Manchester City moet vrezen voor zware straf na uitspraak CAS

Vrijdag, 15 november 2019 om

Manchester City heeft een flinke tegenvaller te verwerken gekregen in de strijd tegen uitsluiting van Champions League-deelname. De Engelse grootmacht wordt ervan verdacht de regels van Financial Fair Play te hebben overtreden en in dat kader is vrijdag een belangrijke zaak bij het internationale sporttribunaal CAS verloren. Volgens Engelse media behoort uitsluiting van deelname aan de Champions League tot de mogelijke straffen, maar is het waarschijnlijker dat de club bestraft wordt met een stevige geldboete.

Manchester City kwam in de problemen door een publicatie in Der Spiegel, waarin aan het licht kwam hoe de club op illegale manieren aan geld kwam. Zo zou ruim zestig miljoen euro aan sponsorinkomsten niet afkomstig zijn geweest van Etihad, maar van de Abu Dhabi United Group. Het bedrijf van de clubeigenaren pompte miljoenen in de club, terwijl the Citizens deden voorkomen dat het geld afkomstig was van een sponsor. Het is voor clubeigenaren niet toegestaan om ongelimiteerd geld te steken in de club om dat vervolgens te investeren. Op deze manier zou City de UEFA misleid hebben.

Het was niet de enige manier waarop Manchester City vals zou hebben gespeeld. Manager Roberto Mancini zou een deel van zijn salaris hebben ontvangen vanuit Al-Jazira, een club die in handen is van City-eigenaar sjeik Mansour. De UEFA rook onraad en besloot een onderzoek in te stellen. Vorig jaar werd het onderzoek overgedragen aan de arbitrage-afdeling van de UEFA. Deze afdeling is verantwoordelijk voor het uitdelen van straffen en tegen deze overdracht ging Manchester City zonder succes in beroep bij het CAS. Naar verwachting doet de arbitrage-afdeling binnen een maand uitspraak.

Klopp: 'We hebben iedereen nodig tegen City, ook de hotdogverkopers'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door sirius)

Geldboete, dat zal ze pijn doen zeg. Zullen ze het de volgende keer wel uit hun hoofd laten.

15 november 2019 om 14:12

Ze kunnen vast wel een sponsor vinden die dit bedrag wilt betalen.

15 november 2019 om 14:51

Welke boete dan ook is lachertje voor die club en zijn eigenaren. Die schudden dat zo uit hun mouw

Geldboete lachen ze om. Gewoon een keer uitsluiten voor CL. Paar jaar geen transfers. Eens daadkracht ipv 20 miljoen boete.

15 november 2019 om 14:12

Dat zullen ze idd erg vinden, maar het is niet meer ongedaan te maken. City heeft oa met die scam hun huidige status verworven. Die is nu veilig gesteld, zelfs als ze een jaartje cl missen.

15 november 2019 om 14:21

@dante welke scam bedoel je precies? Wat hier in het artikel staat of speelt er meer? Ik heb het niet echt gevolgd mbt City.

15 november 2019 om 15:10

Als de straf hoog genoeg is voelen ze het alsnog wel hoor. Bovendien wil je dat er een bepaalde precedentwerking vanuit gaat. 2 jaar geen CL en 4 jaar geen transfers bijvoorbeeld?

15 november 2019 om 15:46

@mrkrillin Hetgeen hier in het artikel staat wist ik vanaf. Kan zomaar zijn dat er nog meer van dit soort "constructies" gebruikt zijn. Durf ik niet te zeggen.

Is destijds zogenaamd uitgebreid onderzocht. Maar na "onderzoek" bleek dat alles in orde was, ondanks dat het sponsorcontract groter was dan dat van United, dat destijds ongeveer 22x zo groot was .. Maar der Spiegel kan het wel uitvinden :D

15 november 2019 om 15:15

Het gaat om de bron van het geld. Dat mag niet de eigenaar zijn. Maar een land fonds zoals Abu Dhabi United Group mag gewoon heel veel sponsor geld uitgeven zonder dat ze er iets voor terug krijgen als ze de club maar niet bezitten. Zo speelde Barcelona jarenlang met Qatar Foundation op de borst.

15 november 2019 om 15:45

Het was destijds voor iedereen al duidelijk dat het bedrag dat Etihad uitkeerde totaal niet marktconform was, en er dus zo'n constructie achter zat.

15 november 2019 om 15:50

Een sponsering namens een land lijkt me eerlijk gezegd ook niet markt conform. Alleen was Qatar niet de eigenaar van Barcelona.

Sluit ze maar uit van CL deelname. Dat is meteen een goed signaal naar de andere sjeiks en hun speeltjes.

Nou nou nou, wat een verrassing zeg. En dit zal waarschijnlijk weer een boete worden van 5.000 euro, de volgende keer 10.000 en daarna weer 20.000. Als de UEFA hier echt iets wil tegen doen, dan moet je zulke clubs gewoon na een 2e waarschuwing uitsluiten van de CL, geld voelen ze niet. Maar de UEFA is te laf om dat in de praktijk uit te voeren, helaas.

15 november 2019 om 14:14

Niet te laf. Ze willen het simpelweg niet, omdat ze er geen baat bij hebben. De boete zal vast flink wat hoger zijn, tientallen miljoenen, maar dan nog. Ook daar voelen ze weinig van.

15 november 2019 om 14:21

Inderdaad, de UEFA is ook totaal niet transparant met hun inkomstenbronnen en die verdienen doordat city cl speelt ook miljoenen aan bijv. sponsors in het midden oosten. Denk dat er nooit een club wordt uitgesloten van Europees voetbal, tenzij er een andere partij is die over voldoende informatie beschikt

15 november 2019 om 15:47

Het gebeurt kleinere clubs weleens. De grote inderdaad (tot nu toe) nooit.

Alle grote clubs die de FFP overtreden zijn nog nooit bestraft met uitsluiting voor Europees voetbal.dat kan de Uefa ook niet gebruiken, want stel je voor dat al die clubs die dat gedaan hebben uitgesloten zouden zijn voor meerdere jaren dan raakt de Champions League denk ik wel sponsorinkomsten mis en zullen er ook nog wel andere financiële gevolgen komen.we kunnen er toch gewoon van uitgaan dat de grote clubs teveel macht hebben als het daarom gaat.

15 november 2019 om 14:22

@theedge waren bijv niet aantal Turkse clubs gestraft voor uitsluiting voor Europees voetbal?

15 november 2019 om 14:58

de enige grote clubs die serieus kans maakten op een schorsing waren PSG en City.

De Uefa zou zichzelf eens een vette boete moeten opleggen voor alle wandaden die het zelf in de loop der jaren heeft begaan. Eigenlijk moet ik gewoon lachen om zo'n bericht als dit, al begrijp ik goed dat wat City heeft uitgevreten ook niet kan.

15 november 2019 om 15:47

De hele Uefa is juist de reden waarom dit soort olieclubs kunnen blijven doen wat ze doen. De controle op dit soort zaken is op z'n zachtst gezegd heel bescheiden en het heeft eigenlijk nooit hele grote consequenties voor dit soort clubs.

Het doet pijn om te zien dat je club zulke dingen doet om aan het geld te komen. Waar het tegenwoordig allemaal heen gaat bevalt me, alleen maar geld geld geld.....

Word zo vaak wat geroepen over dat financial fair play maar echte actie zie je zelden. Geld blijft regeren. Nu is er de uitgelezen kans om daadkracht achter die woorden te zetten en benieuwd of men dat ook werkelijk waar durft te maken. Waarschijnlijk zal het wel weer geldboete worden waardoor die sjeik de olie kraan even 2 seconden harder aan zet en klaar, we komen er weer mee weg.....

15 november 2019 om 15:10

het is niet erg dat geld blijft regeren. Het gaat er alleen om hoe dit geld bij een club komt. Verdient een club netjes zelf zijn geld dan hebben zij absoluut recht om te 'regeren'. City heeft haar geld echter niet netjes verdiend

15 november 2019 om 18:30

Dat doen er meerdere. Kan me herinneren dat Real Madrid destijds Bale haalde met een lening bij een Spaanse bank die overeind gehouden werd met Europese steun. Al dat soort clubs moeten gewoon keihard gestraft worden. Staan allemaal in de rode cijfers, op Bayern München na, maar ze kopen en kopen maar. Clubs die wel een net en fatsoenlijk beleid voeren en mooie cijfers kunnen weerleggen komen er niet aan te pas.

15 november 2019 om 21:00

Er is nogmaals niets mis met een lening. Dat het ethisch niet verantwoord is dat zo’n Spaanse bank geld uitleent terwijl ze nauwelijks zelf overeind blijven tegen een zeer lage rente is overdreven. Spurs, Arsenal, United hebben een prima en vooral legaal leningsvoorwaarde. City, PSG, Chelsea daarin tegen zouden niet meer bestaan zonder oliegeld.

17 november 2019 om 15:28

Wel bestaan, maar dan als grauwe middenmoters met zo af en toe een relatief succesvol seizoen.

Het beste en tevens enige dat hier tegen werkt is inderdaad uitsluiting aan de cl .en dan voor bv 3 of 5 jaar. Een geld boete heeft weinig zin daar lachen die olie sjeiks om. Ik zou zeggen sluit hun als voorbeeld 5 jaar uit voor de cl.en daarbij moet er een regel komen hoeveel contract spelers een team nog maar mag hebben bv , man city kan als het moet 3 volledige top teams maken,dit is ook nog niet echt eerlijk tegenover andere teams.

Geldboetes in dit soort instanties is gewoon om je eigen zakken te vullen of zo, als je een statement wilt maken dan moet je hun straffen waar het pijn doet. City doet al die dingen om de CL te winnen nou dat hoor je ze dus niet toe te laten.

Dit zou niet de eerste keer zijn en dan mag de straf voor mij wel twee keer zo erg worden. Als club moet je zo'n straf ook kunnen voelen. Al sinds het begin is het zeer dubieus rondom die club en het blijft maar aanhouden. Het zal voor mij dan ook altijd een kunstmatige topclub blijven, een speeltje van een sjeik en het bewijs dat succes makkelijk te koop is als je maar genoeg centen hebt.

15 november 2019 om 21:02

Mee eens. De top 4 in Engeland zou gewoon nog steeds uit Liverpool, Arsenal, Everton en United bestaan zonder oliegeld.

15 november 2019 om 22:25

Everton ja? Die zijn sinds de invoering van de Premier League precies 1x in de top 4 geëindigd.. Zou toch eerder de Spurs kiezen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester City

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Liverpool4626
4.Chelsea297
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
R. SterlingAanvaller158
C. BravoKeeper10
L. SanéAanvaller00
D. GrimshawKeeper00
João CanceloVerdediger60
S. CarsonKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester City.

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Donny van de Beek vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker van Ajax naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren