Liverpool-talent baalt van UEFA en noemt straf voor Bulgarije ‘gênant’

Dinsdag, 29 oktober 2019 om 17:52Yanick Vos • Laatste update: 17:57

De milde straf die de UEFA heeft uitgedeeld aan Bulgarije naar aanleiding van het racisme tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland van eerder deze maand is niet goed ontvangen door Rhian Brewster. De talentvolle aanvaller van Liverpool en tevens jeugdinternational van Engeland uit op Twitter zijn ongenoegen over de in zijn ogen veel te lage straf die de Bulgaarse bond heeft gekregen. De negentienjarige spits noemt het een ‘gênant vonnis’.

Tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Bulgarije en Engeland (0-6) van eerder deze maand in Sofia lieten Bulgaarse supporters zich racistisch uit. De Hitlergroer werd getoond, terwijl er apengeluiden klonken zodra donkere spelers aan de bal waren. Het spel werd tot twee keer toe stilgelegd en na afloop sprak UEFA-voorzitter Aleksandr Ceferin schande van het gedrag van de Bulgaarse fans. Hij verklaarde de oorlog aan de racisten en kondigde een zware straf aan.

Waar in diverse media de hoop werd geuit dat Bulgarije zou worden uitgesloten van deelname aan het EK, blijft een dergelijke zware straf uit. De nationale ploeg van Bulgarije moet een thuiswedstrijd zonder publiek spelen. Het EK-kwalificatieduel met Tsjechië van volgende maand wordt afgewerkt in een leeg stadion. De Bulgaarse voetbalbond kreeg ook nog een geldboete van 75.000 euro vanwege de racistische geluiden en uitingen. Wanneer een dergelijk incident zich nog een keer voordoet in de komende twee jaar, dan zal Bulgarije nog een wedstrijd zonder publiek moeten spelen.

Brewster vindt dat de Bulgaarse voetbalbond er veel te gemakkelijk vanaf komt. “Opnieuw een gênant vonnis vandaag. Twee wedstrijden achter gesloten deuren voor de nazigroet en racisme. De wereld moet wakker worden”, aldus de voetballer op Twitter.


Poll

Vind jij de straf van de UEFA voor Bulgarije ook te laag?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door onlogisch)

Lachwekkende straf natuurlijk. De voetbalbonden komen steeds met dat No to racism en even op de foto en alles daarbij. Allemaal prima. Maar dan gebeurt er zoiets in een stadion en verwacht je dat de Uefa wel even korte metten daarmee zal maken. Dat ze een statement maken van als dit gebeurt dan word je land voor een toernooi uitgesloten. Dan zullen zelfs de hersenloze mensen nog een keer nadenken voordat ze geluiden maken. Of dan zullen ze onderling elkaar corrigeren. Maar nee de Uefa komt met 2 wedstrijden geen publiek. Ik denk dat ze daar echt wakker liggen daarvan en het zo weer doen.

29 oktober 2019 om 18:16

Helemaal mee eens. Stop maar met dat no to racism marketing, want als spelers racistisch worden bejegend durft de Uefa niet keihard in te grijpen. Ik vond dit echt een ideaal moment om dat dat een keer wel te doen. Ook omdat Bulgarije zich eerder in deze kwalificatieperiode heeft misdragen. Ik had gehoopt dat ze uit kwalificatie gezet zouden worden dat de Uefa dan ook gelijk duidelijk maakte dat als het bij andere land ook zo misgaat, dat dan dezelfde straf zal worden opgelegd. Dan maak je pas echt een statement! Overigens, wat je in deze wedstrijd ook veel zag waren die harde kern fans met allemaal bivakmutsen op. Hoe is het mogelijk dat dat bij zulke landen mensen met bivakmusten gewoon op de tribune zitten? Eigenlijk weet je dan op voorhand al dat deze mensen naar het stadion komen om zich te misdragen. Heel vreemd dat ik daar verder niks over lees.

29 oktober 2019 om 18:57

Jaaaaa verrechtings. Harder straffen!!!!!!dat gaat echt werken hoor. Gewoon harder straffen. Want zo ban je iets uit.alsof Alessandro van Napoli nu gaat denken in het stadion, shitttt effe geen apengeluiden maken want zometeen krijgt de club een ban en dikke boete.geniaal!

Ik ben benieuwd wat voor straf hij dan had verwacht. Ergens kan je niet het hele volk straffen voor de fout van een deel van de toeschouwers, dus twee wedstrijden is al best heftig. De geldstraf had zeker hoger gekund, stadionverboden zeker, maar wat hadden ze verder moeten doen? Het land uit een toernooi knikkeren? Dan ga je wat mij betreft van 1 naar 100. Zulke zware straffen moet je aankondigen i.p.v. uit het niets toepassen.

29 oktober 2019 om 18:00

T.o.v. Bulgarije komt dit toch niet uit het niets? Die lui grossieren in dergelijke incidenten...

29 oktober 2019 om 18:04

Precies dit eigenlijk. Je kunt niet een land van 7 miljoen inwoners gaan straffen omdat er pakweg 100 (?) zich als een idioot gedragen. Ik vind sowieso bij dit soort schandalige gebeurtenissen, dat je juist individuen moet gaan straffen en niet landen of clubs.

29 oktober 2019 om 18:19

Maar misschien is dit wel de oplossing. Een buitenproportionele straf is in deze tijd van extremen misschien wel het enige wat werkt. Sluit Bulgarije maar uit voor de kwalificatie voor het volgende EK. Alleen met zo'n straf gaan mensen eens nadenken. Twee wedstrijden zonder publiek, wat boeit het die mensen die de nazi groet deden die twee wedstrijden? Ze kunnen bij een club gewoon naar een wedstrijd gaan en Bulgarije speelt toch nergens meer om. Door ze uit te sluiten voor een hele kwalificatie cyclus doe je ze pas echt pijn, gaan de bestuurders van de Bulgaarse voetbalbond eens echte maatregelen invoeren (want geen kwali betekent geen geld en die taal spreken ze wel).

29 oktober 2019 om 20:52

Zeker niet de oplossing. Je moet gericht gaan zoeken naar de personen. Deze leg je een levenslang standion verbod op. Met een zeer grote geldboete. Dit moet door de Bulgaarse bond uitgevoerd worden. Gebeurd dit niet, dan kun je ze zwaarder kan straffen. Anno 2019 zouden dit soort dingen niet lastig moeten wezen.

29 oktober 2019 om 18:37

Het is een lastige kwestie. Je moet individuen veroordelen op basis van beeld- en geluidsmateriaal. Of stewards die kunnen getuigen. Anders ga je met 100 man in bijv het Franse thuisvak zitten en vertoon je dit soort gedrag. Dan ligt een concurrent er makkelijk uit als de UEFA op deze wijze gaat straffen.

29 oktober 2019 om 19:08

Twee wedstrijden is heftig zegt hij, haha. Kom op man, zelfs die bondscoach en keeper wilden racisme goed praten. Als een klein stuk van een volk zich niet kan gedragen moeten ze zien dat er bepaalde consequenties zijn als je je als een idioot gedraagt en racistisch blijft doen. Milde straffen, daarom blijft racisme zich telkens weer voortzetten in het voetbal

Het is toch gênant dat dit dan de straf is?! Sluit die lui gewoon lekker uit de komende 2 toernooien, daar pak je dat racistische uitschot het hardste mee...

Gaan we nu echt tweets van 19-jarige jeugdspelers als nieuwsbericht aankondigen? Een bericht over de strafmaat is natuurlijk prima, maar dit is wel heel vergezocht.

29 oktober 2019 om 18:05

Zat precies aan het zelfde te denken, wat is het volgende? Zullen we tweets zoeken van jeugdspelers uit de onder 14 van FC Emmen proberen te vinden over wat ze van het boeren protest vinden? Wat is dit site omlaag gegaan zeg.

Des te meer ik het bizar vindt dat Ajax geen supporters mee mag nemen naar Londen. Dit voor in verhouding velen malen kleinere vergrijpen.

Dan is óf de straf voor Ajax veel te zwaar óf de straf voor Bulgarije veel te licht..

29 oktober 2019 om 18:07

Je kunt vergrijpen niet met elkaar vergelijken. De verhoudingen zijn inderdaad heel erg scheef en dat is jammer, maar dat betekent niet dat Ajax niet terecht gestraft is. De straf voor de Bulgaren is gewoon veel te licht, maar als je met veel zwaardere straffen aan komt zetten, straf je de daders eigenlijk het minst.

Het is wel een lichte straf, maar als Uefa zijnde kun je helaas ook niet heel veel anders. Er zijn namelijk ook veel spelers en mensen binnen Bulgarije die niets met racisme hebben. Met uitsluiting heb je die gekken denk ik het minst van iedereen. Het is alleen erg jammer dat de schuldigen eigenlijk nauwelijks bestraft worden.

Dan komt de UEFA telkens met dat overdrijven no to racism en alles erom hedn en dan gebeurt er iets vreselijks en dan ondernemen ze geen actie.

Straf is veel te laag. Had gewoon 4 wedstrijden zonder publiek moeten zijn. Het positieve van deze wedstrijd was dat de Engelsen de Bulgaren goed hebben vernederd met een dikke nederlaag.

29 oktober 2019 om 20:09

Of gewoon uitsluiten van het EK. Doei. Dit hoort nergens thuis. Niet op het voetbalveld of daar buiten.

Misschien moeten de heren voetballers ook stopen met die foto's met die fake boodschappen voor de wedstrijden. Dit soort tweets en alleen maar verkondigen dat het schande is: prima, maar die bonden gaan er echt niks mee doen zolang grote spelers of teams toch geen ferm standpunt innemen. Nu lijkt t vooral blaffende honden die niet bijten. En ja, weglopen bij westrijden zal consequenties hebben. Maar blijkbaar zijn die veel erger dan dat racisme daadwerkelijk wordt ervaren door hen. En dat zeg ik dan als donkergetinte persoon.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren