Ajax wil ‘tragische fout’ niet herstellen en houdt voet bij stuk

Vrijdag, 15 november 2019 om

Er is de nodige kritiek losgebarsten op het besluit van Ajax om deze winter een trainingskamp te beleggen in Qatar. Ajax is begin januari in het land in het Midden-Oosten te vinden, ondanks het feit dat de bouw van stadions voor het WK van 2022 dodelijke slachtoffers heeft voortgebracht. Een woordvoerder van Ajax stelt dat sport en politiek gescheiden moeten worden gehouden.

Arbeiders uit diverse landen werken al jarenlang aan de bouw van stadions in Qatar voor het WK in 2022. Ook zouden de arbeiders onder zeer slechte omstandigheden hun werk moeten uitvoeren. Amnesty International is fel tegen de trip van Ajax en roept aandeelhouders op om vrijdagmiddag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering in actie te komen.

Highlights Ajax - Willem II | Oefenduel

"Nog los van het maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen van Ajax, moet je je serieus afvragen of je als club, in ruil voor een smak geld, onder deze omstandigheden vrijwillig een trainingskamp wil beleggen in dat land. Vooral omdat algemeen bekend is hoe slecht de omstandigheden voor arbeidsmigranten de afgelopen jaren zijn geweest en nog altijd zijn", aldus Amnesty International tegenover AT5.

Liverpool weigerde eerder op humanitaire gronden te slapen in het Marsa Malaz Kempinski, een hotel in Qatar waar het team en de staf van Ajax wel gaan overnachten. "Dat geeft aan dat je wel degelijk een grens kunt trekken en een statement kan maken", zegt journalist en Ajax-lid Menno Pot, die spreekt van 'een tragische fout'. "Dat Ajax zo weinig principes heeft en geen ruggengraat, dat vind ik teleurstellend."

Een woordvoerder van Ajax laat aan de zender weten dat sport en politiek gescheiden moeten worden. “In januari zijn de omstandigheden daar het beste om optimaal voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Denk aan het weer, de velden, de accommodatie en de tegenstanders. En het is ons daar vorige keer goed bevallen. Dit jaar zijn wij uitgenodigd om aan een sterk toernooi deel te nemen, wat het naast de sportieve aspecten financieel ook interessant maakt", zo wordt er gedoeld op de 700.000 euro die Ajax ontvangt.Gerelateerd

Meer sportnieuws

250 reacties (laatste reactie door silaz)

Ach mensen moet zich niet zo aanstellen. Zelfs het WK wordt daar gespeeld. Ajax heeft gewoon een goede kans aangeboden gekregen en die gegrepen.

15 november 2019 om 12:39

Inderdaad dat gezeik ook altijd en wat veranderd er als ajax er niet heen gaat? Inderdaad helemaal niks en als je dan toch bezig bent waar kan je dan wel heen gaan? Indd bijna nergens in elk land worden er wel mensen rechten geschonden. Dus blijf maar in Nederland, dat nooit wat fout doet OW nee we hebben onlangs een bom gegooid in Syrië met honderden onschuldige doden??

15 november 2019 om 12:41

Volgens mij vergeten een hele hoop mensen ook hoe Nederland rijk geworden is. De welvaart die wij nu hebben, is ook alles behalve eerlijk verkregen.😂

15 november 2019 om 12:41

Mensen moeten zich niet zo aanstellen over slavernij en andere schendingen van de mensenrechten, er zijn belangrijkere zaken in de wereld, zoals zwarte piet bijvoorbeeld... Dat Nederland zich in het verleden fout heeft gedragen en soms (per ongeluk) nog steeds fouten maakt betekent niet dat je flagrante mensenrechten schendingen die nu in de wereld spelen maar niet moet veroordelen.

15 november 2019 om 12:43

Daar waren we ook zeker niet de enige in die dat deden.

15 november 2019 om 13:08

@bastardm je hebt ook nog landen als Belgie, Frankrijk en Portugal bv waar het wel mee valt met die mensenrechten die geschonden worden maar dat zal zeker financieel en commercieel gezien wel niet interessant genoeg zijn voor onze clubs dus dan leen je jezelf maar voor dit soort activiteiten in een land waar allerlei lugubere praktijken plaats vinden wat betreft de mensenrechten

15 november 2019 om 13:23

Psveruit030 ongeacht wat NL vroeger wel/niet gedaan heeft wat volgens jou oneerlijk is, is dat nog geen vrijbrief om compleet je principes overboord te gooien. Daarnaast is de welvaart van NL bij lange na niet alleen verkregen door oorlogen, uitbuiting of slavernij, wat Sylvana wil doen geloven; maar dat is een andere discussie.

15 november 2019 om 13:52

Wat Sylvana wil doen geloven vind ik niet zo heel erg interessant. Maar volgens mij heerst er binnen de geschiedkunde wel een duidelijke consensus dat de Westerse welvaart nooit mogelijk zou zijn zonder kolonialisme en alle gevolgen hiervan. Daar hoeven we verder ook niet geheimzinnig over te doen en dat wordt ook gewoon door ons zelf erkend. Sterker nog, een dit betreft dan een voorbeeld over Frankrijk, Frankrijk heeft in al haar onafhankelijkheidsverklaring met Noord-Afrikaanse landen bepaalde clausule afgedwongen waarin het voor Frankrijk mogelijk is de komende decennia voor een symbolisch bedrag grondstoffen op te eisen uit Algerije, Tunesiã£â« en Marokko. Ondanks het feit dat fysiek kolonialisme niet meer bestaat, is het een feit dat (ik weet niet hoe dat voor Nederland zit) West-Europese landen zich nog tot op de dag van vandaag schuldig maken aan financieel-kolonialisme, wat ernstig ten koste gaat van de welvaart aldaar. ON: Dat je je moet afvragen of je als club uit een 'fatsoenlijk' (wat natuurlijk altijd een relatief begrip is) land, moet willen spelen in een land waar de mensenrechten dusdanig geschonden worden is op zich een legitieme vraag. Echter vind ik dan wel dat je je dusdanig in de zaak verdiept moet hebben en ook precies moet weten wat er speelt, wat zich er heeft afgespeeld en hoe het zich aan het ontwikkelen is. Deze nuance mis ik wel heel vaak in de media.tien jaar geleden was het daar echt hele foute boel, maar er valt niet te ontkennen (zelfs serieuze organisaties als Amnesty en de VN erkennen dit) dat Qatar wel in recordtempo hun wetgeving aan het aanpassing is, waardoor het in overeenstemming met de mensenrechten moet komen. Zoals je zelf ook wel begrijpt is dit geen proces wat je even in een jaar aanpast. Des te meer omdat Qatar een jong land is, en eigenlijk nog midden in het proces van natie-vorming zit. Dit maakt het er natuurlijk niet makkelijker op en daarom is de keuze om het WK in Qatar te spelen ook zo ongelukkig in mijn ogen.echter is het wel duidelijk dat Qatar laat zien dat het zich actief aan het inzetten is voor een betere situatie, natuurlijk zijn ze nog niet op het niveau waar ze uiteindelijk op zouden willen zitten, maar er is heel duidelijk progressie te zien ten behoeve van werknemers. De argumenten die mensen als Derksen aanhalen in hun discussie over Qatar dat zijn bronnen die dateren uit 2011, inmiddels is er heel veel veranderd. Het blijft een lastige keus. Ik zelf zou er als Ajax zijnde geen moeite me hebben om naar Qatar te gaan. Doorslaggevend voor mij zou zijn dat er progressie wordt geboekt en dat wetten zich in recordsnelheid aanpassen aan mensenrechten. Dan vind ik ook dat je zo'n land niet perse hoeft te straffen als dat niet binnen een onredelijke termijn aangepast is. Als het land schijt zou hebben aan mensenrechten en niet openstaan voor verbetering dan zou het een heel ander verhaal zijn.

15 november 2019 om 13:56

@ Japie; Zoals jij waarschijnlijk echt wel snapt zijn de accommodaties en klimaat in België niet vergelijkbaar met de landen waar de clubs nu naar toe gaan. In de zomer zit Ajax in Oostenrijk en in de winter ga je daar natuurlijk niet zitten.... Ik vind dat ze een statement zouden kunnen maken. Aan de andere kant zitten daar de tegenstanders en zijn de faciliteiten goed. Als men echt een statement wil maken moeten landen het WK gaan boycotten, een weekje voorbereiding heeft vrijwel geen effect op de omstandigheden daar.

15 november 2019 om 13:57

maakt toch geen reett uit of je speelt in Qatar waar ze stadions bouwden over ruggen van sloebers ,of in Amsterdam..waar ze grachtengordels bouwden over de rug van slaven.

15 november 2019 om 14:14

@messibarca. hoe lang is dat terug? waarom zouden we geen bejaarden kunnen beroven? dat gebeurd toch ook al tientallen jaren lang en anderen doen het ook dus waarom zouden wij dan fout zitten? allemaal moraalridders die zeggen dat dat niet kan. dat is een beetje vergelijkbaar met het verweer wat ik van mensen hier hoor iig als het gaat om dit verhaal met dat toernooi in Qatar

15 november 2019 om 14:24

@psveruit030het gros van onze welvaart is afkomstig uit de graanhandel met Baltische staten. Er waren wederzijdse voordelen. Enerzijds maakte Nederland met de doorverkoop veel winst. Anderzijds is de positie van de boeren in dat gebied destijds aanzienlijk verbeterd. Dus ja, de huidige welvaart is hoofdzakelijk eerlijk verkregen. Jouw stelling is dan ook tendentieus en ongenuanceerd (wellicht door onwetendheid). Hoewel Nederland niet helemaal vrijuit gaat is onze rol te verwaarlozen vergeleken met de Barbarijnse slavenhandel, en zijn de massa-ontvoeringen van complete dorpen door lokale krijgsheren in landen als Togo en Benin ook niet goed te praten. Er wordt geen woord gerept over deze lieden. Met betrekking tot het trainingskamp van Ajax ben ik van mening dat ze zich wel degelijk bewust zijn van wat er gebeurd, maar dat de eurotekens in de ogen het winnen van de empathie. De omstandigheden van de arbeiders zijn relatief goed gedocumenteerd dus feitelijk impliceert Ajax "wij vinden de smak geld meer waard dan de mensenlevens die verloren zijn gegaan bij deze pseudo-slavenarbeid onder vrijheidsbeperking". De hele wereld zou er goed aan doen deze landen over te slaan tot dat de situatie zich aanzienlijk verbeterd heeft. Wat nu plaats vindt is een goed voorbeeld van hebberigheid en "sportwashing".

15 november 2019 om 15:06

@pietfriet, exact! De slavenhandel is "maar" in de meest optimistische berekeningen voor 5% verantwoordelijk geweest voor de welvaart in NL.

15 november 2019 om 15:34

@ Rochus, als je dan al wikipedia als bron gebruikt, wat op zichzelf al vrij problematisch is, lees dan wel goed wat er staat. Er staat namelijk dat Nederland een aandeel had van 5, dat is totaal iets anders dan dat slavernij voor 5 verantwoordelijk is voor de welvaart. Hier hoef je toch ook geen Einstein voor te zijn om dit verschil te begrijpen. Daarbij staat dan in die zin die hierna komt "de slavenhandel van de WIC heeft vooral in de beginjaren bijgedragen aan de status van de Nederlanden als economische wereldmacht". Oftewel, de slavenhandel was erg belangrijk in het ontwikkelen van de status 'economische wereldmacht'. Dat Nederland hierna zijn inkomsten ook uit handel doet niks af aan het feit dat de basis is gelegd door slavenhandel. Of mogen we dat niet zeggen omdat dit over onszelf gaat?

15 november 2019 om 13:06

@psveruit030 dat je die kans moet aangrijpen is een keuze die je zelf maakt maar het is wel makkelijk om het aanstellen te noemen want terwijl wij hier lekker in ons kikkerlandje zitten onder prima omstandigheden worden daar de mensenrechten geschonden en schijnen er een hoop gastarbeiders te sterven bij de bouw van die stadions. dat het WK daar word gespeeld is een schande maar dat mensen en clubs zich lenen voor dit soort activiteiten vind ik ook een schande

15 november 2019 om 13:15

Er zijn natuurlijk 2 issues. 1 de mensenrechtenschendingen, 2 duurzaamheid. Bij issue 1 de mensenrechtenschendingen kun je je afvragen wat precies de positie van Ajax hierin is. Volgens mij geen positie, omdat de opdracht om de stadions te bouwen van de bond van dat land komen nadat de Fifa hen het toernooi heeft toegewezen. Ik begrijp hierin de verontwaardiging t.o.v. Ajax niet. Met betrekking tot duurzaamheid is het wel vreemd dat Edwin van der Sar zo zat te pochen over het treinreisje naar Lille om vervolgens per vliegtuig naar Qatar te gaan. Anderzijds maken zo veel clubs lange vliegreizen. Het pochen met het treinreisje was misschien alleen misplaatst.

15 november 2019 om 13:16

Je kan deze clubs Ajax en PSV gewoon boycotten door bv niet meer te reageren op topics over deze clubs . Wat me wel opvalt dat er veel mensen tegen deze beslissing zijn ,maar zelf niks tegen deze clubs ondernemen. Want hier op VZ je ongenoegen laten blijken is wel veilig en zet weinig zoden aan de dijk . Als het echt iets is dat tegen je principes is laat het dan eens blijken , laat die clubs het merken , voelen ......

15 november 2019 om 13:18

Weet je wat een schande is Japie? Dat we als land er wel heen gaan want anders worden we geschorst dus begrijpen we het wel maar als club niet want dan zou je een keuze hebben. Nou als Oranje, of Frankrijk of welk land dan ook heb je een keuze om niet naar het WK te gaan. Dat er dan consequenties aan vast zitten zou je moreel standpunt niet moeten beïnvloeden maar schijnbaar mag en doen we dat wel. Geen landen, geen WK geen ongevallen met bouwen. Geen Ajax, nog steeds WK nog steeds ongevallen. De hypocrisie is weer groot.

15 november 2019 om 13:24

Thamike; je reactie is nogal kortzichtig. Als je als Nederland weigert krijg je geen uitnodiging meer voor volgende tournooien. Je geeft zelf eigenlijk ook al aan hoe dom de vergelijking is met Ajax in dit geval... Ajax kiest hiervoor om financiele redenen. Dat staat toch compleet los van het WK ofniet? Als het WK in Luxemburg werd gespeeld dan ging Oranje daarheen."de hypocrisie is weer groot."zeg dat wel inderdaad. Gewoon lekker in stadions blijven spelen waar doden vallen, is zelfs het toppunt van hypocrisie.

15 november 2019 om 13:32

volgens mij is de keuze van Ajax niet gebasseerd op alleen die 7 ton . Dat jij dit alleen naar voren brengt als reden dat Ajax daar naar toe gaat , betekend dat je of de tekst niet helemaal gelezen hebt , of dat je dit bewust alleen naar voren haalt?

15 november 2019 om 13:35

@thamike wat denk je dat er gebeurd als de Knvb dit doet en Oranje mag nooit meer op een EK of WK mee doen? dan worden ze gelyncht dor het Nederlandse volk. er zit wel een verschil tussen verplicht aan een toernooi moeten mee doen of vrijwillig aan een toernooi mee doen om snel even te cashen. ik zou het mooier vinden als Ajax daar naartoe zou gaan om de mensen daar die het zwaar hebben een hard onder de riem te steken. film de erbarmelijke omstandigheden daar en besteed een dag met die mensen door zodat ze misschien ook een leuke ervaring rijker zijn in moeilijke tijden

15 november 2019 om 13:38

@Haris dus ik ben kortzichtig? Ik stel juist dat je moreel besef ineens weg is omdat je als land dan geen nieuwe uitnodiging krijgt. Het blijft gewoon een keuze. Voetballanden mogen wel in dezelfde stadions spelen omdat ze anders niet meer mee mogen doen en leggen dus hun principes opzij vanwege de consequenties?? Blijft hypocriet.

15 november 2019 om 13:39

@ bossie. Ik kan wel zeggen dat ik ga stoppen met spullen en tickets kopen van Ajax en PSV maar dan spendeer ik precies nul euro minder dan de voorgaande 25 jaar van mijn leven. OT: vrij dom van Ajax om hier voor een paar ton publicitair zo'n uitglijder te maken. Zeker als je weken eerder wel voor de goede sier naar Lille gaat met de Thalys.

15 november 2019 om 13:42

@Japie jij geeft dus aan dat je moreel besef en standpunt kan inleveren omdat de consequenties groot zijn? Dat kan maar blijft hypocriet. Je kunt ook stellen dat Ajax samen met andere clubs daar hun camp houden en zorgen dat alles goed georganiseerd is en er mensen geld verdienen zonder misstanden. Ik zelf zou het ook mooier vinden dat Ajax er meteen een docu van maakt maar het is geen politieke partij. Hebben ze invloed? Vast een klein beetje en kun en mag je best wat van vinden maar de reacties gaan wel wat ver tov het WK.

15 november 2019 om 13:42

@orgullo . Je kan ook het WK en de Fifa boycotten ? Je kan besluiten er niet naar te kijken of niet naar de wedstrijden van die clubs te kijken die nu wel naar Qatar gaan ?

15 november 2019 om 13:48

@thamike Ajax is momenteel hot in Europa. iedereen is lyrisch over hun spel en prestaties in de CL dus die hebben echt wel invloed hoor. ik denk zelfs dat de neutrale toeschouwer nog meer van Ajax zou gaan houden als ze zoiets zouden doen in Qatar en dat dat uiteindelijk nog meer geld zou opleveren als die 7 ton. verder ben ik het eens met je over dat WK in Qatar. zo ver had het nooit moeten komen dus ja, ook de landen zitten fout. die hadden voordat dat WK uberhaupt al geregeld werd al kunnen zeggen hier doen wij niet aan mee, we willen het WK in een ander land dus die zijn idd ook allemaal fout bezig

15 november 2019 om 14:00

@ Japie; jij overschat de impact van Ajax in Europa enorm. Het is een weekje voorbereiding waarbij de helft van de supporters geen idee hebben waar de clubs zitten. In de winter willen ze zich voorbereiden op een locatie waar het warm is. Jaren geleden ging iedereen naar Turkije, maar dat kan inmiddels ook niet meer. Wil men een statement maken dan moet men dit gezamenlijk of tijdens een WK doen.maar tijdens het WK zit niemand er op te wachten omdat men dan gewoon hypocriet het nationale team perse wil zien.

15 november 2019 om 14:12

@100% Meijer ik wil best het WK boycotten ik denk alleen niet dat als ik mijn TV uitzet het net zoveel impact zal hebben als wanneer club- of landenteams Qatar boycotten. die kunnen het verschil maken. wij als kijkers pas als we letterlijk allemaal niet gaan kijken maar dat is bijna een utopie. een echt statement zullen we daarom niet kunnen maken helaas maar clubs en landen kunnen dat wel natuurlijk

15 november 2019 om 14:14

"volgens mij is de keuze van Ajax niet gebasseerd op alleen die 7 ton . Dat jij dit alleen naar voren brengt als reden dat Ajax daar naar toe gaat , betekend dat je of de tekst niet helemaal gelezen hebt , of dat je dit bewust alleen naar voren haalt?"haha. Ja, want jij kunt een andere reden bedenken? De spelers willen er graag een keer heen?

15 november 2019 om 14:41

En Japie, waar komen de kleren die jij draagt vandaan? Worden de rechten van die arme kindertjes dan niet geschonden die jouw broek in elkaar naaiden? Toch draag je ze. En hoe zit het met de omstandigheden van de dieren wiens vlees jij hoogstwaarschijnlijk naar binnen harkt? Toch eet je het. Iets wat mij altijd is geleerd, is om niet hypocriet te zijn. En dat zie ik hier eigenlijk alleen maar terugkomen, hypocrisie en selectieve verontwaardiging. Daarom kan ik ook niks met het klimaatgeleuter van een Jesse Klaver die uit een dikke BMW stapt. Niet dat ik iets tegen een dikke BMW heb, juist lekker in rijden en vooral verkwistend gas mee geven want dat doe ik zelf ook. Maar dan wel durven te huilen over het klimaat, hypocrisie ten top. En wat te denken van al die standaard-Nederlanders die hier nu lopen te jammeren over Ajax maar wel naar Egypte op hun typische achtdaagse 'ol-inkloessif' Tui-vakantie gaan om piramides te aanschouwen die door slaven gebouwd zijn? De dag dat huichelachtige moraalridderij verdwenen is hang ik de vlag uit, maar tot die tijd lach ik er vooral maar om. Blijkbaar heeft de mens het nodig om te kunnen klagen zonder daarbij kritisch naar zichzelf te willen kijken. Dus Ajax, lekker doen. Goed voor de sfeer in de groep en financieel ook weer een prima stap. Niks mis mee.

15 november 2019 om 14:46

@jizzzy maar heb ik zeggenschap in waar de overheid hun kleding vandaan haalt? ik kan moeilijk heel de dag naakt over straat en zal toch ergens mijn kleding vandaan moeten halen. ik heb geen atelier waar ik mijn eigen kleding kan gaan zitten maken. Ajax en PSV hebben natuurlijk wel een keuze. ik heb zelf geen BMW en ik ben ook nooit naar Egypte geweest dus daar kan ik niet over mee praten

15 november 2019 om 16:22

@jizzy,in jouw redenatie kun je dus nooit meer ergens tegen zijn of een statement in maken. Omdat ik in het verleden fouten heb gemaakt kan ik nu toch gewoon een statement maken om zaken te veranderen. Soms liggen de alternatieven niet zo voor de hand. Voorbeeld: Voor mijn werk rij ik veel zakelijke kilometers. Mijn werkgever verplicht mij om een diesel te leasen. Zelf zou ik best een elektrische auto willen leasen. Omdat ik nu dus een diesel rij mag ik met jouw redenatie niet dus nooit meer iets zeggen over het milieu? Of toch wel maar dan moet ik een andere baan nemen.waar het om gaat is dat Ajax een keuze heeft waarbij het alternatief echt niet veel minder is dan de huidige keuze. Zo lang je een keuze hebt kun je dus zaken veranderen.los van bovenstaande heb ik er zelf niet zoveel moeite mee dat Ajax er naar toe gaat. Ik ben niet zo principieel en heb er zeker moeite mee dat wij als het kleine Nederland altijd maar voorbeelden moeten stellen waarbij de impact minimaal is.

15 november 2019 om 13:13

Mensen moeten zich juist wel zo aanstellen. Het zou bedrijven en dus ook voetbalclubs sieren wanneer ze verantwoordelijkheid nemen. Bijna de gehele voetbalwereld vindt het debiel dat er een WK in Qatar wordt gespeeld, en nu stellen dat de accommodatie, de velden er op en top zijn. Er zijn er een x aantal voor gestorven, maar dan heb je ook wat. De tegenstanders zijn natuurlijk top, helemaal geweldig, maar eigenlijk zouden de hoge heren van de clubs elkaar moeten bellen en lekker een toernooitje ergens anders in de wereld organiseren, ver bij de desbetreffende boevenbende vandaan. Komen daar geen sponsoren op af?

15 november 2019 om 13:28

inderdaad ze zouden contact met elkaar op moeten nemen en dan aktie ondernemen.dit zouden de mensen die tegen dit besluit van Ajax zijn ook moeten doen . Maak met ze alle een statement en laat Ajax voelen dat je er tegen bent....

15 november 2019 om 13:45

@Adam24 eet jij nog chocola? Houd jij van knoflook? Haal jij nooit iets uit Azië wat waarschijnlijk door kinderen is gemaakt. De hele wereld is naar de klote. Alles waar veel geld omgaat is zo corrupt als het maar kan. Waar ik dus op doel met niet zo aanstellen is dat mensen hier een immens probleem van maken maar over alle andere shit die hier op aarde gebeurt hoor ik een enkeling. De hele wereld is verrot en alle grote partijen maken er gebruik van. Moet een club als Ajax dan het goede voorbeeld geven terwijl er links- of rechtsom toch wel mensen worden uitgebuit?

15 november 2019 om 14:09

Grappig dat je juist dit aanhaalt terwijl ik net hieronder zet, dat deze 'ja maar jij doet zelf ook wel eens iets fout' argumentatie een drogreden 1e klas is. Maar om er toch even inhoudelijk op in te gaan; bedrijven en vooral bedrijven met een maatschappelijk functie zouden hier het verschil kunnen, en misschien wel moeten, maken. Overal ter wereld gaan de deuren open voor dit soort clubs en deze clubs laten zich voor het karretje spannen voor 700.000 euro, dat is ongeveer een teennagel van Frenkie de Jong. Kunnen ze even aan de hele wereld laten zien hoe geweldig de accommodaties zijn, juist die accommodaties vormen het gehele probleem wat Amnesty optekent, hier zijn de mensenrechten geschonden, hier wil je niet aan meedoen.

15 november 2019 om 15:58

Het wk is wel wat anders. Dat is wel heel radicaal om daar niet aan mee te doen. Kun je een land vol supporters niet aandoen en scheelt tientallen miljoenen . Als club een paar ton afwijzen kan wel. Daarnaast vraag ik me af of quatar een goede plek is als voorbereiding. 2 keer jetlag . En leuk mooi weer en goede grasmatten. Maar in januari moet je op het knollenveld van VVV bij -5 spelen . Volgens mij komt Ajax al jaren slecht uit de winterstop.

15 november 2019 om 17:19

Dat het WK van 2022 is toegewezen door de Fifa, een bond waar mensen uit alle werelddelen zitten, dus mensen met een andere kijk op de wereld waar men blijkbaar deze misstanden goedkeuren, is echt geen reden om daar vrijwillig heen te gaan in ruil voor een paar ton smeergeld. Ik ben als Ajacied zeer teleurgesteld in de directie, ik word er zelfs letterlijk een beetje misselijk van elke keer als ik dit lees. Ik hoop dat dit het einde niet is en dat er een paar spelers zich af gaan melden voor deze trip, al snap ik heel goed dat men dat niet durft. Weigeren mee te gaan kan iemand zijn basisplaats kosten, dus ik heb daar alle begrip voor. Mocht ik een directielid tegenkomen, ga ik hem zeker op andere gedachten proberen te brengen.

15 november 2019 om 17:19

@psvveruit030: Vreselijk dat je het zo ziet En goedpraat. Stel, je grootvader zou veel geld hebben verdient aan de nazi’s terwijl hij wist dat er miljoenen joden werden vergast, dan vind jij dat goed. Althans, zoals jij reageert Oké,, lekker rechts gedacht. Mensen worden daar uitgebuit, als slaaf behandeld. Veiligheidsmaatregelen worden tijdens het bouwen verboden waardoor er 2000 doden zijn gevallen. En jij vind dat goed. Slaap lekker, meneer de president!

15 november 2019 om 18:12

@FR_Ronnie ik zeg niet dat ik het goedkeur. Maar alle grote organisaties die doen eraan mee dus ik vraag mij af waarom een voetbalclub als Ajax dat dan niet zal mogen. Waarom stort iedereen zich op Ajax terwijl dit nog niet eens het topje van de ijsberg is. Er zijn zoveel dingen die niet kloppen op deze aardbol maar daar wordt geen aandacht aan besteedt. Ik erken overigens wel dat ik het beter had moeten verwoorden en meer toelichting had moeten geven om discussie te voorkomen en mijn standpunt duidelijker te maken. Maar ik wil een ding voorop stellen, elke vorm van uitbuiting of slavernij keur ik ten zeerste af!

Gaan we dan ook allemaal het WK boycotten?

15 november 2019 om 12:35

@herlev dan ook het WK in Amerika. Er kleeft te veel onschuldig bloed aan hun handen. Consequent zijn.

15 november 2019 om 12:37

en zuid afrika, brazilie en rusland..

15 november 2019 om 12:44

Wat je zegt is waar, maar ik vind het een andere situatie. De stelling 'politiek en sport moeten gescheiden blijven' vind ik in dit geval ook niet helemaal dekkend. Het is namelijk voetbalgerelateerd, die slavenarbeid en honderden doden. Wat heet; het gaat juist om het bloed wat aan de stadions kleeft, je weet wel, die dingen die Ajax en Psv "mogen gaan testen".

15 november 2019 om 13:04

het is gewoon een flutdiscussie. Overal op de wereld gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Amerika heeft Guantanamo Bay waar mensenrechten al jaren geschonden, China heeft een Big Brotherstaat en bemoeid zich met de complete regio, in Rusland worden politieke tegenstanders uit de weg geruimd enz. enz. Als je dan een grens trekt, doe het dan overal zou je zeggen, maar dat gaat gewoon niet. Sport en politiek zijn op dit niveau niet meer los van elkaar te zien.

15 november 2019 om 13:15

Het klopt dat er overal ter wereld mensenrechten worden geschonden. Ik ben echter van mening dat deze situatie niet te vergelijken is met de voorbeelden die jij geeft. Het gaat hier niet om de ver achterlopende vrouwenrechten of homorechten in Qatar. Het gaat hier om slavenarbeid met als doel het verwezenlijken van een luxe en modern voetbaltoernooi. Dat vind ik absoluut niet los van elkaar te zien. Zonder het één zou het andere niet kunnen.

15 november 2019 om 13:21

misschien, je kan ook stellen dat er in China en Rusland samen miljoenen mensen creperen in straf of heropvoedingskampen. Dat het geld dat verdiend wordt met voetbal in China dus net zo doordrenkt is met bloed als in Qatar. Om over homorechten in Rusland nog maar te zwijgen. Waar trek je dan nog de grens? Edit: excuus, ik las je zin over vrouwen en homorechten niet goed. Maar het is toch vreemd om de stellen dat het 1 minder erg is dan het andere? Bovendien, zou je ook kunnen zeggen dat juist door het onder de aandacht te brengen en er internationaal kritiek is op de slavenarbeid, de omstandigheden voor de werkers in Qatar zouden verbeteren.

15 november 2019 om 13:29

"het is gewoon een flutdiscussie. Overal op de wereld gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen."dat je zo kunt denken vind ik echt werkelijk lachwekkend. De wereld was allang naar de klote als types als jij het voor het zeggen hadden.dus omdat er overal in de wereld dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen is het logisch dat we dit voortzetten? Of wat bedoel je eigenlijk?je kunt vergelijkingen maken en schijnbaar zijn landen als Qatar en Amerika één pot nat volgens jou. Ik vind het echt bizar dat men het goedkeurt dat bijv. Ajax in een stadion gaat voetballen, waar doden zijn gevallen, puur en alleen voor geld. En dan de vergelijking met Oranje durven maken voor het WK ook haha.

15 november 2019 om 13:36

Hoezo is dat lachwekkend? Vind je het minder erg omdat het een ander werelddeel plaatsvind of is het leven van een Chinees of Afghaan minder waard dan van een slaaf in Qatar?

15 november 2019 om 13:51

Echter van slavenarbeid is geen enkele sprake. Een slaaf krijgt niet betaald voor zijn werk, wordt met geweld tot slaaf gemaakt danwel in slavernij geboren. Hier heb je het over gastarbeiders die vrijwillig een contract aangegaan zijn om een bepaalde periode in de bouw in Qatar te werken. Na afloop worden ze betaald en gaan ze weer naar huis.

15 november 2019 om 14:18

"hoezo is dat lachwekkend? Vind je het minder erg omdat het een ander werelddeel plaatsvind of is het leven van een Chinees of Afghaan minder waard dan van een slaaf in Qatar?"uhm... Nee? Zo denk jij juist. In Amerika gaat ook wel eens wat mis dus lekker boeien dat er dooien vallen bij de bouw van een stadion in Qatar? Hoe kun je die twee dingen met elkaar vergelijken? Dat is lachwekkend, niet wat jij er van maakt.

15 november 2019 om 14:34

Volgens mij heb ik het over grove schendingen van mensenrechten, niet over een dode in de bouw in Amerika. In die zin is het volgens mij redelijk vergelijkbaar met de arbeidsomstandigheden in Qatar. Of bedoelde je iets anders?

15 november 2019 om 15:16

Nee ik bedoel niets anders. Jij vind de schending van mensenrechten in Guantanamo Bay vergelijkbaar met wat er in Qatar gebeurd? Want dan zijn we vrij snel klaar.

15 november 2019 om 15:33

Hoezo, kan je niet uitleggen waarom dat niet vergelijkbaar is dan?

15 november 2019 om 15:40

Ja dus. Dan laat ik het hier bij.

15 november 2019 om 15:41

Jammer, maar was te verwachten. Goed weekend verder.

15 november 2019 om 15:59

Je negeert mijn vraag - stelt een vraag waar je geen reactie op krijgt en zegt dan 'was te verwachten'? Fijn weekend inderdaad.

15 november 2019 om 16:05

aan je andere reacties was al af te lezen dat je er niet serieus op ingaat of met een argument komt. Je lijkt meer bezig met het belachelijk maken van een ander, dus in die zin was het te verwachte. het antwoord op je "vraag" had je bovendien uit mijn eerdere reacties kunnen opmaken.

15 november 2019 om 16:20

Gast. Jij probeert te rechtvaardigen dat Ajax voor een paar ton gaat voetballen in een stadion waarbij bij de bouw doden zijn gevallen en probeert nu net te doen of ik ze niet op een rijtje heb? En dan aankomen met; Ja maar in andere landen gebeurd het ook, dus lekker boeiend dat er in Qatar dooien vallen bij de bouw. Alsof men in Amerika onder dezelfde omstandigheden een stadion bouwt. Blinddoekje.

15 november 2019 om 16:34

even voor de goeie orde, waar probeer ik te doen alsof jij ze niet op een rijtje hebt? Ik bedoel dat het een moeilijke zaak is om hier principieel over te gaan doen, want waar trek je de grens. Bijvoorbeeld in China, daar is het huilen met de pet op wat betreft mensenrechten. Nou wil ik absoluut geen discussie over wat er erger is China, Amerika of Qatar. Maar, het punt is dat Ajax wel een samenwerkingsverband heeft met Guangzhou R&F, die een stuk meer oplevert (en langer duurt) dan het tripje naar Qatar. Daar hoor je verder vrij weinig over boycots en dergelijke.

15 november 2019 om 16:45

Omdat er nu eenmaal een probleem wordt gemaakt van dit geval in Qatar en niet die in China. Als ze van China een probleem hadden gemaakt dan kreeg je wel weer gezeik over iets wat zich daarvoor heeft afgespeeld. Dat constante gewijs naar shit in het verleden is om moe van te worden.er wordt nu een probleem van gemaakt dat Ajax, puur en alleen voor geld, gaat trainen op een veldje waarbij bij de bouw doden zijn gevallen. Dan is het simpelweg niet relevant of er een paar jaar eerder een probleem werd gemaakt van China... Je moet ergens beginnen en volgens jou redenatie zal er nergens ooit wat veranderen.

15 november 2019 om 16:53

Ik begrijp je punt ook wel en dat je ergens moet beginnen heb je zeker gelijk in. Misschien moet je je wel wat beter inlezen over de punten die je aanhaalt, het klopt namelijk niet echt wat je zegt. Ik zou je bovendien aanraden de reacties van Rugu hierboven te lezen over de situatie in Qatar em de veranderingen daar de afgelopen jaren. Wel bedankt dat je de tijd hebt genomen om alsnog serieus op me in te gaan maar we gaan denk ik niet eens worden en dat is prima verder. Alsnog een heel goed weekend.

15 november 2019 om 12:49

Ik ga het WK boycotten en als Ajacied keur ik deze actie van Ajax ook af. Iedereen die het WK niet boycot is gewoon hypocriet.

15 november 2019 om 13:21

Weet je wat hypocriet is? Pricipieel zijn wnr het jou uitkomt. Qatar heeft over haar hele geschiedenis minder bloed aan dr handen dan welke westers land dan ook. Ik zeg niet dat zij perfect zijn, mijn punt is als je landen wil gaan boycotten om mensen rechten dan zou qatar als enige land overblijven, omdat alle andere landen niet in aanmerking komen.

15 november 2019 om 13:24

Tjah toen leefde ik niet dus kon me er moeilijk tegen keren. Ik keur ook af wat in het verleden is gebeurd en de westerse landen zijn verre van heilig. Maar de westerse landen hebben zich wel ontwikkelt waar de rest van de wereld aardig achter blijft. Maar ook in de westerse landen zijn er veel dingen waar ik ook op tegen ben.

15 november 2019 om 13:27

Amr hoe weet jij dat Qata minder bloed aan de handen heeft dan ieder westers land? Heb je het aantal liters bij gehouden? Wat een lulverhaal zeg en totaal onmeetbaar. Je kunt veel zeggen, maar de mensenrechten zijn hier tegenwoordig(!) een stuk beter dan in Qatar waar een mensenleven niet veel voorstelt. Je hebt helemaal mazzel als je homo bent en als je verkracht wordt dan heb je het uitgelokt. Koekoek. Dan loop je een heel eind achter hoor.

15 november 2019 om 16:07

Gwn beetje geschiedenis feitjes. Qatar heeft nooit een andere land bezet en daar begint het moorden mee meestal. Maar ik heb het gevoel dat jij qatar en saoedie arabie door elkaar haalt.

15 november 2019 om 16:47

En wat boeit het precies of Qatar in haar gehele verleden wel of geen bloed aan haar handen heeft gehad? Evenals de Westerse landen?dit gaat toch over nu? Of ben ik nou gek?

15 november 2019 om 18:01

Wat nu betreft, zullen we dan usa boycotten? En israel is nu ook goed bezig in gaza, nu al 3 kids op de teller, over ouder slachtoffers heb ik het niet eens. Mijn punt is nog steeds waarom alleen over boycot praten als het om zulke landen gaat. Amerika krijgt straks de wk nadat trump landen ging bedreigen met sancties als zij niet op usa zouden stemmen maar daar hoor je niemand over.

15 november 2019 om 12:59

Zou wel moeten vind ik, maar gaat niet gebeuren helaas

15 november 2019 om 13:12

@herlev is het WK niet verplicht en geen vrijwillige keuze? ik heb vernomen dat als Oranje niet gaat we daarna nooit meer mogen deelnemen aan een EK of WK

15 november 2019 om 13:16

Als je 8/10 grootste landen het WK boycotten kan de Fifa niks. Eigenlijk zouden alle Europese landen gewoon moeten boycotten. Een eerste samenwerking van de EU om een punt naar een betere wereld te maken. Maar daar is heel Europa helaas te hypocriet en laf voor.

15 november 2019 om 13:18

@gerard13 dat zou me idd een prima initiatief lijken van de toplanden maar wat je zegt, geld en commercie wegen zwaarder dan het welzijn van de mens vaak. zeker als het niet in je eigen land gebeurd

15 november 2019 om 13:19

Wat denk wat er gebeurd als Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Engeland, Italië, etc ook het al boycotten. Wel een voordeel kan San Marino ook een keer mee doen. Ja je kan zeggen dat het moreel gezien niet netjes is van Ajax. Maar wat er gedacht wordt waar trek he de grens, ik vind het nu makkelijk Ajax er uit te pikken,gaan we Shell ook nog even aanpakken met hun zeer grote invloed op globale warming en vervuilen Bv Nigeria waar heel veel mensen een gruwelijke dood gestorven zijn. Zo kan je nog wel ff door gaan....

15 november 2019 om 13:26

We hebben fietsen, OV en electrisch rijden wat zich aan het ontwikkelen is. Als mensen minder lui waren had Shell een stuk minder aan vervuiling kunnen doen. Maar nee allemaal lekker in autootjes gaan rijden.

15 november 2019 om 13:37

@ajax33 dit gaat niet alleen om Ajax maar ook om Psv, de Shell, Willem Alexander en iedereen die zich voor dit soort praktijken leent

15 november 2019 om 13:40

Je kan als toeschouwer , tv kijken het WK boycotten . Gaan de tegenstanders dit doen , of zijn er andere akties gepland ? Ik vind het een beetje makkelijk om hier je ongenoegen te uiten en andere die er voor zijn er op aanspreken , maar ik wil zien wie van de tegenstanders het WK links laat liggen uit principe....want er over praten is een ding , maar daadwerkelijk je principes laten blijken en er wat voor over hebben is iets anders

15 november 2019 om 13:40

@gerard13 als jij elke ochtend om 8 uur op je werk moet zijn en je werkt ergens ver buiten de stad dan heb je weinig keuze natuurlijk. verder kunnen wij als consument niet bepalen waar onze overheid besluit hun benzine te halen wat voor veel mensen noodzakelijk is. als jouw kind wat overkomt en je moet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis is het wel handig als je een auto hebt natuurlijk. Ajax en PSV hebben wel een keuze waar je makkelijk nee tegen kan zeggen dus er zit wel een wezenlijk verschil tussen dat verhaal en wat jij hier als voorbeeld aanhaalt

15 november 2019 om 13:49

@ Japie. Als we daadwerkelijk een moraalridder land willen zijn moeten we als land zijnde 1 lijn trekken. En een selectie van amateurspelers de WK-kwalificatie laten spelen, waardoor we het WK in Qatar zeker niet gaan halen. En niet hypocriet daar over doen en toch met zijn allen er na toe gaan om er een leuk feestje van te maken.

15 november 2019 om 14:02

@dirk_borst mee eens maar het wil niet zeggen dat als er een paar mensen mee doen aan zinloos geweld dat wij dan ook een vrijbrief hebben om dat te doen. Oranje zit ook fout misschien maar dat maakt Ajax en PSV niet minder fout en dit soort dingen mogen dan best benoemd worden. als Oranje niet naar het WK afreist zitten er nog consequenties aan vast maar dat Ajax en PSV volledig vrijwillig deelnemen vind ik toch nog wel iets extremer al is beiden niet goed te praten natuurlijk

15 november 2019 om 13:30

inderdaad alle tegenstanders van dit besluit die kunnen bv het WK niet bekijken op tv of in de stadions. Laat door middel van de kijkcijfers blijken dat je tegen dit WK bent

15 november 2019 om 15:59

Dat is wel van een totaal andere orde. Niet meedoen aan een wk (wat ik overigens heel cool zou vinden van de KNVB) of een paar luizige tonnetjes oppikken .

15 november 2019 om 21:29

Ik bedoel jij als toeschouwer kan het WK boycotten door er niet naar te gaan kijken ...

15 november 2019 om 22:16

Ja, dat zal ze leren! Sjeiken bibberen nu al dat pprins niet kijkt.

Wat een slappe reactie. Zelfde geldt voor de reactie van Toon Gerbrands afgelopen jaar. Jammer zeg. Maar wat leuk dat ze met de trein naar Lille gaan he!

15 november 2019 om 12:38

@est-1913 wat heet de trein naar Lille te maken met dit onderwerp? Als je consequent bent moet je veel landen boycotten zoals Rusland, VS, China etc. Ben jij ook een moraalridden en besteld niets uit China, boycot Hollywood films, Apple etc. of gewoon lekker makkelijk vinger wijzen online

15 november 2019 om 12:41

Wat een tragisch domme reactie zeg. Bij de reis naar Lille staat Van de Sar vooraan om te vermelden dat de club het goede voorbeeld wil geven. In deze kwestie wordt de woordvoerder naar voren geschoven, die mag gaan uitleggen dat het goede voorbeeld geven niet telt indien je er geen financieel slaatje uit kan slaan. Verder kom je niet verder dan het domme whataboutism waar de helft van de reacties op blijft steken.

15 november 2019 om 12:43

Het gaat toch om het principe? Ajax wil het goede voorbeeld geven om met de trein naar Lille te gaan, maar vervolgens voor een paar centen wel naar een land te gaan waar mensenrechten worden geschonden.

15 november 2019 om 12:55

Dus in jouw wereld moet je óf altijd morele/niet-sportieve/politieke afwegingen laten prefaleren, of nooit? Eenmaal een nette, morele beslissing maken betekent dus voor jou dat je vanaf dan nooit meer een sportieve/financiele reden mag voor laten gaan?

15 november 2019 om 12:59

@est-1913 volgens mij gaf Ajax ook duidelijk aan dat een van de belangrijkste reden van de treinreis de tijdbesparing is. Het kost minder tijd en inspanning dan met het vliegtuig. Dat zij hiermee ook bijdragen aan het milieu is erg mee genomen zoals vd Sar aangaf. En mogelijk geeft het meer voorbeeld aan anderen. Over Qatar is een heel ander onderwerp. Qatar heeft sowieso veel verbeteringen doorgevoerd. Ben ik eens met het WK in Qatar, Nee, maar dat geldt net zoveel als voor de VS, Rusland, China etc. Daar was minder commotie over terwijl in China en VS veel meer doden vallen. Daarom vroeg ik je, jij wilt iemand terecht wijzen, onthoud jij je ook van producten uit foute landen? Als je kleren koopt, check jij of het fairtrade is? Anders ben je zelf geen haar beter dan vd Sar. Hier online het hardst roepen maar zelf je ook verrijken met producten uit foute landen of geen fairtrade producten.

15 november 2019 om 13:01

Ajaxcagliari - De reacties op dit topic kan onderhand prima dienen als schoolvoorbeeld voor drogredenen. Wat jij nu beweerd dat ik heb gezegd, heb ik niet gezegd. Het antwoord in dus nee.

15 november 2019 om 13:09

Ajax wil helemaal niet t goede voorbeeld geven. De treinreis naar Lille is een goedkope publiciteitsstunt omdat het de snelste manier is om in Lille te komen. Londen is ook uitstekend bereikbaar met de trein binnen vijf uur maar daar werd de voorkeur aan het vliegtuig gegeven.

15 november 2019 om 13:10

@est-1913 zo een treinreis maakt natuurlijk veel goed. dat je dan even lekker gaat cashen in een land waar allerlei lugubere praktijken plaats vinden maakt dan niet meer zoveel uit

15 november 2019 om 13:14

maar het zijn toch ook 2 verschillende dingen die trein en qatar? waar hier word gesproken over mensen rechten werd de trein gebruikt voor het milieu. dat is toch niet met elkaar te vergelijken en word er nu bij gehaald als vervloeking van een heel ander onderwerp.

15 november 2019 om 13:23

Mrkrillin - Kort nadat je trots hebt verkondigd als club het goede voorbeeld te willen geven door klimaatbewust te reizen en vervolgens nadat je voor 7 ton faciliteiten gaan testen die onder mensonterende omstandigheden zijn gebouwd via een woordvoerder met dit statement komen is op zijn minst hypocriet. Waarom blijf je met domme vergelijkingen komen. Ik ben toch hier niet de fair trade consumpties van Van de Sar aan het beoordelen? Het is niet mijn zaak of hij netjes fair trade bananen eet of niet. Het gaat hierom een morele keuze van een voetbalclub die veel verder gaat dan dat. Psv, Bayern en welke andere club diezelfde keuze maakt, veroordeel ik net zo hard. Heb je zelf trouwens niet door dat je vergelijkingen nogal onnozel zijn?

15 november 2019 om 13:47

Dat het voor landen misschien iets moeilijker ligt om het WK te boycotten , voor een toeschouwer moet dit geen probleem zijn .gewoon iets anders kijken ipv het WK , ik ben benieuwd wie van jullie tegenstanders dit gaan doen . Of blijf het alleen maar bij praatjes en wijzen naar andere?

15 november 2019 om 15:58

@est-1913 simpel gezegd zeg jij toch: ajax is hypocriet, want ze doen wel alsof ze moreel besef hebben door met de trein naar Qatar te gaan? Volgens mij moet je nog eens opnieuw gaan kijken naar wat drogredenen precies zijn, want alleen jij bent hier debet aan.

15 november 2019 om 13:10

Het staat je natuurlijk vrij om deze clubs te boycotten , als het echt tegen je principes is

Ik neem aan dat Menno Pot dus ook nooit z’n auto volgooit met benzine. Aangezien daar de meeste olie vandaan komt...

15 november 2019 om 13:21

Dit is de grootste misvatting in dit soort gesprekken, van de week ook bij voetbalpraat; 'maar als jij 25.000 euro krijgt om een stukje te schrijven.' etc. Belabberde discussievoering en in de Argumentatieleer worden dit soort argumenten direct als drogreden gezien, 'ja maar jij-zelf doet ook zus' Daarnaast gaat het hier niet om Personen maar om Bedrijven met een sterke Maatschappelijke Functie. Ajax is niet te vergelijken met Menno Pot, of Pietje Puk of wie dan ook.

15 november 2019 om 13:24

Als je iedereen hier aan gaat spreken op drogredenen ben je nog wel even bezig. Dat wordt dweilen met de kraan open, vrees ik.

15 november 2019 om 13:43

@adam24 mee eens! waarom moeten bepaalde criminelen de gevangenis in als er ook genoeg andere criminelen zijn die zich ook misdragen en nog niet zijn opgepakt? dat is een beetje hoe ik iedereen hier Ajax zie verdedigen

15 november 2019 om 13:58

@est en Japiegaan jullie dat WK nog volgen of laten jullie het WK uit principe links liggen?

15 november 2019 om 14:06

@bossie al ga je niet kijken word je er waarschijnlijk nog mee dood gegooid via het nieuws en andere media uitingen. toch vind ik vrijwillig naar een toernooi afreizen iets anders dan verplicht moeten afreizen. als je niet gaat betekend dat nooit meer landenvoetbal voor Nederland waar Ajax en PSV volledig vrijwillig aan dit evenement deelnemen. als ik niet kijk zal de Fifa daar niet wakker van liggen want er kijken toch wel miljoenen mensen. clubs als Ajax en PSV hebben bekendheid en macht. als die stelling in nemen zal dat meer impact hebben dan mijn boycot van het WK

15 november 2019 om 21:33

Ik bedoel jij als toeschouwer kan het WK boycotten, he tv er bv niet op afstemmen . Nu kont het op mij ovet dat men gemakkelijk met de vinger naar Ajax wijst , naar zelf wel zit te genieten voor de tv als het WK . Als je dan echt zo'n moraalridder bent dan zou je ook niet moeten gaan kijken naar een WK in een land waar de mensenrechten worden geschonden. En ik denk ook als meerdere landen en zeker de grote landen het WK boycotten, de FIFA ze echt niet allemaal zal schorsen

Ach, het is allemaal niet zo wereldschokkend, maar voor 7 ton zou ik als Ajax zijnde deze negatieve publiciteit gewoon ontwijken door het niet te doen.

15 november 2019 om 12:36

@migi ach over aantal weken is iedereen het weer vergeten. Heeft Ajax tegen goede tegenstanders gespeeld, goed verblijf, 7ton bij geschreven en minimaal 1.5 ton bespaard aan kosten die ze anders zouden hebben. Ideaal.

15 november 2019 om 12:41

Ikke ikke ikke mentaliteit. Fatsoen is een onbekend woord in Amsterdam blijkt

15 november 2019 om 12:59

Ik heb wel wat dingen in huis die uit China komen ja. Maar ik heb dan ook geen honderd+ miljoen aan uitgaande transfers verdiend. Daarnaast is er een verschil tussen alles perfect doen en onnodig menselijk leed faciliteren omdat het je een klein beetje geld bespaart.

15 november 2019 om 13:03

@berserko slap excusuus dat je geen miljoenen verdiend hebt en dus China producten mag bestellen. Doordebenen heeft gewoon gelijk, als je hier gaat beoordelen maar zelf wel besteld dan ben je hypocriet.

15 november 2019 om 13:16

Haha en wel tijdens het WK in je oranje shirtje gaan zitten juichen zeker. Kom op zeg, hypocriete lui allemaal. Dit is een probleem gecreeerd door de FIFA, en Ajax moet er nu ineens even voor opdraaien. Het slaat gewoon nergens op

15 november 2019 om 15:18

"haha en wel tijdens het WK in je oranje shirtje gaan zitten juichen zeker. Kom op zeg, hypocriete lui allemaal. Dit is een probleem gecreeerd door de Fifa, en Ajax moet er nu ineens even voor opdraaien. Het slaat gewoon nergens op"heb je uberhaupt een idee waar het over gaat? De Fifa heeft het probleem gecreerd dat Ajax naar Qatar gaat? Of heeft Ajax die keuze zelf mogen maken? Kanslozen die niet eens bereid zijn na te denken als het toevallig over hun clubje gaat.

15 november 2019 om 12:43

Mee eens, al is het natuurlijk niet alleen die 7 ton. Ik ben niet op de hoogte van andere opties, maar als de andere opties sportief gezien zoveel minder zijn dan deze dan kan ik er nog een greintje begrip voor opbrengen. Al kan ik me het niet voorstellen dat dit daadwerkelijk de enige goede optie is dat het deze keuze waarborgt.

15 november 2019 om 13:11

waarschijnlijk is die 7 ton niet de belangrijkste drijfveer om daar wel naar toe te gaan.

Hoe je het wendt of keert dit is natuurlijk geen handig besluit. Je bent als club op commercieel vlak de laatste jaren mooie stappen aan het zetten. Ook z’n besluit als naar lille gaan met de trein hoort daar bij. Het trainingskamp in qatar is dan ook een aparte keuzen gebleken.

15 november 2019 om 13:11

Ach, Ajax is ook in China actief dus zo vreemd is deze keuze voor Qatar niet. Bedrijven kijken nu eenmaal eerst naar de centen (net als vrijwel iedereen hier).

Ajax en principes is nooit een gelukkige combi geweest... Eigenlijk zeggen ze dus; we hebben maling aan alles, als het voor ons maar goed is, en dat is dus precies waarom die club “niet geliefd” is bij niet Ajax supporters. Heren akkoord omtrent talenten? Mwah maling aan, wij zijn Ajax en doen wat we willen, de rest interesseert ons helemaal niets!! Neem een voorbeeld aan Liverpool

15 november 2019 om 12:39

Psv had vorig seizoen een trainingskamp in Qatar. Psv heeft ook niks met het herenakkoord omtrent talenten zijn ze daarom ook niet geliefd bij niet Psv supporters?

15 november 2019 om 12:45

Het is de combinatie van altijd een grote bek hebben, maling hebben aan regels en dus geen klein beetje fatsoen in je donder hebben... Moet Ajax het nou echt voor die 7 ton doen op die begroting? Je oogst veel meer respect door net als Liverpool te zeggen; we hebben er nog eens goed naar gekeken en wij willen hier niet mee geassocieerd worden

15 november 2019 om 12:52

Wie zegt dat ze het alleen voor de 7 ton willen doen? 7 ton kan Ajax ook makkelijk via andere manieren binnen schrapen. Ze willen ook meehelpen om de stadions te testen die gebruikt gaan worden op het WK. Dat het WK in Qatar wordt gehouden is een dubieuze keuze geweest van de Fifa. Maar de spelers en stafleden zullen het ermee moeten doen dat daar het WK gehouden gaat worden ook al zijn de meeste mensen het daarmee oneens.

15 november 2019 om 15:42

"ze willen ook meehelpen om de stadions te testen die gebruikt gaan worden op het Wk"hahaha. Alsof Ajax ene fuck om de stadions in Qatar geeft. Geloof je het zelf? Volledig gehersenspoeld sommige mensen. Alles wat krom is weer recht proberen te lullen. Er is geen eens een andere reden te bedenken dan geld.

Wilt Amnesty International ook dat we niet naar het WK gaan vanwege de omstandigheden?

15 november 2019 om 12:59

Toevallig spreken ze zich ook uit tegen het WK ja. Dat had je geweten als je zelf twee seconden de moeite had genomen. Echt lachwekkend hoe sommige mensen doen alsof Amnesty International iets tegen Ajax heeft.

15 november 2019 om 13:01

Ik ben ook tegen een WK in Qatar maar vind niet dat Oranje niet naar het WK in Qatar moet gaan omdat Fifa een dubieuze keuze heeft gemaakt. Waarom zou Oranje de dupe moeten worden door een dubieuze keuze van de Fifa? Wel zou Oranje een statement kunnen maken daar dat ze het niet eens zijn met de keuze van de Fifa voor een WK in Qatar.

Dan lees ik net in een ander topic iemand die Berghuis niet goed bij zijn hoofd noemt. Ik vind persoonlijk dat je als bestuurder binnen de club met de volle 100 procent deze keuze maakt, dat je dan niet goed bij je hoofd bent. Als je ergens een moraal in je flikker hebt weiger je dit soort landen toch principieel? Kan hier met m'n pet niet bij.

15 november 2019 om 12:42

En wat vindt je van een WK spelen daar dan? Toch precies hetzelfde alleen daar hoor je niemand over opeens....

15 november 2019 om 12:45

@sebasjuh: Het WK kijk ik niet. Net zoals ik (jammer genoeg) Zuid-Afrika niet gekeken heb vanwege principes, al was ik toen nog wel wat jonger. Toen vond ik dat nog wat lastiger om mij in te houden op dat vlak. Mocht Feyenoord dit soort landen bezoeken zou ik serieus mijn supporterschap overwegen. Ik vind het misselijkmakend hypocriet.

15 november 2019 om 12:50

Hoor je daar niemand over? Man, word wakker. Het WK in Qatar is al sinds de toewijzing een onderwerp van discussie.

15 november 2019 om 12:51

Ja, precies hetzelfde. Een mondiaal eindtoernooi dat door een corrupte voetbalbond aan Qatar is gewezen of een schnabbelreisje in een periode dat je de andere locaties ook voor het uitkiezen hebt. Totaal vergelijkbaar inderdaad.

15 november 2019 om 12:54

(gluubstertj ) Dan wordt het lastig als Feyenoord verder bekert in Europa als ze bv naar Turkije of Rusland moeten daar worden ook mensenrechten geschonden , oja rij je toevallig ook auto ? grote kans dat je de olie rijd die uit deze contreien vandaan komt dus hou op met je selectieve verontwaardiging want dan kun je nergens meer heen , betekent niet dat ik niet vind dat dit foute landen zijn maar we hebben er mee te dealen en als je eens wist hoeveel bedrijven zaken doen met dit soort landen , en hoeveel mensen er indirect werk hebben waar wij allemaal beter van worden dan zou ik maar gauw ophouden met dat hypocriete gedoe want je bent nl afhankelijk van dit soort landen of je nu wilt of niet .

15 november 2019 om 13:02

@ Sloepls je reageert, lees dan ook alles wat ik neergepend heb. Ik zeg toch dat ik geen auto heb. Dus dat hele punt kun je al lekker schrappen. Tenenkrommend dat mensen zo slecht lezen eigenlijk.. Dat Feyenoord daar straks naar toe moet is geen eigen keuze, maar dat heeft het toernooi zo bepaald. Maar voor het geval het je interesseert: De uitwedstrijden van clubs uit Turkije, Rusland(en ik heb er nog een paar) kijk ik idd niet nee. Ik ben mij onwijs bewust met wat soort bedrijven "wij" zaken doen en daarom boycot ik zoveel mogelijk, om mijn principes niet te verliezen. Zo te zien heb jij je moraal al lange tijd geleden verloren door er maar klakkeloos mee te dealen. Dit ademt gewoon gemakszucht. Ten slotte bepaal ik zelf of ik ophoud met "hypocriet" gedoe, daar heb ik jou niet bij nodig hoor.

15 november 2019 om 15:21

Zo gauw er ook maar iets negatiefs wordt vermeld over hun clubje is lezen, schrijven en logisch nadenken er niet meer bij.zelfs de meest lachwekkende standpunten worden erbij gehaald om te rechtvaardigen dat Ajax voor geld in een stadion speelt waar mensen omgekomen zijn. Hoe verzin je het ook überhaupt. Ja, maar in Amerika gaat ook niet alles goed! En Rusland ook niet! No shit. Blijf lekker wijzen de rest van je leven.

15 november 2019 om 12:44

Gezien je eerste zin vraag ik me oprecht af of je dit zegt omdat je het echt vindt, of omdat het nu om Ajax gaat en zojuist iemand je geliefde Berghuis bekritiseerde? Waarom zou Ajax dit weigeren vanwege het al dan niet aanwezige moraal? Tank jij je auto ook niet vol, koop je niks wat in kinderfabrieken gemaakt wordt, geen producten uit Amerika en houd je het alleen bij Nederlandse producten waarvan je weet dat alle werkzaamheden 100 procent uit vrijwillige arbeid heeft bestaan en de voorwaarden en omstandigheden top waren?

15 november 2019 om 12:49

@isco: Ik heb niet veel met Berghuis, ik vind hem een naar mannetje. Gelukkig is hij wel een puntenpakker voor ons. Als hij weggaat, zou ik er geen nacht slecht van slapen.1. Ik heb geen auto, nooit gehad. Ga ik ook niet aanschaffen tot er goede alternatieven zijn.2. Nee, daar let ik uitstekend op(tot hoever mogelijk ik alles maar als betrouwbaar aan kan nemen omtrent kledingfabricage).3. Hierin kan je wel heel ver door slaan. Beetje gemakkelijk om uiterste te zoeken. Dit zijn zaken die een stuk lastiger uit te zoeken zijn dan alles wat er al over het land Qatar bekend is. Ik snap dat je puntjes wilt scoren hoor, maar kom dan in ieder geval met een fundamenteel punt, in plaats van het opsommen van zaken die met dit topic weinig van doen hebben.

15 november 2019 om 13:00

Als je VZ een beetje volgt, zou je weten dat ik hier niet zit om 'puntjes te scoren' -Beetje denigrerend vind je niet? Ik vind het interessant om een discussie te voeren en sta tevens open voor andermans inzichten. Ik heb toevallig ook de reacties gelezen mbt Berghuis en de gene die zei dat hij niet goed bij z'n hoofd is, kan dat natuurlijk nooit weten, net zoals ik niet kan weten van jou of je een auto hebt. Vandaar mijn vraagtekens, omdat het vragen zijn. (niet puntjes scoren) Dat Berghuis een jongen is die zijn frustraties niet kan bedwingen weten we allemaal en een sportpsycholoog zou hier heel goed bij kunnen helpen, wij hadden op ons niveau ook al een sportpsycholoog als aanvulling binnen de club, dus dat zou bij Feyenoord ook zo zijn en daar kan hij zeker baat bij kunnen hebben. Je geeft als laatste aan dat het zaken zijn die een stuk lastiger uit te zoeken zijn dan alles wat er al over het land Qatar bekend is.. Maar weet jij dan precies waar Ajax haar trainingskamp houdt? Moet heel Qatar geboycot worden? Scheer je dan niet een heel land over 1 kam? Iets waar ik persoonlijk veel moeite heb (en aangezien jij normen en waarden hoog in het vaandel hebt, lijkt het me ook niet iets wat jij stimuleert denk ik? Maar kan het mis hebben)

15 november 2019 om 13:08

@ Isco:mijn excuses, ik heb jouw reactie aanvallender opgepakt dan nodig begrijp ik nu. Thanks voor de nadere toelichting. Ik wilde je niet persoonlijk aanvallen. Jouw laatste punt is een zeer interessante(gek dat ik daar dan juist mee begin). Iets waar ik zelf ook vaak mee struggel. Toch zie ik het momenteel zo: een land is een eenheid als je het mij vraagt wat staat voor bepaalde normen, waarden en wetten. Als mensenrechten er dermate geschonden worden zou ik persoonlijk genoeg vinden om niet met dat land in zee te gaan, op welke manier dan ook. Als dit structureel zou gebeuren, zou een land wellicht verandering aanbrengen?! Dat stukje over een sportpsycholoog heb je volkomen gelijk in. Volkomen normaal en eigenlijk zou bijna elke sportman er wel baat bij hebben. De context van iemand niet goed bij zijn hoofd noemen en dat in verband brengen met een psycholoog stuit mij juist tegen de borst.

15 november 2019 om 13:19

Ik haak ook gelijk in op jouw laatste zin: Je vergeet dat we hier op internet zitten en degene die dit typte, kan bijvoorbeeld 12 of 13 jaar zijn en iets herhalen wat hij/zij in het stadion heeft gehoord. Daar zou ik me niet zo druk om proberen te maken. Tuurlijk is een forum er om elkaars visies te kunnen aanhoren/lezen en eventueel het er mee eens-of oneens zijn, maar vergeet niet dat de verschillen qua leeftijd, interesses, intellect of normen en waarden op internet heel groot zijn en je je alleen meer gaat irriteren door dit soort dingen tot je te laten komen. Ik lees in jouw reacties vooral dat je je absoluut bezighoudt en rekening probeert te houden met de dingen die spelen in de wereld. Dat is absoluut te prijzen, maar het gros van de mensen is niet zo. Vandaar dat je nu ook zoveel 'tegenstand' ervaart, omdat het niet de algemene publieke opinie is. Ook dat is niet erg, maar zoals jij geaccepteerd wil worden om jouw idealen, wil de rest ook geaccepteerd worden om die van hun (of het nou het hebben van andere idealen is, of het ontbreken van idealen). Persoonlijk vind ik het onzin om me zo bezig te houden met bepaalde zaken, omdat ik mezelf (vind ik) ontzettend beperk in mijn leefvrijheid. Dit zou mij tevens heel veel energie en moeite gaan kosten, die ik liever in mijn gezin steek. Mijn normen en waarden wil ik zo goed en breed aan mijn dochter meegeven, maar zullen niet zo ver reiken als die van jou. Nogmaals, niks mis mee he.

15 november 2019 om 13:32

@ Isco:wat betreft het eerste deel, ik ben mij daar ook volledig van bewust. De bewuste plaatser van het Berghuis is alleen een gerespecteerd lid op VZ, vandaar dat het mij tegen de borst stuitte.daarnaast snap ik dat je voor je "gezin" kiest, en dat is ook hetgeen mij frustreert. Iedereen heeft er een sterke opinie over, maar er daadwerkelijk werk van maken kost te veel "energie". Als iedereen zo zou denken als dat jij doet Isco(het hele zolang het maar goed is in mijn keukentje-idee) zou de wereld een nog naardere plek worden. Het als onzin afwimpelen ga ik maar even niet op in, denk dat je zelf ook wel beseft dat dat niet je sterkste punt is, Gluubster out.

15 november 2019 om 13:34

@Gluubster, stel voor de discussie dat Ajax een trainingskamp opzet in Qatar waarbij dit zorgt voor extra inkomsten voor de lokale bewoners, waarbij Ajax bijdraait en zorgdraagt voor een goede en veilige omgeving zodat er tijdens dit trainingskamp geen mensenrechten geschonden worden en de lokale bewoners extra inkomsten genereren zodat ze iig een groep bewoners dit jaar beter kunnen leven. Zou je dan voor of tegen zijn? Geen valstrik gewoon voor de discussie.

15 november 2019 om 13:45

Gluubster, Je reactie heeft ineens een heel andere toon? Je plaats het woordje 'gezin' ook ineens tussen 2 aanhalingstekens? why? Ik heb nergens gezegd dat ik een sterke mening over de wereldproblemen heb. Ook heb ik nergens gezegd dat ik me nergens mee bezighoud, maar dat ik het (persoonlijk) onzin vind om me met bepaalde zaken bezig te houden. Ook heb ik niet gezegd dat ik het onzin vind dat jij dit doet, ik prijs het zelfs. Jammer, ik schatte je wel in als iemand die open zou staan voor andermans verhaal maar ik kom er pijnlijk achter dat het -zodra het niet in jouw straatje past- gewoon slecht is en maar moet worden neergezet als iemand die van de wereld een nog naardere plek wordt. Blijkbaar reiken jouw idealen niet zo ver als ik dacht. Een van de simpelste is namelijk mensen in hun waarde laten, zoals jij dit ook wenst.

15 november 2019 om 13:45

De lokale bewoners zijn stinkend rijk. Daarom importeren ze ook slaven (sorry arbeiders) uit derde wereld landen.

15 november 2019 om 13:46

@Thamike: als dit te bolwerken valt vind ik het al een stuk interessanter. Dus mijn opmerking: elke vorm van samenwerking moet je uit de weg gaan, is niet helemaal juist. Helaas kan ik uit deze context, en alles wat ik buiten VZ, totaal niet opmaken. Het komt op mij over als "eigen gewin".

15 november 2019 om 13:54

@Isco: Ik vind het nogal tegenstrijdig dat je zegt het onzin te vinden je met dit soort zaken bezig te houden, maar toch al een goed uur aan het reageren bent op deze "onzin"?! Als iets niet in mijn straatje valt vind ik dat jammer, maar ik respecteer het wel. Ik leg je geen andere levenswijze op toch? Ik heb slechts kritiek op jouw instelling, dit is niet verboden toch? Het argument in de waarde laten wordt m.i. al snel gegooid als men geen steekhoudende argumenten meer heeft. Hiermee wil ik niet zeggen dat dit betrekking heeft op jou, want je lijkt mij een intelligent persoon. Daarnaast een fijne discussiepartner. Het was niet mijn bedoeling mijn toon te veranderen. Ik ben nogal hard in mijn bewoordingen, toegegeven dat heb ik vaker gehoord. Aandachtspuntje voor mij .

je wilt een trainingskamp waar je tegen sterke tegenstanders ( europese top teams) kan spelen, vervolgens krijg je nog geld toe en scheelt het je ook je verdere kosten..ik snap dat ajax dit doet, en inderdaad als je dit zou weigeren zou je ook het wk moeten weigeren..

15 november 2019 om 12:50

Ajax kan ook ergens anders een trainingskamp doen en tegen sterke tegenstanders oefenen.

Wat valt de media en veel mensen hier over zeg omdat Ajax dit doet (die vangen er veel geld voor). Ik heb niemand ooit horen roepen dat Nederland maar niet met het WK moet doen omdat het in Qatar gehouden wordt en die spelen ook in deze stadions. Nee beetje selectief naar mijn idee en druk maken om helemaal niets. Ik ben nog steeds van mening dat sport en politiek niet samen moeten gaan maar als het wel moet dan moet iedereen zich eraan houden en niet de ene club wel en de andere niet.

15 november 2019 om 12:49

Ajax maakt bewust de keuze om daar naartoe te gaan. Oranje heeft geen keuze behalve het WK totaal boycotten.

15 november 2019 om 12:52

Oranje kan zeggen dat ze niet mee doen voor het WK en dat zou heel de wereld moeten doen. Statement maken en lekker je eigen toernooitje plannen. Maar nee daar is iedereen te laf voor.

15 november 2019 om 12:49

Huh? De media is intens kritisch geweest op het besluit van Fifa om naar Qatar te gaan. Onder welke steen heb jij de laatste 8 jaar geleefd? Daarnaast heeft Oranje veel minder een keus om een WK naast zich neer te leggen dan Ajax voor zo'n schnabbelreisje voor wat extra centen.

15 november 2019 om 12:52

De gedachte dat sport en politiek gescheiden moeten zijn is stuitend naief. Al sinds de Griekse Oudheid is sport een statusvehikel voor de regerende elites. En wat te denken van de Spelen van Hitler in 36, het WK van Videla in 78 en het WK van Poetin in 2018? Het is toch overduidelijk dat hier politiek mee gemoeid was?

En al die arbeidsmigranten in NL die (wel of niet uit vrije wil) uitgebuit worden in NL? Polen die Met 20 man op 10m2 wonen? En wie weet hoeveel er daarvan overlijden door onze stikstofproblematiek...ik stel voor dat Oost-Europese landen geen personeel meer hierheen laat komen omwille van hun veiligheid.

15 november 2019 om 12:47

Welke arbeidsmigranten heb je het over? En niemand sterft van de stikstof problematiek. Wat een waanzin

15 november 2019 om 13:31

Er zijn genoeg mensen die hier komen werken, geld verdienen en weer terug naar eigen land gaan. Verder was mijn opmerking ook sarcastisch, kon je dat er niet uit op maken? En trouwens, dat er niemand sterft weet niemand. Wie weet wat voor gevolgen dat op een heel mensenleven heeft.

15 november 2019 om 13:51

Mensen komen hier uit vrije wil werken, worden daarvoor betaald en mogen te allen tijde weer terug naar huis als ze dat willen. In Qatar mogen de werkers niet naar huis (moeten hun paspoort inleveren), krijgen vaak te weinig of niet betaald, en werken in dusdanig gevaarlijke omstandigheden dat er al honderden gestorven zijn. Valt echt niet te vergelijken.

15 november 2019 om 15:46

Uit die reactie valt niets van sarcasme uit te halen nee.. Waarschijnlijk besefte je iets later hoe bijzonder slecht je reactie was? "er zijn genoeg mensen die hier komen werken, geld verdienen en weer terug naar eigen land gaan."dat is iets wat Nederland slecht doet? Welk punt wil je maken xD

Dus als ik het goed begrijp neemt de Fifa de onbegrijpelijke beslissing het WK in Qatar af te werken, puur voor het geld. Door deze beslissing voltrekt zich daar nu een vorm van moderne slavernij en een humanitaire ramp. En dan moet nu Ajax principieel zijn en deze kans afzeggen? Ajax moet dus opdraaien voor de hebzucht van de Fifa en maar even het goede voorbeeld uithangen ten koste van eigen inkomsten. Ga toch weg. Ga eerst maar eens op heksenjacht tegen de Fifa. Dat hele WK zou gewoon geboycot moeten worden. Dit is niet de fout van Ajax maar moeten zich er nu wel voor verantwoorden.

15 november 2019 om 12:53

Dus omdat de Fifa iets onverantwoords doet, geeft dat Ajax het recht om hetzelfde te doen?

15 november 2019 om 13:02

Nee. Dit hele probleem is ontstaan bij de Fifa. Ik zeg niet dat ik dit besluit volledig steun, maar vind het wel te begrijpen. Als de Fifa gewoon had besloten het WK in een fatsoenlijk land te spelen was deze hele situatie niet ontstaan. Nu word er voor het gemak even voorbij gegaan aan het feit dat de Fifa voor deze hele situatie verantwoordelijk is, en moet Ajax zich maar even verantwoorden voor een probleem wat door de Fifa is gecreeerd. Het is gewoon ronduit belachelijk.waarom mag het WK wel gewoon plaatsvinden, maar moet Ajax zo'n trip afblazen?

15 november 2019 om 15:24

Hij verkondigt het gewoon nog een keer. De Fifa kan Ajax niet eens verplichten om in Qatar te voetballen dus waarom je telkens naar de Fifa wijst ontgaat me volledig.je probeert iets bij iemand in de schoenen te schuiven die hier niet eens over gaat.ajax is verantwoordelijk voor haar eigen keuzes, net als elke B.v. overigens, dus inderdaad ook in deze.lachwekkend dat je zoiets niet begrijpt.

Ajax stelt dat sport en politiek gescheiden moeten worden gehouden. zeg dan gewoon we willen commerciele belangen en ethiek gescheiden houden ,, dit geldt overigens niet alleen voor Ajax, eigenlijk alles waar geld wordt verdient

inderdaad politiek en sport gescheiden houden. Dit soort problemen kun je ook het beste politiek oplossen. Ok Liverpool gaat dan niet naar dat hotel , leuk , maar denk je nu echt dat het wat oplost? Voor de rest doen ze wel gewoon mee met het toernooi en gaan ze naar dat ' afschuwelijke land' .vaak wordt er ook gewezen naar die 7 ton , maar wordt er nooit gesproken over de ideale omstandigheden om daar als club je voor te bereiden.ik zou zeggen een ieder die tegen deze beslissing is van Ajax , kan gewoon Ajax boycotten.

Zodra het WK 2022 gespeeld word dan juichen mensen wel voor Oranje in Qatar tjaaa , dan mogen clubs ook niet mee doen aan de international Champions cup die elk jaar gehouden word in de VS.

Wel geinig dat als Ajax goede sier wil maken met zo'n treinritje van twee uur naar Lille van der Sar met z'n guitige harses vooraan staat, en nu er een heikel thema besproken moet worden met de media hij een of andere onderknuppel de woordvoering laat doen. Dat zegt toch ook weer wat over de beste man. Zelfde als destijds met dat gedoe rondom de mini klassieker, dan is van der Sar opeens pleite.

15 november 2019 om 13:10

lees even de reactie van Ajax over die treinreis. Het heeft niks te maken met goeie sier willen maken, het ging om tijdsbesparing. Al het andere is mooi meegenomen.

15 november 2019 om 13:26

Uh, in het persbericht is de titel 'Ajax wil het goede voorbeeld geven met treinreis naar Lille '. Waar heb je het over?

15 november 2019 om 13:51

Ik lees een persbericht van de NS over de Eurostar. Het latenvallen van woorden als klimaatbewust is lekker commercieel tegenwoordig en verkoopt goed. Het ging me meer om dit stukje van van der Sar: "lille leent zich qua ligging uitstekend voor een treinreis, vandaar dat wij met dit idee bij de NS hebben aangeklopt. Voor Erik ten Hag en zijn mannen lijkt dit ons een efficiëntere en minder vermoeiende reis. Want de prestatie die Ajax in Lille moet leveren staat natuurlijk voorop.”

Een club onder scrupules. Lekker 7 ton aan bloedgeld op gaan halen. Ronald de Boer had het bloedgeld nog nodig om zijn botoxkuren te bekostigen, Ajax verkoopt haar maatschappelijke ziel volr kleingeld.

15 november 2019 om 13:06

Dus als ik het goed begrijp, volgens je redenatie, mag het Nederlands Elftal er ook niet spelen op het WK? Of gelden er dan weer andere normen en waarden?

15 november 2019 om 13:09

even serieus, denk je echt dat de andere clubs in Nederland nog nooit een trainingskamp in Qatar hebben gehad?

15 november 2019 om 13:44

Ik weet dat PSV het gedaan heeft, en daar denk ik hetzelfde over. Ik snap trouwens niet wat "maar zij doen het ook" voor argument is.

15 november 2019 om 13:49

Geen, maar Ronald de Boer die bloedgeld nodig heeft voor botoxkuren ook niet. Het is allemaal een beetje kort door de bocht.

15 november 2019 om 13:53

HijNiet! Inderdaad, ‘zij doen het ook’ lijkt het belangrijkste tegenargument van veel mensen hier, en dat is een erg slap argument. Bovendien heb je wel degelijk een keuze zoals blijkt uit het besluit van Liverpool.

Terrecht, ben het eens met het statement van Ajax. Bovendien is de voetbalwereld ook keiharde business, als Ajax bij de top wilt aansluiten dan hebben we elk dubbeltje nodig.

Wat veel grappige reacties allemaal weer. Laat Ajax zelf de keuze maken, en laten we aub niet hypocriet gaan doen. Hoeveel grote clubs gaan er bijvoorbeeld niet in de voorbereiding naar China om daar voor heel veel geld oefenwedstrijden te gaan spelen? Hoe denk je dat dergelijk geld verdiend wordt? kinderarbeid misschien? Welke clubs spelen er niet met gesponsord geld uit Qatar of Saoudi Arabië. En ja het geld wordt verdiend met Olie, maar dat bepaald mede de omstandigheden in deze landen. Wanneer de BV Nederland goede zakelijke deals kan afsluiten in dit soort landen zijn we er als de kippen bij, nu Ajax daar een potje gaat voetballen is het ineens een doodzonde.

15 november 2019 om 13:46

Ik ben daar niet als de kippen bij hoor. Dat anderen dat doen, ok, maar daar mogen wij dan ook kritiek op hebben, net als nu in het geval van mijn club Ajax.

Het is allemaal slap gelul in hun eigen straatje.ajax gaat volgens mij al veel langer richting Qatar, alleen nu is er ineens gezeik omdat ze er op uitnodiging zijn? Wat een gezwets zeg!waar is Amnesty en die zogenaamde journalist toen Ajax er heen ging en ze er zelf voor betaalde?waar zijn deze organisatie en deze zogenaamde journalist toen allerlei nederlandse clubs naar Israel, Turkije, Saoedi Arabië gingen?waar zijn ze wanneer er grote clubs naar China gaan, in de voorbereiding dan wel naseizoen?dan houden ze hun mond dicht, want op de een of andere manier past dat niet in hun straatje.

15 november 2019 om 13:33

Het is inderdaad allemaal tegen ons aller ajax gericht. Doe toch niet zo bekrompen man. Een geweldige topclub zoals ajax pretendeert te zijn kan zich nu juist onderscheiden... maar wat doen ze...? Juist ja... ze kiezen weer voor de centjes.

15 november 2019 om 14:42

@ Houtappwaar zie jij in hemelsnaam dat t alleen tegen ons aller Ajax is gericht in mijn betoog?ik heb t namelijk over andere Nlse clubs naar Israel, Turkije, Saoedi Arabië en de grote clubs die in voorbereiding danwel naseizoen in China spelen?toen Ajax geld betaalde om in Qatar een trainingskamp op te zetten, hoorde je die personen en organisaties niet..... I.p.v. dat die gasten nu geld aan Ajax verdienen, kost t ze geld....

15 november 2019 om 15:50

Hou anders gewoon eens op met dat gewijs de heletijd. Probeer je het nu goed te praten omdat anderen dit in het verleden ook hebben gedaan? Elke keer lees je dit terug, om gek van te worden. Alsof er waar dan ook in de wereld ooi iets gaat veranderen als iedereen naar het verleden blijft wijzen. Zielige slachtofferrol gezeik.

15 november 2019 om 13:45

Het gaat hier ook specifiek om een tour die dient als het uitproberen en openen van die stadions waar zoveel over te doen is geweest. Beetje nuance mag wel. In elk land zijn dingen mis maar gradatie is daarom erg belangrijk.

15 november 2019 om 14:47

@ Hoogindeconcen "waar is Amnesty en die zogenaamde journalist toen Ajax er heen ging en ze er zelf voor betaalde?" zelfde land, zelfde trainingscomplexen. Stadions werden vorig jaar ook al gebouwd, toen ging Ajax ook al naar Qatar. (edit Klein nuance, dit is in de tijd van F. de Boer geweest. Essentie blijft overigens t zelfde! Het grote verschil is nu alleen dat Ajax er voor betaald krijgt. En dat ze in de stadions spelen. dus ik snap me god niet waarom er nu ineens ophef is?! ik ben persoonlijk van t vooral niet bemoeien met andere landen en hun op de vingers tikken. Daarmee geeft je hun t recht datzelfde bij ons te doen en daar spreken wij dan weer schande van. Hypocriet zooitje, sorry voor mijn bewoording!

15 november 2019 om 17:33

Ik heb t niet over de clubs he. Ik heb t over de mensen die nu hun mond vol hebben van mensenrechten, waar waren ze in t verleden? Tis gewoon makkelijk scoren over de rug van ajax. Jij maakt nu de conclusie dat t mij niets kan schelen dat er mensen dood zijn gegaan bij de bouw, dat zeg ik nergens. Dus vind dat beetje voorbarig dat je zoiets roept. Ik vraag mij oprecht af, waarom ze nu hun mond open trekken? Waarom niet toen PSV vorig jaar er heen ging of in 2015 toen Ajax erheen ging. Toen waren de mensenrechten schendingen ook al aan de gang. Dus zeg me maar, waarom nu? Als je dat voor mij kan verduidelijken, ben ik bereid mijn reacties in te slikken. Anders blijft deze vraag nog steeds open: waarom nu?

Weg met Amnesty International. De hypocriete boevenbende die altijd met het morele vingertje loopt te wijzen om hun extreem linkse politieke agenda er door te drukken. Het boerkaverbod in Nederland gelijk stellen aan de hoofddoek verplichting in Iran. Aanslagen van extreem rechtse idioten veroordelen en met negatieve reisadviezen komen, maar als jihadisten aanslagen plegen blijven ze stil met hun reisadviezen en veroordelingen. Dat is Amnesty. Uitspraken van rechters leggen ze naast zich neer als het ze n8et uitkomt.

15 november 2019 om 13:30

Helder wat jij van AI vindt, maar maakt dat hun punt minder valide?

15 november 2019 om 13:41

Ja, tuurlijk, laten we onze pijlen richten op Amnesty International in plaats van Qatar of Ajax. Ben jij ook zo'n figuur die als vrouwen verkracht worden zegt dat ze het zelf verdiend hebben omdat ze zo'n kort rokje dragen? Wat een kromme redenatie is dit zeg.

15 november 2019 om 14:10

Inderdaad Master , de meeste hier zijn erg schijnheilig. Wel wijzen en schande spreken over andere , maar bv zelf iets doen aan deze situatie dat dan weer niet. Ik ben benieuwd wie hier allemaal dat WK niet gaan kijken ? Of wedstrijden van Ajax en PSV niet bekijken omdat ze dit zo'n schande vinden .die mensen die hier schande van spreken , die zie je bij het volgende topic over Ajax weer lachend reageren De club waar ze nu schande over spreken ,maar wel weer aandacht geven aan deze Club...

Als je als ajax een beetje waarden en normen hebt dan ga je niet naar zo’n land toe. Je weet wat daar gebeurd, maar geld schijnt nog altijd de belangrijkste drijfveer te zijn. Dan zeggen dat de trainingsomstadigheden daar ideaal zijn is natuurlijk een drogreden en wordt alleen gebruikt om de keuze goed te praten. Nu kun je een statement maken maar dan zijn de centjes toch net iets belangrijker. Maar straks wel sociaal wenselijk gedrag te vertonen door met een respect bordje/vaantje op de foto te gaan.

Ik kan mij nog de heisa herinneren die Bram Vermeulen en Freek de Jonge maakten van de reis naar Argentinie toen aldaar het WK werd gespeeld. Diezelfde Freek hobbelt al meer dan 40 jaar achter Ajax aan naar al van dat soort oorden. Ik vind het prima, maar dit is net zo consequent als dat er nu ook mensen commentaar hebben op Ajax' gang naar Qatar maar die komende zomer zelf ook weer van dat soort landen opzoeken. Een statement van Ajax nu naar Qatar maakt denk ik net zo veel indruk als Bram en Freek indertijd. We kijken er even naar, halen de schouders op en gaan gewoon door.

Erg teleurstellend van Ajax. Dat het WK daar ook wordt gespeeld is natuurlijk geen argument, dat is al treurig genoeg en daar krijgt de FIFA ook terecht kritiek op. Ajax had zich daar gewoon van afzijdig kunnen houden. Erg slap om te doen alsof voetbal niet ook een politieke impact heeft als je het mij vraagt, Liverpool laat ook zien dat het anders kan. Ik ben 100 procent Ajacied en heb de laatste jaren weinig tot niets op de clubleiding aan te merken maar dit vind ik wel een grote teleurstelling. Het is ook niet zo dat Ajax nou zo gigantisch veel zou mislopen als je de voorbereiding elders had gedaan. Erg jammer.

Schandalig!!! In deze diep teleurgesteld in de leiding van mijn club 😥😥. Kunnen de spelers individueel niet weigeren om te gaan???

"een woordvoerder van Ajax laat aan de zender weten dat sport en politiek gescheiden moeten worden." Ook gehoord:"sport verbroedert". Gelul van de bovenste plank van deze woordvoerder. Deze heeft waarschijnlijk bedoeld dat financiã«n en politiek gescheiden moeten worden. Ben benieuwd of ze ook waren gegaan als ze geen centen kregen, of dat een Spaans of Turks zonnetje en 21 graden dan ook prima waren geweest. En ook daar heb je echt wel aardige veldjes hoor. In ieder geval stukken beter dan men doorgaans gewend is in Amsterdam.

Hebben ze in Eindhoven en in Zeist ook dat zelfde telefoontje gehad? PSV gaat er al voor de 2e keer naar toe en bij eventuele plaatsing zal Nederland daar spelen in die zelfde stadions die met bloed gebouwd zijn.

15 november 2019 om 14:25

Het gaat natuurlijk al verkeerd wanneer men zulke dingen roept zoals jij nu. Wil je dan dus eigenlijk dat Nederland het WK moet boycotten vanwege een corrupte lobby? Of dat Ajax geen keuze had vanwege de grote zak geld voor dit vrijwillige trainingskamp? Of meer de optimale voorbereiding in 35 tot 40 graden terwijl we in Nederland blij moeten zijn met gemiddeld 16? Optimale voorbereiding in een oven. Verkapte vakantie waarbij de trainingen dalijk door hitte worden ingekort. Man wie houden jullie nou voor de gek om de club te verdedigen met deze beslissing. Wees is een vent met de borst vooruit: mijn mening is dat Ajax is gezwicht voor geld en schijt heeft aan humanitaire omstandigheden. Oja, we gaan wel met de trein!

15 november 2019 om 14:50

35 tot 40 graden in Januari in Qatar is behoorlijk overdreven gezien het feit dat daar ook winter is. Het WK wordt niet voor niets in de winter gehouden. Dan liggen de temperaturen rond de 20 graden. Ajax zwicht daar voor inderdaad net als alle andere Europese topclubs, PSV en alle landen die straks het WK in Qatar gaan spelen. En zo gaat dat nou eenmaal, maar we kunnen allemaal net zo naã¯ef en moraalridder willen zijn. Maar er zijn ook nog steeds veel mensen die naar landen als Turkije en Rusland... over mensenrechten gesproken.

15 november 2019 om 14:58

Ahh, vandaar dat er speciaal voor de WK-wedstrijden airco is geïnstalleerd. Men gaat de fout in door te wijzen naar andere clubs, het verschil zit namelijk verscholen in de bewering 'vrijwillig en stadion testen'. Heeft NL een keuze te kiezen om het WK te spelen op Jamaica of Groenland? Wordt vrij lastig. Je wordt gedwongen daar te spelen voor het WK, Ajax wordt niet gedwongen daar een trainingskamp te houden. Alleen door extra centen zijn ze overgehaald. Ajax doet wel alsof ze maatschappelijk en milieubewust zijn, maar dat is het mooie plaatje naar de buitenwereld. Zo jammer dat menig persoon hiervoor valt.

15 november 2019 om 15:11

Precies omdat het als nog wel warm kan zijn, echter de temperaturen die jij noemt vindt alleen plaats in de zomer.ajax is daadwerkelijk maatschappelijk dat staat los van hier, er tegen schoppen met deze redenen is een pure drogreden.als je daadwerkelijk als land een statement wilt maken en niet als individu, selecteer je voor de komende wk-kwalificaties alleen amateurspelers. Ben je uiteindelijk ook niet gedwongen om het WK te spelen. Maar ook jij gaat net als elke Nederlander dit wk aanschouwen voor de buis, zoals dat ook gebeurde met het WK in Rusland. Over mensenrechten gesproken...of sla je ook elke land over waar mensenrechten worden geschonden? want daar is Qatar niet de enige land in.

15 november 2019 om 16:23

"maar ook jij gaat net als elke Nederlander dit wk aanschouwen voor de buis, zoals dat ook gebeurde met het WK in Rusland."bizar dat mensen een WK, en het ophalen van een zak geld voor een trainingspartij, als hetzelfde zien.

15 november 2019 om 15:53

Doet het er uberhaupt iets toe of ze hier in Eindhoven en Zeist een telefoontje over hebben gehad? Ooh maar zij doen dit ook! En dan andere clubs wekelijks betichten van Calimero's. Lachwekkende lui.

Het valt me toch op, hoeveel Ajacieden de acties van Ajax proberen goed te praten. Ongelofelijk vind ik het. Als je er heen gaat spreek dan ook uit dat je schijt aan de mensen daar en dat je lekker voor de poen daar heen gaat. Toch jammer dat Ajax en PSV vorig seizoen zo hypocriet doen. Jammer, gelukkig gaat NEC naar Spanje.

15 november 2019 om 14:10

Ik praat niks goed maar er word 1zijdig ophef over gemaakt en dat steekt mij.

15 november 2019 om 14:26

Maar Janta, wat is dan die andere zijde?

15 november 2019 om 14:44

Wie protesteerde er eigenlijk toen PSV vorig jaar daar ook zat en nu weer? Wat te doen als NL zich eventueel gaat plaatsen? Ik persoonlijk vind het een verkeerde keuze van Ajax maar het is wel heel hypocriet door alleen Ajax te benoemen. Selectieve verontwaardiging is dat.

15 november 2019 om 15:02

Werd PSV ook overgehaald met een zak geld om een stadion te testen? Dat is de kernvraag in jouw bedoelde selectieve verontwaardiging. You want to the greatest? You gotta take the most shit, deal with it. Coming up: 'wij zijn Ajax, wij hebben schijt'.

15 november 2019 om 17:31

Dus als je geld krijgt ben je ineens heel fout bezig maar kom je op eigen gelegenheid dan zijn die ellendige arbeidsomstandigheden ineens minder erg. Toe zeg, dat is in mijn ogen selectieve verontwaardiging.

15 november 2019 om 14:44

Een andere mening er op na houden heeft in dit geval niets te maken met het goed willen praten, maar hoogstens ga jij in 2022 ook juichend naar het WK in Qatar kijken, net zo naã¯ef.

Spectaculair om te zien wat de invloed van clubliefde is op oordeelsvorming en het framen van een bericht zodat het past. Het stadion dat Ajax gaat testen is tot stand gekomen door het structureel uitbuiten van medemensen en waarbij zelfs mensen zijn omgekomen.ajax weet dit, maar besluit toch naar Quatar te gaan omdat de faciliteiten goed zijn en er 700k klaarligt.... dit is toch om te huilen. Een schandalige keuze en ongelooflijke uitglijder: - de relatie tussen de wantoestanden en de keuze van Ajax is direct. Het gaat er niet om dat in Quatar ergens mensenrechten worden geschonden, maar dit is direct gerelateerd aan het stadion. Je kunt het opvatten als het sluiten van je ogen en wegkijken - dat Ajax hiermee denkt weg te komen met een simpele oneliner dat politiek en sport gescheiden moeten blijven, is bijna lachwekkend. Het plaatsen van slavernij onder het kopje politiek, getuigt van een hele beperkte zienswijze. - Ajax hoeft komende jaren niet meer aan te komen met duurzaam ondernemen-achtige-flutprojectjes wanneer je hier echt een statement had kunnen maken. Maar het is niet te laat: zoals in de discussie al eerder geopperd, kan Ajax een verschil maken door een documentaire te maken en de problematiek onder de aandacht te brengen. Waar Ajax op het veld zoveel credits en sympathie verzamelt (volkomen terecht), doen ze op bestuurlijk niveau het omgekeerde.

Oke, lliverpool maakt een statement. Tegelijkertijd gaan Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid en Valencia naar Saoudi Arabië voor het spelen van de Supercup. Ondanks protesten van mensenrechtenorganisaties heeft de Spaanse bond een driejarig contract afgesloten ter waarde van 120 miljoen.

Hoe hypocriet om te zeggen dat Ajax niet mag gaan, maar vervolgens wel het WK daar gaan spelen.daarbij zijn deze stadions er gebouwd, wat tijdens het bouwen gebeurd is, is onacceptabel. Maar als Ajax hier nee tegen zegt, wat dan? denk je dat dat iets goed doet aan de mensenrechten?! Nee, want dan komt er gewoon een andere club, en niemand die weet dat Ajax geweigerd heeft.

Dat “o dus jij kijkt ook niet naar het wk” is zo een stompzinnige redenering. Das hetzelfde als dat je iemand veroordeeld die iemand dood schiet en die ander zegt “o dus jij kijkt ook nooit naar een western”. Ajax verkwanseld gewoon zijn principes , als het die al heeft , voor een paar luizige ton .

Pfff we rijden allemaal op auto's waarin we oliedollars in tanken die gebruikt zijn om deze stadions te bouwen......

Het is in ieder geval duidelijk dat Ajax wederom een hot item is want iedereen heeft weer een mening over Ajax. In dit specifieke geval kruipen sommige supporters weer uit hun holen omdat ze los kunnen gaan op iets negatiefs van Ajax.. lekker makkelijk scoren, ga zo door en geniet er van. Diezelfde mensen zitten straks aan de buis gekluisterd wanneer het WK van start gaat, iets met hypocriet zijn? Geniet er van nogmaals... of lagen al deze blaaskaken de tv uitstaan straks? Waarschijnlijk niet. En nee hoor, ik praat de toestanden niet goed, sterker nog ik vind het verschrikkelijk.. Maar ben ik verantwoordelijk? Is Ajax verantwoordelijk? Wie heeft de organisatie van het WK toegekend aan Qatar ondanks dat men van te voren wist dat dit tot problemen zou komen.... juist. Over wie zouden we moeten klagen? Wie zouden wij moeten boycotten.....? Juist. Maar nee, Wij kijken allemaal lekker naar het spelletje dat menig woonkamer bezig houd... of te wel, Wij zijn allemaal schuldig aan de wantoestanden in Qatar, want wij willen voetbal zien. Dus houd allemaal lekker jullie hypocrieten meningen voor je en bedenk; een betere wereld begint bij jezelf

15 november 2019 om 21:54

Tja, hoge bomen vangen veel wind. Hier past Calimero gedrag niet bij. Uiteraard is Ajax niet verantwoordelijk voor de toekenning van het WK aan Quatar. Dat is de Fifa is dat is evengoed een schande. Net zo goed als dat Ajax (en andere clubs) daar vrolijk naartoe gaan. Daarvoor is Ajax wel verantwoordelijk. Niet jij en ik ook niet. Dit is echter een platform waar mensen hun niet gepolijste mening mogen geven. Dat Ajax hier even moet incasseren, lijkt me terecht.

Het hoeft niet zo moeilijk te zijn.... maar ja dan moet je wel als ajax zijnde willen.... geld aannemen en zorgen dat het geld terug komt bij de mensen die het gebouwd hebben... als meerdere clubs dat doen dan doe je serieus iets aan misstanden in deze wereld...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3527
4.PSV2813
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoreAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 7 december
Nu het transferverbod is opgeheven, krijgt Frank Lampard een groot budget van eigenaar Roman Abramovich van Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren