Heracles wil ‘kunstgras 3.0’: ‘Op tv ziet ons veld er dramatisch uit’

Dinsdag, 5 november 2019 om

Heracles Almelo is voorlopig niet van plan om af te stappen van kunstgras, maar sluit de oren niet voor de kritiek op de ondergrond in het Erve Asito. Algemeen directeur Rob Toussaint laat maandagavond weten dat de club binnen twee jaar moet toewerken naar kunstgras 3.0. TC Tubantia schrijft dat Heracles toe is aan een nieuw innovatief kunstgrasveld. “Want ons huidige veld ziet er op tv dramatisch uit”, aldus Toussaint.

Volgens het regionale dagblad is het een kwestie van tijd voordat Heracles de overstap maakt van kunstgras naar natuurgras. Bij het ondernemersplatform Zakelijk Almelo liet Toussaint blijken dat men in Almelo de kritiek op de slechte staat van het kunstgras meekrijgt. “Er komt inderdaad wel heel veel weerstand tegen kunstgras. En wij moeten ervoor waken dat we als club niet geïsoleerd komen te staan in het voetballandschap. We moeten onze ogen niet sluiten voor de realiteit en willen als club altijd doorontwikkelen. Op tv ziet ons veld er dramatisch uit. Dat lijkt net plastic en dat voelt bij ons ook niet goed.”

Toch wil Toussaint niet afstappen van kunstgras, zoals bijvoorbeeld RKC Waalwijk wel heeft gedaan. Overstappen naar natuurgras brengt voor de club een enorme kostenpost met zich mee. Behalve een speelveld in het stadion zullen er ook twee natuurgrasvelden en een kunstgrasveld moeten komen. "En nu hebben we maar een veld nodig waarop we spelen en trainen. Een ideale situatie”, aldus Toussaint.

De directeur ging ook in op de kritiek op de nieuwe naam van het stadion. De naam van hoofdsponsor Erve Asito riep veel weerstand op bij de fans. “Achteraf hadden we dat anders moeten doen door de supporters erbij te betrekken. Alle commotie die er is ontstaan hadden wij ook niet voorzien. Dat hebben we ook niet gewild”, zegt Toussaint. “Anderzijds: De club is van de supporters maar je kunt een club niet als een democratisch stelsel besturen. Dat werkt niet.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door sirius)
5 november 2019 om 00:36

Het blijft gewoon heel apart dat een aantal clubs op een hele andere ondergrond dan gras speelt. Zondag 3 wedstrijden op Fox gezien achter elkaar op kunstgras. Daar wordt je ook als kijker niet vrolijk van.

5 november 2019 om 06:04

Nee inderdaad verbieden. Ook de wedstrijden zijn niet om aan te zien. Als je als BVO geen veld kunt onderhouden, heb je niets in de ED te zoeken. Het is ook nogeens competitie vervalsing. Afschaffen!

Die uitleg over die kostenpost vind ik geen valide argument. Heracles heeft jarenlang financiele voordelen t.o.v. natuurgrasclubs gehad omdat ze geen velden en trainingsaccomodatie hoeften te onderhouden.

5 november 2019 om 07:27

Me eens. Ik las ook pas dat (volgens mij) ADO in dezelfde situatie verkeerde. Zij gaven aan eventueel gebruik te maken van de velden van een amateurclub in de buurt. Dit lijkt mij voor Heracles desnoods ook een oplossing als ze de velden niet kunnen aanleggen.

5 november 2019 om 07:35

Sterker nog. Naast het Erve Asito ligt een hele cluster aan amateur verenigingen.

5 november 2019 om 08:12

Het is zeker wel een valide argument. Als Heracles nu de overstap maakt naar natuurgras, waar toveren ze een trainingsaccomodatie vandaan. Het financiële voordeel wat ze jaren hebbem gehad, is gebruikt voor de verbouwing en aflossing van het stadion. Qua financiële huishouding kunnen veel clubs nog wat van ze leren. Dat heeft er mede voor gezorgd dat het nu zo'n stabiele eredivisie club is. Ik zie liever vandaag nog alle kunstgrasvelden verdwijnen dan morgen. Maar helaas kan dit in het geval van Heracles niet zo snel. De amateurclubs van Almelo spelen (bijna) allemaal op kunstgras en de natuurvelden die er nog over zijn, verkeren in erbarmelijke staat.

5 november 2019 om 09:24

Amateurs Heracles weer opkopen, heb je meteen een stuk historie met de oudste tribune terug. Zou mij het mooiste lijken iig.

5 november 2019 om 07:35

Als het een financieel voordeel is (wat het is), dan is het toch juist een valide argument? Niet dat ik voorstander ben van plastic, maar dat zijn de teams zelf in beginsel ook niet.

5 november 2019 om 10:28

Dat dus. Daarnaast werd er zelfs door de topclubs geld beschikbaar gesteld om hiervan af te stappen. Natuurlijk doen die topclubs dat met goede intenties, maar het zou weer eens een extra beloning zijn voor de clubs met kunstgras. Eerst profiteren ze jarenlang van een lagere kostenpost voor hun veld(en) ten opzichte van clubs met gras en vervolgens profiteren ze ook nog eens door financieel gesteund te worden om daarvan af te stappen (steun die clubs met echt gras nooit gehad hebben). Kortom, dat is dubbelop voordeel. Daarom vind ik ook dat als topclubs geld beschikbaar stellen voor clubs om op echt gras te spelen, alle clubs daar gebruik van moeten kunnen maken. Dus ook de clubs die nu al op echt gras spelen. Er moet dan gewoon een potje komen voor alle Eredivisieclubs die op gras spelen. Dat zou het meest eerlijke zijn.

“Op tv ziet ons veld er dramatisch uit. Dat lijkt net plastic en dat voelt bij ons ook niet goed” Wie vertelt hem even dat het dat ook is?

5 november 2019 om 00:45

Misschien als hij het verschil wist tussen kunstgras en natuurgras had hij voor natuurgras gekozen.

"Op tv ziet ons veld er dramatisch uit. Dat lijkt net plastic en dat voelt bij ons ook niet goed." Hahahahaha, hoort deze gast zelf wat hij zegt? Het is toch ook plastic? Het ziet er niet alleen dramatisch uit, het is gewoon dramatisch. Maar dat durft hij niet te zeggen terwijl elke speler dit zal beamen. Heracles, de slechtste grap van de Eredivisie.

Het is toch zo simpel. 1 regeltje maken van de KNVB : geen natuurgas = geen ED. Voor mijn part maak je als ED een pot waarmee je deze “zielige arme clubs” eenmalig 2 ton subsidie geeft , ook al hebben ze daar eigenlijk geen recht op. Maar dat kunstgras moet weg .

5 november 2019 om 01:17

Dan beloon je de clubs die jarenlang hebben geprofiteerd van hun situatie. Jarenlang minder kosten gehad. Je moet natuurgras gewoon verplichten. Dan heeft iedereen hetzelfde voor- en nadeel.

5 november 2019 om 06:40

Eens. Terwijl ze al die jaren al gigantisch beloond zijn... Alle clubs die afglijden zijn eigenlijk grasclubs en daarvoor in de plaats komen de Zwolles, Vvv’s en als absolute voorloper Heracles... Alsof NAC, de Graafschap NEC niet met die 3/4 ton die ze besparen op jaarbasis niet net iets slimmere beslissingen hadden kunnen maken... en dan laat je nog even het thuisvoordeel van zo’n plastic veld achterwege...

5 november 2019 om 09:32

Die 3/4 ton besparen op jaarbasis is klinkklare onzin. Het onderhoud aan een kunstgrasveld kost ook een behoorlijk bedrag. Lees maar even wat onze directeur er over gezegd heeft: ,,met het onderhoud van de drie grasvelden is jaarlijks een bedrag van ongeveer een ton gemoeid", zo rekende hij voor. ,,een kunstgrasveld kost een half miljoen en moet je over een periode van vijf jaar afschrijven. Per saldo ben je dus niet voordeliger uit. Bovendien moet je aan kunstgras ook onderhoud plegen. Dat kost jaarlijks 25.000 euro en eens in de drie jaar 50.000 euro voor een grote onderhoudsbeurt.”

5 november 2019 om 13:36

Dat gaat denk ik niet zomaar aangezien de Uefa het kunstgras goedkeurt als een speelbare ondergrond op elk niveau. Ik kan me dus voorstellen dat een onderkoepelende bond het dan niet zomaar kan verbieden, al ken ik daar de ins en outs niet van. Ook vind ik zo'n pot onnodig. Het is niet zo dat clubs geen natuurgrasmat kunnen betalen. Het is simpelweg een kostenbesparing, meer niet. Andere clubs hoeven daar wat mij betreft niet voor te betalen.

Van Heracles hoeven we dus geen medewerking te verwachten voorlopig omtrent het afschaffen van kunstgras in de Eredivisie. Kunstgras 3.0 ... alsof er serieus toekomst is voor kunstgras in de Eredivisie. Het zal voorlopig nog even wachten zijn, maar het tij is gekeerd. Na dit seizoen willen ADO en VVV overstappen. PEC zal ook volgen en zelfs FC Emmen had de ambitie uitgesproken en gaat er dit voorjaar opnieuw naar kijken. Hoe eerder clubs overstappen hoe lastiger de positie van Heracles gaat worden. Als Heracles zo weigerachtig blijft hoop je eigenlijk stiekem dat ze er gewoon een keer uitvliegen door een tegenvallend jaar zodat de rest van de clubs snel de regels zo aanpassen dat je niet mag spelen op kunstgras in de Eredivisie.

En het huidige zien ze dus als kunstgras 2.0? Meen je dit echt?

Ook wel weer ergens te begrijpen. Ik las ergens dat de grootste europese verkoper van kunstgras ook een van de grootste sponsors van Heracles blijkt te zijn? Als dat zo is kan deze man natuurlijk ook niks anders zeggen dan dit

5 november 2019 om 07:10

Ten Cate grass is wereldwijd gezien de grootste producent op het gebied van kunstgras, dus ook niet zomaar een kleine jongen. Die hebben echt een dikke vinger in de pap daar in Almelo. Ik ben (als het om betaald voetbal gaat) absoluut tegen kunstgras in de eredivisie. Maar ik moet zeggen dat, nu ik mijn wedstrijdjes op zondagmorgen in de 4e klasse slijt, het erg prettig vindt om op zo’n egale ondervloer te spelen ipv al die pollenvelden

Gewoon eruit als je geen gras kan hebben in een land als NL. Hoe lang duurt dit nog. Bizar! En dan zal het wat hobbeliger zijn , met een paar kale plekken. Leer je voetballen van.

Gewoon natuurgras verplichten. Als je niet eens een grasveld kunt aanleggen en onderhouden heb je geen donder in de eredivisie te zoeken. Investeren en je conformeren aan de regels of lekker in de kkd je wedstrijdjes gaan afwerken. Helemaal klaar met die neppe rotzooi. Desnoods lappen we maar wat mee want ze zijn zo zielig met al die kosten.

5 november 2019 om 07:41

Kunstgras clubs die conformeren met de regels. Zou je toch moeten weten JK-Ajax.

5 november 2019 om 10:55

"gewoon natuurgras verplichten". Oftewel, ik spreek over de situatie dat de regels aangepast worden en ze zich dan daarna aan moeten conformeren.

5 november 2019 om 11:02

Dat kan ook niet zomaar, dat is iets wat de UEFA moet doen. Zo simpel als jij het stelt is het gewoon niet

Als je betaald voetbal wil spelen dan moet je dat niet op kunstgras willen doen. Een blamage. De Knvb zou dit simpelweg moeten verbieden . Buiten dat lijkt het me niet bevorderlijk in verband met blessures.

Niet alleen op tv ziet het er dramatisch uit. Hoop dat de knvb ballen toont en gewoon opneemt in de licentie voorwaarden dat je op echt gras moet spelen. Veel kleinere clubs dan Heracles kunnen het ook, dus het kostenaspect is echt een kulreden. Ja, ze willen juist extra profiteren tov andere clubs. Dat is ronduit asociaal. Ga dan maar lekker in de KKD voetballen op dat plastic!

5 november 2019 om 07:46

4Ever4Ajax, Is onmogelijk om dit in de licentie voorwaarden te verwerken zoang de UEFA de ondergrond goedkeurt. De KNVB valt onder dezelfde reglementen. Ten Cate heeft het prima voor elkaar. Dat er enkele velden zoals PEC net uitzien als de dooie steppen is een 2e. Verschrikkelijk, maar ja.

5 november 2019 om 08:32

@fr_jc: Maar in de premier league kan het wel, waar het ook in de voorwaarden is opgenomen.

5 november 2019 om 08:54

Klopt helemaal, maar dan moet de knvb de regelgeving veranderen. En dat zijn ze niet van plan, dat is duidelijk geworden enkele maanden geleden. De reden: Geld.

Blijft toch verbazingwekkend dat iedereen roept om te verbieden, consequenties eraan vasthangen en of terugzetten terwijl dat onmogelijk is. Iets met UEFA, niet leuk, maar wel waar.

5 november 2019 om 08:44

Is helemaal niet onmogelijk, hoe kom je daar bij? De Eredivisie kan gewoon in de regels opnemen dat kunstgras verboden is. De Premier League doet dat ook. Volgens mij hebben echter meer dan de helft van de Bvo's in Nederland een kunsgrasveld, de enige reden dat het niet lukt is omdat de clubs allemaal evenveel zeggenschap hebben en er 2/3 van de clubs akkoord zouden moeten gaan met de wijziging.

5 november 2019 om 08:57

Voor nu is het onmogelijk. De knvb zal daarvoor de regelgeving aan moeten passen en dat doen ze niet, of beter gezegd, zijn ze niet van plan. De reden schrijf je deels zelf al, Bvo's met teveel zeggenschap. Zolang dat blijft zal de regelgeving niet aangepast worden / kunnen worden en zal het plastic blijven bestaan.

5 november 2019 om 09:27

Heeft dus niks met de Uefa te maken zoals je ons al een aantal keren wilde doen geloven. De tendens is dat steeds meer clubs overstappen op natuurgras, die weet wordt het over een jaar of 5 alsnog verboden in de Eredivisie. *fingers crossed*

5 november 2019 om 09:32

Heeft er alles mee te maken. Want iedereen schrijft maar makkelijk alles naar de KNVB, dat is onzin want de KNVB valt onder de UEFA regelgeving rn zolang de bvo's dezelfde regelgeving aanhalen, de KNVB de oren ernaar laat hangen zal er niets veranderen. Ik ben zelf ook tegen het plastic, maar.het is voor velen blijkbaar niet duidelijk en roepen in een holle lege kerk is onzin.

Beginnen we weer over de kosten... Drie natuurgras en één kunstgras veld kostenaltjjd nog minder dan het gemiddeld salaris van een eredivisie voetballer. Gewoon één regel van de KNVB... Vanaf de Tweede Divisie alleen maar natuur gras.

5 november 2019 om 08:10

Terug naar school en leren rekenen Drie velden waarvan er 1 verwarmt is + een kunstgrasveld kosten omennabij anderhalf miljoen. Dat verdient de gemiddelde prof niet hoor Leicester.

Het lijkt op tv niet alleen dramatisch, het is ook nog een dramatisch! Afschaffen die handel. Alleen maar financiële belangen heeft Heracles. Ze hebben jaren kosten bespaard dus maar eens rekening houden met wat alle Nederlanders willen: echt gras!

Ik hoor hier geen directeur van een voetbalclub praten, maar eentje van een bedrijf. Hij spreekt van een ideale situatie, maar zolang er kunstgras ligt bestaat dat niet.

Of je legt er een echte grasmat neer zodat je niet verder gaat met competitievervalsing. Voetbal hoort gewoon op gras gespeeld te worden, maar Heracles blijft stug en kiest liever voor een groter stadion dat nooit uitverkocht is. Dan snap ik ook wel dat er geen budget is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Heracles Almelo

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.Willem II4-4
15.FC Emmen3-3
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
T. BijleveldMiddenvelder50
O. KiomourtzoglouMiddenvelder50
R. VloetMiddenvelder52
S. BakışAanvaller50
D. BurgzorgAanvaller50
A. SzőkeAanvaller50
M. BrouwerKeeper40
Voor de complete selectie: Clubpagina Heracles Almelo.

In de wandelgangen

Vrijdag 23 oktober
Ozan Kabak is bij Liverpool een kandidaat om Virgil van Dijk tijdelijk te vervangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren