‘Razernij’ speelt Frenkie de Jong parten: ‘Het drong niet tot hem door’

Donderdag, 24 oktober 2019 om

Barcelona zegevierde woensdagavond in de Champions League met 1-2 over Slavia Praag. Het was zonder meer niet de meest briljante wedstrijd van het team van Ernesto Valverde, die Frenkie de Jong aan het startsignaal liet verschijnen en negentig minuten op het veld liet staan. De media in Spanje zijn allesbehalve lovend over de spelers van de Catalanen; alleen Marc-André ter Stegen en enigszins Lionel Messi ontspringen de dans.

“Ter Stegen, Messi en niet veel meer”, zo valt boven de spelersbeoordelingen van AS te lezen. De op een na meest verkochte sportkrant van Spanje stelt dat De Jong ‘de beste voetballer op het middenveld’ was. “Al is dat geen prestatie op zich omdat zijn compagnons een nogal grijze wedstrijd speelden. Hij vermenigvuldigde zich om altijd een oplossing te vinden, maar in zijn pogingen om het duel te controleren moest hij het onderspit delven tegen de razernij van Slavia Praag.”

Sport deelt De Jong een zes uit, met ‘verward’ als samenvatting van zijn optreden. “Hij probeerde de bal op elk moment in bescherming te nemen om het spel van het team in goede banen te leiden. Dat kostte hem echter veel moeite, daar zijn ploeggenoten vaak te verspreid op het veld stonden”, zo concludeert de Catalaanse sportkrant. “De onsamenhangende handleiding van deze wedstrijd drong niet volledig tot hem door.”

Toni Frieros van Sport wijdt een artikel aan diens verrichtingen in Praag. “Het is vrijwel onmogelijk dat hij slecht speelt”, zo schrijft de journalist. “Iets anders is dat zijn bijdrage aan het elftal meer of minder van invloed is. Er zijn wedstrijden waarbij dat zeer zeker het geval is en er zijn wedstrijden, zoals vanavond, waar zijn impact minder zichtbaar is.” Frieros wijst erop dat Barcelona meer baat heeft bij ‘een De Jong in de machinekamer’, oftewel op de positie van Sergio Busquets. “Aan de rechterkant van het middenveld neemt De Jongs invloed af en zeker tegen rivalen, zoals Slavia Praag, die fysiek sterk zijn.”

Frieros looft de manier waarop De Jong ‘snelle beslissingen’ neemt en ‘erop los combineert met Lionel Messi, Busquets of wie dan ook’. “Na de wissel van Busquets voor Ivan Rakitic nam De Jong plaats in het midden en iedereen zag dat hij zich daar meer op zijn gemak voelde. Hij kon echter weinig toevoegen op een moment dat de wedstrijd in tweëen aan het breken was. Het spel ging op en neer en Slavia gooide alles in de strijd.”

Bij Marca staat ‘Als De Jong en Arthur niet domineren…’ als kop boven de spelersbeoordelingen. De meest verkochte sportkrant van Spanje is duidelijk in zijn oordeel over het spel van de Nederlander. “Hij kwam minder in het verhaal voor dan wenselijk zou zijn voor Barcelona. In de slotfase had hij het moeilijk.” Mundo Deportivo wijst erop dat De Jong net als de andere middenvelders van Barcelona ‘leed’ onder de individuele dekking van Slavia. “Maar hij liet zich niet intimideren en liet regelmatig zien waartoe hij in staat is qua loopvermogen en fysiek.”

ElDesmarque is opvallend kritisch in het beoordelen van de spelers van Barcelona. Ter Stegen, die een acht krijgt voor zijn ‘heroïsche optreden’, is de uitzondering. De Jong krijgt namelijk een vier, net als Luis Suárez, terwijl Antoine Griezmann een drie ontvangt. “De Jong liep er verloren bij. Hij verloor vaak de bal op het middenveld, hielp niet voldoende in defensief opzicht en had nauwelijks een aandeel in het offensieve gedeelte. Het was niet zijn allerbeste avond”, zo klinken de kritische woorden.Gerelateerd

Meer sportnieuws

12 reacties

Goed mag je alleen gebruiken om ter stegen te beoordelen. Op het middenveld vond ik arthur vandaag de beste. Al zegt dat niet veel eigenlijk want het niveau was gewoon laag. Ik heb me ontzettend gestoord aan de wissels die valverde brengt en een speler op het veld laat staan en een op de bank. Suarez moest er echt af vandaag, de enige die in dit elftal altijd mogen blijven staan met slecht spel zijn messi en ter stegen, de rest mag die status echt niet meer hebben. MessiMaakt desondanks zijn slechte spel vandaag het verschil. En ter stegen red ons meerdere keren. Zonder messi en ter stegen is dit barca niks speciaals.

24 oktober 2019 om 07:24

Niks speciaals haha. Dit Barca is nog steeds een prachtig team, alleen veel zakelijker dan voorheen. Tis niet altijd even leuk om na te kijken klopt, maar nog steeds laten ze geweldige dingen zien. De jong speelt fantastisch, ter stegen beste (?) keeper ter wereld, komen aantal flinke talenten aan en umtiti komt er weer aan.. en of messi slecht speelt of niet zou niet eens benoemd mogen worden. Het is Messi, die mag doen wat die wilt natuurlijk.

24 oktober 2019 om 11:22

We worden overklast door slavia praag kwa kansenverhouding en ze hebben evenveel balbezit. Het spel lijkt helemaal nergens op en ze hebben enorm veel moeite met doorbreken. Als jij de jong vanavond fantastisch vond dan hebben jij en ik een andere idee van wat fantastisch betekent en zullen het er nooit mee eens worden .Dus ja, ik ben er vrij zeker van dat ze niks speciaals zijn.

24 oktober 2019 om 14:04

Ajax werd in de kuip vorig seizoen afgedroogd door Feyenoord. Waren ze dan ook niks speciaals? Je kan toch moeilijk ontkennen dat Barça speciale spelers heeft? Dat het tactisch niet goed staat heeft weinig met de spelers te maken

24 oktober 2019 om 14:55

Vertel mij wat er speciaal is aan dit barca? Ze spelen niet het begeerde barca spel dat iedereen wil. In de champions league worden ze overklast door een slavia praag dat eigenlijk gewoon hoort te winnen als wij ter stegen niet hadden. Ja ter stegen is speciaal en de beste barca speler op dit moment. Jij bekijkt het per speler en dat je probleem, jeMoet naar het geheel kijken en dan zie je dat er bijna niks aan is. Al helemaal niet nu messi nog niet fit is. Tegen dortmund kwamen ze ook met geluk Goed weg. Kan mij het schelen dat ze “speciale” spelers hebben maaar daar niks van te zien is op het moment.

Hoe kan die Valverde nou coach zijn bij zo'n een mooie club,zelfs al zet je Joling voor de groep gaat het niet slechter

24 oktober 2019 om 11:53

Hij haalt resultaten...

24 oktober 2019 om 14:59

Klopt 2x vernederd in de champions league is een mooi resultaat. Ook het barca voetbal kapot maken is best wel een mooi resultaat want zelfs mourinho lukte dat niet. Er is op sportief gebied geen enkele visie bij het huidige bestuur. Ze hebben 1x geluk gehad met de aanstelling van luis enrigue maar tata martino en deze valverde zijn een ramp.

Mijn reactie zal waarschijnlijk verwijderd worden, maar deze kop verdient wel weer de prijs van meest misleidende, suggestieve kop van de maand. Als er gewoon had gestaan "Spaanse kranten weinig lovend over optreden Barca en De Jong" had ik waarschijnlijk ook wel geklikt...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4903 fans
Stand
Actuele wedstrijden

177 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 12 1 1 0
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Ajax en Oranje sterk vertegenwoordigd in top honderd van ESPN

Ajax en het Nederlands elftal staan er goed op in de voetbalwereld, zo blijkt uit een ranglijst van ESPN. De Amerikaanse televisiezender stelde een top honderd van de beste spelers en...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 21 november
Naast Real Madrid heeft ook Barcelona Raheem Sterling op de korrel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren