WK-deelnemer Oranje studeert aan universiteit: ‘Je kunt altijd je been breken’

Woensdag, 13 november 2019 om

Dirk Proper mag gerust een vreemde eend in de bijt genoemd worden bij Oranje Onder-17. De zeventienjarige jeugdinternational speelt in de opleiding van NEC, maar studeert tevens aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn studie Psychologie staat door zijn deelname aan het WK Onder-17 in Brazilië momenteel op een lager pitje, maar de combinatie van studeren en voetballen bevalt Proper uitstekend.

In gesprek met Voetbal International legt de middenvelder uit hoe hij de twee bezigheden combineert. "Het is nog een beetje passen en meten met mijn studie Psychologie aan de universiteit, maar ik houd van uitdagingen. Ik heb niet veel contacturen, het is vooral veel zelfstudie", zo vertelt hij. "Daardoor kan ik het tussen mijn trainingen door plannen, al is het op dit soort toernooien wel lastig. Je bent constant bezig met je volgende training of wedstrijd, de dagen vliegen voorbij. Dan is het moeilijk om je op je studie te focussen."

Proper geldt als een van de grootste beloften uit de jeugdopleiding van NEC en zat dit seizoen zelfs al een keer op de bank namens de Nijmegenaren in de Keuken Kampioen Divisie. Toch vindt hij het belangrijk om naast zijn voetbalcarrière ook een studie te volgen. "Ik steek heel veel tijd in voetbal en doe er echt alles voor, maar heb nog steeds het gevoel dat ik soms uren heb waar ik niks doe. In die uren kan ik mezelf dan beter op een ander gebied ontwikkelen. Uiteindelijk weet je nooit wat er gebeurt, je kunt altijd je been breken. Er kan altijd iets gebeuren, dan is het fijn als je er ook nog iets naast hebt. Ik vind het bovendien gewoon interessant.”

Oranje Onder-17 staat donderdag in de halve finales van het jeugd-WK tegenover de leeftijdsgenoten van Mexico. De kans dat Proper dan in actie zal komen lijkt klein, daar hij dit toernooi pas tweemaal mocht opdraven, beide keren kort als invaller. "Vooraf hoop je natuurlijk zoveel mogelijk te spelen, dus het is wel even balen als je niet in de basis staat", erkent Proper. "Maar daarna is het ook: kop op en jezelf laten zien. Het is hartstikke mooi om hier te zijn, dit soort toernooien is waar je het uiteindelijk voor doet. En als ik hier met een boos gezicht ga rondlopen, word ik heus niet eerder opgesteld."Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door ikea)

Verstandige jongen, die komt er wel. Of het nou in het voetbal is of in een ander vakgebied.

13 november 2019 om 23:36

Absoluut. Had er ook al voor kunnen kiezen om te vertrekken naar Ajax, PSV en Feyenoord. Hij besloot om bij NEC te blijven, omdat hij ook supporter is van NEC. Zegt ook wel wat over zijn talent. Ik hoop hem dit seizoen nog wel aan het werk te zien, zelfde geldt voor Van Ottele, die ook bijna de gehele campagne had meegelopen met Oranje maar helaas niet mee mocht.

Heel knap als je op je 17e al aan de universiteit studeert, dan heb je sowieso een of meerdere jaren overgeslagen. Weet iemand of dit familie is van Davy Proper?

13 november 2019 om 21:56

Lijkt me sterk aan gezien Davy, Propper als achternaam heeft. En deze jongen Proper.

13 november 2019 om 22:27

Misschien is er ook een Davy Proper?! Maar ff zonder gekheid, echt knap dat ie het kan combineren. Zal waarschijnlijk ook nog wel wat aan zijn studie psychologie hebben tijdens zijn carriere. Misschien iets voor de Berghuisjes of Suarezjes op deze wereld (willekeurig gekozen)

13 november 2019 om 21:56

Nee dat is pröpper Overigens is dit echt een fantastische speler. Zien spelen als speler van NEC O15 toen hij O14 was. Beste spelers van de eredivisie O15 dat jaar.

13 november 2019 om 22:13

Ik was ook 17 de eerste 2 maanden op de uni zonder klas over te slaan. Als hij nu 17 is in zijn eerste jaar heb je inderdaad 1 klas overgeslagen.

13 november 2019 om 22:16

Een vroege leerling kan als hij 17 is aan een universiteit beginnen, daar hoef je niet een jaar voor over te slaan.

13 november 2019 om 22:20

Klopt, maar hij is in februari geboren dus die vlieger gaat niet op.

13 november 2019 om 22:55

Op het vwo zat ik bij een jongen in de klas,hij werd pas in mei 12 in het eerste schooljaar,dus het kan wel...

13 november 2019 om 23:10

Het kan ook zeker wel, maar dan heb je wel een klas overgeslagen normaal gezien.

14 november 2019 om 01:52

Ik weet nog dat ik in de brugklas van het gymnasium met een knul van negen in het jaar zat. Hij was erg slim, maar het was wel verdrietig want veel vrienden kon hij niet maken en hij heeft meteen dat jaar over gedaan. Als ouders moet je dat je zoon niet aandoen.

Heerlijke speler dit. Verwacht dat hij snel zijn debuut gaat maken bij ons. Komt ook heel verstandig over voor een 17-jarige.

Lekker dan, deze jongen begrijpt het. Sws is een studie heel leuk ene handig, niet dat je alles altijd gebruikt, maar heel handig. Daniel De Ridder was ook zo.

Begon als 16 jarige aan de Radboud. Dat is volgens mij al heel bijzonder. Ik heb hem heel weinig zien spelen dus ik kan weinig vertellen over zijn voetballende kwaliteiten, maar van ik hoor is het een jonge die het vooral moet hebben van zijn techniek omdat hij altijd de kleinste was in zijn team. Hij begint nu pas een beetje een body te krijgen. AZ en Feyenoord wouden hem heel graag hebben in ieder geval, maar koos om bij NEC te blijven. Dat is ook wel bijzonder.

13 november 2019 om 23:11

Als ik het artikel van VI lees wouden niet alleen AZ en Feyenoord hem hebben, maar ook PSV en Ajax. Eigenlijk des te knapper dat die jongen dan standvastig blijft kiezen wat hem het beste voor zijn loopbaan lijkt. Verder zal deze jongen denk ik zodra hij terug is gewoon vrij snel gaan debuteren in het eerste. Dit jaar krijgen bij NEC, mede door de financiële beperkingen, jongens als Van Rooij, Romeny en mijn persoonlijke favoriet Musaba gewoon veel speeltijd, en daarachter zitten ook nog wat spelers. Was eigenlijk hard nodig, want men wil zich bij NEC enerzijds nog wel eens op de borst kloppen mbt de jeugdopleiding maar laat tegelijkertijd waardeloze directeuren allemaal spelers halen die gewoon aantoonbaar minder blijken dan de jeugd. Want linksom of rechtsom is het structureel ontwikkelen van jeugd de makkelijkste manier om goed geld te verdienen als club.

13 november 2019 om 23:17

Niet alleen AZ en Feyenoord, ook Ajax en PSV wilde hem aantrekken. Sowieso bijzonder als jeugdspelers een universitaire opleiding naast topsport kunnen volgen, Kaj Sierhuis heeft ook nog 1 of 2 jaar aan Universiteit gestudeerd voor hij zich enkel op voetbal ging richten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland U17


25 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
T. TroostKeeper
M. BogardeVerdediger
K. HoeverVerdediger
Y. LeliendalVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland U17.

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Donny van de Beek vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker van Ajax naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren