Oranje omarmt ‘het geheime wapen’: ‘Hij is een bijzonder mens’

Vrijdag, 15 november 2019 om

Het Nederlands elftal is terug van weggeweest. Waar Oranje het EK van 2016 en het WK van 2018 nog misliep, is kwalificatie voor het EK van 2020 momenteel binnen handbereik voor het keurkorps van Ronald Koeman. Vandaag de dag wordt de invloed van blikvangers als Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Memphis Depay door binnen- en buitenlandse media alom erkend. Een andere international die eveneens topprestaties levert, blijft echter vaak op de achtergrond: de bescheiden Georginio Wijnaldum, wiens bijdrage bij zowel Oranje als Liverpool bijna essentieel is.

Door Tim Siekman

Wijnaldum maakte ruim acht jaar geleden een vlammende entree bij het Nederlands elftal. De middenvelder, destijds onder contract bij PSV, deelde mee in de feestvreugde door als invaller eveneens te scoren tijdens de vernedering van San Marino: 11-0. Daarna bleef de inbreng van Wijnaldum bij Oranje een tijdlang beperkt, tot 2014. Sinds het WK in Brazilië valt de international nauwelijks weg te denken uit het basisteam van het Nederlands elftal. Zijn opmars bij de nationale ploeg vertoont, niet geheel verrassend, gelijkenissen met zijn stijgende lijn in zijn clubcarrière.

Via Feyenoord en PSV kwam Wijnaldum medio 2015 voor twintig miljoen euro bij Newcastle United terecht. Hij kende op persoonlijk vlak een goed debuutseizoen in de Premier League met elf doelpunten, maar kon niet voorkomen dat the Magpies degradeerden naar de Championship. Liverpool zag een buitenkansje en troefde Tottenham Hotspur af in de strijd om Wijnaldum. De aankoop van 27,5 miljoen euro groeide op Anfield meteen uit tot basisspeler en werd onderdeel van de succesploeg van manager Jürgen Klopp die de wereldtop zou bestormen.

'Het is niet mijn fout dat Wijnaldum onder de radar blijft'
In oktober 2015 deed Klopp zijn intrede bij the Reds, die destijds op de tiende plek in de Premier League bivakkeerden. De opvolger van Brendan Rodgers kwam in zijn eerste seizoen niet verder dan een achtste plek, maar maakte met Liverpool in de Europa League wél indruk. De finale werd gehaald, waarin Sevilla echter met 1-3 te sterk bleek. De hand van Klopp werd steeds meer zichtbaar en ook de prestaties verbeterden. Liverpool werd in de afgelopen jaren achtereenvolgens vierde, vierde en tweede in de Premier League, met Wijnaldum als belangrijke kracht binnen de ploeg.

Georginio Wijnaldum met Virgil van Dijk na de winst van de Champions League afgelopen seizoen.

De flamboyante coach kreeg veel lof voor het spel van Liverpool, maar tegelijkertijd zwol de kritiek over het gebrek aan prijzen aan. In 2018 was de winst van de Champions League haalbaar, maar in finale moest men het afleggen tegen Real Madrid (3-1). Een jaar later werd het miljardenbal wel gewonnen ten koste van Tottenham Hotspur (0-2), waardoor de eerste trofee voor de Duitser in Engelse dienst eindelijk een feit was. Nadat Liverpool vorig seizoen de landstitel met een punt afstand nog aan Manchester City moest laten, lijkt de Merseyside-club deze voetbaljaargang wel beet te hebben, met nu al acht punten voorsprong op naaste belagers Leicester City en Chelsea.

Wijnaldum is dit seizoen opnieuw een zeer gewaardeerde kracht binnen de voetbalmachine van Klopp, zo erkende de trainer in oktober nog. "Hij is zo belangrijk, zowel in verdedigend als aanvallend opzicht", werd hij geciteerd door diverse Engelse media. "Kleine en grote ruimtes benutten, bikkelen en duels aangaan, goed voetballen: hij kan eigenlijk alles." Klopp noemde als treffend voorbeeld het met 4-0 gewonnen duel met Barcelona in de halve finale van de Champions League, toen Wijnaldum als invaller een cruciale rol speelde door twee keer te scoren en Liverpool naar de eindstrijd loodste.

"Kijk naar zijn kopgoal tegen Barcelona. Hij is niet de langste, maar hij is zo goed in de lucht. Hij springt uitstekend en heeft een goede timing. Dit alles maakt hem best wel een aardige voetballer", lachte Klopp, die ook aangaf dat Wijnaldum niet op zijn mondje is gevallen als hij dingen ziet wat hem niet bevalt. "Is hij de perfecte middenvelder? Ja, gezien zijn vaardigheden, honderd procent", vervolgde Klopp zijn relaas. "Hij heeft alles wat je nodig hebt. Het is niet mijn fout dat hij onder de radar blijft. Je kan mij niet vragen waarom hij onder de radar blijft. Ik maak de radar niet."

'Het zijn unsung heroes'
Afgelopen zondag, tijdens de gewonnen topper tegen Manchester City (3-1), wist Wijnaldum andermaal zijn klasse te tonen. De middenvelder was een plaag voor het middenrif van the Citizens, terwijl hij tevens de verdedigers van Liverpool te hulp schoot én de aanval van goede ballen voorzag. Met onder meer een passing nauwkeurigheid van 97 procent gaf 'het geheime wapen van Klopp' een masterclass. Naast de loftuitingen op social media van geïmponeerde voetbalfans waren ook analisten in Engeland onder de indruk van de Oranje-international.

Alan Shearer, oud-topspits van onder meer Newcastle United en de nationale ploeg van Engeland, was in zijn column voor The Sun lovend over het middenveld van Liverpool tegen Manchester City. Volgens Shearer maakten Wijnaldum, Jordan Henderson en Fabinho, 'de machinekamer' van the Reds, het verschil. "Wijnaldum, Henderson en Fabinho zorgden ervoor dat Liverpool de controle over de wedstrijd had. Zij hadden op ieder probleem een antwoord en lieten zien wat je van een topmiddenveld verlangt: productiviteit, bescherming, creativiteit en goals."

Shearer is van mening dat Wijnaldum een plaag was voor de bezoekers. "Hij brak alles open (met zijn passing, red.) en zorgde voor enorm veel frustraties bij Manchester City", aldus de Premier League-legende. Ook Paul Merson, oud-middenvelder van Arsenal, stelde bij Sky Sports dat het drietal op het middenveld uitzonderlijk goed speelde. "Ze geven de backs zoveel gelegenheid om naar voren te stormen doordat ze heel hard werken. Het zijn niet de beste middenvelders ter wereld, maar wel unsung heroes die niet altijd de waardering krijgen die ze verdienen."

'Wijnaldum is een bijzonder mens'
Na een wervelende seizoenstart met Liverpool wacht voor Wijnaldum nu de laatste loodjes richting het EK. In de voorbije wedstrijden heeft de 29-jarige middenvelder meer dan ooit zijn stempel weten te drukken bij het Nederlands elftal. Wijnaldum maakte 7 doelpunten in zijn laatste 11 interlands, even vaak als in zijn 49 duels daarvoor in het shirt van Oranje. Met vijf goals is hij zelfs de meest scorende middenvelder uit de huidige kwalificatiereeks. Het is niet verwonderlijk dat de routinier opeens betere cijfers kan overleggen, want hij speelt vandaag de dag veel aanvallender dan voorheen.

Koeman: 'We mogen ons niet weer laten verrassen door Noord-Ierland'

Waar de 61-voudig international eerder een controlerende rol bekleedde, speelt hij nu doorgaans als nummer tien, met bijvoorbeeld De Jong en Marten de Roon in zijn rug. "Hij is multifunctioneel op het middenveld", constateerde Koeman vorig jaar. "Ik denk nog steeds dat zijn beste positie wat aanvallender op het middenveld is. Maar hij laat bij Liverpool ook zien dat hij wat controlerender kan spelen. Het is een teamspeler die zichzelf nooit op de voorgrond plaatst. Hij is altijd bezig met anderen, hij is daarin een bindende factor. Een geweldige jongen om mee te werken."

Dick Advocaat was niet verbaasd over de ontwikkeling van Wijnaldum door de jaren heen. De trainer had eerder bij PSV en Oranje de beschikking over de middenvelder en zag toen al een uitzonderlijke instelling bij zijn pupil. "Het is een geweldige speler, maar ook een geweldig mens. En dat gaat meestal niet samen", oordeelde Advocaat bij Veronica. "Het is een jongen die nooit klaagt. Voetballers klagen nogal snel, maar Wijnaldum niet. Hij kijkt eerst naar zichzelf. Hoe komt het dat ik niet goed draai bij het Nederlands elftal? Hoe kan het beter? Hij is een bijzonder mens."


Poll

Verwacht jij dat Oranje als eerste gaat eindigen in Groep C van de EK-kwalificatiereeks?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door sirius)

Tja. Als je het objectief bekijkt zijn wijnaldum en van dijk onze grootste wereldsterren. Beiden CL winnaars en vaste basisspelers bij het beste team op aarde. Wijnaldum is flink onderschat, wat natuurlijk ook komt door zijn vroegere prestaties in oranje. Nu na Van Dijk de beste Nederlandse voetballer. En bovenal een ontzettend fijne jongen. Hoop dat we nog lang van hem genieten

15 november 2019 om 00:54

@feye8 Frenkie is natuurlijk ook wel een geweldige speler en Depay begint nu ook steeds meer te stijgen in niveau maar ik ben met je eens dat Van Dijk en Wijnaldum wel de enige twee spelers zijn van Oranje die echt bepalend zijn geweest in de wereldtop. Wijnaldum vorig jaar tegen Barca bv toen hij voor een verzwakt Liverpool heel de wedstrijd omdraaide in de tweede helft en Van Dijk is zowat wekelijks aan het uitblinken

15 november 2019 om 06:54

Of Liverpool het beste team op arde is kun je over twisten. Verder zijn er zoals @Japie aangeeft meer spelers die tot de wereldtop horen. En er zijn zelfs meer spelers die in de wereldtop bepalend zijn geweest....denk alleen al aan de de passeerbeeeging van Frenkie tegen Modrich of kopgoal van De Ligt tegen Juve... maar goed daar gaat het niet om. Duidelijk is dat Wijnaldum ontzettend goed draaid en van wereldklasse op zijn positie is. Best verrassend dat hij verhoudingsgewijs zo wijzig credits daar voor krijgt.

15 november 2019 om 10:30

Hoe kun je daar nu over twisten? Liverpool vorig je terecht CL gewonnen en dus huidige titelhouder. Team is nauwelijks verandert dus op dit moment mag je gewoon aannemen dat het het beste team op de aarde is.

15 november 2019 om 10:57

Om nu te naar aanleiding van een goal van de ligt en een passeerbeweging van Frenkie iemand tot de wereldtop te benoemen is wel heel kort door de bocht. We hebben eindelijk opvolging die wereldtop zijn voor de lichting Robben persie en Sneijder. Ik houd het nog op die 4, de rest zal er aan komen. Volgend zou met de juiste chemie in de ploeg best wat moois kunnen gebeuren.

15 november 2019 om 14:17

Don, het valt me wel vaker op dat jij nogal statisch denkt. Niemand gaat ontkennen dat De Jong een positieve impact heeft op Oranje. Er was een disbalans in het elftal en de spelers die er stonden werden verkeerd gebruikt en waren niet goed genoeg. Maar correlatie is geen causatie. Depay, Van Dijk en Wijnaldum hebben allemaal stappen gemaakt en zijn stuk voor stuk enorm gegroeid in de afgelopen 3 jaar. Ik weet niet of je Wijnaldum tegen City hebt zien spelen, maar hij staat niet voor niets in de basis van de CL kampioen. Ze staan nu al 9 punten los van de directe concurrentie in de competitie. Liverpool is fenomenaal. Oranje is nu zo goed omdat er een as staat van wereldspelers. Daar hoort De Jong absoluut bij, maar om te stellen dat zijn komst Oranje naar een hoger niveau heeft gebracht is wat simplistisch. Daarvoor zijn veel meer oorzaken aan te wijzen. Nieuwe coach, nieuwe manier van spelen, spelers die in hun kracht worden gebruikt etc. etc.

Wijnaldum werd eerst gewoon verkeerd gebruikt. Hij is nooit een spelverdeler geweest, wat bij het Nl elftal op een gegeven moment wel van hem verwacht werd. In dat opzicht is de komst van Frenkie als spelmaker echt een godswonder want het hele elftal draait nu weer.

15 november 2019 om 01:39

En dan hebben we straks Ihattaren ook nog als potentiele topper en spelmaker. Heerlijk.

15 november 2019 om 01:58

Mocht de ontwikkeling van Mo'tje niet stokken dit seizoen dan zou op het EK een middenveld van Frenkie, Gini en Mo echt geweldig zijn. Een zeer compleet middenveld met 3 verschillende type voetballers die elkaar naar mijn mening goed zouden aanvullen.

15 november 2019 om 02:13

Wel heel aanvallend, weet niet of je met zo'n middenveld tegen toplanden wilt voetballen. Misschien tegen toplanden dan liever Mo rechtsvoor en Propper op het middenveld voor meer controle. Koeman heeft opties genoeg!

15 november 2019 om 05:01

5-3-2. Of 3-4-3. Speelen met onze cv’s van wereld nivo. En Dan kan je wel zon aanvalend middenveld hebben. Promes op de flank en evt willems, als hij zich doorontwikkeld middenveld en aanval zijn wel goed voorZien.

15 november 2019 om 10:38

Ik word er eigenlijk een beetje moe van dat "mo" er nu al elke keer bijgehaald wordt. Ten eerste heeft die man een volledige naam (snap niet waarom iedereen in 1x het gevoel heeft dat hij hem zo mag noemen). Ten tweede moet die jongen nog een lang seizoen en is het eerst maar afwachten hoe de ontwikkeling verder gaat ook door het verlies van zijn vader. Ten derde, hij moet nog debuteren en zoveel wedstrijden speelt NL elftal niet meer voor het EK.

15 november 2019 om 11:16

Wie gaat Ihattaren dan uit de basis spelen? Dat gaat nog jaren duren, voorals omdat jonge middenvelders als FdJ en Dvdb nog lang niet hun volle potentieel hebben bereikt, hij Wijnaldum de komende jaren nooit uit de basis speelt dus alleen voorin overblijft waar Calving Stengs er ook aankomt als flankspeler.

15 november 2019 om 13:17

@doncoxxx Wijnaldum en Frenkie als controleurs en Ihatarran op 10 is toch ook een prima optie lijkt mij? Wijnaldum speelt ook zo bij Liverpool en doet dat geweldig

15 november 2019 om 15:34

Doe mij maar gewoon Donny van de beek ipv een 17 jarige die net begonnen is en die het allemaal nog maar moet laten zien...We slaan echt door met Ihataren. Heeft een paar maandjes laten zien dat hij zeker talent heeft, maar om hem nu direct op ek in de basis te laten starten gaat mij een beetje te ver.

15 november 2019 om 17:10

Nu al Mo erin op het Ek? Hij heeft nog niet eens gedebuteerd voor oranje. Groot talent hoor maar denk dat Donny, propper en de roon hoger in de pikorde staan. Zou Mo ook eerder voorin zetten. Gini is geen controleur dus dat wordt wel echt heel aanvallend. Verwacht dat Mo, Boadu en Stengs na het EK definitief bij de kern gaan horen en dat de Ek selectie nog bestaat uit de huidige kern.

16 november 2019 om 09:45

@DonCoXxX DvdB heeft nog niks laten zien en ik denk dat ihattaren, mits hij zich blijft ontwikkelen, meer toevoegt dan DvdB. Niet omdat hij beter is maar omdat hij een bepaalde passing in zich heeft die ervoor zorgt dat anderen kunnen scoren. Daarnaast moet vdB het nog maar eens laten zien in t nederlands elftal, tot nu toe erg matig geweest

15 november 2019 om 11:14

Ben ik het ronduit mee eens. Wijnaldum is een box tot box middenvelder, die bij Liverpool weleeswaar heeft leren passen, maar zijn grootste kracht is nog steeds zijn diepgang. En hij werd steeds als controleur gebruikt die in de bal moest komen....

15 november 2019 om 11:30

Hij wordt bij het Nederlands elftal nog steeds verkeerd gebruikt. Koeman ziet in hem nog de oude 10 die hij ooit was in de Eredivisie, waar hij inderdaad geweldig speelde. Vandaar het hele Wijnaldum vs vdbeek gedoe. Belachelijke discussie, andere spelers, die prima met elkaar in één elftal kunnen. Wijnaldum, De Jong en Vdbeek is echt een top middenveld.

15 november 2019 om 15:18

Hij wordt helemaal niet verkeerd gebruikt. Wijnaldum neemt deel aan het positiespel en is daarnaast belangrijk met z'n loopvermogen. Hij is dan wel geen conventionele 10, maar hij kan in Oranje doen waar hij goed in is. Bovendien gaat het hier niet over Van De Beek.

Erg knap hoe Wynaldum met het niveau van Liverpool is meegegroeid. Als je een aantal jaar geleden had gevraagd of hij basisspeler van een van de beste teams van Europa zou kunnen zijn, had 9 vd 10 die vraag negatief beantwoord denk ik.

15 november 2019 om 15:15

Inderdaad. Iedereen heeft het erover dat hij altijd verkeerd werd gebruikt, maar hij heeft zich gewoon uitstekend ontwikkeld. Het werd hem waarschijnlijk ook duidelijk dat hij als spelmaker gewoon niet goed genoeg was en daar ook te weinig rendement en creativiteit voor had.

Blijf het een schitterende vent vinden die Wijnaldum. Zo relaxed en down to earth, maar oh zo belangrijk voor de teams waarin hij speelt. Weet niet of hij er zich ooit over heeft uitgesproken, over of hij ooit zou willen terugkeren in de Eredivisie en zo ja waar dan? Ik heb het gevoeld dat het dan Feyenoord zou zijn, daar komt hij toch vandaan. Maar wat zou ik hem graag terug zien in Eindhoven...

Vorig seizoen leek hij nog in strijd met Keita om zijn plek maar daar is dit seizoen niet echt meer sprake van. Wijnaldum heeft als enige middenvelder van Liverpool in alle 12 de competitiewedstrijden gespeeld. Wel gek dat Klopp de wedstrijd tegen Barcelona als een belangrijk moment aanhaalt, terwijl Wijnaldum deze wedstrijd dan wel als wissel op de bank begon.

Ik had echt nooit verwacht dat hij zo ver zou komen, maar wat is het hem gegund. Gewoon een vrolijk en normaal ventje. Misschien ook deels de reden dat ie niet opvalt. Natuurlijk komt dat ook door zijn spel en de "ondankbare" rol die hij vervult op het middenveld, maar wat hebben we met hem en FdJ een pracht middenveld. Als Ihattaren zich goed ontwikkelt als 1-0 wordt het helemaal mooi, al is dat redelijk aanvallend.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 12
2210 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Ajax heeft er met RB Leipzig een nieuwe concurrent bij in de strijd om Antony. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren