‘Ajax handelt zeer ongewoon inzake bonussen Overmars en Van der Sar’

Dinsdag, 12 november 2019 om

De beloningsmethoden van Ajax voor zijn directeuren Marc Overmars en Edwin van der Sar roepen vraagtekens op bij de Vereniging van Effectenbezitters. De VEB noemt de manier waarop Ajax de directieleden langer aan zich heeft weten te binden op zijn website 'curieus' en 'zeer ongewoon'.

Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax, zette in maart zijn handtekening onder een contract tot medio 2024. Daarbij ontving de oud-aanvaller een zogenaamde retentiebonus van 250.000 euro per seizoen. Wat bij de VEB tot verbazing leidt is dat Overmars het bedrag niet per jaargang ontvangt, maar in één keer 1,25 miljoen euro bijgeschreven heeft gekregen. Mocht hij Ajax vroegtijdig verlaten, dan moet hij het bedrag naar rato terugbetalen aan de club.

Over de financiële afspraken met algemeen directeur Van der Sar heeft Ajax nog niets bekendgemaakt. In de uitnodiging voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering schrijft de club dat ‘de belangrijkste elementen na het sluiten van het managementcontract’ naar buiten worden gebracht. "Die manier van handelen is zeer ongewoon", aldus de VEB. "Bij beursgenoteerde bedrijven bepalen de Nederlandse regels voor goed ondernemingsbestuur dat de precieze arbeidsvoorwaarden ruim voor de geplande (her)benoeming met aandeelhouders moeten worden gedeeld."

De VEB spreekt zich verder uit over de financiële situatie van Ajax. Het verlengen van de contracten van Dusan Tadic, Daley Blind en Hakim Ziyech noemt de vereniging 'niet zonder risico'. "Mocht Ajax weer een terugval gaan beleven en bijvoorbeeld minder geld binnenkrijgen aan wedstrijdpremies voor deelname aan Europese bekertoernooien dan valt de omzet, en als vanzelf ook de winst, snel terug." De beslissing kan echter ook goed uitpakken. "In een scenario waarin Ajax de huidige lijn kan vasthouden, liggen aanhoudend hoge inkomsten voor het oprapen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door tres)

De rede dat voetbalclubs nooit NV's mogen worden zie je hier. Een voetbalclub is het enige bedrijf dat bijna al zijn inkomsten uitgeeft.

12 november 2019 om 14:56

@sta plaats: De VEB staat ook per definitie heel zwak op een aandeelhoudersvergadering. Als ze de particuliere aandeelhouders allemaal zouden verenigen (wat ze niet kunnen), kom je op 8 procent ongeveer uit van de totale aandelen. Dus dit is roepen in de woestijn en even laten zien als vereniging dat je er ook iets van mag vinden. Ajax heeft zelf 73 van de aandelen en kan alles zelf beslissen. Dus een reden om geen NV te zijn, zie ik hier niet in. De beursgang heeft maar 1 echt positief moment gehad, dat was bij de introductie. Maar het zit nu niet in de weg, dus zou het zonde zijn hier geld aan uit te geven.

12 november 2019 om 15:28

een voetbalclub is het enige bedrijf dat bijna al zijn inkomsten uitgeeft? Wat is dit weer van bullshit. Bijna alle bedrijven doen dit. Ieder bedrijf investeert de inkomsten weer in de organsatie om het verder te ontwikkelen (en om winstbelasting te voorkomen).

"mocht Ajax weer een terugval gaan beleven en bijvoorbeeld minder geld binnenkrijgen aan wedstrijdpremies voor deelname aan Europese bekertoernooien dan valt de omzet, en als vanzelf ook de winst, snel terug." De beslissing kan echter ook goed uitpakken. "in een scenario waarin Ajax de huidige lijn kan vasthouden, liggen aanhoudend hoge inkomsten voor het oprapen." bedankt voor deze analyse Dit is toch bij elke club het geval welke investeert om progressie te boeken, zekerheden heb je nooit.

12 november 2019 om 14:44

Precies dit. Als Ajax een speler verkoopt dek je al meer dan de extra kosten van salaris lijkt me.

12 november 2019 om 14:50

En dan deze zin erbij: "in een scenario waarin Ajax de huidige lijn kan vasthouden, liggen aanhoudend hoge inkomsten voor het oprapen." Alsof ze (veb) het hebben uitgevonden. Die snappen echt de ballen van voetbal en voetbalclubs. Daarom is het maar goed dat niet veel clubs aandelen uitgeven.

12 november 2019 om 14:55

Bovendien blijven die spelers ook niet eeuwig voor Ajax spelen onder normale omstandigheden. Deze Vereniging van Effectenbezitters denken dat ze het wiel hebben uitgevonden en dat zij snappen hoe een voetbalbedrijf rendeert, terwijl zij enkel aan de centen denken.

Boeiend, die 2 mogen van mij zelfs het dubbele verdienen! Prachtig wat ze voor de club hebben gedaan, vooral Overmars uiteraard.

12 november 2019 om 14:53

Wel een beetje jammer dat er zoveel gezeik rondom is elke keer. Lagen de salarissen van Overmars en vd Sar niet ook extreem laag vergeleken bij de rest?

12 november 2019 om 14:56

Als je op.de beurs actief bent dan moet je bepaalde regels volgen, waarschijnlijk ligt het daar aan ?

12 november 2019 om 17:34

@bossie Nee hoor, het ligt gewoon bij de Veb. Die beschouwen Ajax aandelen als normale aandelen waarop zoveel mogelijk korte termijn winst gemaakt moet worden. Bij Ajax NV staat het sportieve aspect voorop, rendement is daaraan ondergeschikt. VEB mag klagen wat ze wil, ze vertegenwoordigen echt bijna niemand.

12 november 2019 om 17:45

Ah ok , maar daar ging het mij dus om. Als je niet op de beurs zou zijn , heb je daar dus geen last van. Maar nu je beursgenoteerd bent krijg je daar mee te maken.

12 november 2019 om 15:19

Wat een verandering met een paar jaar terug, toen iedereen hem eigenlijk uitkotste en hij er niks van kon. Marc Netto Hij doet het inderdaad wel echt heel goed nu. Voor Ajax hopen dat hij nog heel wat jaartjes blijft.

12 november 2019 om 15:24

Het was geen kwestie van niets van kunnen. Hij werd heel strak gehouden door de RvC en Ajax stond er financieel gezien niet goed voor. Het lag dus niet aan hem.

12 november 2019 om 15:56

Dat is niet wat de publieke opinie op dat moment was. Wellicht dat een deel van het publiek dit wel dacht, maar het meest gehoorde geluid was toen toch de kritiek op het functioneren van Marc Overmars. Ik zeg niet dat het terecht was, maar de publieke opinie is wat dat betreft wel 180 graden gedraaid.

12 november 2019 om 16:12

Nou, die kritiek is mij volledig ontgaan. Ik hoor al jaren louter positieve verhalen over Overmars. Kan me geen negatieve publieke opinie herinneren.

12 november 2019 om 16:36

Uiteraard. Net zoals iedereen het al sinds dag 1 in Ten Hag zag zitten en niemand hier over zijn accent aan het zeuren was. De waarheid is dat er zeker wel kritiek op Overmars was, zowel hier op het forum als op de Ajax forums. Gelukkig waren er net als bij de situatie met Ten Hag ook nog voldoende supporters die wel vertrouwen hadden in hem.

12 november 2019 om 15:36

Ik heb weinig tot geen verstand van aandeelhouders en al dat soort dingen, maar ik haal wel uit de tekst dat het hier niet zozeer gaat over hoeveel de mannen verdienen, maar dat er bepaalde handelswijzen in twijfel worden getrokken.

12 november 2019 om 17:35

Tja de VEB gaat de mores van de voetbalwereld vergelijken met die van normale bedrijven. En concludeerd dan dat hij bij een voetbalclub anders aan toe gaat dan bij een normaal bedrijf. Schokkend hoor.

Volkomen terecht, beter dan de gouden handdrukken bij andere bedrijven. Als spelers beloont worden om te blijven waarom bestuursleden dan niet. Op welke manier dit dan gebeurt boeit dan niet, Ajax is ook geen gewoon beursgenoteerd bedrijf maar wordt ook deels door emotie gerund.

Ik zie het probleem eerlijk gezegd niet, zolang er CL word gespeeld zullen vrijwel alle kosten worden gedekt, zeker de spelers salarissen. En bovendien zal niet elke speler zo'n dik contract krijgen dit is puur om de sleutelspelers langer te binden. Die bonussen zijn wel flink ja maar Ajax heeft eindelijk de juiste mensen op de juiste plek die wil je niet kwijt en weer terug de wanorde in gaan.

12 november 2019 om 17:37

Er is ook geen probleem, de overgrote meerderheid van de aandeelhouders vindt dat d eajax NV een uitstekend beleid heeft en keurt de gang van zaken dan ook gaarne goed. DE VEB wil alleen wat aandacht hebben en vergelijkt een voetbal club dan met een normaal bedrijf waar het allemaal om de korte termijn winst en uiteraard dividend uitkering gaat.

12 november 2019 om 22:30

Precies, en het houden van spelers als Ziyech, Blind, en Tadic is een praktische garantie op CL-voetbal, zeker gezien de ontwikkelingen op de coefficientenranglijst.

Zozo, vooral die laatste conclusie is er wel één dat niemand had kunnen bedenken. Hebben ze daar niets anders te doen?Echt Nederlands weer dit. Overal mee bemoeien, en zelfs beleid dat zijn vruchten afwerpt enigszins bekritiseren. Man man...

Haha achja, als iemand heeft bewezen het te verdienen is het overmars wel. En niet zonder risico vond ik een vrij domme statement, als ajax dat niet heeft gedaan zullen de prestaties ook minder zijn geweest, en waren de inkomsten daardoor dus ook veel lager. Voortaan beter communiceren maar dit bericht is verder ook maar zeuren om het zeuren.

Als de resultaten tegen vallen zijn de contracten een risico maar het kan ook goed uitpakken. Een veel grotere open deur kun je niet intrappen. Daar hoef je geen economiegeleerde voor te zijn.

Deze bonussen zijn nog wel prima, die 2 doen duidelijk iets goed. Het zijn de bonussen voor directies van bijvoorbeeld Hema waar al het personeel wordt wegbezuinigd om de kosten te drukken die nergens op slaan.

12 november 2019 om 14:46

Yuuup.krijgen ze een bonus omdat ze de kosten hebben weten te drukken.vervolgens gaan de bedrukte kosten voor de helft naar de directeur.lekker bezig!

12 november 2019 om 15:45

En wat is het verband? Waar rook worst is, is vuur(sorry kon het niet laten). Als de constructies redelijk schimmig zijn dan zal er vast wel meer niet kloppen. Dit gaat toch over Ajax? Wat Boekhoorn doet bij Hema zal vast ook onderzocht worden maar staat hier los van.

12 november 2019 om 17:41

Wat je nu doet zit tegen laster aan. Ajax NV is een beurs genoteerd bedrijf en publiceerd een jaarrekening. Er is niets, maar dan ook helemaal niets schimmigs. Sterker nog, de VEB haalt haar info gewoon uit de jaarverslagen. Wat Ajax NV doet is gewoon helemaal prima, bij de Ajax NV staan de sportieve prstaties voorop en dus het behouden van de technisch directuer. Eentje waaraan flink getrokken werd door het succes van Ajax. De VEB boeit dat niet, die willen alleen maar snel geld zien.

12 november 2019 om 17:41

Hetzelfde geldt voor Boekhoorn, de Hema heeft een enorme schuldenlast omdat een Engels hedgefunds het opkocht en vervolgens leegtrok. Hema heeft in feite die overname zelf bekostigd. Sindsdien heeft de Hema enorme schulden. Heeft niets met Boekhoorn te maken, die probeert de Hema te redden door zich te focussen op de filialen en de overhead kosten van het centrale kantoor zo laag mogelijk te krijgen.

12 november 2019 om 17:47

Gast, ik zeg als dat zo is en wanneer, zoals migi suggereert, Boekhoorn dingen doet die niet kloppen dan zal dat vast aan het licht komen. Hou toch op met je laster...

Nee normaal is het pas als de top zich flink verrijkt bij normale bedrijven. Daar komt bij dat ze vaak voor de korte termijn gaan om hun bonussen te halen en mag de opvolger de puinhopen opruimen.

12 november 2019 om 22:28

Goed punt. Overmars en Sar hebben een bonus dubbel en dwars verdiend op basis van uitstekend lange termijn beleid.

Zo zie je het verschil tussen een gewoon bedrijf en een voetbalbedrijf. Vooral de zorg over het verlengen van Tadic, Ziyech en Blind laat je toch in lachen uitbarsten? Je hebt toch gewoon goede voetballers nodig? Wat een onzin om dit een risico te noemen! Elke door Ajax gekochte voetballer is een risico!

No Risk No Reward! Toezichthouden is prima maar bijna alle spelers vd basis van Ajax staan er goed op. Bij een Europese mislukking is spelers verkopen nog altijd een optie. Maar Ajax heeft heel veel geld en kan dit minimaal een jaar dichten denk ik zo

12 november 2019 om 15:19

Volgens mij heeft Ajax gewoon een positief operationeel resultaat en is dit jaar de begroting omhoog gegaan, maar de vaste inkomsten ook. En volgens mij zou dit betekenen dat volgend jaar met deze kosten ook zonder Europees voetbal geen verlies gedraaid zou worden. Overmars heeft er voor gezorgd dat de club structureel niet uit zijn voegen gegroeid is.

Lekker belangrijk wat de VEB vind., Zij denken eerst en alleen aan hun eigen portemonnee. Nul waarde dus.

"mocht Ajax weer een terugval gaan beleven en bijvoorbeeld minder geld binnenkrijgen aan wedstrijdpremies voor deelname aan Europese bekertoernooien dan valt de omzet, en als vanzelf ook de winst, snel terug." Vorig jaar heeft Ajax een record aan premies moeten uitkeren, omdat er zoveel successen behaald zijn europees en in de beker en in de competitie. Als ze deze wedstrijden niet halen, hoeven ze deze premies ook niet te betalen en hoeven ze dus ook minder uit te geven. 1 1=2. Maar ook 2-1=1.Je kan niet het niet brengen alsof de uitgaven hetzelfde blijven en de inkomsten enkel dalen. Over de retentiebonus. Ja het is ongewoon, maar maakt het nu iets uit dan? Rente is bijna 0, dus of het nou bij hem of bij jou staat, dat maakt toch niet uit?

Als je naar Ajax kijkt als een voetbalclub dan is het kinklare onzin. Ajax staat er gewoon goed op en het financiã«le risico is voor Ajax bijzonder laag. Ze hebben voldoende kapitaal om de risico's af te dekken. Kijk je naar Ajax als beursgenoteerd bedrijf dan heeft de VEB gewoon recht van spreken. Ajax valt als beursgenoteerd bedrijf net als elk ander bedrijf onder bepaalde spelregels. Ook Ajax dient zich hier aan te houden. Dus gewoon netjes en tijdig alles open communiceren en niets onder de pet houden. Gewoon de spelregels volgen dan is het niets aan het handje. Overigens wel raar dat Overmars die 5 retentiebonussen in 1 x wil hebben. Is niet gebruikelijk en hij heeft toch ook niet echt nodig?

12 november 2019 om 15:21

Heeft misschien iets te maken met structurele lasten tegenover een eenmalige last in een jaar waarin gigantisch veel over is gebleven.

12 november 2019 om 22:30

Het lijkt me alleen wel dat zo'n regeling met naar rato terugbetalen het resultaat niet beinvloedt - de kosten zouden in deze namelijk verspreid moeten worden. Kan overigens wel gunstig zijn voor de liquiditeitspositie van de club.

Tijd om van de beurs af te gaan! Dit soort Verenigingen kijken naar bedrijfsvoering zoals die door andere grote multinationals wordt gevoerd. Echter is een BVO een heel andere structuur met veel meer variabelen en ongewone geldstromen. Time to leave. En wat betreft die bonussen, er mag wat mij betreft nog een verguld standbeeld van Dhr. Overmars en Dhr. van der Sar worden geplaatst.

lekker boeiend, ze verdienen het

12 november 2019 om 18:31

Het gaat er absoluut niet om dat Ajax het niet verdient. Een ieder kan nu volop genieten van Ajax. Terecht, gewoon zeer terecht. Echter met een beursgang komen er ook opeens andere organisaties die naar Ajax kijken en vanuit hun kennis kritisch zijn. Dit heeft niets te maken met Ajax, maar puur vanuit de beursgang en wat daarbij allemaal komt kijken.

Het verlengen van de contracten van Blind, Ziyech en Tadic is niet zonder risico maar het kan ook goed uitpakken. Poeh poeh, wie heeft die ingewikkelde materie bedacht? Hier worden ze bij Ajax echt wijzer van, ze zullen nu wel op hun tellen gaan passen.

12 november 2019 om 22:26

Echt he.. de beste spelers van het elftal die mede voor de geweldige sportieve successen en CL inkomsten hebben gezorgd. Die lui kijken denk ik geen voetbal.

Niets raars aan , retentie deal met clawback, heel normaal in het bedrijfsleven.

Marc heeft de afgelopen jaren netto voor ruim 300 miljoen aan inkomsten gezorgd, V. d. Sar heeft bestuurlijk alles op orde waardoor Ajax kerngezond is en is druk bezig om de begroting van 110 miljoen op te schroeven naar het dubbele, niemand heeft rede tot klagen en zie het daarom als wat stemmingmakerij.

Die jaloerse aandeelhouders moeten inderdaad hun mond houden. Hebben niks anders gepresteerd dan aandelen kopen. Wat knap zeg!

De VEB klaagt, prima. Staat genoteerd, verder met de orde van de dag.

Dit gezanik moet je nu vanaf. Die hogere salarissen zijn ook voor contracten met een beperkte lengte en voor spelers die je zo kan verkopen als dat nodig is. Stel nou dat het echt op een bizarre manier fout gaat en je haalt de komende 3 jaar geen Europees voetbal, wat al zeer maar dan ook zeer onaannemelijk is, en stel dat je dan ook nog de dure Ziyech en Tadic niet weet te verkopen (als ze er dan nog zitten), dan lijd je dus een paar jaar verlies (dat zal ook nog wel een vrij beperkt verlies zijn). Ok, uhm, er staat 200 miljoen aan reserves op de bank om dat even op te vangen! Een vermogen dat overigens met name aan het beleid van diezelfde Overmars te danken is. Gatver, dat over-voorzichtige boekhoudersgezanik...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

46 jaar
126 fans
SeizoenClubW
2008/2009 Go Ahead Eagles 24 0 1 0
2003/2004 Barcelona 20 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Van der Sar benadrukt: ‘Overmars zet de poort deze winter niet open’

Edwin van der Sar noemt de uitschakeling van Ajax in de Champions League ‘een flinke tik’. De algemeen directeur betreurt dat de wedstrijden die eigenlijk gewonnen leken niet drie punten opleverden,...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 11 december
Liverpool is een van de zes clubs die de ontwikkelingen rond Neymar in de gaten houdt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren