AZ gaat los in Kazachstan en evenaart oude prestatie van Ajax en Roda JC

Donderdag, 7 november 2019 om

AZ heeft opnieuw een monsterzege geboekt op FC Astana. Twee weken na de 6-0 overwinning voor eigen publiek won de Eredivisionist in Kazachstan met 0-5 van de kersverse landskampioen. Myron Boadu nam twee doelpunten voor zijn rekening; ook Fredrik Midtsjö, Oussama Idrissi en Pantelis Hatzidiakos kwamen tot scoren. AZ werd de eerste Nederlandse club sinds Ajax (tien tegen NK Maribor) en Roda JC Kerkrade (veertien tegen Hapoel Beër Sheva) in het seizoen 1997/98 die minstens tien doelpunten maakte tegen een opponent in een Europees seizoen. Men heeft acht punten verzameld uit de eerste vier groepsduels en gaat in ieder geval voor even aan kop.

Ondanks dat AZ een reis van ruim vijfduizend kilometer achter de rug had, begon de ploeg van Arne Slot vrij fel aan de wedstrijd. De Alkmaarders namen meteen het initiatief, maar vertoonden wel wat slordigheden in het spel. Gaandeweg de openingsfase nam de druk van AZ toe; de eerste doelpoging kwam van Calvin Stengs. Vanaf de rand van het strafschopgebied dwong de buitenspeler doelman Nenad Eric om de bal met twee vuisten weg te boksen. Diezelfde Eric moest na achttien minuten opnieuw ingrijpen, toen Owen Wijndal het eindpunt van een counter vormde en met een hard schot de korte hoek zocht.

Ver esta publicación en Instagram

?? AZ is de eerste Nederlandse club met minimaal 10 goals tegen een specifieke opponent in één Europees seizoen sinds Ajax (10 goals tegen NK Maribor) en Roda JC Kerkrade (14 goals tegen Hapoel Be’er Sheva) in 1997/98 ? ? #az #uel #azalkmaar #europaleague #alkmaar #astaz #samennaarvictorie

Una publicación compartida de Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) el

Astana trad aan op volle oorlogssterkte, in tegenstelling tot tijdens de wedstrijd in Alkmaar van twee weken geleden. Toen werden spelers gespaard met het oog op de kampioenswedstrijd in eigen land. De thuisploeg speelde echter niet met het vertrouwen van een kampioen. Astana leverde de bal vaak makkelijk in en liet AZ het spel maken. De 0-1 hing in de lucht, maar AZ moest er even op wachten. Boadu leek niet te beseffen hoeveel tijd hij plots had na een mispeer van Antonio Rukavina en schoot gehaast over. Vijf minuten later was het echter alsnog raak voor de spits, die zijn derde doelpunt van de Europa League-groepsfase bijschreef.

In een fysiek duel in het strafschopgebied liet verdediger Evgeni Postnikov zich makkelijk aftroeven door Boadu, die vervolgens koeltjes de verre hoek uitzocht. AZ zocht met een 0-1 voorsprong de kleedkamer op en bouwde de marge kort na de rust uit. Dani de Wit vond Midtsjö, wiens schot vanbuiten het strafschopgebied licht getoucheerd werd door Postnikov. Doelman Eric stond als aan de grond genageld: 0-2. Niet veel later gooide AZ de wedstrijd definitief in het slot na een vlotte aanval. Boadu, die tussen de 0-2 en de 0-3 een goede kans van dichtbij onbenut liet, vond Idrissi, die bij de tweede paal afrondde.

Astana kwam er voetballend nauwelijks aan te pas, maar klopte aan de poort met een heerlijke streep van linksback Dmitri Shomko. Van grote afstand zocht hij de bovenhoek uit; Marco Bizot lette goed op. Het was het enige serieuze doelgevaar van Astana, dat de schade in het restant van de wedstrijd alleen maar groter zag worden. Hatzidiakos vuurde vanbinnen het strafschopgebied raak in de verre bovenhoek, terwijl Boadu op aangeven van Idrissi zijn tweede doelpunt van de avond binnenwerkte. AZ gaat dankzij de zege aan de leiding in Groep L, met acht punten en een doelsaldo van plus elf. Later op de avond nemen Manchester United en Partizan Belgrado, de nummers twee en drie, het tegen elkaar op in Engeland


Poll

Wordt AZ groepswinnaar in de Europa League, denk je?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

78 reacties (laatste reactie door oelie wapper)

AZ Europa league winnaar 2020, dat zou wat zijn zeg haha

7 november 2019 om 18:43

Als ze nu de kansen ook afmaken, zoals boadu vandaag een aantal keer niet deed, denk ik inderdaad ook echt dat het gewoon mogelijk is.

7 november 2019 om 18:51

Heb het niet gezien, maar zoveel kansen niet afmaken en alsnog 2x scoren zegt ook erg veel over de kwaliteiten van een spits. Als hij dat weet te verbeteren, waar nog alle tijd voor is overigens, wordt dit gewoon een superspits denk ik.

7 november 2019 om 18:53

Ik zeg zelf ook niet dat hij niks is, vind hem zelfs erg goed! Maar dit is tegen Astana, als je verder komt zul je minder kansen krijgen en dan moet je toch scherper zijn.

7 november 2019 om 19:00

Ze hebben een leuk team, maar als straks de Astana's er uit liggen en de Ajax/Valencia/Chelsea's uit de CL komen met natuurlijk de Porto's, Sevilla's en Arsenals dan zou ik het al een wereldprestatie vinden als ze de kwartfinale halen.

7 november 2019 om 18:52

Ik als Ajacied gun hen dat van harte. Hoeveel Feyenoorders nu wel niet blijven refereren naar 2002 als laatste Europese prijs.. Kunnen die droeftoeters helemaal niets meer roepen haha. En overigens speelt Az gwn fantastisch leuk voetbal. Zulke clubs gun ik het altijd wel.

7 november 2019 om 19:11

Hahahah precies dat

7 november 2019 om 19:16

En weer iemand die het niet kan laten om Feyenoord erbij te betrekken, uiteraard op een negatieve wijze. Droeftoeter.

7 november 2019 om 19:22

Sowieso spat de arrogantie er van af, want pro2312 moet als Ajacied er ernstig rekening mee gaan houden dat zijn club straks ook in de Europa League speelt. Kijken of ie dan nog steeds hoopt dat AZ het toernooi wint. De referentie naar Feyenoord maakt het helemaal af, wat een trieste reactie zeg

7 november 2019 om 19:29

Je zal maar zo druk zijn met Feyenoord, zelfs als het zo goed gaat met je eigen clubje. Wat een droefenis.

7 november 2019 om 19:35

Ajax gaat echt niet de Europa league in, de enige vraag is of ze 1e of 2e gaan eindigen in de poule.

7 november 2019 om 19:40

Haha tuurlijk joh. Ajax staat in punten gedeeld 3e in de groep maar volgens jou is de enige vraag is of ze 1e of 2e worden. Ik houd het maar op Amsterdamse arrogantie. Het is gewoon een realistische mogelijkheid dat Ajax 3e wordt.

7 november 2019 om 19:43

Als je het in plaats van gedeeld 1e plek, gedeeld 3e plek ziet dan zegt dat al genoeg over jou. Hoe negatief kan je ergens naar kijken zeg, jonge jonge.

7 november 2019 om 19:45

Dat doe ik slechts om te benadrukken dat het een realistische mogelijkheid is. Feit is dat er 3 ploegen zijn met evenveel punten en er maar 2 door kunnen gaan. De kans dat Ajax 3e wordt is dus gewoon aanwezig. Stellen dat Ajax 'echt niet' de Europa League ingaat is ontzettend voorbarig.

7 november 2019 om 19:51

Inderdaad ProHulst0s. En dan nog bestempelen als "Amsterdamse arrogantie". Jammer dat haat zó blind kan maken. Als Nederlandse fan, kan je ook trots zijn op Ajax en wat ze al hebben bereikt in Europa de afgelopen paar jaar; hoe ze met twee man minder en belachelijke beslissingen Chelsea op een 4-4 weten te houden, hoe ze de punten pakken voor NL op de coëfficiënten-lijst, waardoor de kampioen van NL binnen nu en twee seizoenen sowieso direct geplaatst is voor de CL, om maar een paar voorbeelden te noemen. Net zoals dat menig Ajacied het knap vindt van AZ en Feyenoord dat ze zich goed stand houden in de EL.

7 november 2019 om 19:53

Doet het je zoveel pijn jongetje?

7 november 2019 om 19:54

Haha shuif alles af op haat ja. Kruip maar weer in die slachtofferrol. Ik benoem enkel de feiten, of je het nou gedeeld 1e of gedeeld 3e noemt, feit blijft dat er 3 ploegen zijn met 7 punten en er maar 2 door kunnen gaan. Op basis waarvan zou Ajax niet in de EL kunnen belanden?

7 november 2019 om 20:15

Onthoud één ding, je bent pas écht een droeftoeter als je gaat provoceren op een voetbalforum.

7 november 2019 om 20:29

Hoe staat ajax gedeeld derde in een groep van vier waar er drie op plaats 1 staan? Waarvan Ajax op basis van cijfers als eerste in de groep wordt neergezet.Daarnaast zie ik heir maar 1 droeftoeter en dat ben je zelf. Zie je nu al in meerdere artikelen negatief reageren op het feit dat Ajax het zo goed doet. Je moet overal even aangeven dat ze nog wel gaan verliezen en hoe arrogant ajax wel niet is. En dan iemand die refereert aan het feit dat er dan een nieuwe club is die sinds Feyenoord dan deze prijs kan binnenslepen, dan houd hij zich niet met zijn eigen club. Ezig en is het een droeftoeter... Iets met spiegeltje, spiegeltje?

7 november 2019 om 20:30

Oh dus eerst net zo hard en stoer ageren en provoceren en als je erop gewezen wordt terugkrabbelen... Sjonge jonge..

7 november 2019 om 20:41

Lol misschien moet je even terug naar school voordat je mij van alles in de mond legt. Gedeeld 1e en gedeeld 3e betekent in dit geval exact hetzelfde. Noem het hoe je het noemen wil

7 november 2019 om 22:50

Sparta praag die elk topic afstruint op zoek naar het woord 'Ajax' om vervolgens zn frustraties te blijken. Gedeeld 3e hahaha

7 november 2019 om 19:51

Het was mooier geweest als ze de thuis wedstrijden ook echt thuis hadden gespeeld en ook die nog komen gaan , een vol thuis stadion geeft toch net wat meer , desalniettemin doen ze het gewoon prima

Vermoed dat United moeite gaat hebben vanavond. Zou zo maar kunnen dat AZ groepswinnaar wordt.

7 november 2019 om 18:46

Laat man utd maar gewoon winnen, dan is een punt tegen Partizan voldoende

7 november 2019 om 18:46

Zou natuurlijk wel leuk zijn om groepswinnaar te worden, maar overwinteren is belangrijker. Dan is het beter dat United wint vanavond.

7 november 2019 om 18:50

Zou wel een stunt zijn, op Old trafford groepshoofd worden, ik teken er alvast voor

7 november 2019 om 22:29

Zou zomaar kunnen. United is dan al geplaatst en de wedstrijd is op 12 december. Vlak voor het drukke kerstprogramma dus reken maar dat United dan met het derde speelt.

7 november 2019 om 22:29

Zou zomaar kunnen. United is dan al geplaatst en de wedstrijd is op 12 december. Vlak voor het drukke kerstprogramma dus reken maar dat United dan met het derde speelt.

7 november 2019 om 22:29

Zou zomaar kunnen. United is dan al geplaatst en de wedstrijd is op 12 december. Vlak voor het drukke kerstprogramma dus reken maar dat United dan met het derde speelt.

Wat een heerlijke ploeg is dit AZ toch! Ja goed, het is Astana, maar het voetbal dat de Alkmaarders kunnen spelen met al die jeugdinternationals is fantastisch.

7 november 2019 om 19:09

Astana, van het niveau dudelange (lijkt op, klinkt als) /trencin. Beetje nederlandse club van niveau verliest daar niet van 😜

7 november 2019 om 19:28

Maar AZ wint wel 11-0 waar Feyenoord en Utrecht van respectievelijk Trencin en Dudelange verliezen

7 november 2019 om 19:33

Ik heb beide potjes niet gezien en het klinkt niet echt als een topploeg maar.. speelde Astana een paar seizoenen geleden geen cl? Hoe dan ook, lekker voor de punten weer! Fijn dat niet alleen Ajax dit seizoen goed bezig is, maar az, psv en een heel klein beetje Feyenoord ook punten halen !

7 november 2019 om 19:54

Daar gaam de meeste nl clubs ook de boot in , die lastige clubjes je bent altind beter , maar winnen blijkt vaak lastig te zijn !

7 november 2019 om 20:11

5 keer achter elkaar kampioen van Kazachstan (terwijl AZ vorig jaar uitgeschakeld werd door de nummer 2). En ze speelden inderdaad CL in 15-16. Gelijkgespeeld tegen Atletico, Galatasaray 2x en Benfica. Bovendien laatste 3 jaar Europa league groepsfase, waarvan 1 keer overwinterd. Ik kan het haast niet geloven maar dit team heeft het een stuk beter gedaan dan AZ Europees gezien de laatste 5 jaar haha.

7 november 2019 om 20:58

Utrecht heeft nog nooit tegen Dudelange gespeeld...

7 november 2019 om 22:31

En Man United won er maar met 1-0 van op Old Trafford.

Daar zit ook muziek in ,in AZ. Een team in vorm hopelijk houden ze deze vorm vast. Het is altijd de vraag hoe het team reageert als.er belangrijke spelers uitvallen .

10 wedstrijden dit Europese seizoen ongeslagen, heel lekker! En weer eroverheen gewalst, ondanks dat de tegenstander er geen pepernoot van kon. Hoe die af en toe aan het kaatsen en verdedigen waren, echt ronduit lachwekkend. Maar het is toch een lekker signaal richting de rest van de Europa dat de eerste 6-0 geen incident was. Nu hopen op Man U winst vanavond en dan is overwintering heel dichtbij! En Boadu, 2 keer scoren en een assist, maar oef, die laatste misser was er eentje van niveau kelderklasse. Kan gebeuren.

7 november 2019 om 18:46

Het moet momenteel geweldig zijn om AZ supporter te zijn. Er gebeuren daar fantastische dingen! Gefeliciteerd met de overwinning vandaag

7 november 2019 om 18:49

Bedankt! Altijd mooi om als 6e klasse spits vergeleken te worden met een eredivisie spits 😉

7 november 2019 om 18:55

En met welk doelsaldo, zoek dat ook maar eeens uit. Ongekende klasse dit AZ

Ondanks dat het 0-5 is geworden, had de uitslag hoger moeten uitvallen als ze scherper waren voor de goal.

Lekker AZ! Er staat toch een goede ploeg dit jaar die óók de topwedstrijden een keer presteert. Mooie gebalanseerde ploeg. Ik was aan het begin van het jaar bang dat de verdediging problematischer zou zijn, maar de toch wat matigere cv's (opvallend dat bijna geen enkele NL ploeg echt goede heeft terwijl deze positie bij 't NL elftal het best is bezet) doen het naar behoren, vooral Wijndal verrast me positief! Ook wellicht potentieel oranjemateriaal, naast de al meer bewierrookte jongens.

7 november 2019 om 18:58

Vorig seizoen ook de laatste 2 toppers gewonnen hoor en de nul gehouden, dus dat is ook al een tijdje aan de gang.

8 november 2019 om 09:00

Maar dat was ook dit jaar .

7 november 2019 om 18:58

Vorig seizoen ook de laatste 2 toppers gewonnen hoor en de nul gehouden, dus dat is ook al een tijdje aan de gang.

Je kan lullen wat je wil, slechte tegenstander blablabla, maar ik zie weinig ploegen zo overtuigend een tegenstander opzij zetten als AZ. United en partizan hadden veel meer moeite en wonnen nipt van Astana, gewoon een klasse prestatie van de mannen uit Alkmaar!

7 november 2019 om 18:54

Niemand kraakt het toch af? Tuurlijk is Europees 6-0 en 0-5 winnen hoe dan ook een super prestatie, maar laten we niet doen alsof het tegen Barcelona is.

Goed bezig, en ja het had iets beter gemoeten maar het is ook genoeg. Beetje respect voor de tegenstander .nu achterover hangen.

Eerste helft minder maar tweede helft goed. Ik hoop echt dat AZ door komt. Ontzettend leuke ploeg! Misschien kunnen ze nog verder groeien in het toernooi en als de loting mee zit ook nog ver komen.

AZ en Ajax, de trots vam Nederland op het moment.

7 november 2019 om 18:54

Sportief ! 👌🏽

7 november 2019 om 19:31

Laten wij Nederland ook weer trots maken vanavond. Kom op Feyenoord!

AZ en Ajax, de trots vam Nederland op het moment.

AZ en Ajax, de trots vam Nederland op het moment.

Uhm psv tegen die montegrijnse club??? Fk zeta in 2012/2013. Werd 0-5 en 9-0.

7 november 2019 om 18:48

Dat was kwalificatie dat rekenen ze niet mee.

7 november 2019 om 18:51

Ze zeggen europees seizoen, maar goed ze hebben ajax weer in de titel gekregen daar gaat het om heh.

7 november 2019 om 18:57

Bij een champions league debutant tellen we voorrondes ook niet mee ofwel...

7 november 2019 om 19:52

Nee maar bij een debutant in het Europees voetbal wel

7 november 2019 om 19:35

1972: Feyenoord - US rumelange (luxemburg ) thuis 9-0, uit 0-12. Totaal 21-0. Ken uw klassiekers, zou ik zeggen.

Dat die Koopmeiners pas 21 is, wat een complete en dominante middenvelder is dat prachtige speler. Boadu ook enorm veel potentie , ondanks het feit dat hij slordig is in de afronding.

Ik zie iedereen zeggen als united vanavond wint van partizan is een punt genoeg tegen partizan. Maar als dat een gelijk spel word is een punt nog steeds genoeg lijkt me ? Als het 0-0 of 1-1 word is het onderling resultaat beter en bij 2-2 is je doelsaldo zoveeeeeel beter. En je staat 3 punt voor met 1 wedstrijd te gaan + beter onderling resultaat of een doelsaldo verschil van 10 ongeveer. Dan zou ik liever een gelijkspel hebben vanavond zodat je grote kans hebt op groepswinst

7 november 2019 om 19:03

Maakt opzich niet heel veel uit. Stel Manu wint, en Az en Manu winnen de volgende. Blijft het verschil 2 voor Manu. Dan moet je meteen een legendarisch wedstrijd spelen, en winnen op Old Trafford. Mooier kan bijna niet voor me clubbie

ik zit te kijken naar die prestatie van Roda jc. 10-0 winnen thuis van Hapoel beer Sheva. Bizar on: AZ gaat lekker zeg! maar ik vind Astana echt schrikbarend. zwak. Daarom hoop ik dat az nog wint. van Partizan, want ik denk dat iedereen in die groep wint van Astana

7 november 2019 om 20:17

Klopt! Na de 0-1 overwinning tegen AC Milan in het San Siro toch een van de meeste memorabele prestaties van Roda in Europees opzicht. Helaas wel allebei net wat voor mijn tijd als supporter, haha.

Nu heb ik de wedstrijd niet gezien maar dit is zeker een vette uitslag van AZ, ik ben benieuwd of ze het vast kunnen houden en in de Europa League dit seizoen voor een stunt kunnen zorgen.

Lekker AZ!!! Over 3 weken winnen van Partizan in Den Haag en dus overtuigd de volgende ronde bereiken. Afsluiten in het legendarische en prachtige Theatre of Dreams als beloning voor een sterke seizoenshelft en dan afwachten wie je tegenstander wordt in de volgende ronde. Gefeliciteerd Alkmaarders!!!

‘Wedstrijd in Alkmaar’ schandalig van de redactie.

Wat een knappe prestatie van AZ. Vind het echt top om hen te zien spelen. Nu hopen op mijn cluppie vanavond.

Geweldige prestatie van AZ. Dit team verdient een plaats in de knock out fase. Ik hoop dat ze die tegen Partizan gaan binnen slepen. En dan zonder druk naar Old Trafford. Even die Engelsen een lesje leren.

Ik denk wel dat Astana 3 dagen kampioensfeest in de benen had.

Dat had AZ '67 ook ooit eens. Kostte hen de Uefa Cup tegen Ipswich Town.

Beetje laat met deze reactie, maar midstjö is echt een geweldenaar, brengt zoveel rust en zorgt ervoor dat koppmeiners het spel kan verdelen. Teun legt elke bal over minimaal 80 meter op je stropdas, niet normaal.

Niet zo heel veel van kunnen zien, maar prima uitslag weer. Winnen of gelijkspelen, thuis, tegen Partizan zou moeten kunnen om de volgende ronde te bereiken. Dat is een prima prestatie voor AZ.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

0 fans
Aanvaller, 18 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 AZ 12 8 1 1
2018/2019 AZ 8 3 1 0
2017/2018 AZ 1 0 0 0
2018/2019 Jong AZ 1 0 0 0
2016/2017 Jong AZ 9 6 1 0
Laatste voetbalnieuws

Mundo Deportivo: scouts van Barcelona kijken dinsdag naar Calvin Stengs

Calvin Stengs is op de radar van Barcelona verschenen, zo meldt Mundo Deportivo zaterdag. Het twintigjarige talent van AZ wordt omschreven als 'een nieuwe parel van Mino Raiola' en om die...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 17 november
Manchester City wil Dani Olmo overnemen van Dinamo Zagreb. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren