Van der Meijde: ‘Ik hoop dat Ajax hem haalt als opvolger van Ten Hag’

Dinsdag, 5 november 2019 om

Ajax ging twee weken geleden met minimaal verschil in eigen huis onderuit tegen Chelsea en de Amsterdammers krijgen dinsdagavond de kans om zich te revancheren. De ploeg van trainer Erik ten Hag neemt het dan op Stamford Bridge op tegen the Blues en Andy van der Meijde geeft zijn oude werkgever een goede kans in Londen. Toch is hij ook kritisch op het spel dat Ajax de afgelopen weken heeft laten zien.

“Ik vond ze tegen RKC Waalwijk slecht, maar ook twee weken geleden tegen Chelsea niet goed spelen. Ajax is op de counter te kloppen”, vertelt hij in gesprek met VTBL. “Tegen PEC Zwolle (uiteindelijk met 2-4 gewonnen door Ajax, red.) slikken ze een paar tegengoals en meteen werd het weer spannend. Dat is echt een minpunt van dit seizoen, dat Ajax het vaak zo ver laat komen. Want dan kun je wel eens onderuit gaan.”

Ten Hag bevestigt dat hij het seizoen afmaakt bij Ajax

Van der Meijde ziet daarnaast dat de balans in het elftal nog niet is hersteld sinds het vertrek van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt afgelopen zomer. “Daardoor is de omschakeling bij Ajax soms echt klote. Bijna alle spelers in de huidige selectie willen aanvallen, maar dat kan niet altijd.” De oud-aanvaller schat Ajax echter alsnog hoger in dan Chelsea: “Ajax heeft meer kwaliteit in huis dan Chelsea. We moeten nu niet net doen alsof dat een echt bijzondere ploeg is.”

Met Erik ten Hag heeft Ajax volgens Van der Meijde bovendien een capabele trainer voor de selectie staan: “Ik vind Ten Hag net zo goed als Peter Bosz en Louis van Gaal. Ook Ten Hag weet wat hij doet en komt altijd met oplossingen. Andere trainers doen vaak maar wat.” De oefenmeester werd de afgelopen dagen nadrukkelijk in verband gebracht met een terugkeer bij Bayern München en Van der Meijde vreest dat Ten Hag aankomende zomer gaat vertrekken: “Ajax zal hem niet meer kunnen houden. Wie Ajax als opvolger moet halen? Ik hoop op Peter Bosz.”


Poll

Vind jij dat Ajax moet proberen om Peter Bosz terug te halen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

67 reacties (laatste reactie door blue burlesque)

Ik begrijp waar het vandaan komt als iemand Bos graag terug ziet komen. Zelf deel ik die mening echter niet. Ja Bos is een goede trainer/coach die aanvallend voetbal predict. Wat dat betreft past hij ook bij Ajax. Maar Bos is mi geen “winnaar”. Zijn teams hebben een te beperkte mogelijkheden qua spelwijze. Bos heeft Ajax mooi laten voetballen en Europees weer op de kaart gezet en daar ben ik hem dankbaar voor. Maar nu hebben we iemand nodig die mooi voetbal combineert met prijzen.

5 november 2019 om 13:23

Mee eens, bosz laat zijn teams goed voetballen maar er is totaal geen plan B. Oftewel je wint weinig tot geen prijzen zonder een plan B.

5 november 2019 om 13:34

mooi voetbal met risico's. Ajax kreeg in de EL veel tegen goals te verwerken, gelukkig scoorde ze over het algemeen meer doelpunten dan dat ze tegen kregen

5 november 2019 om 13:33

Bosz moet je inderdaad niet willen. Ja we hebben soms 80% balbezit maar uiteindelijk creeer je nauwelijks kansen en verlies je weer. Zijn resultaten zijn op dit moment ook best wel magertjes.

5 november 2019 om 14:43

Bosz heeft toch gewoon goed gepresteerd? 2e gewordenmet name door een matige start, waarbij hij en het team tijd nodig had om de juiste formatie te vinden en speelwijze er in te slijpen. Ten Hag werd (op de laatste speeldag)kampioen, maar wel met een sterker team. Daarnaast ook nog s EL finale gehaald. Er word hem daarin verweten dat hij geen plan B had, maar dit had ten Hag vorig seizoen ook niet in de tweede helft tegen Spurs. Ik denk dat Bosz met het huidige team ook kampioen zou worden. Het klopt dat hij altijd bast blijft houden aan zijn eigen visie, maar dat is wel een visie die uitstekend bij Ajax past.Ik vraag me af welke betere (realistische) kandidaten er rondlopen.

5 november 2019 om 15:15

Gister bij Studio Voetbal of Rondo werd Arne Slot geopperd. Met de wedstrijden die ik dit seizoen van AZ gezien heb kan ik mij daar vinden. AZ speelt op dit moment echt goed voetbal. Dat zou volgend seizoen een optie kunnen zijn mocht Ten Hag vertrekken.

5 november 2019 om 20:46

Arne Slot? Na 12 ED wedstrijden vinden we hem al geschikt?

Doe dat nou maar niet. Waar Ten Hag stug is, is Bosz nog stugger. Díe loopt te vaak in het mes, is ook bij Leverkusen te zien. Weigert zijn plan aan te passen, of doet dit te laat. Ten Hag leert mi sneller van foute beslissingen.

Van het attractieve spelletje van Bosz is helemaal niets meer over. Ten Hag doet alles vanuit obsessieve controle . Daarna is er pas ruimte voor "veilige" en "gedoseerde" creativiteit. Erik ten Hag heeft karaktermoord gepleegd op het gedachtengoed van Johan Cruijff. Hij wordt gedreven door een dwangmatige zucht naar robotisering en door de wetten van voetbalmechanica. Het uitgangspunt bij Ajax is niet langer winnen; het clubmotto is ‘niet verliezen’. Ajacieden staan stijf van de stalorders en spelen met een enkelband. Er is sprake van schijncreativiteit.

5 november 2019 om 12:57

Knap dat je zoveel dure terminologie kan samensmelten tot het grootste stukje onzin wat ik vandaag ga lezen.

5 november 2019 om 13:00

Mooi verwoord Victortje. Helder en inhoudelijk juist, in tegenstelling tot de bijdrage van Blue Burlesque...

5 november 2019 om 13:15

Je bent kennelijk niet bij machte om inhoudelijk van repliek te dienen en verkiest derhalve de goedkope weg van de minste weerstand door de vorm aan te vechten.

5 november 2019 om 13:46

Ha Blue Burkesque, ik begrijp dat jij het spel van Ajax niet aanvallend vind? Dat zou frappant zijn, aangezien de overgrote meerderheid juist lyrisch is over de aanvallende kwaliteiten van Ajax.

5 november 2019 om 13:55

Zo, nu weten we ook dat Thierry Baudet zich op dit forum bevindt. Zonder gekkigheid.. EtH is de eerste coach in jaren die een combinatie tussen attractief voetbal en wedstrijden controleren weet te vinden. Begrijp je dat? Of moet ik het in het Latijn verwoorden?

5 november 2019 om 14:03

Moet zeggen dat ik in jouw verhaaltje ook weinig harde argumenten kan ontdekken. Enkel jouw perceptie, onderbouwd door scheve retorica. Volgens mij was het onder Ten Hag dat Ajax de harten over heel Europa stal met aanvallend, optimistisch voetbal en echte bluf. Was het niet vorig jaar dat over de hele wereld lovende geluiden klonken over die gastjes uit Amsterdam die Europese grootmacht na Europese grootmacht liet sneuvelen? Ten Hag heeft voor iedere ploeg een strijdplan klaarliggen, en weet iedere keuze die hij maakt uitstekend te onderbouwen, ondanks zijn boerse accent. Als we daarnaast kijken hoeveel kansen Ajax iedere wedstrijd creeërt, kunnen we dat toch niet weinig noemen? Wat wil je dat ze doen dan? Iedere wedstrijd met 3-0 voorstaan bij rust?

5 november 2019 om 14:43

Het gegeven dat sprake is van een verschil van inzicht cq mening impliceert uiteraard niet dat van inhoudelijkheid geen sprake zou zijn.

5 november 2019 om 13:04

So, dat zit jou behoorlijk dwars denk ik. Ik kan met jou verhaal en mening voor een deel instemmen...alleen vindt ik het te zwart-wit geformuleerd en zie ik het niet zo negatief. Ja het is minder een “speeltuin” en ja men heeft meer “stalorders”. Mi is dat echter nodig om resultaten te boeken. In de jongste jeugd speel je in een speeltuin. Bij het 1e moeten er ook resultaten geboekt worden. Resultaten boek je niet als iedereen alleen dat doet wat hij wil doen. Ik zie hier wel een beetje het verschil tussen de Cruijff en de v Gaal opvatting. Ja mooi voetbal, en dat is echt belangrijk. Maar ik zie bij een 2-1 stand in de laatste minuut van de blessuretijd liever niet dat (bv Ziyech) een super risicovolle pas probeert. Kortom, ja leuk attractief voetbal, maar wel met enigzinds gezond verstand.

5 november 2019 om 13:21

Het zit me uiteraard niet dwars en ga er uiteraard niet onder gebukt. Ajax zit in een loyaliteitsspagaat op het snij- en wrijfvlak van efficiency en effectiviteit.'liever mooi verliezen dan lelijk winnen' is inmiddels niet langer het supporterscredo. Bedankt voor je response.

5 november 2019 om 14:02

En dan is de visie van Cruijf waar jij het over hebt al een paar jaren geleden gemaakt. Waarschijnlijk zal Cruijff zijn visie ook hebben aangepast aan de ontwikkeling in het voetbal. Het zijn namelijk niet de sterkste of de slimste die overwinnen , maar de gene doen zich weet aan te passen aan de omstandigheden

5 november 2019 om 13:23

Nou ja. Er is wel creativiteit onder ten Hag. Alleen meer vanuit de controle. Er worden veel goals gemaakt. het is misschien minder spectaculair maar wel heel volwassen. Ik ben een Bosz aanhanger en werd blij van zijn voetbal. Echter om nou te stellen dat ten Hag afgebroken heeft wat Bosz deed gaat mij nogal te ver. Ik snap je insteek maar ik zie de wereld niet zo zwart wit.

5 november 2019 om 13:41

@blue Burlesque: Zo, wel lastig om met een woordenboek in de hand een reactie te formuleren. Ik vind het vooral stuitend dat je beweert dat het uitgangspunt bij Ajax niet langer winnen is. Dat is in mijn ogen totale onzin. Winnen stond en staat altijd voorop. Kijk eens wat een scoringsdrift er is en hoeveel goals er worden gescoord (en relatief weinig tegen). Daarnaast het "spelen met een enkelband"? Begrijp dat je het metaforisch gebruikt, maar dan nog steeds is het een zeer boute uitspraak die je totaal niet onderbouwt. Wel erg makkelijk, net zoals karaktermoord plegen op het gedachtegoed van Johan Cruijff (is zonder "n" zoals jij had geschreven). Hoezo? Omdat er meer spelers worden gehaald? Daar was Cruijff zeker niet tegen, alleen niet tegen het kopen van breedte-aankopen. Ik zou eens de columns en reacties van Jordy Cruijff lezen, die is lovend over Ajax en ziet juist wel de paralel met het gedachtegoed van zijn vader.

5 november 2019 om 14:18

'zo, wel lastig om met een woordenboek in de hand een reactie te formuleren.' Een dergelijk zwaktebod en bepaald niet snuggere aanname is uiteraard voldoende aanleiding om jou in dit polemiekje niet serieus te nemen. Je diskwalificeert jezelf er uiteraard mee.

5 november 2019 om 14:23

@blue Burlesque: Prima dat jij vindt dat ik mezelf daarmee diskwalificeer (dat zeg je niet, je zegt overal dat dingen zo zijn zoals jij aangeeft, wat ook maar een mening is). Maar als je een vent bent, ga je inhoudelijk op de rest in. Maar dat vind je blijkbaar teveel werk...

5 november 2019 om 13:51

Wat een onzin zeg. Ooit naar het spelletje van Barcelona gekeken onder Guardiola? Vaste routines en elke positie bezet als een soort robot, tot de aanval bereikt wordt. Ik sluit niet uit dat Ten Hag met zijn tactieken hetzelfde probeert te bewerkstelligen, op een lager niveautje natuurlijk. Alle posities bezet, maar eenmaal rond de 16 van de tegenpartij mag alles los. Vind je Guardiola ook een obsessieve controlist? Als het goed is wel, want dat zijn de beste trainers ter wereld, die laten de boel niet zomaar door elkaar waggelen, daar zit een idee achter. Hier een voorbeeld van een speler die onder het spel van een obessevie controlist speelde in misschien wel succesvolste team ooit: https://youtu.be/I_4XTl1Iifc Je gaat mij ook echt niet wijsmaken dat iemand als Ziyech met een enkelband speelt hoor, die jongen doet wat die wil rond de 16, de Messi van dit Ajax, maar ondertussen zijn wel alle posities bezet. Onzin met dure terminologie loop je zoals hierboven gezegd te verkondigen, zonder enige onderbouwing

5 november 2019 om 13:58

Toch hebben de aanvallers onder Ten Hag de vrijheid om meer onderling te wisselen en hebben de buitenspelers niet het krijt aan hun schoenen.

5 november 2019 om 14:05

(blue Burlesque)zelden zoveel onzin gelezen maar wel vermakelijk dat dan weer wel maar als he het toch over (karaktermoord en gedachtengoed van Johan Cruijff hebt ) dat is onder de Boer begonnen hoor of heb je toen onder een tegel gelegen , die begon met Tikkie terug en tikkie breed en keeper staat vrij als er een trainer aan robotisering deed van het de Boer wel zeker de laatste 3 seizoenen wel 4 maal kampioen maar niet om aan te gluren , en dat kun je van het Ajax van ten Hag zeker niet zeggen zou jammer zijn als hij weg zou gaan .

5 november 2019 om 14:47

Ok laten we het dan even in normale voetbaltaal vertalen. Ten Hag doet alles vanuit balbezit. Pas in de aanval is er ruimte om risico's te nemen, daarvoor is er een veilige opbouw. Dit komt goed overeen met het gedachte goed van Cruyff, immers die stelde al, als je de bal hebt, kan de ander niet scoren. Ten Hag wordt gedreven door een sterk positie spel met hoge mate van ingeslepen patronen waarbij de vrije man op het middenveld via driehoekjes makkelijk gevonden wordt. Hiermee kan Ajax zelfs tegen fysiek sterkere tegenstander onder de druk uitvoetballen. Het uitgangspunt van Ajax is niet verliezen en niet gelijk spelen. Daarmee probeert Ajax dus altijd te winnen. Ajacieden hebben veel tactische bagage waardoor zij hun unieke positiespel altijd kunnen spelen, ook tegen de sterkse CL tegenstanders. Er is weleens sprake van creativiteit terwijl de trainer de patronen erin geslepen heeft. Alleen de beste spelers hebben de vrijheid om naar eigen inzicht te handelen.

Hierboven ineens negatief over Bosz?? Geen winnaar, stugge man, met zijn tactiek loop je in t mes... Lachwekkend!! .... Jullie vergeten 1 ding; Bosz begon in augustus en vergooide daar meteen de titel alvorens hij aan een onevenaarbare reeks begon die eindigde tegen united! Ten Hag begon in februari en had tot augustus de tijd om zijn spel erin te slijpen. Als Bosz die tijd had gehad... was hij fluitend kampioen geworden en dat met Sánchez en viergever en zonder de ligt en frenkie als basisspelers!

5 november 2019 om 13:04

Deligt speelde gewoon in de basis samen met sanchez in de periode van bosz

5 november 2019 om 19:56

Hoe kom je daarbij. De ligt werd basisspeler toen sinkgraven geblesseerd raakte en viergever daardoor naar linksback ging! Tegen Schalke in de kwart stond de ligt nog gewoon wissel... viergever speelde alles onder Bosz tot hij geschorst was in de finale!

5 november 2019 om 13:10

@shenkie, Dat is jou mening. Ik twijfel daar aan en kan mijn mening ook onderbouwen, want....waar heeft Bos dan laten zien dat hij de prijs uiteindelijk binnen sleept? Toen Ajax in de finale van de UEFA cup stond werden ze volledig afgetroefd. Mourinho had een antwoord op de speelstijl van Bos. Er was geen enkel antwoord van Bos op de speelstijl van Mourinho. Werkelijk geen enkel. Super dat ze zo ver zijn gekomen en verliezen is niet het ergste. Dat ze kansloos zonder alternatieve verloren, dat is wel jammer.

5 november 2019 om 20:13

Mediagelul! Bosz werd met agovv algeheel amateur kampioen, promoveerde met Heracles en werd 2e in 1 seizoen Ajax en 1 seizoen tel aviv... moet je met Vitesse dan de landstitel pakken? Bij Dortmund is een smerig spelletje met hem gespeeld nadat hij met blessures te maken kreeg! Dat Bosz tegen united niet zijn beste wedstrijd had, ben ik volledig met je eens! Maar ten hag rekenen we ook niet af op zijn 6-2 in de Kuip... Bosz zou met open armen ontvangen moeten worden in a’dam, maar 1x heeft ws Derksen geroepen dat Bosz geen prijzenpakker is en half Nederland kakelt hem na!

5 november 2019 om 13:12

Volgens mij was Sánchez toen ook weergaloos in vorm en mijn inziens zelfs beste speler Ajax op dat moment

5 november 2019 om 13:36

Sterker nog, ik durf zo ver te gaan dat Sanchez de beste verdediger is dat Ajax heeft gehad sinds Chivu.

5 november 2019 om 20:01

De ligt was echt wel beter dan Sánchez! Even beestachtig maar de ligt kan zoveel beter passen en was daarnaast een leider!

Ik denk dat reiziger een goeie optie is met naast zich een ervaren assistent. En anders wim jonk ofzoiets? Vind bosz heel goed maar ik ben bang dat hij net als bij Leverkusen verdedigend steken gaat laten vallen met zijn speelstijl

5 november 2019 om 22:05

Wim jonk? Wil jij Overmars en vd Sar inruilen voor een assistent trainer?

Voor mij is het of Peter Bosz of Wim Jonk. Maar goed ik ben nogal een Cruijff adept.

5 november 2019 om 13:48

Eens. Ik zou ook het niet erg vinden als Frank de Boer terug komt naar Ajax. Onder de Boer was het vaak tikkie breed voetbal maar de selectie van zijn laatste jaren was ook niet bepaald bijzonder meer. Maar ik denk dat Frank ook een serieuze optie is als Koeman in de zomer naar Barcelona vertrekt om bondscoach te worden.

5 november 2019 om 14:49

Jonk gaat niet, die heeft zijn eigen glazen in geghooid en ook nauwelijks ervaring als trainer. Dat zou een ramp worden. Bosz is lastig, hij wil maar geen concessies doen. Daardoor krijgt hij vaak de deksel op zijn neus zoals bij Dordtmund. Met het huidig Ajax wil men presteren, men speelt nu op een hoger niveau als onder Bosz.

Doe mij maar Louis Van Gaal of Arne Slot als vervanger van Ten Hag. Denk dat Louis Van Gaal met een paar gerichte versterkingen erbij en wat doorstroming van een paar toptalenten weer ver kan komen in de CL. Van Gaal is een meester erin om van jonge toptalenten topspelers te maken. En ook Arne Slot is een interessante optie. Laat AZ zeer attractief aanvallend voetbal spelen en kan misschien spelers als Wijndal, Koopmeiners, Stengs en Boadu meenemen naar Ajax.

5 november 2019 om 13:53

"wijndal, Koopmeiners, Stengs en Boadu meenemen naar Ajax". Sorry maar als AZ al 18 miljoen vangt voor een middelmatige speler als Guus Til dan zijn toptalenten als Stengs en Boadu wel heel erg duur. Ik hoop dat Ajax ze kan halen maar als Stengs mee gaat naar het EK kan het zomaar zijn dat AZ een vraagprijs heeft van boven de 30 miljoen. Daarnaast ben ik helemaal niet overtuigd van Slot. AZ speelt leuk klopt, maar de structuur en organisatie bij AZ is ook heel erg goed. Er staat een basis van spelers die er al jaren zijn aangevuld met een aantal absolute toptalenten. Dan hoef je geen wereldtrainer te zijn om die leuk te laten voetballen. Als die spelers vertrekken komende zomer dan wil ik het nog maar zien dat hij ook volgend seizoen goed kan presteren.

5 november 2019 om 14:52

Ik denk dat Stengs niet veel zal spelen op het EK. Met Promes, Bergwijn en Ihattaren die ook op zijn positie kunnen spelen gaat het erg lastig worden voor Stengs om op het EK te gaan spelen. Bovendien is het nog steeds een groot financieel risico om Stengs te kopen vanwege zijn zware knieblessure verleden. Wat zijn transferwaarde ook zal doen dalen. 20 miljoen is wel de max voor hem.Bij Ajax is de structuur en organisatie ook erg goed dus wat dat betreft kan Slot ook prima bij Ajax aan de slag.

5 november 2019 om 14:01

Iedereen schijnt nogal gauw te vergeten dat van Gaal is gestopt.

5 november 2019 om 14:04

En Advocaat was ook al honderd keer gestopt

5 november 2019 om 14:33

En na elke keer van die 100 weer trainer geworden. Van Gaal heeft na United in 2016 geen club meer gehad.

Gewoon proberen van Gaal terug te halen als ten Hag weg zou zijn. Weet dat t niet helemaal in de "fluwelen revolutie" past , maar dat stamt alweer uit 2011 , er komt een tijd dat je door moet met zn allen en van Gaal is dan de man.

5 november 2019 om 13:52

Dat klopt. Overmars en Vd.Sar zijn ook gewoon onder Van Gaal groot geworden. Dus ze kunnen goed met hem samen werken. Reiziger en Kluivert dan als de assistenten van Van Gaal. Litmanen jeugdtrainer maken bij Ajax. Van Gaal hun ook laten opleiden tot hoofdtrainers. Ideaal!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1521
2.Vitesse158
3.PSV137
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
AntonyAanvaller64
A. OnanaKeeper60
Q. PromesAanvaller61
D. TadićAanvaller64
L. TraoréAanvaller65
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

43 fans
Coach, 50 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

Spaanse media staan stil bij déjà vu Frenkie de Jong naar Ajax-periode

Frenkie de Jong beleefde woensdagavond een déjà vu in de Champions League-wedstrijd tussen Juventus en Barcelona (0-2). De Nederlander en Miralem Pjanic waren in de eerste helft de controleurs in het...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 30 oktober
Bayern München heeft de beste papieren om Denis Zakaria over te nemen van Borussia Mönchengladbach. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren