Ajax-talent moet geduld hebben: ‘Een Frenkie de Jong is hij nog niet’

Zondag, 27 oktober 2019 om 11:04Rian Rosendaal • Laatste update: 11:33

Ajax zag afgelopen zomer Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Lasse Schöne naar het buitenland vertrekken. Als vervangers werden onder meer Édson Alvarez, Lisandro Martínez en Razvan Marin naar de Johan Cruijff ArenA gehaald. Ronald de Boer snapt wel waarom Ajax niet altijd het niveau van afgelopen seizoen haalt, want de aankopen hebben volgens de oud-speler nog niet het echte Ajax-DNA. Daarnaast bespreekt De Boer samen met Hans Kraay jr. de ontwikkeling van Ryan Gravenberch, een van de uitblinkers bij Jong Ajax.

"Die vervang je niet zomaar, die zijn opgegroeid in het Ajax-systeem", zegt de analist zondagochtend in Goedemorgen Eredivisie van FOX Sports over de bij Ajax vertrokken spelers. "Álvarez, Martínez en misschien ook Marin hebben dat DNA nog niet helemaal. Of ze dat ooit pakken, dat weet je niet. Je kunt dus nog niet verwachten dat het zo swingend is als afgelopen jaar bij Ajax." Desondanks staat Ajax bovenaan in de Eredivisie en heeft het reeds zes punten verzameld in de groepsfase van de Champions League.

De Boer gaat verder in op het spel van Álvarez en Martínez op het middenveld van Ajax, dat er afgelopen seizoen heel anders uitzag. "Het zijn heel andere types. Soms snap ik de keuzes wel, zoals in een topwedstrijd tegen Chelsea. Maar je mist soms wat creativiteit op het middenveld. Iemand die weg durft te draaien, zoals Mateo Kovacic, Jorginho en Mason Mount dat bij Chelsea wel doen. Dat mis ik weleens. Donny van de Beek is daar juist bij gebaat. Hij loopt voor anderen maar gaat ook de diepte in. De balans is dan soms een beetje weg."

Prachtige beelden van training Ajax in aanloop naar De Klassieker

Kraay jr. vindt dat Álvarez als centrale verdediger hoort te spelen. "Hij heeft niet het ritme van een middenvelder. Voordat hij gedraaid is, dat duurt zo verschrikkelijk lang." De verslaggever schuift Ryan Gravenberch naar voren als optie voor het Ajax-middenveld, al moeten dingen niet overhaast worden. "Ik sprak Sjaak Swart op de training van Ajax en die zei: ‘We moeten niet denken dat hij gelijk de pannen van het dak speelt. Laat Gravenberch maar eens twintig minuten meedoen, of een keer drie kwartier’. Een Frenkie de Jong is hij nog niet."

De Boer geeft ook zijn mening over Gravenberch, die hij onlangs uitstekend zag invallen in de wedstrijd van Ajax tegen Fortuna Sittard. "Je kunt niet zien wat er op de trainingen gebeurt, want nu krijgt Siem de Jong vaak de invalbeurt. Je zou denken met het oog op de toekomst: Laat Gravenberch dan minuutjes maken, want dat zal in de toekomst wel onze speler worden. Je moet hem wel hongerig houden. Natuurlijk is hij nog heel jong (zeventien jaar, red.) en eerstejaars A-junior", aldus De Boer, die hoge verwachtingen heeft van Gravenberch. "Ik denk dat het Nederlandse voetbal weer een talent rijker is, een speler die in potentie Europese top is."


Poll

Zie jij Ryan Gravenberch slagen bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door sirius)

Nou ja opgegroeid. Lasse Schöne ging op zn 26e naar Ajax. Die heeft het ook gewoon prima geleerd.

27 oktober 2019 om 13:18

Het Ajax DNA bestaat ook helemaal niet. Het is een romantiserende term voor een speelstijl. Vervolgens ben je afhankelijk van de individuele kwaliteiten binnen de selectie hoe succesvol je het uit kunt voeren. Ik vind het dan ook nogal dom dat ze stellen dat Martinez en Alvarez dat zogenaamd niet hebben. Het zijn nota bene verdedigers die als middenvelders moeten spelen. Natuurlijk renderen ze daar niet optimaal.

Zo zie je maar wat veel geld doet , het maakt een club lui en minder creatief. Ajax moet niet vergeten dat de beste spelers , en beste verkopen ten alle tijden eigen opgeleide spelers zijn geweest ( Suarez als uitzondering) . Maar nu hebben ze wat centjes en halen ze middelmaat , Marin, Magellan, Pierie, Scherpen, Alvarez etc die zijn in helemaal niets beter dan Gravenberch, Lang, Traore en Ekkelenkamp. Maar zorgen er nu wel voor dat die jongens veel minder in beeld zijn. Noa Lang tot nu toe in 7 wedstrijden 4 goals en 6 assist , mocht niet verhuurd worden maar je ziet hem nooit. Traore 7 wedstrijden 11 goals, maar nog geen minuut gekregen. Gravenberch uitstekend bezig , en nu pas in beeld om de schone schijn op te houden.

27 oktober 2019 om 11:36

Alvarez is een prima verdediger. Ekkelenkamp zal nooit ajax 1 halen. Die andere jongens zitten er allemaal heel dichtbij. Gravenberch verzaakt defensief nogal is. Traore is hier nog geen jaar. En Lang moet zichzelf soms nog zien te beheersen. Maar ze komen er wel

27 oktober 2019 om 11:47

Volgens mij zag ik ekkelenkamp in Ajax 1 cl spelen tegen juventus.. dus nooit halen kan al niet meer lijkt me zo

27 oktober 2019 om 11:50

Je snapt ook wel wat ik bedoel. Ekkelenkamp heeft te weinig van alles om een vaste basisspeler te worden. En beetje een type Dani de wit. Handig voor de laatste 10 minuten. Maar verder niets geweldigs.0rima speler voor het rechterrijtje.

27 oktober 2019 om 13:18

@gattuso3 - Die jongen staat alleen bekend om z'n actie tegen Ronaldo. Niemand heeft het ooit over z'n kwaliteiten gehad met betrekking tot Ajax 1.

27 oktober 2019 om 14:00

@borussiajero ik geloof best dat Alvarez misschien een goede verdediger is maar dat moet je nog afwachten want hij heeft daar volgens mij nog niet gespeeld bij Ajax. als middenvelder vind ik het iig 3 keer niks maar Ajax heeft waarschijnlijk geen betere opties denk ik. anders kan ik niet begrijpen dat hij daar nog speelt op die positie

27 oktober 2019 om 14:21

@Japie als middenvelder is het matig, maar zeker geen 3 keer niets. Heeft bv al meer gescoord dan de meeste verdedigende middenvelders. Durft diep te gaan, heeft behoorlijk loopvermogen. Heel redelijk allemaal. Vind alleen zijn opbouwende gedeelte onder de maat. Terug en opzij, nooit naar voren. Martinez heeft dat bv echt veel meer en veel beter. Maar in het rijtje Hendrix, Rosario, Alvarez is Alvarez verre van de slechtste.

27 oktober 2019 om 14:31

@ninjakai zoveel beter als een Rosario of Hendrix vind ik hem nou ook weer niet. ik vind het een statische houthakker op het middenveld. je ziet ook dit seizoen in de CL dat Ajax een stuk minder makkelijk voetbalt en dat er ondanks een verdedigend blok van 4 alsnog van alle kanten gaten vallen in de achterhoede. er moet imo gewoon een voetballende middenvelder komen te staan op zijn positie. ik geloof wel dat Alvarez als verdediger een hele goede speler zou kunnen zijn want hij heeft wel body en lengte en kan goed koppen

27 oktober 2019 om 11:45

Stopte met lezen toen je Ekkelenkamp opnoemde. Is niet goed genoeg en gaat binnen nu en 2 jaar naar een subtop. Alvarez is gewoon prima, is multifunctioneel en is voor de verdediging gehaald. Kan scoren en is een blok, scoort tot nu toe alleen voldoendes.

27 oktober 2019 om 11:55

Dat is niet echt waar. Bij de duurste transfers horen ook Sanchez, Dolberg, Milik en Huntelaar en ook Frenkie is hier niet echt opgeleid. Toekomstige toptransfers als Onana, Tagliafico en Neres idem. Klaassen, Sneijder, De Ligt, Blind en waarschijnlijk Van de Beek wel natuurlijk, maar het is nou niet uitsluitend de jeugd die het doet. Daarnaast passen Pierie en Scherpen gewoon in een Onana/Frenkie traject (en ja tuurlijk zijn ze niet zo goed, maar op die positie loopt ook bijna niks in de jeugd) net zoals de door jou genoemde Traore die volgens jou wel bij de jeugd hoort. Tuurlijk is een Magallan, Orejuela en waarschijnlijk Marin weggegooid geld, maar haal je die niet dan haal je ook geen Martinez, Tagliafico, Neres of Ziyech waarschijnlijk, want je kan van te voren niet zeggen dat Magallan zo slecht is bij Ajax en Martinez zo goed. Dat blijft een gok natuurlijk.

27 oktober 2019 om 12:04

Toen Donny van de Beek geblesseerd was en niet mee kon doen draaide Ajax als een tierelier. Sinds hij terug is in het elftal en ook de wedstrijden voor zijn blessure loopt het gewoon niet met het team. En dat is simpel te verklaren. Doe niet ingewikkeld en speel met Neres, Tadic, Ziyech voorin. Promes op 10. En daar achter het Latino blok van Martines en Alvares. Nogmaals, Dat liep als een trein. Er werd opeens gefluisterd dat Ajax misschien weer net zo goed is als vorig seizoen. Waarom dan Donny opstellen waarvan iedereen ziet dat het niet werkt? Dat is zand in de motor gooien en dat is precies wat er is gebeurd. Helaas want dit Ajax kan zoveel beter.

27 oktober 2019 om 13:03

Klopt dat valt me ook op. Met Promes op 10 werkte het duo Alvarez-Martinez veel beter en dan Neres op de flanken. Nu werkt het veel minder goed. Maar goed Donny gaat toch niet banken.

Goed argument man. Een Frenkie de Jong is hij idd niet en zo'n iemand ga je de komende 50 jaar ook niet meer vinden. Voetbaltechnisch is Gravenberch 3 klasses beter dan Alvarez. Tegen mindere tegenstanders kun je prima met Gravenberch op het middenveld spelen

Het middenveld waar Ajax de afgelopen wedstrijden mee heeft gespeeld, met van de Beek, Martinez en Álvarez, gaat gewoon niet werken. Je hebt gewoon geen of nauwelijks voetballend vermogen en creativiteit op het middenveld met deze drie spelers. Álvarez doet het niet verkeerd als middenvelder, maar aan zijn spel zie je gewoon dat hij geen middenvelder is en dan kan Álvarez wel gezegd hebben dat hij op het middenveld wilt spelen en dat hij in zijn laatste periode bij zijn club in Mexico en bij het Mexicaans elftal op het middenveld heeft gespeeld, maar hij hoort gewoon centraal in de verdediging. Alleen heeft Álvarez pech dat Veltman het centraal in de verdediging tot dusver goed doet dit seizoen. Martinez doet het wel prima op het middenveld en die mag daar van mij ook wel blijven staan als nummer 6. Van de Beek mag natuurlijk ook gewoon blijven staan, want zo'n type speler als van de Beek heb je nodig op het middenveld. Maar zoals ik al schreef: je hebt totaal geen creativiteit en voetballend vermogen op het middenveld. Álvarez heb ik dus al beschreven en Martinez is prima als nummer 6 en heeft zo nu en dan fraaie passes in huis, maar is ook niet de man van de creativiteit op het middenveld. Hetzelfde geldt voor van de Beek: dat is geen creatieve speler. Dat is een speler die hard werkt, veel rent en hier en daar z'n goals meepikt. Het ideale middenveld voor mij bij Ajax is een middenveld met Ziyech, Martinez en van de Beek. Dat middenveld is in mijn ogen perfect in balans en heeft dan alles: Ziyech als de creatieve speler op het middenveld, Martinez die het vuile werk zoveel mogelijk probeert te doen en de 'verbindingsspeler' tussen verdediging en aanval is en van de Beek die als loper met scorend vermogen op het middenveld rondloopt, terwijl ook Ziyech genoeg goals zal maken. Ondanks dat Veltman het goed doet, zou ik dan toch Álvarez op zijn plek neerzetten omdat ik in Álvarez toch weer iets meer potentie en een betere centrale verdediger dan Veltman zie en in de aanval zou ik kiezen voor Neres, Tadic en Promes. Promes moet in mijn ogen ook gewoon als vleugelaanvaller spelen. Hij heeft het dit seizoen goed gedaan in de wedstrijden die hij als nummer 10 speelde, maar ik vind Promes met zijn snelheid en behendigheid toch meer iemand die vanaf de vleugels moet spelen. En natuurlijk brengt Ziyech risico op het middenveld met zijn speelstijl, maar in het seizoen 16-17 speelde Ziyech onder Bosz met Klaassen en Schöne op het middenveld en dat middenveld was nog wat aanvallender dan een middenveld met Ziyech, Martinez en van de Beek. Nu heb je met Martinez iemand op de plek waar Schöne normaal stond, die verdedigend wat beter is en in mijn ogen is een middenveld met Ziyech, Martinez en van de Beek meer in balans dan een middenveld met Ziyech, Schöne en Klaassen destijds. Daarbij werken Ziyech en van de Beek over het algemeen best wel hard in zowel verdedigend als aanvallend opzicht en ik denk dat dit gewoon de ideale 11 voor Ajax is momenteel.

Onana
Dest
Álvarez
Blind
Tagliafico
van de Beek
Martinez
Ziyech
Neres
Tadic
Promes

Heel het spannende is wel een beetje van Ajax af als er zo weinig jonge spelers op het veld staan. Een Gravenberch op het middenveld en Schuurs in de defensie bijvoorbeeld zou Ajax het karakter weer een beetje geven zoals de voorgaande jaren. En dat is toch waar ze zo op kapitaliseren met hun (globale) marketing? Want die woorden For the Future worden niet echt waargemaakt dit jaar. Ook Noa Lang speelde in de voorbereiding fantastisch, en is daarna helemaal niet meer op toneel verschenen. Ik vind dat wel spijtig, want dat is toch vooral waar die goodwill van over heel de wereld voor Ajax vandaan komt; het jeugdige karakter van de ploeg. Ik kan mij niet voorstellen dat Alvarez bijvoorbeeld 2 klassen beter is dan Gravenberch, en dat Veltman zoveel beter is dan Schuurs. Geef die talenten ook gewoon de kans om zich te bewijzen, en te groeien. Er wordt nu echter gedacht dat CL-niveau de maatstaf moet zijn, en daar passen jonge spelers niet in, daar moet gelijk kwaliteit voor op het veld staan. Dat betekend dat jonge spelers er helemaal niet meer bijpassen, en dat is toch een beetje een impasse voor Ajax.

27 oktober 2019 om 12:00

Nou Veltman speelt anders best goed en Schuurs heb ik toch al wel wat fouten zien maken. Lang en Schuurs zijn natuurlijk wel goede talenten maar ze zijn niet goed genoeg om in een keer bij Ajax door te breken. Je kan wel zeggen dat Lang een kans moet krijgen maar wie haal je eruit vd beek, Tadic of Ziyech? Die jongen gaat niet spelen en aangezien Ajax ook nog Labyad en Neres heeft vind ik het onbegrijpelijk dat ze hem niet verhuurd hebben, die had genoeg minuten kunnen maken bij middenmotors. Het is allemaal leuk dat jij talenten de kans wil zien krijgen maar Ajax haalt nou eenmaal een hoog niveau, je gaat dat niveau niet bewust achteruit halen om talenten weer de kans te geven. Als je door wil breken bij Ajax dan moet je momenteel gewoon een exceptioneel talent zijn.

27 oktober 2019 om 14:26

Lang verhuren aan middenmotors is nutteloos. Daar leert hij niet de dingen die hjj mis. Knokken kan die wel, mentaliteit en gif heeft die ook. Moet verhuurd worden aan minimaal subtoppers, maar die hadden een dergelijk type speler niet nodig en was hij voornamelijk bankvulling geweest. Dan maar Jong Ajax. Ajax heeft het een keer geprobeerd met Frenkie en dat was echt een hele koude kermis......

Blijft toch altijd leuker als jongens van eigen kweek schitteren in het Ajax shirt. Ajax moet wel uitkijken dat ze niet hun indentiteit verliezen door maar te blijven kopen. Af en toe zit wel een echte topper tussen zoals tagliafico bijvoorbeeld, maar er word ook genoeg gehaald wat een stuk minder bijzonder is, een magallan bijvoorbeeld

Helemaal eens met Rochester! 2 aanvallend ingestelde middenvelders met veel techniek (De Jong en Schone) vervangen door 2 verdedigers waarvan er 1 totaal niet wendbaar is, matige basistechniek heeft en alleen maar achteruit voetbalt. Alvarez inderdaad. Geen voetbal op het middenveld en dus problemen achterin en totaal geen aanvoer voorin. Als dat niet snel verandert gaat het vandaag of morgen helemaal mis, zeker in de CL. 2 middenvelders kopen en 1 spits.

Mensen moeten eens stoppen met die onzin. Ze doen alsof je heel bijzonder moet zijn om in het Ajax-systeem te spelen. Het "Ajax-DNA" is gewoon het resultaat van over-romantiseren. Het is gewoon een speelstijl en je bent afhankelijk van de kwaliteiten in de selectie hoe succesvol je dat uit kunt voeren, net zoals elke andere tactiek. Natuurlijk renderen Martinez en Alvarez niet optimaal. Dat zijn verdedigers, geen middenvelders en hebben die kwaliteiten dus ook niet echt.

27 oktober 2019 om 14:03

@sirius mensen houden idd van dingen romantiseren. ik hoor vaak bv dat zo een Sterling door Guardiola een veel betere voetballer is geworden want bij Liverpool was hij niet zo goed. ze vergeten dan alleen even dat hij nu geloof ik drie keer zo veel ervaring heeft met het wekelijks spelen van wedstrijden op het allerhoogste niveau en dat maakt je natuurlijk ook een veel betere voetballer. meer dan dat een coach dat zal doen imo. met je Ajax verhaal ben ik ook helemaal eens. die Alvarez is gewoon geen middenvelder. hij heeft niet perse geen Ajax DNA maar hij heeft gewoon geen middenvelders DNA

Roep het al zolang ten Hag moet dat soort jongen (Gravenberch/Lang) tegen de teams a la Emmen/Fortuna enz lekker laten spelen en dan toppers op de bank zetten om ze in te passen in het systeem. Dan wordt het gat kleiner.

27 oktober 2019 om 14:47

Maar waarom zou hij dat doen net nu hij het op de rit heeft en Ajax afstevent op een nieuw kampioenschap? Lang vind ik sowieso geen bijzonder talent en Gravenberch is pas sinds mei 17 jaar. Die jongen krijgt echt z'n kansen nog wel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8275
2.PSV6837
3.AZ6729
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5525
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3214
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

1 fan
18 jaar

In de wandelgangen

Maandag 10 mei
José Mourinho heeft de naam van Donny van de Beek bovenaan zijn verlanglijstje staan bij AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren