Van Basten hekelt keepersregel: ‘Welke UEFA-koekenbakker heeft dit bedacht?’

Zaterdag, 26 oktober 2019 om

Marco van Basten snapt niets van de regel dat keepers niet meer van de doellijn mogen komen bij een penalty tegen. Vrijdagavond werd FC Emmen-goalie Dennis Telgenkamp teruggefloten nadat hij bij het stoppen van een strafschop van Aitor Cantalapiedra van FC Twente te vroeg van de lijn was gekomen. Aitor mocht de penalty overnemen en scoorde in tweede instantie wél.

"Dit is een normaal iets", zegt Van Basten bij FOX Sports over de actie van Telgenkamp. "We zien de afgelopen veertig jaar niet anders. Als de keeper op de doellijn blijft staan, dan heeft hij bijna geen kans. Dus een keeper moet een fractie van een seconde eerder bewegen. Ik vind het zonde, want voor de keeper is het ook een momentje waarop hij iets speciaals kan doen. Maar als je de keeper zo meteen vastbindt aan de palen, dan gaat hij nooit meer een strafschop houden. Met deze regel is dat eigenlijk bijna het geval."

De regel wordt dit seizoen op gezag van de UEFA strenger gehandhaafd door scheidsrechters. "Ik weet niet welke koekenbakker bij de UEFA in een keer dit soort dingen heel erg belangrijk heeft gemaakt, maar hier schieten we niks mee op", reageert Van Basten. "Het is droevig dat ze zich bij de UEFA om dit soort regelgeving druk maken. Dan kunnen ze zich beter om andere zaken druk maken."

Van Basten was tussen 2016 en 2018 zelf in dienst van de FIFA, waar hij zich bezig hield met de regelgeving in het voetbal. "Om het voetbal vooruit te helpen. Maar ik kwam daar niet doorheen. Je hebt daar een groep mensen, en dat zijn een groot aantal scheidsrechters en een aantal andere mensen uit de voetballerij, die in gesprek zijn over dit soort onderwerpen. Ik wilde een aantal spelregels veranderen, bijvoorbeeld de effectieve speeltijd, wat ik nog steeds een hele belangrijke vind. Maar daar krijg je geen kans voor."


Poll

Moeten scheidsrechters minder streng toezien op te vroeg uitkomende keepers bij penalty's?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door fcg95)

Ik vind dat Marco helemaal gelijk heeft, maar vind: welke UEFA-pannenkoek, toch meer op zijn plaats.

26 oktober 2019 om 20:58

Hij is leuk kleinegrappe.... Generaal. Regel wordt nu wel heel streng gehanteerd, als keeper kies je vaak een hoek op het moment dat de speler schiet, als de speler net nog even inhoudt kan het kwa timing sowieso al verkeerd gaan.

28 oktober 2019 om 10:30

vervelendste vind ik nog dat wel zeer strak gekeken wordt naar de keeper, maar niet goed gekeken wordt naar de inlopende spelers, en of die wel of niet in de 16 zijn. Daarnaast vind ik het ook apart dat wanneer een penalty over moet, hij blijkbaar door een ander genomen mag worden.

Voetbal mag van mij wel iets meer met de tijd meegaan. Effectieve speeltijd, tijdstaffen bij een gele kaart om mee te beginnen. Zelf altijd hockey gespeeld en 2 regels die ik graag zou zien zijn de groene kaart (een laatste waarschuwing) en de zelf pass. Vooral de laatste maakt een flink verschil in de snelheid van het spelletje.

26 oktober 2019 om 19:14

Zelfpass, intrap, groene kaart, 10 minuten tijdstraf bij geel, zuivere speeltijd (heel groot voorstander van).

26 oktober 2019 om 19:32

contactsensoren op het lijf van spelers en bal. je weet dan precies of iemand hands maakt en of ie de tegenstander raakt,en hoe hard de impact is.bankzitters betrekken in het spel,zodat ze niet nutteloos zitten te slapen.laat hen de inworpen nemen. dit geeft hen een nuttig gevoel.de lat of paal raken. halve punt geven.

26 oktober 2019 om 19:34

Die laatste is wel leuk ja. Soort latjetrap .

26 oktober 2019 om 20:01

En continu kunnen doorwisselen en buitenspel afschaffen. Zal het spel veel aantrekkelijker maken.

26 oktober 2019 om 20:06

Buitenspel afschaffen is heel controversieel, maar je zou wel kunnen kijken naar het afschaffen van buitenspel wanneer de bal gespeeld wordt op de helft van de tegenstander. Dus alleen als de bal wordt gespeeld vanaf de helft van de verdedigende partij, kan het buitenspel zijn. Zoals icing in ice-hockey. Dan kun je nog steeds balletjesafwachten voorkomen, maar de goal zoals die van Ajax tegen Chelsea, waar de buitenspelregel nooit tegen bedoeld was, zou dan gewoon tellen.

26 oktober 2019 om 21:00

@oelie Wapper: Geen buitenspel bij ballen vanaf eigen helft is zéér nadelig voor aanvallende ploegen. Clubs als Ajax en Barcelona verdedigen tegen zwakke clubs op de middellijn, maar zullen daar niet meer toe in staat zijn als 1 spits gewoon bij de keeper mag gaan wachten, zolang de lange bal maar vanaf eigen helft komt.

27 oktober 2019 om 11:47

MarkieDecay 0 7 minutenBewerkenKunnen we buitenspel dan ook letterlijke nemen dan? Hoezo sta je buitenspel als je net iets voorbij je tegenstander komt met je lichaam? De bal is ook pas uit als hij helemaal over de lijn is dan kunnen we toch ook beslissen dat je pas buitenspel staat als je helemaal voorbij de laatste verdediger bent... Dan sta je echt buiten het spel....

27 oktober 2019 om 12:55

Ik bedoel het andersom. Dus geen buitenspel als de bal al op de helft is van de aanval. Dus wél buitenspel voor een bal vanaf de eigen helft naar de andere helft waar een speler aan het afwachen is.daarmee voorkom je de millimeters buitenspel bij een steekpass, maar geef je nog steeds buitenspel waar het oorspronkelijk voor bedoeld is, bij balletjesafwachten.

De regel is volgens mij altijd al zo geweest, alleen wordt deze tegenwoordig gehandhaafd. Misschien moet je gewoon stellen dat de keeper, zoals bij andere directe vrije trappen, op 9 meter 15 moet staan. Dan mag hij tussen de lijn en 1,75 meter daarvandaan, zoveel bewegen als hij wil. Dat kun je prima aftekenen met die spuitbus van tegenwoordig.

26 oktober 2019 om 19:15

Dit soort alternatieven moeten meer worden uitgeprobeerd. Goede oplossing.

26 oktober 2019 om 19:15

Marco ziet het vaak goed met de regelgeving. Hij houdt van innovatie in het voetbal. Dat siert hem.

26 oktober 2019 om 19:20

Zeker. Jammer dat hij geen voet aan de grond kreeg bij de Fifa, want er zijn echt een hoop zaken in te voeren die het spel verbeteren. Vooral de zuivere speeltijd, die maakt een einde aan (wat ik denk) de grootste ergernis in het voetbal, tijdrekken. Dat los je vrijwel volledig op als je zuivere speeltijd invoert.

26 oktober 2019 om 19:22

Geen idee of die regel altijd zo is geweest. Heb keepers altijd wel wat zien bewegen op moment dat de pingel genomen werd. Tot dat ik het een half jaar geleden voor het eerst zag dat ze op de lijn moesten blijven. 99% vd tijd ben je dan te laat als keeper, die fractie vooraf is bepalend of de keep de hoek haalt. Maar dat ze het handhaven is wel zo. En ben geheel met je eens over die anderhalve meter die een keper bewegingsruimte geeft.

26 oktober 2019 om 19:29

Volgens mij is de regel altijd al zo geweest, maar werd er niet echt op gereageerd als de keeper eerder van zijn lijn kwam. Sommige keepers pakken wel 2 meter, voordat de bal gespeeld is. Dudek was daar een goed voorbeeld van, de penalty-reeks tijdens de CL finale Liverpool-AC Milan.

26 oktober 2019 om 20:38

Of Dida en Buffon tijdens CL finale van 2003 tussen Juventus en AC Milan. Ze stopten respectievelijk 3 en 2 strafschoppen en in alle gevallen waren de keepers al van de lijn voor er geschoten was.

26 oktober 2019 om 20:55

@oelie Wapper: Ik kan het mis hebben, maar volgens mij is het verschil dat de keeper voorheen tot het fluitsignaal niet van de lijn mocht komen en nu helemaal niet meer.

26 oktober 2019 om 21:08

Zou goed kunnen, er lijkt inderdaad wel een verandering in de regels te zijn geweest.

26 oktober 2019 om 21:19

Wat mij bij staat is dat je tot vorig seizoen minimaal 1 voet, aan de lijn moest hebben. En dat je nu idd op de lijn met beide voeten moet staan. Dit is wat mij bij staat van toen ik keepte.

26 oktober 2019 om 23:43

Hij mocht niet van de lijn komen voor de bal gespeeld werd...

Is een regel die al jaren “prima” gebroken wordt. Ga je echt te snel, dan wordt je terug gefloten en anders gewoon doorgaan. Maar laat een gemaakte pingel dan ook overnemen als die te vroeg gaat. Of als een andere speler voor het schot al in de 16 staat. Het is niet dat elke pingel gepakt werd en dat decregel daarom aangescherpt is.

26 oktober 2019 om 23:45

Regel was altijd: te vroeg bewegen keeper - mis overnemen, raak doelpunt. Te vroeg inlopen verdediger: mis, overnemen, raak doelpunt. Te vroeg inlopen aanvaller, mis geen doelpunt, raak overnemen.

27 oktober 2019 om 10:09

De regels waren ook prima in mijn optiek. Maar nu is het pietje precies werk. Geef de keepers in ieder geval een beetje mogelijkheid om te spelen met de regels. Zeker als er van die jodokussen tussen lopen die 27 minuten over een aanloop doen of een aanloop met pauzeringen, salto's, parades etc.dat soort dingen vind ik veel vervelender dan het wel of niet iets te vroeg van de lijn afkomen.

Hij had zelf, behalve van de zuivere speeltijd, ook toch een paar belachelijke spelregelveranderingen voor ogen? Afschaffen van buitenspel volgens mij? En nog een paar die mij nu even niet binnen schieten. Hij doet het goed als analist, maar heeft zich natuurlijk in 2jr de grond in gewerkt bij de Fifa. Had natuurlijk nooit daar aan moeten werken.

26 oktober 2019 om 19:44

Klopt, hij wilde inderdaad buitenspel afschaffen. Dat zou erg saai worden met spitsen die in de lekker in de 16 blijven hangen.

26 oktober 2019 om 21:11

Ik zou eigenlijk best eens willen zien hoe een wedstrijd er uitziet zonder de buitenspelregel. Feitelijk is dat een regeltje dat alleen maar bedacht is om te zorgen dat spitsen niet voor de goal balletjes af gaan wachten, maar intussen heeft die regel wekelijks een (misschien wel veel te) grote invloed op de uitslagen van wedstrijden. Vooral in de lagere regionen van het amateurvoetbal, waar je soms meters "binnenspel" moet blijven om niet afgevlagd te worden door de clubgrensrechter van de tegenpartij. Ik denk dat voetbal zonder de buitenspelregel wel overzichtelijker en eerlijker wordt. En met dat balletjes afwachten zal het in het hedendaagse voetbal dan ook wel meevallen, denk ik.

26 oktober 2019 om 23:55

van Basten wilde de discussie opstarten over het afschaffen van buitenspel. Hij liet proefballonnetjes op om een discussie aan te gaan. Dat mensen dan automatisch denken dat hij die regel ook daadwerkelijk af wil schaffen, dat is wat (ten ontechte) blijft hangen. Om een inhoudelijke discussie te voeren kan het juist erg slim zijn om in de tegenovergestelde hoek van het platform te gaan zitten.

Wat ik niet snap dan he. De keeper komt te vroeg uit dus moet de penalty overnieuw want hij maakt een overtreding. Telt dit ook als de nemer scoort?

26 oktober 2019 om 19:31

Het is volledige willekeur, keeper deed precies hetzelfde bij de 2e penalty en die telde wel. Bij bijna elke penalty komt de keeper (een fractie) te vroeg van de lijn. Voor mij lijkt het willekeurig wanneer er wel of niet wordt afgefloten

26 oktober 2019 om 19:39

Dat valt dan toch gewoon uit te leggen als voordeel voor de aanvallende partij? Ga je een goal ook afkeuren om een vrije trap te geven aan de scorende partij? Volkomen logisch dus.

26 oktober 2019 om 19:40

Regel geldt alleen wanneer de keeper voordeel uit de situatie haalt (leek mij opzich best logisch ), wanneer de penalty gescoord wordt is het niet meer in het voordeel van de keeper dus blijft de goal dan gewoon staan.

26 oktober 2019 om 23:46

Yep. Dat zit in de regel over over misleiden van de keeper door bv inhouden.

Hele wereld bestaat tegenwoordig uit regels. Bah. In deze heeft Marco (opnieuw) gelijk.

Als dan nu Real Madrid, PSG of Man City een onterechte penalty mee krijgen hebben ze de zekerheid dat die er altijd in gaat. Nog meer gesjoemel.

Van Basten heeft gelijk. Dit is een regel die buitensporig in het nadeel is van de keeper, die bij een penalty toch al in het nadeel is.

Als ik het goed kan herinneren was de regel al dat een keeper op zijn lijn moest blijven tot de penalty genomen was en mochten andere spelers ook dan pas in komen lopen.dus de regels zijn niet of nauwelijks veranderd alleen worden nu meteen gecontroleerd.van Basten kent zelf de regels dus ook niet, want anders had die hier niks over gezegd.

26 oktober 2019 om 21:24

Volgensmij moest je eerder met minimaal 1 voet op de lijn staan, en is dit nu afgeschaft.

Ik weet een oplossing. Een extra lijn in de 16 tot waar de keeper zich mag voorwaarts mag bewegen tijdens de strafschop. Vanuit volledige stilstand is de keeper inderdaad doorgaans volstrekt kansloos.

Is steeds zo geweest! Waarom heeft Van Basten die kwestie niet aangepakt toen hij nog mee de dienst uitmaakte bij de FIFA. Hij mocht daar vrijuit mee nadenken over vernieuwde spelregels.... Van Basten wou zelfs de Off Side regels afschaffen.... Tja dan was het helemaal een zooitje geworden .

Kunnen we buitenspel dan ook letterlijke nemen dan? Hoezo sta je buitenspel als je net iets voorbij je tegenstander staat? De bal is ook pas uit als hij helemaal over de lijn is dan kunnen we toch ook beslissen dat je pas buitenspel staat als je helemaal voorbij de laatste verdediger bent... Dan sta je echt buiten het spel....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Actuele wedstrijden

2 fans
Keeper, 32 jaar

In de wandelgangen

Zondag 17 november
Manchester City wil Dani Olmo overnemen van Dinamo Zagreb. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren