UEFA straft Bulgarije na nazigroet en apengeluiden tegen Engeland

Dinsdag, 29 oktober 2019 om 15:52Yanick Vos • Laatste update: 16:21

De UEFA heeft Bulgarije gestraft naar aanleiding van de EK-kwalificatiewedstrijd eerder deze maand tegen Engeland (0-6). Een deel van het publiek in Sofia gedroeg zich racistisch tijdens de wedstrijd en daar is de bond voor bestraft. De Europese voetbalbond heeft bepaald dat de nationale ploeg van Bulgarije twee thuiswedstrijden zonder publiek moet spelen, waarvan een voorwaardelijk. Bovendien heeft de Bulgaarse voetbalbond een boete van 75.000 euro opgelegd gekregen.

De wedstrijd tussen Bulgarije en Engeland werd in de eerste helft tot twee keer toe stilgelegd nadat supporters apengeluiden maakten zodra donkere Engelse internationals aan de bal waren. Op beelden was te zien hoe meerdere supporters de nazigroet toonden tijdens de wedstrijd. Het is niet voor het eerst dat Bulgaarse supporters zich racistisch uitlieten. Het duel in Sofia werd al voor minder publiek gespeeld vanweg een eerdere straf vanwege racisme.

Na afloop van het duel werd er schande gesproken van het gedrag van de Bulgaarse fans. UEFA-voorzitter Aleksandr Ceferin gaf aan dat hij hen hard wilde straffen. In diverse media werd zelfs geopperd om Bulgrije uit te sluiten van deelname van het EK. Zover komt het uiteindelijk niet, want de Bulgaarse ploeg zal alleen het EK-kwalificatieduel met Tsjechië op 17 november in een leeg stadion spelen. Als zich binnen twee jaar nog een racistisch incident voordoet, zal de Bulgaarse ploeg opnieuw in een leeg stadion moeten spelen.

Tijdens de volksliederen ging het al mis op 14 oktober. Zowel Engelse als Bulgaarse fans verstoorden elkaars volkslied met geschreeuw en gefluit. Daar heeft de Engelse bond een boete van vijfduizend euro voor gekregen en de Bulgaarse bond een boete van tienduizend euro. De boete van 75.000 euro krijgt de Bulgaarse bond voor racisme en het gooien van voorwerpen vanaf de tribune, zo laat de UEFA weten. De internationals van Bulgarije moeten voorafgaand de komende twee duels achter een spandoek gaan staan met daarop de tekst: no to racism.

Krasimir Balakov kwam na afloop onder vuur te liggen. De keuzeheer van Bulgarije baarde na de wedstrijd tegen Engeland opzien door te stellen dat hij de racistische geluiden niet had gehoord en dat de Engelsen een ‘groter racismeprobleem’ hebben. Hij besloot niet veel later ontslag te nemen. In een statement voerde de Bulgaarse voetbalbond echter de 'slechte resultaten' aan als reden voor het ontslag. De gebeurtenissen tijdens de wedstrijd tegen Engeland hadden een behoorlijke impact op de Bulgaarse voetbalbond. Naast Balakov, is ook de gehele directie opgestapt. Borislav Mihaylov, president van de Bulgaarse voetbalbond, legde zijn functie neer, evenals vice-president Yordan Letchkov.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door 100% meijer)

Volledig terecht natuurlijk. Komen ze zelfs nog redelijk goed mee weg als je het mij vraagt.

29 oktober 2019 om 16:22

Wat een straf,uitsluiting van een eindtoernooi lijkt me beter

29 oktober 2019 om 16:52

Dit is niet veel meer dan Ajax kreeg voor..... ja, waarvoor eigenlijk. Weten we nog steeds niet precies. Mag echt veel zwaarder gestraft worden.

29 oktober 2019 om 17:17

Inderdaad. Het gooien van voorwerpen komt ploegen te staan op een deel zonder publiek. Racisme en antisimetisme komt te staan op 2 duels waarvan 1 voorwaardelijk zonder thuispubliek. Die slogan "say no to racism" is echt lachwekkend als er zulke straffen op staan.

29 oktober 2019 om 20:22

10 jaar uitsluiten van internationaal voetbal is pas een straf die passend is.

29 oktober 2019 om 16:29

Terecht? Ik had het terecht gevonden als ze uit de kwalificatie waren gezet. Dit maakt natuurlijk totaal geen indruk bij de veroorzakers. Over 3 wedstrijden gebeurt dit weer, maar dan spelen ze waarschijnlijk tegen een "klein" land waardoor er weinig rugbaarheid aan wordt gegeven.

29 oktober 2019 om 16:34

Je mag volgens sommige geen club straffen omdat er een paar debielen zijn, maar een heel land kan best. Vind uiteraard dat ze gestraft moeten worden, maar een heel land uitsluiten gaat mij ook wel weer erg ver gaan.

29 oktober 2019 om 16:45

In heel land uitsluiten gaat te ver. Nu zorgt het hopelijk voor een discussie waarbij de racisten als de boosdoeners worden aangesproken. Als je een heel land uitsluit maak je van de Uefa de vijand, dat moet niet de bedoeling zijn.

29 oktober 2019 om 17:20

Hoezo? Er was niemand die wat deed. Het waren ook niet 10 mensen, maar een groot gedeelte van het publiek. En denk je serieus dat dit gaat helpen? Ze hadden de aankomende kwalificatie reeks zonder publiek moeten spelen. Dat had misschien nog wat uitgemaakt.

29 oktober 2019 om 17:37

Als een club / land al meermaals gewaarschuwd is, ben ik van mening dat een hele club / land uitgesloten kan worden. In dit geval was er gewaarschuwd, is er vooraf gezegd dat men er op zou letten en gebeurt het toch....

29 oktober 2019 om 16:13

Haha, magere straf zeg.. hiermee maak je wel echt een statement.

29 oktober 2019 om 17:21

Ja zeg. Jezus man, en dan nog durven te zeggen een zero tolerance beleid tov racisme te hebben...

29 oktober 2019 om 17:24

Inderdaad. Vooral dat ze met zijn allen achter een groot no-racisme spandoek moeten staan, dat wil je niet nog een keer.

29 oktober 2019 om 22:33

de eencelligen staan niet allen op tribunes, maar zitten ook bij de uefa.

Logische straf. Uitsluiting en dat soort sancties is niet te verantwoorden. Je kan niet een hele bond, land of club over 1 kam scheren. Neemt niet weg dat dit niet weer kan gebeuren. Bij herhaling gewoon harder straffen.

29 oktober 2019 om 15:58

Dat is het hem nou juist, het gebeurt wel. Continu omdat die straffen veel te min zijn... Ik vind het jammer, omdat het zo lijkt alsof mensen racistisch bejegenen onderschat wordt..

29 oktober 2019 om 16:26

'je kan niet een hele bond, land of club over 1 kam scheren' Dit zien we veelvuldig in de samenleving terug. Vanaf de basisschool waarbij een klas wordt gestraft, vanwege de grollen en grappen van 1-2 kinderen, tot aan de politie op straat die zich schuldig maakt aan etnisch profilering... Een klein groepje verpest het voor de rest, wordt vaak gezegd. Als landen worden getrakteerd op boetes waar men echt misselijk van wordt, dus geen kleingeld van 75k, maar minstens nog een 0 erachter in combinatie met uitsluiting van toernooien, dan verwacht ik dat de bonden meer hun best gaan doen om het racistische ongedierte te weren. Niemand wil een financiele rib kwijtraken, dus zeer zware geldboetes lijken mij een mooie trigger om bonden te laten rennen. Doe je er niks aan? Helemaal prima. Ga dan maar lekker bankieren (in de breedste zin van het woord ).

75.000.. wat een straf zeg, in mijn ogen komen ze hier heel goed weg. Die 2 wedstrijden hadden ook 10 mogen zijn.

29 oktober 2019 om 16:48

En na die tien wedstrijden staan ze er weer met hun groeten. Ik denk dat het niet veel uitmaakt omdat deze mensen überhaupt niks om voetbal geven. De oplossing? Geen idee ik heb hem.niet

29 oktober 2019 om 17:01

Het is niet de taak van Uefa / Fifa om die mensen te weren, dat moet de bond doen. Nu is er geen echte reden voor de bond om het probleem echt aan te pakken. 75K en 1 onvoorwaardelijke wedstrijd zonder publiek is nu niet echt iets waardoor die bonden direct in actie schieten, zeker niet als je de reacties al las na de wedstrijd. Heel zwaar straffen deze bond zodat ze feitelijk de keuze hebben om dit soort mensen met wat voor middelen dan ook te weren, of niet mee te doen aan de toernooien.

Jammer, dit is een hele zwakke straf. Heb het eerder gezegd, met zulke milde straffen los je niks op. 75.000 en 2 wedstrijden zonder publiek? Moesten er in de 10 zijn naar mijn mening.

29 oktober 2019 om 16:18

@acepluto: Ik begrijp je zeker, maar vind dat niet terecht. Het is een (klein) deel van het publiek geweest. Ik heb liever dat elk individu keihard wordt bestraft (en mag van mij part dan heel hard). Zeker bij een interland is de beveiliging normaliter een stuk milder omdat er vrijwel nooit iets gebeurt. Een bond heeft niet de macht over het stadion en zeker niet over een groep mensen die moedwillig haatdragend bezig is.

29 oktober 2019 om 17:23

Die Bulgaren hadden gewoon geen zin in een betere beveiliging want dat kost geld, maar daarom hoef je ze toch niet te sparen! Schandalig lage straf

29 oktober 2019 om 17:37

@pipoli: als het om een voetbalstadion gaat vinden we het niet erg om iedereen te straffen ook al is niet iedereen (overgrote meerderheid) schuldig. Als een groepje Marokkanen rottigheid uithaalt en we noemen de Marokkanen verrot, staat iedereen (meer dan terecht) op zijn achterste poten. Volgens mij moet je altijd individuen keihard straffen. Daardoor krijg je nu met zo'n straf zonder publiek een slap aftreksel denk ik.

Uitsluiting voor een EK of WK was meer op zijn plek geweest als je het mij vraagt.

29 oktober 2019 om 16:02

Denk niet dat Bulgarije met het huidige spelersmateriaal veel kans maakt op een EK of WK, die straf was dan denk nutteloos geweest. De Uefa had wat mij betreft wel meer wedstrijden zonder publiek kunnen geven.

29 oktober 2019 om 16:14

akinfenwa69 of ze nou super-ruk voetballen of niet is toch geen factor om rekening mee te houden wat betreft straffen?

29 oktober 2019 om 16:25

Is het met dat soort straffen niet zo dat je uitgesloten bent voor het eerste EK waar je wel voor kwalificeert? Zo iets was er toch met AC Milan en Europees voetbal. Die waren uitgesloten van het eerst volgende Europese toernooi waarvoor ze zouden kwalificeren.

29 oktober 2019 om 16:56

twenteov, ik bedoel meer te zeggen dat Bulgarije gewoon minimaal een kwalificatiecyclus zonder publiek moet spelen. Uitsluiting voor het eerstvolgende eindtoernooi waarvoor ze zich kwalificeren is denk ik ook een goede optie.

29 oktober 2019 om 16:28

Maar dan scheer je iedereen over 1 kam. Natuurlijk kan dit niet maar je kan hun dan toch niet uitsluiten daar lijden ook de spelers, coach, bond etc. Terwijl hun hier helemaal niks aan kunnen doen.

29 oktober 2019 om 17:04

dat kunnen ze dus wel, zeker de bond. Die kunnen er gewoon voor zorgen dat deze mensen nooit meer het stadion in komen, levenslange stadionverboden als je gepakt wordt voor dit soort gedrag. Doe je dat een paar keer dan zal het vast wel minder worden lijkt me. Een straf voor de bond moet dienen als motivatie om wel serieus het probleem aan te willen pakken. Dit soort laffe straffen zetten daar echt niet tot aan.

29 oktober 2019 om 18:41

Idd dit had de enige en juiste straf geweest.

In en in triest.

Hmm de spelers kunnen er niks aan doen.jammer dat die bondscoach weg is door dit akkefietje.alleen die boete hadden ze niet hoeven geven.

Gewoon die hele campagne van de Uefa over racisme opdoeken. Zogenaamd vinden ze racisme heel erg, maar als er dan apengeluiden van de tribunes komen en kinderen met hakenkruizen rondlopen is het gewoon 1 wedstrijdje zonder publiek en 75.000 boete omdat je ook nog wat spullen op het veld hebt gegooid. Een lachwekkend lage straf als je racisme echt veroordeeld en echt zeer ernstig vindt.

29 oktober 2019 om 16:53

Bizar, he. Ik las het net ergens ook. Nicklas Bendtner kreeg ooit een boete van 85.000 euro/pond omdat hij die stunt met de Paddy Power-onderbroek uithaalde. Ongekend eigenlijk.

De nazi's hebben hun doel bereikt en die straffen is voor hun bijzaak.

Magertjes. Die ene wedstrijd hadden er van mij wel 5 mogen zijn.

Poe poe wat een straf, het zal ze dun door de broek lopen.zet nou een een statement neer. 10 jaar lang zonder publiek. En nee ik maak geen grapje, laat er maar eens ene keer echt een goed voorbeeld gesteld worden.

Erg jammer want die straf had vele malen hoger moeten zijn want wat hun gedaan hebben gaat nergens over.

10 wedstrijden zonder publiek zou beter zijn en zelfs uitsluiting had van mij gemogen.

Lachwekkende straf. Ajax mag naar chelsea geen supporters mee. Soortgelijke straf voor een veel minder vergrijp. Wat een ongelooflijk zielige inconsequente bende die fifa. Om te janken. Moet meteen aan de “minuut” stilte denken voor Mandela die ongeveer 15 sec duurde.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren