Licht aan het einde van de Ajax-tunnel voor Hassane Bandé

Zaterdag, 16 november 2019 om

Ajax maakte op 4 december 2017 bekend Boureima Hassane Bandé gecontracteerd te hebben. Bijna twee jaar later wacht de Burkinees nog altijd op zijn eerste officiële speelminuten in het eerste elftal. Een zware blessure hield hem geruime tijd aan de kant. Inmiddels heeft hij zijn eerste speelminuten in de Keuken Kampioen Divisie in de benen en is het wachten op de volgende stappen die hij maakt. Wordt de periode van de 21-jarige aanvaller in Amsterdam nog een succes?

Door Yanick Vos

In België keek men enigszins vreemd op toen Ajax ongeveer 8,25 miljoen euro neertelde voor de buitenspeler van KV Mechelen. Toenmalig trainer Dennis van Wijk zag destijds veel potentie in de aanvaller, maar om uit te groeien tot een vaste waarde in Amsterdam moest hij een hoop verbeteren aan zijn spel. “Het is een beetje spelen en dat ziet er leuk uit, maar op dit moment hebben we daar niet zoveel aan”, zei Van Wijk een maand nadat Ajax de deal met Mechelen bekendmaakte. De regerend landskampioen wilde Bandé in de winter van 2018 al aantrekken, maar Mechelen streed tegen degradatie en werkte niet mee. “Natuurlijk is het voor die jongen ook niet makkelijk. Hij gaat naar Ajax en zij trekken nu al aan zijn mouw. Voor zo'n jonge kerel weegt dat erg zwaar. Al moet hij in de ArenA niet zo gaan voetballen, want dan wordt hij wél uitgefloten.”

Directeur voetbalzaken Marc Overmars schiep hoge verwachtingen. “Wij volgen Bandé al een tijdje en zijn daarin absoluut niet de enige club”, zei hij destijds tegen Voetbal International. Onder meer PSV, Manchester United en Arsenal hadden hem naar verluidt in het vizier. “We moesten snel handelen, maar wij wilden ook ons huiswerk goed gedaan hebben. Dat is allemaal gelukt. Ik ben dus blij dat hij nu getekend heeft, ook al komt hij pas na dit seizoen naar Amsterdam. Hij is nog maar negentien jaar en een groot talent, dat bij Mechelen veel vanaf de flank speelt, maar hij is op alle aanvallende posities inzetbaar. Een doelgerichte speler met veel dreiging. Ik denk dat wij samen met onze fans veel plezier van hem gaan beleven.” Bandé had op dat moment negen keer gescoord in vijftien officiële wedstrijden. Nadat bekend werd dat hij naar Ajax zou vertrekken kwam er zand in de motor. Hij eindigde het seizoen 2017/18 uiteindelijk op 11 doelpunten in 25 duels.

Bandé tekende medio 2018 uiteindelijk voor vijf jaar in de Johan Cruijff ArenA. Na Daley Blind (maximaal 20,5 miljoen euro) en Dusan Tadic (maximaal 13,7 miljoen euro) was hij de duurste zomeraankoop van dat jaar. Het werd voor Erik ten Hag een uitdaging om Bandé in te passen in zijn elftal. Het was nog maar de vraag of hij met zijn spel goed in de filosofie van Ajax zou passen. Van Wijk zei tegen Ajax Life dat Bandé het beste tot zijn recht kwam in de punt van de aanval. “Op die plek speelde hij hier zijn beste wedstrijden, zoals tegen de driemansdefensie van Anderlecht en twee sterke beren van Gent. Hij moet tussen de linies spelen en uit de duels blijven. Hassane speelt op intuïtie. Als spits kan hij naar links en rechts uitwijken, in de bal komen of juist de diepte zoeken”, aldus Van Wijk. Bandé kon zich opmaken voor een gigantische concurrentiestrijd, want met Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar had Ajax al twee spitsen in huis, terwijl de flanken bezet waren door Hakim Ziyech, Dusan Tadic, David Neres, Amin Younes en Justin Kluivert. Laatstgenoemden vertrokken die zomer naar respectievelijk Napoli en AS Roma.

De tackle van Mohammed Dauda
Het seizoen van Bandé in België was al vroeg ten einde en dus sloot hij in mei 2018 al aan bij de selectie van trainer Erik ten Hag. De Amsterdammers sloten het seizoen af met een reis naar Dubai en een wedstrijd tegen Al-Ahly. Ten Hag gunde Bandé zijn officieuze debuut tegen de ploeg uit Caïro. Na 45 minuten kwam hij als vervanger van Justin Kluivert binnen de lijnen en bij zijn invalbeurt in het werd duidelijk dat Bandé nog een lange weg te gaan had. Vol goede moed begon hij vervolgens aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Tijdens oefenduel met Anderlecht op 13 juli op De Toekomst ging het echter mis. Hij kreeg een harde tackle van Mohammed Dauda te verwerken. Het was foute boel, want de aanvaller bleek een gebroken linkerkuitbeen en gescheurde binnenband in zijn enkel opgelopen te hebben. Waar hij hoopte meters te maken en de aansluiting te vinden bij Ajax 1, kreeg hij voor het eerst in zijn prille loopbaan bij een nieuwe club te maken met een zware blessure.

Het werd al snel duidelijk dat Bandé lange tijd niet in actie zou komen. Juist in het jaar waarin Ajax imponeerde in de Champions League, moest de talentvolle aanvaller revalideren na een operatie. Eerder dit jaar liet hij in gesprek met de NOS weten dat het revalideren hem zwaar viel. Hij bleef overeind door zijn geloof. “Ik ben moslim en geloof in god. Hij heeft besloten dat ik deze blessure kreeg. Misschien is het achteraf goed en kom ik na mijn blessure sterker terug. Het geloof is altijd belangrijk voor me geweest en nu al helemaal. Het geeft me kracht." Bandé mikte destijds nog op een rentree tijdens het vorige seizoen. Hij hoopte zelfs in januari al mee te trainen met de groep, ook al merkte hij dat hij nog niet hersteld was. “In m'n enkel zit nog weinig beweging. Ik doe voorzichtig dingen met de bal, maar kan nog niet voluit schieten. Ik hoop volgende week weer met de groep mee te mogen doen, maar moet geduld hebben.”

Bandé hoopte voorzichtig op de achtste finales van de Champions League. "Ik vrees dat dat moeilijk gaat zijn. Het is waarschijnlijk nog te vroeg. Het zou natuurlijk een droom zijn als ik tegen Real Madrid kan spelen met Ajax. Spelen tegen grote clubs, dat is wat ik wil”, aldus Bandé in januari, toen nog niet wetende dat hij het gehele seizoen langs de kant zou staan. Zijn revalidatie nam meer tijd in beslag dan hij op voorhand hoopte. Waar de complete Ajax-selectie na het vorige seizoen op vakantie ging, trainde Bandé door. Samen met Carel Eiting, die herstellende was van een knieblessure, werkte hij hard aan zijn herstel.

View this post on Instagram

Ça va plus tardé bientôt le retour, Dieu au contrôle ??

A post shared by Bureima Hassan Bandé (@bureimahassan) on

In de voorbereiding op het huidige seizoen was hij nog altijd druk met revalideren. “Het was een gecompliceerde breuk en er is veel tijd over heen gegaan”, zo meldde Freek Jansen, clubwatcher van Ajax namens het Algemeen Dagblad, in juli van dit jaar. “Hij zit in de eindfase. Ze verwachten dat hij steeds meer kan doen op het veld. Ze willen niet overhaasten, in het begin zal hij denk ik vooral bij Jong Ajax spelen. De bedoeling is dat hij daarna dan aansluit.” Bandé was op de weg terug, maar trainer Mitchell van der Gaag zag dat de aanvaller er nog lang niet was. “Hij maakt stapjes, nog geen stappen”, zei de trainer van Jong Ajax in augustus. “Hij komt echt van ver en moet nu langzaam wennen aan de trainingsintensiteit. Het durven, het niet bang zijn om weer geblesseerd te raken. Dat is mentaal een ding.”

Debuut in Jong Ajax
Bandé boekte progressie en dat leidde tot zijn rentree in september. In een besloten oefenwedstrijd tegen FC Utrecht kwam de Burkinees na 45 minuten spelen binnen de lijnen als vervanger van Tunahan Tasci. Na ruim een jaar blessureleed kon Bandé weer vooruitkijken en leek een debuut in het eerste elftal niet ver weg meer. Toch is het zover nog altijd niet gekomen. Op 9 oktober maakte hij opnieuw minuten in een oefenduel. Tijdens de vorige interlandperiode kwam hij samen met andere achterblijvers in actie tegen sc Heerenveen (1-0 verlies). Na 589 dagen zonder officiële wedstrijd in de benen, speelde Bandé op 21 oktober dan eindelijk zijn eerste wedstrijd namens Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. In de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Jong FC Utrecht kwam hij drie minuten voor tijd als vervanger van Lassina Traoré binnen de lijnen. Met zijn korte invalbeurt was hij eindelijk weer een stap dichter bij zijn uiteindelijke doel: debuteren in Ajax 1.

De teller van Bandé staat tot dusver op zeventien speelminuten in Jong Ajax. Na zijn invalbeurt tegen Jong FC Utrecht kwam hij onlangs als invaller binnen de lijnen in de competitiewedstrijd tegen FC Volendam (1-3). Woensdag verscheen hij in de basis in een oefenduel met Willem II en leverde hij met zijn eerste doelpunt een bijdrage aan de 6-1 overwinning. Een stijgende lijn is zichtbaar, maar wie Bandé in het eerste elftal van Ajax in de Johan Cruijff ArenA wil bewonderen, zal voorlopig geduld moeten hebben.


Poll

Verwacht jij dat Hassane Bandé dit seizoen nog debuteert in Ajax 1?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door lucasandersen)

"Ik ben moslim en geloof in god. Hij heeft besloten dat ik deze blessure kreeg.“ Tjonge zoveel belangrijke zaken maar onze lieve Heer bekommerd zich om Bande tijdens een trainingspotje. Prima dat hij kracht haalt uit zijn geloof en ik ben soms zelfs wel een beetje jaloers op gelovigen. Maar dit zijn altijd van die schattige egocentrische uitspraken haha!

14 november 2019 om 02:14

Je begrijpt de context niet. Het feit dat hij relativeert zegt genoeg over de mentaliteit van deze speler. Er zijn belangrijkere zaken in deze wereld en zijn blessure mocht hem misschien behouden voor iets ergers.. daar kan jij niet bij met je bekrompen mindset. Ps. Ik merk dat je teveel VI kijkt. Je probeert net zoals Derksen te praten

14 november 2019 om 08:21

Het Is wel apart wat hij zegt. Dus het maakt niet uit wat hij zelf doet, als hij heel veel traint, goed eet, veel talent heeft, of blessure gevoelig is, voorzichtig is want zijn God zorgt daar wel voor. Het is zijn wil als het een flop bij Ajax wordt of hij een wereld speler wordt. Terwijl het gaat er juist om wat je zelf doet! Want je gaat geen wereld talent zijn als je nooit voetbalt. Ik hoop voor bandé dat hij dat Zelf moet gaan doen en niet gaan afschuiven op zijn geloof. Ben wel bang dat hij het niet gaat redden bij Ajax. Het lijkt net als hij gekocht is net voor de periode dat Ajax voor Europese top ging.

14 november 2019 om 08:21

Denken dat de almachtige schepper van het universum persoonlijk verantwoordelijk is voor je blessures is het tegenovergestelde van relativeren. Ik ben ook benieuwd wat de context is waar je het over hebt.

14 november 2019 om 08:32

Vind dat FCU de spijker op zijn kop slaat. Dat je geloofd in God mbt het terugkomen van zo'n zware blessure snap ik wel, maar God als excuus gebruiken? Dat is lachwekkend.

14 november 2019 om 08:53

God doet geen slechte dingen. Dus geen blessures of lijden. Alleen maar goeie dingen.

14 november 2019 om 11:43

Ik heb moeite te bepalen of je nou ironisch of serieus bent.

14 november 2019 om 17:45

@mightymillie - Hoezo een bekrompen mindset? Je zoekt het wel erg ver als je denkt dat je wat ergers zou overkomen als je geen blessure(s) zou hebben gehad onder het mum van geloof. De ene denkt vanuit logica, de ander vanuit een meer spiritueel idee. Prima hoor, maar iemand bekrompen noemen gaat wel erg ver. Dan heb je ook totaal geen respect voor het denkbeeld van een ander.

15 november 2019 om 08:00

Hij gebruikt God toch niet als excuus? Hij gebruikt het om het voor zichzelf makkelijker te kunnen accepteren. Dat hier een heel groot gedeelte niet snapt dat er mensen zijn die steun, rust en vertrouwen in het geloof vinden, vind ik redelijk apart....

14 november 2019 om 08:37

Inderdaad altijd wonderlijk hoe mensen denken dat er een god bezig is met individuele levens. Want als dat zo zou zijn, zijn er nog wel een paar mensen op deze aardbol die daar vragen over hebben. En wie wil er bij een god horen die mensen in de verschrikkelijke situatie brengt waarin ze nu zitten, en dan bedoel ik niet een voetbalblessure...

14 november 2019 om 13:31

Dat is wat alle gelovigen denken, maakt niet uit welk geloof men belijdt. Het is inderdaad vrij narcistisch dat je denkt dat een opperwezen zich speciaal over jou ontfermt en een pad voor je uitstippelt, hoe wreed ook. Cruyff legde ooit simpel uit wat er schort aan die logica, in een tijd dat de kerk in Nederland groter was, en waarom hij niet geloofde: " In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen, als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden.” Wat betreft deze jongeman, hij was het slachtoffer van een idiote en verschrikkelijke moordaanslag tijdens een oefenduel!!!, die verdient zo'n zware blessure niet, en ik hoop dat hij zich spoedig doorontwikkelt en zijn eerste minuten in het eerste gaat krijgen. Daar heb ik overigens wel een hard hoofd in, het niveau van het eerste is gewoonweg te hoog geworden.

14 november 2019 om 16:26

Denk meer dat een gelovige hiermee bedoelt dat alles in de wereld onderdeel is van God's plan. Ergens best een geruststellende gedachten waarmee je alle eigen verantwoordelijkheid bij de mens weghaalt. Maar goed, dat is geloof natuurlijk ook eigenlijk, een geruststellend verhaal om dingen die je niet snapt en waar je bang voor bent te verklaren.

14 november 2019 om 17:39

Ik vind het vooral naief om zelfs het negatieve te verpakken in een lading positiviteit onder het mum van geloof. Verder begrijp ik overigens sowieso niet waarom mensen iets centraal in het leven zetten waar nog nooit concreet en feitelijk bewijs voor is gevonden, maar goed; dat is mijn observatie.

Vreselijk voor die jonge. Wat een pech en zware tijd heeft hij gehad .. hopelijk kan hij toch weer op niveau komen.

Verhuren in de winter aan een club die struggled in de eredivisie

14 november 2019 om 15:22

Dat kan ook gevaarlijk zijn, het kan heel lastig zijn om goeie ballen te krijgen in zo'n ploeg plus je speelt weer een heel ander systeem dan bij Ajax.

14 november 2019 om 18:23

@Lucas Ja en nee. Verhuren aan bv RKC lijkt me uitstekend. Spelen goed verzorgd voetbal. Als die een doelpuntenmaker erbij krijgen gaan die nog flink wat plekken stijgen. Een club als Ado is dan weer helemaal niets.

15 november 2019 om 09:27

Klopt, RKC zou geen gek idee zijn.

Deze Bande hoop dat hij nog opleeft. Toen hij net bij Ajax kwam heb ik al zijn wedstrijden gekeken en nu ook in Jong Ajax. Wat mij opvalt is dat hij aan de zware kant is op dit moment. Ook ben ik verre van overtuigd van zijn voetballende kwaliteiten. Techniek, snelheid, positionering, looplijnen, kracht, balbehandeling zijn erg zwak. Ik hoop het mis te hebben maar dit lijkt weggegooid geld. Ook al heeft een speler ene lange blessure gehad of zit hij net bij een club. Je vaak wel zien door balbehandeling en voetballend vermogen of iemand iets kan worden

14 november 2019 om 10:15

Balbehandeling oftewel balgevoel is een de eerste aspecten dat je 'kwijt' raakt, je moet weer wennen om met de bal te lopen als je het zo lang niet meer hebt gedaan. Ook zul je logischerwijs aankomen. Er valt dus nog niks te zeggen over Bandje.

14 november 2019 om 11:36

Jij hebt denk ik niet zelf gevoetbald laat staan op hoog niveau. Balgevoel heb je of heb je niet dat raak je niet kwijt. Als je in vorm bent loopt het wel makkelijker maar wat hij mist is wedstrijd ritme, durf (na een zware blessure trek je toch eerder je been terug in een duel) en wat we bovenal niet moeten vergeten hij is al een tijdje bij de club maar heeft nauwelijks samengespeeld met de andere spelers dus eigenlijk is hij nu pas nieuw. neem Neres had een goed half jaar nodig om te acclimatiseren en dat was zonder zware blesssure. Geef deze jongen de rest van het seizoen om fit te worden en regelmatig bij Jong Ajax te spelen daarna zien we wel verder

14 november 2019 om 16:35

Toevallig is dat dus wel het geval. Niet op prof niveau uiteraard, maar ik spreek zeer zeker uit ervaring. 4 jaar niet kunnen voetballen door een zware heupblessure, een jaar moeten revalideren. Het is net als fietsen, je verleert het niet, maar in het begin is het weer ff onwennig.

14 november 2019 om 11:45

Bande is nu net 2 keer in gevallen met in totaal 17 minuten aan speeltijd. Je mag hem best afschrijven op zijn prestaties bij Mechelen, maar over die 17 minuten tot nu toe kan je nog niks zeggen na 1,5 jaar blessureleed.

14 november 2019 om 11:57

Sommige hier zijn wel heel snel met afschrijven van spelers en ben blij dat ze geen TD zijn bij Ajax.

14 november 2019 om 12:34

Klopt helemaal, maar in dit geval niet heel onverklaarbaar toch? Er waren al twijfels voor zijn komst naar Ajax. Hij stak er bijvoorbeeld niet bovenuit zoals Marin duidelijk wel deed. Ook zijn moeizame begin waarin hij geen pionnetje voorbij kon dribbelen beloofde weinig goeds en sindsdien heeft hij dus bijna twee jaar!! lang gerevalideerd. Ik heb vertrouwen in het beleid van Ajax en ik geloof dat er potentie in deze jongen zit maar ik heb ernstige twijfels of die er ooit nog uit gaat komen door deze gebeurtenissen.

14 november 2019 om 13:02

Moeizaam???? Ajax zat midden in de voorbereiding en had nog niet 1 echte wedstrijd gespeelt tot..., die "vriendschappelijke" wedstrijd die dramatisch verliep voor Bandé. Ik ben blij dat hij nu zijn 1e minuten gemaakt heeft en vanaf de 1e officiële wedstrijd zal ik hem gaan beoordelen.

14 november 2019 om 14:51

Hij kwam al eerder naar amsterdam (staat in het artikel vermeld overigens) en deed mee in vriendschappelijke wedstrijden en trainingen. In die 45 minuten in Dubai liet hij bijna iedere bal van zijn voet afspringen en kwam hij zoals gezegd geen pionnetje voorbij en dat baart me toch wel enige zorgen. Zoek anders even die beelden terug en kijk eens hoe slecht hij was, er was geen beetje basistechniek om op terug te vallen. Zoals gezegd hoop ik dat het goedkomt met hem en gun ik het hem vanwege zijn pech alleen maar extra. Ik ben ook geen scout dus mijn oordeel stelt weinig voor.

14 november 2019 om 18:20

Ik heb het ook over zijn wedstrijden toen hij fit was. Hij heeft wel geteld twee wedstrijden gespeeld. Daar baseer ik de bovengenoemde punten op. Niet op zijn inval beurtjes nu. Jou voorbeeld van Neres zag je al wel zijn inzicht individuele actie diepgang etc. Bij Bande heb ik niks gezien. Zijn zwaar ogen baseer ik nergens op die is puur wat ik in de inval beurten heb gezien. Joel veltman is ook niet zo fors geworden na een lange blessure..

14 november 2019 om 16:41

Waar baseer je op dat hij te zwaar is? Die jongen heeft in de tijd dat hij geblesseerd is geweest keihard elke dag gewerkt en spiermassa gekweekt. Mensen die van lange blessures terugkomen hebben in vrijwel alle gevallen enorm veel gewonnen aan spierkracht omdat je veel in de gym moet werken. Als je kijkt naar zijn bouw heeft hij enorm veel borst en schouder spieren erbij gekregen en is hij een stuk breder geworden. Bij donkere jongens gaat dit altijd nog een stukje sneller. Je geeft je bek maar een douw als je zegt dat hij te zwaar is. Lekker makkelijk.

15 november 2019 om 00:12

De meeste hier hebben Bande nog nooit zien spelen maar leuteren maar wat met de meute mee. Nogmaals, zijn 1e officiële wedstrijden zullen bepalend zijn.

15 november 2019 om 16:53

Je schijnt hem te volgen, maar 'geen snelheid'?? Bij Mechelen was hij een van de snelste speler, liep iedereen voorbij met snelheid, het is duidelijk dat zijn zware blessure zijn tol heeft gehad.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

1 fan
Aanvaller, 21 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Donny van de Beek vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker van Ajax naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren