‘Meer dan tweeduizend bedreigingen’ voor Sierd de Vos na Ajax - PAOK

Vrijdag, 25 oktober 2019 om

Sierd de Vos haalde zich afgelopen zomer de woede van het Griekse volk op de hals met zijn uitspraken over een aantal supporters van PAOK Saloniki tijdens de wedstrijd tegen Ajax in de derde voorronde van de Champions League. De Vos werd beticht van racisme en zijn uitspraken leverde ‘meer dan tweeduizend’ bedreigingen op via sociale media, vertelt hij aan Voetbal International.

Toen tijdens de wedstrijd een aantal PAOK-fans in beeld kwamen met een ontbloot bovenlijf, grapte De Vos dat het 'slecht gaat met de Griekse economie' en dat de fans daarom geen shirts droegen. PAOK vond de uitspraken van de commentator van Ziggo Sport onacceptabel en kroop in de pen. Op het officiële Instagram-account van de club werd De Vos onder meer uitgemaakt voor 'racist'.

PAOK stelde dat 'racisme geen plaats in het voetbal mag hebben' en 'niet te tolereren' is. “De onacceptabele woorden van journalist Sierd de Vos gericht aan de PAOK-fans en Griekse supporters zijn een gevaarlijk fenomeen”, reageerde de club, die ook aanhaalde dat Ziggo de hoofdsponsor is van Ajax. “Dit zou geen plaats mogen hebben in voetbal, of waar dan ook.”

"Ik heb meer dan tweeduizend bedreigingen gehad via Facebook Messenger", reageert De Vos enkele maanden later. "Die Grieken beschuldigden me zelfs van racisme, sloeg nergens op. Maar ik heb er behoorlijk veel last van gehad. Ik eet graag Grieks, maar ben een tijdje niet meer geweest."Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door njfromvol)

Is een griek tegenwoordig een ras ja?

25 oktober 2019 om 16:26

Want dat is het punt; vocabulaire

25 oktober 2019 om 16:38

Het is waar, hier zou eventueel sprake zijn van discriminatie en geen racisme.

25 oktober 2019 om 16:43

Racisme en discriminatie...... het alleen al in je je hoofd halen op basis van deze opmerking van Siert de Vos geeft aan hoe verknipt mensen tegenwoordig zijn!

25 oktober 2019 om 17:13

Menselijke rassen bestaan überhaupt niet dus gaan discussiëren of een bepaalde groep nou precies een ras is of niet is onzinnig. De term racisme gaat over mee groepen dan alleen variatie in huidskleur.

25 oktober 2019 om 19:03

Volgens de definitie van de VN wel ja. Rassen bestaan namelijk niet, rascisme is het discrimineren op basis van afkomst of ethniciteit. Als er bijvoorbeeld een dorp bij jou in de buurt ligt en jij behandelt alle mensen uit dat dorp anders dan mensen die niet uit dat dorp komen ben je volgens de definitie van de VN, die voor zover ik weet ook door de Nederlandse overheid wordt gehanteerd, racistisch bezig.

Het zal dan wel niet politiek correct zijn, daar kan ik wel om lachen. Mensen zijn tegenwoordig zo licht geraakt; je kan niet veel meer.

25 oktober 2019 om 16:36

Dat wel, ik moest er ook om lachen, en om iemand te bedreigen gaat wel heel ver.maar grappen zijn nou eenmaal een stuk minder leuk wanneer ze over jou gaan, zeker op het moment dat het iets is waar je echt last van hebt. Ik kan met best voorstellen dat die voor een heleboel grieken hard aan kwam toen ze het hoorden en zat ze het absoluut niet als grap zagen.

25 oktober 2019 om 16:51

juist als het slecht gaat met je is een beetje zelfspot heel goed en belangrijk. Als je altijd alles maar zo serieus neemt in het leven, wordt het er niet beter op.

25 oktober 2019 om 17:15

Ik wist niet dat Sierd de Vos Grieks was. Want als dat niet zo is heeft deze grap vrij weinig met zelfspot te maken.

25 oktober 2019 om 17:42

Een beetje zelfspot wel. Maar er zijn wel momenten waarop het pijnlijk wordt op het moment dat de grap over jou gaat...de crisis in griekenland was er niet eentje die wij ooit hebben mee gemaakt. Om een voorbeeld te noemen, in Nederland wordt er regelmatig gesproken over het korten op pensioenen. dat is natuurlijk niet leuk. maar in Nederland gaat het om een half of 1 procent. In Griekenland zijn veel mensen 40 - 50% of nog meer van hun pensioen kwijt. Mocht dat bij mijn ouders of grootouders gebeuren (zijn allemaal met pensioen), dan kan ik ook maar beter even geen grappen over geld maken... en op het moment dat in heel nederland iedereen de helft van zijn pensioen kwijt is dan zouden de meeste mensen een grap daarover ook ongepast vinden.

25 oktober 2019 om 17:57

De Grieken stoppen wel met werken,als ze 62 jaar zijn.

25 oktober 2019 om 19:22

Officiele pensioen leeftijd in Griekenland is 65 (60 voor vrouwen). Dat is na de afspraken met de EU over steun.hiervoor was de pensioen leeftijd 55(!)

Het blijft ingewikkeld dat mensen vaak de racisme kaart spelen terwijl ze zelf niet eens weten wat racisme is.

Dat je zuur bent als je 3 penalties tegen krijgt begrijp ik volledig. Maar bij paok overdreven ze wel heel erg, de social media accounts van Ajax werden nog weken gespamd (tot Paok zelf roemloos ook uit de voorrondes Europa League vloog).En dat je Sierd niet grappig vind snap ik volledig. Hem bedreigen met de dood slaat alleen helemaal nergens op om zo'n grapje. Wel weer echt Sierd dat hij dan nu een opmerking maakt over Grieks eten. Politiek correcter is hij er niet op geworden, volledig terecht ook.

25 oktober 2019 om 16:32

vond de laatste zin juist de leukste uit het hele stukje. ik snap heel goed dat iedereen een ander soort humor heeft en een ieder dingen anders opvat. maar zie als je zegt (doods) bedreigingen gaan inderdaad wat ver.

Was toch gewoon een leuke grap? De grieken moeten nou ook niet doen alsof ze meteen slachtoffer zijn geworden. Heel Europa heeft Griekenland op de been gehouden toen het super slecht ging en als wij dan een spontaan grapje als dat niet mogen maken, hoef je ook niks meer te verwachten van ons. Bovendien is racisme natuurlijk niet van toepassing op deze situatie, zo maken ze zichzelf nog belachelijker.. Mijns inziens gewoon slechte verliezers (van te voren was iedereen er zeker van in Griekenland dat Paok door zou gaan, keihard op hun mond gevallen en dan achteraf ongegrond de racisme kaart nog gaan spelen ook..

Die opmerking van Sierd is natuurlijk walgelijk maar racisme is hier ook niet aan de orde.

25 oktober 2019 om 16:32

Als je dat al walgelijk vindt. Kom op, hij maakte een grapje.

25 oktober 2019 om 16:32

Walgelijk nog wel. Licht eens toe svp.

25 oktober 2019 om 17:19

Een grapje maken over een evenement waardoor een heel land zwaar door getroffen is kan je best benoemen als niet smaakvol/walgelijk. Ik heb even naar cijfers gezocht maar door deze crisis waren de lonen in de publieke sector gemiddeld met 15 procent gedaald en in de staatssector zelfs met 30%. Ik weet niet hoe jij het zou vinden als je loon opeens met 30% zou verminderen door fouten van de tweede kamer maar ik gok niet prettig. De pensioenen werden ingekort met 10% en de werkeloosheid van de beroepsbevolking was eind 2014 zo rond de 30%. Onder de jeugd was het zelfs rond de 60 procent. Dat kunnen wel een aantal redenen zijn waardoor Etcheverry de opmerking van Sierd niet vind kunnen.

25 oktober 2019 om 17:28

Tja als je alle (goede of slechte) grappen zo relativeert en er zo’n serieus verhaal van maakt heb je wel een erg sneu en zwaar leven!

25 oktober 2019 om 17:32

Dat zijn inderdaad forse cijfers. De woede zou zich echter moeten richten op de eigen administratie en niet om omringende landen die de helpende hand hebben gestoken en iemand uit de periferie. Ongepast zou ik nog kunnen begrijpen, maar bij walgelijk denk ik aan kinder- en vrouwenmisbruik, zware mishandeling etc. Niet aan een (al dan niet misplaatst) grapje.

25 oktober 2019 om 17:39

Ja smaken verschillen natuurlijk maar ik vind een grap die in feite gebaseerd is op "haha wat zijn die mensen toch arm" terwijl het gewoon waar is dat de Griekse economie er heel slecht bij staat en het vast zo is dat er veel Grieken zijn die elke cent moeten omdraaien niet echt zeer komisch moet ik zeggen. Stel je voor Sierd had deze opmerking gemaakt over sfeerbeelden van de Afrika cup van Ivoorkust tegen Senegal en er stonden een paar mannen te genieten zonder shirt aan. Sierd zegt dan dezelfde opmerking maar dan vervang je alleen Griekse door Senegalese en je hebt hetzelfde effect naar mijn mening. Het heeft in ieder geval dezelfde punchline "wat zijn die mensen toch arm".

25 oktober 2019 om 18:04

@rombomcu Misschien moet je jezelf afvragen of er geen ergere dingen zijn om je druk over te maken. Wist overigens niet dat Griekenland door een evenement getroffen was. Misschien moet ik eens de kranten lezen en het woordenboek erbij pallen

25 oktober 2019 om 18:15

Dat Griekenland door een enorme economisch crisis is getroffen (en nog steeds last van heeft, mag wel bekend zijn. Maar zo ik al aangaf, richt je woede op de aanstichters van het wanbeleid en niet op een grapje...

Tegenwoordig kan niemand meer tegen een grapje. En is iedereen gelijk in zijn eer aan getast of beledigd.Grow up, en heb eens een dikkere huid.

Ach ja en die Grieken doen nooit iets wat niet door de beugel kan. Voorzitter die met een pistool het veld inloopt of supporters van Olympiakos die met bivakmutsen een o 19 bestormen van hun club tegen Bayern.

Nu Sierd bekend is geworden onder het grote publiek, zal hij natuurlijk zijn niche van gekke geluiden en gewaagde grapjes helemaal uitmelken. Dus het is alleen maar afwachten hoever hij voor fame zal gaan.

Eindelijk hoor ik Sierd de Vos een goede grap maken, dan krijg je dit. Dat mensen überhaupt de moeite nemen om hiervoor iemand te bedreigen vind ik alleszeggend.

Hahahaha en het enige wat ze doen is hem gelijk geven.lekkere grap van Sierd. Heel vaak kan ik hem niet uitstaan omdat hij van alles een grap maakt, maar hier en daar is t wel om te lachen

Die Grieken moeten niet zo slap ouwehoeren. Allemaal smoesjes bedenken als je verloren hebt. Dat is pijnlijk dat snap ik. Maar ga geen smoesjes lopen bedenken. Want als ze gewonnen hadden had niemand in Griekenland moeilijk gedaan. (Maar goed ook dat ze niet door zijn naar de CL want zelfs in de EL staan ze nu onderaan in de poule)

Als liefhebber van de Griekse geschiedenis, de keuken en als iemand die er gewerkt heeft en veel op vakantie is geweest. Ook ik heb me zitten ergeren aan de Vos specifiek tijdens die wedstrijd waar hij weer eens een act uitvoerde, het commentator+typetje spelen. Alleen laat Paok even de spiegel voorhouden, de voorzitter met pistool en de aanval op een jeugdspelers centrum van Olympiakos in eigen regio doet veel meer schade dan een clown. Bovendien zoals meerdere hier terecht aanhalen, wanneer je het verschil tussen ras en discriminatie niet weet is het verstandig er niks over te zeggen. Ik heb vaak zat gehad dat ik dacht "hou je muil eens" maar met bedreigingen laat je je wel erg kennen.

25 oktober 2019 om 19:09

Geweldige actie van Sierd natuurlijk. Laten we ff niet vergeten dat de Grieken voor de crisis. Enkel 25 jaar hoefden te werken om vervolgens met pensioen te kunnen!!!! En wij in Nederland/EU maar betalen. Mogen we er dan geen grapje over maken. Zie het als een boer die lacht met kiespijn.

Heerlijke gast die Sierd. Een hoop mensen in mij omgeving hebben een hekel aan hem als commentator, maar ik kan hem altijd wel waarderen.

Mensen beschuldigen van racisme is een modetrend aan t worden. Net als vegetarisch eten en duurzaam leven. Hoewel er echte dingen in zitten die van belang zijn, wordt het vaak misbruikt voor andere doeleinden. Totdat er geen discussie meer mag worden gevoerd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3527
4.PSV2813
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoreAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 7 december
Nu het transferverbod is opgeheven, krijgt Frank Lampard een groot budget van eigenaar Roman Abramovich van Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren