FC Utrecht-supporters kondigen demonstratie in Amsterdam aan

Zaterdag, 9 november 2019 om

Supporters van FC Utrecht gaan zondagochtend om 10.00 uur demonstreren bij het stadhuis in Amsterdam. De fans van de Domstedelingen zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente om slechts 500 toeschouwers van de club toe te laten bij de wedstrijd tegen Ajax, die zondagmiddag om 12.30 uur begint.

"We gaan een petitie aanbieden aan de gemeente Amsterdam waarin we zeggen wat we ervan vinden", aldus Teun den Hartog, voorzitter van de Supporters Vereniging FC Utrecht, die benadrukt dat Ajax geen blaam treft. "De supportersvereniging van Ajax is ook van harte welkom. Niet met z'n allen natuurlijk, maar hun voorzitter zal waarschijnlijk ook even langskomen, want ze zijn het ermee eens en vinden dat dit ons allemaal treft."

Eerder maakten de supportersvereniging van FC Utrecht al bekend de wedstrijd te boycotten; het uitvak in de Johan Cruijff ArenA blijft daardoor leeg. In het uitvak passen meer dan 1.000 fans, maar vanwege ongeregeldheden tussen beide supportersgroeperingen lag het aantal toegelaten uitsupporters de laatste jaren lager. Utrecht nam vorig seizoen 650 supporters mee naar Amsterdam en rekende erop ook dit jaar met dat aantal welkom te zijn.

De gemeente Amsterdam stak daar echter een stokje voor. Volgens Amsterdam heeft dat te maken met incidenten rond de laatste editie van Ajax tegen FC Utrecht in mei in Amsterdam. De gemeente stelt dat alle betrokken partijen daarvan op de hoogte waren. Een andere reden die Amsterdam aanvoert is dat het verzoek van Utrecht voor 150 extra kaarten vier dagen voor de wedstrijd te laat kwam om voldoende politiemensen op te roepen.

Den Hartog zegt tegenover RTV Utrecht niets te begrijpen van het besluit van de gemeente. "Ze zeggen dat ze de capaciteit niet hebben om de veiligheid te garanderen. We hebben daar jarenlang in geïnvesteerd, maar dit druist daar volledig tegenin. Je voelt jezelf niet serieus genomen en we zijn weer terug bij af. Het doel was dat we weer naar volle uitvakken zouden gaan."Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door jajowi)

Soms denk ik weleens: misschien moet je met zijn allen maar afspreken dat uitpubliek gewoon helemaal niet meer welkom is in welk stadion dan ook. Voor 1000 man wordt een enorm politieapparaat opgetuigd en er is geregeld getouwtrek tussen gemeentes over het al dan niet toelaten van supporters. Afschaffen die awaydays! Ga maar lekker in de lokale kroeg kijken als je het niet in onderling overleg georganiseerd krijgt.

9 november 2019 om 19:28

Awaydays maken gewoon sfeer, merkte je van de week al toen Ajax 4-1 voorstond en je vervolgens niks hoorde in het stadion. Ik ben voorstander van dat supporters die zich misdragen gemeld worden bij de club, politie en de supportersvereniging van die club. Dreig iemand zijn vriendengroep weg te nemen, dan piepen ze wel anders.

10 november 2019 om 07:48

In principe ben ik het hier mee eens. Het zou in principe zo moeten zijn dat je gewoon naast elkaar zit als rivaliserende supporters. Maar helaas kunnen en durven de clubs, knvb en politie niet op te treden. Na elk incident wordt er gezegd dat de daders op video staan, iedereen wordt gestraft en eventuele kosten worden verhaald. In de praktijk gebeurt er niets en blijven de rotte appels binnen stromen. Zo lang dat zo door gaat moet je uit supporters weren als er in het verleden iets mis is gegaan.

10 november 2019 om 16:51

Ik mis de uitsupporters in de Arena. Het zorgt voor extra sfeer. De voetbalhumor. De gezonde rivaliteit. Mensen die zich misdragen moet je straffen. Individueel en niet als groep. Daarmee pak je dan heel veel goedwillenden. Vorige week was ik bij PEC - Ajax en zag hoe een volwassen vent, een PECsupporter, van boven uit het vak naar beneden kwam om een jonge Ajaxsupporter aan te vallen. Na een paar klappen en een gesprekje met suppoosten mocht hij gewoon weer weglopen. Zo los je het geweld in het stadion dus niet op. Afvoeren zo'n mafkees en een stadionverbod geven.

9 november 2019 om 19:29

Jij kan lekker makkelijk praten ­čśé

9 november 2019 om 19:33

Als die 1000 man niet komen staat er ook een heel politieapparaat. Makkelijk praten ook als je zelf geen supporter bent van een club. Een vol uitvak is alleen maar mooi voor de beleving.

9 november 2019 om 20:32

Mooi voor de beleving is geen argument om zoveel kosten te maken en allerlei ellende te veroorzaken. Ik ben het grotendeels wel eens met diegelbereds.

9 november 2019 om 21:49

Ik denk eerder andersom. Je moet die duizend man zoals je het noemt niet als tuig beschouwen maar als vrije Nederlanders die hun hobby uitoefenen. Als mensen over de schreef gaan moet je ze bij hun kloten pakken. Het is mooi dat de politie ook eens wat te doen heeft. En als uitsupporters niet meer welkom zijn mogen ze van mij het hele voetbal afschaffen. Mensen die het belang niet zien van supporters begrijpen er helemaal geen kloot van.

10 november 2019 om 00:20

@ Avds_85 Ach die kosten vallen relatief gezien wel mee, eerlijk gezegd vind ik dat ook altijd maar politiek populistisch geneuzel voor de b├ú┬╝hne. Die politiekosten zijn werkelijk waar peanuts in vergelijking met wat de overheid jaarlijks zelf verkwist; en dan heb ik het nog niet eens over de witte boord criminaliteit waar in Nederland helemaal niets maar dan ook niets aan gedaan word. De geheime tax rullings, Isds (rechtzaken) etc; die al miljarden hebben gekost. Als klap op de vuurpijl vindt al een aantal decennia de grootste nationale geldroof plaats, doordat de politiek jaren geleden het "recht op de geld creatie" heeft weg gegeven aan commerci├ú┬źle banken. Iet wat letterlijk al jaren miljarden kost. In Nederland (al geld dit ook voor alle landen) maken we ons liever druk om de symboolpolitiek van de peanuts, maar doen we geen moer tegen de echte oorzaken waardoor het land en haar inwoners steeds meer afgeknepen word. Qua ongeregeldheden valt het in Nederland wel mee, in en rondom de stadions gebeurd er vrij weinig, wat deels komt omdat alle nieuwe en verbouwde stadions wettelijk verplicht waren om uitsupporters compleet gescheiden van de thuis supporters in en uit het stadion te begeleiden. Als de overheid echt iets wil doen tegen mensen die zich niet kunnen gedragen rondom voetbalwedstrijden, moeten ze er maar eens wettelijk voor zorgen dat zodra je een stadionverbod krijgt; ook automatisch een meldplicht en omgeving verbod krijgt. Beide zaken zijn in Nederland optioneel, zoals met zoveel wetgeving in Nederland is de voetbalwet slecht geschreven en daardoor alles behalve functioneel. Last but not least, heb persoonlijk ook helemaal niets met de geacteerde gedachtegang in Nederland dat de goede maar moeten lijden onder de kwade omdat de overheid niet fatsoenlijk haar taken kan/wil uitvoeren.

Dan moeten ze zich maar gewoon gedragen toch? Als het vorige keer niet volledig goed is verlopen snap ik de keuze van gemeente Amsterdam

9 november 2019 om 19:47

Lekker suggestief... je noemt een reden, maar je weet niet eens of het ├╝berhaupt is voorgevallen.

9 november 2019 om 19:54

Voetbalsupporters hebben hun naam tegen.

Tja dit blijft natuurlijk een eeuwige discussie, gedoe met uitsupporters. Als iedereen zich gwn kon gedragen hadden we dit discussiepunt niet eens.

Is dit een vervroegde 1 aprilgrap ? zondagochtend 10 uur een petitie aanbieden bij het stadhuis,dan is er toch niemand ?

Een uitwedstrijd kan overal in de wereld maar in het kleinste land ter wereld kan dat niet?

9 november 2019 om 19:42

Lijkt me als voetbalsupporter anders ook niks om een uitwedstrijd in Vaticaanstad te bezoeken.

9 november 2019 om 21:50

Het lijkt me vooral vervelend om als Young Boys een uitwedstrijd in Vaticaanstad te moeten spelen.

Weer zo'n zwakte gebod , dat de meerderheid moet lijden door een kleine groep. Maar ja als de politiek het voor de juiste middelen zorgt zal.dat jammer genoeg zo blijven. Je kan niet van andere goedwillende supporters verwachten dat ze die criminele elementen zelf straffen ...

Ach ja. Misschien moeten supporters van alle clubs zich een keer gaan gedragen, zodat er ├╝berhaupt geen probleem voor de gemeentes hoeft te zijn om uitsupporters toe te laten. Absurd dat je in Nederland nog hooligans hebt die uit zijn op elkaar de hersens in te slaan of die het zo nodig vinden om het stadion of de stad waar ze op bezoek zijn te slopen. Voetbalgeweld en alles wat er bijhoort gewoon keiharde straffen voor opleggen zoals in Engeland. Dan zullen supporters wel twee keer nadenken.

De boycot snap ik en daar hebben de supporters ook gewoon gelijk in. Maar dat ze met z'n alle gaan protesteren in Amsterdam als Utrecht supporter zijnde is gewoon een dom idee. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk uit de hand lopen waardoor alles weer wordt terug gezet en Utrecht weer in een slecht licht komt. Als je een punt wil maken ga dan met het hoofd Sv van Utrecht en Ajax naar het gemeente huis en ga een gesprek aan.

9 november 2019 om 22:09

Joh, ze gaan ook echt niet. Dit is gewoon een reactie uitlokken en paniek proberen te zaaien.

Nemen ze de trekkers ook mee van uit Utrecht? Lachwekkend natuurlijk om dit te gaan doen.

Ze hebben groot gelijk dat ze gaan demonstreren morgen. Maar verwacht er maar niet te veel van want Halsemsa heeft het niet op voetbal. Waterkanon tijdens entrada om niks en klimaatstakers mogen gewoon rustig hun gang gaan.

De wedstrijd begint om 12.15 uur... Jammer, zoveel leuker met uitsupporters. En 150 meer of minder lijkt me niet echt impact hebben op de inzet van politie?

Joh, begint de eerste wedstrijd op zondag weer om 12:30? Het begint echt onbestaanbaar te worden met hoeveel fouten er gemaakt worden. Ik snap dat alles draait om vrijwilligers etc, maar er wordt zo ontzettend slecht geluisterd naar trouwe lezers (vooral de actieve) dat je je afvraagt wat de toekomst van de website is. OT: het is te hopen dat het allemaal vreedzaam gaat. Op deze manier is de kans dat het allemaal averechts werkt veel groter.

Lijkt me geen slim idee,amsterdam probeert al jaren Utrecht supporters te kleineren en gaan nu dus weer proberen hun gelijk te halen.gewoon vanaf nu nooit meer mensen uit Amsterdam toe laten bij FC Utrecht. Ondanks dat ik weet dat de supporters vereniging van Ajax fel tegen is op deze maatregel van de burgemeester. De redenen die de pers roepen is net zo schandalig als wat de gemeente a'dam roept.gewoon nooit meer ajax supporters toelaten. met dank aan een burgemeester die haar eigen zoon buiten de wet plaatst maar zich wel verschuilt achter leugens. Vorig jaar 1200 ajax supporters in Utrecht (22000) en maar 650 supporters in amsterdam(50000) en nu ineens is 500 het maximum. Schaam je kapot. maar goed dat is mijn mening.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie

In de wandelgangen

Zaterdag 16 november
Clubs die Zlatan Ibrahimovic willen vastleggen, moeten voldoen aan stevige salariseisen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren