‘Juventus verwacht excuses van Ronaldo bij terugkeer in Turijn’

Dinsdag, 12 november 2019 om

Patrick Vieira denkt dat het voor Maurizio Sarri belangrijk is om te achterhalen waarom Cristiano Ronaldo ongelukkig is bij Juventus. De Portugees reageerde furieus toen hij afgelopen zondag tegen AC Milan in de tweede helft gewisseld werd en verliet het Allianz Stadium vroegtijdig. Vieira geeft aan dat Sarri de kou zo snel mogelijk uit de lucht moet halen. De wissel van Ronaldo houdt de gemoederen in het Italiaanse voetbal volop bezig.

Ronaldo speelde een ongelukkige wedstrijd tegen AC Milan en zag zijn vervanger de beslissende 1-0 maken. Na zijn wissel stormde de Portugees naar binnen, om zich vervolgens niet meer te laten zien. Volgens Italiaanse media heeft de clubleiding van Juventus geen boete uitgedeeld aan Ronaldo, die zijn excuses niet heeft aangeboden. Voorlopig lijkt het daar bij te blijven. Ronaldo is namelijk afgereisd naar Portugal voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Litouwen en Luxemurg.

Sarri: 'Woede-uitbarsting Ronaldo is juist een goede zaak'

Sportief directeur Fabio Paratici heeft volgens La Gazzetta dello Sport al telefonisch contact gezocht met Jorge Mendes, zaakwaarnemer van Ronaldo, om de kou uit de lucht te halen. De Italiaanse sportkrant schrijft dat Ronaldo desondanks een confrontatie met de kleedkamer wacht bij zijn terugkeer in Turijn. Wanneer hij zijn excuses aanbiedt, zal het hoofdstuk worden afgesloten.

Sarri verdedigde Ronaldo na afloop op de persconferentie, terwijl Ronaldo even later van zich liet horen op Instagram. Hij gaf aan blij te zijn met de overwinning, maar bleef stil over zijn wissel. “Het is van belang om te begrijpen waarom hij ongelukkig is”, aldus OGC Nice-trainer Vieira bij Sky Italia. “Vanaf de zijkant lijkt het erop dat hij door een moeilijke periode gaat. Als een speler zoals hij stopt met scoren, zal er vroeg of laat frustratie komen. Dit geeft aan hoe moeilijk het is om trainer te zijn. Ronaldo is samen met Lionel Messi en Neymar van buitencategorie. Zij zijn het gezicht van het voetbal.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door nl_modric)

En terecht want niemand staat boven de club. Hij speelt als een natte krant de laatste tijd en ook iemand met zijn Status mag gewisseld worden als hij niets toevoegt. Verwend manneke is het.

12 november 2019 om 09:35

Verwend betekent toch echt dat je veel krijgt voor weinig. Er is niemand die er zo hard voor werkt als Ronaldo.

12 november 2019 om 09:47

Idd, en misschien is die ook wel boos op en teleurgesteld in zichzelf, wie zal het zeggen. Iemand straffen voor het laten zien van emoties gaat me wat ver, een goed gesprek kan geen kwaad denk ik.

12 november 2019 om 10:25

En daar begint het Ronaldo gelik weer.... Ja hij heeft hard gewerkt voor waar hij nu staat, maar dat betekend niet dat je zomaar je normen en waarden maar overboord moet gooien, omdat je toevallig een van de beste voetballers van deze generatie bent.

12 november 2019 om 10:33

Ronaldo werkt meer voor zichzelf zodat hij zo lang mogelijk fit blijft zodat hij kan blijven verdienen. Maar op het veld en voor de club werkt hij minder hard om blessure te voorkomen is mij wel duidelijk en daarnaast heeft hij moeite met VAR, zo kan hij niet meer makkelijk liggen. Als je te veel dribbelt en te veel op snelheid gebruikt is de kans groot op blessure want Ronaldo is al op zijn leeftijd. Wat hij de enige laatste jaren het meeste doet is vrij lopen en wachtend op zo'n kans met zijn dodelijke schot. Dat is alles wat hij doet. Te veel dribbelen moet je veel met je heup, enkel en knieën gebruiken... Op snelheid is de blessure op hamstring groot. Dat weet Ronaldo ook heel goed.

12 november 2019 om 11:23

"en daar begint het Ronaldo gelik weer""en daar heb je de eerste kleuter. Normen en waarden overboord gooien? Waar heb jij het over? Hij loopt alleen geïrriteerd een voetbalveld af hoor.

12 november 2019 om 09:46

@thegreenwave tuurlijk is zijn reactie niet goed, maar dat constante beoordelen van mensen terwijl je niet precies weet hoe en wat is toch ook vervelend. Voor hetzelfde geld baalt hij gewoon ontzettend van zijn eigen spel en werden de emoties hem de baas, dat kan toch, vooral als je jaren top hebt gepresteerd en het nu dan niet lukt. Om dan maar weer te roepen "verwend mannetje" vind ik erg goedkoop, zeker omdat er voor de rest weinig context bekend is. Edit: de zin werd achter de gebruikersnaam geplakt, bizar dat VZ nog steeds problemen heeft met simpele dingen als dit

Wekt toch vaak de indruk naast een groot winnaar ook een slechte verliezer te zijn. Voor hem komt de tijd er ook aan dat hij niet meer de grote man kan zijn, daar heeft hij het lastig mee.

12 november 2019 om 10:00

Tijd om naar de MLS te vertrekken, daar kan hij nog makkelijk een jaar of 3 de grote man zijn.

12 november 2019 om 14:50

@sempros daar hebben toch alle profs last van? Messi bv beschuldigde heel de Zuid Amerikaanse bond van corruptie omdat er een keer werd gefloten in het nadeel van Argentinie terwijl Argentinie inclusief Messi er heel dat toernooi voetballend niks van bakte

Ronaldo zn probleem is Ronaldo... Het enige wat hij de laatste jaren deed was scoren, en veel en zodoende belangrijk zijn. Sinds hij bij Juve is spreken zijn voeten mondjesmaat.

12 november 2019 om 10:00

Lijkt me ook moeilijk te accepteren. Van 50+ goals naar net aan de 30 tikken. Vorig seizoen gekomen om de CL te winnen en dan lig je er al vroeg uit. Al met al valt het voor hem een beetje tegen denk ik.

12 november 2019 om 10:13

Natuurlijk is het moeilijk te accepteren voor hem, vooral voor hem. Maar zijn leeftijd gaat ook gewoon parten spelen, en daarmee eigenlijk alles omtrent zijn spel en goals. Daarnaast ook nog eens dat hij, zoals je schrijft de CL wou winnen met Juve, wat niet gaat gebeuren en je ziet wat dat allemaal doet met hem. Vind het jammer, want het is een legende maar ben bang dat het over en uit is en dat het boek gaat sluiten.

12 november 2019 om 11:26

Ik denk niet dat Ronaldo naar Italië ging met de gedachte er daar ook 50+ te maken hoor. Die wist ook wel dat dat alleen maar lastiger ging worden.

12 november 2019 om 12:41

Hoor je wel wat je zegt?30 goals aantikken in de Serie A zijn er maar weinig weggelegd

12 november 2019 om 13:42

Dat doet Ronaldo niet in de Serie A. Vorig seizoen 21 goals en 6 CL, dit seizoen tot nu toe 5 en CL 1. Het einde van het Ronaldo tijdperk is in aantocht.

12 november 2019 om 17:51

Tjah Messi, een normaal Juventus had van Ajax gewonnen over twee wedstrijden. Dan stonden ze "gewoon" in de halve finale en was er niks aan de hand. Tegen de Spurs had ik ze ook gewoon als favoriet gezien. Gelukkig is het allemaal heel anders afgelopen.

12 november 2019 om 17:52

@fr_jc, dat roep je zeker ieder jaar ? Je zal met de tijd wel een keer gelijk krijgen, maar laten we hopen dat dat nog 3 of 4 jaar duurt.

13 november 2019 om 10:41

@NL_Modric, in geheel niet dat ik dit jaarlijks roep, in tegendeel zelfs. Maar je kan het aan alles zien en merken dat bij Ronaldo de tijd spreekt. Ik haalde al simpele cijfers aan, en Ronaldo kennende irriteert hem dat. Het team van Juve speelt niet voor hem en zal dat ook niet gaan doen.

12 november 2019 om 10:10

@FR_JC Dit Juventus heeft vooral een enorme gebrek aan creatieve middenvelders om de aanvallers in stelling te brengen. Dat is het probleem.

12 november 2019 om 10:18

@ajax01-95, Klopt, maar dat is dan toch(ook) zijn probleem? Hij scoort niet meer, nou ja, mondjesmaat en gezien zijn instelling en hoe hij is, gaat het dan ook bergafwaarts. Zijn vervangers scoren namelijk wel...

12 november 2019 om 10:20

Daarom is het ook niet gek om Dybala dan op zijn plek in te zetten. Want hij kan beter zijn eigen kansen creëren dan Ronaldo en lijkt daarom op dit moment beter te renderen.

Tja,ook een levende legende gaat een leeftijd bereiken waarop het allemaal iets minder gaat worden. Ik kan me niet voorstellen dat hij excuses gaat aanbieden,daar is hij veel te trots voor. Gewoon vrolijk verder gaan samen na de interlandperiode!

Ik verwacht alleen niet dat koning Cristiano zijn onderdanen om vergiffenis komt vragen. Hij kan simpelweg niet meer laten zien wat hij bij zijn vorige clubs liet zien. En die frustratie zal alleen maar groter worden. Commercieel gezien is de aanwezigheid van Cristiano geweldig, sportief gezien valt het helaas tegen en ik denk ook niet dat hij Juve de CL zal schenken.

12 november 2019 om 09:49

Hier sla je ook wel de spijker op zijn kop. Al denk ik dat niet een speler in staat is dit Juventus de CL te schenken, het team is daar op dit moment als geheel gewoon veel te pover voor.

12 november 2019 om 10:18

Daarom is het van Juve ook niet zo handig om de volledige pijlen op CR7 te richten. En daardoor bijna Dybala de deur uit te werken. Het lijkt me handiger om je team om zulke talenten heen te bouwen.

12 november 2019 om 10:27

Sterker nog, Cr7 was, zeker de laatste paar seizoenen bij Real Madrid dramatisch aan het spelen. Alleen z’n doelpunten camoufleerden alles, waardoord hij steeds werd gezien als de beste (samen met Messi). Maar het feit is dat hij niet meer de beste is. En gezien zn leeftijd zal het ook niet meer goedkomen. Hij zal sws snel weer doelpunten gaan maken waardoor z’n prestaties weer gecamoufleerd worden. Maar qua impact zal het wel tegen vallen.

12 november 2019 om 10:53

Toevallig heeft hij in die laatste seizoenen Real Madrid 3x achter elkaar naar de CL geschoten (ja, hij was veruit de meest beslissende speler in elke CL-overwinning van Real). Dramatisch spelen? Zijn taak is er zijn op de beslissende momenten en de goals maken. Hierin is hij de beste ooit dus kom niet af met dramatisch spelen want het is gewoon geen middenvelder meer als vroeger, hij doet wat hij moet doen. Zeker in 2016 en 2017 was hij nog van absolute wereldklasse.

12 november 2019 om 11:30

De laatste twee seizoenen bij Real waren niet best nee. Het laatste seizoen van hem al helemaal niet. Qua impact viel het wel mee, want scoren op beslissende momenten deed hij ook niet meer. Hij scoorde niet in de finale (hij was ook dramatisch op alle fronten). Scoorde niet in de twee wedstrijden tegen Bayern (semi finale ook dramatisch). Scoort dan wel weer in de kwartfinale.. maar het was niet zo dat hij elke wedstrijd belangrijk was, bij lange na niet zelfs. Zn statistieken zullen altijd goed zijn natuurlijk. Bijvoorbeeld; Als je 12 goals maakt in totaal in de groepsfases en de 8ste finale en je ploeg wint de CL, dan heb je volgens de statistieken 12 goals gemaakt in 13 wedstrijden.Ik vond het meer een team prestatie. Het was niet t Ronaldo van paar seizoenen ervoor, zoals de periode onder Ancelotti (waar hij by far de belangrijkste was).

12 november 2019 om 12:36

Wat een onzin verkopen ze hier weer, Ronaldo is nog steeds by far de belangrijkste speler van Juventus, alles moet van hem uitkomen... de acties, de dribbels, en de meeste aanvallen gaan allemaal via Ronaldo? Vorig jaar schoot hij persoonlijk Juventus nog door in de CL met een hattrick tegen athletico en ook afgelopen wedstrijd voor ac Milan moest hij het weer beslissen met een zelf gecreëerde penalty? We moeten stoppen met Ronaldo af te schrijven na elke wedstrijd... Ronaldo heeft gwn een totaal niet creatief waardoor veel van hem zelf moet komen en als dat niet gaat zoals Ronaldo wil word hij boos... dit is de mentaliteit die hem groot heeft gebracht en jammer genoeg ook dit soort capriolen meeneemt... maar stop alsjeblieft met hem af te schrijven en domme reacties neer te zetten als “dybala is nuttiger in het team” dat zijn dezelfde mensen die real Madrid wel beter verwachte te spelen zonder Ronaldo en met Benzema....

Het is natuurlijk maar de vraag wat hier waar van zal zijn, immers schrijven media wel meer dingen en scheen Ronaldo met een blessure te zitten schijnbaar (?). Hoe dan ook heb ik toch het vermoeden dat er een kern van waarheid in lijkt te zitten, als je namelijk echt geblesseerd bent ga je ook niet even rustig interlands spelen, helemaal niet als je bijna 35 bent. Het lijkt er dan toch een beetje op dat deze stap naar Juventus niet de juiste was voor Ronaldo, in een competitie waar teams liever de nul houden dan er eentje maken, is het lastiger spelen dan in de Spaanse of Engelse competitie waar teams meer durven te komen. Daarnaast lijkt Sarri ook minder van plan om alles af te stellen op Ronaldo, niet dat ik overigens kan zien wat Sarri nu wã©l precies van plan lijkt, want Juve speelt naar mijn mening echt enorm matig de laatste tijd. Ik ben benieuwd of Ronaldo nog uit dit dipje weet te komen, ooit zal het immers ophouden. Hij heeft fysiek al enorm veel van zijn lichaam gevraagd de afgelopen jaren.

12 november 2019 om 15:31

Zit weinig verschil tussen de spaanse en italiaanse competitie wat betreft aantal doelpunten. Niet een significant verschil om een conclusie te trekken. Ronaldo zit in een minder aanvallend team dus scoort hij wat minder. Is volkomen logisch als je mij vraagt. Het kan ook gewoon dat hij nu in een mindere fase zit en straks weer uit die dal klimt en dan weer aan de lopende band scoort, dat is wel vaak zo met spitsen dat ze het gevoel even terug moeten krijgen en dan duiken ze opeens iedere wedstrijd op de scorebord.

Jammer om hem zo te zien bij Juventus. Puur ongelukkig omdat die waarschijnlijk er veel meer had van verwacht. Ik hoop serieus niet dat Ronaldo naar Juventus is gegaan, puur door het idee dat het in de Italiaanse competitie makkelijker is om te scoren want dat is het absoluut niet. In Spanje is het technischer en krijg je ook meer ruimte's. In Italie is dat totaal anders. Zet twee of drie man op Ronaldo en Juventus heeft het erg lastig. Ze winnen dan wrl iedere keer door 1 doelpuntverschil in de competitie, maar in de CL ga je op deze manier niet verder komen. Ik blijf het nog altijd jammer vinden dat die bij Real is vertrokken. Had hier alles. Had een Benzema die in zijn dienst speelde. Niks voor niks scoort Benzema nu veel meer nu Ronaldo er niet meer is. Wordt een interessante ontwikkeling zo met Ronaldo bij Juventus. Leeftijd kan ook een rol spelen want volgend jaar wordt die alweer 35.

12 november 2019 om 15:35

In spanje wordt er niet zodanig meer gescoord dat je kan zeggen dat het moeilijker is om in italie doelpunten te maken. Juventus is een meer verdedigend elftal dan real madrid wasr cristiano voorheen in zat. Minder aanvallend team betekent minder doelpunten voor ronaldo. Tel daarbij op dat hij in een mindere fase zit momenteel dan is er niks geks aan de hand.

Brengt het gewoon niet bij Juventus (en heeft het in mijn ogen nooit gebracht), voor een type als Ronaldo is dat enorm frustreren want hij wil altijd de grote man zijn. Het lukt gewoon niet meer en ook zijn fenomenale lichaam raakt op een gegeven moment in verval. Hopelijk kan hij nog een K.O.-fase van de CL knallen om het mooi af te sluiten, het zou jammer zijn als hij zijn carrière afsluit met een beduidend mindere periode bij Juve.

12 november 2019 om 10:47

Nooit? Vorig seizoen was hij nog steevast elke wedstrijd de beste speler van Juve en hij heeft vorig seizoen ook heel wat wedstrijden beslist. Naast goals was hij vorig jaar ook gewoon heel sterk qua veldspel en assists. Dit seizoen verloopt het moeilijker (ondanks 13 goals in 20 wedstrijden), maar dat was ook het geval in z'n laatste jaar bij Real en we weten allemaal wat er toen gebeurde na nieuwjaar.ronaldo is de vorige jaren al tal van keren afgeschreven en steeds staat hij terug op. Ondanks z'n leeftijd zie ik hem zijn carrière bij Juve gewoon op een positieve manier afsluiten. Hij zit nu even in een dipje en iedereen (vooral messi en barca fanboys en dan bedoel ik niet jou FCB Catalunya) is er meteen bij om hem af te schrijven.feit is dat hij samen met Messi veruit de beste en meest beslissende speler ooit is en een beetje meer respect is wel op z'n plaats.

12 november 2019 om 12:29

Nou ja, steevast de beste speler, dat mag zo zijn. Hij kan sinds zijn komst bij Juve toch beduidend minder goede statistieken dan daarvoor overleggen. Logisch, hij wordt ook een dagje ouder. Ik vind persoonlijk dat als je bij de kampioen speelt, die met een straatlengte voorsprong kampioen wordt, je als Ronaldo topscorer moet worden. Dat is hem vorig jaar niet gelukt, ook in de CL was het alleen tegen Atletico spectaculair. Ronaldo is nog steeds heel erg goed en na de winterstop is het waarschijnlijk weer zijn tijd om te schitteren, nu iig nog niet.

12 november 2019 om 13:54

Dat komt oom gewoon doir Juventus. Bij Juve zit de wedstrijd er bij een minimale voorsprong op en is er vorig jaar op 1 wedstrijd na, nooit meer dan 3 keer gescoord. Juve scoorde 70 goals. Clubs als Barca, Real, PSG, Bayern, City en Liverpool scoren beduidend meer. Bij Juve zijn er ook geen wedstrijden waar je je moyenne kan opkrikken. Het is niet voor niets dat Juve nooit de topscorer heeft afgeleverd de afgelopen 8 jaar. DArbij waren Ronaldo's statistieken best goed, tot na de uitschakeling in de CL. Juve begon toen wedstrijden te verliezen en gelijk te spelen. Voor de uitschakeling had Ronaldo in de Serie A 24 wedstrijden, 19 goals en 8 assists. Dat was niet slecht.

12 november 2019 om 15:39

Juventus is veel verdedigender dan real madrid het komt Niet direct door ronaldo denk ik

Hij is gewoon een echte winnaar. En dan ben je altijd boos als t slecht loopt of als je gewisseld word bijvoorbeeld. Dit geeft alleen maar aan dat die nog niet klaar is voor een leven achter de geraniums.. ik vind dit net als Sarri al aangaf, mooi om te zien. Hij is een geweldenaar. Kijk dat filmpje nog maar eens van die 700 goals op dit niveau.... als Iemand daarna nog zulke onzin durft te zeggen dan kunnen we concluderen dat je geen redt van het spelletje snapt...Niemand op dit platform die ook maar de helft zal bereiken wat hij al heeft gepresteerd...Hij is en blijft FANTASTISCH!!!!!

Juve speelt gewoon niet het juiste voetbal om Ronaldo optimaal te doen renderen. Er werd gezegd dat met het aantrekken van Sarri er een vooruitgang ging zijn qua spel, maar we zijn midden november en het spel is nog steeds slecht. Ook ik was een groot voorstander van Sarri maar voorlopig zijn alleen de resultaten positief, het veldspel nog niet. We creëren veel te weinig goeie kansen uit vloeiende acties, het is altijd een beetje hopen op een bevlieging van iemand, zie Dybala tegen Milan en Costa tegen Lokomotiv. Ronaldo heeft dit seizoen wel een aantal mooie kansen laten liggen maar dan nog, hij blijft Ronaldo en mits de juiste aanvoer maakt hij er nog altijd 30 op een seizoen.

Het is al zo vaak over hem gezegd, maar zou hij dan nu echt aan het aftakelen zijn? Of is het in Italië wat minder makkelijk, omdat de kleintjes itt in Spanje de boel dicht gooien tegen de topteams en niet proberen te voetballen?

Hmmm... Ik heb het idee dat het huewlijk tussen Ronaldo en Juve niet zo'n gelukkige is. Nooit geweest trouwens. Het zou mij helemaal niet verwonderen dat hij terugkeert bij Real Madrid. Dat past stukken beter...

Cristiano zal buiten het veld als mens vast fantastisch zijn, maar ik vind het wel te ver gaan als je je collega's op het veld het niet gunt. Net als niet mee juichen, of dat incident met Ramsey. Het draait teveel om hem. ik persoonlijk zou daar moeite meehebben aangezien ik iemand ben van het geven en nemen. Met zijn houding op het veld maakt hij echt geen vrienden in de kleedkamer.

Niet alleen Ronaldo maar ook Robben en andere spelers als Xhaka en wie dan ook, gebeurd veels te vaak. Voetbal is een teamsport!! Dan is het logisch dat je gewisseld kan worden en wordt gewisseld. Als je dat niet aanstaat had je maar moeten gaan tenissen!

En zoals gewoonlijk zijn de haters er als de kippen bij om hun (zogenaamde)gelijk te halen! Feit Ronaldo speelt niet al te best,maar vooralsnog 5 doelpunten 9 wedstrijden,betekent dat hij nog wel zijn waarde heeft!Zeker gezien het feit dat hij nauwelijks aanvoer krijgt.De argumenten zijn er hoor :Dybala 2 goede wedstrijden gespeeld en die mag,volgens sommige, Ronaldo nu al vervangen! Nee Ronaldo hoor je hoe slecht dan ook, niet te vervangen!Zeker niet na 60 min. Waarom heeft niemand het over Higuan! Is spits,ik neem aan dat hij ook als functie omschrijving doelpunten maken heeft! Als Ronaldo geen 50 doelpunten haalt schrijf we hem af of een tragisch seizoen

Hij heeft zelf al aangegeven eigenlijk alleen de grote wedstrijden nog te willen spelen. Merkt dat het niet meer gaat zoals hij had gewild en dat accepteren is lastig. Dus laat hem ff kwaad zijn. Zal wel laatste seizoen in Europa worden om daarna nog ff ergens te gaan cashen in China of zo.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1056 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Juventus3611
3.Lazio3321
4.AS Roma2911
5.Cagliari2812
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
L. BonucciVerdediger152
J. CuadradoMiddenvelder140
M. PjanićMiddenvelder143
F. BernardeschiAanvaller130
P. DybalaAanvaller134
G. HiguaínAanvaller134
Cristiano RonaldoAanvaller127
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

3827 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Juventus 12 7 0 0
2018/2019 Juventus 31 21 3 0
2017/2018 Real Madrid 27 26 1 0
2016/2017 Real Madrid 29 25 4 0
2015/2016 Real Madrid 36 35 3 0
Laatste voetbalnieuws

Matthijs de Ligt faalt met Juventus voor serieuze test in topper

Juventus heeft zaterdagavond voor het eerst dit seizoen een wedstrijd in de Serie A verloren. De formatie van trainer Maurizio Sarri gaf op bezoek bij Lazio een 0-1 voorsprong uit handen...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 7 december
Nu het transferverbod is opgeheven, krijgt Frank Lampard een groot budget van eigenaar Roman Abramovich van Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren