‘Dat Ajax en PSV zich hier sans gêne voor lenen, is onbegrijpelijk’

Woensdag, 6 november 2019 om

Liverpool maakt in december tijdens het WK voor clubteams geen gebruik van het luxueuze Marza Malaz Kempinski-hotel in Qatar, omdat het personeel volgens the Reds zwaar wordt onderbetaald en tevens overbelast. De Champions League-winnaar kiest derhalve uit principe voor een ander onderkomen. Algemeen Dagblad-verslaggever Sjoerd Mossou zou willen dat Ajax en PSV, die in januari een trainingskamp beleggen in Qatar, dezelfde principes hanteren.

Mossou had liever gezien dat Liverpool het mini-toernooi helemaal had overgeslagen, maar ook hij weet dat de belangen daarvoor te groot zijn. "Het was pas echt een statement geweest als the Reds niet naar dat kotslandje waren gegaan, bij voorkeur met een dikke middelvinger erbij. Toch is zo'n principeweigering altijd nog beter dan niks doen. PSV en Ajax worden vooralsnog totaal niet gehinderd door statements of principekwesties. In de winterstop gaan ze zogezegd 'stadions testen' die in 2022 gebruikt worden tijdens het WK in Qatar."

Gefrustreerde Ten Hag: 'Zulke fouten van de VAR zijn heel bitter'

Over de mensenrechten in Qatar wordt al heel lang gediscussieerd. Bij de bouw van de WK-stadions zijn bijvoorbeeld al honderden bouwvakkers overleden. Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, vindt echter dat het vooral een politieke aangelegenheid is, en niet een sportieve. "Ofwel: zolang de regering geen boycot afkondigt, is het verantwoord om te gaan. Quote van Gerbrands: 'Anders kunnen we nergens meer naartoe'. Die redenering wordt vaker gebruikt. Hij lijkt op het eerste oog te kloppen: er zijn heel veel foute regimes, dus waar moet je de grens trekken? Mogen we nog wel op vakantie naar China? Mag iemand als Ruud Gullit de analist uithangen in Doha?"

Mossou hoopt vooral dat het gezonde verstand zegeviert bij de beleidsbepalers van Ajax en PSV en dat mensenlevens belangrijker worden gevonden dan financieel gewin. "Simpel: is het je als gezonde Nederlandse voetbalclub een handvol tonnetjes waard om stadions te 'testen' waar het bloed nog aan kleeft? Móeten we in Qatar spelen, of is Marbella misschien logischer voor een paar niksige oefenpotjes? Lever je je geheel vrijwillig over aan de propaganda van een fout land, of koester je liever je eigen clubwaarden? De antwoorden zijn vrij simpel natuurlijk. Dat Ajax en PSV zich hier sans gêne voor lenen, is onbegrijpelijk."


Poll

Zouden Ajax en PSV Qatar uit principe moeten boycotten?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

89 reacties (laatste reactie door fr_ronnie)

Wat een geneuzel weer, al onze grote multinationals (Shell, bam, ballast nedam etc etc) zitten in deze regio om er geld te verdienen maar nu het Ajax betreft zouden ze zich moeten schamen? Hypocriet!

6 november 2019 om 12:33

Dit is toch totaal geen argument. Alsof een bedrijf als Shell niet genoeg heeft om zich voor te schamen. Ajax en PSV kunnen hier niet naar toegaan, maar doen dat wel om even snel geld te cashen. Sjoerd vindt dat laakbaar en ik ook. Ik had liever gezien dat mijn clubje dat niet deed.

6 november 2019 om 12:51

Er zijn wel meer landen waar de mensenrechten geschonden worden maar daar hoir je nooit wat van als ploegen/mensen er geld willen verdienen (rusland, china, zelfs usa), dat vind ik het hypocriete hieraan. Prima dat er aandacht voir is helaas erg selectief

6 november 2019 om 12:51

Ajax kan beter naar Qatar. veel minder leed dan die slaafarbeiders in Azie die het mogelijk maakten dat rijke westerse kooplui grachtengordels konden bouwen in Amsterdam.gerbrands zegt zelf...je kan dan nergens meer heen.

6 november 2019 om 12:59

Sorry hoor Boris maar jij moet maar eens een avondje netflix overslaan en je verdiepen in politiek, oorlog, economie, GELD en bijv bronnen als olie of goud. Praktisch elk land is vies bezig, schimnige deals, rijken worden rijker etc. Als jij denkt dat NL onschuldig is dan heb jij een bord voor je kop. Ik zal niet ontkennen dat er mensenrechten worden geschonden maar dat doet het NL leger ook en NL bedrijven ook. En onze bondgenoten dan, man man man. Vorig jaar was Ajax in Amerika... tik voor de grap eens abu graib gevangenis in op google of guantánamo bay maar neeeee usa is oke. Meten met 2 maten. Als je niet naar qatar wilt dan kan je zeker niet naar Rusland of Saudi Arabië gaan maar dat zal altijd het geval blijven door wat ik eerder zei. Geld, belangen, olie, politiek bla bla bla. We zijn allemaal hypocriet en we willen allemaal een dikke boterham. Zo werkt de wereld nou eenmaal.

6 november 2019 om 13:31

@mrboity: de Arabische emiraten waar Qatar onder valt, zijn al jaren landen waar de regels kwa arbeidsomstandigheden met de laars vertrapt worden. Het is algemeen bekend dat men openlijk arbeiders uit armste landen haalt en hen uitbuit als waren het slaven. Hun paspoort wordt afgepakt zodat ze niet terug kunnen. Er vallen tientallen doden bij de bouw van de stadions. Ook worden veel hulpen in de huishouding in die lander verkracht en soms zelfs vermoord door hun "baas". Vele internationale vakbonden willen dat regeringen optreden tegen deze uitbuiting. Echter, dat gebeurt (nog) niet. Dat je daar een WK wilt houden is al dubieus, (gesteund door oa Ronald de Boer), maar daar heen gaan als deelnemend land tijdens het WK vind ik nog te billijken omdat alle landen lid zijn van de Fifa. Echter, om daar de stadion te testen, die met bloed besmeurd zijn, voor het slijk der aarde (geld) vind ik beschamend. Als je zoals Ajax dat volgens vd Sar een club is met maatschappelijk normbesef en dus bijvoorbeeld met de trein naar Lille gaat vanwege het milieu, dan ga je niet in die stadions voetballen maar blijf je daar ver vandaan. Dat zou ik ook vinden als mijn Feyenoord er heen zou gaan.

6 november 2019 om 13:35

Op Netlfix kun je ook genoeg vinden om je te verdiepen in politiek, oorlog, economie, geld, etc. Ondertussen, gebruik je hetzelfde kul-argument. Dat iedereen iets doet, betekent niet dat het voor jou ook automatisch gerechtvaardigd is. Iedereen zal voor zichzelf moeten bepalen hoever hij/zij wil gaan en je hebt gelijk, niemand is brandschoon. Maar dat betekent niet dat als je geld boven mensenrechten stelt, dat je daar niet op aangesproken mag worden. Dus ook PSV en je allergeliefde Ajax.

6 november 2019 om 13:54

Wat ik probeer te zeggen is dat je geen broek kan kopen, geen kop koffie kan drinken of electronica kan kopen zonder dit in stand te houden. In jouw koelkast, kledingkast zitten bijv producten die je ook NIET zou kunnen kopen omdat je eigenlijk weet dat het fout is. Je ontkomt er niet aan. En ja op Netflix heb je die docu's ook. Helemaal als je ervan op de hoogte bent snap ik niet waarom je je zo uitspreekt. De verworvenheid van al die belangen zitten diepgeworteld in alles wat we doen en laten. Probeer maar eens geen product wat in China gemaakt is te vinden. En IEDEREEN weet hoeveel uur die arbeiders draaien tegen welk loon. Je huis staat er vol mee. En idd je kan het ook laten en er als een moraalridder naar gaan kijken maar dat is bijna niet te doen. Daarom vind ik het hypocriet als mensen een sportorganistatie op iets politieks aanspreken maar zelf niets doen om die mistanden tegen te gaan.

6 november 2019 om 15:00

Nforl, china is juist een slecht voorbeeld daar er tegenwoordig meer middeninkomens zijn dan de vs inwoners heeft, daarmee wil ik zeggen dat het snel beter gaat. Als je het nou over tibet had gehad of andere chinese kwesties zoals 0 persvrijheid. Affin wat ik persoonlijk belangrijker vind is de mate waarin zaken spelen. 100en doden voor de bouw van een stadion zijn natuurlijk wel een sterk signaal dat het allemaal net wat erger is als in een gemiddeld land. Het argument "elk land doet wel iets fout" is dan natuurlijk ook een kul argument. (Bijna) iedereen heeft wel ooit een verkeersovertreding gemaakt, de een heeft per ongelijk 5 km te hard gereden en de ander kleeft stelselmatig aan iemands bumper, iedereen ook maar een aso op de weg noemen?

6 november 2019 om 15:52

Sorry hoor Tubby maar als jij denkt dat de arbeiders die jouw speelgoed/tv's etc in elkaar zet het goed voor mekaar hebt dan heb jij ook een bord voor je kop. China heeft strafkampen en werkkampen, kijk maar op de website van human right watch of amnesty international. Zijn gewoon feiten. Er verdwijnen jaarlijks duizenden mensen, niemand weet waar naar toe. Gemiddeld draait een fabrieksarbeider 14 tot 16 uur pd. Als je dat geen schending vindt dan zijn we uitgepraat. Toevallig gister nog op het nieuws NL leger en burgerdoden in Irak. Of alle producten die wij als westerse landen gebruiken uit bijv het regenwoud. Come on. Elk land is wel op 1 of andere manier fout bezig en dat gaat om grote bedragen en dat is geen mening maar feiten. Wij als land en nog velen andere landen blijven zaken doen met Saudi-Arabië, waarom denk je dat dat is. Waarom neemt Den Haag geen standpunt in? Iedereen weet wat er met die journalist is gebeurd toch?

6 november 2019 om 18:07

@FR Ronnie Volgens mij is Qatar een aparte staat/land. Dubai en Abu Dhabi vallen onder de Emiraten. Qatar wordt trouwens door verschillen Arabische landen , Israël en de VS geboycot voor vermeende banden met Iran. Maar dat ter zijde

6 november 2019 om 18:51

Fairphone, superveel andere voorbeelden waar stappen in de goede richting worden gemaakt die je kan steunen. Gebruik je slimme redeneer en logica technieken om iets positiefs te doen. Nu zet je het in voor passief lijden.

8 november 2019 om 06:41

@fr_ronnie Qatar is een zelfstandig land en valt niet onder de Vae. De Verenigde Arabische Emiraten bestaat uit Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Het was eerst wel de bedoeling dat Qatar en ook Bahrein onderdeel uit gingen maken van de Vae, maar daar kwam men niet uit. En dus zijn zowel Qatar en Bahrein nog steeds onafhankelijk en op zichzelf.

6 november 2019 om 12:42

Inderdaar heel hypocriet allemaal! Gaan wij nu ook allemaal stoppen met kleding dragen welke door kinderen worden gemaakt? Want er zijn hier een aantal grote kledingverkoopwinkels die ze wel verkopen.. Of gaan we alleen nog maar eerlijke chocolade eten? Nee daar doen we allemaal de ogen voor dicht. Even makkelijk scoren als Ajax ergens heen gaat. Hypocriet ten top!

6 november 2019 om 12:53

Precies dat! En ondertussen wel gewoon naar de pompstation rijden om benzine uit Qatar te tanken

6 november 2019 om 12:59

En vergeet de smartphones van Foxconn niet, die blijken ook onder mensonterende omstandigheden gemaakt te zijn. Dus Sjoerd Mossou weg met die smartphone van je.

6 november 2019 om 13:38

Dat niemand brandschoon is, is een feit, maar dat betekent toch niet dat iedereen dan maar lekker moet doen waar ie zin in heeft en zich verder om niets of niemand anders hoeft te bekommeren? En dat als iemand er wel iets over zegt, de mond dan wordt gesnoerd door te stellen dat hij ook dingen verkeerd doet.

6 november 2019 om 14:48

Ik hou niet van selectieve verontwaardiging en al helemaal niet als die via club en stads voorkeuren verlopen. Ik heb niets gehoord van Sjourd toen verleden jaar PSV naar Qatar ging. Ik heb niets van hem gehoord over Barca of Messi toen die jarenlang twee keer per week met Qatar op de borst speelde. Maar nu Ajax een keertje op trainingskamp gaat, voornamelijk omdat veel grote clubs erheen gaan en Ajax dan daartegen kan oefenen, dan is het hek van de dam. En dat geframe van een dikke zak geld, dat is gewooon niet waar, Een vergoeding van 7 ton is peanuts voor Ajax, het gaat om het klimaat, de faciliteitenen de potentiele tegenstanders. En als ik dan ook nog lees dat hij er zelf wel heen ging om Wesley Sneijder te interviewen, ja dan heb je een dikke laag boter op je hoofd.

6 november 2019 om 15:59

En vergeet Turkije niet waar de mensenrechten ook geschonden worden en waarschijnlijk weer diverse clubs in de winter naar toe gaan.

6 november 2019 om 13:04

@mrboity dus omdat anderen iets doen wat slecht is maakt dat dan opeens iets niet meer slecht als je het zelf ook gaat doen? laten we dan ook niet meer klagen over een slechte arbitrage want hey, andere clubs hebben ook last van een slechte arbitrage dus wat is er dan nog erg aan?

6 november 2019 om 13:19

Precies Japie, het ene sluit het andere niet uit. Je moet toch ergens beginnen.

6 november 2019 om 14:55

Er zelf wel heen gaan om een groot interview met Wesley Sneijder te hebben en dan Ajax afzeiken, vind je het zelf niet een beetje dubbele moraal?

6 november 2019 om 15:20

@speedyafc het gaat niet altijd om de boodschapper maar ook om de inhoud. Moussou kan hypocriet zijn maar zijn standpunt snijd we hout natuurlijk

6 november 2019 om 15:14

Ah, de jij bak. Altijd het beste bewijs dat je argumenten op zijn. Ook Shell wordt toch flink bekritiseerd? Dan mogen Ajax en PSV ook worden bekritiseerd.

6 november 2019 om 18:20

Je mag bekritseren als je zelf dus zelf er persoonlijk in gelooft je er zelf baar gedraagd niet moralistische narcisme. Een moordenaar mag zeggen dat een seriemoordenaar gek is, maar wie wilt nou van een moordenaar horen dat moord slecht is?

6 november 2019 om 18:20

Je mag bekritseren als je zelf dus zelf er persoonlijk in gelooft je er zelf baar gedraagd niet moralistische narcisme. Een moordenaar mag zeggen dat een seriemoordenaar gek is, maar wie wilt nou van een moordenaar horen dat moord slecht is?

Hij gaat er zelf een interview afnemen met Wesley Snijder. Daar twijfelde hij zelf ook over. Maar toch doen. Wat een hypocriet.

6 november 2019 om 12:37

Wat een scheve vergelijking. Alsof Mossou daar het land komt promoten.

6 november 2019 om 12:47

Dat doet hij dus wel. Sneijder speelt daar om Qatar op de kaart te zetten. Als Mossou daar dan heen afreist om een reportage te maken over Wesley in Qatar dan is dit dus publiciteit voor Qatar. Iemand met ook voor mensenrechten had gewacht totdat Wesley weer in een keer in Nederland was.

6 november 2019 om 12:58

En waarschijnlijk heeft Mossou verbleven in 1 of ander sjiek hotel (alle hotels zijn daar 4-sterren plus) waar hij zich lekker heeft laten bedienen pamperen door diezelfde medewerkers voor wie hij het zo erg zegt te vinden

6 november 2019 om 13:01

Uiteraard, en daar lekker Podcastjes opnemen op de smartphone gemaakt bij Foxconn. Onder het genot van een duur chocolaatje van Afrikaanse cacao. Terwijl hij lekker luxe met Emirates vloog. Shirtje van Nike aan gemaakt in Bangladesh, schoenen van Nike made in Vietnam. Laat die Sjoerd maar lekker genieten, boeit hem verder niets.

6 november 2019 om 15:18

Dit is echt de grootste lulkoek die ik in tijden heb gelezen op voetbalzone. En dat is knap. Dus omdat de columnist als consument producten heeft gekocht die gemaakt zijn die onder slechte omstandigheden zijn gemaakt maakt dat de keuze van Ajax en PSV om voor een paar ton naar Qatar af te reizen minder erg? Ofzo? Mijn hemel, kap met drinken in de vroege middag.

6 november 2019 om 15:22

Ja als je zelf boter op je hoofd hebt, zelf wel naar Qatar reist om dat Wesley Sneijder te interviewen, dan geeft het geen pas om een ander de les te lezen. Kijk eerst naar jezelf voordat je naar een ander wijst.

6 november 2019 om 15:29

Ja, ga je eigen onzin nog eens proberen uit te leggen, straks ga je er zelf nog in geloven. We zijn als consumenten allemaal tot op een zekere mate hypocriet, vrijwel alle fashion in de wereld is gemaakt op een slechte manier, in iedere telefoon zit er metalen die op een manier zijn verkregen die niet duurzaam zijn. Daar heeft de consument geen alternatief, behalve zich volledig onttrekken aan de consumptiemaatschappij. Daar een consument even schuldig voor maken als voor een schaamteloze schnabbel in een land oppikken waarin er duizenden mensen zijn gestorven is gewoon te stompzinnig voor woorden.

6 november 2019 om 15:34

Elke consument heeft genoeg alternatieven, alleen zijn die veel duurder. En dat doet pijn in de eigen portemonnaie. Een journalist die voor zijn werk zelf wel naar Qatar gaat maar afgeeft als Aajx gaat, dat is aardig een op een vergelijkbaar. Ajax gaat niet voor een schnabbel van een paar ton, ze gaan voor het klimaat (22 graden), de uitstekende trainingsfaciliteiten en de aansprekende tegenstanders zoals Liverpool e.d.

6 november 2019 om 18:22

@Orgullo Lulkoek. Je geeft er gewoon alleen om als het je uitkomt. Genoeg alternatieven maar die ken of gebruik je niet omdat het je in werkelijk niet interesseert.

6 november 2019 om 18:22

@Orgullo Lulkoek. Je geeft er gewoon alleen om als het je uitkomt. Genoeg alternatieven maar die ken of gebruik je niet omdat het je in werkelijk niet interesseert.

Geef de Fifa lekker de schuld dat ze het WK daar gaan organiseren. Dat was al een zeer dubieuze keuze. Gaat hij straks ook Oranje bekritiseren dat ze naar het WK willen gaan in Qatar?

6 november 2019 om 12:31

Natuurlijk was dat een dubieuze (en schandalige) keuze. Dat betekent echter niet dat Ajax en PSV daar ook maar naartoe moeten gaan.

6 november 2019 om 12:39

Als je als Oranje niet naar het WK gaat om een statement te maken heb je een probleem. Ajax en PSV maken hier gewoon de keuze voor geld over de rug van dode arbeiders. Je vergelijking snijdt dus totaal geen hout.

6 november 2019 om 12:44

Duitsland, Engeland, Oranje etc. Zouden dit WK samen moeten boycotten. Eens kijken wie er dan problemen hebben. We hebben het hier over mensenrechtenschending.

6 november 2019 om 12:51

Eens.

100% mee eens en dat argument van Gerbrands slaat kant nog wal. Er zijn genoeg plekken waar je prima heen kan en waar het in de winter beter toeven is dan in Nederland. Geef gewoon toe dat je ordinair geld gaat cashen, zonder je om mensenrechten druk te maken.

Selectieve verontwaardiging vind ik het. Er worden in zoveel landen mensenrechten geschonden, maar dan hoor je ze niet. In Amerika worden er talloze mensenrechten geschonden, maar als PSV een trainingskamp belegd in Florida is er niks aan de hand.

6 november 2019 om 12:58

Ach zo kunnen we helemaal nergens meer naartoe. Overal is wel iets aan de hand wat niet in de haak is.

6 november 2019 om 13:12

Is het dan zo lastig voor sommigen om een normale vergelijking te maken? "overal is wel iets aan de hand wat niet in de haak is."dus jij vind een Duitsland, als voorbeeld, gelijk aan een Qatar? Ik begrijp niet dat men het zo makkelijk af kan doen met 'elders gaan er ook wel dingen fout' als je als simpele pr stunt in een stadion gaat voetballen waarbij, bij de bouw, doden zijn gevallen.want dat gebeurd in Duitsland en Amerika ook aan de lopende band?

6 november 2019 om 15:26

Nee zeg ik dat dan? Hierboven word de vergelijking gemaakt met de VS, als we op die manier gaan kijken dan kun je nergens meer naartoe. Ga me geen dingen in de schoenen schuiven. Ik vind zowizo dat je het midden oosten beter kan mijden om tig redenen

6 november 2019 om 15:30

Dus zeg me maar waar ik de vergelijking maak?

8 november 2019 om 07:01

@bramthijs Dus je zegt eigenlijk dat de VS wel ok is. Want het lijkt er sterk op dat je de Verenigde Staten zit te verdedigen. Het zogenaamde "land of the free", maar waar de NSA iedereen als big brother volgt. Het land waar de meeste executies plaatsvinden, vooral in Texas. Niks geen eerlijk proces, hup, op de elektrische stoel ermee of voor het vuurpeloton. Het land die een gevangenis op Cuba heeft en waar niet zulke toffe dingen gebeuren. En degene die dat uitvoerde is nu de hoogste baas van de Cia. Het is ook het land waar elke persoon met een geweer op zak loopt. De VS is geen haar beter dan Qatar.

6 november 2019 om 13:34

@jesaja, wil jij de Usa, een democratie en onafhankelijke rechtspraak, vergelijken met een dictatoriaal land als Qatar waar 1 familie de dienst uitmaakt op politiek, maatschappelijk en wetgevend gebied, je paspoort afgepakt wordt als je daar komt werken als slaaf? Ik geloof dat je weinig van de wereld zal begrijpen als je dat als hetzelfde ziet.

6 november 2019 om 13:52

Fr Ronnie, als jij Amerika als een democratisch land ziet, gaat er bij jou al iets mis. In Amerika heb je idd niet 1 maar een handjevol families die de dienst uitmaken. Amerika wat militaire bases in zo'n 150 landen heeft, zich schuldig maakt aan tal van mensenrechtenschendingen. Het voeren van illegale oorlogen om landen van hun hulpbronnen te plunderen, zodat miljoenen mensen sterven. En jij vindt het prima als men zo'n land steunt en daarheen gaat? Maar een landje als Qatar wat op kleine schaal soortgelijke misdaden uithaal moet wel geboycot worden?

6 november 2019 om 14:30

Sport en politiek moet je gescheiden houden, maar zodra deze 2 worden gemengd mag je er van mij wel een mening over hebben.ajax ging naar Amerika op trainingskamp, hebben de locaties waar ze verbleven en de stadions "iets" te maken gehad met mensenrechtenschendingen?hebben de locaties en stadions wel een direct verband met mensenrechtenschending?voila, vraag beantwoord.

6 november 2019 om 16:37

Sorry Steef, maar daar verschillen wij toch in de interpretatie. In de USA zijn misschien w at grote families die wat vaker in e politiek gaan, maar dat heb je ook in Engeland, Frankrijk en in Nederland. Wij zitten in de Navo, en maken ook gebruik van dezelfde basis in het buitenland. Maar in de USA wordt jouw papsoort niet afgepakt als jer komt werken, wordt je niet als slaaf behandeld en zal je ook niet zo snel overlijden op je werk. In de emiraten heerst er een schrikbewind door de koninklijke families. Daar worden de mensenrechten continue aan de laars gelapt. Klein versvchilletje, lijkt me.

8 november 2019 om 07:12

@fr_ronnie democratie is een wassen neus, net als hier in Nederland. Je mag stemmen, maar moet vervolgens doen wat er gezegd wordt. Tot zover de democratie. Indien het een echte democratie is hebben mensen meer inspraak en vinden er geregeld referendums plaats. Zwitserland is wel een democratie. De VS niet en Nederland is ook geen democratie. Het is een schijndemocratie. Onafhankelijke rechtspraak hebben ze niet in de VS. Daar is het vooral "shoot first, ask questions later". Hier in Nederland hebben we de regel van onschuldig tot het tegendeel bewezen is. In de VS keren ze dat om; schuldig tot het tegendeel bewezen is. De hoogste rechters worden in de VS door de president benoemd. Daar gaat dus de onafhankelijkheid al. De supreme court is of democratisch of republikeins. Wie aan de macht is bepaald. Je begrijpt blijkbaar zelf vrij weinig van de wereld of je sluit je ogen ervoor. VS doet vooral dingen op de achtergrond.

8 november 2019 om 09:49

@candesco: ik heb al veel van de wereld gezien, heb zelf ook 4 jaar in azie gewoond, , maar ik heb me in westerse landen en/of democratiennooit onveilig gevoeld of bedreigd. Maar tijdens doorreizen in bijv. de Arabische wereld leeft het geloof nog heel erg, en is dat totaal geïntegreerd in de wetgeving. daar is maar 1 familie die de macht heeft, daar zijn wetten gebaseerd op een of ander ouderwets boek, is een grote sociale ongelijkheid, mogen vrouwen niets doen vanwege het geloof. In de democratie is de macht gescheiden, mogen we stemmen, demonstreren, mag je je mening uiten, mag je vrij werken, vrij reizen, etc. Ik zie dat niet in totalitaire staten zoals Qatar. dat geldt overigens niet alleen voor de Arabische wereld, ook landen als China, Noord Korea, Rusland en zelfs in een land als Israel. Dus, noem mij niet iemand die geen kijk heeft op de wereld of zijn ogen sluit.

Gaan ze nu weer lopen zeiken over dat Ajax naar Qatar gaat ? eergisteren was er toch ook al een topic over en moet dat nu weer tot in den treure uitgemolken worden , en nu moet weer Sjoerd Mossou zijn plasje er weer over doen ja want Liverpool heeft geweigerd te gaan jonge jonge , en dan moeten Ajax en PSV hetzelfde doen nou Sjoerd ik heb nieuws voor je dat bepalen de clubs zelf en daar hoef jij je niet druk over te maken tig Hollandse bedrijven zitten daar en moeten die ook weg dan ? even ophouden nu met dat hypocriete gedoe .

6 november 2019 om 13:25

Tja bij nieuws over Ajax komen overal 5 topics over, zowel goed als slecht nieuws. Alles voor de clicks. Zodra iemand er wat over zegt wordt het geplaatst. Hetzelfde als Frenkie een interview geeft van 5 regels, dan komen er 3 topics op de site.

6 november 2019 om 13:31

"even ophouden nu met dat hypocriete gedoe ."haha hoe ironisch kan een reactie zijn. Aangeven dat het je niets boeit, dat is pas hypocriet. Bijzonder knap dat je het zo probeert te draaien alsof het heel raar is dat er mensen zijn die over deze actie van Ajax en PSV beginnen.

6 november 2019 om 15:25

Hahaha ik zat ook met verbazing die post te lezen. Sloep01 is wel het beste bewijs dat je op een gegeven moment zoveel onzin kan produceren dat je het zelf nog gaat geloven ook.

Ajax heeft zich al voorgenomen het personeel in dit hotel dikke fooien te geven. Klinkt dat niet stukken beter dan het hotel te boycotten waarmee die arme personeelsleden helemaal geen geld verdienen?

6 november 2019 om 13:13

Nee, want dat is symboolpolitiek. Het zelfde geldt voor wedstrijden spelen in een stadion dat is gebouwd op lijken en moderne slavenarbeid.

6 november 2019 om 14:00

Er is geen slavenarbeid in Qatar, werknemers melden zich vrijwillig aan voor het werk. Je bent aan het framen door het woord slaaf te gebruiken. Hetzelfde geldt voor werknemers in de hotels, ze werken er vrijwillig, komen zelf naar Qatar om te werken. Doen ze dat niet, dan gaan ze terug naar de armoede en honger van hun geboorte land. Want dat is het echte probleem, Qatar haalt spotgoedkope werknemers uit straat arme landen. En die blijven komen omdat het in het thuis verschrikkelijk is, erger dan werken in Qatar. Dit is allemaal niet nieuw, dit is al decennia aan de gang. Zie de huishoudsters in Saudi-arabie. Genoeg schandalen geweest maar ze blijven komen, omdat hun familie thuis het geld nodig heeft om te overleven. In het westen doen we het anders, wij doen zaken met onder-aannemers in de desbetreffende landen en komen zo aan onze goedkope electronica en textiel.

6 november 2019 om 14:14

Doodleuk claimen dat er geen slavenarbeid is in Qatar. Lees eens verder dan staatspropaganda. Wat ben jij fout zeg. Je hebt nu al op meerdere topics je gevaarlijke onzin verspreid. Het enige argument "werknemers melden zich vrijwillig aan voor het werk". Dat is een ongekende drogreden, trouwens. Nogmaals: schandalige reactie.

6 november 2019 om 14:17

Wat laat jij je kennen zeg, heb je ooit gelezen over de wantoestanden in die olie-staatjes? Hoe kan een mens terugvliegen als het bouwbedrijf de paspoorten in een kluis heeft gelegd? Heb je uberhaupt ooit iets meegekregen van alle undercoveracties die tijdens de bouw zijn gemaakt? Ik denk dat de werknemers heel blij zijn dat je ze ff 2 euro in de hand drukt.

6 november 2019 om 15:00

@ets-1913 Nee dat is geen drogreden, een slaaf wordt van zijn vrijheid beroofd en gedwongen om voor niets te werken. Dat is iets heel anders dan spotgoedkope arbeidskrachten halen die voor hun arbeid betaald worden en na afloop weer in vrijheid naaar huis gaan. @sta plaats ja ik ben bekend met de wantoestanden in de Arabische wereld, net zoals ik bekend ben met de wantoestanden in Vietnam, Bangladesh, China, India noem maar op. De landen waar onze spullen spotgoedkoop gemaakt worden. Spullen die jij en ik allemaal dagelijks gebruiken. Werknemers in Vietnam werken ook 12 uur per dag voor 2 euro om jouw smartphone in elkaar te zetten in grote hallen zonder zonlicht of airco. Is dat voor jou een reden om geen smartphone meer te willen hebben?

6 november 2019 om 15:08

Is het niet zo dat het paspoort van vele gastarbeiders juist wordt afgenomen? Dan kan je wel degelijk van slavernij spreken lijkt me.

6 november 2019 om 15:25

Ja dat klopt, ze hebben het systeem van beschermheer, een feudaal systeem. Gedurende de contracttijd heb je geen keuze en moet je blijven, na afloop van het contract mag je weer het land verlaten. Echter het is geen slavernij, de arbeid wordt betaald volgens het contract en de beschermheer heeft wel degelijk verplichtingen.

6 november 2019 om 17:24

@Speedy is dat systeem met pasporten niet afgeschaft? Qatar heeft op veel gronden verbeterslagen ingevoerd ter bescherming van de arbeiders. Uitbuiters worden hard aangepakt. Verder heb jij 100% gelijk over de selectieve verontwaardiging.

6 november 2019 om 19:04

Fairphone.nl . Als je wil zijn er in veel gevallenn al oplossingen.

6 november 2019 om 13:52

Zou de fooi daadwerkelijk naar het personeel gaan?

6 november 2019 om 14:01

Wel als je die in hun handen drukt, doe ik altijd als ik op vakantie ben. Geen fooi op de creditcard maar in de handen van de serveerster of schoonmaakster.

Wat een vreselijk zeik landje zijn we toch. Laat lekker een absolute topclub het voorbeeld geven dan volgen er vast meer. Waarom zou Ajax nou weer het braafste jongetje van de klas moeten zijn. Er gaan al jaren clubs naar Qatar in de winterstop. Wel meedoen aan een toernooi daar maar de stadions mogen niet getest worden door een Nederlandse club. Bah bah Nederlandse journalistiek is de ergste van de wereld.

ik vind het ook onbegrijpelijk en die argumenten van "ja maar anderen doen het ook" daar kan ik weinig mee. dat betekend dat als morgen iedereen in Nederland winkels gaat plunderen ik het ook maar gewoon moet doen want op dat moment is dat dan gewoon helemaal correct om iemand hun eigendom te ontnemen. anderen doen het namelijk ook. laten we dan ook niet meer klagen over een slechte arbitrage want hey, anderen hebben ook wel eens last van een slechte arbitrage

6 november 2019 om 13:25

Winkels plunderen is een overtreding van de wet. Wat Ajax en PSV doen mag gewoon, vind dat nogal een verschil. Vind het niet chique, maar waar leg je grens? Los daarvan is dit weer een voorbeeld van selectieve verontwaardiging ten koste van het voetbal.

6 november 2019 om 13:42

@psv_roma dat klopt maar het gaat erom dat als er andere mensen wel voor kiezen om naar zo een land te gaan waar mensenrechten worden geschonden dat het dan niet meteen ok is als anderen dat voorbeeld dan maar automatisch volgen. ik zou het logischer vinden als een club ook bepaalde normen en waarden heeft en niet alleen kijkt naar wat anderen doen en dan om hun eigen straatje schoon te vegen naar die anderen gaan wijzen die het ook doen

6 november 2019 om 17:26

@japie_krekel roep jij ook boycot van de VS bijv? Vooral nadat zij op valse gronden Irak en Afganistan binnen gevallen zijn, land overhoop en miljoenen doden. Of is dat anders?

6 november 2019 om 17:59

Aan de ene kant roepen ze op om het als club niet te doen, maar het nationale elftal moet wel weer naar het WK gaan in dat zelfde land . Waar blijf je dan met je principes ?

Aha. Eerst vinden ze dat ze helemaal niet moeten gaan, nu gaan we t al hebben over waar we ons slaapje niet zouden moeten doen 😃dadelijk gaan we t hebben over het ontbijt dat we gaan boycotten omdat die onder wel heel erbarmelijke omstandigheden zijn klaar gemaakt.

6 november 2019 om 15:05

Zolang we maar niet gepraat wordt over onze smartphones, ipad of laptops en de andere gadgets die we dagelijks gebruiken. Over kleding uit de bekende sweatshops moeten we het al helemaal niet hebben, we willen echt het niet weten waar onze sneakers vandaan komen en onder welke omstandigheden die gemaakt zijn. En voedsel zoals sperciebonen uit Zimbabwe, waar mensen sterven van de honger, dat is uiteraard ook een taboe. Nee we moeten het hebben over Ajax, die gaan naar Qatar. Foei, foei, foei.

6 november 2019 om 19:07

Gebruik al dat leed waar je vanaf weet nou niet als smoes om een andere fout goed te praten. Doe er wat aan! Koop schonere kleren. 100% haal je niet maar je kan zoveel meer dan niks doen!

6 november 2019 om 19:07

Gebruik al dat leed waar je vanaf weet nou niet als smoes om een andere fout goed te praten. Doe er wat aan! Koop schonere kleren. 100% haal je niet maar je kan zoveel meer dan niks doen!

6 november 2019 om 19:07

Gebruik al dat leed waar je vanaf weet nou niet als smoes om een andere fout goed te praten. Doe er wat aan! Koop schonere kleren. 100% haal je niet maar je kan zoveel meer dan niks doen!

Het is altijd makkelijk praten als buitenstaander wanneer je zelf niet de financiële gevolgen hoeft te dragen van het maken van een dergelijk statement. Als Ajacied had ik in een perfecte wereld ook liever gezien dat ze niet naar Qatar zouden gaan. Ik vind het alleen wel heel makkelijk om altijd maar naar anderen te wijzen. Waarschijnlijk worden bijvoorbeeld mijn pensioengelden namelijk ook belegd in de wapenindustrie, oliemaatschappijen die zonder enige schaamte zaken doen met Qatar, Saudi-Arabie en dergelijke. Zou ik ook van deze pensioengelden moeten afzien? Zitten we eigenlijk allemaal niet in de knoop met financiele instellingen die zaken doen met onfrisse regimes of geld witwassen voor criminelen.in zijn algemeenheid denk ik dat het een fout is om te denken dat dit soort problemen op te lossen op het niveau van het individu of van individuele bedrijven. In andere woorden in onze hoedanigheid als consument en producent. Alleen collectieve actie kan onze vertegenwoordigers onder druk zetten om op nationaal, regionaal en globaal niveau actie te onder nemen zodat mensenrechten in dit soort landen serieus worden genomen. Ik denk dat dat meer zin heeft en eerlijker is dan bedrijven en andere organisaties te dwingen een statement te maken waardoor zijn de lasten moeten dragen.

Als wij landen gaan boycotten wegens het schenden van mensenrechten, nu en in het verleden, dan denk ik dat wij straks met z'n allen naar de maan moeten. Ieder land heeft bloed aan zijn vingers. Dus zou het hypocriet zijn om Qatar te boycotten.

Sjoerd doet me denken aan een meisje wat ooit op straat klanten stond te werven voor een energieleverancier. Toen ik vertelde dat ik bij Essent zat kreeg ik het verwijt dat ik bloed aan mijn handen had door de manier waarop Essent aan zijn kolen kwam en zeer vervuilende was. Gek genoeg stond ze zelf met een iPad in haar hand die nota bene uit een fabriek komt rollen waar mensen van het gebouw springen. Lekker makkelijk om de wereldverbeteraar uit te hangen en anderen ergens op te wijzen, maar niemand is heilig Sjoerd. Ook jij niet.

6 november 2019 om 19:12

Klopt, dus... Dan maar zo goed mogelijk toch. Zoveel leule slimme mensen hier, maar waarom dan die lofzang op niks doen? Waarom elkaar de hele tijd een smoes geven om door te gaan met foute keuzes maken? Je bent niet verantwoordelijk voor de keuze van Ajax en PSV, maar je hebt er wel een heel klein beetje invloed op. En je bent al helemaal baas van je eigen keuzes. En er is keuze zat!

Wat mij persoonlijk verbaasd is dat ze clubs tot de verantwoording roepen , maar na nationale elftallen die weet niet. Een land zou dus weer niet het WK moeten boycotten in Qatar, dit omdat ze dan een schorsing boven het hoofd hangt. Of je hebt principes of je hebt ze niet. Als je je principes laat afhangen van de strafmaatregel wat zijn het dan voor laffe principes. Landen boycotten ook de Olympische spelen.

Als clubs en spelers en andere personen Quatar zouden moeten mijden, dan mag het hele WK toch ook niet door gaan. Dan moet de hele voetbalwereld dat WK gewoon aflassen, want anders zijn alle deelnemende naties allemaal hypocriet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 21 november
Naast Real Madrid heeft ook Barcelona Raheem Sterling op de korrel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren