Advocaat vergelijkt met Ajax: ‘Daar is Feyenoord helemaal niet aan toe’

Donderdag, 7 november 2019 om

Ajax speelde dinsdagavond op Stamford Bridge met 4-4 gelijk tegen Chelsea in de groepsfase van de Champions League. Het knotsgekke duel is Dick Advocaat niet ontgaan en de trainer van Feyenoord is uitermate positief over de Amsterdammers. “Ajax speelde geweldig. Het lijkt wel of het bij hen vanzelf gaat”, zegt de ervaren oefenmeester in gesprek met De Telegraaf.

“Er is zoveel techniek, zoveel mooi voetbal, als ik alleen al kijk naar sommige dingen in de wedstrijd tegen Chelsea, zoals het keiharde inspelen van Hakim Ziyech op Donny van de Beek, de aanname die daarbij hoort en de afronding, dan is dat fantastisch. Het lijkt allemaal zo eenvoudig te gaan, maar het betekent alleen maar dat het allemaal geweldig in elkaar zit”, stelt Advocaat, die vorige week arriveerde als trainer van Feyenoord na het vertrek van Jaap Stam. Hij merkt op dat de situatie in Rotterdam-Zuid ‘totaal anders’ is.

“Hier maken de mensen zich druk als een speler van vijf miljoen op de bank zit. Bij Ajax halen ze spelers van zeventien of achttien miljoen euro en betalen ze enorme salarissen. Daar is Feyenoord helemaal niet aan toe, maar daar moet deze club wél naar toe. Dat gaat natuurlijk alleen maar als je resultaten blijft boeken”, concludeert de trainer van Feyenoord. Advocaat merkt dat het Nederlands voetbal in de lift zit en wijst richting Bayern München, waar Erik ten Hag en Mark van Bommel genoemd werden als mogelijke opvolgers van de ontslagen Niko Kovac.

“Dat heb ik in geen jaren gehoord, Nederlandse trainers die in beeld zijn bij Europese topclubs. Alleen de namen van de oude garde onder de coaches vielen nog wel eens. Dus is dit een compliment aan het Nederlandse trainersgilde. Jongens als Ten Hag, Van Bommel, Cocu en misschien vergeet ik er nog een of twee, hebben toch wat neergezet. Dat speelt zeker mee”, stelt Advocaat, wiens ploeg het donderdagavond in de groepsfase van de Europa League opneemt tegen Young Boys.

Gefrustreerde Ten Hag: 'Zulke fouten van de VAR zijn heel bitter'
Meer video's

Poll

Ben jij het met Dick Advocaat eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door ijsmuts)

Als Feyenoord dit ook wil zullen ze veel meer jeugdspelers de kans moeten geven. Dit is het seizoen daarvoor.

7 november 2019 om 07:16

Ajax heeft ook hele magere jaren gehad hè, vergeet dat niet. Het is dat Frank de boer (overigens vergeten door advocaat) er echt het meeste uithaalde wat er in zat, maar sinds het vertrek van Zlatan en vdv (2004 uit m’n hoofd) heeft Ajax de hand ook jaren redelijk op de knip moeten houden. Niet zo erg als Feyenoord, er was bijv nog wel ruimte voor het aantrekken van Suarez, sulemani en spelers als El hamdoui maar de echte investeringen vonden pas in de zomer van 2018 plaats. Toen werd er opeens 40 miljoen uitgegeven en dat bleek een gouden zet.

7 november 2019 om 07:18

Ben halverwege het tikken m’n punt een beetje kwijtgeraakt, maar wat ik wilde zeggen was dat jeugdspelers je club ook niet per se redden. Heugdspelers moeten goed genoeg zijn en bovendien rustig gebracht worden als aanvulling op een draaiende selectie. Bij Feyenoord wordt ieder talent direct de hemel ingeprijsd en bij 2 verkeerde aannames compleet afgebrand

7 november 2019 om 10:49

Dat is probleem niet bij Feyenoord, het probleem is dat de stap van de A jeugd naar het eerste elftal te groot is. Dus gaan jeugdspelers naar een jong elftal. Echter dat elftal speelt alleen vriendschappelijke wedstrijden tegen andere jong elftallen. De groei van de talenten wordt daardoor zeer beperkt en gaat langzamer dan bij de clubs die jong elftallen in de KKD hebben.

Beetje een open deur en van Bommel heeft nog niets neergezet. En als hij Cocu noemt is hij De Boer en Bos vergeten. Maar het verhaal klopt.

7 november 2019 om 07:00

Ga je nu serieus zeggen dat de boer fantastisch voetbal speelde met ajax? Moet je denk echt ff terug de tijd in want dat was meer anti voetbal dan dat mourinho speelde.

7 november 2019 om 07:36

Dat zegt hij toch ook niet. Hij zegt dat de Boer het maximale eruit heeft gehaald.

7 november 2019 om 07:46

Hij zei toch niks over mooi voetbal. Hij zegt alleen als hij cocu noemt, dan hoor je zeker ook fdb te noemen en al helemaal bosz.

7 november 2019 om 07:48

Wat een onzin. Dat is ook een eigen leven gaan leiden. Bij het aantreden van De Boer was zijn spelopvatting een verademing t.o.v. het alle ballen op Suarez van Martin Jol. Frank de Boer heeft altijd volgens de Ajax spelopvatting gespeeld en heeft het fantastisch gedaan als je ziet met welke spelers hij dat moest doen. Dat het met name de laatste twee jaar wat minder was klopt maar vond ik hem niet aan te rekenen. Zonder het incident van de kampioenswedstrijd bij de Graafschap was dat zelfs 5 kampioenschappen geweest. De trage opbouw die dan vaak genoemd werd had simpelweg te maken met de kwaliteit van de spelers (oa vertrek Vertonghen en gebrek aan middelen om dat op te vangen).

7 november 2019 om 08:41

@redbaron "met welke spelers hij moest doen" niet helemaal eens. FdB mocht ook spelers kopen alleen wilde hij meestal ideale schoonzonen. Hij kon Ziyech al krijgen, maar koos liever voor zijn teamgenoot en ideale schoonzoon Sinkgraven. Zo waren er meer voorbeelden van zulke transfers.

7 november 2019 om 09:17

Fantastisch voetbal niet, maar als Twentesupporter heb ik nog steeds nachtmerries van Frank de Boer en vooral Siem de Jong.

7 november 2019 om 10:10

Frank had maar een heel beperk budget waardoor hij modale spelers kon aantrekken. Vergeet niet dat Ajax in die periode in een financiële crisis verkeerde, er werd bezuinigd om een begrotingstekort van jaarlijks 21 miljoen weg te werken en de bodem van de kas was zichtbaar. Marc heeft in die periode zijn bijnaam netto te danken er moest weer vet opgebouwd worden en daar heeft Bosz van geprofiteerd met de aankopen van Ziyech, Neres, Younes, Sanchez en het huren van Traoré + de nieuwe lichting talenten.

7 november 2019 om 10:16

@jantaMarc Netto is een naam van daarvoor al. Overmars diende vaak zijn driejarige contracten uit als speler en liet zich bij de volgende club daarvoor rijkelijk belonen. Daarnaast was hij zakelijk al zeer succesvol met oa. vastgoed en horeca. Ontopic:Investeren in eigen jeugd en vroeg halen van talentvolle buitenlandse jongens (Dolberg, Eriksen, Alderweireld, Vertonghen als voorbeelden). Een paar jaar bouwen aan een basis en zo langzaam uitbouwen.

7 november 2019 om 11:22

Het onzin hier is wat jij verkondigd. EHet rotvoetbal dat Ajax speelde onder FdB is geen eigen leven gaan leiden. Niemand zal ontkennen dat hij het eerste anderhalve jaar prima voetbal etaleerde. Echter, na een paar zeperds (al in zijn zijn eerste halve seizoen, bv tegen Vitesse) bouwde hij meer zekerheid in. En dit verergerde met de tijd. Ieder jsar steeds minder schoten op doel, in jaar 3 was bv expected chance per game 0.8 voor de spits! Nu mag je praten over verlies van kwaliteit, maar 90% van de Eredivisie is nog altijd veel minder dan de top 3! De pakslagen van Vitesse, Pec, naar ook nederlagen tegen Steau, Austria Wien en dat soort clubs is elke x een blijk van het onvermogen en de laffe instelling van Frank "We hebben gedomineerd" de Boer. Ajax had gewoon geld hoor, maar die werd besteed aan breedtespelers die geen risico vormden, maar het elftal niet verder hielpen. Net als nu bij Feyenoord zeg maar.

7 november 2019 om 14:44

" FdB mocht ook spelers kopen alleen wilde hij meestal ideale schoonzonen ". Je praat als een blinde over de kleuren. Pas in het laatste jaar onder Frank de Boer was er bij Ajax wat geld te besteden, daarvoor moest er zwaar bezuinigd worden om al de lijken die door de nieuwe bestuurders in de kasten werden gevonden, te kunnen begraven. Toen Frank de Boer bij Ajax kwam, had Ajax een verlies van 25 miljoen geleden en ook de jaren daarvoor waren met fors verlies afgesloten. Eriksen ging weg en Duarte kwam er voor terug, Vertonghen en Alderweirlfd gingen weg en hij kreeg er Van de Hoorn voor terug. Met dergelijke kwaliteitsdevaluatie heeft FdB bijna zijn gehele tijd bij Ajax te maken gehad, pas in zijn laatste jaren was er iets mogelijk en had hij de beschikking over een selectie die sterker was dan het jaar daarvoor. En dan nog in beperkte mate. In zijn eerste jaar speelde Ajax ook onder de Boer aantrekkelijk, daarna moest er ieder jaar meer kwaliteit worden ingeleverd en werd dat steeds moeilijker toen de resultaten er onder gingen leiden. Frank de Boer was op het verkeerde moment bij Ajax, na zijn vertrek is alles anders geworden en daar heeft hij door met een zeer matige selectie uitstekende resultaten te boeken, een zeer grote bijdrage aan geleverd. Hopelijk keert hij nog een keertje terug, ik ben er rotsvast van overtuigd dat hij met de mogelijkheden die er nu zijn, ook in staat is om met aanstekelijk spel mooie resultaten neer te zetten. Dat het aanstekelijke spel onder zijn leiding alleen in het begin werd vertoond, was een kwestie van oorzaak en gevolg en kon hij zelf weinig aan doen. De kritiek op hem is dan ook volstrekt onterecht en de strontkar die hij af en toe over zich heen krijgt gegoten, een gotspe.

7 november 2019 om 19:52

Prachtverhaal weer hoor. Maar met beter materiaal lukt het ook niet in engeland en italie. De speelstijl die destijds werd gehanteerd is gewoon hopeloos verouderd. Safety first, alles over de zijkanten, verdedigers die elkaar 5x de bal toespelen, geen omschakeling, gericht op balbezit met nauwelijks diepgang.

Frank d Boer is de redder van Ajax geweest.vergeet niet 4x kampioen geworden,4x cl,er is toen een sloot geld binnen gekomenwaar we nu plezier van hebben.steeds wordt er maar op Frank afgegeven maar hij heeft grote prestaties geleverdmet die spelers.we moeten hem dankbaar dankbaar zijn voor die prestaties.

7 november 2019 om 10:05

Begrijp me niet verkeerd ik ben blij met die 4, maar die kampioenschappen heeft Ajax voornamelijk te danken aan het falen van de cconcurrentie. Ajax had in die jaren historisch laag aantal punten voor een kampioenschap en moest steevast na de winterstop een inhaalslag maken.

7 november 2019 om 10:17

Beetje een dooddoener, de competitie was gewoon in verval.

Ajax heeft echt alle wind mee gehad. Eerst 4 x kampioen en CL geld voor een financiële buffer. Daarna door met name Overmars verder gebouwd. Een goede jeugdopleiding met de oudste jeugd in de KKD. Een paar krankzinnige transfers. Milik, Sanchez, FDJ en MDL. Een goede EL met een finale. Een halve finale CL. Gigantisch goede commerciële afdeling met het binnen halen van mega contracten Sponsors. Een team dat een gigantische waarde vertegenwoordigt. Hoe gaat Feyenoord dit bij benen. Met een nieuw stadion? Ik zie ajax eerder nog verder uitlopen. Maar goed dat zal niet dickie zijn probleem zijn. Die gaat punten pakken en plaatsing EL bewerkstelligen. Een mooie taak. Gaat hem lukken ook. Daarbij heeft alleen ETH top gepresenteerd. Kan me niet voorstellen dat MVB op het lijstje staat. Is nog jong misschien over een paar jaar maar nu niet.

Zelfs de trainer van Feyenoord is fan van Ajax haha

7 november 2019 om 14:03

Een beleid prijzen en fan zijn, zijn 2 compleet verschillende zaken 😏

8 november 2019 om 05:56

Waarom voelen mensen zich toch altijd nog genoodzaakt om te reageren op iemand die een ironisch grapje maakt?

8 november 2019 om 15:49

Omdat Lawpi niet grappig is

Prachtige kerel Dick. Hij is echt een man die groots geniet van mooi voetbal. Ook zijn emotie vorig seizoen toen Ajax eruit vloog tegen Tottenham. Pure man, nu trainer van Feyenoord, nog steeds genietend vam mooi voetbal zoals Ajax liet zien van de week. Dit zul je Mark van Bommel never nooit doen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

88 fans
Coach, 72 jaar
SeizoenClub
2019- Feyenoord
2018-2019 FC Utrecht
2018-2018 Sparta Rotterdam
2017-2017 Nederland
2016-2017 Fenerbahçe
Laatste voetbalnieuws

Oranje kan het EK veiligstellen én reeks van Dick Advocaat evenaren

Oranje heeft in Belfast tegen Noord-Ierland voldoende aan een gelijkspel om plaatsing voor het EK van 2020 veilig stellen. De eerdere ontmoeting in Rotterdam eindigde in een 3-1 overwinning voor de...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 18 november
Arsenal is bereid om Granit Xhaka in januari naar Borussia Mönchengladbach terug te laten keren. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren