Verbijstering op Twitter om strafschop bij Heerenveen - Groningen

Zondag, 27 oktober 2019 om

Het duel tussen sc Heerenveen en FC Groningen leek zondag een 0-0 ruststand op te leveren, maar vlak voor de onderbreking kreeg de thuisploeg een penalty van scheidsrechter Allard Lindhout. Deyovaisio Zeefuik raakte met zijn hand de bal, wat na overleg met de VAR resulteerde in een strafschop, benut door Hicham Faik. De beslissing van de arbitrage om een penalty toe te kennen aan Heerenveen zorgt voor veel discussie op Twitter.

Mario van der Ende, voormalig topscheidsrechter, zag dat Zeefuik niets van de beslissing begreep. "Het ongeloof op het gezicht van Zeefuik en bij FC Groningen is begrijpelijk. Hij wordt in een duel uit evenwicht gebracht en raakt dan de bal met zijn hand. Scheidsrechter en VAR zonder enig voetbalgevoel", zo laat de voormalig arbiter weten op Twitter.

Voetbalcommentator Mark van Rijswijk zag ook geen opzet bij Zeefuik. "Volgens mij volledig uit balans (gebracht, red.). Ik vind de discussie hierover prima. In mijn ogen echt geen penalty, maar dat sommigen (voorlopig een minderheid) het wel een penalty vinden: prima. Alleen: daarvoor is de VAR dus niet bedoeld. Dit is hoe dan ook op geen enkele wijze een overduidelijke fout van de arbitrage", sluit hij af.

"Dit was best een moeilijk beslissing voor de VAR/scheidsrechter, maar dit is nou typisch zo'n geval wat je niet tien keer in de herhaling moet bekijken, dan lijkt het hands", stelt oud-verdediger Kees Kwakman. "Op volle snelheid kan Zeefuik hier niks aan doen, is uit balans en raakt de bal per ongeluk. Te zwaar gestraft", oordeelt de analist op Twitter.


Poll

Vond jij het een penalty?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door falonso)

Ik vind het geen penalty. Zeefuik is overduidelijk uit balans en daardoor raakt zijn hand de bal.

Tja duidelijk hands, maar hij haalt er in mijn ogen geen voordeel uit, sterker nog het is eerder een nadeel doordat het door zijn handsbal een corner wordt. Tevens was de positie waar hij hands maakte in de 16 totaal niet kansrijk voor heereveen en was hij duidelijk uit balans. Geef je hem niet dan maak je jezelf ook belachelijk natuurlijk met de mogelijkheden die we nu hebben met de VAR.

27 oktober 2019 om 13:39

Maar je geeft zelf al aan, hij haalt er geen voordeel uit, het is geen kansrijke positie en hij wordt uit balans gebracht. De var is bedoeld om te corrigeren bij duidelijke fout... dan is het toch helemaal niet belachelijk om hem niet te geven juist als we een VAR hebben om te zien dat dit scenario geen duidelijke fout betreft.

27 oktober 2019 om 13:49

Helemaal mee eens. Ik had hem zelf ook niet gegeven, want hij kon er echt niks aan doen.

27 oktober 2019 om 13:39

Voordeel speelt geen rol. Enige waar het om gaat is of het een opzettelijke handsbal is, dat kan door echt met de bal naar de hand te gaan of door de hand in een onnatuurlijke houding te hebben, zodat je kunt verwachten dat de bal er tegenaan komt.maar ook al zou je dat hier vinden, als Var, dan moet het ook nog eens een situatie zijn waarin de scheids er helemaal naast zit en dat is hier echt niet aan de orde.enige wat ik me zou kunnen voorstellen is dat de scheidsrechter het helemaal gemist heeft en dat in de discussie met de VAR heeft medegedeeld.maar goed, we zullen het aan het einde van de wedstrijd wel horen.

27 oktober 2019 om 13:51

Jup helemaal mee eens. Erg zuur voor groningen.

Wat van Rijswijk zegt, de VAR is tegenwoordig alleen voor grove fouten van de scheids en daar is hier geen sprake van. Ik zou geen pingel geven, maar laten we zeggen dat je het wel een pingel vindt, dan is het geen situatie waarin een pingel de enige juiste beslissing is.het valt nog niet mee om VAR te zijn overigens, soms doe je teveel (zoals hier), soms doe je te weinig (zoals bij Berghuis tegen Az).

Scheids ziet in eerste instantie duel om de bal waar hand tegen bal komt. En ja op herhaling ziet het er wat gek uit. Maar scheids zag het in 1e instantie goed. Duel om de bal. Hand komt tegen de bal. doorspelen

Altijd dat gezeik of iemand er wat aan kan doen of niet. Soms heb je gewoon pech gehad. Helemaal als je als een halve windmolen gaat zwaaien met je armen. Als je dan de bal raakt, ja, jammer dan. Ze moeten echt die regels aanpassen, want men verschuilt zich veel te hard achter het idee van opzet en "natuurlijke lichaamsbeweging".

Overigens lees ik net dat in Belgie tegenwoordig elke handsbal een overtreding is, ongeacht of het opzettelijk gebeurt of niet. Dus ook bij arm langs het lichaam en dergelijke. Op zich wel wat voor te zeggen, dan is het in ieder geval duidelijk.

27 oktober 2019 om 13:45

Dat is apart. De regels van het voetbal zijn volgens mij wereldwijd vastgelegd, het lijkt me niet dat ze in Belgiƫ dan lekker hun eigen gang kunnen gaan. Overigens vind ik dat een slechte regel, ondanks dat het wel duidelijkheid zou scheppen. Dan gaan spelers bewust tegen armen en handen schieten, dat moet je ook niet willen. Ik zou het het best vinden als de regel is dat een speler er voordeel van moet hebben. Maar dan krijg je net zo veel discussie als nu, ben ik bang.

27 oktober 2019 om 13:49

Excuus, ik heb het verkeerd gelezen. Het gaat enkel om hands bij de aanvallende partij en dat is ook een internationale regel.

27 oktober 2019 om 13:52

Ah kijk, dat verklaart een hoop. Dat dat voor de aanvallende partij geldt, is inderdaad de regel, al was ik die eerlijk gezegd ook vergeten. In die zin is dit een terechte penalty, al vind ik het nog steeds een slechte beslissing.

27 oktober 2019 om 13:53

Nee, dit was de verdedigende partij, dus dan is het nog altijd ter beoordeling. Als het hands van de Heerenveen speler was, dan was het vrije trap voor Groningen geweest.

27 oktober 2019 om 15:05

Oh nou draai ik inderdaad de boel om. In dat geval ben ik weer terug bij m'n eerste standpunt.. het is maar goed dat het weekend is, deze scherpte doordeweeks zou niet helemaal goed gaan haha.

27 oktober 2019 om 13:45

Dat geldt alleen voor de aanvallende partij niet voor de verdedigende. Dat is dit seizoen ingegaan. Dus aanvallend alles tegen de hand is een overtreding , verdedigend is het hetzelfde gebleven.

27 oktober 2019 om 13:50

Check, had het verkeerd gelezen, is inderdaad alleen de aanvallende partij.

Belachelijke beslissing , de verdediger wordt door de aanvaller uit balans gebracht en heeft totaal geen idee waar de bal is. De arm is in deze gewoon een natuurlijk houding.

De VAR is nutteloos als de mensen die achter de schermen zitten er niks van kunnen. En laat dat hier nou net het geval zijn. Hoe vaker ik de herhaling zie, hoe meer ik zeker weet dat dit nooit een strafschop kan zijn. We moeten toch ergens wel een paar fatsoenlijke scheidsrechters kunnen vinden?

27 oktober 2019 om 13:52

Je zal wel haat krijgen op je reactie, maar jij snapt hem. De VAR is niet het probleem, maar de mensen die hem besturen.

Hahaha en nu dit vasthouden erbij. De knvb en die var maken zichzelf totaal belachelijk. Deze mannen zouden nooit meer een wedstrijd mogen fluiten. Ongelofelijk

De Var moet woren afgeschaft!!

27 oktober 2019 om 14:08

Diegene achter de var , die als een stelletje mafkezen in dat hokje zitten moeten oprotten . Wat een fouten . En ze komen er nog mee weg ook . Match fixing ?

27 oktober 2019 om 14:22

Zeker omdat deze persoon die vandaag in dat hokje zat ons ookal naaide tegen Twente. Blijkbaar heeft die Konings iets tegen Groningen, want het is ook onbegrijpelijk dat te Wierik geen penatly kreeg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zaterdag 16 november
Clubs die Zlatan Ibrahimovic willen vastleggen, moeten voldoen aan stevige salariseisen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren