Penalty's helpen Oranje Leeuwinnen op weg na verrassende achterstand

Dinsdag, 12 november 2019 om 21:50Rian Rosendaal • Laatste update: 21:55

De Oranje Leeuwinnen hebben dinsdag in GelreDome met 4-1 gewonnen van Slovenië en het elftal van bondscoach Sarina Wiegman zet daarmee een belangrijke stap richting kwalificatie voor het EK van 2021. De overwinning leek in de beginfase ver weg, toen de Slovenen brutaal de leiding namen. Door twee benutte strafschoppen van Sherida Spitse en een dubbelslag van Vivianne Miedema kwam de ruime zege alsnog tot stand.

De regerend Europees kampioen begon stroef aan de wedstrijd en dwong ook nauwelijks kansen af. Het stug spelende Slovenië leunde op de solide defensie en loerde op ruimte achter de defensie van Nederland. Na een halfuur spelen had deze speelwijze succes, want een door iedereen gemiste vrije trap kwam uiteindelijk bij Kaja Erzen terecht, die Sari van Veenendaal van dichtbij kansloos liet met een kopbal.

De Sloveense euforie was van korte duur, want drie minuten later gaf het scorebord in Arnhem alweer 1-1 aan. Jackie Groenen werd in het strafschopgebied onderuit gehaald en de toegekende penalty was een prooi voor recordinternational Spitse, die nu op 175 caps staat. Na rust was het duidelijk dat de Oranje Leeuwinnen de overhand hadden, al moest de alerte Groenen nog een bal van de lijn halen. Zeven minuten na de hervatting werd Miedema gevloerd in de ‘zestien’ en weer faalde Spitse niet vanaf elf meter.

De overwinning van Nederland kwam daarna niet meer in gevaar. Topscorer aller tijden Miedema kopte na bijna een uur spelen raak vanuit een corner en verdubbelde haar aantal twintig minuten voor tijd na goed voorbereidend werk van Desiree van Lunteren vanaf de rechterkant. Lineth Beerensteyn kwam in de slotfase nog binnen de lijnen voor de moegestreden Shanice van de Sanden. Groenen raakte nog op fraaie wijze de lat met een keihard schot, maar het bleef uiteindelijk bij het kwartet aan treffers van de formatie van Wiegman. De Oranjevrouwen, vrijdag met 0-8 te sterk voor Turkije, staan met achttien punten uit zes wedstrijden bovenaan kwalificatiegroep A, waardoor kwalificatie voor het EK van 2021 in Engeland een kwestie van tijd lijkt te zijn.


Poll

De Oranje Leeuwinnen worden in 2021 Europees kampioen


Gerelateerd

Meer sportnieuws

8 reacties (laatste reactie door gerard13)

Dan willen vrouwen evenveel verdienen als mannen 😅

13 november 2019 om 00:43

Ja en waarom niet. Het stadion zat weer bijna helemaal vol, 23 duizend mensen ondanks dat het een onbeduidende wedstrijd was. Op tv keken ruim 1 miljoen mensen. En vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland . Zonder vrouwenvoetbal zou het ledenaantal van de KNVB ras dalen de afgelopen jaren. Vond je het gek dat ze daar ook een graantje van mee willen pikken en niet voor een appel en een ei naar Arnhem willen gaan.

13 november 2019 om 02:36

Vind je het vreemd dat het stadion vol zit, de parkeerkaarten zijn zelfs nog duurder dan kaartjes voor de wedstrijd. De doelgroep die er zit zijn voornamelijk jonge gezinnen waarbij kinderen nog extra korting krijgen. En de enige reden dat mensen dan nog komen kijken is voor het Oranje gevoel en niet de kwaliteit van de wedstrijd. Leuk dat het de snelst groeiende sport is maar dat komt ook alleen maar omdat we weten te presteren. Maar het zal nooit dezelfde hoogte als mannenvoetbal halen. En ik zie totaal geen reden waarom vrouwen evenveel moeten verdienen als mannen terwijl ze lang de omzet niet maken die het mannenvoetbal wel maakt, ondanks dat volle stadion en de 1 miljoen tv kijkers. Het is leuk dat de sport er is voor vrouwen en ook mooi dat het als een topsport kan worden uitgevoerd. Daarnaast zullen vrouwen nooit van hun leven fysiek zo goed presteren als mannen door lichaamsverschillen en zullen vrouwen ook nooit in sport waar conditie een factor speelt beter presteren dan mannen.

13 november 2019 om 02:59

Nee natuurlijk zullen de mannen altijd beter zijn. Maar das niet de issue. Het gaat erom dat vrouwenvoetbal commercieel retebekangrijk is voor de KNVB, juist omdat ze er een andere doelgroep mee aanspreken . Helemaal gelijkwaardig vind ik iets te , omdat het commerciële belang van mannen natuurlijk nog altijd wel veel groter is; maar er mag echt wel een hoop meer vergoed worden dan de karige beloning momenteel. Daarnaast is het voor een aantal van de vrouwen een substantiële bijdrage aan hun aankomen en daarmee de mogelijkheid om fullprof te worden en dus beter te worden ; daar waar bij de mannen de vergoedingen voor oranje slechts een minuscule kruimel zijn van hun jaarinkomen .

13 november 2019 om 06:53

Je slaat onzin uit, vrouwenvoetbal is helemaal niet 'retebelangrijk'. Levert vrijwel niets op. De thuiswedstrijden worden aardig bekeken vanwege de lage prijs, op tv kijken mensen alleen als er niets anders op is. Daarnaast levert het vrijwel niets op als ze uit spelen, waarbij het contrast met de mannen nog groter is. De dames worden denk ik door iedere derdeklasser zaterdagamateurs weggezet, dus ze krijgen eerder teveel betaald voor dat gebraggel dan te weinig. De wereldkampioen gaat doodleuk met 6-0 nat tegen 16-jarigen. Moeten die 16-jarigen dan ook maar een financiële boost krijgen?

13 november 2019 om 09:28

Ik kijk het omdat ik het leuk vind en voor de sport. Zolang je niet alles zo sexistisch hoeft te zien en het moet vergelijken, kan je het los zien als eigen sport. Wat prima is. Moeten ze even veel verdienen als mannen? Nee want die rekensom gaat simpelweg niet op. Mogen ze meer verdienen? Ja hoor, ze staan immers op een internationaal podium ons land te representeren en niet geheel onverdienstelijk. Maar los van de discussie, gun ze ook wat en geniet gewoon van het spel.

13 november 2019 om 09:48

Zucht redanxo wat een oliedomme reactie. Voor de derde keer dan maar : je blijft net als zo velen steken in geblaat over niveauverschillen . Jahaaaa die zijn er , net als in elke anders sport. Van de Breggen wordt ook door een junior uit het wiel gereden , als Bertens tegen Federer tennist wordt het ook 1-6 1-6. Ik kan je heel uitgebreid het commerciële belang voor de KNVB uitleggen . Maar je kunt beter even op uitzending gemist de uitzending van bureau sport opzoeken met Frank van de wal Blake. Dat is nederlands grootste sportmarkeer en die rekent in die uitzending uit wat het vrouwenvoetbal de KNVB allemaal al oplevert en nog op kan gaan leveren . Voortaan graag eerst jezelf een heel klein beetje verdiepen voordat je iets totaal stompzinnigs roeptoetert .

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederlands vrouwenteam

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
L. BeerensteynMiddenvelder91
S. SpitseMiddenvelder910
D. van de DonkMiddenvelder98
V. MiedemaAanvaller89
S. van de SandenAanvaller71
D. JanssenVerdediger91
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederlands vrouwenteam.

Nederland
2 fans
Middenvelder, 30 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren