Erik ten Hag uitermate tevreden: ‘Er zit zeker muziek in’

Donderdag, 7 november 2019 om

Erik ten Hag bracht afgelopen dinsdag in het Champions League-duel met Chelsea (4-4) een uitermate offensieve opstelling in het veld. Noussair Mazraoui en David Neres vervingen Sergiño Dest en Edson Álvarez, terwijl Donny van de Beek als controlerende middenvelder en Hakim Ziyech als ‘tien’ speelde. Ten Hag geeft in gesprek met De Telegraaf te kennen dat er ‘muziek’ in deze formatie zit.

Ten Hag zag dat zijn tactisch plan tegen Chelsea werkte en dat het duel op Stamford Bridge heel anders verliep dan de eerste ontmoeting in Amsterdam. “In de Johan Cruijff ArenA kwamen we niet onder de druk uit en om daar niet opnieuw tegenaan te lopen hadden we veel voetballend vermogen nodig. Vandaar zijn we met die vijf offensieve spelers gestart”, aldus Ten Hag, die in de thuiswedstrijd tegen Chelsea (0-1 nederlaag) met Lisandro Martínez, Álvarez en Van de Beek op het middenveld speelde.

Gefrustreerde Ten Hag: 'Zulke fouten van de VAR zijn heel bitter'

“Vooral aan de rechterkant lukte het ons continu om onder de druk uit te voetballen en zo de wedstrijd naar onze hand te zetten. De uitvoering aan onze kant was goed en als beloning maakten we een paar geweldige goals”, analyseert de oefenmeester. Hij ziet dat er een stap vooruit is gezet en dat zijn ploeg goed speelde in deze formatie. “Maar we moeten onszelf nog wel verder ontwikkelen. Het is mooi om te zien dat al die aanvallend goede spelers de volle bereidheid tonen om voor elkaar het vuile werk te doen.”

“Er zit zeker muziek in”, stelt Ten Hag, wiens ploeg nu komende zondag in eigen stadion opneemt tegen FC Utrecht. “Misschien gaat het iets te ver om te stellen dat we verder zijn dan vorig seizoen, maar ik kan me voorstellen dat het wervelender oogt. Dat komt ook door de diepgang, snelheid en het vele bewegen van onze aanvallers. Het ziet er allemaal heel dynamisch uit.”


Poll

Vond jij de opstelling tegen Chelsea de beste voor Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

82 reacties (laatste reactie door hansje1969)

We kunnen natuurlijk tot in de eeuwigheid blijven malen over het arbitrale optreden van dinsdag. Maar we kunnen ook even positief kijken, we hebben Chelsea helemaal weg gespeeld de eerste helft. Het was voor mij het beste voetbal van Ajax sinds de uit wedstrijd in Madrid, het was echt van wereldtop niveau. En het lijkt er ook op dat ETH eindelijk de perfecte opstelling heeft gevonden. Het beloofd iniedergeval veel goeds

7 november 2019 om 08:31

Ja inderdaad. En ook in de breedte klopt het, zijn ze misschien zelfs sterker dan vorig jaar. Alleen de plek van Veltman staat nog ter discussie. Ik praat niet graag mensen mee, maar ik denk dat je daar andere opties moet gaan bekijken. Hij doet het niet altijd slecht, maar is een risico met soms domme acties. Daarnaast zit er natuurlijk ook geen rek meer in.

7 november 2019 om 10:29

Veltman doet altijd zijn uiterste best en speelt haast nooit slecht en daarmee weet hij zijn tekortkomingen op verdedigend gebied aardig te verbloemen. Veltman opstellen staat garant voor 3 of 4 slaapmomentjes per wedstrijd waaruit een goal ontstaat of zou kunnen onstaan. Verder staat hij ook garant voor domme overtredingen op de tegenstander waarmee hij Ajax al jaren dupeert door kaarten te pakken. Hij heeft een slechte inspeelpas, kan niet dribbelen, voorzetten komen vaak niet aan en maakt regelmatig eigen goals omdat hij zo lomp en onbehouwen inkomt. Kortom, ik hoop dat hij deze winter wordt opgepikt en anders moet hij maar plaats nemen op de bank en dan kan Alvares of Schuurs zijn plaats innemen.

7 november 2019 om 11:07

@Fortress. Je zegt dat Veltman zijn best doet en bijna nooit slecht speelt, om daarna te zeggen dat hij veel verbloemt en dan overgaan op een lijst (waar ik het mee eens ben) wat allemala verkeerd gaat. Kortom, hij doet dus veel slecht en dat kost ajax gewoon te veel

7 november 2019 om 18:18

Veltman blijft hardleers en idiote dingen doen. Blij dat hij er even niet bij is de volgende cl pot.de tweede gele vond ik ook onterecht trouwens. Maar pakt verder te veel kaarten omdat hij zoveel te kort komt voor een centrale verdediger en mist ook het inzicht dat Blinfd wel heeft

7 november 2019 om 09:16

Toch is er een te groot verschil nog met een thuis en uitwedstrijd. Het is niet vreemd dat Ajax uit betere resultaten behalen met het spel wat het speelt. Tijdens thuiswedstrijden zijn de ruimtes een stukje kleiner en wordt het lastiger om er doorheen te voetballen. Bij een uitwedstrijd worden de ruimtes iets groter en dan is Ajax dodelijk. Geef ze een paar meter de ruimte en als de uitvoering dan ook goed is, valt er nagenoeg niks tegen te doen.

7 november 2019 om 09:55

Alvarez voor Veltman dan is het perfect.

7 november 2019 om 10:17

Alvarez heeft echt nog met niks de indruk gewekt dat hij beter zou kunnen zijn op die positie.

7 november 2019 om 10:24

Logisch, toch? Alvarez speelt dan ook niet op zijn eigen positie. Ik zie hem graag ipv Veltman, wie ik prima als invaller vind, maar totaal geen basisspeler vind. Blind-Alvarez in het centrum, Blind voor het voetbal en sturing, Alvarez voor het koudmaken van tegenstanders.

7 november 2019 om 10:41

Het zegt niet veel natuurlijk, maar vond hem tegen Chelsea ijzersterk invallen, zat er paar x goed tussen met slidings rond de 16.

7 november 2019 om 11:08

Alvarez liet met zijn invalbeurt toch zien uitstekend te kunnen verdedigen. Ik sluit niet uit dat hij daar blijft staan als hij het goed doet tegen Lille. Ik zou er persoonlijk misschien zelfs voor kiezen om hem daar ook al in de Eredivisie op te stellen, zodat hij al op wedstrijdniveau in is gespeeld voor de zeer belangrijke CL wedstrijd. De CL gaat nu voor alles, zeker gezien de voorsprong van zes punten.

7 november 2019 om 11:27

Gaat Ajax met Alvarez -Martinez spelen tegen Lille of met Alvarez - Schuurs denk je?

7 november 2019 om 11:45

Ik denk persoonlijk met Alvarez - Schuurs, Martinez gewoon lekker op het middenveld laten staan met Donny en Ziyech. Al deed het Marin het de laatste keren dat hij speelde ook niet slecht, dus ook dat zou een optie kunnen zijn op het middenveld mocht Martinez toch CV staan.

7 november 2019 om 12:10

Alvarez heeft 1 keer op die positie gespeeld, in een oefenwedstrijd, en toen stond hij net zo te schutteren als Magellan. Dat het perfect zou zijn als hij op de positie van Veldman zou komen, is dan ook niet meer dan een aanname die ook nog wel eens heel erg tegen zou kunnen vallen omdat centraal achterin communicatie van enorm belang is en Alvarez nog geen woord Nederlands spreekt en ook zijn Engels tamelijk gebrekkig is. Helemaal op de manier zoals Ajax speelt met veel mensen voor de bal. Ik denk dan ook niet dat Ten Hag Alvarez tegen Lille zal laten spelen nu Veldman er niet bij is, maar dat hij voor Schuurs zal kiezen en Martinez Blind zal vervangen. Een trainer als Ten Hag heeft een grote voorkeur voor een links- en rechtspoot achterin en daarom denk ik dat hij zo zal starten. Ik zie Alvarez alleen starten als hij zou kiezen voor drie centrale mensen achterin. Het zou zomaar kunnen dat Gravenbergh op de positie van Martinez zijn CL basisdebuut mag maken, al is Marin natuurlijk ook nog steeds een optie.

7 november 2019 om 13:17

Valt wat voor te zeggen Scepticus, ik ben ook nog allerminst overtuigd van Alvarez op RCV (die oefenpot tegen Heerenveen was hij echt drama). Ik snap dan ook niet de roep van velen om Veltman te passeren voor hem om die positie, maar dat terzijde. Nu Veltman en Blind beide geschorst zijn moet er radicaal veranderd worden. Ook Martinez heeft nog niet bewezen dat hij goed als (l)cv kan spelen natuurlijk, althans ik heb het nog nooit gezien. Maar jouw opstelling met Gravenberch of Marin op het middenveld en Martinez - Schuurs achterin behoort zeker tot de mogelijkheden; Martinez is immers meer bekwaam om Blind's rol (waarbij je ook aan de bal wat meer moet laten zien) op zich te nemen.

7 november 2019 om 11:41

Zelfs met 9 man kwamen er kansen tegen de nr.4 van de PL. Die 2 laatste doelpunten kwamen er toen er bij Ajax nog van alles gereorganiseerd moest worden en het geeft de denken dat sommige spelers van Chelsea dachten dat Ajax met 10 man speelde.

7 november 2019 om 12:08

Ten Hag is wel wereldcoach man, zelfs na vertrek van Frenkie en De Ligt kan hij het voor elkaar krijgen om een wereld elftal neer te zeggen dat gewoon vaak 3 tot 4 doelpunten kan maken in een wedstrijd. Het zijn allemaal vechters die doorgaan tot de 95e minuut. Geen echo in het team, en spelers trappen ook niet tegen iemand zijn schenen. Voorheen zou een Klaasjan gaan klagen, of een Neres die ineens op de bank moest zitten. Financieel is iedereen voldaan, qua prestatie idem dito. Ajax sluit zich aan, aan de wereldtop. Spelers als Unuvar, Gravenberch, Noa Lang en Sontje Hansson die kloppen allemaal aan de deur. Ze moeten alleen wel nog de stap maken naar mannelijk en zakelijkheid, want dat is nodig in de CL. Als dat aangeleerd wordt, dan heeft Ajax gewoon genoeg talenten die mee kunnen. Bovendien door Zuid-Amerikanen in je elftal te zetten, heb je altijd vechters. Zoiets moet de norm zijn. Aangevuld met mega talenten.

7 november 2019 om 12:26

" Ajax sluit zich aan, aan de wereldtop ". Ajax kan zich op dit moment met iedere club meten, maar dat zal waarschijnlijk niet heel lang meer duren. Dit jaar zijn met De Jong, De Ligt en Schone al drie sleutelspelers vertrokken en aan het eind van dit seizoenen zouden er zomaar weer 4 of 5 kunnen gaan. En het is ook nog maar de vraag of Ten Hag ook na het seizoen de lokroep van Bayern zal weten te weerstaan, terwijl dat wel een echte topploeg met duurzaamheid is die ook nog eens in een topcompetitie speelt. Bayern is weer een treetje hoger dan Ajax en als ik eerlijk ben, geloof ik niet dat Ten Hag volgend jaar met de leegloop in het vooruitzicht nog bij Ajax onder contract zal staan. En dan moet Ajax weer helemaal opnieuw beginnen met een nieuwe trainer met andere ideeen en een selectie die van haar fundament en kwaliteit is ontdaan. Het lijkt mij volstrekt onmogelijk dat Ajax zonder Zyech, Van de Beek, Onana, Tagliafico en Neres zelfs maar in de buurt van het niveau zou kunnen komen dat nu wordt gehaald, de club zal helemaal opnieuw moeten beginnen en dat zal terug zijn te zien in het spel en de resultaten. Gelukkig heeft Ajax in tegenstelling tot voorheen zoveel geld en gaan voornoemde spelers en de CL deelname zoveel geld in het laadje brengen dat er ook weer kwaliteit kan worden terug gekocht en de neergang niet zo groot zal zijn als in het verleden. Bovendien komt er een fabuleuze lichting talenten aan. Ajax zal volgend seizoen veel moeten inleveren en waarschijnlijk een nieuwe trainer moeten kiezen, hetgeen de nodige tegenslagen en teleurstellingen zal gaan opleveren, maar net als vroeger voor de toekomst vrezen door de leegloop, is door het nieuwe beleid gelukkig niet meer nodig.

7 november 2019 om 12:54

Ik zie daar juist een patroon (en daardoor ook een verbetering) in Scepticus. Begin vorig seizoen zaten er een paar spelers op het vinkentouw (oa van de Beek) die het moesten doen met invalbeurten. Dat zijn dit jaar de jongens die belangrijk zijn voor Ajax. Dit seizoen heb je met Alvarez, Dest, Neres (wederom), Schuurs, Marin, Gravenbergh ook spelers die regelmatig minuten maken. Ik kan je nu al zeggen dat al deze spelers gaan blijven komend seizoen (mischien dat Neres nog vertrekt) en daarmee ook belangrijk(er) gaan zijn voor Ajax. De enige positie waarin we in kwaliteit achteruit gaan is de doelman. Daarbij denk ik ook dat het vertrek van Ziyech niet op te vangen is. Wel denk ik dat je zonder al die spelers, toch een behoorlijk elftal neer kunt zetten, waarmee je in ieder geval het kampioenschap kunt behalen. Het is dan aan de nieuwe trainer om, net zoals onder Ten Hag, in het seizoen te groeien en Europees te overwinteren.

Kotarski
Dest
Schuurs
Blind
Martinez
Alvarez
Gravenbergh
Neres
Marin
Tadic
Traore
7 november 2019 om 13:23

@nl_modric: Denk je dat Promes ook gaat vertrekken? Anders verwacht ik die sowieso in de basis-11 van komend seizoen. Bovendien denk ik dat Ajax wel een andere doelman zal aantrekken (of nog eerder dat Varela gaat spelen) als Onana vertrekt, Kotarski is er echt nog niet klaar voor volgens mij. Ziyech, Donny, Nico en Onana (tegelijk) opvangen gaat een lastige klus worden, maar goed er is geld genoeg dus er kunnen ook weer gerichte aankopen gedaan worden. Ik hoop nog altijd dat ze niet alle 4 deze zomer gaan vertrekken, zou geweldig zijn als Marc er 1 (of meerdere) weet te overtuigen om te blijven!

7 november 2019 om 14:20

Och ja, helemaal vergeten. Ook al ben ik geen fan, hij moet er natuurlijk wel in staan.

Klopt het zag er leuk uit en was effectief. Ten Hag is tactisch ijzersterk of zal hij Schreuder gebeld hebben, aangezien dat het tactisch brein was de laatste jaren(sarcasme). Ben al fan van Ten Hag sinds Uterecht een echt voetbaldier en lijkt me een hele intiligente man.

7 november 2019 om 08:30

Daar ben ik ook bang voor. Die kaarten gaan wel gelden ondertussen. Maar Ajax krijgt ze ook wel makkelijk, kan er zo een aantal terughalen die zelfs in NL niet gegeven zouden zijn. Het grappige is dat ze helemaal niet onsportief en gemeen spelen, daar associeert niemand Ajax ook mee. Maar Ajax is net wat minder 'clever' om bepaalde dingen naar de hand te zetten. Zo heeft bijvoorbeeld dat uitgebreid rollen van Willian en Abraham gisteren voor kaarten gezorgd bij Ajax, terwijl als Blind was gaan rollen bij Pulisic de avond er waarschijnlijk heel anders uit had gezien. Theater is belangrijker tegenwoordig, zeker bij Zuid-Europese scheidsrechters. Ben geen voorstander, maar misschien moeten we maar meegaan.

7 november 2019 om 08:37

Volgens mij staan alleen Martinez en Onana op scherp, dus dat valt wel mee. Blind en Veltman hoorden daar ook bij maar dat is nu weg

7 november 2019 om 11:09

Ik ben blij dat hij nu eindelijk de voorhoede neerzet zoals ik het vanaf het begin eigenlijk had gewild. Je hebt diepgang nodig op je flanken, je zag vorig jaar ook in de CL dat Juve en Real aan het twijfelen worden gezet als iedere fout kan leiden tot een gevaarlijke uitbraak met die snelle spelers. Dat Neres vormdips ondervindt, ligt imo aan het feit dat hij weinig vertrouwen kan opbouwen. Constant gewisseld worden, constant op een andere positie beginnen (lb/cam).

7 november 2019 om 12:38

" Dat Neres vormdips ondervindt, ligt imo aan het feit dat hij weinig vertrouwen kan opbouwen. Constant gewisseld worden, constant op een andere positie beginnen ". Denk niet dat dat zo is. Ook Tadic en Mazraoui en in het begin Zyech haalden niet meteen hun normale niveau ( Tadic doet dat feitelijk nog steeds niet ) en dat heeft volgens mij alles te maken met een gebrek aan fitheid. Normaal heeft een speler na het seizoen minimaal drie weken vakantie en daarna 4 tot 6 weken de tijd om weer fit te worden. Betreffende spelers hebben echter de hele zomer door moeten spelen en zijn op een vaak kortere vakantie gegaan en daar weer van terug gekeerd toen de voorbereiding al voor het grootste gedeelte of zelfs geheel voorbij was. Die spelers hebben dus de competitie moeten gebruiken om weer fit te worden en het lijkt mij niet meer dan logisch dat dat niet zonder horten en stoten gaat. Mensen zijn geen robots en zelfs het fysiek van getrainde sporters heeft een limiet wat belastbaarheid betreft.

Het werkte inderdaad en Chelsea wist niet wat ze moesten doen. Bij de 1-4 dacht ik, dit kan een walk over worden. Helaas dacht de scheidsrechter daar anders over.

7 november 2019 om 11:28

En deze scheidsrechter was al eerder geschorst geweest vanwege het bevoordelen van 1 club. Zeer dubieus dus dat de Uefa deze scheidsrechter had aangesteld.

En een paar fantastische eigen goals Erik is er niet vies van om veren in zijn eigen reet te steken. Ik heb gisten een data analist op tv gezien en daarin kon je zien dat het helemaal niet zo geweldig was, maar dat Chelsea het slecht uitspeelde, maar omdat journalisten en de calimero spelers verkondigen hoe goed het wel niet was hoeven we dat toch niet als waarheid aan te nemen. Daarnaast lees ik, ook hier, dat alle buitenslands kranten vol stonden met superlatieven over deze wedstrijd van de amsterdammers, ik heb die kranten niet gezien, tenminste niet de voorpagina. Waar een klein land groot in kan zijn.

7 november 2019 om 07:44

Ik heb Engelse analisten superlatieven te kort horen komen voor Ajax. Ik heb wel die Engelse Franse media gelezen waarin wederom Ajax wordt geprezen en iedereen weet dat die statistieken gebaseerd zijn op het moment van dat Ajax onterecht met 9 man komt. Ajax heeft zelfs even veel schoten nog gehad, die levensgevaarlijk waren vanaf dat moment, als Chelsea. Die goals waren inderdaad fantastisch. Ajax had er geen moment de scheids voor nodig. De goals van Promes en Ziyech waren blijkbaar onhoudbaar voor de spelers van Chelsea. De goal van vd Beek was geniaal totaalvoetbal uitgespeeld. Wat lul je nou man.

7 november 2019 om 07:59

myvision, ik heb gisteren een data-analist gezien die zei dat Ajax de beste was en dat ze gewoon keihard bestolen werden door Rucchi en de UEFA. Die heb jij ook gezien hè 😉. On: of het beter is dan vorig jaar weet ik niet, kregen echt veel minder kansen tegen toen. Maar aanvallend is het wel smullen bij Ajax, dat staat buiten kijf.

7 november 2019 om 09:06

@myvision,ik ben het grotendeels met je eens en Ajax speelde ook zeker de eerste helft erg goed. Toch ben ik van mening dat bij 2 goals de geluksfactor een grote rol speelde. De eerste goal van Ajax was toch echt een erg gelukkige en de goal van Ziyech vond ik simpelweg een enorme blunder van de keeper en kan ik me ook niet aan de indruk onttrekken dat het ook geen schot was maar een scherpe voorzet die er per ongeluk invalt.wat betreft de goals van Promes en Van de Beek dat waren 2 perfect uitgespeelde goals met 2 schitterende assists.

7 november 2019 om 10:31

Het gaat om de druk die je zet als ploeg. Als je geen druk naar voren zet dan vallen die geluk doelpunten zoals jij zegt, niet. Simpel.

7 november 2019 om 11:39

Welke goal van Ziyech? Bedoel je die eigen goal van Kepa? De bal ging op de paal, hoe mooi het schot ook was. Via de keeper ging hij er in

7 november 2019 om 07:47

Hou op man, Chelsea speelde het niet slecht uit, Ajax stond gewoon prima laag te verdedigen. Ik weet niet of jij Barcelona vorig seizoen hebt gezien, maar die stonden gewoon in de zestien te verdedigen. Dan gaven ze de tegenstanders af en toe wel de bal, maar die kwamen er zelden doorheen. Of vindt jij dan ook dat dat door de tegenstanders en seizoen lang slecht wordt uitgespeeld?

7 november 2019 om 07:56

Henkknuppel, je hebt de wedstrijd gezien? En toevallig ook nog andere CL wedstrijden? Dit was een wedstrijd die in zn geheel in de 6e versnelling gespeeld werd. Die zie je niet vaak. Zowel door Chelsea als Ajax. Ajax dirigeerde. Heerlijk om naar te kijken en de eerste 55 minuten waren gewoon voor Ajax.

7 november 2019 om 08:21

Wat een knuppel....! Ajax kan met de borst vooruit en het hoofd omhoog naar de volgende wedstrijd uitkijken. Chelsea is in bloedvorm. In de JC arena had Ajax het dan ook zeer moeilijk. Nu hadden ze er antwoord op, en kwam Ajax weer in het eigen spel waarmee het vele harten van voetballiefhebbers sneller doet laten kloppen. Uiteraard zijn er ook mensen die dat maar wat pijnlijk vinden en er alles aan doen om de prestaties omlaag te praten. Laten we dat als een extra compliment zien: Ajax omlaag praten als ze 4-4 spelen tegen Chelsea in bloedvorm, waarvan een half uur met twee man minder. Bij deze dus knuppel: Thanks!

7 november 2019 om 09:00

Data analist is leuk, maar je weet wat ze zeggen. Statistieken zijn als bikinis, ze tonen je alles behalve de essentie. Ajax deed het 60 minuten lang prima dinsdag.

7 november 2019 om 10:16

Precies, zaken als Xg en Xa zijn leuk om trends over een seizoen te volgen maar over één wedstrijd zegt het helemaal niets. Data analyse in sport kan best wat toevoegen zolang je de beperkingen erkent. Aan de hand van data zeggen over één wedstrijd dat het niet zo goed was is echt complete onzin.

7 november 2019 om 13:14

" Daarnaast lees ik, ook hier, dat alle buitenslands kranten vol stonden met superlatieven over deze wedstrijd van de Amsterdammers, ik heb die kranten niet gezien, tenminste niet de voorpagina. Waar een klein land groot in kan zijn ". Je zal nooit zien, wat je niet wilt zien. Jij bent waarschijnlijk 1 van de weinigen die Ajax niet goed heeft zien spelen en dat is waarschijnlijk het gevolg van een overdosis azijn. Over klein gesproken. Je hebt het over Calimero spelers, terwijl je als ik op je tekst af ga, zelf zo een klein menneke moet zijn dat je waarschijnlijk onder de tafel door kan lopen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je je hoofd stoot. Niet dat dat wat uit zou maken, je bijdrage werkt niet bepaald de indruk dat er veel in zit. De analist waar je het over hebt, is Pieter Zwart en die heeft helemaal niet gezegd dat Ajax slecht heeft gespeeld, maar dat er veel open ruimten ontstonden waar Chelsea van had kunnen profiteren en waardoor het ook anders had kunnen aflopen. Kennelijk kijkt de beste man niet zo vaak naar Ajax, dat is namelijk onderdeel van de tactiek en wordt gewoon ingecalculeerd en soms zelfs bewust gedaan. Als er ruimten ontstaan, kan de tegenstander daar niet in duiken zonder ergens op het veld zelf ruimte vrij te laten en de kracht van Ajax is juist om daarvan te profiteren. Die tegenstander weet dat natuurlijk ook en zal dat dan ook niet meteen doen. Je kunt ook bewust ruimte laten ontstaan om je tegenstander daarin te lokken en de ruimte die die daardoor elders op het veld ontstaat benutten om zelf een aanval op te zetten. Dat is de essentie van tactiek. Analisten als Pieter Zwart hebben bovendien wel eens wat last van tunnelvisie en zien alleen de nadelen of voordelen van een tactiek, terwijl het voor- of nadeel afhankelijk is hoe er mee wordt omgegaan. Zwart ziet en bespreekt in deze zaak alleen het nadeel van de ruimten die ontstaan, terwijl die natuurlijk ook voordelen kunnen bieden. In wedstrijden van Ajax en ook Barcelona zijn altijd veel open ruimten vooral in de rug van de spelers. Toch verliezen die clubs zelden met grote cijfers als ze gewoon hun niveau halen en maken zelf veel goals. Of dat nu in wedstrijden tegen kleine clubs is of als ze tegen Real, Bayern of Juve spelen. In geen van de gevallen leveren die ruimten grote problemen op en dat gebeurt natuurlijk veel te vaak om nog van toeval te kunnen spreken.

Belangrijkste omwisseling is natuurlijk de nummer 10 positie. Zolang je vd Beek daar weg houd ga je er altijd op vooruit. Nu dwing je hem niet naast de spits te blijven hangen en kiest hij zijn momenten uit. Promes op 10 vond ik al een verademing maar Ziyech op die positie is natuurlijk helemaal smullen.Het lijkt nu misschien weer een geniale zet van ten Hag maar dit is iets wat hij al in het begin kon zien maar dan blijft hij maar hangen in wat hij in zijn hoofd had. Hetzelfde gold destijds ook met Frenkie in de verdediging. Geforceerd zijn gelijk willen halen maar uiteindelijk toch terug komen op iets wat iedereen al kon zien.

7 november 2019 om 08:09

Ten Hag houdt heeft geloof in iets totdat het misgaat. Meestal werkt het in zijn voordeel, omdat spelers precies weten wat ze aan toe zijn en vertrouwen voelen van de coach. Op het moment dat het misgaat kan hij echter wel snel zijn mening bijstellen, inderdaad zoals bij de Jong in de verdediging. Maar echt geforceerd vasthouden aan zijn mening vind ik dat niet.

7 november 2019 om 09:09

In deze lijkt het wel of coaches niet meer durven om een 10 op 10 te zetten. Ten Hag met Ziyech, Ozil etc. Maar ook bv Koeman die zegt dat Ihattaren voor de rechterkant in aanmerking komt omdat Wijnaldum al op 10 staat. Soms hoeft beter verdedigen niet met een schoffelaar op het middenveld. Een middenveld met Frenkie, Wijnaldum en Ihattaren is toch ideaal. Net zoals martinez Donny en Hakim prachtig is. Laat de verdedigers lekker verdedigen en de middenvelders miet ook alleen maar verdedigen.

7 november 2019 om 11:08

Ihataran is nog maar 17 he nog echt niet klaar voor een basis plek in oranje. Koeman kan nu gewoon niet meer om vd beek als cvm op te stellen. Vd beek heeft nu op top nivaeu laten zien dat hij een uitstekende cvm is.

Gewoon zo blijven spelen totdat er dragende spelers vertrekken. Dit is het product van seizoenen lang de ploeg bij elkaar houden. Super trots!

Mooi en nu snel Veltman uit die basis halen en alvarez naast blind zetten. Enige probleem is dat met deze opstelling je toch een mindere bank hebt. Het beste staat op het veld. Zeker aanvallend heb je weinig toppers om in te laten vallen

7 november 2019 om 07:54

Nja Traoré en Lang zijn toch wel goede aanvallende opties als je het mij vraagt. Dan heb je Veltman en Schuurs als verdedigers en dan Gravenberch en Eiting ( mits weer 100% fit ) voor ‘t middenveld, Bruno al 2e keeper en je heb een prima bank met lekker veel jeugd

7 november 2019 om 08:11

Huntelaar heb je nog voor de spits, waardoor je de rest ook weer kunt doordraaien. En hopelijk gaan we nog wat van Bandé zien. Nieuwe aanvallende aankopen lijken me inderdaad overbodig.

7 november 2019 om 11:34

Huntelaar en Marin zijn er ook nog, en ook Dest heb je op de bank.

7 november 2019 om 09:10

@soccerfan,volgens mij begrijp ik het niet helemaal maar je wilt toch altijd de beste spelers in de basis hebben en niet op de bank? Zou wat zijn dat je Ziyech maar wissel zet omdat je graag wil dat er een goede bank is. Ben het overigens wel met je eens over Veltman. Hij had best een aardige serie wedstrijden waar hij redelijk speelde. Maar dinsdag liet hij weer zien dat hij een risico is en blijft. Was ook erg duidelijk dat Chelsea hem steeds aan de bal liet om vervolgens collectief druk te zetten.

Komende wedstrijd is de belangrijkste, niet die tegen Valencia. Win je uit bij Lille en wint Chelsea van Valencia ben je al door ( op doelsaldo ).

7 november 2019 om 08:15

Wat zou dat meer dan terecht zijn zeg. Promes is echt een aanwinst. Geeft aanvallend meer mogelijkheden. En scoort belangrijke goals. Dan kan er een ander wat minder in vorm zijn zoals Tadic, maar dan heb je nog Promes, Neres, vd Beek en Hakim. Wat een aanvalskracht. En dan nog de Hunter achter de hand hebben.

7 november 2019 om 08:26

Gaat op basis van onderling resultaat dus je kan je niet tegen Lille al plaatsen. Als Valencia in theorie in de ArenA met 1-4 wint dan lig je er alsnog uit met 10punten. Eerst maar eens Lille spelen en dan zien we wel weer 😃

7 november 2019 om 08:49

Valencia thuis is het belangrijkst. Als je in Lille verliest maar je wint thuis van Valencia ben je sws door

7 november 2019 om 11:31

Hopelijk winnen zowel Ajax als Valencia hun potjes en dat Ajax en Valencia de laatste wedstrijd het dan op een 0-0 akkoordje gooien.

7 november 2019 om 15:12

@lawpi, lol waarom zou Valencia met zoiets idioots akkoord gaan? Ze kunnen groepshoofd worden als ze winnen en ze kunnen geen 3e meer worden, ookal verliezen ze.

7 november 2019 om 16:07

Kans is toch zeer klein dat ze met 3 doelpunten of meer bij Ajax uit zullen winnen. Met een akkoordje kunnen ze toch nog een puntje pakken en daarmee 9 ton voor de club. En misschien hebben ze ook wel een hekel aan Chelsea dat ze een akkoordje wel zien zitten.

Ten Hag moet gewoon uitgaan van eigen kracht, al begrijp ik dat hij misschien door het vertrek van Frenkie en De Ligt meer behoudender speelde. Maar je ziet dat Ajax momenteel misschien wel een van de betere aanvalspellen heeft van Europa. Promes is belachelijk op dreef, Ziyech is wereldtop, Neres begint zijn vorm weer terug te krijgen, alleen Tadic is nog een beetje zoekende, al speelde hij wel goed tegen Chelsea. Donny op 8 met zijn loopvermogen en techniek is gewoon meer dan prima. Denk ook dat Mazraoui voetballend meer toevoegt aan het aanvalspel, Dest is toch meer een dravertje. Toch niet vergeten dat je Chelsea een uur lang weg hebt gespeeld en dat ze niet verder komen dan twee strafschoppen, een dubieuze buitenspelgoal, en dat ze maar 1 velddoelpunt weten te maken in 25 minuten tijd tegen 9 man.

7 november 2019 om 08:58

Geen enkele wereldtopper op de positie van Ziyech lijdt zo vaak balverlies. Het is echt absurd. Zelfs de simpelste balletjes levert hij gewoon in en daar zit geen enkele verbetering. Wat goed gaat, is echt heel goed, maar onder de streep is hij alles behalve een wereldtopper. Dat wegspelen vond ik erg meevallen. Het zat Ajax vooral niet tegen met die 2 own goals. Tweede helft ging Chelsea uit een ander vaatje tappen en die overtredingen waren een gevolg van het tempo van Chelsea niet langer kunnen bijbenen.

7 november 2019 om 10:47

Wat ook een groot verschil maakte is dat Alonso in de rust gewisseld werd. Ten Hag geeft het in dit interview al aan, ze konden Chelsea steeds via de rechterkant belachelijk veel pijn doen. Chelsea heeft daar zijn eigen Veltman staan, ik begrijp echt niet dat hij nog opgesteld wordt. Twee vd 3 goals in de eerste helft vallen hem ook aan te rekenen.

7 november 2019 om 11:19

Die Alonso is volgens mij een prima speler als je tegen een tactisch simpele tegenstander speelt. Als zijn taak is om aan de zijlijn te blijven een voorzet te geven en bij z'n man te blijven dan is er niet veel aan de hand. Maar zodra hij tegen een dynamisch team moet spelen dat veel wisselt van positie dan snapt hij er niks meer van en staat hij positioneel vaak verkeerd.

7 november 2019 om 11:47

Exact. Zodra hij aan fatsoenlijk verdedigen toe moet komen, speel je gewoon met 10. Vorig seizoen wist City daar ook heel slim gebruik van te maken waardoor we er 6-0 vanaf gingen. Sindsdien slaak ik elke keer dat ik zijn naam in de opstelling zie een diepe zucht.

7 november 2019 om 12:02

Ik denk dat het ook beter zou zijn als Chelsea een nieuwe linksback zou kopen die dat wel beter kan. Is Tagliafico geen optie om Chelsea in de zomer te versterken?

7 november 2019 om 12:29

Ohh dat zou heerlijk zijn zeg! We hebben daar nu ook Emerson lopen, dat is een verbetering tov Alonso maar die sukkelt het hele seizoen al met blessures. Ik hoorde dat er interesse in Ben Chilwell van Leicester was, maar door de transferban moest natuurlijk alles even in de wacht. Maar Tagliafico zou ik echt werelds vinden, ik hoop dat Cech en co hebben zitten opletten! Ik vind dat oprecht een van de betere backs in Europa momenteel. En misschien is het niet heel realistisch maar ik zou het ook wel tof voor Ajax vinden als hij daar blijft en een legend wordt. En in Europa deze vlammende lijn voortzet. Ik zou het Ajax zeker gunnen! Totdat ze mijn clubje weer tegenkomen hehe😜

Na 2 dagen toch flink balen, is dit denk ik wel een wedstrijd waar het allemaal op zijn plek viel, en waar we in mei van kunnen zeggen kijk tegen Chelsea uit viel de puzzel in elkaar. Dat was onder Bosz de wedstrijd Ajax - Willem II in de beker en vorig jaar Bayern - Ajax. Alleen ik zou toch een keer Alvarez of Schuurs op de plek van Veltman willen zien. Veltman is toch de zwakste schakel op het moment hoe sympathiek hij ook is.

7 november 2019 om 11:27

Ik denk dat buiten de Ajacieden veel mensen toch anders denken over de sympathie van Veltman.maar inderdaad ten Hag heeft z'n puzzel nu eindelijk gevonden lijkt het. Het is een zeer aanvallende variant en eerder durfde hij dat niet aan omdat je verdedigend kwetsbaar kunt zijn. Aan het begin van het seizoen stond de defensie nog alles behalve stabiel en dan moet je niet meteen een aanvallend middenveld op gaan stellen. Belangrijk van een aanvallend middenveld is dat zowel Ziyech als van de Beek meer verdedigend gaan denken. Donny is voetballend erg goed voor de opbouw maar defensief mag hij wel wat feller en harder worden. Ziyech moet beseffen dat op sommige plekken op het veld balverlies dodelijk is. Daarom dat hij voorheen vaak als rechtsbuiten werd opgesteld omdat het dan minder snel tot grote kansen van de tegenstander leidt als hij de bal verspeelt. Tegen Chelsea vond ik dat we nog veel te veel kansen weggaven wat werd gecompenseerd door de vele gele kaarten. Als dat eruit is en iedereen z'n defensieve taken nog beter oppakt dan kan dit Ajax van iedereen winnen.

Aanvallend en aan de bal was het een groot verschil ivm de thuis wedstrijd teg3n Chelsea. Verdedigend kwamen ze af en toe in de verdrukking, wat niet raar is tegen Chelsea Chelsea is een goede ploeg met veel power en Ajax heeft laten zien dat ze er tegen bestand waren en meer. Tot aan dat Blind en Veltman werden weg gestuurd.

Het ziet er zeker goed uit ben alleen wel van menig dat ook nog eens Alvarez moeten testen op de plek van Veltman. Ik vind Veltman als ‘ervaren’ man toch te vaak foutjes maken of de rust niet hebben in situaties. Daarnaast zie ik Mazraoui echt liever dan Dest want Mazraoui is gewoon beter. En enige zorgen kindje is dat er in de winterstop wel aanvallend iets van niveau bij moet komen (of meer vertrouwen en speeltijd geven aan een Lang bv.) om zo het gat van de basis en de wisselspelers niet te groot te maken. Tegen Chelsea liep het lekker maar als het even niet loopt en je moet wisselen dan is een Neres voor Marin wisselen natuurlijk wel een hele stap terug. Wil je serieus meedoen in de CL dan moet de bank echt van hoger niveau zijn.

Lul maar raak allemaal, Ajax is wereldtop en daar hoef je geen Sherlock Holmes voor te zijn om dat te zien. Er is ongelooflijk veel creativiteit en pure klasse in het aanvallende gedeelte, en daar heeft men vrijwel geen ruimte voor nodig! Nu het verdedigende blok perfectioneren en Ajax behoort tot de favorieten voor de CL. Alvarez voor Veltman is de volgende zet die Ten Hag moet doen. Die zelfde Ten Hag verdient overigens alle credits voor wat hij heeft neergezet met zn staf. De wereldwijde lof wordt met bakken uitgestrooid. Nederland kan weer trots zijn!

Waar Ajax ook aan moet denken, wat gebeurd er als een van die middenvelders geschorst of geblesseerd is. Moet je dan niet te veel schuiven met spelers. Vorig seizoen gebeurde dat wel eens als er een verdediger niet mee deed , dan werd het hele team omgegooid . En dit kwam vaak het spel niet ten goede

Davinson sanchez voor Veltman en Ajax maakt veel doelpunten en krijg weinig tegen

7 november 2019 om 14:52

Ajax maakt al veel doelpunten en krijgen al weinig goals tegen.

Van Bommel zou zeggen: de rode kaarten waren niet dom, je moet ze gewoon niet pakken

ik lees dat Alvarez in het centrum moet maar als je ziet hoe makkelijk Batshuayi bij hem weg draait om de 5 - 4 binnen te schieten toen schrok ik echt hoe makkelijk dat ging...

T was zeker een mooie pot van Ajax. Veel lef en dreiging. Echt veel kansen kwamen er niet uit vond ik, maar wel goed spel. Maar aanvallend spel betekende ook snelle kaarten voor de cv’s wellicht? Die werden wat meer blootgesteld aan lopende middenvelders van Chelsea.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

35 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles

In de wandelgangen

Zaterdag 16 november
Clubs die Zlatan Ibrahimovic willen vastleggen, moeten voldoen aan stevige salariseisen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren