Blind wijst op ‘ommekeer’ in vorig seizoen en gaat in op toekomstplannen

Dinsdag, 12 november 2019 om

Daley Blind keerde anderhalf jaar geleden terug bij Ajax, nadat hij vier jaar bij Manchester United had gespeeld. In gesprek met Helden sluit de 29-jarige verdediger annex middenvelder niet uit dat hij in de toekomst een tweede buitenlands avontuur aangaat. “Maar ik sta ook open voor contractverlenging bij Ajax, ik zie mezelf hier ook nog jaren spelen”, stelt Blind, wiens contract in Amsterdam nog loopt tot medio 2022.

“Ik houd van Amsterdam, lekker in de buurt bij mijn familie. Maar mocht er een mooie buitenlandse club komen, dan sta ik er zeker voor open”, geeft Blind te kennen. Zijn vader Danny sloot zijn loopbaan af bij Ajax, nadat hij dertien jaar in dienst van de Amsterdammers had gespeeld. “Ik had laatst een discussie met mijn vader of ik hem kon inhalen. Ik ben nu 29, mijn vader stopte toen hij 37 was. Ik denk dat ik dat ga halen.”

“Ik wil wel mijn trainingspapieren halen, maar ik zie mezelf niet als hoofdtrainer. Ik ben meer het type assistent. Het bedrijfsleven lijkt me niks voor mij. Ik ben niet iemand die op kantoor wil zitten”, geeft Oranje-international te kennen over de ambities na zijn actieve carrière. Blind besloot in de zomer van 2018 terug te keren naar Amsterdam, nadat hij merkte dat de ambities van Ajax torenhoog waren. “Uit alles sprak meer ambitie: de aansluiting willen vinden bij de Europese top. Voorheen was landskampioen worden het belangrijkste doel.”

Toch kende Ajax vorig seizoen enkele lastige periodes. “We worstelden met vragen als: hoe gaan we hieruit komen? En: hoe sterk zijn we echt?”, blikt Blind terug. De 1-2 nederlaag tegen Real Madrid in de achtste finale van de Champions League zorgde voor een ‘ommekeer’, waarna Ajax uiteindelijk de laatste vier van het miljardenbal bereikte. “Vanaf dat moment groeiden we als team echt naar elkaar toe.”


Poll

Zie jij Daley Blind zijn loopbaan besluiten bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door origineel)

Blind heeft wat Ziyech ook wel een beetje heeft. Het zijn ideale spelers voor Ajax maar scouts zien een vrij trage kleine centrale verdediger en frivole speler die relatief veel balverlies lijdt. Beiden zie ik overigens bij een topclub slagen, maar dan moet je ze wel op de goede manier gebruiken. Het is heel knap hoe, ondanks zijn snelheid, belangrijk Blind is in een ploeg die hoog druk zet. Hij wordt zelden tot nooit geklopt op zijn snelheid, omdat de bal vaak in een vroegere fase alweer veroverd is. Verder best rare stat dat dit centrale duo zo weinig geklopt wordt door de lucht.

12 november 2019 om 10:28

Even een reactie op je laatste zin. Des te mooier het kulargument altijd van “hij is te klein om centraal te spelen”. Als je beter timet, hoger kunt springen dan iemand die langer is kun je die lengte gewoon compenseren. In feite spreken we van 5-10 cm, oftewel makkelijk verwaarloosbaar omdat dit aan sprongkracht en timing te compenseren is. De speelstijl van Ajax is heel aanvallend, met veel ruimte in de rug. Dit resulteert gewoon in meer overtredingen al dan niet onnodig soms. Ajax pakt in de CL best veel gele kaarten.

12 november 2019 om 10:32

Elmatador. Ja bij Veltman en Blind valt het me niet echt op maar zij hebben dat blijkbaar ook. Bij wie het wel heel erg opvalt is Tagliafico. Hoe die man kan timen in combinatie met zijn sprongkracht is echt asociaal.

12 november 2019 om 11:54

Jep. Cannavaro was ook kleiner dan 1.80m, maar die sprong gewoon een halve meter hoger dan de rest, en was daarmee een van de beste centrale verdedigers van zijn generatie. Maar bij Blind is het denk ik meer dat hij probeert om zo min mogelijk in kopduels terecht te komen door andere dingen handig te doen, zoals onderscheppingen.

12 november 2019 om 11:05

Ik denk dat Blind voorruitgang heft geboekt m.b.t. zijn snelheid, tuurlijk is hij niet de snelste CV maar volgens mij zijn meeste CV niet zo snel. Tuurlijk als je hem vergelijkt kwa snelheid met een Virgil van Dijk is het wereld van verschil, maar zo sloom vind ik Blind nou ook niet. Laatste tijd zie ik hem op Champions League niveau gewoon wat spelers bijbenen.

12 november 2019 om 11:38

Veel balverlies lijdt, heb je het over blind of ben je blind?

12 november 2019 om 11:42

Het tweede stukje gaat over Ziyech Zoals ook de zin erboven is opgebouwd door eerst Blind te noemen en daarna Ziyech. Het woordje en verraad dat het tweede gedeelte over een andere speler gaat.

12 november 2019 om 14:20

Gelukkig. Een fatsoenlijk scout zou door deze zaken heen prikken. Maarja die scouts van tegenwoordig zijn net voetbalsupporters, blind en Veltman kunnen er volgens de meesten niks van. Hopelijk zien deze supporters nu ook steeds meer en meer hoe goed ze zijn ondanks hun beperkingen. Maar zoals altijd als ze dan 1 wedstrijd wat minder spelen kunnen ze er niks van.

12 november 2019 om 12:31

Leuk om te zien hoe er altijd door een Ajax-bril gekeken wordt door supporters. Blind en Ziyech slagen bij een topclub is natuurlijk heel erg overdreven. Blind is al jaren aan alle kanten voorbij gelopen bij Man U, dus voor hem valt slagen bij een topclub wel uit te sluiten lijkt me. Wat betreft Ziyech, hij beschikt wel over de kwaliteiten om bij een topclub te slagen. Echter heeft hij ook te veel dingen waarom topclubs hem niet willen hebben. Hij laat zo af en toe zien wat hij kan, maar dat gaat te veel gepaard met onnodig balverlies. Ook zijn houding in en buiten veld schrikt topclubs af denk ik. Het is namelijk niet voor niks dat Ziyech al jaren de beste speler van de Eredivisie wordt genoemd (in mijn ogen wel terecht hoor), maar dat hij nog nooit een transfer heeft gemaakt.

12 november 2019 om 13:01

Blind en Ziyech zijn anders wel topspelers van een team dat andere topteams verslaat. Waarom zouden ze dan niet bij een topclub kunnen slagen?

12 november 2019 om 13:11

Zoveel zinnen met zo weinig onderbouwde argumenten. Blind heeft het helemaal niet zo slecht gedaan bij een United wat toen nog gewoon prijzen won (onder andere de Europa league). Wat dat betreft is het huidige united duidelijk minder. Je kan niet zeggen dat Blind gefaald heeft bij United daar heeft hij gewoon teveel wedstrijden voor gespeeld. Blind komt wel beter tot zijn recht in het spelsysteem van ajax, daarom moet hij ook alleen voor een buitenlandse club gaan waar hij vergelijkbaar kan spelen. Intelligente speler met een duidelijke drive naar voren.

12 november 2019 om 13:14

Zoals ik hier boven al zeg: Blind heeft in het verleden al laten zien dat hij op top niveau simpelweg te kort komt. En ik kan ook niet zeggen dat hij zich in de laatste jaren bij Ajax dusdanig heeft ontwikkeld dat hij zichzelf nu wel op dat niveau staande weet te houden.ziyech is al jaren de beste speler van de Eredivisie, maar heeft nog nooit een transfer afgedwongen. Dit komt naar mijn mening, omdat hij als '10' teveel mankementen in zijn spel heeft voor een echte topclub. Te veel balverlies en ik denk dat ook zijn houding in en buiten het veld een rol speelt.redenen heb ik in mijn vorige reactie ook al gegeven Jeromb, dus voortaan eerst even goed lezen voordat je weer een nutteloze reactie plaatst.

12 november 2019 om 13:19

Dus als je ergens veel speelt ben je opeens geslaagd? Dat noem ik pas een zin met weinig onderbouwing. Manchester is in de jaren van Blind 4e 5e 6e en 2e geworden. Niet echt klasseringen wat je als Manchester United zijnde geslaagd kan noemen.ohja het jaar dat United 2e werd heeft blind slechts 7 wedstrijden gespeeld.

Moet toegeven dat hij het momenteel erg goed doet bij Ajax. In tegenstelling bij Manchester United weet hij nu zijn fysieke tekortkomingen goed te compenseren met zijn positionering en voetballend vermogen. Hij heeft nu ook echt een goede fase. Denk dat het goed is dat hij zich blijft focussen op CV. Als linksback in Oranje komt hij fysiek tekort en ook als CVM in het hedendaagse voetbal sneeuwt hij onder. Als ik hem was zou ik lekker lang bij Ajax blijven. Daar kan hij de rol als CV goed invullen. Denk dat dit in een minder voetballend team in het buitenland minder lukt waardoor hij weer zijn fysieke tekortkomingen gaat merken.

12 november 2019 om 10:36

Ik vond het vorig seizoen net allemaal wat beter komt ook met name door De Ligt natuurlijk vind het wel veeel belangrijker wie er naast Daley komt te spelen hebben we liever bv een Vertongen of een nieuw talent nodig want 1 ding wat we allemaal weten met Veltman word het er niet beter op voor Daley

12 november 2019 om 10:54

Ik vind Blind dit seizoen nog beter dan de vorige. Misschien komt het omdat de Ligt vorig seizoen iets meer opviel. Maar naar mijn idee is hij nog veel meer aan het heersen daarachterin.

12 november 2019 om 13:06

Ik vind hem ook beter dan vorig seizoen. Valt natuurlijk ook meer op met een Veltman naast zich. Dat blijf ik gewoon een zwakke schakel en groot risico vinden. Blind maakt goed gebruik van zijn inzicht en heeft inmiddels ook wel behoorlijk wat ervaring. Als hij een goede sterke verdediger naast zich had staan zou hij nog meer tot zijn recht komen. Hij moet nog te vaak de fouten van Veltman corrigeren waardoor hij niet altijd kan inschuiven.

12 november 2019 om 13:08

Precies Inke. Bovendien is hij met Veltman naast zich en Martinez voor zich nóg belangrijker in de opbouw. Niet normaal hoe hij het spel vanaf zijn positie zo belachelijk goed weet te dicteren. Mag van mij een contract voor het leven krijgen.

Persoonlijk hoop ik dat Marc er alles aan doet om hem in Amsterdam te houden. Of hij wel of niet kan slagen bij de grootste clubs in Europa kan mij niks schelen. Hem elke week zien voetballen in ons shirt is een genot. Deze man is zo gigantisch belangrijk voor ons en voor het voetbal wat we spelen. Niet laten gaan.

Blind en Promes zou je eigenlijk de komende 5/6 jaar moeten behouden. Amsterdammers, in de jeugd gevoetbald, teamspelers, het buitenland meegemaakt, voor de Eredivisie zijn ze eigenlijk te goed en Real Madrid of Bayern gaat niet meer komen. Zou heerlijk zijn om die 2 en Tadic (en ook Veltman) gewoon in de selectie te hebben voor de komende 5 jaar. Ziyech zou ook mooi zijn, maar denk dat deze zomer een Dortmund het helaas wel aan durft, hij is ook nog maar 26. Onana, Neres en Van de Beek zullen hoe dan ook een keer de stap gaan maken.

12 november 2019 om 12:38

Wanneer Ziyech het seizoen afmaakt op 10 is hij onhoudbaar. Op rechts komt hij snelheid tekort en passeert hij te lastig een mannetje vergeleken met typische wingers. Op 10 is hij weergaloos en heerst hij, is ook erg belangrijk momenteel als leider van het afjagen, Ziyech dicteert wanneer ze voorin drukzetten en dat loopt stukken beter als voorheen. Als rechtsbuiten past hij slechts bij een paar clubs maar als 10 zie ik hem bijna overal wel slagen. Zolang ze Ziyech maar echt graag willen en er alles aan doen om hem thuis te laten voelen betaalt hij dat vertrouwen dubbel en dwars terug.

12 november 2019 om 13:03

Ziyech is inderdaad echt sterk in druk zetten. Daar kijk je vaak overheen, omdat je denkt dat hij gewoon zo'n typische creatieve middenvelder is. Maar Ziyech werkt in verdedigend opzicht ook keihard en zet inderdaad heel goed druk. Hij was daar ook heel goed in toen we onder Bosz heel erg hoog druk probeerden te zetten.

12 november 2019 om 13:10

Klopt en dat was precies waar ik even aan dacht. Toen was Klaassen de grote man in het drukzetten en volgde de anderen Klaassen zijn aanwijzingen. Deze week zag ik Promes, Tadic en Labyad naar Ziyech zijn aanwijzingen zoeken. Heerlijk om te zien.

12 november 2019 om 13:11

@zytto34, Ben het bijna volledig met je eens maar waarom in vredesnaam Veltman behouden. In de Eredivisie doet hij het best aardig maar in Europa kan hij echt niet meer. Was tegen Chelsea schuldig aan een domme strafschop, kreeg een domme gele kaart bij de middellijn. Chelsea liet hem ook steeds opbouwen waarna ze collectief druk zetten. Je kon duidelijk zien dat hij de zwakste schakel was en is. Als Ajax die spelers kan houden die jij noemt en door selecteert op spelers als Veltman en een goede backup voor Tagliafico dan ziet het er volgend jaar ook goed uit voor Ajax.

12 november 2019 om 13:28

Vorig jaar lieten ze De Ligt opbouwen, vast omdat het ook een koekenbakker is. Er zijn weinig verdedigers op de wereld die beter aan de bal zijn dan Daley dus het is volkomen logisch dat tegenstanders de opbouw overlaten aan wie er naast hem staat. En dat die eerste gele kaart lomp was ben ik het helemaal mee eens maar kom op zeg, die tweede is niet eens een pingel laat staan tweede gele kaart. Veltman is een prima speler om erbij te houden. Nederlands, ervaren, kan centraal en op rechts en is meer dan goed genoeg om op te bouwen in de Eredivisie. Een selectie heeft meer nodig dan 11 basisspelers, vraag dat maar aan Bommel.

12 november 2019 om 14:55

Ik schrijf nergens dat Veltman een koekebakker is, dat zijn jouw woorden. Wel is hij de zwakste schakel. De Ligt lieten ze inderdaad ook opbouwen. Het verschil is dat hij het wel kon en sterk aan de bal is. Hij heeft ook een goede lange bal, Veltman helemaal niet. Daarnaast werd er op De Ligt niet de druk gezet zoals op Veltman.het is altijd zo dat de minste speler de opbouw mag verzorgen. Bij Ajax is dat Veltman, kijk de wedstrijd maar terug. Snel druk zetten en hij raakt in paniek. Leverde ook zo maar een bal in waar bijna een goal uit kwam.ik heb het verder niet over de 2e gele kaart en pingel gehad. Dat was nl. ongelukkig overigens als hij die eerste domme actie niet doet krijgt hij geen 2e geel. Wel heb ik het over de eerste strafschop die hij veroorzaakt. Dat was opnieuw een domme onbesuisde actie. Kwam ook voor uit gebrek aan overzicht.als vaste reserve voor de eredivisie ben ik het overigens wel met je eens voor Veltman want dat is inderdaad zijn niveau. Maar ik zeg ook als Ajax verder wil groeien moeten ze doorselecteren. Ik weet niet of je de term kent maar dat betekent dat je mindere spelers doorschuift naar de bank omdat je betere spelers laat doorstromen of aantrekt van buiten. Mijn mening is dat als Ajax dat doet met Veltman ze ook volgend jaar Europees goed kan meedoen. Dat is wat Ajax nastreeft en niet het niveau van de Eredivisie.

12 november 2019 om 16:29

Doorselecteren betekent volgens mij (en de enige bron die ik effe snel kon vinden) dat je afscheid neemt van degene die te licht bevonden is. Laten we het erop houden dat het een misverstand met de terminologie was. En je hebt trouwens helemaal gelijk, met alle commotie van die wedstrijd was ik die 1e oliedomme pingel alweer vergeten.

" Het is heel knap hoe, ondanks zijn snelheid, belangrijk Blind is in een ploeg die hoog druk zet ". Is in werkelijkheid helemaal niet zo vreemd omdat hij zijn gebrek aan snelheid compenseert met een fenomenaal spelinzicht. Ook Frank de Boer en Ronald Koeman zijn ondanks hun gebrek aan snelheid moeiteloos overeind gebleven in het topvoetbal omdat ook zij net als Daley Blind waren gezegend met een groot spelinzicht. Door dat spelinzicht waren zij in staat om potentiele gevaarlijke situaties al te herkennen voor ze ontstonden en al op de plaats waar het gevaar zich zou kunnen voordoen, aanwezig waren voor het was ontstaan. Ik weet niet of je het je nog kan herinneren maar in 1 van de interlands van Oranje kreeg Blind de hoon van de zelfverklaarde deskundigen over zich heen omdat het achterin bij Oranje fout ging en Blind dat op zijn conto kreeg omdat hij instapte terwijl dat volgens hen helemaal niet nodig was. In werkelijkheid had Blind een potentiele gevaarlijke situatie gezien en stapte hij in om die in de kiem te smoren omdat hij dat door zijn gebrek aan snelheid nooit had kunnen doen als hij daarmee had gewacht tot het gevaar ook daadwerkelijk was ontstaan. Het probleem was dat zijn collega verdedigers in tegenstelling tot zijn collegas bij Ajax niet of onvoldoende anticipeerden op zijn instappen en er alsnog een gevaarlijke situatie ontstond. Bij Ajax zie je dat zelden omdat de verdedigers van Ajax dagelijks met elkaar trainen en veel meer op elkaar zijn ingespeeld. Ondanks dat het team veel ruimte in de rug vrijlaat en Blind niet de snelste is, krijgt het team relatief weinig doelpunten tegen en dat duurt al zo lang dat het al lang geen toeval meer kan zijn. Snelheid kan handig zijn voor een verdediger omdat je daarmee in staat bent om een gemaakte fout te herstellen. Als je geen of nauwelijks fouten maakt en in staat bent om gevaarlijke situaties te herkennen voor daadwerkelijk ontstaan, heb je die snelheid niet perse nodig en kan je ook zonder snelheid moeiteloos overeind blijven en uitgroeien tot een topverdediger. Daley Blind bewijst dat wekelijks, zoals voor spelers als Ronald Koeman en Frank de Boer in het verleden exact hetzelfde gold.

Ik heb het idee dat het dit seizoen al eerder is dat men na elkaar is gegroeid. Wat niet verwonderlijk is aangezien de meeste spelers zijn gebleven

12 november 2019 om 11:35

En een top coach die de spelers beter maakt en niet uitgaat van 11 man maar de hele selectie belangrijk maakt. Tactisch ijzersterk, goede trainingen, goede voorbereidingen.

Diep respect voor Blind. Op dit moment samen met Ziyech de beste speler bij Ajax. Hij heeft een zeer goede pass in huis, inzicht, voetbalt makkelijk en staat verdedigend zijn mannetje. Voor Ajax zou het fantastisch zijn om een jongen van de club met topniveau te behouden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4140
2.AZ3527
3.PSV2813
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Q. PromesAanvaller1510
D. TadićAanvaller157
L. TraoreAanvaller10
A. OnanaKeeper150
D. KotarskiKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger143
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

336 fans
Verdediger, 29 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 15 0 2 0
2018/2019 Ajax 34 5 0 0
2017/2018 Manchester United 7 0 0 0
2016/2017 Manchester United 23 1 2 0
2015/2016 Manchester United 35 1 2 0
Laatste voetbalnieuws

‘Frenkie deed het wel slim en pakte mijn autosleutel, stond ik daar...'

Joël Veltman maakt al jarenlang deel uit van de hoofdmacht van Ajax en de verdediger deelde in die tijd met veel verschillende spelers de kleedkamer. Veltman is zelf een groot liefhebber...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Ajax heeft er met RB Leipzig een nieuwe concurrent bij in de strijd om Antony. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren