‘Onana is verschrikkelijk goed, maar speelt hen niet zomaar uit de basis’

Woensdag, 6 november 2019 om

André Onana is al geruime tijd een belangrijke schakel bij Ajax en dinsdagavond hield hij opnieuw zijn ploeg op de been tijdens de uiteindelijk in 4-4 geëindigde wedstrijd tegen Chelsea. De naam van de doelman werd de afgelopen tijd genoemd bij onder meer Paris Saint-Germain, Manchester United en Tottenham Hotspur. Onana maakt ook dit seizoen weer indruk met zijn optredens in het Amsterdamse doel en Ronald Waterreus is eveneens te spreken over de kwaliteiten van de sluitpost.

“De eerste twee groepswedstrijden tegen Lille OSC en Valencia was hij magistraal. Een superatleet. Alles wat een topkeeper moet hebben, heeft hij. Al zijn er, logisch wel, ook zwakke momenten. Bijvoorbeeld tijdens die 6-2 vorig seizoen in De Kuip tegen Feyenoord. En ook de 3-0 nederlaag tegen PSV. Maar natuurlijk: hij is een fantastische keeper die altijd rustig blijft”, zegt de oud-doelman van onder meer PSV toe in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Waterreus is van mening dat Onana inmiddels bij de Europese ‘keeperselite’ hoort, al wil hij hem nog niet de beste keeper van het continent noemen. “Is hij beter dan Marc-André ter Stegen? Nee. Is hij beter dan Manuel Neuer? Nee. Is hij beter dan David de Gea? Nee. Is hij beter dan Jan Oblak? Nee. Is hij beter dan Thibaut Courtois? Misschien. Maar Onana is óók gewoon verschrikkelijk goed.” Waterreus vindt het daarom terecht dat zijn naam wordt genoemd bij grote clubs: “Dat verdient hij ook. Maar hij speelt de eerdergenoemde namen niet zomaar uit de basis.”

Als mogelijke nieuwe bestemming voor Onana noemt de voormalige doelman Juventus, dat volgens Waterreus nog geen absolute topkeeper onder de lat heeft staan. “Bij Ajax zit je nu ook goed. Maar ik snap dat de ambitie er is om in een grotere competitie te spelen. Dan schiet mij nu Juventus te binnen. Daar speelt Wojciech Szczesny de meeste wedstrijden met Gianluigi Buffon als tweede man. Buffon gaat een keer stoppen. Szczesny vind ik voor dát niveau niet de beste keeper.”


Poll

Denk jij dat André Onana bezig is aan zijn laatste seizoen bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

73 reacties (laatste reactie door onlogisch)

Zal Onanna geen goede zijn om met Ten Hag (als die gaat) mee te gaan naar Bayern? Neuer begint af te takelen en Onanna kan zo mooi zijn plek innemen.

6 november 2019 om 16:09

Ik zie ten hag persoonlijk liever naar barca gaan.

6 november 2019 om 16:33

Helemaal mee eens. Naar mijn mening een tactisch betere coach dan Koeman die nog ''oud voetbal'' speelt met zijn teams. Ten Hag is tactisch modern . Enorm aanvallend, veel druk, verdedigen met iedereen. Precies wat Barca nodig heeft. Het zou de eerste trainer zijn na Guardiola die het meest in de buurt komt van zijn speelstijl toen.

6 november 2019 om 18:48

Toch zie je dat het verdedigend ook wel erg kwetsbaar is als er omgeschakeld kan worden na 5 a 10 seconden.verdedigend begint het dit seizoen op het jaar van Bosz te lijken.

8 november 2019 om 05:59

Wat een onnozele comments.. Ajax is de minst gepasseerde ploeg in de Eredivisie. In de CL heeft het 5 tegengoals (allemaal tegen 1 ploeg) waarvan 2 terwijl ze met 9 man stonden en in totaal ook 2 penalty's.

6 november 2019 om 16:13

Ik denk zelf ook dat Bayern qua spel goed bij hem past. Daarnaast een van de weinige topteams met een oudere doelman. Eventueel Juventus, maar dat is qua spelopvatting weer anders.

6 november 2019 om 16:25

Denk dat ze voor Nubel gaan en ze hebben ook nog Fruchtl is dat geen talent?

6 november 2019 om 16:27

Onana zou niet misstaan bij Bayern, echt niet. Ik vind alleen persoonlijk dat Bayern moet gaan voor Alexander Nübel van Schalke. Nübel is transfervrij komende zomer (dus Bayern kan weer eens hun infameuze strategie toepassen ) Wat een ongelofelijk talent heeft die jongen. Denk namelijk dat Neuer het nog maximaal 2 seizoenen volhoudt op dat niveau (als het niet eerder is), dit geeft Nübel even de tijd om zich aan Bayern aan te passen en het stokje van Neuer over te nemen

6 november 2019 om 16:34

Onana misstaat ook niet bij Ajax. Iedereen praat alweer over alle spelers die weggaan. Maar Ajax haakt gewoon aan bij de topteams. Je moet ze gewoon proberen te behouden.

6 november 2019 om 17:06

Ik snap wat je bedoeld , maar de compeititie hier is gewoon minder interessant , uiteindelijk hebben ze meer ambities en/of dromen en zullen ze op den duur verrekken. Maar doordat Ajax zo groeit merk ik wel dat spelers wat langer blijven

6 november 2019 om 17:52

Daarom moet die Beneliga er toch gewoon komen Wellicht dat je dan spelers toch langer kunt strikken.

6 november 2019 om 16:35

Niet echt. Wat interesseert mij dat Bayern nou. Ik hoop gewoon dat ze blijven.

6 november 2019 om 16:59

Leuk dat jij dat hoopt, wat begrijpelijk is als fan, maar een echte fan gunt hun spelers ook een mooie stap. Uiteindelijk blijft bijvoorbeeld Bayern gewoon een grotere club dan Ajax. Hoe graag jij het waarschijnlijk ook anders wilt zien.

6 november 2019 om 17:39

Ik gun ze alles. Daar gaat het niet om. Het gaat er mij om dat ze het bij Ajax helemaal niet verkeerd hebben. Je hoeft niet altijd die stap te maken. Internationaal doet Ajax gewoon mee, ze hebben een goed salaris en een prima land om in te wonen. Gelukkig dachten de meeste spelers er ook zo over na vorig seizoen. Maar als ze een keer in een betere competitie willen spelen dan gun ik ze dat van harte.

6 november 2019 om 17:41

Ik denk dat de meeste spelers ook een leuke competitie willen, hoger salaris en een beter land.

6 november 2019 om 17:49

Het zegt al genoeg dat naar mijn weten al deze spelers hun contract hebben verlengd met 1 jaar of helemaal niet hebben verlengd, maar alleen een salarisverhoging hebben gekregen. Uiteindelijk willen deze spelers gewoon naar een betere club, competitie en meer verdienen. De grote clubs kwamen blijkbaar na vorig seizoen gewoon nog niet langs of waren niet concreet.

6 november 2019 om 18:12

@kleinegeneraa7 Onana geeft aan voorkeur te hebben voor de PL. Gezien zijn sterkte in de lucht vind ik die competitie ook erg goed bij hem passen. En na gisteren staat hij echt op alle lijstjes daar.

6 november 2019 om 19:08

Neuer begint af te takelen ? Nog ff oefenen met keepers beoordelen. Is nog steeds in de top 3 van de wereld

Hij heeft geen grotere naam dan een aantal van dr spelers omdat hij bij Ajax speelt. Voor mij is Oblak de beste keeper ter wereld en de rest die hij op heeft genoemd stel ik op dit moment minimaal gelijkwaardig aan onana. Dat zijn ook allemaal super atleten met die nog altijd fouten maken. Dat zullen keepers ook altijd blijven doen. Voor mij Oblak 1, ter stegen/de Gea 2, onana 3

6 november 2019 om 16:15

Die gast Alison van Liverpool kan ook wel redelijk keepen.

6 november 2019 om 18:13

Die Ederson van City kan er ook wel wat van om eerlijk te zijn.

6 november 2019 om 16:26

Allereerst onana is echt een hele goede keeper echt waar. Maar is (nog) niet beter dan oblak, ter stegen, de Gea, Allison, ederson en neuer.

6 november 2019 om 16:36

Ook Szcsesny, Donnaruma en Kepa vind ik niks minder dan Onana, maar top 10 is hij wel.

6 november 2019 om 16:44

Ja die vergat ik nog. Top 10 denk ik ook.

6 november 2019 om 17:08

Het ligt ook per wedstrijd aan. Ik vind Onana vrij constant keepen, daar niet van. Maar wanneer ben je de beste? In principe als je zo constant ben dat je elke wedstrijd wel wereldreddingen maakt. In dat geval blijf ik me verbazen om Ter Stegen. Die is echt werelds! Maar Onana is ook europese top, no doubt!

6 november 2019 om 18:14

Keepers vergelijken is altijd lastig, de tactiek van een team bepaalt ook vaak hoe een keeper goed uit de verf komt. Maar dat Onana inmiddels bij de CL top keepers hoort, dat is wel duidelijk.

Wie gaat Ajax als vervanger halen, Cillessen?

6 november 2019 om 16:29

Nee dit zit goed nu. Ze hebben geonoeg achter de hand. Dus word denk ik intern opgelost. En dat is ook echt de ajax manier. Keeper vroeg halen en naar het eerste toe werken. En in begin gaan ze fouten maken. Maar groeien altijd wel naar een redelijk niv. Enige keeper die foutloos begon was wel cillesen die vermeer uit de basis werkte,maar die maakte aan het einde wat foutjes

Ongelofelijk hoe hij zich heeft ontwikkeld en schat behoort naar mijn mening tot de top 10 keepers. Ik hoop dat hij nog lang zou blijven, maar dat lijkt me onmogelijk. Gun het hem ook van harte.

Zou Onana nog naar bijvoorbeeld Arsenal willen? Is een hele grote club, kan daar denk ik veel verdienen, maar de kans op CL voetbal is denk ik kleiner dan 50% de komende jaren.

6 november 2019 om 16:23

Leno is niet de minste hoor.

6 november 2019 om 16:33

Maar wel minder dan Onana.

Onana is wereldklasse imo. die pakt structureel punten voor Ajax. gisteren bleef hij ook weer heel koelbloedig toen Chelsea ging stormen in de slotfase

6 november 2019 om 16:16

Echt een geweldige keeper, kan makkelijk mee bij elke topclub. Je hebt goeie keeper en je hebt keepers die echt punten pakken. Onana hoort bij de tweede groep en dan ben je i.m.o. echt wereldklasse. Zou een Courtois of Kepa bijv. makkelijk uit de basis spelen.

6 november 2019 om 16:20

@aze/che 4 Ever dat weet ik wel zeker. hij pakt constant onmogelijke ballen en nu al over een vrij lange periode en dat heeft dan weinig met vorm te maken maar met pure kwaliteit imo

6 november 2019 om 17:10

Dat is altijd lastig te raden. Courtois heeft het jarenlang erg goed gedaan, maar heeft het beduidend moeilijker bij Real Madrid. Het is gewoon niet makkelijk voor een doelman om een dergelijke stap te maken. In z'n huidige vorm kan hij bij elke club meekomen, maar het is altijd maar weer de vraag of een doelman dat niveau ook haalt bij een Europese topclub.

6 november 2019 om 18:17

Het is neit alleen de stap, het is ook de taktiek die men speelt. Courtois deed het goed bij Atletico en goed bij Chelsea. Teams waarvan de verdediging vrij dicht bij de keeper staat wanneer de tegenstander in balbezit is. Real staat veel verder van de goal, dan heb eerder counters tegen die met veel snelheid op je afkomen. Denk dat ook wennen is voor Courtois. Want momenteel vind ik hem echt stukken minder dan vroeger, toen hij bijna onpasseerbaar leek.

6 november 2019 om 18:37

Courtois is de beste als hij 3 kansen per wedstrijd tegen krijgt. In een schietkraam is hij waardeloos. De Gea is dan weer waardeloos als hij 3 ballen per wedstrijd moet redden, maar de beste om in een schietkraam te zetten. Courtois is vooral erg onpopulair. De negatieve commentaar op zijn prestaties is over het algemeen erg overdreven. Maar de meeste doen graag mee met de massa.

6 november 2019 om 18:39

Ik heb Courtois ook nooit zo slecht zien spelen als De Gea op het WK 2018. En De Gea staat dit seizoen ook gewoon slechter te keepen. Alleen is die veel populairder.

6 november 2019 om 16:43

Op keepers heb je een goede kijk . Hij pakte inderdaad een paar goede ballen en straalde daarnaast ook rust en vertrouwen uit. Toch wel prettig voor bv Blind of Veltman om te weten dat je dat nog achter je heb staan ....

6 november 2019 om 17:16

Wat vooral prettig is voor blind en veltman is dat ze weten dat ze zelf in het veld staan. Sorry misschien is het grapje iets te vroeg voor sommige ajaxieden mr ik kan dr wel van genieten.

Bij Dortmund zal hij gewoon eerste keus zijn. Vind Burki een onzekere factor, lijkt me een prima club om jezelf verder te ontwikkelen.

6 november 2019 om 16:23

Dortmund zou de perfecte volgende stap zijn, al denk ik niet dat ze een eventuele transfersom van 40 a 50 miljoen willen betalen. Als Onana stopt met het tijdrekken zou ik hem graag bij Real zien, is momenteel beter dan Courtois al keept laatstgenoemde nu eindelijk een prima reeks.

6 november 2019 om 16:52

@joshua Ik vind 40 a 50 miljoen echt veel te weinig voor Onana. Hij hoort nu al bij de top en is nog erg jong ook. Kepa en Alisson werd ook 70 voor neergelegd.

6 november 2019 om 17:11

De prijzen zijn inderdaad gigantisch gestegen, maar ik denk niet dat Onana zomaar bijgetekend heeft na vorig seizoen. Wie weet dat hem net als Ziyech vorige zomer is beloofd dat Ajax meewerkt bij interesse van een club waar hij heen wilt. Kepa was dat bedrag niet waard, maar Alisson wel. Dat is een top 3 keeper ter wereld, die was ook bij Roma beter dan Onana nu is.

6 november 2019 om 16:41

Daar noem je denk ik een perfecte club voor hem. Onana is compleet en bovendien een echt baasje op het veld. Zou mooi passen bij die jonge achterhoede van Dortmund, zeker als Hummels weer eens geblesseerd is.

6 november 2019 om 17:08

Maar ik denk niet dat Dortmund de bedragen voor een doelman gaat betalen die Ajax vraagt. Burki zal inderdaad vervangen moeten worden daar. Die keept meestal 2 maanden goed om vervolgens weer 8 maanden te stuntelen.

Het is ook de vraag wat de doelstelling van Onana is. Neemt hij genoegen met clubs als Tottenham en Dortmund of gaat hij voor de absolute top. Daar is hij wel goed genoeg voor maar de meeste clubs zijn al voorzien van een goede keeper.

6 november 2019 om 16:21

Oei oei, Tottenham en zeker Dortmund is toch echt wel top hoor en tevens een grote stap voorwaarts in zijn carrière.deze twee clubs staan vele malen beter en groter aangeschreven en zou een mooie stap zijn naar de absolute top als dat haalbaar is voor hem.

6 november 2019 om 16:28

Nou ik vind Ajax op dit moment een mooiere club dan Tottenham en Dortmund. Magoed wie ben ik. Ik zou persoonlijk dan liever blijven. Geld verdien je sowieso al genoeg.

6 november 2019 om 16:39

Het is ook wel een stap voorwaarts in zijn carrière en een mooie stap. De clubs spelen echter niet structureel om de Champions League te winnen. Dan denk ik toch eerder aan Real, Bayern, Barca, Liverpool, Man City of Juventus. Tottenham zal bij een bod door deze clubs een enorm bedrag vragen, wat een overstap naar de absolute top bemoeilijkt. Het blijven wel mooie clubs natuurlijk en het is afhankelijk van wat Onana wil.

6 november 2019 om 16:50

@timus Qua competitie is het natuurlijk een stap voorwaarts maar Ajax hoort nu al 1,5 jaar bij de top van Europa hoor, dus wat dat betreft ga je er met Spurs en Dortmund niet sportief op vooruit. Wel financieel en qua competitie.

"onana kan uitgroeien tot beste keeper van de wereld".tussen de regels door lees je.....wij willen graag de prijs opvoeren tot wederom extravagante hoogte.neem aan dat ook hij zijn laatste jaar keept voor Ajax, neem toch aan dat hij bij zoveel interesse en persoonlijke wensen weg is na dit seizoen.ben benieuwd wat er daar allemaal vertrekt,het merendeel is na het succesjaar nog een jaartje gebleven, maar ik verwacht dat er toch veel verdwijnt, voor veel geld uit Amsterdam.wel lekker voor overige clubs dat er dan ook veel geld uitgegeven moet worden voor opvolgers en zo de centjes lekker blijven rollen.

6 november 2019 om 18:21

De opvolgers zijn al gehaald. Ajax ontwikkeld die verder voor ze ingepast worden. Maar de vraag of Kjell Scherpen ooit het niveau van Onana gaat halen is lastig te beantwoorden. Onana is toch wel erg speciaal.

Ach ik weet het niet hoor, alles wat ze bij Madrid hebben bijvoorbeeld is niet beter.onana is echt geweldig goed hoor, noem mij maar 10 betere keepers. Niet normaal die bal die hij pakte van Bats, met eenhand zo sterk

Inderdaad lastig dat de meeste topclubs al voorzien zijn van een goede keeper. Keepers waar Onana misschien wel gelijkwaardig aan is (zoals Lloris, Leno, Neuer en Szczesny) hebben niet behoefte aan een directe vervanger voor hun huidige keeper. Onana gaat veel geld kosten en ik denk dat hij ook niet eerst 1 of 2 seizoenen achter een Neuer ofzo wil zitten. Hij zou direct in de basis van Real Madrid staan, maar denk dat hij daar uit principe niet heengaat omdat hij nog steeds Barcelona in zn hart heeft. Dan misschien toch nog eerst naar een club als Borussia Dortmund of Internazionale (die toch niet dé top van Europa zijn), waar hij zich nog verder kan ontwikkelen om daarna de stap naar de allerbeste teams te maken!

Bij Spurs speelt hij zich zo in de basis denk ik ten koste van Lloris. Bij Real Madrid ook ten koste van Courtois en Juve ten koste van Sceszny inderdaad. Barca, City, Liverpool, Atletico en United zijn lastig, maar er komt wel een geschikte club voor hem in de zomer verwacht ik. Ik vind wel dat je dan voor 70 miljoen moet gaan, hij is niet minder dan een Kepa en ook zeker niet veel minder dan Alisson toen die naar Liverpool ging. Bovendien kwamen die weliswaar uit grotere competities maar ook van kleinere clubs, Onana laat het nu al jaren in EL en CL zien.

6 november 2019 om 17:06

Lloris is natuurlijk ook geen koekenbakker. Onana is zeker net zo goed als veel doelmannen bij veel mooie clubs, maar een Lloris die inmiddels al jaren steevast eerste doelman is bij Tottenham speel je er niet zomaar uit. Ajax zal vast een mooi bedrag ontvangen, maar bij doelmannen is het altijd maar afwachten hoe ze het doen als ze een stap maken. Dat geldt niet specifiek voor Onana, maar eigenlijk voor alle doelmannen.

Onana is echt een hele goede keeper en ik hoop dat hij ook volgend seizoen nog bij Ajax zal spelen, maar de kans is groot dat Onana na dit seizoen weg is bij Ajax. Hij heeft zich vanaf het moment dat hij keeper van Ajax 1 werd, echt heel goed ontwikkeld. Bij Jong Ajax zag ik Onana weleens keepen en toen kon hij er niks van, maar vanaf het moment dat hij in Ajax 1 terechtkwam was Onana echt heel goed en blijft hij maar stappen vooruitzetten in zijn ontwikkeling. Hij heeft soms nog van die momenten waar het fout gaat of fout kan gaan, doordat hij erg onrustig kan zijn op bepaalde momenten. Zoals bijvoorbeeld eerder dit seizoen tegen Fortuna Sittard, toen hij eigen als een kip zonder kop zijn doel uitkwam rennen terwijl dat niet nodig was maar gelukkig reageerde Blind daar goed op en voorkwam hij een goal van Fortuna. Ook vorig seizoen bijvoorbeeld had hij regelmatig van dat soort momentjes, zoals in de thuiswedstrijd tegen PSV (die Ajax toen met 3-1 won), de wedstrijd uit tegen Benfica (waar Ajax toen met 1-1 gelijkspeelde) en zo zijn er nog wel een paar momenten geweest. Als hij dat uit zijn spel krijgt, dan hoort Onana echt gewoon tot de absolute top onder de doelmannen. In mijn ogen zit hij daar nu onder, maar niet heel ver onder. Hij heeft echt geweldige reflexen en dat liet hij gisteren ook weer zien. Meerdere prima reddingen verricht en ja, Onana kreeg 4 goals tegen maar veel kon hij daar niet aan doen. Met name zijn redding op dat schot van Batshuayi in een van de laatste minuten was echt een zeer goede redding en zo had hij dat ook bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen Valencia. Overigens vind ik wel dat Onana niet alleen dat onrustige uit zijn spel moet proberen te krijgen, maar ook dat hij toch wel aan zijn uittrappen moet gaan werken. Gebeurd vrij regelmatig dat als Onana de bal uittrapt of wegschiet dat hij de bal dan over de zijlijn schiet. Maar dat zijn in principe details die Onana moet verbeteren, de puntjes op de 'i' zetten en zoals ik al schreef: hij is nu al van een heel goed niveau en echt een goede keeper, maar als hij dit soort puntjes verbeterd dan hoort hij bij de absolute top.

Onana is een hele goede keeper in ontwikkeling, maar het is altijd toch weer de vraag hoe doelmannen het 1 of 2 stappen hogerop doen. Voor een doelman is een stap omhoog vaak nog moeilijker en dan hangt het er vaak vanaf hoe je begint bij de nieuwe werkgever. Een paar blunders in het begin en het kan heel snel afgelopen zijn voor een doelman.

Onana heeft nog maar eens bewezen dat een top level doelman is !

Onana is best een goede keeper. Hij zou nog beter worden als hij wat overgewicht kwijtraakt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4743
2.AZ4126
4.PSV3519
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller198
L. TraoréAanvaller51
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper190
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger183
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

62 fans
Keeper, 23 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 19 0 1 0
2018/2019 Ajax 33 0 3 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
2016/2017 Ajax 32 0 2 0
2015/2016 Ajax 0 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Onana: ‘Met hem heb ik een hechte band, ik zie hem als een jongere broer’

André Onana maakt de laatste tijd veel indruk bij Ajax en wordt geregeld in verband gebracht met een vertrek. De 23-jarige doelman is momenteel naar eigen zeggen niet bezig met een...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 20 januari
Espanyol heeft zich al bij Real Madrid gemeld met de vraag of het Reinier Jesus kan huren. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren