefaald en een wisselspeler is bij Sevilla. Stengs en Boadu presteren goed op het moment laten het zien in Europa en in de grote wedstrijden. Brengen ook veel meer aanvallende impulsen in de ploeg en zijn in vorm.

17 november 2019 om 10:12

Babel: is ooit bij gebrek aan beter in het Nederlands elftal gekomen, maar heeft daarna hier goed gespeeld en is vaak belangrijk geweest. Ik kan mij voorstellen dat Koeman hem niet zomaar passeert. Zeker omdat er weinig spelers zijn die het beter zouden kunnen doen op die positie. Luuk de Jong: vorig jaar topscorer in de eredivisie met 28 doelpunten, veelal met het hoofd. Heeft specifieke kwaliteiten die weinig andere spitsen hebben. Hij is in staat dienstbaar te spelen. Gisteren weer ook belangrijk door een aantal kopduels te winnen en de bal voor anderen klaar te leggen. Hij is in zijn rol al vaker belangrijk geweest voor Oranje. Ook in het thuisduel tegen Noord-Ierland. Bergwijn: uitstekend heel seizoen gedraaid en goede wedstrijden in de CL gespeeld tegen Barcelona, Inter en Tottenham. Berghuis: vorig seizoen 12 doelpunten en 12 assists, wat erg netjes is voor een rechtsbuiten in een stroef draaiend elftal. Dit jaar ook al weer bij 10 doelpunten betrokken, ondanks de baggervorm van Feyenoord. Als we de statistieken van vorig seizoen en dit seizoen van Boadu en Stengs erbij pakken, dan zie je dat ze beiden vorig seizoen niet zoveel hebben gepresteerd. Boadu 3 doelpunten en 2 assists, Stengs 3 doelpunten en 4 assists. Komt neer op een kwart van de productie van Berghuis. Dit seizoen is Boadu bij 11 doelpunten (8 om 3) betrokken en Stengs bij 10 doelpunten (3 om 7). Dit is vergelijkbaar met Berghuis (7 om 3). Ik vind het logisch dat de bondscoach geen spelers laat vallen als andere spelers nog niet langere tijd aantoonbaar beter presteren. Tot nog toe heeft de bondscoach gelijk, gezien de huidige resultaten in de EK-kwalificatie en de Nations League.

Wisselen de Roon was logisch. Maar wat het nl 11tal liet zien was schandalig, zelfs als je door deze wedstrijd 't EK kan bereiken. Iedereen voorin stond stil waardoor er geen passes kwamen en achterin vooral langzaam rondgespeeld werd. Alleen Frenkie en Propper probeerden wat. Dan brengt Koeman Luuk de Jong in. Dan denk je er gaan voorzetten komen, maar nee we blijven angstig en langzaam rondspelen en heb dan ook geen voorzet gezien. Er was mijn inziens veel meer ruimte dan in Rotterdam. Lange passes van achteruit brachten ook gevaar, de 2e bal was bijna altijd voor Oranje. Dan wordt er weer getreuzel en weg mogelijkheden. Zo spelend heeft dit elftal niets op een EK te zoeken.

De Roon hoort er niet in tegen kleine landen. Als je dan ook nog Vd Beek ipv Wijnaldum neer moet zetten wordt het helemaal een drama, die last gewoon niet in dit Oranje. Het grootste probleem blijven echt gewoon de backs. Blind op links kan wel vind ik, want dat is een goede voetballer, maar als dit niet de laatste interland op rechts van Veltman was, mag je mij opvegen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 12
2210 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

330 fans
Coach, 56 jaar
SeizoenClub
2011- Feyenoord
2009-2009 AZ
2007-2008 Valencia
2006-2007 PSV
2005-2006 Benfica
Laatste voetbalnieuws

Ronald Koeman: ‘Ik vind het ongemakkelijk om daarover te praten’

Ronald Koeman was donderdag in het Auditorio Imagina Mediapro in Barcelona, waar een huldebetoon aan wijlen Johan Cruijff werd gehouden. Naast de bondscoach van het Nederlands elftal waren ook Vicente del...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 8 december
Chelsea is bereid 110 miljoen euro neer te tellen om Jadon Sancho los te weken bij Borussia Dortmund. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren