Van Basten schrijft reactie Ajax voor: ‘Hij heeft nog een contract, doei’

Zaterdag, 9 november 2019 om

Als het aan Marco van Basten ligt, werkt Ajax niet mee aan een vertrek van Erik ten Hag naar Bayern München. De succesvolle trainer wordt gezien als een van de belangrijkste kandidaten om aan de slag te gaan als permanente opvolger van Niko Kovac. Van Basten heeft weinig begrip voor het standpunt van directeur voetbalzaken Marc Overmars, die vorige maand aangaf te zullen 'kijken' naar een eventueel bod van Bayern.

Mocht Overmars gebeld worden door Bayern, dan hoopt Van Basten op een ferme reactie van de beleidsbepaler. "Als Ajax moet je helemaal niet akkoord gaan, joh. Je moet hem gewoon behouden", benadrukt de analist zaterdagavond bij FOX Sports. "Hij hoort bij Ajax en doet het goed bij Ajax. Punt. Hij heeft nog een contract. Doei." Overmars stelde echter 'heel blij' te zijn met de interesse uit Duitsland, daar het een teken is dat Ten Hag goed presteert. Ajax 'denkt mee' met zowel spelers als trainers voor wie interesse is, voegde hij toe.

Bayern-fans begrijpen vertrek Kovac en zien Ten Hag graag komen

"Ik vind dat zo raar", aldus Van Basten. "Ten Hag doet het goed. Houden die handel! Het lijkt in Nederland wel alsof we iedereen maar weg willen hebben. Spelers die het goed doen: verkopen. Trainers die het goed doen: verkopen. Houd ze hier, dan hebben wij ook nog wat om van te genieten." Het is volgens de oud-topvoetballer 'niet zo makkelijk' om een 'nieuwe Erik ten Hag' te strikken. "Je moet aan jezelf denken. Punt."

Vrijdagavond schreef De Telegraaf dat er een grote kans is dat Ten Hag bezig is aan zijn laatste seizoen in Amsterdam. Samen met Thomas Tuchel van Paris Saint-Germain zou hij de enige serieuze kandidaat zijn om na dit seizoen het stokje over te nemen in de Allianz Arena. Momenteel worden de honneurs waargenomen door assistent-trainer Hansi Flick. Ten Hag heeft nog een contract tot medio 2022 in de Johan Cruijff ArenA.


Poll

Ben je het eens met Marco van Basten?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door sirius)

De voetballadder zit nu eenmaal zo in elkaar dat Ajax net aanhaakt bij de Europese subtop, terwijl Bayern tot de Europese top behoort. Daar doen de resultaten van de afgelopen twee jaar niets aan af. We mogen best vasthouden aan contracten en afspraken, maar tegelijkertijd moeten we ook realistisch zijn en onze plek kennen. Ajax is niet in staat om echt te bouwen en moet van jaar tot jaar een goede selectie zien samen te stellen. De kans dat het volgend jaar een stuk minder is dan afgelopen twee seizoenen is dan ook gewoon heel groot. Dus als de trein Bayern voorbij komt mag je best uitspreken dat je daar graag naartoe wilt en dan is het ook niet vreemd dat Overmars daar over wil meedenken.

9 november 2019 om 19:13

Aanhaken bij de top bedoel je. Ajax is letterlijk 1 van de beste ploegen van Europa momenteel.

9 november 2019 om 19:15

Momenteel wel, maar van structureel aanhaken is in mijn ogen nog geen sprake.

9 november 2019 om 19:20

Momenteel, klopt. Maar de kans dat Ajax dit seizoen vroeg in het toernooi eruit gaat is vrij groot. En als je dan volgend seizoen ook een zeperd hebt, nog maar een jaar geleden werd Europees voetbal zelfs helemaal gemist, dan ben je gewoon geen topploeg meer. Het probleem blijft nu eenmaal dat Ajax de structurele financiële kracht ontbeert om structureel tot die Europese top te (gaan) behoren. Momenteel kun je hooguit spreken van duidelijke uitschieters. Pas als je dat over een langere periode kunt (nogmaals, daar zul je financieel stappen voor moeten maken) zou je kunnen spreken over aanhaken bij de Europese top. Tot die tijd ben je gewoon een subtopper. Is niet erg he, is gewoon heel knap, gezien het financiële gat met die Europese top.

9 november 2019 om 19:22

Spijker op zijn kop, precies hoe ik het ook bedoelde. En inderdaad helemaal niet flauw bedoeld, maar wel de realiteit voor een Nederlandse ploeg met een begroting van iets meer dan 100 miljoen.

9 november 2019 om 19:26

In die zin is het zelfs heel bijzonder wat Ajax momenteel doet. Het is voor het eerst in 20 jaar dat Ajax dit niveau bereikt, wat gewoon een geweldige prestatie is. En nagenoeg rechtstreeks te linken aan het moment dat Ajax heeft besloten om niet meer te werken met elftallen vol talentrijke tieners maar om kwaliteit en ervaring in te kopen om die jeugdige onervarenheid die Ajax jaarlijks in Europa opbrak te vervangen.

9 november 2019 om 20:54

Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je presteert als Ajax zijnde momenteel. Iedere speler of coach vertrekt als clubs als Bayern op de stoep staan.

9 november 2019 om 19:17

Van Basten heeft het over Overmars die uitspreekt om mee te denken met Ten Hag, niet over Ten Hag die uitspreekt naar Bayern te willen?

9 november 2019 om 19:21

Beide vind ik niet vreemd, jij wel? Reactie aangepast overigens, dank voor de feedback

9 november 2019 om 19:24

Jawel. Overmars moet toch het meeste in het belang van Ajax denken en dat zou het behoudt van Ten Hag zijn.

9 november 2019 om 19:56

Het kan best in het belang zijn van Ajax om ten Hag na het seizoen te laten vertrekken naar Bayern. Daarmee laat je zien dat je ook voor trainers als springplank kunt fungeren voor de absolute top.

9 november 2019 om 20:25

Snap wat je bedoelt. Naar buiten toe moet je mss wel iets van die uitstraling hebben inderdaad. Zolang je intern je huid maar duur verkoopt. Wat dat betreft doet Overmars dat inderdaad ook wel bij zijn spelers.

Zou dat zin hebben, Marco, als Ten Hag zelf best wel oren heeft naar een overgang naar Bayern?

Dit moet je Ten Hag gewoon gunnen. Heeft ontzettend veel betekend en daarnaast in het begin ook belachelijk gemaakt door velen. Sommige beweren zelfs nog steeds dat hij geen top coach is en daar kan hij alleen verandering in brengen door naar bijv Bayern te gaan. En tja het is zijn droom, dus nogmaals dat moet je gewoon gunnen. Ik snap overigens wel wat van Basten bedoelt, maar ja dat gaat nou eenmaal niet en dan hou je er ook nog een ongelukkig trainer aan over

9 november 2019 om 19:23

Beetje onzin natuurlijk. Het is geen liefdadigheidsinstelling, dus iemand moeten gunnen slaat nergens op. Verder heeft Overmars ook behoorlijk risico genomen om een relatief onervaren coach, vooral in de top, deze kans te 'gunnen '. En daarna als een blok achter hem te staan toen de tijden nog minder waren en hij inderdaad voor schut werd gezet. Je hebt een contract getekend. Voor Ten Hag zou het niet raar zijn als hij daarvanaf wil voor Bayern, voor Ajax niet als ze hem aan zijj contract willen houden. Heeft niks met misgunnen te maken.

9 november 2019 om 20:00

@Inke: ik snap wat je bedoelt. Overmars heeft toen idd een risico genomen. Zijn m idd blijven steunen toen het even niet ging. Maar: als dank voor zijn goede prestaties, is het niet meer dan normaal dat Overmars zegt mee te zullen denken. Buiten dat: een coach die weg zou willen, moet je toch ook gewoon laten gaan. Hem dwingen om te blijven zou juist mogelijk een funeste keuze zijn

De Nederlandse media praat iedereen het land uit. Ik vind dat ook zo zonde. Kijk maar de Jong en de Ligt. Elke week de zelfde vraag en recentelijk ook bij vd Beek. We moeten kwaliteit inderdaad zo lang mogelijk in Nederland laten.

Alsof je wilt dat je trainer ongelukkig is. Om te presteren heb je een trainer nodig die gelukkig is en je kunt hem gewoon een stap omhoog gunnen.

In die positie zitten wij helaas nog niet Marco. Als we nu de komende 5 jaar structureel bijv. de kwartfinale Cl zouden halen kunnen we dat eens gaan zeggen, maar momenteel gaat dat gewoon nog niet op. Het ligt nu echt puur aan Erik. Wil hij meehelpen aan een mooi project in Amsterdam of inderdaad gelijk in de Europese top werken. Voor beide valt wat te zeggen en vanuit Ajax alleen maar keurig om mee te werken mocht die man naar Bayern willen.

9 november 2019 om 21:24

Hopelijk zit ajax wel in de positie nu om toptrainers aan te trekken die ajax misschien wel interessant vinden. Zou ajax niet volgend jaar voor een wenger kunnen gaan? Niet geschoten is altijd mis he. Uiteindelijk wik Ten Hag namelijk idd weg maar in Nederland is er geen coach die ik Ten Hag zie evenaren.

Zou het ook te maken hebben met het halen van toekomstige trainers en spelers . Als je als trainer weet dat Ajax zich schappelijk opsteld, ze ook eerder bereid zijn om naar Ajax te komen. Ajax speelt natuurlijk niet in een zo aantrekkelijke en uitdagende competitie. Ok qua belastingen is Nederland niet zo aantrekkelijk.

Wat ging van basten doen in Italië dan....

Wat van Basten niet snapt, is dat Overmars dit zegt in de media omdat dat slim is. Als je in de toekomst goede trainers of spelers wil halen, moet je het imago hebben dat je ze ook de volgende stap gunt. Als het puntje bij het paaltje komt, kun je daar achter de schermen veel minder makkelijk in zijn. Kortom slim dat Overmars naar buiten toe doet alsof Ajax altijd bereid is om mee te denken met spelers en trainers...

9 november 2019 om 20:50

Overmars zegt dat omdat hij heel goed weet dat het nou eenmaal zo werkt. Als Bayern komt voor iemand van Ajax, is zo'n persoon simpelweg niet te houden evenals de coach van Utrecht simpelweg niet te houden is als Ajax op de deur klopt. Dan heb je dus geen enkele reden om scheef te liggen, want zo'n afkoopsom is ook erg weinig in verhouding met andere inkomsten van een club.

9 november 2019 om 22:01

Eens, en dan kun je nog steeds in de onderhandelingen je harder opstellen dan dat je in de media toegeeft. In the end kun je iemand die weg wil niet houden, dat is oud nieuws. Gaat mij erom dat wat van Basten zegt iets is wat een club nooit zou zeggen. Je hebt er weinig aan om in de media te zeggen dat iemand niet weg mag. Geeft alleen maar onrust. Zeker als het nog slechts geruchten zijn.

12 november 2019 om 14:29

Inderdaad. Bovendien weet iedereen in de voetballerij dat zelfs het ballenrek nog te koop is als het juiste bedrag op tafel word gelegd. Het zou dus ook ongeloofwaardig zijn om nu te stellen dat ze Ten Hag nooit naar Bayern laten vertrekken.

Ja, en dat had Utrecht ook moeten zeggen, of elke club waar een coach vandaan wordt gehaald naar een ander. Beetje eendimensionaal denken van van Basten, alsof ten Hag daarin helemaal niets te zeggen zou hebben.

Alle reacties zijn overbodig. Meneer van Basten geeft al punt gezegd. Geen discussie mogelijk

Gewoon ten Hag een loonsverhoging geven en afspraak met Bayern einde seizoen, iedereen blij.. Bayern een tussenpaus als Louis of Wenger en klaar

9 november 2019 om 20:51

Ten Hag heeft al aangegeven dit seizoen af te maken, dus dan heeft zo'n loonsverhoging weinig zin. Deze zomer zal hij vast wel vertrekken.

Hoe langer hij blijft hoe groter de kans op ontslag lijkt mij. Liever via de voordeur vertrekken.

Ik vind dat Van Basten hier zeker een punt heeft! Ajax zegt te vaak te gemakkelijk maar ja tegen spelers en trainers die een stap willen maken. Vind dat Ajax vaker meer voor zijn eigen belangen moet opkomen en proberen hun beste spelers en beste trainers zolang mogelijk zien te behouden.

Volgens mij heeft Overmars nog niet heel lang geleden uitstekend voor Ajax gezorgd door te verlengen met Neres en Ziyech, en is dat met v.d. Beek ook om en nabij rond. En dit terwijl terwijl er nu nergens meer gelimiteerde transfersommen in de contracten voorkomen. Kortom, als deze spelers zouden willen vertrekken dan toch wel tegen hoge transfersommen. Dat lijkt mij het maximaal haalbare voor Overmars c.q. Ajax. Of je echt spelers of trainers kunt tegenhouden die absoluut weg willen valt te betwijfelen. Dat hebben we immers al eens meegemaakt, o.m. met Frank en Ronald.

Bij Utrecht zat hij ook in een process! Zo trots op mijn team bla bla... en weg was hij!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

35 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles

In de wandelgangen

Zondag 17 november
Manchester City wil Dani Olmo overnemen van Dinamo Zagreb. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren