Zoekend Feyenoord naar Amsterdam: ‘MVP’ moet kar weer gaan trekken

Zondag, 27 oktober 2019 om

Feyenoord begint zondagmiddag voor de tiende keer aan de Klassieker vanaf de tiende plaats of lager in de Eredivisie. Alleen in het seizoen 1995/96 (vijftien) en het seizoen 2010/11 (dertien) had Ajax na tien speelronden ook minimaal twaalf punten voorsprong op Feyenoord. Daarbij komt dat Ajax geen van de laatste dertien thuiswedstrijden tegen Feyenoord in de Eredivisie verloor (elf zeges, twee remises) en in zeven van die dertien duels de nul hield.

Het Rotterdamse vertrouwen in een goede afloop zal bij de meeste fans, gezien de historie maar ook zeker gezien de recente resultaten in de competitie, ver te zoeken zijn. Jaap Stams Feyenoord liet in vier van de laatste vijf competitiewedstrijden punten liggen (twee remises, twee nederlagen) en met name het aanvalsspel kan de supporters van de Rotterdammers nog niet bekoren.

Feyenoord verzond dit Eredivisie-seizoen per wedstrijd gemiddeld 32 passes naar het strafschopgebied van de tegenstander, het laagste gemiddelde over een volledig seizoen voor de Rotterdammers dit decennium, zo berekende Opta. Zelfs tijdens het rampseizoen 2010/11, waarin de club als tiende op de ranglijst eindigde, lag dit gemiddelde hoger (34). In de afgelopen drie seizoenen was dit moyenne respectievelijk 44, 35 en 36 per wedstrijd.

Na het kampioensseizoen richtte Steven Berghuis zich op tot absolute aanvalsleider van Feyenoord. Over de vorige twee seizoenen was de buitenspeler de meest waardevolle Eredivisiespeler (30 goals, 24 assists), maar deze Eredivisie-jaargang waren er dertien spelers bij minstens zoveel doelpunten schutter of aangever (zeven: vijf goals, twee assists).

Berghuis noteerde dit Eredivisieseizoen gemiddeld 73 balcontacten per 90 minuten, het laagste gemiddelde in dienst van Feyenoord voor de aanvaller gezien over een heel seizoen. Ter vergelijking: 75 in 2016/17, 78 in 2017/18 en 86 in 2018/19. Juist dit seizoen lijkt Feyenoord afhankelijker van Berghuis dan ooit, dus zaak voor Stam en consorten om de aanvoerder vaker aan het werk te zetten.Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door fr_jc)

Als ik het allemaal zo lees wordt het een makkie voor Ajax. Toch geloof ik dat niet. Zal wel een kleine overwinning worden. Ik denk 2-1.

27 oktober 2019 om 09:13

Precies dit. De mannen van VI zeggen al weer dat ze uitslagen verwachten van 5-1 of 3-0, en dat kan best een keer gebeuren, maar als je kijkt naar de historie en de prestaties van beide teams in dit seizoen is dat niet zo heel logisch. Vooral omdat Feyenoord altijd harder vecht in Klassiekers.

27 oktober 2019 om 09:23

Nou ja als je kijkt naar de prestaties in het verleden is het heel logisch dat ze dat denken. Al 15 lang niet gewonnen in de arena. Daarnaast is Feyenoord ongelooflijk slecht. Nu zeggen sommige dat Ajax ook niet in de beste vorm was maar dat maakt niet uit. Donderdag heeft Feyenoord laten zien hoe slecht de tegenstander ook is wij zijn slechter.

Ook Berghuis deelt in de huidige malaise. Grossiert in heel veel foutieve passes, veel acties mislukken en als diepepunt die onbeholpen overtreding tegen AZ. Ik vind het ook niet een speler die voor in de strijd gaat, zoals Kuyt dat wel deed. Ik zie Feyenoord vandaag helaas niks klaarmaken vandaag (op de lunch voor de spelers na vanmiddag), er is totaal geen lijn in het spel te vinden, geen overtuiging in het team, onze enige spits scoort alleen maar blessures en zo kan ik nog wel doorgaan.

27 oktober 2019 om 09:13

Zolang iedereen blijft praten “dat Ajax wel even gaat winnen”, des te angstiger ik word. Feyenoord heeft niets te verliezen behalve een hele grote nederlaag (dat ik niet zie gebeuren). Wij als Ajax moeten winnen en dat is het enige wat telt. We hebben dit seizoen nog niet de vorm van afgelopen seizoen gevonden en tegen rkc zakte praktisch iedereen door zijn ondergrens. Hoop dan ook dat we afgetekend winnen, maar zo makkelijk zal het denk ik zeker niet gaan!

27 oktober 2019 om 09:20

@4everajax: als je heel eerlijk bent is Ajax op nagenoeg elke positie superieur aan Feyenoord. Daarbij opgeteld dat “we” altijd verliezen in de Arena, mentale kwestie, en het labiele optreden van het elftal dat de meeste Feyenoorders reeel zijn en geen kans zien tegen Ajax. Tenzij Stam met een heel opmerkelijk strategisch plan in het veld verschijnt, maar daar geloof ik niet in gezien de wedstrijden dit seizoen.

27 oktober 2019 om 09:27

Natuurlijk is de kans niet groot dat Feyenoord gaat winnen. Maar je hebt altijd kans. En zolang de buitenwacht maar even verwacht dat het een “makkie” wordt, kan spelers van Feyenoord extra opladen (zeker als professioneel sportman wil je nooit horen dat je kansloos bent). Qua kwaliteit doen ze op elke positie onder, maar dat waren wij vorig jaar ook tegen praktisch elke CL-speler.

27 oktober 2019 om 09:37

We gaan het vanmiddag zien wie van ons beiden gelijk heeft, laten we hopen dat het wedstrijd wordt, waar de vonken van afspringen. Een echte klassieker. Veel plezier.!

27 oktober 2019 om 09:44

Hoop ik zeker ook! Jij ook heel veel plezier!

27 oktober 2019 om 10:09

@4ever4ajax ik heb precies zelfde angst. Iedereen roept maar wordt walkover. Alleen maar doping voor Feyenoord. Zij kunnen veel goedmaken en goodwill kweken met overwinning in Amsterdam. Bang het wordt 2-2

27 oktober 2019 om 10:14

Ik teken ervoor!

Men praat wel over een dramaseizoen maar als Feyenoord vandaag de plicht in Amsterdam doet en de concurrentie werkt mee, staan we vanavond misschien wel gewoon knap achtste hoor.

27 oktober 2019 om 09:35

Nog ff terug naar bed Berserko Ik geef ons weinig kans. Tuurlijk is de bal rond, maar gezien hoe Feyenoord dit seizoen voor de dag komt en speelt... De plicht doen, laatste keer in 2005, dit elftal, deze trainer dir niet voor elkaar kan krijgen dat er systematisch verdedigd word, spelers die niet op -aansluiten. Heb altijd goede hoop, behalve vandaag. Maar een gewond dier...

27 oktober 2019 om 10:10

@fr_jc en opeens spelen Larsson, Fer, Toornstra, Vermeer etc een wereldpartij en winnen onverewcht zoals tegen porto

27 oktober 2019 om 10:37

Mrkrillin, Daar hoop ik wel op! Altijd zelfs. Echter zoals ik gisteren al naar je schreef ben ik realistisch en ga van een nederlaag uit. Maar een koe die een haas vangt behoort altijd tot de mogelijkheden.

27 oktober 2019 om 12:27

Feyenoord moet gewoon geconcentreerd, gegroepeerd spelen en geen gekke overtredingen maken. Nadeel voor Feyenoord is dat ze uit spelen en een dag minder rust hebben. Zoals ik eerder zei Ajax zal gerust winnen maar ik geloof niet in een walkover.

27 oktober 2019 om 12:59

Dag minder rust is weer matchfixing van de KNVB Ze spelen uit, en gegroepeerd spelen is gezien de wedstrijden tot op heden slechts een 20 minuten. Ik hoop op een resultaat maar is naar alle waarschijnlijkheid tegen beter weten in. Maar ga er eena goed voor zitten en hoop op een offday van jouw cluppie en dat wij de 3 punten meenemen. Succes Wouter en we spreken elkaar naderhand.

Gezien de huidige vorm verwacht ik echt helemaal niks van Berghuis deze middag. Wel jammer dat het verschil tussen Ajax en Feyenoord zo groot is. Ajax met salarisplafond met spelers als Zimling en vdHoorn was natuurlijk Ajax onwaardig. Maar daardoor konden wij zelfs af en toe Ajax met 6-4 bijvoorbeeld verslaan. Nu is Ajax, natuurlijk eigen verdienste, de Eredivisie wel ontgroeid. Feyenoord op het moment al helemaal maar ik denk dat zelfs PSV met knikkende knietjes naar Amsterdam gaat. Ik verwacht vanmiddag één richtingsverkeer en een saaie 2-0.

27 oktober 2019 om 09:23

Het huidige Ajax is weinig interessant. Dit is geen Europa gaat van ons houden elftal. Simpelweg omdat het niet zo betoverend kan voetballen. Ik verheug me juist op het Ajax hierna. Goede verdedigers zijn namelijk relatief makkelijk te kopen. Goede middenvelders daarentegen niet. En juist daar komt echt talent aan met Gravenberch voorop. Als je daar dan wederom een goede mix van maakt bestaand uit talent met ervaring....

27 oktober 2019 om 10:01

Goede verdedigers zijn makkelijk te kopen? Hoe kom je hierbij? En zoveel talent als jij nu denkt/hoopt/roept komt er echt niet aan... het is allemaal aardig maar niet top! Even met beide beentjes op de grond blijven.

27 oktober 2019 om 10:13

@ninjakai ja en toch zag je Chelsea overwinning vieren alsof ze RM in kwart finale hebben uitgeschakeld. Verder nog steeds zie je op twitter nieuwe fans uit de wereld weglopen met Ajax

27 oktober 2019 om 12:30

Unuvar Taylor en wat te denken van de zestienjarige Regeer. Middenvelders komen er genoeg aan. Maar duurt nog wel 2 jaar.

Lijkt me verstandig dat men er niet vanuit gaat dat Ajax zomaar even wint. Dat hebben de laatste wedstrijden wel laten zien. Daarin was het spel van Ajax niet te pruimen. Daarbij komt, dat Ten Hag absoluut geen wedstrijd kan lezen en daarom de idiootste wissels en opstellingen toepast.en bij Feyenoord kunnen ook ineens onverwachtse krachten loskomen. Kijk maar gisteren bij Vitesse -Ado Den Haag.

Dit wordt echt geen monsterscore. Verwacht wel dat Ajax wint, maar het erg zoeken en breien zal zijn. Feyenoord wacht gewoon op een counter en gooit het helemaal dicht. Ook met een 1-0 achterstand. Die gaan echt niet toelaten dat dit een 5/6-0 gaat worden.

27 oktober 2019 om 09:25

Nou ik als Feyenoord fan denkt van wel. Feyenoord kan voor geen meter verdedigen en dat tegen de sterke voorhoede van Ajax.

27 oktober 2019 om 09:44

We moeten hopen dat het vizier niet op scherp staat, zoals wel vaker dit seizoen bij Ajax. Dat ze wederom een offday hebben net zoals tegen RKC. Enkel dan misschien een gelijkspelletje. Anders sluit ik me geheel bij je aan en hebben we geen schijn van kans.

27 oktober 2019 om 09:50

Ik hoop het ook! Maar het vertrouwen is niet groot na donderdag! Maar wie weet heeft Ajax een offday zoals jij zegt!

Vorig jaar is Feyenoord natuurlijk wel gespaard in de klassieker. Als Ajax had gewild, hadden ze er echt nog wel een paar bij kunnen maken. Gooi daar nog wat revanchegevoelens bij voor afgelopen woensdag, afgelopen seizoen (de 6-2) en het verschil in vorm en ik zie het ook flink misgaan voor Feyenoord.

27 oktober 2019 om 13:21

Vandaag zal Feyenoord hopelijk langer dan 1 minuut met 11 man op het veld staan. Alleen daarom al kan je weinig zinnigs zeggen over die wedstrijd van vorig jaar.

Berghuis lekker banken

27 oktober 2019 om 10:14

@MBMB7 je beste speler banken in zo een wedstrijd?

27 oktober 2019 om 10:40

Mrkrillin, geen aandacht aan besteden, heeft nog een roesje van gisteravond waar hij mee wakker is geworden

27 oktober 2019 om 12:55

@fr_jc haha zou beter zijn. soms lees je bizare zaken. Berghuis meest creatieve speler van Feyenoord, beste speler van Feyenoord en hoort bjj de betere spelers van de eredivisie die laten banken in een zeer belangrijke wedstrijd. De klassieker. Logica is soms ver te zoeken

Dit wordt een eitje, 0-3, drie keer Senesi met de kop.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV138
2.Ajax128
3.Vitesse127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper50
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger50
AntonyAanvaller53
Q. PromesAanvaller51
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

51 fans
Aanvaller, 28 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Feyenoord 5 6 1 0
2019/2020 Feyenoord 24 15 1 0
2018/2019 Feyenoord 33 12 5 0
2017/2018 Feyenoord 31 18 6 1
2016/2017 Feyenoord 30 7 4 0
Laatste voetbalnieuws

Fabrizio Romano onthult: Berghuis was op 5 oktober dicht bij toptransfer

Steven Berghuis was de afgelopen transferperiode dicht bij een transfer naar AS Roma. Volgens transferexpert Fabrizio Romano was de aanvoerder van Feyenoord vlak voor het sluiten van de Italiaanse transfermarkt op...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 23 oktober
Ozan Kabak is bij Liverpool een kandidaat om Virgil van Dijk tijdelijk te vervangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren