Hakim Ziyech was niet de enige man van de wedstrijd voor Ajax

Woensdag, 6 november 2019 om

Op een knotsgekke avond heeft Ajax dinsdagavond een punt meegenomen op bezoek bij Chelsea in de groepsfase van de Champions League. Het werd 4-4 op Stamford Bridge, nadat Ajax twee rode kaarten incasseerde en een 1-4 voorsprong kwijtraakte. Voetbalzone beoordeelt de basisspelers van Ajax met een rapportcijfer.


Spelersrapport Ajax tegen Chelsea
SPELER CIJFER
André Onana 8
Noussair Mazraoui 8
Joël Veltman 3,5
Daley Blind 4,5
Nicolás Tagliafico 6,5
Lisandro Martínez 6
Donny van de Beek 6,5
Hakim Ziyech 8
David Neres 6
Dusan Tadic 6
Quincy Promes 7

André Onana: 8
Dat Ajax een punt uit het vuur sleepte, was uiteindelijk te danken aan een geweldige redding van Onana op een schot van Michy Batshuayi uit de draai. Het was zeker niet zijn enige katachtige ingreep van de wedstrijd; zo pareerde hij zeven minuten na de rust op knappe wijze een inzet van Tammy Abraham van dichtbij. Aan de tegendoelpunten kon Onana niet zoveel doen. Met voorzetten en afstandsschoten kende Onana geen moeite, maar zijn uittrappen waren soms onzuiver of te riskant.

Noussair Mazraoui: 8
Verreweg de beste verdediger bij Ajax op Stamford Bridge. Mazraoui kreeg de voorkeur boven Sergiño Dest en beschaamde het vertrouwen van trainer Erik ten Hag niet. Vroeg in de wedstrijd liet de rechtsback zich gelden door Mateo Kovacic af te stoppen, nadat hij in sneltreinvaart langs twee Ajacieden was geraasd. Bovendien kwam Mazraoui goed voorbij Christian Pulisic voorafgaand aan de 0-1 van Ajax. In verdedigend opzicht bezorgde de rappe en beweeglijke Pulisic hem wel problemen, maar passeren liet Mazraoui zich niet. In de tweede helft stopte hij Willian af met een uitstekende sliding en corrigeerde hij op het middenveld een linke pass van Onana.

Joël Veltman: 3,5
Het werd een gitzwarte avond voor Veltman. Zijn nachtmerrie begon met een onbesuisde sliding op Pulisic, die resulteerde in een penalty voor de thuisploeg. Daarna werd Veltman bij een gevaarlijk moment voorbijgestoken door Pulisic en kwam hij na een klein uur goed weg toen een dramatische inspeelpass niet werd afgestraft. Maar bij de 2-4 liet Veltman zich aftroeven door Abraham en vervolgens veroorzaakte hij opnieuw een penalty, wat hem zijn tweede gele kaart opleverde. Aan die handsbal kon Veltman weinig doen, maar het was de culminatie van zijn teleurstellende optreden.

Daley Blind: 4,5
En zo stond Ajax plots met negen man. Dat was het gevolg van een te late tackle van Blind, die dat moest corrigeren door zijn tweede geel te pakken en vervolgens zag hoe Veltman hetzelfde deed. Tot dat moment speelde Blind een wisselvallige wedstrijd. Een van zijn hoogtepunten was een heerlijke lange bal op Tadic, die na een kwartier een serieuze kans inleidde voor Ajax. Maar het gebeurde ook meerdere keren dat Blind zijn man, Abraham, uit het oog verloor. In de eerste minuut van het tweede bedrijf liet Blind zich als laatste man passeren door een opgestoomde Kurt Zouma, en had hij geluk dat het schot van zijn collega-verdediger richting miste.

Nicolás Tagliafico: 6,5
Tagliafico, die op Stamford Bridge opviel met zijn nieuwe, gladde kapsel, kan terugkijken op een overwegend goede wedstrijd. Hij blokkeerde of verwerkte meerdere voorzetten, kwam voor zijn man in de duels en linkte zo nu en dan ook goed met Promes. Tagliafico had echter wel wat feller en doortastender mogen ingrijpen voorafgaand aan de 2-4 van Chelsea: hij kreeg Pulisic niet van de bal. Toen Ajax door moest met negen man, moest iedereen een paar tandjes bijzetten en dat was aan de inzet van Tagliafico zeker af te lezen.

Lisandro Martínez: 6
Supporters van Ajax hielden hun hart vast zodra Kovacic aan de wandel ging, want de middenvelder van Chelsea stoomde meermaals gevaarlijk en razendsnel langs Martínez, zo ook vlak voor het afgekeurde doelpunt van Abraham in de openingsfase. Gaandeweg de wedstrijd werd de Argentijn echter agressiever in de duels op het middenveld en achterin; hij was vaak tussen de centrale verdedigers te vinden. In de tweede helft onttrok Martínez zich niet aan de slordigheden die zich meester maakten van Ajax.

Donny van de Beek: 6,5
Afgezien van een behendige pass op Promes na een kwartier spelen, tijdens een dreigende aanval van Ajax, was Van de Beek voor de rust nauwelijks te zien. Het tweede bedrijf begon hij met meerdere momenten van balverlies, maar de middenvelder herpakte zich door de 1-4 tegen de touwen te schieten. Zijn positionering en balcontrole in het strafschopgebied waren daarbij fenomenaal. Van de Beek mocht overigens blij zijn dat de 5-4 van Chelsea werd afgekeurd vanwege een handsbal bij Abraham, want zijn door paniek ingegeven keuze om door het midden uit te verdedigen was geen handige.

Hakim Ziyech: 8
Na de wedstrijd zal Ziyech ongetwijfeld nog even terugkomen op zijn vrije trap: was het een bewuste goal of niet? Evenwel wist Ziyech zijn stempel te drukken op de wedstrijd. Dat deed hij al vóór de vrije trap, met een afgemeten voorzet waaruit Promes raak kopte. Ziyech zocht openingen en verrichtte veel defensief werk. Niet al zijn acties waren gelukkig, maar Ziyech speelde een uitstekende wedstrijd. Hij moest echter plaatsmaken toen Ten Hag twee verdedigende wissels doorvoerde na de rode kaarten.

David Neres: 6
Neres liet zich soms wat makkelijk wegzetten, of zijn man lopen, maar met de voet aan de bal kwam er vaker wel dan niet wat goeds uit voort. De buitenspeler was enkele keren sterk in de kleine ruimtes en vond zijn ploeggenoten meestal makkelijk. Teleurstellend was een zwakke pass op Mazraoui in een kansrijke aanval van Ajax, in de eerste helft. In het tweede bedrijf kwam hij niet vaak in het stuk voor en werd hij uiteindelijk vervangen door Perr Schuurs.

Dusan Tadic: 6
Tadic probeerde betrokken te raken bij het spel door zich te laten inzakken, maar het gevaar kwam veelal van de zijkanten. Niettemin leverde de spits zijn bijdrage aan de wedstrijd. Na een klein kwartier plukte hij de bal feilloos uit de lucht en vuurde hij een gevaarlijk schot af; na 34 minuten verdiende hij, in een ogenschijnlijk kansloze situatie, de vrije trap waaruit de 1-2 voortkwam. In de tweede helft was Tadic echter nergens te bekennen en had hij eigenlijk ook wel gewisseld kunnen worden, in plaats van bijvoorbeeld Ziyech.

Quincy Promes: 7
De man van de eerste helft was Promes. Met een scherpe, indraaiende vrije trap leidde hij al vroeg het eigen doelpunt van Abraham in; later resulteerde een slimme loopactie van Promes in de 1-2. Hij ontsnapte uit de rug van César Azpilicueta en kopte prima raak van dichtbij. Na de rust zorgde hij bijna voor een sensationele 4-5 met een ragfijne vrije trap, maar Kepa Arrizabalaga bracht redding. In de slotfase van de wedstrijd was Promes nog betrokken bij een paar gevaarlijke momenten van het tiental van Ajax.


Poll

Ben je het grotendeels eens met onze cijfers?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Mazraoui een terechte 8, heeft vandaag geweldig gespeeld en hoort gewoon in de basis. Tadic een voldoende is iets te veel van het goede, hij was op die passeerbeweging rond de cornervlag weer waardeloos vandaag.

5 november 2019 om 23:08

Tadic doet gewoon wat hij moet doen. Als jij als Tadic zijnde tegen 2 beesten als Tomori en Zouma toch nog in het spel voorkomt en veel ballen vasthoudt heb je het gewoon goed gedaan.

6 november 2019 om 00:29

Ik vond tadic de afgelopen wedstrijden nou niet echt bepaald denderend spelen maar vandaag was het gewoon goed. Zeker in de tweede helft speelde hij echt prima. Van de Beek vind ik ook wel goed in deze rol passen. Ik ben benieuwd of Ten Hag hem hier laat staan.

6 november 2019 om 00:32

Iedereen praat elkaar gewoon na wat Tadic betreft. Speelt misschien niet denderend, maar heeft nog steeds ene geweldig rendement. Vandaag ook gewoon goed gespeeld.

6 november 2019 om 12:08

Mee eens maar ik neem het toch even op voor Blind die een hoop fouten van Veltman heeft moeten corrigeren waardoor hij overuren maakte. Vond Schuurs goed invallen want ik geef je het te doen om als 18 jarige met 9 man toch nog 1 punt uit het vuur te slepen. Als dat zich doorzet dan voorspel ik een mooie toekomst voor hem.

Ziyech een 9 of 8.5 de rest klopt wel.

Wat mij betreft kloppen deze cijfers.

Mazraoui word vaak afgekraakt maar speelde vandaag echt een hele puike partij. ik vind hem zeker niet minder als Dest

6 november 2019 om 10:11

Ze houden elkaar scherp , beter kan het niet voor een coach. Als ze alle twee op een verschillend moment een dipje hebben , kunnen ze elkaar mooi afwisselen in de basis

6 november 2019 om 11:16

Niet onder? Nous is gewoon beter klaar. Gisteren had ik ook al aangegeven dat Dest ontstuimig is, waardoor die juist gaten laat vallen achterin en te veel balverlies leidt. Dat zie je bij Nous een stuk minder. Dest is gewoonweg niet klaar voor dit niveau. Eerste paar wedstrijden viel die op, mede doordat ie als nieuwe jongen binnenkwam, en de laatste wedstrijden viel die keihard tegen.

6 november 2019 om 12:31

@janter ik ben dat op zich wel met je eens. vorig jaar was ik Mazraoui vaak ook al heel belangrijk in de CL wedstrijden met goals en assists

En ik dacht dat Mazraoui de zwakke schakel zou zijn. Die speelde een goede wedstrijd, net als Onana, Ziyech en Promes. Veltman, wat laat je je weer van je beste kant zien.

Van mij krijgen alle overgebleven veldspelers zoiezo een dikke pluim. Met 9 man (deels) overeind blijven tegen Chelsea bij een 4-4 stand met nog 20 minuten te gaan is bijzonder knap. Zelfs ook nog kansjes gehad om de wedstrijd te winnen. In mijn ogen heel slecht beoordeeld van VZ. Veltman en Blind hadden Abraham in de broekzak zitten, zelfs die hadden van mij een 6-je gekregen. Je speelt namelijk gewoon uit bij een Engelse topclub, die de weg weer omhoog hebben gevonden met Lampard. Leuke ploeg ook om naar te kijken nu, met veel beweging, fysieke kracht en voetballend vermogen.

Van mij is Veltman een grote nul en daarom ook als cijfer krijgt Veltman van mij een 0 i.p.v. 3,5.veltman maakt Ajax kapot.

Onana pakte weer een paar heerlijke ballen , zeker toen het 4-4 stond . Die laat weer zien waarom er zoveel clubs interesse in hem hebben.mazroui weer een lekkere wedstrijd , goed dat hij en Dest de concurentie met elkaar aangaan . Die houden elkaar wel scherp.eigenlijk kan je het hele team wel een groot compliment geven hoe ze eerst met elf man de wedstrijd controleren en hoe ze daarna met negen man Chelsea het ook nog aardig lastig maken

Veltman was weer lomp en onbehouwen zoals vaker als hij tegen topploegen moet spelen. Hij valt al jaren door de mand met zijn oliedomme acties en verkeerde keuzes meten zonder bal. Snap dan ook niet dat mensen hem de hemel in prijzen na een 3-0 overwinning op een laaggeklasseerde ploeg uit de eredivisie. Tegen Fortuna en VVV kun je het doen maar ,maar tegen ploegen als Real, Bayern en Chelsea kan hij het tempo en het niveau niet aan en daardoor zakt hij volledig door het ijs.

Aan da handbal kon Veltman niet zoveel doen. Maar ik blijf het een ongelofelijk domme voetballer vonden. Aan zijn inzet zal het nooit liggen , maar hij zit altijd in elke wedstrijd tegen rood aan. En dan blijft hij maar doorgaan met dat onbesuisde gedoe. van risicovolle tackles inzetten. Vond Ajax in de tweede helft te slap acteren in de duels en Chelsea teveel ruimte geven om te voetballen. Een gelijkspel was totaal onnodig. Er zal tegen Lille gewonnen moeten worden om het niet op de laatste speeldag aan te laten komen.

De goede ingreep voor de 1-4 niet gezien van Veltman? Op 2 momenten na goed gespeeld, waar er 1 heel discutabel was....Bij een slechtere wedstrijd van Matthijs had je dit cijfer niet gegeven. En ook Blind heeft te laag gekregen

6 november 2019 om 09:36

Die pingel was gewoon lomp van hem net als die eerste gele kaart. Verder speelde hij gewoon oké. Chelsea wist heel goed dat ze hem moesten opzoeken in de opbouw. Hij voetbalde het zo nu en dan nog prima uit. Aan die pingel kon hij echt niets doen. Maarja het is gewoon klote.

Zyech vond ik echt geweldig spelen en ik kan me ook niet voorstellen dat er niet een club komt met een grote zak met geld voor hem in de winterstop. Als Ajax de wedstrijd gewoon gewonnen had, had hij waarschijnlijk ook gewoon een tien gehad.

6 november 2019 om 08:25

Ziyech vertrekt nooit in de winterstop zegt hij zelf. Dat vindt hij maar niks

6 november 2019 om 08:47

Dat verwacht ik ook niet, maar wat als Real of Barcelona aankloppen, je krijgt misschien maar een kans.

6 november 2019 om 11:17

Die komen niet voor hem. Barca zeker niet en Real geloof ik ook niets van. Denk dat ze eerder nu vanuit Engeland gaan komen.

Ziyech toont telkens weer aan een geweldige speler te zijn maar ik zie niet direct een team waarbij hij zo zou inpassen. Zou toch doodzonde zijn als hij die stap straks maakt en het is de verkeerde, zeker gezien zijn leeftijd. Het is m in ieder geval gegund!

Scheidsrechter rood voor overdreven dienstijver Wat een bizarre beslissingen. Ajax mocht niet winnen. Wat hadden we graag in de verlenging nog een doelpunt van Ajax gezien. Bijna gelukt. Te zacht schot. Maar er is geen man over boord.

Mazraoui speelde heerlijk. Lekker vel en zat overal goed tussen. Een terechte 8

Marc Overmars die heeft het wel goed gezien met die verbeterde contracten. Er werden nogal wat vraagtekens gezet bij die contracten , maar tot op heden laten die spelers Ajax niet in de steek.

6 november 2019 om 11:24

En met avonden als gisteren maakt Ajax wederom internationale furore. De status blijft maar groeien, de waarde van de spelers ook. Ajax krijgt nu ook commercieel steeds meer voet aand e grond in diverse landen en regio's.

6 november 2019 om 16:47

Inderdaad er zal nog lang ovet deze wedstrijd gesproken worden . Net als vorig jaar met die wedstrijd in Madrid en die halve finale. Ajax maakt hoe dan ook naam voor zich zelf in positieve zin. Ik denk dat vele voetbal liefhebber deze poule nu extra in de gaten houden

Blind en Veltman komen er wel overdreven slecht af. Die 1e pingel was een fout van Veltman maar 2e kan hij natuurlijk weinig aan doen. Beiden hebben ook veel goed gedaan. Mazraoui was goed inderdaad, maar een 8 is wat hoog lijkt me, Martinez een 6 slaat dan weer nergens op, veel te laag.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV138
2.Ajax128
3.Vitesse127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper50
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger50
AntonyAanvaller53
Q. PromesAanvaller51
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 23 oktober
Ozan Kabak is bij Liverpool een kandidaat om Virgil van Dijk tijdelijk te vervangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren